جستجو در مقالات منتشر شده
۷ نتیجه برای عقیلی
دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۳ )
چکیده
در این پژوهش، با هدف ارزیابی سیاست مالی چرخه ای و پایداری مالی در ایران، بررسی اثر سیاست مالی چرخه ای و پایداری مالی بر رشد اقتصادی در ایران و بررسی اثر متقابل بین سیاست مالی چرخه ای و پایداری مالی در ایران و با استفاده از داده های سالانه اقتصاد ایران در بازه زمانی ۱۳۴۹ تا ۱۴۰۰، از مدل های حالت-فضا با پارامتر متغیر در زمان و خودرگرسیون با وقفههای توزیعشده و روش کالمن فیلتر استفاده می شود. یافته های این پژوهش نشان می دهد: اول، دولت ایران در طول دوره مورد بررسی، با افزایش مخارج در دوره رونق و کاهش آن در دوره رکود، رفتاری موافق چرخه را اتخاذ کرده، و این رویکرد، موجب تشدید نوسانات اقتصادی و افزایش آسیب پذیری اقتصاد ایران در برابر شوک های برونزا شده است؛ دوم، سیاست مالی ایران در دوره مذکور، از نظر پایداری مالی با چالش مواجه بوده، به این معنی که دولت در واکنش به افزایش بدهی، مازاد بودجه خود را بهمیزان کافی افزایش نداده، که این امر، منجر به رشد بیرویه بدهی دولت و افزایش مخاطرات مالی شده است؛ سوم، رفتار موافق چرخه سیاست مالی و ناپایداری مالی در ایران، اثر منفی و معنی داری بر رشد اقتصادی دارند؛ چهارم، ناپایداری مالی در ایران، رفتار موافق چرخه سیاست مالی را افزایش داده و نوسانات چرخه های اقتصادی را تشدید می نماید و رفتار موافق چرخه سیاست مالی در ایران نیز، پایداری مالی را تضعیف می کند.
دوره ۹، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۸ )
چکیده
حاکمیت فناوری اطلاعات، توانایی هدایت و سازماندهی فناوری اطلاعات و مشخص کردن مسئولیتهای بین فناوری اطلاعات و حوزه کسب کار در راستای اهداف سازمانی است. این پژوهش بهدنبال " بررسی نقش میانجی هماهنگی عملیاتی در تأثیر همسویی استراتژی بر بلوغ حاکمیت فناوری اطلاعات" بوده، جامعه آماری آن در بخش کیفی شامل خبرگان فناوری اطلاعات و در بخش کمی مدیران ارشد فناوری اطلاعات و کسبوکار شرکت مخابرات ایران است. این مطالعه از منظر هدف توسعهای- کاربردی، از نظر ماهیت توصیفی- پیمایشی میباشد. ابزار گردآوری اطلاعات منابع کتابخانهای، مصاحبه و پرسشنامه محقق ساخته است که روایی محتوایی آن توسط خبرگان تأیید گردیده است. نوآوری این پژوهش در معرفی متغیر "هماهنگی عملیاتی" است که منجر به عینیسازی "همسویی استراتژی فناوری اطلاعات و کسبوکار" میگردد. مدل پژوهش در دو بعد بهصورت تلفیقی از مدل همسویی استراتژی لوفتمن و متدولوژی مدیریت فرایندهای کسبوکار (شامل ۱۰ مولفه اصلی و ۵۵ شاخص) طراحی و روایی محتوایی آن توسط خبرگان و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (۹۳۶/۰) تأیید گردید. بررسی روایی سازه و ساختار و برازش مدل با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری با نرمافزار SmartPLS، صورت گرفته و فرضیههای پژوهش مورد بررسی و آزمون قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تأثیر هر دو متغیر همسویی استراتژی و هماهنگی عملیاتی بر بلوغ حاکمیت فناوری اطلاعات مثبت و معنادار است. همچنین نتایج آزمون سوبل نقش میانجی متغیر هماهنگی عملیاتی در تأثیر همسویی استراتژی بر بلوغ حاکمیت فناوری اطلاعات را تأیید کرد.
