۷۵ نتیجه برای عارف
دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۲ )
چکیده
در این جستار قصد بر آن است تا براساس مدل انتخابی طرحوارههای تصوّری «ایوانز و گرین» به این موضوع پرداخته شود که آیا میان فضایل و رذایل اخلاقی نهجالبلاغه بهلحاظ نوع مفهومسازی از نظر طرحوارههای تصوّری شباهت یا تفاوتی وجود دارد. روش گردآوری دادهها بهصورت فیشبرداری، کتابخانهای و نرمافزاری است. بهمنظور تحلیل دادههای پژوهش ابتدا آموزههای اخلاقی معناسازیشده در نهجالبلاغه از طریق طرحوارههای تصوّری انتخاب شده و سپس مورد بررسی قرار گرفته است. در حوزههای مفهومی فضایل اخلاقی: تقوا، استقامت، انفاق و در حوزههای مفهومی رذایل اخلاقی: حبّ دنیا، طمع و حسد است. توجّه به محدودیّت حجم مقاله دو مبنا علّت انتخاب را تشکیل داده است: بسامد بالای مفاهیم فضایل اخلاقی انتخابشده نسبت به سایر مفاهیم در نهجالبلاغه و تقابل مفاهیم رذایل اخلاقی با فضایل اخلاقی انتخابشده. برای دستیابی به هدف در پیکره خطبهها و حکمتهای نهجالبلاغه حوزههای مفهومی فضایل و رذایل اخلاقی در چهارچوب نظری طرحوارههای تصوّری مورد بررسی و مقایسه قرارگرفته و تعداد طرحوارههای موجود در هر یک از نمونهها مشخص شده است. آنگاه براساس بسامدگیری نتایج روشن شده است. حاصل تحقیق بیانگر این است که طرحوارههای نیرو با اختلاف زیاد بالاترین درصد فراوانی را نسبت به طرحوارههای دیگر در میان فضایل و رذایل اخلاقی داشتهاند. پس از آن طرحوارههای توازن در رتبه دوم قرارداشتهاند. تشابه فضایل و رذایل اخلاقی نهجالبلاغه در استفاده از طرحوارههای تصوّری بیانگر تمایل ذهنی و روحیّه خِرَدورزی و اعتدالگرای گوینده کلام (حضرت علی(ع)) است. عمده تمایز آنها مربوط به کاربست برخی زیرمجموعههای ارائهشده برای این مقولات کلّی است.
دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۲ )
چکیده
تجربه انسان به کمک فعّالیّت همراهبا نیرو انسجام پیدا میکند؛ زیرا انسان برای بقا نیاز به برهمکنش با محیط خود دارد و همه برهمکنشهای علّی، مستلزم نیرو هستند. نخستینبار جانسون (۱۹۸۷) به نقش طرحواره نیرو در مفهومسازی رخدادها تأکید کرد .این پژوهش میکوشد تا با روش کتابخانهای به این موضوع بپردازد که کدام طرحوارههای نیروی ارائهشده در معناشناسی شناختی «مدل جانسون» در آیات انفاق بهکار رفته است. همچنین بیشترین بسامد طرحوارههای نیرو و کارکرد آن در درک مفهوم انفاق چگونه است. بهمنظور تحلیل دادههای تحقیق، نخست آموزه اخلاقی در حوزه مفهومی انفاق در قرآنکریم، ازطریق طرحوارههای تصوّری نیرو برمبنای مدل جانسون مورد مطالعه قرار گرفته و حدود چهلویک آیه در این زمینه استخراج شده است. اهمّیّت موضوع انفاق و وجود طرحوارههای تصوّری نیرو در آن، علّت انتخاب این مفهوم اخلاقی میباشد. بهمنظور رسیدن به مقصود، حالات هفتگانه نیرو در حوزه مفهومی انفاق در چهارچوب طرحوارههای تصوّری مورد بررسی قرار گرفته است. نتیجه اینکه طرحوارههای تصوّری نیروی الزام با اختلاف زیاد از بیشترین بسامد برخوردار هستند. در زبان استعاری، فشاری که در کلام وحی در قالب امرونهی، تشویق و تأکید وجود دارد، بهمثابه نیروی الزام است. پساز طرحواره نیروی الزام، طرحواره انسداد با اختلاف بسامد، از بیشترین فراوانی برخوردار است. در قرآنکریم عواملی مانند: بخل، نِفاق، کفر، کینه و ... بهعنوان مانع راه انفاق معرفی شدهاند. ضمناینکه طرحواره نیروی «انحراف از مسیر» در مفهومسازی آیات انفاق وجود ندارد؛ زیرا به استناد قرآنکریم «انفاق» به کمال و نیکیها هدایت میکند و رهروان را به قرب حقتعالی و رحمت الهی، نائل میگرداند.
