۱۱ نتیجه برای فخاری
دوره ۲، شماره ۲ - ( شماره ۲ (پیاپی ۳)- ۱۳۹۱ )
چکیده
امروزه انرژی یکی از مهمترین شاخصههای اقتصادی است و تامین آن از ابزارهای سیاسی دولت ها به شمار میرود. با توجه به محدودیت منابع انرژی و روند روبه رشد بهای آن، اقدامات بسیاری در جهت کاهش مصرف آن انجام شده است. از آنجا که بیشترین میزان مصرف انرژی مربوط به بخش ساختمان است (حدود ۴۰ درصد از کل مصرف انرژی) و بخش عمده آن صرف سرمایش، گرمایش و تهویه می شود؛ راهکارهای طراحی غیرفعال، کمک قابل توجهی به کاهش مصرف انرژی می کنند. یکی از روش های تهویه غیرفعال در ساختمان، استفاده از دودکش خورشیدی است که عملکردی آن شبیه عملکرد بادگیر در غیاب باد است. بدین ترتیب که دودکش خورشیدی با کمک انرژی تجدیدپذیر خورشید و با به کارگیری پدیده اثر دودکشی در یک کانال هوا، تهویه مورد نیاز فضاهای مجاور خود را فراهم می کند. با توجه به اقلیمهای متنوعی که در ایران وجود دارد، به منظور مطالعه کارایی دودکش خورشیدی در اقلیمهای مختلف ایران، مدل دودکش خورشیدی متصل به یک اتاق فرضی، در چهار شهر به عنوان نمونه انتخاب شده از چهار اقلیم ایران بررسی شدند. به دلیل عدم دسترسی به نمونه های اجرا شده، شبیه سازی کامپیوتری به عنوان روش جایگزین برای مطالعات میدانی انتخاب شده است. نتایج ارائه شده، برگرفته از شبیه سازی با کمک نرم افزار انرژی پلاس است. در این تحقیق پس از مشخص شدن مناسبترین اقلیم برای استفاده از دودکش خورشیدی، عوامل دیگر موثر بر عملکرد دودکش خورشیدی در یک اقلیم خاص، بررسی می شوند.
دوره ۶، شماره ۱۱ - ( بهار و تابستان ۱۳۹۸ )
چکیده
اسامی غیرمنصرف درزبان عرب شامل برخی از اعداد می شود که به سبب وصف بودن و عدول از «تکرار» «اعداد معدوله» نامیده می شوند. تعبیر «مَثنی و ثُلاث و رُباع» در قرآن مجموعه ای است از این اعداد بر دو صیغه «مَفعل» و «فُعال» که در آیات ۳ سوره نساء و ۱ سوره فاطر استعمال شده است. هرچند برخی مترجمان قرآن همگون با مفهوم «تکرار» در این اعداد دست به ترجمه زده اند، بسیاری از ایشان ترجمههایی غیرهمسو با این معنا را ارایه کردهاند. این امر، معانیِ متفاوت و گاه متضادی را در ذهن مخاطبان القا نموده و فرآیند فهم آیه را با مشکل مواجه ساخته است. لذا ورود نقادانه به این وادی با تکیه بر مفهومشناسی دقیق واژهها از ضروریات است. معناشناسی اعداد معدوله، مفهوم «تکرار و تنوع» را برای «مثنی و ثلاث و رباع» در ضمن معنای شمارشی برجسته مینمایاند که با ترجمه «دوگانه و سهگانه و چهارگانه» برای تعبیر مذکور، سازگاری بیشتری دارد.
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۹- )
چکیده
این مقاله یک روش پارمتریسازی به منظور برنامهریزی مسیر زماندار بهینه و دوری از موانع برای رباتهای چندجهته ارائه میدهد. هدف از این برنامهریزی مسیر زماندار، حداقلسازی یک تابع هزینه مربعی با در نظرگرفتن محدودیت حداکثری بر روی سرعت و شتاب ربات میباشد. ابتدا این مسیر زماندار با استفاده از توابع چندجملهای با ضرایب مجهول پارامتری میشود که مسئلهی برنامهریزی مسیر زماندار به یک مسئلهی بهینهسازی تبدیل می شود. سپس از یک روش جدید برای حل کردن مسئله بهینهسازی و به دست آوردن ضرایب مجهول استفاده میشود. سرانجام، کارایی رویکرد پیشنهادی از طریق شبیه سازی تایید میشود.
