جستجو در مقالات منتشر شده


۷ نتیجه برای صفائیان


دوره ۱۹، شماره ۱۲۲ - ( فروردین ۱۴۰۱ )
چکیده

 متابولیت‌های ثانویه جلبک‌های قهوه‌ای به دلیل فعالیت‌های بیولوژیکی مختلف از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند. در این پژوهش هدف بررسی دو روش استخراج  ماسیراسیون و اولتراسوند جهت تهیه عصاره از جلبک پادینا و ارزیابی عملکرد و کارایی روش‏های استخراج بر خواص آنتی‏اکسیدانی، فعالیت آنزیمی و ضدمیکروبی عصاره‏های تولیدی بود. عصاره جلبک پادینای تهیه شده با روش اولتراسوند از محتوای فنول (۴۵/۴۳ میلی‏گرم گالیک اسید در گرم) و فلاونوئید کل (۵۹/۲۴ میلی‏گرم کوئستین در هر گرم) بیشتری برخوردار بود. این در حالی است که حداکثر مهار رادیکال‏های آزاد در عصاره جلبک تهیه شده با روش ماسیراسیون مشاهده شد. عصاره جلبک پادینای تهیه شده با روش اولتراسوند بالاترین فعالیت بازدارندگی استیل کولین استراز را داشت و قوی‏ترین مهار تولید اکسید نیتریک در این عصاره مشاهده شد. باکتری‏های اشریشیا کلی و لیستریا اینوکوا ز بقیه میکروارگانیسم‏ها در برابر عصاره جلبک پادینا مقاوم‏تر بودند و نتایج آزمون میکروبی نشان داد عصاره جلبک پادینای تهیه شده به روش اولتراسوند در مقایسه با روش ماسیراسیون خاصیت ضدمیکروبی بیشتری داشت. در مجموع، نتایج به‌دست‌آمده شواهد ارزشمندی برای فعالیت آنتی‌اکسیدانی، آنتی‏آلزایمری و ضدمیکروبی ناشی از جلبک پادینا ارائه می‌دهد که می‌تواند رویکرد احتمالی آن را در استفاده درمانی برجسته کند.

دوره ۱۹، شماره ۱۲۳ - ( اردیبهشت ۱۴۰۱ )
چکیده

در چند دهه اخیر تقاضا جهت استفاده از ترکیبات طبیعی  فراسودمند در فراورده‏های غذایی و دارویی افزایش یافته است. هدف از این تحقیق مقایسه ترکیبات فیتوشیمیایی و ویژگی‏های آنتی‏اکسیدانی، آنتی‏آلزایمری و ضدمیکروبی عصاره جلبک پادینا و سارگاسوم استخراج شده با فراصوت بود. نتایج این تحقیق نشان داد اسید بوتانوئیک مهمترین ماده موجود در عصاره پادینا و سارگاسوم بود. محتوای کل پلی‏فنول، فلاونوئید و شاخص IC۵۰ عصاره پادینا و سارگاسوم به ترتیب ۴۵/۴۳ و ۶۳/۴۶ میلی‏گرم گالیک اسید در گرم، ۵۹/۲۴ و ۴۰/۵۵ میلی‏گرم کوئرستین در گرم و  ۳۸/۱۰ و  ۷۷/۳۰ گرم بر میلی‏لیتر بود. فعالیت بازدارندگی استیل کولین استراز عصاره جلبک پادینا و سارگاسوم به ترتیب  ۵/۴۲ و ۱۶/۲۵ درصد بود. همچنین نتایج نیتریک اکساید (NO) حاکی از آن بود که با افزایش غلظت هر دو عصاره جلبک پادینا و سارگاسوم فعالیت بازدارندگی نیتریک اکساید افزایش یافت. با این وجود عصاره جلبک پادینا قوی‏ترین فعالیت بازدارندگی نیتریک اکساید را در تمام غلظت‏ها داشت. همچنین نتایج نشان داد عصاره جلبک پادینا از خاصیت ضدمیکروبی بیشتری در مقایسه با عصاره جلبک سارگاسوم برخوردار بود. حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره جلبک پادینا در ۵/۱۲ میلی­گرم بر میلی­لیتر بر روی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس  به­دست آمد. عصاره جلبک پادینا در۵۰ میلی­گرم بر میلی­لیتر بر روی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس اثر باکتری­کشی داشت. در نهایت توصیه می‏گردد از عصاره جلبک سارگاسوم جهت بهره‏مندی از خواص آنتی‏اکسیدانی و  از عصاره جلبک پادینا به منظور بهره‏مندی از مزایای آنتی‏آلزایمری و خواص ضدمیکروبی استفاده شود.