دوره ۳، شماره ۵ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
دوبیتی یکی از دلانگیزترین قالبهای شعر زبان فارسی است که پیشینۀ مکتوب هزارساله دارد. چهبسا قدمت شفاهی آن، بسیار پیشتر از این باشد .این قالب همپای دیگر قالبهای شعر سنتی فارسی، در زبانها و گویشهای مختلف ایران نیز بالیده است، ازجمله در زبان مازندرانی که ادبیاتی کهن و غنی دارد. درونمایه اندیشۀ مرکزی و حرف اصلی هنرمند است که در متن و محتوا دیده میشود. درونمایه یا تِم جوهر اصلی اثر ادبی است و از طریق آن مسیر اندیشه و تفکر صاحبِ اثر روشن میشود. در این مقاله، درونمایههای ۲۰۰ دوبیتی عامیانۀ شهرستان سوادکوه تجزیه و تحلیل شده است. دستاورد پژوهش نشان میدهد که بیشترِ این درونمایهها رنگی اجتماعی دارند و در پیوند نزدیکی با زندگی مردم منطقه هستند. در این پژوهش، هفت درونمایۀ ۲۰۰ دوبیتی محلی بررسی و تحلیل شده است. درونمایههایی همچون درد عشق، غم غربت، نفرین، شکایت دختران جوان از ازدواج تحمیلی، نارضایتی از بخت و اقبال، خدمت سربازی، و شکایت عاشق از معشوق. بیشتر دوبیتیها نوعی تکگویی است که در حسرت و یادکرد دوران گذشته سروده شدهاند. از عوامل مهم پیدایی چنین دوبیتیهایی میتوان به فقر مالی، بیسوادی، بیگاری در سرزمین غربت، نظام ارباب- رعیتی یا نظام سلطه، عدم پذیرش فرهنگهای دیگر و اختلاط فرهنگی اشاره کرد.
دوره ۳، شماره ۷ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده
منظومۀ شاهباجی یکی از منظومههای غنایی ادبیات بومی مازندران است که از اواخر دوران قاجاریه و پهلوی اول به یادگار مانده است. سرایندۀ آن ملاخانجان حیدری، یکی از گاوبانان خطۀ لفور ِشیرگاهِ سوادکوه، است. در این پژوهش، منظومه شاهباجی براساس نظریۀ قاعدهافزایی و قاعدهکاهی (هنجارگریزی) بررسی و تحلیل شده است. در بحث هنجارگریزی، هنجارگریزی معنایی و انواع آن و هنجارگریزی زمانی یا باستانگرایی در این منظومه بسامد بالایی دارد. انواع توازن نیز همچون توازن واژگانی (سجع متوازی) بیش از دیگر توازنها در این منظومه بهکار رفته است. مصوتِ بلند «آ» و صامتهای «ر»، «ل»، «م» و «ن» در این منظومه، بهسبب قافیهسازی بسیار تکرار شده است. منظومۀ شاهباجی از نظر وزن عروضی به دو بحرِ هزج و متقارب خوانده میشود. راویان این منظومه، با توجه به نوعِ سازی که همراه آن نواخته میشود، وزن عروضی را برمیگزینند. محتوای اصلی منظومه عشق است که بهسبب وجود شکاف و تضاد طبقاتی به صورت شکایت و سرکشی و اعتراض نمود یافته است.
دوره ۴، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده
چکیده
پژوهشهای متعدد پیرامون مبحث کسبوکارهای خانوادگی نشان داده است که این کسبوکارها به طور عمده از عمر طولانی مدت برخوردار نبوده و با موانعی برای بقای خود مواجهاند. جانشینپروری به عنوان یکی از مهمترین چالشهای این کسبوکارها مطرح است. پژوهش حاضر ضمن استخراج فرآیند جانشینپروری در این کسبوکارها، دو متغیر مستقل سبک رهبری مدیران و بلوغ سازمانی کارکنان را به عنوان عوامل تأثیرگذار در نظر گرفته و چنین فرض کرده است که این دو، رابطه مثبت و معناداری با فرآیند جانشینپروری در کسبوکارهای خانوادگی دارند. در این پژوهش کاربردی هدفمند و با روش مدلسازی معادلات ساختاری، فرضیههای پژوهش از طریق توزیع پرسشنامه در سطوح مختلف سازمانی در ۴۵ کسبوکار، مورد سنجش قرار گرفته و تأیید شدند. درنهایت پیشنهاد شد مدیران ارشد کسبوکارهای خانوادگی شخصاً به فرآیند جانشینپروری بپردازند و نیز سبک رهبری خود را مطابق با بلوغ کارکنان انتخاب کنند.
دوره ۴، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۲ )
چکیده
طرح مسئله: نگاهی به تاریخ حضور هنر در فضاهای عمومی نشان میدهد که با تغییر پارادایم هنر عمومی از هنر هنرمند مدار بهسوی ایجاد هنر جامعه مدار و هنر مخاطب محور، انتخاب نوع هنر عمومی و کیفیتهای محیطی متأثر از آن بیشازپیش مهم جلوه مینماید. آنچه امروزه فضاهای شهری را تهدید مینماید، ارتباط ضعیف مؤلفههای سازنده یک مکان است که نمیتوانند نیازهای شهروندان را بهخوبی برطرف نمایند.
اهداف: پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر هنر تجسمی بر کیفیت محیطی سعی دارد که بتواند کیفیت محیطی لازم در طراحی فضاهای شهری آینده توسط متخصصان را ایجاد نماید.
