جستجو در مقالات منتشر شده
۸ نتیجه برای شیرخان
دوره ۱، شماره ۱ - ( بهار و تابستان ۱۳۹۳ )
چکیده
خداوند قرآن را براى هدایت بشر فرو فرستاده است. یکى از راه هاى برخوردارى از هدایت قرآن، ترجمه ی روان، بدون ابهام و زودیاب آن است. نقد ترجمه هاى قرآن یکى از راهبردهاى رسیدن به ترجمه هایى با ویژگى هاى پیش گفته است. در این مقاله به بررسى ترجمه ی فعل مقاربه ی « کاد/ یکاد » در ترجمه آقایان مکارم شیرازی، فولادوند، خرمشاهى و کریم زمانى پرداخته ایم. این مترجمان در ترجمه ی « کاد » معادل « نزدیک بود» و در ترجمه ی « یکاد » معادل « نزدیک است » را به کار برده اند. آقاى فولادوند و کریم زمانى در ترجمه ی این دو فعل علاوه بر معادل بیان شده، از معادل « چیزى نمانده بود » براى « کاد» و « چیزى نمانده است » براى « یکاد » نیز استفاده کرده اند. برخى از مترجمان یادشده در ترجمه ی« لایکاد » و « لم یکد » معادل « نزدیک نیست » یا « نزدیک است » را به کار برده اند که نادرست است. در ترجمه ی این دو فعل باید از معادل « نمى تواند » استفاده کرد .
دوره ۹، شماره ۴۲ - ( بهمن و اسفند ۱۴۰۰ )
چکیده
مقالۀ پیشرو به تحلیل و خوانش جامعهشناختیِ پارهای از مثلهایِ بلوچیِ سرحدی میپردازد. این تحقیق، نمود ساختارهای اجتماعی و ارزشهای آیینی را در مثلهای بلوچی گویش سرحدی، براساس رویکرد مردممدارِ مایکل بوراوی واکاوی کرده است. باتوجه به اینکه شناخت حرکات و پویشهایِ اجتماعی و بررسی قوانین حاکم بر این حرکات از وظایف اصلی جامعهشناسی است و زندگی اجتماعی بهواسطۀ جنبۀ شفاهیاش با ادب عامه پیوند مییابد، میتوان به ضرورت تحلیل جامعهشناختیِ مثلهای بلوچی بهعنوان یکی از برجستهترین ژانرهای ادب عامه پی برد که در بازنمایی هویت مردمی و بهتصویر کشیدن پدیدههایِ زندگی، نقش قابلتوجهی دارند. جامعهشناسیِ مردممدار در پیوند با مطالعات فرهنگی به تجربه و شیوۀ زندگیِ مردم، میراث، ساختار و سرمایههایِ فرهنگیِ هر جامعه با بهرهگیری از دادههای فولکلوریک که بیانگر باورها و عملکرد عامه هستند، میپردازد. روش تحقیق این پژوهش، کیفی بوده و گردآوری اطلاعات برپایۀ تحلیل محتوا صورت گرفته است که از رایجترین شیوههای شناسایی هویتِ آثار ادبی است و مثلها بهصورت تحقیق میدانی و روش مطالعه کتابخانهای گردآوری شدهاند. یافتههایِ تحقیق نشان میدهد بسیاری از کنشهای معنادار ساختار اجتماعیِ قوم بلوچ در قالبِ سنتهای فولکوریک و آیینهایِ ارزشی مانند پناهندهپذیری، دیوان، همیاری، انتقامجویی، سوگندِ نال، شمشیر و کفن، نان نمک و... در مثلهایِ بلوچی نمود برجسته دارند.
