۱۱ نتیجه برای فدوی
دوره ۲، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۰ )
چکیده
اهداف: شناسایی و گونه شناسی فضاهای شهری گمشده در خیابان شهید بهشتی شهر کرج و بررسی میزان تحرک هر یک از این فضاها، اولویت برنامه ریزی و طراحی برای آنها.
روشها: در بررسی نمونه ی موردی با رویکرد متخصص محور و مبتنی شاخصهای ادبیات نظری، فضاهای گمشده شناسایی و بررسی شده است. درواقع از روش برداشت میدانی مشتمل بر مشاهده، برداشت از فضا و عکسبرداری استفاده شده و با تکمیل چک لیست، میزان تحرک هر فضا با نگاه متخصص محور ارزیابی شده است.
یافته ها: بر اساس ارزیابی فضاها در ابعاد عملکردی، اجتماعی، کالبدی، اجرایی و زیست محیطی، ۲۳ فضای گمشده در نمونه ی موردی را میتوان به پنج گونه تقسیم بندی نمود که عبارتند از: فضای توسعه نیافته، پارکینگ رو باز، فضای فاقد عملکرد، فضای باقیمانده از توسعه و فضای رها شده در حاشیه ی خیابان.
نتیجه گیری: بر اساس رویکرد پژوهش، به منظور احیا خیابان باید ۸ اصل شامل: اصل محصوریت و پیوستگی نما/ هماهنگی فرم و عملکرد/ تنوع و گوناگونی/ زمینهگرایی/ سازگاری/ مردم محوری/ ایستایی و پویایی/ دیالکتیک فضای بیرونی و درونی، مورد توجه قرار گیرد.
دوره ۱۳، شماره ۵۱ - ( ۲-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده امروزه یافتن منابع جدید ترکیبات ضد اکسنده در گیاهان برای بکارگیری آنها به عنوان افزودنی طبیعی و جایگزین کردن آنها به جای ضد اکسندههای مصنوعی در مواد غذایی یکی از موضوعات مهم تحقیقات صنایع غذایی میباشد. در این تحقیق عصارۀ متانولی بدست آمده از برگ سبز و سیاه شده گیاه تمشک از نظر خواص ضداکسندگی، محتوی ترکیبات فنولی و اثرات ضد میکروبی بر میکروبهای: انتروکوکوس فکالیس، اشرشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس، سالمونلا تیفی موریوم، شیگلا دیسانتری و یرسینیا انتروکولیتیکا بررسی گردید. سپس این عصارهها در ۳ غلظت ۲۰۰، ۴۰۰ و ppm۶۰۰ در روغن سویای تصفیه شده بدون ضداکسنده به کار گرفته و بعد در دمایC ° ۶۰ به مدت یک ماه ذخیره شدند. متعاقباً مقادیر اسیدیته، اندیس یدی و اندیس پراکسید نمونههای روغن تعیین گردید. بر اساس نتایج به دست آمده، عصارۀ برگی سبز به طور معنی داری قدرت ضداکسندگی (%۸۷- ۷/۰) و محتوی ترکیبات فنولی (mg/g dry matter۱/۰± ۱۰۳ (بیشتری نسبت به عصارۀ برگی سیاه بود. همچنین کمترین غلظت موثر عصارۀ برگ سبز تمشک روی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس به میزانmg/ml۱۲/۷ و روی باکتریهای سالمونلا تیفی موریوم و یرسینیا انتروکولیتیکا به میزانmg/ml۵/۲۸بود. اماعصارۀ برگی سیاه تمشک هیچ اثری روی میکروبهای مورد نظر نداشت. در آزمون های کیفی روغن، با افزایش غلظت عصارهبرگ سبز مقادیر اسیدیته و پراکسید نمونهها به طور معنی داری افزایش یافت. نتایج نهایی نشان داد که روغن سویای حاوی کمترین غلظت عصارۀ برگهای سبز تمشک (ppm۲۰۰) از نظر آزموناسیدیته و پراکسید بهتر از روغن سویای حاوی ضداکسنده تجارتی پروپیل گالات (ppm۲۰۰) بود
دوره ۱۳، شماره ۵۸ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده گیاه پنیرک با نام علمی Malva neglecta بومی کشورهای آسیای میانه است. در طب سنتی برای این گیاه فواید درمانی و کاربردهای بسیاری از جمله کاهش درد، بهبود زخم، رفع ناراحتیهای دستگاه گوارش، دستگاه تنفسی و غیره ذکر شده است. این خواص بیشتر به ترکیبات ساختاری و موسیلاژ موجود در گیاه مربوط می باشد؛ که در این مطالعه بررسی شدهاند. گیاه پنیرک در فصل بهار جمع آوری، خشک و آسیاب شد. مقادیر پروتئین، چربی، املاح و اسیدهای چرب و استرولهای گیاه با روشهای AOAC و استانداردهای ملی ایران اندازه گیری شد. موسیلاژ مالوا نگلکتا با آب دیونیزه در دمای