روش: این پژوهش ازلحاظ حیث نوع توسعهای - کاربردی و از جنبه روش دارای ترکیبی لانه به لانه است. برای پاسخ به سؤال تحقیق از روش تحقیق کیفی درکمی لانه به لانه استفاده میشود. جامعه آماری به دو قسمت کمی و کیفی تقسیم شده است. در گروه کیفی جامعه آماری، ۱۴ کارشناسان که به روش گلوله برفی انتخاب شدند. در جامعه آماری تحقیق کمی، حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران ۱۸۰ نفر و نمونهگیری بهصورت تصادفی است.
یافته ها: تحلیل نتایج حاکی از آن است که بنا به نتایج رگرسیون چندمتغیره، مؤلفه غنای بصری با مقدار(۰۰۰/۱) بیشترین میزان سهم عاملی، در مرتبه دوم، مؤلفه لذت بردن از محیط با مقدار (۹۲۰/۰) و کمترین مربوط به مؤلفه بهبود احساس فردی تعلق با مقدار(۲۴۴/۰) است.
نتیجه گیری: توجه ویژه طراحان شهری در مورد ساختار فضاها و بهکارگیری تمهیدات استخراجی از میزان تأثیرگذاری مؤلفه های هنرهای تجسمی در فضاهای شهری در مقیاسهای مختلف میتواند موجب افزایش کیفیت محیط های شهری شود.
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۴-۱۴۰۰ )
چکیده
موضوع تحقیق
هدف از این پژوهش بررسی سینتیک پخت حامل پلییورتانی برپایه پلیبوتادین خاتمهیافته با هیدروکسیل (HTPB) است. این واکنش در کامپوزیتهای پلییورتانی پیشرفته بسیار حائز اهمیت است.
روشها
دیاُل HTPB با دو نوع عامل پخت دیایزوسیاناتی تولوئن دیایزوسیانات (TDI) و ایزوفورون دیایزوسیانات (IPDI) در حضور و عدم حضور کاتالیزور دیبوتیل تین دیلورات (DBTDL)، توسط روش کالریمتری روبشی تفاضلی (DSC) در چند نرخ حرارتی مختلف (۵، ۱۰، ۲۰ و °C/min ۴۰)، تحت پخت دینامیکی قرار گرفت. پارامترهای سینتیکی توسط مدلهای کسینجر، اوزاوا و تبدیل یکسان محاسبه شد. تشکیل گروههای عاملی پلییورتان و افزایش گرانروی در حین پخت، توسط روش طیفسنجی مادون قرمز-تبدیل فوریه (FT-IR) و ویسکومتر چرخشی (RV) بررسی شد.
نتایج تحقیق
نتایج نشان داد نوع عامل پخت و حضور کاتالیست، انرژی فعالسازی، آنتالپی واکنش، تکمیل واکنش و سرعت پخت را تحت تأثیر قرار میدهد. مدلهای سینتیکی مختلف نشان دادند، انرژی فعالسازی به عنوان تابعی از درصد تبدیل واکنش به طور متوسط به ازای هر ۰۵/۰ واحد افزایش در درصد تبدیل، حدود kJ/mol ۱ کاهش مییابد. انرژی فعالسازی سامانه حامل HTPB-TDI-DBTDL با شیب کمتری نسبت به سامانه حامل HTPB-IPDI-DBTDL برحسب درصد تبدیل کاهش مییابد. کاهش انرژی فعالسازی در درصد تبدیلهای بیشتر از %۹۰ احتمالاً به علت نفوذ کوچک مولکولها به پلیمرها، شیب بیشتری پیدا میکند. آنتالپی واکنش پخت سامانه حامل HTPB-TDI-DBTDL در سرعت بالاتر از C/min° ۱۰ تقریباً مستقل از سرعت حرارتدهی است، در حالیکه آنتالپی واکنش پخت سامانه حامل HTPB-IPDI-DBTDL به سرعت حرارتدهی به میزان قابل ملاحظهای وابسته است. نتایج شیمی-رئولوژی نشان داد سرعت واکنشپذیری سامانه حامل به ترتیب HTPB-TDI-DBTDL>HTPB-IPDI-DBTDL>HTPB-TDI است.
کلمات کلیدی: HTPB، DSC، سینتیک پخت، عامل پخت، انرژی فعالسازی.
دوره ۵، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۳ )
چکیده
بیان مسئله: سوال اصلی که باعث شروع این مطالعه شد، به دو چیز برمیگردد: ۱) آیا مدرسان و دانشجویان در برابر عدم قطعیت باید انتظارات خود را به طور معقولی پایین بیاورند؟ ۲) اگر نه، آیا آنها میتوانند یک برنامه پشتیبانی برای خود ایجاد کنند که گزینه مناسبی را برای آنها فراهم کند
اهداف: به گونهای که هدف یادگیری مطابق با اهداف برنامه درسی تضمین شود؟ این مقاله یک سفر آموزشی جمعی را شروع کرد که در ابتدا با شکوههای جدی مواجه بود، اما در نهایت بازخورد مثبتی از دانشجویان دریافت کرد. شیوع ویروس کووید ۱۹ در سطح جهان، مدرسی که از خارج از کشور کارگاه را هدایت می کرد و آموزش همیشگی رو در رو در کارگاه طراحی شهری، باعث نگرانیهای اولیه شد.
