۱۶ نتیجه برای عجم
دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۲ )
چکیده
شعر کودک، بستری مناسب و مؤثر برای پرورش اخلاقی، اجتماعی و افزایش قوای ذهنی و شناختی او به شمار میآید. از این حیث و به دلیل اهمیت محتوای آثار ادبی کودک در نظام تعلیم و تربیت، شناخت شعر کودک از زوایای مختلف ضرورت دارد. فرهنگ مردم مجموعه ای گسترده از عناصر مربوط به زندگی مادی و معنوی مردمان یک سرزمین است که حفظ و انتقال آن به مخاطب کودک و تقویت جایگاه آن در اندیشه سرایندگان این حوزه سبب تأثر و بهره وری خلاقانۀ از این فرهنگ غنی است. در این میان سنتهای مادی مسائل روزمره مردم نظیر ابزارها، خوراک، پوشاک و وسایل نقلیه است. جستار حاضر به بررسی بازتاب این سنت های مادی در اشعارافسانه شعبان نژاد می پردازد. شیوه بررسی؛ تحلیلی- توصیفی براساس منابع کتابخانه ای است. نتایج نشان میدهد؛ شعر شعبان نژاد به عنوان منبعی اصلی در تحقیقات؛ پیوند روشن و آگاهانه ای با فرهنگ مردم دارد. وی با استفاده از مصادیق مادی فرهنگ مردم، فضای گذشته و حال را به یکدیگر پیوند زده، به کمک روایت، ریتم و آهنگ، گستردگی دایرۀ واژگان، تصویرگری وصنایع ادبی برای کودک دنیای مدرن ریشه های کهن او را به نمایش میگذارد و به شکوفایی و ثبات ادبیات کودک و نوجوان در زبان فارسی می پردازد.
دوره ۱۱، شماره ۴۶ - ( زمستان ۱۳۹۳ )
چکیده
در این مقاله پس از مروری بر سوابق فرهنگی، و ادبی تاجیکستان، و بیان اهمیت و لزوم پژوهش درباره ادبیات فولکلور به تبیین خلاصهای از ویژگیهای دوبیتیها و رباعیهای عامیانۀ تاجیک، و بیان موضوعات و مضمونهای گوناگون آنها پرداخته شده است. نمونۀ رباعیها و دوبیتیهای این مقاله از افواه مردم تاجیکستان جمعآوری شده است. تلاش شده است که با دستهبندی موضوعی مضمونها، تا جایی که مجال این مقاله اجازه میدهد به روشن شدن مرزهای موضوعی در رباعیها و دوبیتیهای فولکلور تاجیک پرداخته شود. برای هر شاخۀ مضمونی و زیرشاخههای آن نیز مثالهایی از خلال اشعار فولکلور تاجیک آورده، و به صورت جنبی به دیگر ویژگیهای این نمونهها هم اشاره شده است.
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۱- )
چکیده
در این مقاله ، کنترل کننده مد لغزشی انتگرالی فازی تطبیقی بهینهای برای کنترل ردگیری موقعیت بازوی ربات ماهر در حضور عدم قطعیت ها و موتور DC مغناطیس دایم ارائه می گردد. در کنترل کننده پیشنهادی، سطح لغزش کنترل کننده مد لغزشی، بر اساس اطلاعات خطا ردگیری موقعیت، مشتق و انتگرال خطا تعیین میگردد. در ادامه برای غلبه بر پدیده نامطلوب لرزش در ورودی کنترل، با استفاده از منطق فازی، یک تقریبگر فازی تطبیقی چند ورودی- چند خروجی به گونه ای طراحی میشود که کران عدم قطعیتها ساختاری و غیرساختاری موجود در دینامیکهای بازوی ربات و موتور DC مغناطیس دایم را تقریب نماید. اثبات ریاضی نشان میدهد که سیستم حلقه بسته با کنترل مدلغزشی انتگرالی فازی تطبیقی در حضور تمامی عدمقطعیتها، دارای پایداری مجانبی سراسری است. در ادامه از الگوریتم بهینهسازی هارمونی اصلاح شده، برای انتخاب ضرایب ورودی کنترل و همچنین کاهش دامنه ورودی کنترل استفاده میگردد. برای نمایش عملکرد کنترل کننده پیشنهادی، مطالعه ی موردی بر روی بازوی ربات اسکارا و در حضور موتور DC مغناطیس دایم انجام میپذیرد. نتایج شبیه سازی عملکرد مطلوب کنترلکنندهی پیشنهادی را نشان میدهد.
