جستجو در مقالات منتشر شده


۱۱ نتیجه برای قمری


دوره ۷، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۶ )
چکیده

شهر بر پایه جهان بینی ساخته می شود و عالی ترین نمود اشغال و تصرف فضا بر مبنای عقیده و ارزش های اسلامی می باشد. مطالعات نشان می دهد که آیین های جمعی همواره در پیوند با شهر و فضاهای آن قرار داشته اند. در مقاله حاضر سعی گردیده است ضمن تعریف شهر اسلامی و نیازهای آن، نقش فضاهای مربوط به مراسمهای مذهبی در شهر اسلامی با بررسی نمونه موردی برگزاری مراسم ایام محرم در تیمچه مظفریه بازار تبریز بررسی گردد. روش تحقیق مطالعات نظری از نوع توصیفی- تحلیلی و در بررسی نمونه مورد مطالعه پیمایشی و تحلیلی است که با استفاده از روشهای گردآوری اطلاعات به صورت مصاحبه با صاحبنظران علوم دینی و مطالعه ی کتابخانه ای نظریات و تعاریف مربوط به موضوع پژوهش بررسی شد و همچنین و با استفاده از روش میدانی داده های مورد نیاز جمع اوری شده و در نرم افزار spss پیاده شد سپس با توجه به آزمونهای متفاوت به تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته شد. طبق نتایج بدست آمده، اکثریت هر پنج گروه (مردم شرکت کننده در مراسم، کسبه طبقه پایین تیمچه مظفریه، کسبه طبقه بالای تیمچه مظفریه، سرپرستان هیئت ها وستاد تبلیغات اسلامی) با برگزاری مراسم عزاداری ایام عاشورا و تاسوعا در تیمچه مظفریه به علت برگزاری طولانی مدت این مراسم در این تیمچه که باعث هویت بخشی و شناخته شدن بیشتر و حس تعلق به این مکان گردیده است، موافقند. اما برگزاری مراسم عزاداری در این مکان دارای مشکلاتی است که در پژوهش حاضر سعی گردیده است با بررسی این مشکلات و ارائه ی پیشنهاداتی در جهت حل آنها و با دعوت به همکاری همه جانبه هیئتها و مسئولین و کسبه تیمچه و مردم شرکت کننده در این مراسم، به حفظ اصالت و ماندگاری این مکان ارزشمند که حاصل برگزاری مراسم آئینی بخصوص عزاداری ایام دهه محرم است، کمک گردد.


دوره ۱۲، شماره ۲ - ( پائیز و زمستان ۱۳۹۹ )
چکیده

چکیده
تزیین ظرف­های سفالی در دوره ­های پیش از تاریخ و قبل از آغاز نگارش، اهمیت ویژه ­ای داشته است. ساختار و نقش­ های روی سفال امکان مطالعۀ اندیشۀ انسان گذشته را فراهم می ­آورند و وابستگی فکر و ذهن انسان را به محیط­ های طبیعی و اجتماعی که در آن زیسته و رشد یافته­ است، آشکار می­­ سازند. بنابراین، با بررسی این نقش­ مایه ­ها می ­توان پیچیدگی­ های ذهنی، ایدئولوژیکی، اجتماعی و اقتصادی جوامع باستان را مطالعه و تحلیل کرد. نگارندگان با پژوهش روی «دستور زبانِ» نقش ­ها و کیفیت زیبایی­ شناختی سفال ­های منقوش پیش از تاریخ، سازمان تولید سفال را در یک جامعۀ باستانی مطالعه کرده ­اند. جامعۀ موردنظر در این پژوهش، فرهنگ تل باکون الف است که در اواخر هزارۀ پنجم و آغاز هزارۀ چهارم قبل از میلاد در جلگۀ مرودشت فارس جریان داشته است.
تولید سفال در مرحلۀ باکون الف در یک سازمان تولیدیِ استاندارد و به ­صورت فرایندی تخصصی انجام می­ پذیرفته است. الزام ­ها و ضابطه ­هایی در ایجاد نقش­ های روی ظروف سفالی این دوره به­ کار گرفته شده ­اند که مهم­ترین آن­ها عبارت­ند از: نهادن نقش­ مایه ­ها در کادر و قاب، قرینه ­سازی، تکرار کردن، معکوس کردن و ساعت­ گرد کردن جهت نقوش، ایجاد نقوش با تکنیک نقش منفی و استفاده از عناصر نقشیِ جداکننده. همچنین، این پژوهش ثابت کرده است که رابطۀ بین نقش­ ها و شکل ظروف، نسبی بوده است. دستور زبان و شیوۀ اجرای نقش ­ها روی خمره ­ها، جام­ ها و کاسه ­ها نشان داده است که اغلب از الگوهای یکسان و مشابهی در اجرای نقش ­ها بهره ­گیری شده است.
 