OC۹۰ استخراج شد و سپس در آون OC۵۰ خشک گردید. از روش فنل سولفوریک اسید و دستگاه اتوکلاو برای اندازه گیری کربوهیدرات کل استفاده شد. نتایج نشان میدهد که برگها و ساقههای گیاه پنیرک از نظر پروتئین کل غنی است و املاح زیادی دارد. ۴۰% اسیدهای چرب استخراجی را اسید لینولنیک تشکیل می دهد. میزان اسیدهای چرب غیر اشباع بیش از۵۰% کل اسیدهای چرب استخراجی میباشد. همچنین مقدار کل موسیلاژ استخراجی ۱۲% محاسبه گردید. کربوهیدرات کل صمغ مالوا نگلکتا ۴۶/۲±۹۷/۷۵% اندازهگیری شد. وجود ترکیبات مفید از جمله فلزات روی، مس و آهن، پروتئین، اسیدهای چرب مفید و موسیلاژ بالا دلایل بارزی است که ارزش غذایی و دارویی گیاه پنیرک را به اثبات میرساند. در این تحقیق روش فنل سولفوریک در دماهای متنوع از دمای محیط تا دماهای بالا مثلا دمای جوش استفاده شد. و برای اولین بار ازاتوکلاو برای هیدرولیز موسیلاژ این گیاه استفاده شد.
دوره ۱۳، شماره ۶۱ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده جهت افزایش ماندگاری کیک و خصوصیات حسی آن از نگهدارندهها و بهبود دهندههای سنتزی استفاده میکنند که اثرات زیانباری بر سلامتی انسان دارند. با توجه به این مشکل، جایگزین نمودن این ترکیبات با موادی که منشا طبیعی دارند و باعث ارتقای ویژگیهای حسی و ماندگاری کیک میشوند، اهمیت دارد. از این رو ما در پژوهش، امکان استفاده از کدو تنبل را در کیک و خصوصیات حسی و میکروبی کیک تولید شده مورد ارزیابی قرار گرفت. با توجه به نتایج بدست آمده، تاثیر مثبت کدو تنبل در ارتقای خصوصیات فیزیکی و حسی محصول کاملا نمایان بود. ویژگیهای حسی و فیزیکی کیک حاوی کدو تنبل نشان داد که نمونه حاوی ۳ درصد کدو تنبل داری به عنوان بهترین مقدار جهت افزودن به کیک یافت شد. خصوصیات میکروبی محصول نیز نشان داد که نمونه کیک حاوی ۳ درصد کدو تنبل بیشترین میزان ماندگاری را نشان داد. بطوری که ماندگاری محصول را تا ۱۲۰ روز افزایش داد در حالیکه نمونه شاهد که فاقد پودر کدو تنبل بوده و از ضد کپک سنتزی استفاده شده بود تا ۹۰ روز ماندگاری داشت. با توجه به نتایج حاصل از آزمایشات میتوان گزارش کرد که میتوان به جای نگهدارندهها و بهبوددهندههای سنتزی از پودر کدو تنبل استفاده کرد که علاوه بر افزایش ماندگاری محصول باعث بهبود خصوصیات فیزیکی و حسی کیک میشود.
دوره ۱۶، شماره ۵ - ( ویژه نامه- ۱۳۹۵ )
چکیده
هدف اصلی این مقاله، تشخیص آسیبهای رخداده در سازه ها در حین وقوع زلزله میباشد. این کار، با پردازش سیگنالهای مربوط به پاسخ تاریخچه زمانی سازه به کمک تبدیل موجک و واکاوی ضرایب جزئیات بدست آمده، صورت می پذیرد. بر این اساس، معیوب بودن کل سازه و لحظه رخداد آسیب، با ظهور تغییرات ناگهانی در ضرایب مذکور، تشخیص داده می شود. همچنین، محل آسیب، از طریق بررسی بیشینه مقادیر متناظر با تغییرات بوجود آمده در ضرایب موجک، تعیین می گردد. بمنظور بررسی کارآیی روش یاد شده در شناسایی آسیبها، سناریوهای آسیبی مختلفی بر روی سه مثال عددی تحت زلزله های نورثریج و ال-سنترو، مطالعه شده است. در اولین مثال، کاهش یکنواخت سختی، بعنوان آسیب رخداده در یک قاب برشی ۴ طبقه، در نظر گرفته شده است. مثال دوم، به شناسایی آسیبهای احتمالی در یک تیر ساده، با در نظر داشتن پاسخهای تاریخچه زمانی متناظر با درجات آزادی انتقالی اختصاص یافته است. در آخرین مثال، جهت بررسی آسیبهایی با مکانیزم پیچیده تر، سختی سازه ی آسیب دیده بصورت مدل رفتاری متناظر با سختی دو خطی، تعریف و روش مذکور، جهت شناسایی آسیبها پیاده سازی شده است. نتایج بدست آمده، حاکی از توانایی روش مطالعه شده در تشخیص آسیب دیدگی سازه ها تحت اثر زلزله و قابلیت بالای آن در تعیین محل و زمان رخداد آسیبها، بدون نیاز به اطلاعات سازه اولیه، می باشند.