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۱ )
چکیده
هدف: یکی از بحرانهای امروزی آلودگی محیط زیست است. سرب یکی از مهمترین آلوده کنندههای محیط زیست است که تماس طولانی مدت با آن آثار زیانباری برای انسان در پی دارد. استفاده از مواد ضد اکسایشی مانند عصاره زردچوبه ممکن است از ایجاد صدمات جلوگیری کند. بنابراین در مطالعه حاضر سطوح گلوتاتیون پراکسیداز و پروتئین کربونیل بافتهای کلیه و طحال پس از مصرف مصرف عصاره زردچوبه و ورزش در موشهای در معرض سرب بررسی شد. مواد و روشها: در این مطالعه تجربی ۶۰ سر موش نر صحرایی به صورت تصادفی به ۶ گروه ۱) کنترل، ۲) شم (حلال عصاره زردچوبه)، ۳) سرب، ۴) تمرین+سرب، ۵) عصاره زردچوبه +سرب، ۶) تمرین+ عصاره زردچوبه +سرب دستهبندی شدند (هر گروه شامل ۱۰ سر موش). برنامه تمرینی دویدن پیشرونده روی نوارگردان بدون شیب به مدت ۸ هفته، هر هفته ۵ جلسه با سرعت ۱۵-۲۲ متر در دقیقه و به مدت ۲۵-۶۴ در دقیقه اجرا شد. عصاره زردچوبه ۳ روز در هفته و مجموعاً ۸ هفته به مقدار ۳۰ میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن تزریق شد. مقادیر گلوتاتیون پراکسیداز و پروتئین کربونیل در بافتهای کلیه و طحال با روش الایزا سنجش شد. نتایج: میزان پروتئین کربونیل بافتهای کلیه و طحال در گروه سرب نسبت به گروههای شم، تمرین، عصاره و ترکیبی افزایش و در گروههای تمرین، عصاره و ترکیبی نسبت به گروه شم کاهش نشان داد (به ترتیب ۷۸۷/۴F=، ۰۰۲/۰= P و ۹۷۰/۶=F، ۰۰۰/۰=P). گلوتاتیون پراکسیداز در بافتهای کلیه و طحال گروه سرب نسبت به گروه شم کاهش ولی در گروههای، تمرین، عصاره و ترکیبی نسبت به گروه شم افزایش نشان داد (به ترتیب ۴۶۶/۲=F، ۰۵۱/P=۰ و ۱۱/۲=F، ۰۸۶/۰=P). نتیجهگیری: مصرف عصاره زردچوبه و ورزش منظم به تنهایی باعث مهار کامل آثار اکسایشی در بافتهای کلیه و طحال نشد ولی استفاده از ورزش و عصاره زردچوبه به طور همزمان میتواند در کاهش آثار زیانبار سرب مؤثر باشد.
