جستجو در مقالات منتشر شده
۳ نتیجه برای مباهی
دوره ۱۸، شماره ۱۱۹ - ( دی ۱۴۰۰ )
چکیده
شکلات تلخ به عنوان محصولی پر فروش در سراسر جهان با ترکیبات اصلی سلامت محور مانند پودر و کره کاکائو در کنار سطح بالایی از آگاهی مصرف کنندگان در ارتباط با حفظ و افزایش سلامتی، ایده غنی سازی انواع شکلات با سویههای باکتری پروبیوتیک را تقویت میکند. هدف از این تحقیق اثرات حضور باکتریهای ریزپوشانی شده لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، استرپتوکوکوس ترموفیلوس و بیفیدوباکتریوم با آلژینات سدیم و نشاسته مقاوم ذرت بر خواص فیزیکوشیمیایی شامل سنجش رطوبت، اسیدیته، فعالیت آبی، توزیع اندازه ذرات و سختی بافت، رنگ سنجی و ویژگیهای رئولوژی شامل سنجش گرانروی ظاهری و پلاستیک شکلات تلخ پروبیوتیک در طول بازه نگهداری ۱۸۰ روز در دو دمای c° ۴ و c° ۲۵ با هدف تعیین دمای ذخیره سازی بررسی شدند. به منظور تجزیه و تحلیل دادههای حاصل از تحقیق، از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی استفاده شد و مقایسه میانگینها توسط آزمون چند دامنهای دانکن، در سطح احتمال (%۱=α) انجام پذیرفت. طبق نتایج در دورههای روز ۰، ۷، ۳۰، ۹۰، ۱۵۰ و ۱۸۰ ویژگیهای فیزیکوشیمیایی، رنگ شکلات و رئولوژیکی در دو دمای نگهداری و نیز در میان تیمارهای مختلف شکلات تلخ پروبیوتیک حاصل از سویهها تفاوت معنیدار (۰۵/۰> P) مشاهده نشد. بدین ترتیب هر سه محصول به عنوان شکلات تلخ پروبیوتیک دارای ویژگیهای مناسبی از نظر خصوصیات ذکر شده جهت حضور در بازار مصرف را دارد.
دوره ۱۸، شماره ۱۲۱ - ( اسفند ۱۴۰۰ )
چکیده
افزایش آگاهی جامعه نسبت به مزایای پیشگیری فراوردههای فراسودمند موجب شده تا محصولات غذایی که محبوبیت زیاد و مصرف فراگیری دارند توسط محققین جهت بهبود سلامت جامعه انتخاب شوند. در این تحقیق شکلات تلخ پروبیوتیک با استفاده از افزودن باکتریهای Lactobacillus acidophilus, DDS-۱® ، Bifidobacterium, UABla-۱۲™ و Streptococcus thermophilus (TH-۴®) به شکل ریزپوشانی شده با آلژینات سدیم و نشاسته مقاوم ذرت به شکلات تلخ ۶۰% تولید شده و زنده مانی پروبیوتیکها و نیز تأثیر حضور این باکتریها بر روی ویژگیهای حسی شکلات در طول بازه نگهداری ۱۸۰ روزه در دو دمای c° ۴ و c° ۲۵ (با هدف تعیین دمای ذخیره سازی) با عبور از شبیه ساز دستگاه گوارش و هنگام تحویل به رودهها ارزیابی شد. در طی دوره نگهداری جمعیت هر سه سویه نسبت به خود و دیگر سویهها در دو دمای نگهداری دارای تفاوت معنیدار و با کاهش همراه بود (۰۵/۰> P). نگهداری محصول در دمای c° ۴ موجب زنده مانی جمعیت بیفیدوباکتریوم در سطح log cfu/g ۷ و در دو سویه دیگر در سطح log cfu/g ۸ و در دمای c° ۲۵ نیز log cfu/g ۷ بود که نشان از حفظ شرایط پروبیوتیک محصول در هر دو دما داشت. همچنین نتایج نشان داد که افزودن این سه سویه از باکتریهای پروبیوتیک تأثیر معنی داری (۰۵/۰> P) بر ویژگیهای حسی شکلات تلخ با توجه به دو دمای نگهداری نگذاشته اما نگهداری در دمای c° ۲۵ در نمونههای کنترل و پروبیوتیکها موجب افت کیفیت حسی شکلات شد. لذا نگهداری شکلات تلخ پروبیوتیک در دمای c° ۴ میتواند موجب شود تا این محصول به مدت حداقل ۶ ماه ماندگاری داشته و به عنوان یک محصول فراسودمند به بازار مصرف ارائه شود.
دوره ۲۲، شماره ۱۵۹ - ( اردیبهشت ۱۴۰۴ )
چکیده
پکتین به عنوان هیدروکلوئید که در دیواره سلولی گیاهان قرار دارد میتواند یک محصول ثانویه در فراوری صنایع غذایی باشد. کلزا پس از روغنکشی دارای مقادیر بالایی از پکتین است. برای استخراج پکتین از کنجاله کلزا از روش مقایسه استخراج هیدرولیز آنزیمی با حضور و عدم حضور به کمک مایکروویو (با قدرت ۶۰۰ وات در سه زمان ، ۱، ۳ و ۵ دقیقه) مورد استفاده قرار گرفت. بررسی تأثیر زمان تابش مایکروویو بر عملکرد استخراج و ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و رئولوژیکی پکتین استخراجشده انجام شد. ویژگیهای فیزیکی، رئولوژیکی و شیمیایی نشان دادند که حضور فرآیند مایکروویو منجر شد تا خواص عملکردی پکتین استخراج شده بهبود یابد و فرآیند استخراج را تسهیل کرد (۵۰/۰ >p). بالاترین بازده استخراج پکتین ۱/۹ % (وزنی/وزنی) در ۵ دقیقه تابش پرتو با قدرت ۶۰۰ وات در فرایند کمکی مایکروویو با قدرت ۶۰۰ وات بود. این فرآیند کمکی بر درجه استری شدن و محتوای اسید گالاکترونیک پکتین تأثیر گذاشت تا توانایی تشکیل ژل در حضور مقادیر قند کم را داشته باشد و در محصولات رژیمی مناسب باشد. محتوای اسید گالاکترونیک در تمام نمونه ها بالاتر از ۶۰% بود که نشان از ظرفیت تشکیل ژل بالا است. پکتین استخراجی در زمان ۵ دقیقه تابش مایکروویو با قدرت ۶۰۰ وات بهترین ویژگیها را با حداکثر محتوای اسید گالاکترونیک (۵۱/۷۶ %)، بالاترین فعالیت امولسیون کنندگی (۰۱/۵۸%) و پایداری امولسیون (۰۳/۹۵%) را ارائه داد. حضور فرآیند کمکی مایکروویو مقادیر کشش سطحی محلول آبی پکتین را کاهش داد (۱۱/۴۳% در ۵ دقیقه تابش) و ظرفیت ایجاد کف پکتین (بیشترین مقدار در ۵ دقیقه تابش ۱۳/۸۴%) آن را تحت تأثیر قرار داده، بهبود بخشید. تابش پرتو در طول زمان مایکروویو باعث تغییرات قابلتوجهی در ویژگیهای پکتین، مانند ویسکوزیته ذاتی، میانگین ویسکوزیته، ظرفیت نگهداری آب شد تا ژلی با کیفیت بالاتر را تشکیل دهد.