جستجو در مقالات منتشر شده
۵ نتیجه برای ماجدی
دوره ۸، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۷ )
چکیده
اﻫﺪاف: ﻣﻌﻤﺎری ﻗﺪﺳﯽ، ﺟﻠﻮهای از زیﺒﺎیﯽﻫﺎی اﻟﻬﯽ و ﻧﻤﻮﻧﻪ ﺑﺎرزی از ﺗﻠﻔﯿﻖ و ارﺗﺒﺎط ﻓﺮمﻫﺎی ﻧﻤﺎدیﻦ ﺑﺎ ﻣﻌﺎﻧﯽ و ﺑﺎورﻫﺎی ﻋﻤﯿﻖ اﻋﺘﻘﺎدی ﻣﺎﺳﺖ ﮐﻪ ایﻦ ارﺗﺒﺎط را ﻣﯽﺗﻮان در ﻋﻤﯿﻖﺗﺮیﻦ ﻻیﻪﻫﺎی رازآﻟﻮد ﻣﺤﺮابﻫﺎ ﺑﯿﺎن داﺷﺖ. ﻣﺤﺮاب ﻣﻬﻢﺗﺮیﻦ ﺑﺨﺶ ﺑﻨﺎی ﻣﺬﻫﺒﯽ ﻣﺤﺴﻮب ﻣﯽﺷﻮد. در ﺗﺎریﺦ ﺗﺰیﯿﻨﺎت ﻣﻌﻤﺎری در ﻫﻨﺮ اﺳﻼﻣﯽ، ﻫﻤﻮاره ﻣﺤﺮابﻫﺎ ﭼﻪ ﺑﻪ ﻟﺤﺎظ ﺷﯿﻮه و ﭼﻪ از ﻧﻈﺮ ﻧﻘﺶﻣﺎیﻪﻫﺎ و ارزشﻫﺎی ﺧﻄﯽ و ﺧﻮشﻧﻮیﺴﯽ، ﺑﻬﺘﺮیﻦ و ارزﺷﻤﻨﺪﺗﺮیﻦ ﻧﻤﻮﻧﻪﻫﺎی ﻣﻮﺟﻮد را در ﺧﻮد ﺟﺎ دادهاﻧﺪ. ﻣﺤﺮاب اﻟﺠﺎیﺘﻮ ﺑﻪ ﻟﺤﺎظ ﻫﻨﺮ ﮔﭻﺑﺮی ﺑﻪﮐﺎررﻓﺘﻪ در آن، در ردیﻒ زیﺒﺎﺗﺮیﻦ آﺛﺎر ﻋﺼﺮ ایﻠﺨﺎﻧﯽ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻪ اﺳﺖ. در ایﻦ ﺗﺤﻘﯿﻖ ﺗﺤﻠﯿﻞ و ﺑﺮرﺳﯽ ﻧﻘﻮش ﮔﯿﺎﻫﯽ ﻣﺤﺮاب، ویﮋﮔﯽﻫﺎ، ﮐﻠﯿﺎت و ﺟﺰیﯿﺎت ﻧﻘﻮش و اﻟﮕﻮﻫﺎی ﺣﺎﮐﻢ ﺑﺮ آﻧﻬﺎ ﻫﺪف ﺗﺤﻘﯿﻖ اﺳﺖ.
اﺑﺰار و روشﻫﺎ: از ﻃﺮیﻖ ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت ﮐﺘﺎﺑﺨﺎﻧﻪای و ﻣﯿﺪاﻧﯽ ﺑﻪ ﺷﻨﺎﺳﺎیﯽ ﺗﺰیﯿﻨﺎت ﻣﺤﺮاب ﻣﺴﺠﺪ ﺟﺎﻣﻊ اﺻﻔﻬﺎن ﭘﺮداﺧﺘﻪایﻢ. روش ﺗﺤﻘﯿﻖ، ﺗﻮﺻﯿﻔﯽ- ﺗﺤﻠﯿﻠﯽ ﺑﻮده و از ﻧﺮماﻓﺰارﻫﺎی ﻣﻌﻤﺎری اﺳﺘﻔﺎده ﺷﺪه اﺳﺖ.