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده
ادبیات تطبیقی، شاخه ای از نقد ادبی به شمار می رود که تعاریف و قلمرو آن از همان زمان پیدایش در فرانسه تا به امروز، در حال تغییر بوده و موضوع آن پژوهش هایی است که به مطالعۀ رابطۀ ادبیات ملت های مختلف با هم و بررسی رابطۀ ادبیات با هنرها و علوم انسانی می پردازد. این روابط، گاهی خود را میان شاهکارهای داستانی جهان، نشان میدهد. یکی از این شاهکارها، رمان مزرعۀ حیوانات اثر جورج اورول، نویسنده انگلیسی است که توانسته با زبانی تمثیلی، اوضاع سیاسی و مضامین اجتماعی مورد نظر خود را به خوبی، بیان نماید و به اشکال مختلفی بر ادبیات کشورهای دیگر تأثیرگذار باشد. از دیگر رمان هایی که به زبان های مختلف، ترجمه شده و شهرت جهانی دارد، رمان زینی برکات نوشتۀ جمال غیطانی، نویسندۀ مصری است که چند دهه پس از انتشار رمان مزرعۀ حیوانات، به چاپ رسیده است. موضوع اصلی دو رمان، وقوع انقلاب، انحراف در آن و تزویر حاکمان است امّا پرسش اصلی این است که چه شباهت های مضمونی میان این دو رمان، وجود دارد؟ نتایج پژوهش حاکی از آن است که در هشت مورد، میان مضامین دو رمان شباهت وجود دارد؛ تحقق انقلاب، تبیین قوانین، خودکامگی رهبران، تأسیس نیروهای سرکوبگر، پوپولیسم، سرکوب مخالفان، استفادۀ ابزاری از دین و در نهایت، استحالۀ انقلاب ها، از مضامین مشترک دو رمان، به شمار می روند و این شباهت ها به همراه تسلسل روائی که در وقوع حوادث دو رمان دیده می شود به اندازه ای ملموس است که می توان ادعا نمود جمال غیطانی در رمان خود، از مزرعۀ حیواناتِ جورج اورول، تأثیر پذیرفته است. این پژوهش می کوشد تا با روش توصیفی – تحلیلی و با رویکرد ادبیات تطبیقی، به مطالعۀ تطبیقی دو رمان مذکور بپردازد.
دوره ۱۵، شماره ۸۳ - ( ۱۰-۱۳۹۷ )
چکیده
مالت، محصول جوانه زدن طبیعی جو و دارای ارزش غذایی بالا و کاربردهای فراوان در صنایع غذایی و دارویی است. باتوجه به کاربرد گسترده مالت و ضرورت توجه به ماهیت و اصل بودن آن، این تحقیق با هدف تشخیص مالت تقلبی در انواع ترکیبات مالت با استفاده از شاخص مالتوترئوز به روش کروماتوگرافی و آشکارسازی ضریب شکست انجام شد. ۱۳ نمونه تیمار شامل پودرمالت، عصاره مالت و پودر عصاره مالت از سطح عرضه در شهر تهران به طور تصادفی جمع آوری و همراه با سه نمونه کنترل که در شرایط کنترل شده در کارخانه تولید شده بود مورد آزمایش قرار گرفت. عملیات جداسازی کربوهیدرات ها در سامانه کروماتوگرافی و تعیین غلظت مالتوترئوز توسط آشکارساز ضریب شکست انجام شد. نتایج نشان داد که میانگین غلظت مالتوترئوز در پودر مالت ۰۴/۰ ±۳۴/۰، عصاره مالت ۰۵/۰ ±۳۰/۰ و در پودر عصاره مالت ۰۲/۰ ±۳۰/۰ گرم در لیتر می باشد. نتایج آزمون آماری نشان داد که بین میانگین قند مورد اندازه گیری در سه گروه و بین میانگین غلظت آن در هر گروه و میانگین غلظت متناظر آن در نمونه کنترل اختلاف معنی داری وجود ندارد(۰۵/۰p<) ماهیت مالت در نمونهها از طریق مطابقت زمان بازداری پیک محلول استاندارد مالتوترئوز با پیک متناظر در هریک از نمونه ها با موفقیت انجام شد و مشخص شد که سامانه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا با آشکارسازی ضریب شکست می تواند با شناسایی و اندازه گیری مالتوترئوز در یک میانگین زمان آنالیز ۴۰۴/۳ دقیقه در تشخیص ماهیت تخمیری و غیرتقلبی بودن نمونه مالت موثر باشد.