دوره ۱۳، شماره ۵۷ - ( ۸-۱۳۹۵ )
چکیده

لیپازهای میکروبی یکی از پرکاربردترین آنزیم ها در صنایع گوناگون می باشند و لیپاز حاصل از کپک آسپرژیلوس نایجر به دلیل غیر سمی بودن محصولات آن در صنایع غذایی و دارویی از اهمیت زیادی برخوردار است. تولید آنزیم تحت تاثیر شرایط مختلف محیطی متغییر است، لذا در این تحقیق دو پارامتر میزان pH و سرعت همزدن در تولید لیپاز توسط آسپرژیلوس نایجر به روش پاسخ عکس العمل سطح (RSM) مورد بررسی قرار گرفت. pH معادل ۵/۷ و سرعت همزدن rpm۱۹۰ بهترین نتیجه را در تولید لیپاز به صورت کشت غوطه­وری در محیط حاوی شیره خرما، نشان دادند. سپس میزان فعالیت و پایداری آنزیم در مقادیر مختلف pH و دما مورد بررسی قرار گرفت و بیشترین فعالیت آنزیم در  pH برابر ۷ مشاهده شد در حالیکه آنزیم در شرایط اسیدی پایدار می باشد. فعالیت لیپاز در دمای ۳۰ درجه سانتیگراد بهینه بود و پایداری آن در دماهای بالا کاهش می یابد.

دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۰ )
چکیده

هدف: باسیلوس سرئوس باکتری گرم مثبت و اسپورزایی است که به‏طور وسیعی در طبیعت انتشار دارد. بسیاری از سویه‏های این باکتری باعث مسمومیت غذایی با علایم اسهال و استفراغ می‏شوند. بیماری‏های نوع اسهالی توسط انتروتوکسین‏های همولیزین HBL، غیرهمولیتیک NHE و سیتوتوکسین K ایجاد می‏شود. برنج یکی از غذاهای پرمصرف در ایران است که ممکن است توسط باسیلوس سرئوس آلوده شود. هدف از این تحقیق بررسی حضور ژن‏های انتروتوکسیژنیک کمپلکس NHE باسیلوس سرئوس‏های جدا شده در تعدادی برنج‏های خردیداری شده استان زنجان بود. مواد و روش‏ها: تعداد ده نمونه برنج به‏طور تصادفی از فروشگاه‏ها خریداری شد. از هر نمونه برنج و با استفاده از محیط کشت انتخابی (PEMPA)، باسیلوس سرئوس جداسازی شد. روی این کلونی‏های جدا شده آزمون‏های تأییدی بیوشیمیایی انجام گرفت، همچنین تشخیص مولکولی باسیلوس سرئوس با استفاده از آغازگرهای اختصاصی انجام شد. سپس نمونه‏های تأیید شده از نظر باسیلوس سرئوس برای ژن‏های کمپلکس NHE با آغازگر های اختصاصی و با روش PCR چندگانه بررسی شدند. نتایج: مطابق یافته‏ها تمام نمونه‏های برنج مورد مطالعه با باکتری‏های باسیلوس سرئوس آلوده بودند و در هشت نمونه از باکتری‏های جدا شده ژن‏های کمپلکس NHE مشاهده شد. نتیجه‏گیری: با توجه به این که باسیلوس سرئوس می‏تواند دماهای بالا را تحمل کند، در برنج پخته شده اسپور‏ها می‏توانند در اثر حرارت مجدد جوانه بزنند. PCR چندگانه برای کمپلکس NHE روش سریع و مطمئنی برای شناسایی باسیلوس سرئوس انتروتوکسیژنیک از غیر‏انتروتوکسیژنیک است. با وجود آن‏که که برنج رژیم اصلی ایران است، مطالعه کمّی از نظر میکروبیولوژی روی این ماده غذایی صورت گرفته است. افزایش اطلاعات درباره بیماری‏زایی و شیوع ژن‏های مهم در مسمومیت غذایی می‏تواند در پیشگیری از مسمومیت‏های غذایی مؤثر باشد.

