جستجو در مقالات منتشر شده
۳ نتیجه برای فرجزاده
دوره ۶، شماره ۲ - ( بهار ۱۴۰۳ )
چکیده
جلب مشارکت نخبگانی برای گفتمان آمایشی از جمله موضوعاتی است که میتواند به هماندیشی تخصصی برای ارائه یک الگوی مشارکتی از یک سو و تبیین مدل آمایشی مناسب برای کشور از سوی دیگر منجر شود. در همین زمینه آمایش بنیادین در برابر آمایش متعارف از جمله چارچوبها و مفاهیمی است که همواره نیازمند تحلیل گفتمانی است تا به یک الگوی نهایی تکامل پیدا کند. هدف از نوشتار حاضر نیز طرح مباحثی است که از طریق آن بستر هماندیشی و تحلیل گفتمانی در مورد تمایزات، تفاوتها و تشابهات آمایش بنیادین در مقابل آمایش متعارف فراهم شود. به نظر میرسد در این تحلیل گفتمانی علاوه بر تبیین ابعاد مختلف آمایش بنیادین بتوان در جهت هرچه پربارتر کردن آن گام برداشت. در این مقاله ابتدا ابعاد مختلف آمایش بنیادین بررسی شده است و با تبیین ویژگیهای مختلف آن سعی شده با بیان مهمترین وجه تمایز، تفاوت و تشابه آن با آمایش متعارف تحلیل شود. از مهمترین وجه تمایز رویکرد آمایش بنیادین میتوان به حاکمیت ارزشهای اسلامی و بهویژه نگاه به انسان است که میتواند سایر مولفههای آمایشی از جمله فعالیت، محیط انسانی، محیط طبیعی و در کل فضای جغرافیای را تحت تاثیر قرار دهد. از مهمترین وجه تفاوت آمایش بنیادین نیز همین رویکرد یعنی نگاه انسانی به آمایش بنیادین در برابر نگاه آمایش متعارف است. در عین حال در جنبههای زیادی دو رویکرد آمایش بنیادین و آمایش متعارف دارای وجه تشابههای زیادی هستند که میتواند برای نهایی کردن آمایش بنیادین مورد استناد قرار گیرد.
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( مهر و آبان ۱۴۰۴ )
چکیده
تنش از مفاهیم نقد فرمالیستی و ساختگرایانه است که در اثر ادبی میتواند منتهی به کلیتی ساختارمند شود. بر همین اساس، بررسی تنش در مولفههای شعری اهمیت ویژهای دارد. با این همه، به نظر میرسد علیرغم پژوهشهایی که متوجه تنش و کاربرد آن در متون مختلف هستند، پژوهش نظاممندی که به تنش و عوامل برسازندۀ آن بپردازد، در دست نیست. از سویی دیگر، اشعار منوچهر آتشی بنابر چارچوب ساختاری استوار خود، از ویژگیهای خاصی برخوردار است و قرائتی که بتواند مسئله تنش و چگونگی بروز و ظهور آن را در اشعار وی بررسی کند ضروری به نظر میرسد. بر همین اساس، در این پژوهش کوشیدهایم با رویکردی تحلیلیتوصیفی تنش و عوامل برسازندۀ آن را در اشعار منوچهر آتشی بررسی کنیم. بنابراین با تکیه بر گفتمان معمول، گفتمان پدیدارشناختی و گفتمان ساختارشکنانه به تنش و چگونگی بروز و ظهور آن در اشعار منوچهر آتشی میپردازیم. به این ترتیب، نخست با بررسی ابیاتی از ادبیات کلاسیک، مبانی نظری مورد نظر را تبیین میکنیم و در نهایت با خوانش ساختگرایانه، تنش و عوامل برسازندۀ آن را از برخی از اشعار منوچهر آتشی استخراج میکنیم. در این پژوهش روشن میشود که اگرچه در نگاه نخست آحاد و عناصر یک اثر ادبی در ارتباط با یکدیگر قرار ندارند، بلکه در تقابل با هم به سر میبرند، اما تنش میتواند ضمن آنکه عناصر موجود در کل واحد را در تقابل یکدیگر قرار دهد و منتهی به کلیتی ساختارمند میشود. بنابراین تنش به مثابۀ پیوند میان اضداد در اشکال گوناگونی به پیکرهبندی و ساختمندی شعر منتهی میشود.
دوره ۲۰، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۵ )
چکیده
هدف این پژوهش، تحلیل سینوپتیک و بررسی ساختار امواج گرمایی استان خوزستان است. برای شناسایی ساختار گردش جو، هنگام وقوع موج گرما در این منطقه، از بررسیهای آماری، سینوپتیک و ریزگردانی استفاده شده است؛ بدین منظور دادههای خام روزانه بیشترین دمای دورهی گرم سال (ژوئن- سپتامبر) ۱۳ [nyh۱] ایستگاه سینوپتیک در منطقهی جنوبغرب ایران با طول دورهی آماری مختلف از سازمان هواشناسی کشور دریافت و استفاده شده است. براساس نتایج بررسیهای آماری، روز ۱ [nyh۲] جولای ۲۰۰۰ بهعنوان گرمترین روز در گرمترین موج دورهی آماری بهمنظور انجام بررسیهای دقیقتر و ریزگردانی انتخاب شد. نتایج تحلیل سینوپتیک نشان داد که از یکسو در سطح زمین بهدلیل وجود شرایط وضعیت کمفشار با منشأ کمفشارهای حرارتی گنگ و شبهجزیرهی عربستان و پرارتفاع مستقل غرب آسیا در تراز ۵۰۰ هکتوپاسکال و از طرف دیگر بهدلیل انتقال هوای گرم، از عرضهای پایین و هم از مناطق خشک داخل ایران بهسوی منطقهی مورد مطالعه، گرمای شدید روز یادشده بهوقوع پیوسته است. نتایج خروجی از ریزگردانی مدل RegCM۴ نشان داد که در سطح زمین بر زاگرس کم فشار قوی[nyh۳] و در ترازهای بالای جو یک پرارتفاع دقیقاً بر آن منطبق شده است که این پرارتفاع سبب نزول بیدرو[nyh۴] هوای خشک شده و گرمای شدیدی را ایجاد کرده است. در این مطالعه معلوم شد که نقش پرارتفاع زاگرس در وقوع و تشدید امواج گرمایی خوزستان کاملاً بارز است.