دوره ۱۶، شماره ۹۵ - ( دی ۱۳۹۸ )
چکیده
هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر بکارگیری صمغ زدو بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی، رئولوژیک، حسی و مدت ماندگاری نان تست بود. به طوری که صمغ زدو در سطوح (۰/۲۵Z۲:، ۰/۵ Z۳:، ۰/۷۵Z۴: و ۱%Z۵:) به آرد نان تست اضافه شده و با نمونه شاهد (Z۱) مقایسه شد. نتایج آزمون های رئولوژیکی نشان داد که افزودن صمغ زدو، میزان جذب آب، زمان گسترش، زمان مقاومت و عدد کیفی فارینوگراف خمیر تیمارهای Z۴ و Z۵ به طور معنی داری افزایش یافت (P<۰,۰۵). نتایج آزمون اکستنسوگرافی در تمام بازهای زمانی مورد بررسی نشان داد که با افزایش صمغ زدو مقاومت به کشش خمیر نمونه ها به طور معنی داری کاهش یافت (P<۰,۰۵) و پایین ترین مقاومت به کشش خمیر به ترتیب در تیمارهای Z۴ و Z۳ ملاحظه شد (P<۰,۰۵). در تمام بازهای مورد بررسی افزودن صمغ زدو منجر به افزایش معنی دار عدد نسبت نمونه ها شد (P<۰,۰۵). نتایج آزمون تراکم پذیری نان با اینستران نشان داد که درتمامی روزهای مورد بررسی با افزایش میزان صمغ زدو میزان سفتی نان های تولیدی کاهش یافت و با گذشت زمان سفتی تمامی نمونه ها افزایش یافت. نتایج آزمون های فیزیکوشیمیایی نان های تولیدی نشان داد که درتمامی روزهای مورد بررسی با افزایش میزان صمغ زدو به طور معنی داری میزان رطوبت، خاکستر، پروتئین نان های تولیدی افزایش و میزان چربی نان های تولیدی کاهش یافت. نتایج ارزیابی حسی نان تولیدی نشان داد که تیمار Z۵ دارای بالاترین امتیاز حسی در تمامی فاکتورهای مورد بررسی بود و به عنوان تیمار برتر انتخاب شد.
دوره ۱۹، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۸ )
چکیده
به دلیل مجاورت به دریا، شرایط زمینشناسی و ویژگیهای هیدروژئولوژی مناطق شمالی و غربی استان گلستان، آب زیرزمینی در این منطقه بسیار شور است. از سوی دیگر، به دلیل عدم دسترسی به آب سطحی با کیفیت مناسب در اغلب ماههای سال، انجام فعالیتهای عمرانی و ساختمانی در این منطقه همواره با چالشهایی همراه است. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی ۱۲۰ تیمار دربرگیرنده سه سطح کیفیت آب (شامل آب شهری، شورآبه زیرزمینی و ترکیب آب شهری و شورآبه زیرزمینی با نسبت برابر)، چهار سطح زئولیت (شامل کاربرد ۰، ۱۰، ۲۰ و ۳۰ درصد زئولیت به جای سیمان در طرح اختلاط)، دو سطح مصالح سیمانی (شامل ۲۵۰ و ۳۵۰ کیلوگرم بر مترمکعب) و پنج سن اندازهگیری مقاومت فشاری (۳، ۷، ۲۱، ۵۶ و ۹۰ روز) در سه تکرار صورت گرفت. نظر به تنوع قابل ملاحظه تیمارهای آزمایش در این پژوهش و با توجه به عدم تجزیه و تحلیلهای آماری در پژوهشهای قبلی، نتایج پژوهش حاضر در قالب طرح کاملاً تصادفی به صورت آزمایش فاکتوریل تحت آزمونهای تجزیه واریانس (ANOVA) و مقایسه میانگینها (LSD) قرار گرفت. نتایج نشان داد که امکان استفاده از شورآبه زیرزمینی و زئولیت در طرح اختلاط بتن به ویژه در عیار سیمان ۳۵۰ کیلوگرم بر مترمکعب بدون آن که موجب کاهش معنیدار مقاومت فشاری بتن گردد، و حتی این ویژگی را در برخی شرایط به طور معنیداری افزایش دهد، وجود دارد. با این حال، با توجه به وجود برهمکنش سهگانه این عوامل که به معنای اثرات متفاوت نوع آب و درصد زئولیت در عیارهای مختلف سیمان است، انتخاب بهترین سطح کاربرد زئولیت و نوع آب با توجه به عیار سیمان مورد نظر باید بر اساس آزمون طرح اختلاط در کارگاه به دست آید.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۲ - ( فروردین ۱۴۰۱ )