دوره ۱۳، شماره ۵۴ - ( ۵-۱۳۹۵ )
چکیده
هدف از این پژوهش بررسی اثر دمای سرخ کردن و جایگزینی ایزوله پروتئینی سویا با آرد گندم بر ویژگی های شیمیایی دونات بود. بدین منظور نمونههای دونات با جایگزینی ۳ و ۷ درصد SPIبا آرد گندم نول فرموله و سپس در دماهای۱۵۰، ۱۶۵ و ۱۸۰ درجه سانتیگراد سرخ شدند. پارامترهای محتوی رطوبت، محتوی روغن، عدد اسیدی و پراکسید دونات و آزمون حسی مورد بررسی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از طرح فاکتوریل در قالب کاملاً تصادفی در نرم افزارMinitab ۱۶ انجام شد. میانگینها به کمک آزمون دانکن (۰۵/۰>p) با یکدیگر مقایسه شدند. نتایج نشان داد که افزایش درصد جایگزینی SPI با آرد گندم و افزایش درجه حرارت موجب افزایش محتوی رطوبت و کاهش محتوی روغن در نمونههای دونات شد (۰۵/۰>p). افزایش دما از ۱۵۰ درجه سانتیگراد به ۱۸۰ درجه سانتیگراد در فرایند سرخ کردن نمونههای دونات تهیه شده با آرد گندم، ۳ درصد SPI و ۷ درصد SPI به ترتیب منجر به ۶۶/۰، ۶۴/۰ و ۵۱/۰ واحد افزایش در عدد اسیدی روغن جذب شده در آنها گردید نتایج تجزیه واریانس حاکی از اثر معنیدار نوع آرد بر میزان هیدروپراکسیدها در روغن جذب شده در نمونههای دونات بود (۰۵/۰>p). اما نتایج مقایسه میانگین نشان داد که این اثر از روند مشخصی تبعیت نمیکند. از نظر ارزیابها نمونههای دونات هیچگونه تفاوت معنیداری از لحاظ ارزیابی حسی با یکدیگر نداشتند (۰۵/۰>p).
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده
چکیده - بستر نفوذپذیر با دو ویژگی اصلی آن، قطر متوسط (نماینده ی درشتی ذرات) و تخلخل (نماینده ی درصد نفوذپذیری )، بیان می شود . در مقاله حاضر تأثیر نفوذپذیری بستر بر ساختار متوسط آشفتگی جریان بررسی شده است . جریان، روی یک بستر نفوذپذیر به روش پیوستار با بهر هگیری از معادلات متوسط گیری شده حجمی ناویر استوکس مد ل سازی شده و نتایج چها ر شبیه سازی با تخلخل های گوناگون ارائه شده است . نفوذپذیری بستر را می توان به وسیله ی عدد رینولدز نفوذپذیری ( نسبت قطر مؤثر های کوچک، بستر به صورت مرز صلب رفتار Rek توصیف کرد. در (Rek ، حفر ه ها به مقیاس طولی گرداب ههای آشفتگی مجاور بستر های بزرگ، مرز میدان مانند بستری با نفوذپذیری زیاد (با اثرات لزجت قابل اغماض) رفتار خواهد کرد . در Rek کرده و به عکس در این شرایط، گرداب ههای آشفتگی نزدیک بستر در امتداد جریان به ندرت قابل تشخیص خواهند بود . می توان دلیل این امر را ۱) انتقال آزاد آشفتگی در مرز نفوذپذیر و /یا ۲) کاهش تنش برشی متوسط به واسطه عدم وقوع پدیده ی انسداد بستر و تأثیر ناچیز لزجت ناشی از حضور بستر دانست . مشخصه غالب آشفتگی در مجاور بستر با نفوذپذیری زیاد، ساختارهای گردابه ای نسبتا بزرگی هستند که احتمالا نشات گرفته از پدید هی ناپایداری کلوین -هلمهولتز جریان هستند. همین ساختارها عامل تبادل مومنتوم بین جریان عمو می کانال و جریان دوفازی داخل بستر نفوذپذیر است . این فرایند سبب افزایش اصطکاک بستر شده و در نتیجه محدوده برازش ناحیه ۱ برابر / لگاریتمی کمی به سمت پایین منتقل م یشود. فزون بر این مشاهده گردیده که شیب منحنی قانون لگاریتمی در حدود ۰۴ شیب معمول آن در جریان های آشفته مجاور بستر های صاف و زبر است .