دوره ۱۴، شماره ۶۵ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده

چکیده
از میان آنزیم ها، لیپازها گروه مهمی با کاربردهای گسترده در صنایع مختلف را تشکیل می دهند. سویه های مختلف کپک A.niger جهت تولید لیپاز خارج سلولی به طور گسترده مورد مطالعه قرار گرفته اند. جهت غربالگری بهترین سویه تولید کننده لیپاز از روش پلیت آگار روغن زیتون/رودامین B و همچنین ارزیابی مستقیم محلول آنزیمی استفاده شد. سپس بهترین سویه برای تولید لیپاز با استفاده از کشت غوطه وری در محیط حاوی شیره خرما مورد بررسی قرار گرفت. از روش RSM جهت بهینه سازی ترکیبات محیط کشت شامل منبع کربن،منبع پروتئین و محرک آنزیمی استفاده شد. بیشترین میزان لیپاز تولیدی در محیط کشت حاوی ۲,۷۴% شیره خرما، ۱.۰۶% ترکیب عصاره مخمر و پپتون و ۲.۰۶% روغن زیتون بدست آمد. بازده تولید لیپاز تولید شده توسط A.niger در محیط حاوی شیره خرما پس از بهینه سازی ترکیبات محیط کشت بر حسب واحد آنزیم تولیدی به ازای یک لیتر محیط کشت برابر با U ۱۰۲۰۰ می باشد. بازده تولید لیپاز توسط شیره خرما پس از بهینه سازی ترکیبات محیط کشت نیز برابر با ۳۷۲,۲۶ واحد به ازای هر گرم شیره خرمای مصرفی بود. بیشترین تولید آنزیم در ۱۰۲ ساعت پس از کشت مشاهده شد

دوره ۱۶، شماره ۵ - ( ویژه نامه- ۱۳۹۵ )
چکیده

میراگرهای الحاقی TADAS نوعی سیستم کنترل غیرفعال می‌باشند که امروزه می‌توان در طراحی لرزه‌ای یا مقاوم‌سازی سازه‌ها از آن‌ها استفاده نمود. در این مطالعه، رفتار میراگر TADAS در تغییرمکان‌های بزرگ مورد بررسی قرار می‌گیرد و بعضی از خطاهای محتمل در طراحی آن که در صورت عدم توجه می‌تواند خساراتی را برای سازه در پی داشته و توانایی اتلاف انرژی میراگر را کاهش دهد، بیان می‌شود. برای تحقیق درباره این موضوع، مدل اجزاء محدود میراگر TADAS با تمام جزئیات در نرم‌افزار آباکوس شبیه‌سازی شد و تحت بارگذاری مونوتونیک منتهی به تغییرمکان‌های بزرگ قرار گرفت. مشخص گردید که سختی میراگر در تغییرمکان‌های بزرگ به صورت ناگهانی افزایش می‌یابد که این افزایش ناگهانی می‌تواند منجر به پاسخ‌های نامطلوب و حتی کمک به تخریب سازه گردد. در این مقاله پیشنهاداتی برای جلوگیری از این وضعیت، ارائه شده است. در ادامه یک قاب مجهز به میراگر TADAS در آزمایشگاه تحت بارگذاری چرخه‌ای تا تغییرمکان‌های بزرگ قرار گرفته است. این قاب همچنین در نرم‌افزار آباکوس نیز شبیه‌سازی گشته و رفتار آن با نمونه آزمایشگاهی مقایسه شده است. از مطالعه مدل‌های آزمایشگاهی و نرم‌افزاری مشخص شد که هرچند رفتار چرخه‌ای میراگر در تغییرشکل‌های بزرگ هم پایدار و مناسب است ولی دو نقص مهم در اجرای این میراگر مشاهده می‌شود. یکی از این نقص‌ها، کمانش بادبندها به دلیل چرخش تکیه‌گاه‌های قاب و دیگری لقی پین‌ها و پیچ‌‌های اتصال میراگر، درون شکاف‌هایشان می‌باشد. نشان داده می‌شود که چگونه این لقی سبب تاخیر در عملکرد میراگر شده و موجب آن می-شود که میراگر در زلزله‌ها نقش کمتری ایفا کند.