دوره ۱۹، شماره ۱۲۷ - ( شهریور ۱۴۰۱ )
چکیده

امروزه با ارتقاء سطح آگاهی­ و تغییر نگرش مردم، تقاضا برای مواد غذایی فراسودمند افزایش یافته است. ترکیبات مؤثره سیاه‏دانه با دارا بودن خواص آنتی‏اکسیدانی و ضدمیکروبی مورد توجه محققان زیادی است. این تحقیق با هدف بهره‏مندی از خواص عملگرایی روغن سیاه‏دانه در یک مدل غذایی انجام شد. در فاز اول عدد پراکسید، رنگ و ویژگی‏های ضدمیکروبی روغن سیاه‏دانه در حالت آزاد و ریزپوشانی‏شده با آلژینات بررسی شد. در فاز دوم ویژگی‏های میکروبی و حسی ۴ نمونه گاناش شکلاتی (بدون نگهدارنده (G)، بدون نگهدارنده+میکروب‏های تلقیح شده (GM)، حاوی ۳ درصد روغن سیاه‏دانه آزاد+میکروب‏های تلقیح شده (GOM) و حاوی ۳ درصد روغن سیاهَ‏دانه ریزپوشانی‏شده+میکروب‏های تلقیح شده (GOM)) با یکدیگر مقایسه شدند. نتایج فاز اول نشان داد حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و ‏کشندگی (MBC) روغن سیاه‏دانه در حالت آزاد بر سالمونلا‏ تیفی‏موریوم، اشریشیاکلای، استافیلوکوکوس‏اورئوس، آسپرژیلوس‏نایجر و کاندیدا آلبیکانس بیشتر از حالت ریزپوشانی شده بود. همچنین بیشترین و کمترین اثر ضدمیکروبی روغن سیاه‏دانه به ترتیب بر روی کاندیدا آلبیکانس و اشریشیاکلی مشاهده شد. عدد پراکسید و رنگ روغن سیاه‏دانه در حالت آزاد بیش از حالت ریزپوشانی‏شده بود. نتایج فاز دوم نیز نشان داد حضور روغن سیاه‏دانه در فرمولاسیون گاناش شکلاتی سبب کاهش بار میکروبی نمونه‏های تولیدی شد. این در حالی بود که عملکرد ضدمیکروبی روغن سیاه‏دانه در حالت آزاد در کاهش بار میکروبی مدل غذایی بیشتر از حالت ریزپوشانی شده بود. در نهایت نتایج ارزیابی حسی نشان داد گاناش شکلاتی حاوی روغن سیاه‏دانه ریزپوشانی شده از ویژگی‏های حسی بهتری در مقایسه با نمونه حاوی روغن سیاه‏دانه در حالت آزاد برخوردار بودند.
 

دوره ۱۹، شماره ۱۳۰ - ( آذر ۱۴۰۱ )
چکیده

امروزه بیماری های مشترک بین انسان و دام (زئونوز) وکنترل بیماری ها و مسمومیت های ناشی از غذای با منشاء دام از اهمیت بالایی برخوردار است. با توجه به اهمیت گوشت در انتقال باکتری های بیماری زا مثل سالمونلا، در این تحقیق کنترل و کاهش بار میکروبی این باکتری با استفاده از اسانس گیاه کاکوتی منطقه خراسان شمالی در محیط in vitro بررسی شد. گیاه کاکوتی کوهی از کوه های شهرستان بجنورد در استان خراسان شمالی تهیه و اسانس آن با استفاده از دستگاه کلونجر صنعتی استخراج شد. ترکیبات اسانس با آنالیز شیمیایی و با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی GC/MS به دست آمد. نتایج آنالیز نشان داد که اسانس کاکوتی کوهی حاوی ۲۴ ترکیب شیمیایی است و بیشترین ترکیب به ترتیب پولگون (۳۳/۱۰ %)، کارواکرول (۱۰/۶۰ %)، پیپریتنون (۳۳/۹ %)، اکالیپتول (۸/۰۱ %)، γ- ترپینئول   (۵/۴۶ %)، ال- منتون (۴/۷۹ %) بود. اثرات آنتی باکتریالی اسانس کاکوتی کوهی روی باکتری گرم منفی سالمونلا تیفی موریوم با انجام آزمون های تعیین حداقل غلظت مهار کنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) به روش رقت لوله ای انجام شد. نتیجه آزمایشات نشان داد که اسانس گیاه کاکوتی کوهی اثر ضد باکتریایی داشته و می تواند رشد باکتری سالمونلا تیفی موریوم را مهار کند و به عنوان نگه دارنده طبیعی به مواد غذایی اضافه شود. حداقل غلظت مهار کنندگی (MIC) اسانس کاکوتی کوهی برای باکتری سالمونلا تیفی موریوم معادل ۱۲۵ µL/L و حداقل غلظت کشندگی (MBC) اسانس کاکوتی کوهی برای باکتری سالمونلا تیفی موریوم معادل ۲۵۰ µL/L به دست آمد. 
 