دوره ۱۵، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۴ )
چکیده
استفاده از انگشتان نرم باعث افزایش پایداری و چالاکی در گرفتن و جابجایی اجسام میشود. این امر بهدلیل به وجود آمدن یک سطح تماس بین انگشت و جسم است. اگرچه پدیده لغزش نقش اساسی در گرفتن و جابجایی مقاوم و پایدار اجسام بازی میکند، ولی در اکثر تحقیقات گذشته در زمینه انگشتان نرم، فرض بر آن است که لغزشی بین انگشت و جسم رخ نمیدهد. در این مقاله، به مدلسازی دینامیکی لغزش در گرفتن و جابجایی توسط انگشتان نرم پرداخته میشود. بهدلیل ایجاد سطح تماس بین انگشت نرم و جسم، یک ممان اصطکاکی به همراه نیروی اصطکاکی مماسی و نیروی عمودی در سطح تماس اعمال میشود. بنابراین، با استفاده از مفهوم سطح محدود اصطکاکی، یک روش جدید برای مدلسازی دینامیکی لغزش صفحهای ارائه میشود. در این روش، روابط مساوی و نامساوی وضعیتهای گوناگون تماس صفحهای به یک معادله دیفرانسیل مرتبه دوم با ضرایب متغیر تبدیل شده که این ضرایب بسته به شرایط لغزش تعیین میشوند. از این نوع مدلسازی دینامیکی نیروهای تماس میتوان برای طراحی کنترلکنندههایی جهت حذف لغزشهای ناخواسته که بین انگشت و جسم رخ میدهد، استفاده کرد. این روش برای مدلسازی دینامیکی و آنالیز لغزش در جابجایی یک جسم صلب با استفاده از یک انگشت نرم سهعضوی مورد استفاده قرار گرفته شده است. همچنین، به منظور افزایش دقت مدلسازی دینامیکی انگشت نرم، دینامیک انتهای نرم انگشت با دینامیک عضوهای صلب آن ترکیب شده است. رفتار دینامیکی این سیستم در شبیهسازیهای عددی نشان داده شده است.
دوره ۱۶، شماره ۶۳ - ( ۳-۱۳۹۸ )
چکیده
فرضیه این پژوهش این بوده است که داستانِ داش آکل برخلافِ باور رایج، کاملاً رئالیستی نیست و از نیمه دوم، شخصیتپردازیِ مدرنیستی در آن مشهود است. شخصیت در داستانهای مدرنیستی محوریت دارد و ذهنِ شخصیت، ملاک و محکِ وقایع داستانی است. در این پژوهش ابتدا ویژگیهای لازم برای اینکه هر شخصیتِ داستانی مدرن بهشمار میرود، مشخص، و چارچوبی دقیق برای تحلیلِ شخصیت مدرنیستی تعیین شده است که براساس آن میتوان شخصیتِ مدرنیستی را از شخصیتِ پیشامدرن جدا کرد. در داستان مدرنیستی شخصیتِ داستان به سوژهای مدرن تبدیل میشود. ویژگیهای سوژه براساسِ آرای متفکران برجسته و تأثیرگذار مدرنیسم تحت سه عنوان معرفی شدد: ۱) آگاهی ۲) آزادی/ اختیار ۳) فردیت؛ سپس ویژگیهای مورد بررسی قرار گرفت که برای مدرنیستی بودن ضروری نیست ولی در داستانهای مدرنیستی معمولاً دیده میشود. وجود این ویژگی در «داش آکل» فرضیه پژوهش را تأیید میکند. دستاورد دیگر این پژوهش، تحلیلِ داستانِ «داشآکل» و موشکافی آن و بررسی رابطههای بینامتنیِ آن است که نشان میدهد این داستان، یکی از داستانهای کلیدی در مرحله گذار از داستان رئالیستی به داستان مدرنیستی در ادبیات فارسی است و نمیتوان آن را داستانی کاملاً رئالیستی بهشمار میآورد.
دوره ۱۸، شماره ۴ - ( ۸-۱۳۹۷ )
چکیده
در این مقاله برای اولین بار با ساخت یک مدل شبکه عصبی مصنوعی بیزین که جزو جدیدترین روش های محاسبات نرم است، ظرفیت دورانی تیر بال پهن فولادی تخمین زده شده است. استفاده از روش های متفاوت نظیر المان محدود، روش های رگرسیونی و آماری در پژوهش های پیشین در سال های اخیر مورد بحث قرار گرفته است، لذا در این پژوهش برای تخمین دقیق تر و سریع تر ظرفیت دورانی از تکنیک شبکه های عصبی مصنوعی از نوع شبکه بیزین استفاده شده است. داده های لازم برای آموزش و آزمایش شبکه بر اساس نتایج آزمایشگاهی معتبر از تاریخچه تحقیقات به دست آمده است. ورودی های مدل ساخته شده برای این منظور شامل نصف عرض بال تیر، ارتفاع جان، ضخامت بال، ضخامت جان، طول، تنش تسلیم بال و تنش تسلیم جان است و تابع هدف نیز ظرفیت دورانی می باشد. نتایج به دست آمده از این مدل با نتایج آزمایشگاهی و دیگر مدل های ارایه شده در گذشته مورد مقایسه دقیق قرار گرفت. نتیجه این مطالعه نشان دهنده آن است که استفاده از این رویکرد جدید نسبت دیگر مدل ها دارای دقت بالاتری بوده و کاربردی خواهد بود و می توان از شبکه عصبی مصنوعی بیزین به عنوان ابزاری قدرتمند در این گونه از مسایل بهره برد.