روشها: برای رفع این مشکلات، مدرسان بخش اول کارگاه را به آشنایی نظری با پنج اپیزود کشف شهری اختصاص دادند. آشنایی با تئوری، در حالی که در کارگاههای عملی کمتر استفاده میشود، تردیدهای اولیه دانشجویان را برطرف کرد. افزایش اعتماد به نفس دانشجویان، روحیه آنها را برای اضافه کردن ساعات بیشتر به تولید تفاسیر خود، بهبود بخشید و راه آنها را به سمت تعریف مشکل، سنتز و طراحی باز کرد.
نتیجه گیری: این روش در جستجوی کسب تلاشهای پدیدار شناختی و هستی شناختی ای در آموزش کارگاه طراحی شهری است که به طور یکپارچهتر؛ با وارد کردن تئوری به طراحی، از روشهای همگرا استفاده میکند.
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده
امروزه کاربران بیش از پیش خواستار تهویه طبیعی هستند و این امر باعث افزایش تقاضا برای تهویه از طریق بازشوها شده است. شاید این عکس العملی در برابر استفاده بی رویه از سیستم های تهویه مطبوع در ساختمان ها بوده، که ب هطور مرتب به عنوان نشانه ای از ساختمان های بیمار معرفی می شوند. در این راستا تکنولوژی نماهای دوپوسته ب هعنوان یک فناوری نوین در معماری، امکان تهویه طبیعی را ضمن کنترل صوت، باد و باران فراهم می آورند. دوپوسته شدن نمای ساختمان امکان تنظیم گرما، سرما، نور، باد و همچنین سر و صدای بیرون را می دهد، به طور یکه راحتی و رفاه سا کنین را بدون اتاف انرژی تأمین می نماید. Gambit و Fluent بدین منظور در این مقاله با توجه به تعداد، ابعاد و موقعیت دریچه های روی نما، به کمک نرم افزارهای به مدلسازی و بررسی عددی نتایج دوپوسته شدن نماها در ساختمان های مناطق گرم و خشک ایران با هدف بهره بردن از تهویه طبیعی در فصل تابستان پرداخته می شود. خروجی عددی این نر مافزارها نشان م یدهد دوپوسته شدن نمای ساختمان ها به افزایش بهر هگیری از تهویه طبیعی و بهبود کیفیت هوای داخل کمک کرده و استفاده از این فناوری در جهت کاهش استفاده از سیست مهای تهویه مطبوع و رسیدن به دمای آسایش اثرگذار خواهد بود.
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده
هدف از انجام این پژوهش بررسی تأثیر فناوری اطلاعات بر سرمایه فکری و استراتژیهای مدیریت دانش با اثر تعدیلی چابکی سازمان است. با توجه به استفاده از نتایج پژوهش در عمل، این پژوهش کاربردی و از نوع توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش، شامل ۴۵۰ نفر از کارکنان دانشگاه لرستان بوده است. برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد که حجم نمونه برابر با ۲۰۸ بهدست آمد. روش نمونهگیری در این پژوهش به صورت تصادفی ساده بوده است. ابزار پژوهش پرسشنامههای استاندارد بوده است که روایی آن از روش اعتبار محتوا و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ تأیید شد. در این پژوهش برای بررسی و آزمون فرضیهها از رویکرد معادلات ساختاری و نرمافزار AMOS ۱۸استفاده شد. نتایج پژوهش نشان میدهد که در سطح اطمینان ۹۵ درصد فناوری اطلاعات تأثیر مثبت و معناداری بر چابکی سازمانی، سرمایه فکری و استراتژیهای مدیریت دانش در دانشگاه لرستان دارد. از طرف دیگر با توجه به نقش تعدیلگری چابکی سازمانی در پژوهش حاضر، میتوان گفت که چابکی سازمانی تأثیر مثبت و معناداری بر سرمایه فکری و استراتژیهای مدیریت دانش دارد.
دوره ۵، شماره ۱۸ - ( ۱۱-۱۳۹۶ )
چکیده
زبان یکی از اصلیترین اجزای فرهنگ است که باعث برقراری ارتباط و تبادل اندیشه میشود. زبان عامه از عناصر معنوی فرهنگ عامه و جزء گنجینههای ادب فارسی است که در آثار ادیبان پارسی به کار گرفته شده است. این زبان بخش جداییناپذیر فرهنگ و ادبیات عامه است؛ فرهنگی که شامل باورها، افسانهها، مَثلها، ترانهها و... است. بهرهگیری از زبان عامه در ادبیات دوره مشروطه نمود بیشتری داشته است. شعر این دوره بیشتر پسند خاطر عام یافته است تا خاص. این پژوهش با روش توصیفی ـ تحلیلی آخرین منظومههای غنایی فارسی؛ «زهره و منوچهرِ» ایرج میرزا و «ایرج و هوبرهِ» لاربن را از منظر واژگان، اصطلاحات، کنایات و ضربالمثلها، که عناصر چهارگانه زبان عامهاند، مورد بررسی قرار داده است. یافتههای تحقیق بیانگر آن است که با وجود تشابه وزن، قالب، درونمایه و زبان دو منظومه، کاربرد زبان عامه در ایرج و هوبره نسبت به زهره و منوچهر کمتر است؛ چرا که زمانِ ایرج میرزا اقتضا میکرد که با مردم به زبان خودِ آنان سخن بگویند و بنویسند و از به کارگیری لغات و اصطلاحات و مثلها و تکیهکلامهای آشنای مردم خودداری نکنند. از طرفی دیگر، زبانِ آثار جمالزاده، میرزادۀ عشقی، نسیمشمال و دهخدا که زبان دورۀ مشروطه به حساب میآمد بر زبان شعری ایرج میرزا بیتأثیر نبوده است، در حالی که زبان لاربن به زبان معیار بسیار نزدیک است.