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( مهر و آبان ۱۴۰۰ )
چکیده
حرف «حتی» در قرآن با بسامد چشمگیر برای نشان دادن انتهای غایت فرضی بهکار رفته است و درواقع روند شکلگیری نقطۀ پایان را نشان میدهد. اما کارکرد حتی در آیات قرآن به همین معنای پیشنمونهای منتهی نمیشود، بلکه با قرار گرفتن در ساختارهای مختلف، شبکهای از معانی متعدد را کدگذاری میکند. نوشتار حاضر با رویکرد معناشناسی شناختی و به روش توصیفی ـ تحلیلی به بررسی و استخراج شبکۀ معنایی مفهومسازیشده با حرف حتی در آیات میپردازد. بررسی کیفیت و عملکرد این حرف در آیات قرآن نشان میدهد، حرف حتی در ساختارهای مختلف، معانی متفاوتی را تبیین کرده که همه در معنای پیشنمونهای آن اشتراک مفهومی مییابند، بر این اساس، اولین شاخه از شبکۀ مفهومی این حرف، شاخۀ هممعنایی است که با دو واژۀ «کی» و «الا» مشتراکات معنایی یافته است. دومین شبکۀ شعاعی این حرف، معانی ثانویۀ استعاری هستند که از جملۀ این معانی «تجمع»، «انتقال»، «پوشش» و...بوده است و شاخۀ سوم حتی نوعی وظیفۀ طرحوارهسازی را بهعهده گرفته که طرحوارههای حجمی، حرکتی، قدرتی و جهتی را تصویرسازی کرده است که با شواهد قرآنی بررسی شد.
دوره ۱۴، شماره ۶۴ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
به منظور رسیدن غلظت بهینه نمک، تخم نمک سود ماهی قزلآلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) با افزودن نمک خالص و مخلوط (۵/۳، ۵/۴ و ۵/۵ درصد) تهیه گردید. آزمایشات شیمیایی، میکروبی، ارزیابی حسی و سنجش رنگ نمونهها در طی ۶۰ روز نگهداری در دمای یخچال مورد بررسی قرار گرفت. مقدار بارباکتریایی کل، سرمادوست، کپک و مخمر تعیین گردید. بارباکتریایی کل در نمونههای تولیدی با درصد بالاتر نمک (۵/۴ و ۵/۵) کمتر بود. این کاهش در افزایش نمک خالص از ۵/۴ به ۵/۵ درصد اثر معنیدار نداشت. به طور کلی، افزودن ۵/۴ و ۵/۵ درصد نمک سبب جلوگیری و کاهش رشد میکروبی گردید و مقدار بارباکتریایی در مورد نمک خالص و نمک مخلوط به ترتیب پس از ۳۰ و ۶۰ روز به ۵ تا ۶ واحد لگاریتمی رسید. شاخص روشنایی L* نمونهها باافزایش درصد نمک از ۵/۳ به ۵/۵ افزایش داشت. در تمامی نمونهها شاخصهای a*و b*در مقایسه با تیمار شاهد به طور معنیداری کاهش یافت. غلظت بالاتر نمک رابطه خوبی با شاخصهای حسی نمونهها داشت. رنگ، بو، بافت و شاخصهای حسی با درصد نمک بالاتر درطی نگهداری بهبود یافتند. این نتایج نشان میدهد که نوع و غلظت نمک در فرآوری تخم قزلآلا مهم بوده ودرصد بالاتر نمک سبب افزایش مدت ماندگاری گردید.
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۴ )
چکیده
یکی از انواع روشهای مقاومسازی ساختمانهای بتنمسلح، بهبود رفتار لرزهای اینگونه سازهها به کمک مهاربندهای فلزی میباشد. مهاربندهای فلزی هنگامی که تحت تاثیر تنشهای فشاری قرار میگیرند، دچار کمانش شده و فاقد هرگونه شکلپذیری میباشند. از اینرو، تلاشهای صورت گرفته منجر به خلق مهاربندهای نچسبیده فلزی گردید. در این مهاربندها، از کمانش اویلری هسته فولادی مرکزی توسط قرار دادن آن در یک قوطی فولادی، که با ملات پر شده، جلوگیری میشود. لذا در این مقاله ابتدا سازههای ۶، ۱۲ و ۱۸ طبقه بتنمسلح بر اساس استاندارد ۲۸۰۰ (ویرایش دوم) طراحی شده و آنگاه بر اساس دﺳﺘﻮراﻟﻌﻤﻞ ﺑﻬﺴﺎزی ﻟﺮزهای ﺳﺎﺧﺘﻤﺎنﻫﺎی ﻣﻮﺟﻮد (ﻧﺸﺮﻳﻪ ﺷﻤﺎره ۳۶۰) و ویرایش سوم استاندارد ۲۸۰۰ کنترل شدهاند. در ادامه و به منظور بهبود رفتار لرزهای، این ساختمانها با استفاده از مهاربندهای معمولی و نوعی خاص از میراگرهای هیسترزیس تحت عنوان مهاربند نچسبیده، مورد تقویت قرار گرفته و ستونهای قابهای مهاربندیشده در کلیه مدلها توسط زرهپوش بتنی تقویت شدهاند. در مجموع ۴۲ مدل تحلیل استاتیکی غیرخطی (بارافزون) شدند و نتایج بدست آمده مبین این نکته است که سازههای دارای مهاربند معمولی به دلیل کمانش مهاربند فشاری، در نسبت تغییرمکانهای بالا دچار ضعف بوده و میزان جذب انرژی آنها در سازه های ۱۲ و ۱۸ طبقه حتی از سازه بدون تقویت هم کمتر میگردد. اما این نقیصه با بکارگیری مهاربند نچسبیده، به دلیل رفتار تقریباً یکسان در کشش و فشار و بهرهگیری از تمام ظرفیت این نوع مهاربندها، برطرف گشته و میزان جذب انرژی بالایی نسبت به سازه دارای مهاربند معمولی و سازه بدون تقویت بدست میآید.