چکیده
امروزه ضرورت بکارگیری امولسیونهای پایدار و با کیفیت پیکرینگ در تهیه غذاهای کم کالری مورد توجه محققان صنعت غذا قرار گرفته است. در این تحقیق اثرات نوع روغن (کنجد و ذرت) و میزان آن (۲۰ تا ۷۰ درصد) بر برخی از خواص امولسیون پیکرینگ حاوی ایزولههای پروتئینی آمارانت (اندازه قطر قطرات، شاخص خامهای شدن، جذب پروتئین، کشش سطحی و شاخصهای رنگی) بررسی گردید. نتایج نشان داد که قطر قطرات امولسیون در محدوده ۸۷/۰ تا ۵/۱ میکرومتر قرار دارد. هرچند افزایش غلظت روغن باعث افزایش بسیار معنی دار (۰۰۰۱/۰P<) قطر قطرات امولسیون، جذب پروتئین و شاخص b* گردید، کاهش قابل توجه (۰۰۰۱/۰P<) در شاخص های رنگی L* وa* شناسایی شد. در دیگر ویژگیهای امولسیونهای تهیه شده، بالا بردن محتوی روغن از ۲۰ تا ۵۰ درصد، بطور موثری شاخص خامهای شدن (۰۰۵/۰P<) و کشش سطحی (۰۰۰۱/۰P<) را افزایش داد، در حالیکه در نمونههای حاوی۷۰ درصد روغن، ویژگیهای ذکر شده کاهش یافتند. در پایان نتیجهگیری میشود که نمونههای حاوی ۷۰ درصد روغن ذرت یا ۲۰ درصد روغن کنجد بهترین ویژگیهای امولسیونی را دارا بودند.
دوره ۲۰، شماره ۱۳۶ - ( خرداد ۱۴۰۲ )
چکیده
برخلاف روشهای سنتی فراوری که هدف آنها افزایش هضمپذیری غذاست، گرایش اخیر فرآوری مواد غذایی حاوی نشاسته به تدریج به طراحی غذاهای خوش طعم با شاخص گلایسمیک پایین و خواص عملکردی بهبود یافته تغییر پیدا کرده است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر همزمان فرآیندهای فراصوت/مایکروویو بر میزان تولید نشاسته مقاوم به هضم نوع ۳ (RS۳) در برنج و متعاقبا تولید رشته آشی حاوی سطوح مختلف از RS۳ بود. نشاسته تولیدی از لحاظ ریزساختار و ساختار کریستالی ارزیابی و ویژگیهای رئولوژیکی رشته آشی آنالیز گردید. نتایج نشان داد در سطح اطمینان ۹۵% تاثیر خطی هر دو متغیر توان فراصوت و توان مایکروویو و همچنین اثر متقابل دوطرفه توان فراصوت در توان مایکروویو تاثیر معنیداری بر روی میزان RS۳ نمونههای مختلف داشت (۰۵/۰>p). میزان RS۳ در تیمارهای مختلف نشاسته برنج در محدوده ۶۵/۳۱ تا ۲۹/۶۴% متغیر بود. تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی نشان داد که دانههای نشاسته دارای اشکال چند وجهی یا نامنظم با اندازه در محدوده ۲/۲-۹/۸ میکرومتر بوده و با افزایش توان دو دستگاه و متعاقبا افزایش میزان تولید RS۳، ساختاری آمورف شکل گرفت. اعمال تیمار فراصوت/مایکروویو منجر به ایجاد پیکهای جدید و تغییر شدت پیکها در طیف XRD شد. نتایج آلوئوگراف نمونههای رشته آشی حاکی از تغییر معنیدار شاخصهای دستگاهی شامل متوسط حداکثر ارتفاع منحنی، متوسط طول منحنی، شاخص تورم، سطح زیر منحنی، نسبت پیکربندی و شاخص الاستیسیته شد. نتایج این تحقیق نشان داد استفاده از نشاسته مقاوم برنج در سطح ۱۰% میتواند سبب بهبود ویژگیهای تکنولوژیکی رشته آش از لحاظ ویژگیهای بافتی شده و در نتیجه غنیسازی رشته آش در سطح ۱۰% RS۳ توصیه میشود.