دوره ۱۷، شماره ۱۰۱ - ( تیر ۱۳۹۹ )
چکیده
دانه های آجیلی میتوانند یک منبع آلودگی با انواع مختلف میکروارگانیسمها باشند لذا برخی از آنها برای سلامتی عمومی مهم هستند. بنابراین با توجه به مصرف خانگی انواع دانه های آجیلی و کاربرد آنها در صنایع غذایی و همچنین به دلیل اینکه برخی از آنها از کشورهای دیگر وارد میشوند ممکن است احتمال آلودگی میکروبی از مبدأ را داشته باشند، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین کاهش بار میکروبی دانههای مصرف شده در اثر اشعه ماوراء بنفش انجام گرفت
. شش نوع دانه آجیلی شامل تخمه آفتابگردان، هندوانه، کدو، مغز گردو، پسته و فندق خام به صورت فله از بازار تهران به طور تصادفی نمونه برداری شدند. آزمایهها مطابق روش استاندارد ملی ایران و ضابطه سازمان غذا و دارو مورد آزمون قرار گرفتند. پس از آن دانههای آجیلی آلوده در ضخامت ۱، ۲ و ۳ لایه و زمان ۵، ۱۰ و ۱۵ دقیقه در کابینت فرابنفش با طول موج ۲۵۴ نانومتر پرتودهی و پس از آن مورد آزمونهای میکروبی قرار گرفتند. براساس نتایج حاصل، زمان پرتودهی و ضخامت چیدمان دانهها بر شمارش کلی میکروبی در مغز پسته، گردو و فندق تاثیر کاملاً معنیداری داشت (۰۱/۰>
p). همچنین بر شمارش
کلیفرم مغز پسته، گردو و فندق، تخمه کدو، آفتابگردان و هندوانه و شمارش کپک پسته، گردو و فندق، تخمه آفتابگردان و هندوانه تاثیر کاملاً معنی دار بود (۰۱/۰>
p). این تاثیر با شدت کمتر بر شمارش کپک برای تخمه کدو تاثیر معنی داری نشان داد (۰۵/۰>
۰۱/۰). بنابراین پرتودهی با اشعه فرابنفش در شرایط بهینه مورد اشاره میتواند بار آلودگی دانههای آجیلی را تا حد قابل قبولی کاهش دهد.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۳ - ( اردیبهشت ۱۴۰۱ )
چکیده
امروزه پلیساکاریدها جهت بهبود ویژگیهای تغذیهای و فیزیکوشیمیایی محصول به فرآوردههای لبنی اضافه میشوند. به دلیل ارتباط میان دیابت با استرس اکسیداتیو، شناسایی ترکیبات طبیعی مانند پلیساکاریدها با خاصیت ضد دیابتی و آنتیاکسیدانی اهمیت یافته است. لذا مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثر پکتین بر فعالیت ضد دیابتی و آنتیاکسیدانی شیرهای تخمیر شده توسط باکتریهای اسید لاکتیک (LAB) جدا شده از فرآوردههای لبنی سنتی ایران انجام شد. پس از تخمیر شیر توسط سویههای لاکتوباسیلوس هلوتیکوس و لاکتوباسیلوس پاراکازئی، پکتین (%۱) به نمونهها اضافه شد و فعالیت ضد دیابتی با مهار آنزیم آلفا آمیلاز و آلفا گلوکوزیداز بررسی گردید. فعالیت آنتی اکسیدانی با مهار رادیکالهای ۲ و۲-دی فنیل۱-پیکریل هیدازیل((DPPH، ۱و۲-آزینوبیس-۴-بنزوتیازولین-۶-سولفونیک اسید (ABTS) و هیدروکسیل اندازهگیری شد. نمونهها شامل محلول پکتین (۵/۳-۵/۰ میلیگرم/میلیلیتر و۱۰-۵/۰ میلیگرم/میلیلیتر به ترتیب برای ارزیابی فعالیت ضد دیابتی و آنتی اکسیدانی)، سرم شیر تخمیری و غیرتخمیری با پکتین (۱%) و بدون پکتین بودند. نتایج بیانگر نقش پکتین در مهار آنزیم آلفا گلوکوزیداز (۳۸/۲= IC۵۰ میلیگرم/ میلیلیتر) و فعالیت مهارکنندگی رادیکالهای DPPH (۵۷/۴۴%)، ABTS (۰۷/۲۸%) و هیدروکسیل (۸۵/۳۸%) در غلظت ۱۰ میلیگرم در میلیلیتر بود (۰۵/۰P<). با افزودن پکتین به نمونه سرم شیر غیرتخمیری خاصیت آنتی اکسیدانی افزایش یافت و بیشترین میزان افزایش مربوط به فعالیت مهار رادیکالهای آزاد DPPH (%۳۵) بود. همچنین افزودن پکتین به سرم شیر تخمیر شده توسط سویه لاکتوباسیلوس هلوتیکوس باعث افزایش معنیدار مهار فعالیت آنزیم آلفا گلوکوزیداز (۲۹%)، مهار رادیکالهای آزاد DPPH (۲۶/%۴۱)، ABTS (۵/%۲) و هیدروکسیل (۶۴/%۷) شد (۰۵/۰P<). نتایج نشان دادند پکتین دارای پتانسیل کاربرد در فرمولاسیون محصولات غذایی فراسودمند به دلیل توانایی بهبود خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد دیابتی محصولات شیر تخمیری میباشد.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۵ - ( تیر ۱۴۰۱ )