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده
بیودیزل یک سوخت تجدیدپذیر بوده که از روغنهای گیاهی و یا حیوانی قابل تولید است. مهمترین ویژگی استفاده از سوخت بیودیزل قابلیت این سوخت در کاهش آلایندههای خروجی موتور است. در سالیان اخیر مطالعات زیادی در ارتباط با فرآیند تولید بیودیزل و عملکرد و آلایندگیهای آن انجام شده است، اما در این تحقیقات غالباً هیچ گونه توجهی به ارزیابی اقتصادی استفاده از بیودیزل در موتور نشده است. در این مطالعه بعد از آزمایش درصدهای مختلف ترکیب سوخت بیودیزل با دیزل روی یک موتور ۴ سیلندر پرخوران، دادههای مورد نیاز استخراج، و با استفاده از این دادهها واکنش احتراق تعیین گردید. سپس به کمک واکنش احتراق نرخ جرمی هر یک از آلاینده-ها بدست آمد. ارزیابی اقتصادی با در نظر گرفتن هزینه های اجتماعی آلاینده ها، هزینه سوخت ورودی و هزینه افت توان موتور انجام گردید. با توجه به قیمت پایین سوخت دیزل در ایران نتایج کلی تحقیق بدون در نظر گرفتن قیمت سوخت ورودی به دست آمد. ارزیابی فنی نیز با در نظر گرفتن نتایج مربوط به عملکرد موتور انجام گردید. نتایج به دست آمده حاکی از آن بود که استفاده از دو ترکیب ۱۰ و ۱۵ درصد حجمی بیودیزل-دیزل (B۱۰ و B۱۵) علاوه بر اینکه دارای صرفه اقتصادی نسبت به دیزل خالص میباشند، دارای مشخصه های عملکردی مطلوبی هم هستند. در این دو ترکیب افت توان بسیار ناچیز بوده و همچنین بیشترین بازده حرارتی هم در همین دو ترکیب مشاهده شد. چنانچه فقط هزینه اجتماعی آلایندهها در نظر گرفته شود، همه ترکیبات بیودیزل از دیزل خالص با صرفهتر میباشند
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده
شاخهای کردن نازلها، زاویه پاشش سوخت با مسیر محوری هوا و قطر نازل میتوانند در اختلاط و عملکرد احتراقی مشعلهای مخلوط سرنازل موثر باشند. در این تحقیق، ترکیب شبیهسازی عددی و روش تاگوچی به عنوان یک ابزار تحقیقاتی موثر برای بررسی تاثیر ترکیبی این پارامترها بر نرخ بازگشتناپذیری احتراق مشعلهای مخلوط سرنازل مورد استفاده قرار گرفته است. در ابتدا فرایند احتراق در یک مشعل مخلوط سرنازل با استفاده از دینامیک سیالات محاسباتی شبیهسازی گردید. مجموعه معادلات حاکم شامل پیوستگی، اندازه حرکت و انرژی به همراه واکنشهای شیمیایی احتراق توسط نرم افزار فلوئنت حل شده است. جهت شبیهسازی جریان مغشوش از مدل k-ε استاندارد و تقابل واکنشهای شیمیایی و آشفتگی از مدل EDC استفاده شده است. سپس مدل توسعهیافته مذکور در شرایط آزمایشی بررسی و اعتبارسنجی گردید. در مرحله بعد، با کمک نرمافزار مینیتب، تحلیل تاگوچی جهت بررسی اثر هر یک از پارامترها، اهمیت آنها در نرخبازگشتناپذیری و تعیین مقادیر بهینه آنها صورت پذیرفت. در تحلیل تاگوچی، از یک آرایه متعامد L۹(۳۳) با هدف کمینهسازی نرخ بازگشتناپذیری استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان داد که زاویه پاشش سوخت، تعداد شاخه ها و قطر نازل به ترتیب بیشترین اثر را در نرخ بازگشتناپذیری دارند. همچنین طراحی سرمشعل با ویژگیهای چهار شاخه، زاویه پاشش سوخت ۴۵ درجه با جریان محوری هوا و قطر نازل چهار میلیمتر برای محفظه احتراق مورد نظر از دیدگاه نرخ بازگشتناپذیری بهینه میباشد. نرخ بازگشت ناپذیری متناظر با این حالت بهینه ۸۸/۴۵ درصد است.