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۹- )
چکیده
در این مقاله، آشکارسازی بهینه سیگنال هدف رادار در تداخل با توزیع غیرگوسی مطالعه شده است. آشکارسازی همدوس بوده و از چند نمونه متوالی دریافتی ازیک سلول راداری، برای آشکارسازی در آن سلول استفاده شده است. معیار بهینگی نیمن - پیرسون بوده و توزیع تداخل شبه گوسی (SIRP) فرض شده است. از آنجا که تحت شرایط عملی و پیچیده فوق، امکان دستیابی به حل دقیق برای آزمون بهینه آشکارسازی یا ALR وجود ندارد، با استفاده از تقریب در حل تحلیلی، آزمون تقریبی AALR جدیدی پیشنهاد شده است. آزمون AALR مورد نظر اولا عملکرد نسبتا بهتری نسبت به آزمون GLR دارد (که متداول ترین آشکارساز شبه بهینه در رادار است)، ثانیا از لحاظ ساختار، بسیار به آن شبیه است. از آنجا که آزمون AALR، از حل تحلیلی آزمون ALR به دست آمده، لذا شباهت ساختار آن با آزمون GLR، به نوعی پشتوانه و دلیل دیگری بر عملکرد خوب و پایداری آزمون GLR است. عملکرد آزمون پیشنهادی علاوه بر آزمون GLR با آشکارسازهای مهم OLD و ECD نیز مقایسه شده است. نتایج شبیه سازی نشان دهنده عملکرد برتر و اغلب نزدیک آزمون AALR بر آزمون GLR و برتری قابل توجه آنها بر آشکارسازهای OLD و ECD است. آزمون پیشنهادی به ویژه در حالتی که انحراف توزیع شبه گوسی تداخل از توزیع گوسی زیاد می شود، بر سایر آزمون ها کاملا برتری دارد.
دوره ۸، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۸ )
چکیده
اهداف: این مطالعه به منظور تعیین استراتژی غذایی ماهی غیر بومی قزل آلای رنگین کمان فرار کرده از قفس های دریایی مستقر در سواحل مازندران صورت گرفت.
مواد و روش ها:تعداد ۹۰ عدد نمونه از این گونه در فاصله زمانی مهر ۱۳۹۶ تا اردیبهشت ۱۳۹۷ از پره های صیادی ماهیان استخوانی غرب و مرکزی سواحل مازندران جمع آوری گردید. نمونه های ماهی زیست سنجی شدند و با استفاده از فلس تعیین سن شدند.
یافته ها:به ترتیب فراوانی نسبی اقلام غذایی شامل Balanus glandula ، Clupeonella cultriventri، Cerastoderma lamarcki ، Neogobius fluviatilis ، caspia Atherina ، Chelon saliens ، hilaris Chinavia، Taxiphyllum barbieri ، Rutilus kutum، Cumacea، caspius Syngnathus و Gasterosreus aculeatus بودند. نتایج نشان داد که طیف غذایی این گونه در بخش مرکزی بیشتر از غرب، شاخص سیری در جنس ماده بیشتر از نر و در گروه های سنی بالای + ۲ و + ۳ بیشتر از گروه سنی بالای یکسال (+ ۱) بود(۰۵/۰P>). شاخص سیری خصوصا در بهار شدیداً افزایش پیدا نمود، درصد فراوانی B. glandula بیشتر از C. cultriventris بوده، ولی اهمیت نسبی آن کمتر از C. cultriventris بود (۰۵/۰P>).
نتیجه گیری:این ماهی از رفتار گوشتخواری برخوردار بوده و از طیف گسترده غذایی استفاده نمود، لذا امکان رقابت غذایی این گونه با بسیاری از گونه های ماهیان دریای خزر نظیر Salmo caspius وجود دارد. بدین ترتیب تحت تأثیر سازگاری ها و مکانیزم های رفتاری، فیزیولوژیک و بوم شناختی C. cultriventri و B. glandula در تغذیه ماهی اهمیت بیشتری داشت.