چکیده
امروزه استفاده از سویههای لاکتوباسیل و متابولیت آنها از استراتژیهای نوین در کنترل دیابت و استرس اکسیداتیو است. از اینرو مطالعه حاضر با هدف بررسی ویژگیهای ضد دیابتی و آنتیاکسیدانی متابولیتهای حاصل از کشت باکتری لاکتوباسیلوس دلبروکی زیرگونه بولگاریکوس انجام شد. نمونهها شامل روماند محیط کشت تخمیری (CFS)، اجزای شکسته سلولی (CFE)، سرم شیر تخمیری (CFS-FM) و پپتیدهای زیست فعال جداسازی شده از اولترافیلتراسیون (kDa۱۰,۵,۳) مورد ارزیابی قرار گرفتند. توانایی باکتری در پروتئولیز پروتئین شیر تخمیری (FM) در مقایسه با نمونه غیرتخمیری (NFM) با روش اورتوفتالدئید (OPA) ارزیابی شد. فعالیت ضد دیابتی بر اساس مهار آنزیمهای آلفا آمیلاز و آلفا گلوکوزیداز اندازهگیری شد. فعالیت آنتیاکسیدانی با روش مهار ۲،۲-دی فنیل-۱-پیکریل هیدرازیل (DPPH) و ۱و۲-آزینوبیس-۴-بنزوتیازولیناتیل-۶- سولفونیک اسید (ABTS) ارزیابی شد. نتایج نشان دادند که نمونه سرم شیر تخمیری، آنزیمهای آلفا آمیلاز (۲۵%) و آلفا گلوکوزیداز (۶/۲۶%) را مهار کرد. در بین اجزای پپتیدی، جزء بالاتر از ۱۰ کیلودالتون با محتوای پروتئینی بالاتر (۸۱۶/۱۳میلیگرم)، بیشترین میزان مهار آنزیم آلفا آمیلاز (۶۴/%۸۰) و آلفا گلوکوزیداز (۵۴%) را داشت (۰۵/۰>p). نسبت کارایی مهار(IER) نشان داد جزء ۵-۳ کیلودالتون مهارکنندگی بیشتری نسبت به سایر اجزای پپتیدی داشت (۰۵/۰>p). همچنین روماند محیط کشت تخمیری و اجزای شکسته سلولی آنزیم آلفا گلوکوزیداز را به ترتیب به میزان ۵۰% و ۲۵% مهار کردند. در زمینه خاصیت آنتیاکسیدانی مشاهده شد مهار رادیکالهای آزاد سرم تخمیری نسبت به سرم غیرتخمیری افزایش دارد (۰۵/۰>p). اجزای پپتیدی ۵-۳ کیلودالتون (۸۵/۸۰%) و بالاتر از ۱۰کیلودالتون (۶۳/۴۳%) بیشترین میزان مهار رادیکالهای آزادDPPH و ABTS را داشتند. ظرفیت آنتی اکسیدانی اجزای پپتیدی معادل ترولوکس (میکرومول ترولوکس/ میلیگرم پروتئین) نشان داد جزء کمتر از ۳ کیلودالتون بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی را داشت (۰۵/۰>p). توانایی مهار رادیکالهای آزاد در اجزای شکسته سلول و روماند محیط کشت تخمیری مشاهده شد. این نتایج نشاندهنده اهمیت کاربرد لاکتوباسیلوس دلبروکی بعنوان کشت آغازگر و نقش عملکردی آن است.
دوره ۲۱، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۰ ۱۴۰۰ )
چکیده
در سالهای اخیر، پیچیدگی اقتصادی، نقش مهمی در تبیین و آشکارسازی حقایق نهفته تفاوت رشد اقتصادی در میان کشورهای فقیر و غنی داشته است. در پژوهش حاضر، با استفاده از داده های بازه زمانی ۲۰۰۲ تا ۲۰۱۸ و روش رگرسیون حداقل مربعات دومرحلهای ۲SLS و EGLS، علاوه بر بررسی تأثیر پیچیدگی اقتصادی بر عملکرد زیستمحیطی ۱۸ کشور منطقه منا، به بررسی فرضیه منحنی کوزنتس در این کشورها پرداخته شده است. نتایج این پژوهش، نشاندهنده وجود رابطه معکوس و معنیدار بین شاخص پیچیدگی اقتصادی و شاخص عملکرد زیستمحیطی است، به گونه ای که با افزایش یک واحدی شاخص پیچیدگی اقتصادی، شاخص عملکرد زیستمحیطی بیش از ۷ واحد کاهش می یابد. همچنین نتایج این پژوهش، نشان دهنده تأثیر معنیدار تحصیلات، شهرنشینی و صنعتی شدن بر شاخص عملکرد زیستمحیطی بوده، و منحنی U وارون زیستمحیطی کوزنتس، در این مطالعه تأیید نشده است.