دوره ۱۹، شماره ۱۳۱ - ( دی ۱۴۰۱ )
چکیده

 
 
استفاده از گیاهان دارویی یا اجزای استخراج شده از آن‏ها در بخش­های مختلف صنعت غذا توجه خاصی را به خود اختصاص داده است. از این رو در تحقیق حاضر از روغن بذر کتان در دو فرم آزاد و ریزپوشانی‏شده با آلژینات در فرمولاسیون کرم کاکائو استفاده شد و ویژگی‏های میکروبی و حسی فراورده تولیدی بررسی گردید. هدف از این تحقیق تولید گاناش شکلاتی فراسودمند حاوی نگهدارنده طبیعی بود. براساس نتایج این پژوهش مشخص شد راندمان استخراج روغن بذر کتان ۲۷/۷۳ درصد بود. جزء اصلی روغن بذر کتان اسید آلفا لینولنیک اسید (۴۷/۱ درصد) و کمترین اسید چرب شناسایی شده در آن، اسید میریستولئیک (۰/۰۶ درصد) بود. همچنین نتایج نشان داد روغن بذر کتان اثرات ضدمیکروبی قابل توجهی بر سالمونلاتیفی، اشریشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس، آسپرژیلوس نایجر و کاندیدا آلبیکانس داشت. مقاومت باکتری‏های گرم منفی نسبت به روغن بذر کتان در مقایسه با باکتری‏های گرم مثبت بیشتر بود. از سوی دیگر نتایج نیز نشان‏دهنده اثرات ضدمیکروبی کمتر روغن بذر کتان ریزپوشانی‏شده با آلژینات نسبت به فرم آزاد در گاناش شکلاتی بود. این در حالی بود نمونه حاوی ۳ درصد روغن بذر کتان ریزپوشانی‏شده نسبت به نمونه حاوی این روغن در فرم آزاد از ویژگی‏های حسی مطلوب‏تری برخوردار بودند. در نهایت می‏توان گفت اگرچه فرم آزاد روغن بذر کتان دارای فعالیت ضدمیکروبی بیشتری بود، اما به منظور محافظت از ترکیبات مؤثره روغن بذر کتان، رهایش کنترل‏شده و بازارپسندی محصول، ریزپوشانی این روغن با آلژینات جهت کاربرد در فرمولاسیون گاناش شکلاتی توصیه می‏گردد.
 