دوره ۸، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۷ )
چکیده
یﮑﯽ از ﻣﺴﺎیﻞ ﻣﻬﻢ در ﺷﻬﺮﻫﺎی ایﺮاﻧﯽ، ﺑﺤﺚ ﻫﻮیﺖ در اﻳﻦ ﺷﻬﺮﻫﺎ اﺳﺖ. ﮐﻢﺗﻮﺟﻬﯽ ﺑﻪ اﺑﻌﺎد و ﻋﻮاﻣﻞ ﻫﻮیﺖﺑﺨﺶ در ﺷﻬﺮﻫﺎی ایﺮاﻧﯽ ﺑﻪﺧﺼﻮص ﺗﻬﺮان، ﻣﻮﺟﺐ اﻳﺠﺎد ﻣﺤﯿﻂﻫﺎیﯽ ﺑﺪون ﻫﻤﺒﺴﺘﮕﯽ و ﻣﺸﺎرﻛﺖ اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ ﺷﺪه اﺳﺖ. در ایﻦ ﻣﻘﺎﻟﻪ ﺳﻌﯽ ﺷﺪ ﺑﺎ ﺗﻌﺮیﻒ و ﺑﺮرﺳﯽ ﻣﻮﻟﻔﻪ ﻫﺎی ﻫﻮیﺖﺑﺨﺶ ﻣﻨﻈﺮ ﺷﻬﺮﻫﺎی ایﺮاﻧﯽ- اﺳﻼﻣﯽ و ﺑﺎ ﺗﮑﯿﻪ ﺑﺮ ﺳﻪ ﻣﻔﻬﻮم ﮐﻠﯽ از ﻫﻮیﺖ ﺷﻬﺮ، ﺷﻬﺮﺳﺎزی ایﺮاﻧﯽ-اﺳﻼﻣﯽ و ﻣﻨﻈﺮ ﺷﻬﺮی، ﺟﻨﺒﻪ ﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺷﻬﺮ ایﺮاﻧﯽ- اﺳﻼﻣﯽ ﻣﻮرد ﺗﺤﻠﯿﻞ و ﺑﺮرﺳﯽ ﻗﺮار ﮔﯿﺮد. ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ ﺗﻌﯿﯿﻦ ﻧﻘﺶ، ﺟﺎیﮕﺎه (ﻫﻮیﺖ)، ﻣﻌﻨﺎ و ﺷﮑﻞ در ﺷﻬﺮ ایﺮاﻧﯽ- اﺳﻼﻣﯽ، ﺑﺎزﺷﻨﺎﺳﯽ و رﺗﺒﻪﺑﻨﺪی ﻣﻮﻟﻔﻪﻫﺎیﯽ ﮐﻪ ﺳﺒﺐ ایﺠﺎد و ﺗﻘﻮیﺖ ﻫﻮیﺖ ﮐﺎﻟﺒﺪی ﻣﻨﻈﺮ ﺷﻬﺮی در ﺷﻬﺮﻫﺎی ایﺮاﻧﯽ- اﺳﻼﻣﯽ ﻫﺴﺘﻨﺪ، ﮐﻤﮏ ﮔﺮﻓﺘﻪ ﺷﺪ. ﺗﺤﻘﯿﻖ ﺣﺎﺿﺮ ﭘﮋوﻫﺸﯽ ﺑﻨﯿﺎدی- ﮐﺎرﺑﺮدی اﺳﺖ. ﺑﺮای ﻧﯿﻞ ﺑﻪ اﻫﺪاف ﭘﮋوﻫﺶ در ﮔﺎم ﻧﺨﺴﺖ ﻣﺒﺎﻧﯽ ﻧﻈﺮی ﻣﻮﺿﻮع از ﻃﺮیﻖ ﻣﺮاﺟﻌﻪ ﺑﻪ ﮐﺘﺐ و ﻣﻘﺎﻻت ﺑﺮرﺳﯽ ﺷﺪ و در ﺑﺨﺶ ﺑﻌﺪی ﺑﺮ ﻣﺒﻨﺎی ﭼﺎرﭼﻮب ﻧﻈﺮی ﭘﮋوﻫﺶ، ارﮐﺎن ﻫﻮیﺖ ﮐﺎﻟﺒﺪی ﺷﻬﺮ ایﺮاﻧﯽ ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﯽ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺖ. ایﻦ ﻣﻌﯿﺎرﻫﺎ ﺗﻮﺳﻂ ﺗﮑﻨﯿﮏ ﺗﺤﻠﯿﻞ ﺳﻠﺴﻠﻪ ﻣﺮاﺗﺒﯽ (AHP) و ﺑﺎ ﮐﻤﮏ ﻧﺮماﻓﺰار Expert choice ۱۱ ﺗﻮﺳﻂ ﺑﯿﺴﺖ ﻧﻔﺮ از ﻣﺘﺨﺼﺼﺎن ﻓﻌﺎل در ﺣﺮﻓﻪ ﺷﻬﺮﺳﺎزی اوﻟﻮیﺖﺑﻨﺪی و ارزیﺎﺑﯽ ﺷﺪ. ﻧﺘﺎیﺞ ﺣﺎﺻﻞ از ایﻦ ﺗﺤﻘﯿﻖ ﻧﺸﺎن ﻣﯽدﻫﺪ ﮐﻪ ﻣﻮﻟﻔﻪ ﻫﻮیﺖ ﺑﺎ ۰/۵۴۰ ﺑﯿﺸﺘﺮیﻦ اﻣﺘﯿﺎز را ﺑﻪ ﺧﻮد اﺧﺘﺼﺎص داده و ﻣﻌﯿﺎرﻫﺎی ﺣﺲ ﻣﮑﺎن، اﺣﺴﺎس اﻣﻨﯿﺖ و اﺻﻮل ﻋﻨﺎﺻﺮ ﻣﻌﻤﺎری ﺷﻬﺮ ﺑﻪﺗﺮﺗﯿﺐ ﺑﺎ ۰/۳۲۹، ۰/۲۳۹ و ۰/۲۸۳ ﺑﯿﺸﺘﺮیﻦ رﺗﺒﻪ را ﺑﻪ ﺧﻮد اﺧﺘﺼﺎص دادﻧﺪ
دوره ۹، شماره ۲ - ( شماره ۲ پیاپی ۳۹- ۱۳۸۴ )
چکیده
در این مقاله سعی شده با استفاده ازتئوری تصمیمگیری چند شاخصه مدل تصمیمگیری تاپسیس ، فنّاوری تولید مناسب برای فراوردهای معین انتخاب گردد. برای ارزیابی و تأیید صحت نتایج از مدل تصمیمگیری الکتر۳ بهره گرفته شده است.
