جستجو در مقالات منتشر شده
۳ نتیجه برای صفرزایی
دوره ۱۷، شماره ۱۰۲ - ( مرداد ۱۳۹۹ )
چکیده
امروزه مطالعات متعددی به منظور توسعه بیوپلیمرهای جدید از منابع زیست تجزیه پذیر در حال انجام است. در این پژوهش، فیلم بسته بندی فعال بر پایه نشاسته ساگو حاوی غلظت های مختلف (۱، ۵/۱ و ۲ برابر حداقل غلظت ممانعت کننده رشد) عصاره پنیرباد تهیه گردید. حداقل غلظت ممانعت کننده رشد و حداکثر غلظت باکتریکشی عصاره ها ارزیابی شد. ویژگی های فیزیکوشیمیایی (مانند ضخامت، ظرفیت جذب آب، حلالیت در آب، نفوذپذیری به بخار آب، نفوذپذیری به اکسیژن و زاویه تماس)، مکانیکی (مقاومت کششی، ازدیاد طول تا نقطه شکست و مدول الاستیسیته) و آنتی اکسیدانی فیلم مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین فعالیت ضدمیکروبی فیلم بر روی دو باکتری پاتوژن اشریشیاکلی و استافیلوکوکوس ارئوس توسط آزمون دیسک بررسی شد. نتایج نشان داد که افزایش غلظت عصاره پنیرباد سبب افزایش معنی دار (p<۰,۰۵) بر روی ضخامت، حلالیت در آب، نفوذپذیری به بخار آب، نفوذپذیری به اکسیژن و زاویه تماس فیلم گردید اما اثری بر ظرفیت جذب آب نداشت. عصاره پنیرباد سبب جذب نور در منطقه مرئی شد که این امر منجر به افزایش پارامترهای رنگی a* و b* شد اما شاخص L* کاهش یافت. افزایش در محتوای عصاره به دلیل اثر پلاستی سایزری سبب کاهش مقاومت کششی و مدول یانگ و در سوی مقابل سبب افزایش میزان ازدیاد طول تا نقطه شکست گردید. فیلم ساگو حاوی غلظت های بالای عصاره پنیرباد بر روی مهار رشد هر دوگونه باکتری تاثیر موفق داشت و تاثیر آن بر باکتری گرم مثبت بیشتر بود. همچنین فیلم ساگو حاوی عصاره پنیرباد، فعالیت مهار رادیکال DPPH خوبی را نشان داد. این نتایج بیانگر آن بود که فیلم فعال نشاسته ساگو حاوی عصاره پنیرباد میتواند کاربردهای بسته بندی غذایی مختلفی داشته باشد.
دوره ۲۰، شماره ۱۳۸ - ( مرداد ۱۴۰۲ )
چکیده
عصاره گیاهان دارویی دارای ترکیبات موثری نظیر فنلی، آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی میباشند. جهت استخراج عصاره از گیاهان میتوان از روشهای سنتی مانند سوکسله و غرقابی و یا فناوریهای نوین غیرحرارتی نظیر امواج فراصوت استفاده نمود. نوع روش استخراج بر کمیت و کیفیت عصاره استخراجی تاثیرگذار است. هدف از این مطالعه، بررسی کارایی استفاده از امواج فراصوت در استخراج ترکیبات فنلی و آنتیاکسیدانی برگ و ریشه گیاه داغ قارپوزی در محیط آبی بود. روش آماری سطح پاسخ و طرح باکس بنکن به منظور بهینهسازی فاکتورهای استخراج شامل زمان در سه سطح (۱۰، ۲۵ و ۴۰ دقیقه) و شدت صوت در سه سطح (۴۰، ۷۰ و ۱۰۰ درصد) با حلال آبی مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج آزمونهای انجام شده با روش آماری سطح پاسخ نشان داد، شدت صوت به عنوان تاثیرگذارترین فاکتور استخراج ترکیبات فنلی و آنتیاکسیدانی از برگ و ریشه گیاه داغ قارپوزی نسبت به زمان فراصوتدهی میباشد به طوری که با افزایش زمان و شدت صوت میزان استخراج این ترکیبات افزایش یافت. شرایط بهینه استخراج ترکیبات فنلی و آنتیاکسیدانی با حمام فراصوت، زمان ۳۶ دقیقه و شدت صوت ۹۱ درصد تعیین گردید. در این شرایط بهینه، میزان ترکیبات فنلی کل برگ و ریشه به ترتیب ۸۰/۲۱ و ۹۶/۱۴ میلیگرم بر گرم و میزان IC۵۰ برگ و ریشه نیز به ترتیب ۷۵/۱۱ و ۱۷/۵۲ میکروگرم بر میلیگرم بدست آمد.
دوره ۲۰، شماره ۱۴۵ - ( اسفند ۱۴۰۲ )
چکیده
ویژگیهای بالقوه آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی چشمگیر میباشند. انتخاب روش استخراج مناسب بر کمیت و کیفیت ترکیبات آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی اثرگذار است. هدف از این مطالعه، بررسی کارایی امواج فراصوت در استخراج ترکیبات فنلی، آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی از میوه گیاه کمرگل بود. بهینهسازی با استفاده از روش آماری سطح پاسخ و طرح باکس بنکن با انتخاب فاکتور زمان فراصوتدهی در سه سطح (۱۰، ۲۵ و ۴۰ دقیقه) و شدت امواج فراصوت در سه سطح (۴۰، ۷۰ و ۱۰۰ درصد) و کاربرد حلال اتانول ۷۰ درصد انجام گردید. از نتایج آزمونهای انجام شده با روش آماری سطح پاسخ، شدت فراصوت به عنوان موثرترین فاکتور استخراج ترکیبات فنلی، آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی از میوه گیاه کمرگل شناخته شد و با افزایش زمان و شدت امواج فراصوت میزان استخراج این ترکیبات افزایش یافت. شرایط بهینه استخراج ترکیبات آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی از میوه گیاه کمرگل، زمان ۳۶ دقیقه و شدت فراصوت ۹۱ درصد تعیین گردید و در این شرایط بهینه، میزان ترکیبات فنلی کل و شاخص IC۵۰ عصارههای اتانولی استخراجی از میوه گیاه به ترتیب ۶۳/۲۳ میلیگرم بر گرم و ۳۰/۴۵ میکروگرم بر میلیگرم، میزان بهینه حداقل غلظت بازدارندگی از رشد باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس کوآگولاز مثبت و باسیلوس سرئوس به ترتیب ۱۹/۰ و ۰۷/۶ میلیگرم بر میلیلیتر و میزان بهینه حداقل غلظت باکتریکشی استافیلوکوکوس اورئوس کوآگولاز مثبت ۸۱/۱۱ میلیگرم بر میلیلیتر حاصل گردید. همچنین عصارههای استخراجی در شدت فراصوت ۹۱ درصد و زمان ۳۶ دقیقه دارای قابلیت مهار فعالیت باکتریهای اشریشیاکلی: H۷ O۱۵۷ و سودوموناس آئروژینوزا در غلظتهای به ترتیب ۲۵ و ۲۵ میلیگرم بر میلیلیتر و قابلیت کشندگی باکتریهای باسیلوس سرئوس، اشریشیاکلی: H۷ O۱۵۷ و سودوموناس آئروژینوزا در غلظتهای به ترتیب ۲۵، ۵۰ و ۵۰ میلیگرم بر میلیلیتر بودند.