دوره ۱۷، شماره ۱۰۳ - ( شهریور ۱۳۹۹ )
چکیده

آنزیم پکتیناز اهمیت زیادی در صنایع غذایی دارد. توانایی تجزیه پکتین، عامل اصلی کدورت آب میوه‌ها را دارد. به همین دلیل  در شفاف‌سازی و توانایی حفظ خواص حسی و کیفیت مواد مغذی نقش مهمی را ایفا می‌کند. استفاده از آنزیم‌ها در صنعت‌ هزینه بر است و باید تدابیری اندیشیده شود تا بتوان از مقدار کمی آنزیم بدون تغییردر  میزان کارایی آن، برای چندین بار متوالی استفاده شود. در این پژوهش آنزیم پکتیناز تجاری درون دانه­های آلژینات تثبیت، وفعالیت آنزیم آزاد و تثبیت­شده تحت شرایط دما و pH مختلف مورد بررسی قرار گرفت.  بهترین دما و بهترین pH برای آنزیم آزاد وتثبیت شده به ترتیب °C ۴۵ و ۳ تعیین گردید. روش سطح­ پاسخ جهت بهینه‌سازی شفاف‌سازی آب گوجه‌فرنگی با استفاده از ۳ متغیر غلظت آنزیم تثبیت شده در محدوده (۲-۶%)، دما (°C۳۰-۴۵) و زمان (۱۵- ۴۵ دقیقه) در ۳ سطح مورد استفاده قرار گرفت. آنالیز آماری و بهینه­سازی در جهت دستیابی به کمترین کدورت آب‌گوجه‌فرنگی در کمترین میزان آنزیم مصرفی انجام شد. نتایج نشان داد شرایط بهینه غلظت آنزیم تثبیت­شده،  دما و زمان جهت رسیدن به ۰۹/۲۷ برابر بازده شفاف‌سازی به ترتیب ۲% ، °C ۴۵ و ۴۵ دقیقه با تعیین گردید.


 

دوره ۲۱، شماره ۹ - ( شهریور ۱۴۰۰ )
چکیده

حرکت رول یکی از مهمترین و خطرناکترین حرکات شناورها میباشد و در برخی مواقع حتی میتواند عامل اصلی کپسایز شدن و غرق شدن شناور نیز باشد. از این رو کنترل این مد حرکت شناور همیشه مورد توجه محققین صنایع دریایی بوده است. از میان روشها و تجهیزات مختلف برای کنترل این حرکت شناور، استفاده از مخازن رول سطح آزاد یکی از روشهای مورد توجه بوده است که به دلیل سادگی در ساخت و طراحی در بسیاری موارد مورد استفاده قرار میگیرد. کارآیی بالای این مخازن در همه سرعتها و حتی بدون سرعت شناور از نقاط قوت دیگر این مخازن میباشد. این مطالعه به بررسی عددی و آزمایشگاهی اثر مخازن ضد رول سطح آزاد، بر روی ممان رولینگ می‌پردازد. در شبیه‌سازی عددی بخش اسلاشینگ، یک حلگر دینامیک سیالات محاسباتی، بر اساس بسته‌ی نرم‌افزاری" Open source Field Operation And Manipulation"، که مخفف آن Open-FOAM است و با فرض شرایط جریان آرام دو بعدی، به‌منظور محاسبه‌ی بار های اسلاشینگ مخزن، تنظیم‌شده و مورد استفاده قرار گرفت. میرایی و ممان رولینگ پیش بینی شده‌ی ناشی از مخزن ضد رول با نتایج آزمایشگاهی، اعتبار سنجی شده است. این شبیه‌ساز را می‌توان به‌عنوان شبیه‌ساز اسلاشینگ به‌صورت جفت شده با حلگرهای دریامانی استفاده کرد.
 


دوره ۲۱، شماره ۱۰ - ( مهر ۱۴۰۰ )
چکیده

ورق‌های ساندویچی سازه‌های مورد توجهی برای جذب انرژی انفجار و استفاده به‌عنوان سپر انفجار می‌باشند. لهیدگی و تغییر شکل پلاستیک هسته به همراه خمش پلاستیک رویه‌های ورق ساندویچی مهم‌ترین عوامل جذب انرژی انفجار در این سازه‌ها می‌باشند. اجزا سازه پس از انفجار و جذب انرژی دچار تغییر شکل دائمی  می‌شوند. در این مقاله به روش تحلیلی، عددی و تجربی جذب انرژی اجزاء مختلف و تغییر شکل ورق‌های ساندویچی مدور فلزی با هسته لوله‌ای تحت بار انفجار بررسی‌شده است. چیدمان لوله‌های هسته دارای ترکیب شعاعی غیرهمرس است و به شکل منظمی در هسته تعبیه‌شده‌اند. آزمایش تجربی با ساخت ورق ساندویچی به روش انفجار آزاد و به‌منظور ارزیابی و صحت سنجی نتایج تحلیلی و عددی انجام‌شده است. حل تحلیلی به کمک روش انرژی و از تعادل انرژی جنبشی و کار پلاستیک انجام‌شده به‌وسیله اجزاء مختلف سازه ، انجام‌شده است. حل عددی در نرم‌افزار اجزاء محدود ABAQUS  انجام شده است و تابع فشار به روش CONWEP تولید شده است. خیز سازه و میزان انرژی جذب‌شده توسط سازه و بخش‌های مختلف آن به‌دست‌آمده است. انطباق خوبی بین نتایج به روش‌های مختلف وجود دارد.