یﺎﻓﺘﻪﻫﺎ و ﻧﺘﯿﺠﻪﮔﯿﺮی: ﺑﺎ ﺑﺮرﺳﯽ ﻧﻘﻮش و ﺗﺰیﯿﻨﺎت ﻣﺤﺮاب اﻟﺠﺎیﺘﻮ ﻧﺘﺎیﺞ زیﺮ ﺑﻪ دﺳﺖ آﻣﺪ: ۸۱ اﻟﮕﻮی ﻧﻘﻮش ﮔﯿﺎﻫﯽ از ﻧﻘﻮش ﻣﺤﺮاب اﺳﺘﺨﺮاج ﺷﺪ ﮐﻪ ﻣﺤﺪوده ﻧﻘﻮش ۲۸% ﻣﺴﺘﻄﯿﻞ اﻓﻘﯽ، ۲۲% دایﺮه، ۲۱% ﭘﻨﺞﺿﻠﻌﯽ، ۱۵% ﻣﺴﺘﻄﯿﻞ ﻋﻤﻮدی، ۷% ﺳﺘﺎره، ۶% ﻣﺮﺑﻊ، و ۱% ﺷﻤﺴﻪ ﺑﻮد، ﮐﻪ اﮐﺜﺮیﺖ ﻣﺤﺪوده ﻣﺴﺘﻈﯿﻞ اﻓﻘﯽ را ﺷﺎﻣﻞ ﻣﯽﺷﺪ. ﺧﻂ ﻏﺎﻟﺐ در ﻧﻘﻮش ﻣﺤﺮاب اﻟﺠﺎیﺘﻮ ۱۰۰% از اﻟﮕﻮی ﻏﯿﺮﻣﺘﻘﺎرن و ۱۵% ﺗﻘﺎرن ﻣﻨﺤﻨﯽ ﺗﺒﻌﯿﺖ ﻣﯽﮐﺮد . در ﺑﺮرﺳﯽ ﭼﮕﻮﻧﮕﯽ ﺗﻘﺎرن در ﻧﻘﻮش ﮔﯿﺎﻫﯽ ﺑﻪﮐﺎررﻓﺘﻪ در ﻣﺤﺮاب، ۸۵% ﮐﺎﻣﻼ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﻣﺤﻮر ﻋﻤﻮد ﺑﻮده اﺳﺖ.
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۰ )
چکیده
اهداف: «شهر تعالی» با هدف رشد شهروندان، شهر و توسعه پایدار معرفی شده است. پرسش آن است که شهر و شهروند چگونه میتوانند در یک رابطه دوطرفه، موجب تعالی یکدیگر شوند. هدف این پژوهش آن است تا به تبیین مؤلفه های شهر تعالی در سه بعد پایداری زیستمحیطی، اقتصادی و اجتماعی-فرهنگی از منظر قرآن کریم بپردازد.
روش ها: روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش، تحلیل محتوای کیفی، بر اساس رویکرد برنامه ریزی راهبردی به شهر و شهروندان است. چارچوب مفهومی به نظریه معماری سرآمد وابسته است و در آن با رویکرد تفسیری، محتوای قرآن کریم در تفاسیر معتبر مورد کدگذاری قرار می گیرد. سپس نسبت به طبقه بندی و مقوله بندی متون انتخابی توسط نرمافزار ATLAS.ti اقدام شده است.
یافته ها: در مجموع از میان گزاره های مرتبط با موضوع پژوهش، ۳۱۵ کد استخراج گردید که در ۵۳ مؤلفه و ۱۸مقوله دسته بندی شدند و در نهایت در سه بعد جهان بینی، گرایش و اعمال و رفتار، مدل نهایی منتج شده، در سه بعد پایداری زیستمحیطی، اقتصادی و اجتماعی-فرهنگی ارائه گردید.
نتیجه گیری: نتایج پژوهش سه بعد اساسی مانند ۱- جهان بینی الهی شهروندان، ۲- رایش به سمت کمال در انسان ها، و ۳- اعمال و رفتار شهروندان در چارچوب قوانین الهی مورد تأکید بوده و انتظار میرود که این نگرش منجر به «تعالی»، و توسعه پایدار شهری و دست یابی به آرمانشهر پایدار شود. در مدل نظری توضیح داده شده، شهروندان نقشی کلیدی در ایجاد «شهر تعالی» بر عهده دارند.
دوره ۲۱، شماره ۵ - ( ۸-۱۴۰۰ )
چکیده
امروزه استخراج و برداشت مصالح از رودخانهها از عوامل موثر در وقوع پدیده آبشستگی به شمار میآید. در تحقیق حاضر به بررسی آزمایشگاهی آبشستگی حول گروهپایه
پلها در دو دانهبندی مختلف پرداخته شد و میزان تاثیر دانهبندی و اصلاح پایهها در کنترل آبشستگی، در دو حالت شرایط طبیعی و استخراج مصالح رودخانهای از بالادست و پاییندست گروهپایه مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور ۴۴ آزمایش برای دو نوع دانهبندی مصالح
mm ۷۸/۰ و
mm ۷/۱، با عدد فرود بین ۱/۰ تا ۵/۰ برای دبیهای متفاوت انجام گرفت. نتایج حاصل نشان داد گروهپایه اصلاحشده (زبر شده با کابل) کمتر از گروهپایه ساده (سطح صاف)، در اثر استخراج مصالح رودخانهای، زمان تعادل آبشستگی را افزایش داده است. با بررسی استخراج مصالح از بالادست و پاییندست گروه پایهها، مشاهده گردید استخراج از بالادست گروهپایهها موجب کاهش و استخراج از پاییندست گروهپایهها موجب افزایش آبشستگی میشود. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که آبشستگی پایههای پل به گودال پاییندست حساستر بوده و حدالامکان میبایست استخراج مصالح از بالادست پایهها انجام پذیرد. به عبارت دیگر، درصد کاهش عمق آبشستگی در اثر استخراج مصالح از بالادست گروهپایهها و درصد افزایش این عمق در اثر برداشت مصالح از پاییندست گروهپایهها برای مدل با گروهپایه اصلاحشده به ترتیب بیشتر و کمتر از مدل با گروهپایه ساده بدست آمد. درصد کاهش آبشستگی در اثر اصلاح پایهها برای هر دو دانهبندی نشان داد، در بهترین حالت میزان عمق آبشستگی بیشینه برای
، ۰۰۸/۰ و ۰۰۱/۰ با اصلاح پایهها به ترتیب ۵۵ و ۶۶ درصد کاهش یافته است.