دوره ۱۵، شماره ۷ - ( ۷-۱۳۹۴ )
چکیده
به منظور ارزیابی اثر مدلهای توربولانسی در پیشبینی ساختار جریان با گرادیان فشار معکوس، معادلات ناویر استوکس رینولدز متوسط در حالت دائم برای یک دیفیوزر حلقوی تقارن محوری حل شدند. پس از انتخاب بهترین مدل توربولانسی شیوهای برای بهینهسازی شکل دیفیوزرهای حلقوی ارائه شده است. هدف حداکثر نمودن عملکرد دیفیوزر یا به عبارت دیگر افزایش بازیابی فشار درون دیفیوزر بر اساس بهینهسازی هندسه است. روش بهینهسازی مبتنی بر طراحی دیواره یک دیفیوزر حلقوی با نسبت سطح و طول ثابت میباشد. در الگوریتم توسعه یافته از نرمافزار انسیس فلوئنت برای تحلیل هیدرودینامیکی و از مدلسازی تقریبی و یک شیوه بهبود مورد انتظار برای بهینهسازی استفاده شده است. از اسپلاین نربز برای نمایش شکل دیواره دیفیوزر با دو تا ده متغیر طراحی استفاده شده است. به منظور مدیریت زمان حل مساله، از مدل تقریبی کریگینگ به عنوان مدلی جهت پیشبینی پاسخهای حل دقیق استفاده شده است. با اعمال فرمانهای کنترلی از طریق نرمافزار متلب، نرمافزار دینامیک سیالات محاسباتی و مدل کریگینگ برای اجرای کاملا خودکار با یکدیگر ترکیب شدهاند. به منظور برقراری توازن بین جستجوی محلی و سرتاسری از معیار نمونه تطبیقی استفاده شده است. با توجه به نتایج حل، طراحی بهینه یک بهبود عملکرد منطقی را در مقایسه با طراحی اولیه نشان میدهد.
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۵ )
چکیده
هدف این مقاله یافتن طراحی بهینه برای یک دیفیوزر خروجی توربین گاز نمونه است. جهت دستیابی به ضریب بازیافت فشار استاتیک حداکثر با وجود جریان چرخشی، از یک الگوریتم تکاملی استفاده شده است. فرایند بهینهسازی در سه حالت مختلف مورد مطالعه قرار گرفته است. در ابتدا با در نظر گرفتن یک پروفیل ثابت از هاب تا شرود برای پوشش پایه نگهدارنده، بهینهسازی انجام شده است. در مرحله دوم، دو پروفیل برای پوشش پایه نگهدارنده یاتاقان یکی در مقطع هاب و دیگری در مقطع شرود انتخاب شده است. نهایتا، فرایند بهینهسازی برای هندسه دیفیوزر و پوشش پایه نگهدارنده یاتاقان بصورت همزمان انجام شده است. به منظور تولید پروفیلهای مربوط به شکل پوشش پایههای نگهدارنده یاتاقان از روش پارامتریسازی پارسک استفاده شده است. حل جریان آشفته و سهبعدی با کمک دینامیک سیالات محاسباتی انجام گرفته است. مساله بهینهسازی ابتدا با یک نمونه برداری اولیه از فضای حل آغاز شده و در ادامه از الگوریتم ژنتیک برای یافتن بهینه کلی استفاده شده است. بهینهسازی برای جریان چرخشی در خروجی توربین با عدد رینولدز ۱۰۵×۱,۷ بر اساس قطر هیدرولیکی در ورودی دیفیوزر انجام گرفته است. تمامی مراحل اجرای الگوریتم ژنتیک و فرایندهای تولید مدل، تولید مش با توربوگرید، حل جریان با انسیس سی اف ایکس و محاسبه تابع هدف برای هریک از اعضاء جمعیت در هر نسل از الگوریتم ژنتیک بصورت کاملا خودکار درون نرمافزار متلب پیاده سازی و اجرا شده است. در نتیجه بهینهسازی ضرایب بازیافت فشار استاتیک دیفیوزرها در مراحل اول، دوم و سوم به ترتیب %۱.۹۴، %۳.۱ و %۷.۴۲ افزایش مییابند.
