۷ نتیجه برای صالح آبادی
دوره ۱، شماره ۱ - ( بهار و تابستان ۱۴۰۳ )
چکیده
منطقه شمال آفریقا و خاورمیانه یکی از مناطق مهم ژئوپلیتیکی محسوب میگردد که از دیرباز تاکنون مورد توجه قدرتهای منطقهای و فرامنطقهای قرار داشته است. در این منطقه تونس یکی از کشورهای مهم از منظر ژئوپلیتیکی محسوب میگردد. زیرا تونس در روزهای پایانی سال ۲۰۱۰ به علت خودسوزی جوانی به نام محمد بوعزیزی شاهد اعتراضات گستردهای بود که در ۱۴ ژانویه ۲۰۱۱ میلادی با فرار بن علی وارد فاز جدیدی شد. تونس در زمان بن علی روابط بسیار نزدیکی با کشورهای ایالات متحده آمریکا و فرانسه داشت؛ اما بعد از اعتراضات مردمی، این کشورها خواستار قبول تحولات ساختاری در این کشور شدند. در این بین جمهوری اسلامی ایران نیز به دلیل قرابت تاریخی، مذهبی، فرهنگی بعد از وقوع انقلاب در این کشور باب مناسبات را با تونس باز نمود. از این رو میتوان شاهد گسترش روابط بین دو کشور در عرصه منطقهای و بین المللی بود. از این رو این نوشتار درصدد پاسخگویی به این پرسش است، که چه عواملی در روابط ژئوپلیتیکی ایران و تونس در دوران بعد از بهار عربی موثرند؟ در راستای پاسخگویی به سوال تحقیق در پژوهش حاضر، از روش توصیفی-تحلیلی و از تکنیک دیمتل بهره گرفته شد. یافتههای تحقیق نشان داد که متغیرهایی مانند توسعه تجارت، روابط دیپلماتیک، برگزاری رویدادهای فرهنگی، افزایش حساسیتهای کشورهای عربی نسبت به ایران، گفتگوها و قراردادهای اقتصادی استراتژیک، انجمنها و اتحادهای شیعیان در تونس، تشیع در تونس، دیپلماسی فرهنگی و ... در منطقه نشان دهنده اهمیت بالایی در روابط بین دو کشور بعد از بهار عربی بوده است. بنابر این جمهوری اسلامی ایران برای موفقیت در روابط خود با تونس باید از عوامل اقتصادی و تشیع خود بیشترین بهره برداری را مینمود.
دوره ۲، شماره ۲ - ( بهار ۱۳۹۹ )
چکیده
شیوع ویروس کرونا در اواخر سال ۲۰۱۹ و اوایل سال ۲۰۲۰ میلادی در شهر ووهان چین و پخش گسترده آن در سطح جهان تبعات مختلفی را برای مناطق گوناگون جهان داشته است. همهگیری اخیر موضوع آسیب پذیری شهرهای مرزی در برابر بیماریهای همهگیر را مطرح کرده است. زیرا شهرهای مرزی از جمله مناطق آسیب پذیر و شکننده از بعد اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و ... هستند که میتوانند به شدت از کرونا ویروس آسیب بپذیرند.
پژوهش حاضر از نوع نظری-کاربردی و ازلحاظ روش مطالعه، توصیفی-تحلیلی است. دادهها و اطلاعات موردنیاز به دو روش کتابخانهای و پیمایشی جمعآوری گردید. جامعه آماری تحقیق شامل ۷۸ نفر از اساتید، دانشجویان دکتری و ارشد رشتههای جغرافیای سیاسی، جغرافیای شهری و آمایش سرزمین بودهاند که از آشنایی لازم با منطقه مورد مطالعه (شهر پاوه) برخوردار بودهاند. برای کمی سازی اطلاعات کیفی و دستیابی به برخی از تحلیلهای دادهها از طریق SPSS (آزمون فریدمن) استفاده گردیده است.