دوره ۱۸، شماره ۶ - ( ۷-۱۳۹۷ )
چکیده
امروزه با افزایش مصرف سرانه منابع انرژی های تجدید ناپذیر، دانشمندان به دنبال جایگزین مناسب برای منابع تجدید ناپذیر رو به اتمام هستند. موتور استرلینگ از جمله ایده هایی است که اخیراً مورد توجه مهندسان قرار گرفته است. هدف از مطالعه حاضر، بهینه سازی توان خروجی و پایداری یک نمونه موتور استرلینگ پیستون آزاد نوع بتا است. به همین منظور ابتدا با استخراج روابط ترمودینامیکی و دینامیکی سیستم و ترکیب این معادلات، معادلات حاکم شامل تابع غیرخطی از افت فشار درون مبدل های حرارتی به دست می آیند. معادلات غیرخطی حاکم حل شده و برای اعتبار سنجی، نتایج حاصل از شبیه سازی مطالعه حاضر با نتایج آزمایشگاهی و شبیه سازی ارائه شده در مراجع معتبر علمی مقایسه می گردند. در موتورهای استرلینگ پیستون آزاد، افزایش توان خروجی با حفظ پایداری آن ها، حائز اهمیت است. بنابراین، با انجام مطالعه پارامتری، پارامترهایی که دارای بیشترین تأثیر بر توان خروجی و پایداری موتور هستند، شناسایی شده و به عنوان متغیرهای بهینه سازی در نظر گرفته می شوند. به منظور بهینه سازی چند هدفه توان خروجی و پایداری موتور استرلینگ پیستون آزاد، تابع هدف مناسب انتخاب شده و از یکی از روش های الگوریتم ژنتیک با استفاده از نرم افزار بهینه سازی مود فرانتیر استفاده می شود. در نهایت، مقادیر متغیرها، قبل و بعد از بهینه سازی و همچنین میزان بهبود حاصل در توان خروجی و پایداری موتور استرلینگ پیستون آزاد ارائه می گردند.
دوره ۱۸، شماره ۹ - ( ۱۰-۱۳۹۷ )
چکیده
در این مقاله کنترل موقعیت یک عملگر نیوماتیک با شیر سولنوئیدی قطع/وصل با تحریک PWM با استفاده از دو مدار نیوماتیکی متفاوت، انجام میشود. پس از استخراج معادلات دینامیکی حاکم، بهمنظور بررسی تاثیر مدار بر عملکرد سیستم، به معرفی این دو مدار نیوماتیکی پرداخته میشود. سپس بهمنظور کنترل موقعیت عملگر نیوماتیکی، برای هر دو مدار، کنترلکننده مودلغزشی و کنترلکننده تناسبی- انتگرالی- مشتقگیر طراحی میشوند. درادامه ضرایب بهینه کنترلکنندهها توسط الگوریتم ژنتیک با هدف کمینه کردن انرژی کنترلی و خطای موقعیت، تعیین میگردند. درنهایت با انجام شبیهسازیها در سیمولینک متلب، عملکرد کنترلکنندههای طراحی شده با ضرایب بهینه در حضور اغتشاش مورد ارزیابی و مقایسه قرار میگیرند. بر اساس نتایج بهدست آمده، در مقایسه عملکرد دو مدار، برای مدار نیوماتیکی اول با دو شیر سولنوئیدی، میتوان به توانایی سیستم در تعقیب بهتر و دقیقتر ورودی مرجع سینوسی با فرکانس بالا، در حضور کنترلکننده غیرخطی مودلغزشی، درمقایسه با مدار نیوماتیکی دوم با تک شیر، اشاره کرد. خطای ردیابی موقعیت، در ورودی مرجع سینوسی با فرکانس پایین و در حضور کنترل-کننده کلاسیک تناسبی- انتگرالی- مشتقگیر، برای مدار نیوماتیکی با تک شیر، به مراتب کمتر از مدار نیوماتیکی دو شیر می-باشد، که نشان دهنده رفتار شبه خطی ورودی-خروجی عملگر، با این مدار نیوماتیکی است.