مدل ارائه شده برای فنّاوری تولید مناسب در صنعت پارافین بهکاررفته و نتایج آن با نظر کارشناسان خبره این صنعت مقایسه گردیده است.
۱۵/۹/۸۲ پذیرش: ۱۴/۷/۸۳
دوره ۹، شماره ۴۲ - ( بهمن و اسفند ۱۴۰۰ )
چکیده
افسانهها و داستانها که عموم مردم آفریدگان آن هستند، بستر مناسبی برای واکاوی باورهای اساطیری هر قوم است. در منطقۀ لارستان بهدلیل وضعیت بد آب و هوایی، خشکسالی و کمآبی، باورها و اندیشههایی دربارۀ باروری و آیینهای بارانخواهی برجای مانده که میراث پیشینیان و دارای الگوهای اساطیری است. آمیزش این باورها با زندگی مردم گاه چنان است که بر همۀ ارکان زندگی آنها تأثیر میگذارد. هدف از پژوهش حاضر، دستیابی به الگوهای اسطورۀ باروری و آیینهای بارانخواهی نمودیافته در منطقۀ لارستان است. در این جستار، به روش میدانی و کتابخانهای، دادهها گردآوری شده و با رویکرد توصیفی ـ تحلیلی اسطورۀ باروری و آیینهای بارانخواهی در منطقۀ لارستان واکاوی شده است. همچنین کوشش شده است اگر شباهت یا تفاوتی میان اسطورههای این منطقه و اسطورههای ایرانی و غیرایرانی وجود دارد، بازنموده شود. یافتههای پژوهش نشان میدهد اسطورۀ باروری در منطقۀ لارستان از پنج رکن ورزوا، ایندرا، کلاغ، تیشتر و اناهیتا تشکیل شده است که مردم منطقه، باورهای خاصی دربارۀ هریک دارند. ازسوییدیگر، سه آیین «قبله دعا»، «الله بده بارون» و «خوشه نشان» بازماندۀ آیینهای بارانخواهی در منطقۀ لارستان است.
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۸ )
چکیده
اهداف: سیستمهای کشت سهبعدی بهدلیل شباهتهای مورفولوژیکی به "محیط زنده" اهمیت بسیاری در حوزه مطالعات داروهای ضدسرطان دارند. در این مقاله سعی بر آن است که میزان سمیت داروی BI-۸۴۷۳۲۵ روی کشت سهبعدی دو رده سلولی متفاوت سرطان آناپلاستیک سنجیده شود و پیامد آن بهعنوان یکی از اهداف یافتن تفاوت در میزان پاسخدهی بر مبنای مشخصات سلولها مورد بررسی قرار گیرد.
مواد و روشها: در این مطالعه پس از آمادهسازی داربست آلژینات، دو رده سلولی سرطان آناپلاستیک تیروئید C۶۴۳ و SW۱۷۳۶ انکپسوله و بهمدت یک هفته کشت شدند. پس از گذشت ۲۴ساعت از کشت سلولها روی داربست، ارزیابی توانایی زندهماندن سولها در حضور دوزهای مختلف (۱ تا ۶۴میکرومولار) داروی BI-۸۴۷۳۲۵ توسط تست ۳- (۴ و ۵ دیمتیلتیازول-۲- وای ال)- ۲ و ۵- دیفنیلتترازولیومبروماید (MTT) به عمل آمد. بهمنظور بررسی و مقایسه تکثیر سلولها در دوز موثر دارو، پس از ۲۴ساعت از اثر دارو در غلظت مربوطه برای هر یک از ردههای سلولی رنگآمیزی توسط کربوکسیفلورسئین ان- هیدروکسیسوکسینیمیدیل استر (CFSE) انجام شد.
یافتهها: اثر سمیت داروی BI-۸۴۷۳۲۵ در ردههای مختلف سرطان آناپلاستیک تیروئید متفاوت است. دوز موثر دارو پس از گذشت ۲۴ساعت برای رده C۶۴۳ در ۲۵میکرومولار و در مورد رده SW۱۷۳۶ در ۴۳میکرومولار محاسبه شد. رنگآمیزی توسط CFSE و مقایسه تکثیر سلولها در دوز موثر دارو، یافته فوق را تائید کرد.
نتیجهگیری: در مجموع، مطالعه حاضر نشان داد که اثر سمیت دارو در ردههای مختلف سرطان آناپلاستیک تیروئید متفاوت است. اهمیت این موضوع در کنار توجه به مطالعات کشت سهبعدی میتواند محققان را در طراحی مطالعات تکمیلی بعدی در جهت دستیابی به مناسبترین دارو با تاثیرگذارترین دوز کمک کند.