دوره ۲۳، شماره ۴ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده
نسبت نور با فلسفه جزو کهن ترین مباحث مطرح در وادی معرفت شناختی است. در حکمت حضور نور به شهود عارف-فیلسوف، مدل هستی شناسانه خاصی ارائه شده است. فلاسفه دوره اسلامی بر ماهیت الهی نور تاکید داشته اند. فلاسفه مسیحی محوریت عقل گرایی را همراه اتصال به منبع ماورائی شناخت هستی توامان با عقل الهی در تجلی حضور نور مورد توجه قرار داده اند. روش تحقیق پژوهش مبتنی بر شیوه تحلیل محتوای متون فلسفی فلاسفه اسلام و مسیحیت استوار بوده است. نمونه آماری پژوهش با تحلیل محتوای اندیشه های سی و پنج فیلسوف مسیحی و سی و دو فیلسوف اسلامی صورت گرفته است. بیشترین مولفه های مشترک با ماهیت حکمی، سه مولفه ماهیت الهی، عقل فعال و زیبایی بوده است. دو مولفه جلوه نور الهی و حقیقت در آرای فلاسفه غربی و نیز دو مولفه معرفت و واجب الوجود و عقل وحیانی بیشترین ماهیت حکمی در باب نور در آرای فلاسفه اسلامی را به خود اختصاص داده است.
دوره ۲۴، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۹ )
چکیده
چکیده
نیمقرن تجربۀ تهیۀ طرحهای توسعۀ شهری نشان میدهد بهرغم جنبههای مفید و سازنده، این طرحها همچنان نتوانستهاند پاسخی بیبدیل درخصوص مسائل و مشکلات روزافزون شهری ارائه نمایند. در این رهگذر مطالعات زیادی درخصوص آسیبشناسی طرحهای توسعه در کشور صورت گرفته است بررسی مجدد آسیبها براساس مطالعات صورت گرفته و شناخت روابط علت معلولی آنها میتواند نقش موثری در تبیین مسائل و جمعبندی از قضایا داشته باشد. در این مقاله، براساس تئوری زمینهای ابتدا اقدام به واکاوی محتوایی مقالات آسیبشناسی طرحهای توسعۀ شهری از دهۀ ۷۰ به بعد درکشور و سپس مصاحبه عمیق با صاحبنظران با استفاده از نرمافزار MAXQDAشده است. یافتههای پژوهش نشاندهندۀ دو مقولۀ هستهایی عدم تحقق و عدم کارائی در مطالعات است که در مقولۀ عدم تحقق ۸۰ درصد مفاهیم استخراجی آن مربوط به عدم تحقق کالبدی و جمعیتی شهرها است که نشان از عدم تعریف سایر اهداف به شکل روشن در طرحها میباشد و مقولۀ عدم کارائی۳۴ مقولۀ محوری ثانویه در قالب ۷مقولۀ محوری اولیه و ۵ مقولۀ محوری اصلی تحلیل و جمعبندی گردید که مقولۀ اصلی نظام و مدیریت شهری در کشور با ۳۴ درصد حجم مفاهیم و زمینههای کارآمدی و تحقق با ۲۵ درصد مهمترین عناصر ناکارآمدی طرحها محسوب میگردد و این امر بیانگر آن است که محتوای طرحهای توسعه شهری آنچنان که در محافل علمی مطرح میگردد عامل اصلی ناکارآمدی طرحها محسوب نمیگردد. همچنین براساس تحلیل گراف روابط بین مقولات اولیۀ عوامل زمینهای ازجمله ابهام در منابع مالی، ضعف در قوانین و مقررات و مشارکت ذینفعان بهترتیب مهمترین مسائل در ناکارآمدی طرحها محسوب میگردد.
واژههای کلیدی: طرحهای توسعۀ شهری، آسیبشناسی، تئوری زمینهای، ایران.