دوره ۱۶، شماره ۹۱ - ( شهریور ۱۳۹۸ )
چکیده
در پژوهش حاضر، در مرحله اول اثر نوع و درصد گوشت (سه سطح ۳۰،۶۰ و ۹۰ درصد) و در مرحله دوم اثر جایگزینی شیر خشک با کنجاله سویا بر میزان آکریلآمید تشکیلشده در برگرهای گوساله و مرغ کباب شده (حاوی ۶۰ درصد گوشت) بررسی شد. همچنین میزان قند کل، پروتئین، رطوبت و ویژگیهای حسی برگرها مورد اندازهگیری شد. نتایج حاکی از این مطلب بود که میزان آکریلآمید در برگرهای مرغ به طور معنیداری کمتر از برگرهای گوساله بود (۰۵/۰>p). بیشترین و کمترین میزان آکریلآمید تشکیلشده به ترتیب به برگر گوشت ۶۰ درصد (۰۳/۶۶ میکروگرم بر کیلوگرم) و برگر مرغ ۹۰ درصد (۵۴/۲۶ میکروگرم بر کیلوگرم) مربوط بود. همچنین افزایش درصد گوشت گوساله و مرغ از ۳۰ به ۶۰ درصد سبب افزایش آکریلآمید و افزایش درصد گوشت از ۶۰ به ۹۰ درصد سبب کاهش میزان آکریلآمید شد. میزان قند کل برگرهای حاوی گوشت مرغ به طور معنیداری بالاتر از برگرهای حاوی گوشت گوساله و میزان پروتئین آنها پایینتر بود (۰۵/۰>p). همچنین نتایج حاکی از این بود که افزایش جایگزینی پودر شیر خشک منجر به افزایش میزان آکریلآمید تشکیلشده در نمونههای برگر شد. بیشترین و کمترین میزان آکریلآمید در مرحله دوم به ترتیب مربوط به برگر گوشت گوساله حاوی ۱۶ درصد پودر شیر خشک (۲۵/۶۹ میکروگرم بر کیلوگرم) و برگر مرغ حاوی ۸ درصد پودر شیر خشک (۳۵/۴۰ میکروگرم بر کیلوگرم) بود. به نظر میرسد که کمترین محتوای آکریلآمید در برگرهای ۹۰ درصد مرغ و بدون شیر خشک تشکیل شود.
دوره ۱۹، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۴ )
چکیده
هدف این پژوهش، تعیین عوامل مؤثر بر ساختار سرمایه شرکتهای پذیرفته شده در بورسهای اوراق بهادار منتخب جهان و بورس اوراق بهادار تهران و مقایسه این عوامل در بورسهای منتخب با بورس ایران است. عوامل تعیین کننده ساختار سرمایه در این پژوهش در دو سطح شرکت و کشور مورد بررسی قرار میگیرد. در مطالعات اخیر به طور صرف فرضیهها مورد آزمون بینالمللی قرار گرفته است، اما در این مطالعه ضمن مقایسه نتایج بین گروه کشورها، وضعیت ایران با سایر کشورها نیز مقایسه شده و براساس آن توصیه سیاستی ارائه شده است. جامعه آماری پژوهش شرکتهای پذیرفتهشده در بورسهای منتخب جهان و بورس ایران است. برای این منظور از پایگاه داده Compustat Global Vantage و پایگاه دادههای بانک جهانی و نرمافزار تدبیرپرداز استفاده میشود. برای تجزیه و تحلیل دادههای روش رگرسیون ترکیبی آنها استفاده میشود و از نرمافزارهای اکسل و ۶EViews و آماره آزمونهای F و t بهره گرفته میشود. نتایج پژوهش تأثیر متغیرها بر ساختار سرمایه در کل جهان، کشورهای در حال توسعه، کشورهای توسعه یافته، ایران و مقایسه تأثیر عوامل در کشورهای در حال توسعه با توسعه یافته و مقایسه ایران و جهان و ایران با کشورهای در حال توسعه را منعکس کرده است.