دوره ۲۰، شماره ۱۳۸ - ( مرداد ۱۴۰۲ )
چکیده

ریزپوشانی ترکیبات زیست فعال در حامل‏های لیپیدی از جمله لیپوزوم­ها علاوه بر بهبود پایداری در زمان نگهداری با افزایش زیست‏دسترس‏پذیری و رهایش کنترل شده موجب ارتقاء کارایی این ترکیبات در شرایط درون‏تنی می­گردد. جلبک پادینا دارای مقادیر قابل توجهی از پلی‏فنل‏ها با خواص آنتی‏اکسیدانی، ضدمیکروبی و مهار آنزیم استیل‏کولین‏استراز (AChE) است که قابلیت کاربرد به عنوان مکمل ضدسرطان و بهبوددهنده اختلالات نورولوژیک را دارد. از این رو هدف از انجام این پژوهش تولید و بررسی خصوصیات ساختاری نانولیپوزوم­های حاوی عصاره جلبک پادینا با استفاده از روش حرارتی بود. بدین منظور آزمون‏های توزیع و اندازه ذرات نانولیپوزوم‏ها، پتانسیل زتا، راندمان درون‏پوشانی عصاره و تصاویر میکروسکوپ الکترونی عبوری انجام شد. نتایج نشان داد اندازه ذرات نانولیپوزوم­های تولیدی در سطوح متفاوت فسفاتیدیل کولین (لسیتین) (۵/۲ و ۵/۴ درصد) و عصاره جلبک پادینا (۷/۰ و ۲ درصد) در محدوده ۳۱۸-۶۰ نانومتر بودند. نتایج آزمون شاخص چند پراکندگی و پتانسیل زتا نیز حاکی از یکنواختی ذرات تولیدی همراه با دافعه الکترواستاتیکی بالای میان ذرات بود. همچنین یافته‏های بدست آمده نشان داد قابلیت بارگذاری ذرات نانولیپوزوم (راندمان درون‏پوشانی عصاره) در کمترین سطح ماده دیواره­ای (۵/۲ درصد) و بیشترین سطح عصاره جلبک پادینا (۲ درصد) ۸/۵۲ درصد بود. ارزیابی خصوصیات مورفولوژیک ساختار نانولیپوزوم با استفاده از میکروسکوپ الکترونی عبوری نیز نشان‏دهنده شکل‏گیری ذراتی یکنواخت با هندسه کروی شکل بود. با توجه به نتایج حاصله از این پژوهش می‏توان گفت که قابلیت تولید ساختار نانولیپوزومی حاوی عصاره جلبک پادینا با خصوصیات ساختاری مناسب مهیاست که این امر می­تواند دورنمای کاربرد احتمالی این عصاره با رویکردی درمانی را بهبود ببخشد.
 

دوره ۲۰، شماره ۱۴۳ - ( دی ۱۴۰۲ )
چکیده

درحال حاضر فرآورده‌های گوشتی یکی از پرمصرف‌ترین غذاها در دنیا محسوب می‌شوند.صنایع غذایی نه تنها وظیفه تهیه غذای مطلوب برای عموم مردم را دارد،بلکه توجه به مولفه‌های تغذیه‌ای و سلامتی بخش مانند کاهش مصرف نیتریت و نگهدارنده ها مانند اسید آسکوربیک نیز مواردی است که چالش بزرگی برای متخصصین و فعالان در این زمینه می‌باشد.این تحقیق با هدف بررسی جایگزینی نیتریت و اسید آسکوربیک در فرمولاسیون سوسیس ماهی انجام شد.نمونه ها در قالب ۵ تیمار شامل:C(نمونه شاهد بدون پودر کاهو و پودر زغال اخته)،(۱ درصد پودر کاهو و ۵ درصد پودر زغال اخته)، (۲ درصد پودر کاهو و ۵ درصد پودر زغال اخته)،(۴ درصد پودر کاهو و ۵ درصد پودر زغال اخته) و (۶ درصد پودر کاهو و ۵ درصد پودر زغال اخته)تولید شدند.اخیرا محققان به دنبال استفاده از جایگزین های طبیعی به جای نیتریت در صنعت گوشت هستند تا هم کیفیت فرآورده ها تا حد قابل قبولی حفظ شود و هم از فساد زودهنگام آنها جلوگیری شود؛در این رابطه بسیاری از محققان به استفاده از مواد گیاهی به عنوان منابع خوب آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی روی آوردند. با توجه به اینکه زغال اخته منبع غنی از ترکیبات فنلی،آنتوسیانین و ویتامین C است،لذا می تواند منبع خوبی از آنتی اکسیدان های طبیعی به حساب آید.تجمع نیترات در سبزی هایی مانند کاهو بیشتر از سایر سبزی ها می باشد.میزان نیترات موجود در اندام های مختلف سبزیجات متفاوت بوده،بنابراین کاهو منبع مناسبی برای تامین نیترات مورد نیاز است. با توجه به نتایج به دست آمده از ویژگی های شیمیایی،تیمار (نمونه سوسیس ماهی حاوی ۶ درصد پودر کاهو و ۵ درصد پودر زغال اخته) در تمامی ویژگی های شیمیایی تیمار در رنج استاندارد قرار داشت.
 

صفحه ۱ از ۱