دوره ۲۲، شماره ۲ - ( ۳- )
چکیده

محوطه آفله در نزدیکی ضلع شمالی روستای خاچک، در درۀ میان کوهی کجور در جنوبی­ترین بخش شهرستان نوشهر واقع شده است. این محوطه با توجه به شواهد به دست آمده مربوط به دوران اشکانی است. این محوطه مشخصاً کارگاهی مربوط به ذوب فلز است که به سبب وسعت زیاد ــ اندکی بیشتر از ۵ هکتار ــ می­تواند یکی از اصلی­ترین و یا مهم­ترین محوطه­های ذوب فلز در منطقه از دوران اشکانی باشد. حجم بالایی از سرباره­ها و دورریزهای صنعتی در این محوطه به خصوص در ضلع جنوبی و غربی به چشم می­خورد. بر این اساس می­توان به حجم بالای تولید محصولات متالوژی در این محوطه پی­ برد. سرباره­های موجود در این محوطه به دو دسته متراکم و اسنفجی تقسیم می­شود که رنگی تیره و مایل به سیاه دارند. حجم بیشتر این دورریزهای صنعتی بیشتر در بخش جنوبی تپه است. بر اثر برش جاده بخش­هایی از بناهایی سنگی نیز در ضلع غربی محوطه به چشم می­خورد. با انجام مطالعات ماکروسکوپی و میکروسکوپی سرباره­های به دست آمده از محوطه مشخص شد که سرباره­ها غنی از کانی­های فایالیت و ووستیت هستند که اولی سیلیکات غنی از آهن و دومی اکسید آهن است. در بین این سرباره­ها یک قطره فلزی (prill) نسبتاً درشت از فلز آهن نیز دیده شده که بخش زیادی از آن توسط اکسیدهای آهن ثانویه جایگزین شده است. این مشاهده نشان می­دهد که احیای فلز آهن از کانسنگ آن، به روش غیرمستقیم ــ تولید آهن کربن­دار (فولاد و یا چدن) ــ بوده و جدایش آن از مذاب سیلیکاتی به احتمال زیاد در بیرون از کوره گداخت (furnace) صورت می­گرفته است.    

دوره ۲۲، شماره ۳ - ( اسفند ۱۴۰۰ )
چکیده

طراحی و بهینه سازی سیستم های تولید چندگانه، از جمله سیستم هایی که حرارت، توان و آب آشامیدنی را به طور همزمان تولید می کنند نقش بسزایی در بهبود عملکرد این سیستم ها نسبت به حالت جداگانه ایفا می کنند. در این پژوهش پس از مدلسازی  سیستم آب شیرین کن تبخیری چند اثره MED و سیستم تولید همزمان حرارت و توانCHP ، با یکدیگر ادغام شده اند تا تقاضای گرمایش، توان و آب شیرین را با هم برای یک هتل، تامین نمایند. هدف در این مطالعه ارزیابی فنی اقتصادی استفاده از مخزن ذخیره انرژی حرارتی در سیستم ترکیبی CHP+MED نسبت به حالت عدم استفاده از این مخزن می باشد. استراتژی به کار گرفته شده به صورت هر ۲۴ ساعت از دو فصل سال است. در بهینه سازی این سیستم کمینه سازی هزینه سالیانه به عنوان تابع هدف و با استفاده از الگوریتم ژنتیک صورت گرفته است. نتایج بهینه فنی در این سیستم ها نشان می دهد در سیستم CHP+MED+TES توربین گازی با ظرفیت نامی ۱۲ % بزرگتر و بویلر پشتیبان با ظرفیت نامی ۱۴/۷ % کوچکتر نسبت به سیستم CHP+MED نیاز است. نتایج بهینه حاصل از مقایسه اقتصادی نشان می دهد که با به کار گیری مخزن ذخیره انرژی حرارتی در سیستم ترکیبی CHP+MED هزینه سالیانه ۹۱/۴% بهبود می یابد.

صفحه ۱ از ۱