یافتههای تحقیق نشان میدهد که از لحاظ امنیت اقتصادی کاهش سطح پسانداز خانوراها با امتیاز ۱۷,۴۹ بوده است. در بعد امنیت سیاسی کاهش سطح تامین امنیت غذایی با امتیاز ۷.۲۲، در بعد امنیت اجتماعی متغیر کاهش تعاملات اجتماعی با امتیاز ۸.۲۵ و از لحاظ امنیت زیست محیطی متغیر کاهش تخریب منابع طبیعی با امتیاز ۳.۵۵ بیشترین تأثیر را از شیوع ویروس کرونا در شهر مرزی پاوه داشتهاند. ویروس کرونا توانسته است تاثیرات قابل توجهی بر امنیت شهرهای مرزی داشته باشد.
دوره ۳، شماره ۱ - ( ۱۱-۱۳۹۰ )
چکیده
رژیم های انقلابی ماهیتهای گوناگونی داشته و در شکلهای متنوعی ظاهر شدهاند. در برخی شرایط، دیکتاتوریهای نظامی، حزبی و فردی، و گاهی نیز رژیمهای دموکراتیک از دل انقلابها سربرآورده است. بنابراین، انقلاب بهعنوان یک عامل، بهتنهایی رژیم را دموکراتیک یا اقتدارگرا نمی سازد. شرایط اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جامعه (ایدئولوژی سیاسی) و نوع رژیم ساقطشده ماهیت رژیم انقلابی را رقم می زند. جمهوری اسلامی ایران بهعنوان رژیمی انقلابی، بر اساس نظریۀ دموکراتیزاسیون و سکولاریزاسیون قابل تبیین نیست و تحلیل و تبیین دیگری میطلبد. از دیدگاه دموکراتیزاسیون، وجه ولایت فقیه جمهوری اسلامی و از نظر سکولاریزاسیون، اسلامی بودن جمهوری اسلامی و از نظر کلی، ترکیب جمهوری بودن و اسلامی بودنِ آن به مسئلهای برای اندیشمندان تبدیل شده است. در تعیین ماهیت رژیم انقلابی، عوامل گوناگونی دخالت دارند؛ از قبیل ساختار و شرایط بینالمللی، ماهیت رژیم ساقطشده، قدرت جامعۀ مدنی و فرهنگ سیاسی.
این مقاله با عنایت به نظریههای فرهنگ سیاسی (تقلیلیافته به ایدئولوژی سیاسی) درصدد تبیین این مسئله در دهۀ اول انقلاب اسلامی ایران (۱۳۵۷-۱۳۶۷) است. روش تحقیق، استفاده از راهبردهای مطالعۀ موردی است. نتایج تحقیق نشان میدهد نوع ایدئولوژی سیاسی رهبران انقلابی تاحدودی میتواند تبیینگر مسئله باشد. در اسلامی بودنِ نظام (در معنای تصویب قوانین اسلامی، نظارت فقها بر قوانین مصوّب و حضور فقها و روحانیان در دولت)، ایدئولوژی رهبران و نخبگان سیاسی نقش مهمی داشت. جمهوری بودن نظام (برگزاری انتخابات) نیز تاحدی ناشی از ایدئولوژی جمهوریخواهی اسلامی امام و نمایندگان مجلس خبرگان تدوین قانون اساسی بود.