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۱۰- )
چکیده
در این مقاله بر اساس نتایج به دست آمده از اندازه گیری ها در تنگه هرمز و اطلاعات موجود درباره نمایه سرعت صوت در اعماق مختلف آن، مدلی جامع برای کانال آکوستیکی زیرسطحی چندمسیره کم عمق در انتشار افقی ارائه شده است. مدل سازی پدیده چندمسیری بر مبنای تئوری شعاعی و روش تصاویر انجام شده و در مدل سازی کانال، تضعیف ناشی از پراکندگی موج در سطح و بازتاب آن از کف، تضعیف ناشی از اثر جذبی مواد مختلف و نویزهای محیطی مانند نویز ناشی از وضعیت دریا، نویز حرارتی، نویز کشتیرانی و اغتشاشها نیز در نظر گرفته شده است. همچنین یک سیستم مخابراتی زیرسطحی کامل، شامل فرستنده و گیرنده طراحی و شبیه سازی شده است. مدولاسیون به کار رفته از نوع QPSK است و اطلاعات با نرخ kbps۵ از طریق فرکانس حامل kHz ۲۷ حداکثر تا فاصله km۱ ارسال می شود. تشخیص رفتار کانال در گیرنده بر مبنای دنباله آموزشی انجام می شود که ۱۰% را در ابتدای سیگنال ارسالی به خود اختصاص می دهد.
دوره ۱۰، شماره ۴۷ - ( آذر و دی ۱۴۰۱ )
چکیده
زندگینامۀ امیر پازواری، مشهورترین بومیسرای مازندران، با نبود سندی در تاریخ و ادبیات با گمانهزنیهای بسیاری همراه شده، نیز انتساب امیریهای گردآوریشده به امیر پازواری مورد مناقشه است. ازاینرو این جستار با بررسی پژوهشهای انجامشده به روش کتابخانهای درباره امیر پازواری و امیری، در صدد برآمده است تا بازنمایی درستی از این شاعر بومیسرا و سرودههایش ارائه دهد. نقد و بررسی پژوهشهای مختلف نشان میدهد با توجه به مبهم بودن دوران زندگی شاعر، نامشخص بودن زمان و مکان وفات او و صحت یا عدم صحت انتساب به پازوار باید با تردید به هویت شاعری که به پازواری شهرت یافته است، نگریست، زیرا پازواری بودن امیر فاقد سند تاریخی است و بهموجب تسامح و جابهجایی پسوند مازندرانی و جایگزینی پسوند پازواری رواج یافته است. نیز در کهنترین و مفصلترین نسخه یافتشده، امیریِ معروفی که بدان بر پازواری بودن شاعر استناد میشد، وجود ندارد. امیریهای گردآوریشده در کنزالاسرار مازندرانی که بعدها با نام دیوان امیر پازواری چاپ شده، سروده شخص امیر پازواری نیست. وجود اشعار دیگر شعرا با استناد به کنزالاسرار مازندرانی، بررسی سبکشناسانه امیریها بهویژه تقابل قدمت و تازگی استعمال افعال و واژهها، اختلافنظر محققان در وزن و قالب، نیز اختلاف تعداد امیریهای چاپشده مؤید این موضوع است.
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۳۹۹ )
چکیده
هدف پژوهش حاضر، تحلیل گفتمان انتقادی کتابهای آموزش زبان انگلیسی مربوط به دانشآموزان با نیازهای ویژه است. مسئلۀ اصلیِ پژوهش حاضر این است که تا چه حد در تصاویر و تمرینسازیها و مکالمات این کتابها، از قرائنی استفاده میشود که مصداق عینی در زندگی هر روزۀ مخاطبان با نیازهای ویژه دارد. پژوهش حاضر به تحلیل محتوای کتابهای انگلیسی دورۀ اول متوسطه پیشحرفهای (پایههای هفت، هشت و نه) در چارچوب رویکرد لاکلاو و موفه پرداخته است. یافتهها نشان داد که در گفتمان مسلط این کتابها، هیچ نشانی از بازنمایی بدنها و سبکهای زندگیِ این افراد دیده نمیشود یا به شکل مثالی و آرمانی و یا به شکل گزینشی و نمایشی از آنها روایت شده است (مساواتطلبی نمایشی). مضامین و تصاویر این کتابها نتوانسته از دوقطبیسازیهای گفتمان هژمونیکِ جامعه (امر عادی ـ امر غیرعادی) فراتر رود و روابط قدرتِ جامعۀ عادی را بازتولید کردهاند. امر عادی یک مقولۀ گفتمانی است نه طبیعی. بازنماییهای گفتمانی و روابط قدرتِ حاکم بر الگوهای درسیِ این کتب به واقعیت و سبکهای زندگیِ افراد با نیازهای ویژه شکل میدهند. لذا، غیبت تصاویر و چالشهای افراد با نیازهای ویژه در این کتب بهمثابۀ غیبتهای آنها از قلمروی عمومی و حذف سبکهای زندگیِ متکثر ادراک میشود. یافتههای مقالۀ حاضر میتواند در بازنگری تألیف این کتب درسی مطابق با سند برنامۀ درسی ملی و کمک به توانمندسازی و جامعهپذیریِ مخاطبان این کتب راهگشا باشد.