دوره ۱۹، شماره ۳ - ( اسفند ۱۳۹۷ )
چکیده
اجکتورها کاربرد وسیعی در صنعت دارند، از صنایع غذایی گرفته تا سیکلهای تبرید و صنایع نیروگاهی. از آنجا که کندانسور نیروگاه بخار در شرایط خلا کار میکند، همواره مقداری هوا به داخل آن نشت میکند که باعث ایجاد خوردگی فلزی و کاهش بازده کندانسور میشود. بنابراین از اجکتور برای تخلیه هوای درون کندانسور استفاده میشود. به مرور زمان، نشت هوا در کندانسور بیشتر شده که بهبود بازده اجکتور را میطلبد. نسبت مکش یکی از تعاریف اصلی برای بازدهی اجکتور است و افزایش آن موجب افزایش بازده اجکتور میشود و همچنین بهطور چشمگیری به هندسه آن وابسته است. هدف این پژوهش بهبود بازده اجکتور نیروگاه طوس با تغییر همزمان دو پارامتر تاثیرگذار موقعیت خروجی نازل و زاویه همگرایی محفظه اختلاط است. هندسه اولیه اجکتور توسط نرمافزار فلوینت مورد شبیهسازی قرار گرفت و اعتبار نتایج با مطالعات آزمایشگاهی و عددی پیشین سنجیده شد. سپس با استفاده از روش تاگوچی و در گام اول، هندسههای مختلفی با تغییر همزمان در موقعیت خروجی نازل و زاویه همگرایی محفظه اختلاط انتخاب و در نرمافزار فلوینت طراحی و شبیهسازی شد. انتخاب هندسههای گام دوم با تحلیل نمودار سیگنال به نویز برای پارامترهای مذکور و نتایج نسبت مکش در گام اول صورت گرفت و این رویکرد بهطور مشابه در گام سوم نیز دنبال شد. نتایج نهایی علاوه بر بهبود ۳۴درصدی در نسبت مکش نشان داد که میزان بهینهای برای موقعیت خروجی نازل و زاویه همگرایی محفظه اختلاط وجود دارد که پیرامون آن، نسبت مکش بیشینه حاصل میشود.
دوره ۲۰، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۹ )
چکیده
توزیع فشار حاصل از اندرکنش موج و سازه بر موج شکن های کیسونی افقی، یکی از پارامترهای تاثیرگذار بر طراحی این موج شکن می باشد. با توجه به تاثیر قابل توجه این پارامتر، استفاده از موج شکن سکویی مرکب جهت بهبود عملکرد و کاهش نیروهای وارد بر سازه مورد بررسی قرار گرفته است. در این مطالعه به مدلسازی عددی فشار وارد بر موج شکن سکویی مرکب و مقایسه آن با موج شکن کیسونی افقی بهوسیله مدل عددی FLOW-۳D پرداخته شده است. موج شکن سکویی مرکب نسبت به موج شکن کیسونی افقی در P۱ (حداکثر فشار وارد بر کیسون در تراز آب) مقدار فشار بدست آمده کاهش ۵۲/۰۲ %، در P۲ (حداکثر فشار در تاج کیسون) مقدار فشار بدست آمده کاهش ۶۳/۰۷ و در P۳ (حداکثر فشار در پنجه کیسون) کاهش ۷۶/۰۹% و در Pu ( فشار بالابرنده زیر کیسون) این مقدار فشار کاهش ۵۳/۹۲% را داشته است.
دوره ۲۱، شماره ۷ - ( تیر ۱۴۰۰ )
چکیده
در پژوهش حاضر، تأثیر قرار دادن محیط متخلخل در رگلاتورهای تقلیل فشار گاز طبیعی بر عملکرد و کاهش شدت صدای تولید شده بررسی شده است. ابتدا این موضوع به صورت آزمایشگاهی مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایشها برای دو نمونه با محیط متخلخل ppi ۱۰ و ppi ۲۰ و سیستم بدون محیط متخلخل انجام شد. برای بررسی اعتبار نتایج آزمایشها در ۴ اختلاف فشار متفاوت بالادست ۲۰، ۱۰، ۵ و ۵/۲ مگاپاسکال و نسبت فشار بحرانی جریان مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس برای ارزیابی چگونگی تأثیر پارامترهای جریانی بر عملکرد رگلاتور و تراز شدت صوت، جریان سیال عبوری از رگلاتور شبیه سازی عددی شد. نتایج نشان می دهد، استفاده از محیط متخلخل ppi ۱۰ و ppi ۲۰، ضریب جریان را به ترتیب ۷ و ۱۵ درصد و تراز شدت صوت را به ترتیب ۱۵ و ۲۰ دسی بل کاهش می دهد. نتایج حاصل از شبیه سازی جریان سیال نشان میدهد، قرار دادن محیط متخلخل در مسیر جریان ضمن کاهش شدت آشفتگی و منظم کردن جریان، با کاهش بیشینه سرعت سیال و کم کردن قدرت گردابه ها، شدت صوت تولید شده را کاهش میدهد.