دوره ۳، شماره ۲ - ( بهار ۱۴۰۰ )
چکیده
مرزها پدیدههای فضایی- جغرافیایی کاملا پیچیدهای هستند که شامل ابعاد و پارامترهای متعددی میشوند. این پدیدههای فضایی- جغرافیایی با توجه به اهمیت و جایگاهی که جهت برقراری نظم و امنیت در درون کشور و حفظ منافع ملی دارا میباشند به کانون توجه حکومتها تبدیل گشتهاند و بهصورت مختلف تلاش میشود با در پیشگیری راهبردهایی از این کانونها حفاظت و حراست لازم صورت گیرد. جهت دستیابی به این مهم، گام اولیه و پایهایی شناخت ابعاد و پارامترهای شکل دهنده و موثر بر مرزها است که در این تحقیق تلاش شده است که این ابعاد و پارامترها و تاثیر آنها بر توسعه شهر مرزی جوانرود سنجیده شود. بر همین اساس پرسش نامهای متشکل از پارامترها و مولفههای موثر بر توسعه مناطق مرزی براساس ۹ بعد (سرزمینی، اجتماعی-فرهنگی، اقتصادی، سیاسی-حاکمیتی، ژئوپلیتیکی، دفاعی-امنیتی، تاریخی، حقوقی - ساختاری و فناورانه) شکل گرفت. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از حیث روش گردآوری اطلاعات، توصیفی- تحلیلی است. از آنجاییکه در این تحقیق هدف بررسی تاثیر پارامترهای امنیتی بر توسعه شهرهای مرزی است، تحقیق مورد نظر توصیفی از نوع همبستگی است. نتایج بهدست آمده نشان داد که در بین مولفههای بعد سرزمینی، تابآوری محیطی؛ در بین مولفههای بعد اجتماعی-فرهنگی، وجود یا عدم وجود سرمایه اجتماعی در شهر مرزی؛ مولفههای بعد اقتصادی، وابستگی ساکنین مرزی به تعامل اقتصادی با مرز؛ مولفههای بعد سیاسی- حاکمیتی، سطح آزادی عمل دولتهای محلی دو سوی مرز؛ مولفههای ژئوپلیتیکی، موقعیت ژئواکونومیکی مرز؛ مولفههای بعد دفاعی-امنیتی، مداخله بازیگران فرو ملی؛ مولفههای بعد تاریخی، تاریخ مشترک طبیعی و انسانی بین دو سوی مرز؛ مولفههای بعد حقوقی- ساختاری، نگرش حکومت به مردم و مرز و در بین مولفههای بعد فناورانه نیز مولفه زیرساخت و فناوریهای مرز مهمترین و تاثیرگذارترین عوامل موثر بر توسعه مرزی شهر جوانرود شناخته شدند.
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۶ )
چکیده
بازار سرمایه پلی است که پسانداز واحدهای اقتصادی دارای مازاد منابع را به واحدهای سرمایهگذاری انتقال میدهد که به آن نیازمندند. استفاده از بازار سرمایه برای تأمین مالی مخارج دولت نیز از جمله متداولترین شکل مبادلات مالی است. بر این اساس بازار سرمایه یکی از نقشآفرینان اصلی تأمین مالی در اقتصاد هر کشور محسوب میشود. بازار سرمایه ایران نیز در سال ۱۳۸۴ روند توسعه خود را با سرعت قابل ملاحظهای آغاز نمود و در یک دهه گذشته انواع نهادهای مالی در فرایند تأمین مالی از طریق بازار مذکور شکل گرفتهاند که به دلیل نوپا بودن این بازار در ایران، روابط بین اجزاء متنوع و پراکنده آن در قالب یک مدل منسجم طراحی و تدوین نگردیده است. هدف از این مطالعه بررسی ساختار و شناخت ابعاد فرایندهای خدمات تأمین مالی از طریق بازار سرمایه ایران است که به دلیل وجود پیچیدگیهای پویای مسأله (ذینفعان و نقشآفرینان متعدد، ابعاد متنوع و چندگانه خدمات و منافع متناقض ذینفعان)، از روششناسی سیستمهای نرم در مطالعه وضع موجود استفاده شده است. بر این اساس ضمن انجام تحلیلهای سهگانه جریان تحلیل فرهنگی و ترسیم تصویر غنی وضع موجود، تحلیل کاتوو و تعریف ریشهای از طریق برگزاری جلسات متعدد با ذینفعان دارای دیدگاهها و منافع متعارض استخراج شده که نشان میدهد فرایند تأمین مالی با لحاظ نمودن شرایط دنیای واقعی چگونه باید باشد. نتایج نشان میدهد که برای بهبود وضعیت مسأله باید در فرایندهای خدماتی تأمین مالی تغییراتی با تأکید بر شناسایی و تحلیل عوامل جذابیت بازار، نهاداهی نظارتی و وضعیت قوانین و مقررات اعمال نمود.