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده
در سالیان اخیر ایده بازیافت نخالههای بتنی و استفاده مجدد از آن به عنوان مصالح سنگدانهای (سنگدانه بازیافتی بتنی) در تولید بتن گسترش فراونی یافته است. در این بین یکی از موارد مهم در زمینه کاربرد سازهای بتنهای بازیافتی، امکان استفاده از روابط همبستگی بین پارامترهای مختلف فیزیکی و مکانیکی مانند روابط بین مقاومت فشاری و مقاومت کششی برای بتنهای بازیافتی است. از آنجایی که ساختار بتن بازیافتی تفاوت زیادی با ساختار بتن معمولی دارد، پس کاربرد روابط متداول برای بتن معمولی که در استانداردهای طراحی سازههای بتن مسلح منتشر شده است، برای بتن بازیافتی باید بررسی شود، که در این پژوهش به این موضوع پرداخته شده است. برای این منظور ۱۸ طرح اختلاط با درنظرگیری کاربرد دو نوع مختلف شن بازیافتی بتنی، کاربرد با هم شن و ماسه بازیافتی بتنی و همچنین کاربرد مواد جایگزین سیمان طراحی و ساخته شد. در ادامه، نتایج این پژوهش با روابط منتشر شده توسط سایر پژوهشگران در این زمینه و همچنین روابط معمول برای بتنهای فاقد سنگدانه بازیافتی بتنی نیز مقایسه شد. نتایج نشان داد که روابط بهدست آمده در این پژوهش با روابط مشابه برای بتنهای معمولی تفاوت قابل ملاحظهای دارد. به صورتی که هر دو رابطه بین مقاومت فشاری با مقاومت کششی یا مقاومت خمشی، تخمین به مراتب بیشتری نسبت به رابطه ACI ۳۱۸ و سایر روابط همبستگی موجود ارائه میدهند. علت این تفاوت را میتوان پراکندگی بازه تغییر کیفیت سنگدانههای بازیافتی بتنی دانست.
دوره ۲۵، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۴ )
چکیده
سیاست مالی و پایداری مالی، دو موضوع به هم پیوسته اند. دولت از سیاست مالی بهعنوان ابزاری برای دستیابی به ثبات اقتصادی استفاده می کند. از طرفی، پایداری مالی، تضمین می کند که دولت توانایی مدیریت مخارج خود، بدون افزایش بدهی، در بلندمدت را دارد. در این پژوهش، با استفاده از داده های سالانۀ دورۀ زمانی ۱۳۴۹ تا ۱۴۰۰، پایداری مالی ایران و عوامل تعیین کنندۀ آن را از طریق مدل های مختلف واکنش مالی مانند مدل های با پارامتر ثابت خطی و غیرخطی، مدل تغییر رژیم مالی مارکوف-سوئیچینگ، مدل با پارامتر متغیردرزمان و مدل شامل متغیرهای کنترل، مورد ارزیابی و مقایسه قرار می گیرد. نتایج برآورد مدل های واکنش مالی با پارامتر متغیردرزمان و تغییر رژیم مالی مارکوف-سوئیچینگ و مدل شامل متغیرهای کنترل، نشان می دهد سیاست مالی در ایران، ناپایدار است. براساس نتایج برآورد، مدل تغییر رژیم مالی مارکوف-سوئیچینگ، ماندگاری رژیم های مالی ناپایدار، ۵/۲ برابر بیشتر از ماندگاری رژیم های مالی پایدار است و بنابراین، دولت باید تلاش کند که از طریق ایجاد مازاد بودجه، از رشد فزایندۀ بدهی در بلندمدت جلوگیری کند. براساس یافته های دیگر این پژوهش، متغیرهای شکاف تولید، مخارج چرخ های حقیقی دولت، نسبت پیری جامعه، نسبت درآمد دولت به تولید ناخالص داخلی و نوسان نرخ ارز، نقش مهمی در پایداری مالی ایران ایفا میکنند