دوره ۲۰، شماره ۱۳۷ - ( تیر ۱۴۰۲ )
چکیده
کنجاله سویا یکی از منابع پروتئینی گیاهی است که به همراه پروتئینهای آرد گندم میتواند منبع کاملی از اسیدهای آمینه را برای بدن انسان فراهم می کند لذا بکارگیری آن در نان میتواند به رفع کمبودهای پروتئینی کمک شایانی بنماید. بدین منظور برای تهیه نان بربری حاوی کنجاله سویا، طرح ترکیب شده دارای یک دسته متغیرهای اختلاطی، شامل سطوح مختلف آنزیم ترانس گلوتامیناز (۰ تا ۱ درصد)، کنجاله سویا (۰تا ۵۰ درصد)، آرد گندم به عنوان پرکننده (۰ تا ۱۰۰درصد) و یک متغیر فرآیندی شامل دامنه فراصوت (۰تا ۱۰۰ درصد) استفاده گردید و خصوصیات فیزیکوشیمیایی و حسی شامل خاکستر کل،pH ، رطوبت، تخلخل و امتیازات طعمی، بافت و رنگ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که آنزیم ترانس گلوتامیناز و فراصودت دهی روی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و تخلخل تاثیر معنی داری (۰۰۰۱/۰>P) دارند. بالا رفتن قابل توجه امتیاز رنگ نمونه ها ناشی از تاثیر مثبت و معنی دار (۰۰۰۱/۰>P) کنجاله سویا روی آن ویژگی بود. ویژگی تخلخل نمونه ها نیز بسیار تحت تاثیر معنی دار (۰۰۰۱/۰>P) برهمکنش آنزیم و فراصوت قرار گرفت. در نهایت به منظور دست یابی به نمونه های داری بیشترین میزان تخلخل و امتیازات رنگ، طعم و بافت پیشنهاد میگردد که از نسبت اختلاط آرد کنجاله سویا ۳۳ درصد، آنزیم ۱درصد، آرد گندم ۶۶ درصد، فراصوت۱۰۰ درصد استفاده گردد.
دوره ۲۰، شماره ۱۳۹ - ( شهریور ۱۴۰۲ )
چکیده
در این پژوهش، تاثیر دمای هوای ورودی (۱۳۰ و c˚۱۶۰)، نوع و ترکیب حاملها (مالتودکسترین، صمغ عربی و کنسانتره پروتئین آب پنیر) بر بازدهی تولید، مقدار رطوبت، دانسیته توده، دانسیته ضربه، حلالیت، نمپذیری، جریان پذیری (زاویه ریپوز) و جاذبالرطوبگی عصاره گل گاوزبان خشک شده به روش پاششی بررسی شدند. در همه آزمونها، دور اتمایزر، سرعت جریان خوراک، دمای خوراک و فشار هوای اتمایزر بترتیب در ۱۸۰۰۰ دور بر دقیقه ، ۱۰ میلی لیتر بر دقیقه، ۱±۳۰ درجه سانتیگراد و ۱/۰±۴ بار ثابت نگاه داشته شدند. حداقل اختلاف معنیدار در کمتر از (P< ۰,۰۵) با استفاده از نرم افزار SPSS محاسبه گردید. نتایج نشان دادند که بالاترین بازده تولید (۴۸%) در نمونههای خشک شده با ترکیب مالتودکسترین و WPC حاصل شد. درحالیکه استفاده از پروتئین بعنوان حامل منجر به کاهش مقدار رطوبت، دانسیته توده و ضربه، حلالیت، نمپذیری و جاذبالرطوبگی ذرات شد. نتایج بهینه سازی با استفاده از مدلهای برآورد شده بیانگر این بود که بیشترین میزان حلالیت و کمترین میزان هیگروسکپی در پودر خشک شده در دمای ۱۳۰ درجه سانتیگراد با حامل مالتودکسترین و صمغ عربی ایجاد می گردد.