دوره ۲۴، شماره ۳ - ( اسفند ۱۴۰۲ )
چکیده
محدودیتهای تأمین آب در کشورهای مختلف موجب گردیده است تا محققان استفاده از آبشیرینکنها را بهعنوان یکی از راهکارهای حل معضل محدودیتهای آبی پیشنهاد دهند. در این پژوهش از آبشیرینکنهای خورشیدی حوضچهای تکشیب استفاده شده است. از جمله نوآوریهای این پژوهش میتوان به بهبود ساخت و تعمیر و نگهداری محفظه آبشیرینکن خورشیدی با استفاده از موادی از جنس پی.وی.سی با صفحه جاذب متحرک و همچنین استفاده از موجساز جهت بهبود عملکرد آبشیرینکنهای خورشیدی اشاره نمود. موجساز نیز با ایجاد تلاطمهای سطحی و عمقی و افزایش انتقال حرارت جابهجایی، علاوه بر بهبود عملکرد آبشیرینکن خورشیدی از تجمع موادی که در اثر راکد بودن آب به وجود میآیند و موجب کاهش ضریب انتقال حرارت از صفحه جاذب میشوند نیز جلوگیری مینماید. نتایج استفاده از موجساز نشان داد که با افزایش تعداد موجساز میزان تولید و راندمان روزانه آبشیرینکن بهبودیافته نیز افزایشیافته و به ترتیب به ۴۳۲۴ میلیلیتر بر مترمربع در روز و ۶/۴۲ درصد رسیده است که حدود ۲/۴۰ و ۷/۹ درصد بیشتر از آبشیرینکن خورشیدی ساده بوده است. نتایج بررسی اقتصادی طرح آبشیرینکن خورشیدی بهبودیافته نیز نشان داد که هزینه سرانه تولید هر لیتر آب شیرین در آبشیرینکنهای خورشیدی بهبودیافته مجهز به موجساز ۰۱۳/۰ دلار بر لیتر بر مترمربع بوده است که حدود ۱۳ درصد کمتر از آبشیرینکن خورشیدی ساده بوده است.
دوره ۲۵، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۴ )
چکیده
فرسایش نواحی ساحلی از مهمترین عوامل مخرب این مناطق است که تحت تاثیر عوامل طبیعی و فعالیت های انسانی ایجاد میشود. این نواحی زیر مجموعه مناطق آسیب پذیر به شمار میآیند و بدین جهت نظارت و پایش مستمر آن ها اهمیت زیادی دارد. در این پژوهش ابتدا به کمک الگوریتم انتخاب ویژگی ها، دسته بندی پدیده های تاثیرگذار در ناحیه ساحلی نارابیین استرالیا در شرایط غیر طوفانی انجام شده است. در ادامه به کمک الگوریتم شبکه عصبی، پیش بینی توابع هدف شامل؛ تغییرات خط ساحل، تغییرات قائم و موقعیت افقی تاج سکوی ساحلی انجام گرفته است. در مرحله اول برای رسیدن به یک مدل مناسب، ابتدا حساسیت سنجی مدل برای رسیدن به بهترین هایپر پارامتر ها جهت پیشبینی تغییرات خط ساحل انجام گرفته است که نتایج حاصل از سناریو انتخابی، مقدار خطای RMSE را ۰۳/۳ متر و R۲ را ۹۲% نشان میدهد. سپس به کمک مدل نهایی بدست آمده در مرحله قبل؛ نتایج پیش بینی تغییرات ارتفاعی تاج سکوی ساحلی در سناریو منتخب، خطای RMSE را ۳۵/۰ متر و R۲ را ۷۵% نشان میدهد. همچنین نتایج حاصل از پیش بینی موقعیت افقی تاج سکوی ساحلی در سناریو منتخب، خطای RMSE را ۲۸/۹ متر و R۲ را ۸۰/۸۵% نتیجه میدهد. جمع بندی نتایج نشان میدهد که دسته بندی پارامترهای بدست آمده از مدل انتخاب ویژگی کمک زیادی جهت دستیابی به نتایج قابل قبول در مدل شبکه عصبی نموده است و همچنین نتایج شبکه عصبی جهت پیشبینی مورفودینامیک ساحلی، مناسب و قابل اعتماد است.