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( بهمن ۱۳۹۸ )
چکیده
در این مقاله اثر هندسه بخش واگرای نازل بر جریان سیال و انتقال حرارت درون نازل همگرا- واگرا به صورت عددی و تجربی بررسی شده است. شبیهسازی به صورت حل جریان متقارن محوری مافوق صوت درون نازل همگرا- واگرا انجام شده است. شرایط حاکم بر جریان درون نازل در این پژوهش به صورت دوبُعدی برای یک جریان آشفته تکفاز و حالت پایا در نظر گرفته شده است. سیال عامل محصولات احتراق سوخت جامد با شرایط گاز ایدهآل و تراکمپذیر است. میدان جریان به کمک نرمافزار فلوئنت با فرمولبندی ضمنی شبیهسازی شده است. در این پژوهش دو نازل همگرا- واگرا مورد ارزیابی قرار گرفته که بخش واگرای یک نازل به صورت مخروطی و یک نازل به صورت زنگولهای شکل است. مقادیر پارامترهای محاسبهشده در شبیهسازی با آزمونهای آزمایشگاهی مقایسه شده است. با توجه به نتایج حاصل از شبیهسازی و مقادیر به دست آمده در آزمون تجربی خطا کمتر از ۴% است که در حد قابل قبول و مناسبی است. با توجه به نتایج به دست آمده دقت شبیهسازی جریان در نازلها دارای مقادیر مناسب است.
دوره ۲۳، شماره ۲ - ( بهمن ۱۴۰۱ )
چکیده
امروزه با توجه به گسترش جوامع، پیشرفت روزافزون صنایع و تکنولوژی و همچنین افزایش نیاز جوامع به انرژی، تولید برق از منابع انرژی تجدیدپذیر مانند انرژی خورشیدی، که به محیط زیست آسیب نمیزند و آلودگی اندکی دارد، موردتوجه بسیاری از محققان و مهندسان قرار گرفتهاست. در این مقاله، به ارائه طرح جدیدی برای ردیاب خورشیدی دومحوره قطبی، طراحی و ساخت آن در ابعاد آزمایشگاهی و ارزیابی تجربی عملکرد آن به روش کنترل حلقه باز پرداخته میشود. به این منظور، پس از بررسی مزایا و معایب طرحهای پیشین، طرح مفهومی جدید و متفاوتی برای ردیاب پیشنهاد میشود. از جمله ویژگیهای ردیاب پیشنهادی میتوان به قابلیت همبندی، نصب و بهرهبرداری سریع و آسان، خاصیت خودقفلشوندگی، قابلیت دوران ۳۶۰ درجه حول هر دو محوراشاره نمود. این ردیاب، محدودیتی برای استفاده در نواحی جغرافیایی مختلف از جمله نواحی نزدیک به قطب شمال یا جنوب و در ساعات ابتدایی و انتهایی روز که راستای تشعشع خورشید به شدت مایل است، ندارد. در ادامه، به طراحی جزئی ردیاب پیشنهادی و ارائه روش کنترلی حلقهباز پرداخته میشود. در نهایت، با انجام آزمونهای تجربی، توان تولیدی ردیاب پیشنهادی در مقایسه با صفحه خورشیدی ثابت مورد ارزیابی قرار میگیرد. بر اساس نتایج حاصل، انرژی الکتریکی تولیدی بدست آمده از ردیاب خورشیدی پیشنهادی ۴۹ درصد بیشتر از صفحه خورشیدی ثابت است.