دوره ۷، شماره ۲ - ( شماره ۲، ویژه نامه- ۱۳۹۴ )
چکیده
انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۳۵۷ش در شرایطی به پیروزی رسید که در کشور حکومت چندگانه ایجاد شده بود و گروههای مختلفی میتوانستند حکومت جامعه را بهدست گیرند. ارتش شاهنشاهی یکی از گروههایی بود که فرصت تسلط بر اوضاع متشنج آن زمان را داشت؛ ولی آنچه رخ داد، اعلان بیطرفی آن در کشمکشهای انقلابی بود. یکی از عوامل شکست ارتش پهلوی، ناهماهنگی در سیاست سرکوب و سازش بود که در چگونگی مقابله و مبارزۀ آنها با انقلابیون نمودار شد. بهنظر نویسنده، چینش و ترکیب سیاست سرکوب و سازش در مواجهه با انقلابیون زمینۀ فروپاشی دستگاه سرکوب را فراهم کرد. ناهماهنگی در سیاست سرکوب و سازش از یک سو موجب شد زندانیان سیاسی آزاد شوند؛ درنتیجۀ چنین روشی رژیم نتوانست در مرحلۀ بعدی انقلابیون را دستگیر کند؛ از سوی دیگر سازشهای دولتهای اخیر شاه (شریف امامی و بختیار) به بازداشت نیروهای سرکوبگر و حتی انحلال ساواک (۳ بهمن ۱۳۵۷) منجر شد که درنهایت، موجب اختلاف در صفوف فرماندهان ارتش برای کنترل و سرکوب انقلابیون و بههم خوردن تعادل نیروها به نفع انقلابیون شد.
دوره ۲۵، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۰ )
چکیده
مناطق مرزی از جمله فضاهای جغرافیایی هستند که با وجود ظرفیتهای بالایی که دارا میباشند گاهی متناسب با شرایط خاصی که دارند این ظرفیتها نادیده گرفته شدهاند. در طی سالهای اخیر، گردشگری مناطق مرزی از جمله این ظرفیتها است که تا حدی به آن توجه شده است و به همراه خود مزیت رقابت گردشگری این مناطق را نیز شکلداده است. گردشگری ازلحاظ اقتصادی، بدون شک یکی از مهمترین شکلهای نیروی در جهان است که اهمیت بسیاری برای کشورهای در حال رشد دارد. ازاینرو هدف این پژوهش بررسی سطح رقابت پذیری گردشگری شهرستان پاوه است. روش توصیفی – تحلیلی و هدف کاربردی است. تحقیق حاضر در دو بعد صورت گرفته است. در مرحله اول دادهها و اطلاعات موردنیاز از طریق مطالعه اسنادی و کتابخانهای ازجمله اسناد مرتبط با گردشگری مطالعه گردید. سپس، اهداف، استراتژیهای مهم رسیدن به اهداف و قابلیتهای گردشگری شهرستان پاوه وارد نرمافزار Meta-SWOT گردید، نتایج بهدستآمده نشان میدهد که مهمترین مزیتهای گردشگری شهرستان داشتن تنوع آبوهوایی، بافت و معماری خاص و منحصربهفرد و نیروی انسانی تحصیلکرده است، و ضعف دپیلماسی کشور، درگیری بین کشورهای منطقه، مدیریت کلان کشور، کمبود زیرساختهای مناسب بهعنوان بزرگترین موانع توسعه گردشگری در شهرستان پاوه بر اساس نظرات کارشناسان بوده اند.