جستجو در مقالات منتشر شده


۱۳ نتیجه برای شمس آبادی


دوره ۱، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده

این نوشتار انعکاس درونمایه‌های ادبیات پایداری را در آثار سلمان هراتی و «أنشوده المطر» بدر شاکر السیّاب به صورت تحلیلی- توصیفی مورد بررسی قرار می‌دهد. این دو شاعر به وطن خویش عشق ورزیده و آن را ستوده‌اند و سلمان هراتی عقل و عشق و دین را در ستایش وطن در هم آمیخته ‌است. بدر شاکر السیّاب و سلمان هراتی به فردایی بهتر امیدوار هستند و این باور را در اشعارشان انعکاس داده‌اند. سلمان هراتی با زبانی تند و شدید از غفلت و رفاه‌طلبی مردم انتقاد می‌کند و السیاب با بهره‌گیری از نماد و مظاهر طبیعی به توصیف جامعه ظلمت‌زده خود می‌پردازد.

دوره ۵، شماره ۲ - ( بهار ۱۴۰۴ )
چکیده

ابن سینا با ارائه دو نوع تقسیم‌بندی علوم، دیدگاه‌های متفاوتی نسبت به ماهیت و غایت علوم مطرح کرده است. این تقسیم‌بندی‌ها یکی مبتنی بر روش ارسطویی و دیگری تقسیم‌بندی خاص او در اثر منطق المشرقیین است. ابن سینا با ترکیب حکمت و شریعت، هماهنگی میان عقل و دین را برجسته کرده است. او شریعت را به مثابه ابزار اصلی پدید آمدن سنت برای تحقق عدالت و تنظیم زندگی فردی (عبادات) و اجتماعی(معاملات) معرفی می‌کند. سنت از یک سو توسط سانّ (شارع-نبی) برای اداره اجتماع و بقای نوع انسانی تنظیم می شود و از سوی دیگر مرتبط با سنت الهی است که طبق آن عنایت خداوند مشمول خیر رسانی به موجودات می‌شود. دیدگاه او بر ضرورت وجود شارع  و خلیفه برای بقا و پایداری سنت تاکید دارد. این مقاله به تحلیل نگرش ابنسینا نسبت به صنایع شارعه و ارتباط آن با وحی، عقل فعال، سنت، شریعت، و سعادت انسانی پرداخته است.

دوره ۶، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده

در این تحقیق تأثیرات ترکیبی دما و دوره نوری بر آسکوربیک اسید ریز جلبک آب شیرین Scenedesmus quadricauda بررسی گردید. آزمایش با سه دوره نوری D۱۶L:۸ (ساعات روشنایی: ساعات تاریکی)، D۱۲L:۱۲ و D۸L:۱۶ در دما‌های ۲۰، ۲۵ و ۳۰ درجه سانتی‌گراد در مدت ۲۰ روز به صورت یک طرح کاملاً تصادفی در ارلن مایرهای ۵ لیتری انجام شد. بر اساس نتایج مقدار آسکوربیک اسید در بین تیمار‌ها تفاوت معنی داری داشت (۰۵/۰ > p). در روز ۸ کشت بالاترین میزان آسکوربیک اسید جمعیت S. quadricauda به مقدار ۰۶/۰±۳۸/۰ درصد وزن خشک و ۱/۱۰±۶/۶۰ فمتوگرم در سلول در تیمار D۸L:۱۶ و دمای ۳۰ درجه سانتی‌گراد بدست آمد. علاوه بر این، کمترین میزان آسکوربیک اسید S. quadricauda در تیمار D۱۶L:۸ در دمای ۳۰ درجه سانتی‌گراد در روز ۸ کشت به میزان ۰۳/۰±۱۱/۰ درصد وزن خشک حاصل شد. مرحله رشد جلبک بر میزان اسکوربیک اسید تاثیرداشت بطوری که در شرایط نوری D۸L:۱۶ و دمای ۳۰ درجه سانتی گراد میزان آسکوربیک اسید در روز ۸ (مرحله لگاریتمی رشد) بسیار بیشتر از روز ۲۰ (مرحله ایستایی رشد) بود. این مطالعه نشان داد که افزایش ساعات روشنایی سبب بهبود میزان آسکوربیک اسید در ریزجلبک S. quadricauda می‌شود، در حالیکه افزایش دما تأثیر قابل ملاحظه ای بر میزان آسکوربیک اسید ندارد.
کلید واژگان: دما، دوره نوری، آسکوربیک اسید، کشت، Scenedesmus quadricauda

دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۲۵ )
چکیده

یعتبر کتاب (طبقات فحول الشعراء) خیر مصدر لدراسه احوال الشعر والشاعر وتراجمهم من العصر الجاهلی الى زمن المؤلف کما یعتبر مصدراً نقدیاً حین یدرس احوال الشاعر دراسه تطبیقیه مشیراً الى الصحیح والمنحول من شعره ویعلل ذلک. فهذا المقال جهد متواضع للوصول الى ابرز اهداف ابن سلام من تألیف کتابه هذا والذی لیس یدور موضوعه الا حول محور هام من محاور الادب العربی ای الشعر وتحلیل المقولات النقدیه الوارده فی کتابه. فیرى ابن سلام ان هناک بعض الخصائص الممیزه لطبیعه الشعر مثل القریحه، وهیکل القصیده و.. کما یعتقد بأن الشعر صناعه ولا یقوم بالوزن فقط، فقد یوجد الوزن، ولا یعد المنظوم شعراً. وذلک لأن للشعر خصائصه الذاتیه فی الفاظه ومعانیه واستخداماته.

دوره ۱۲، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۳ )
چکیده

جریان شعر زبان یا مقوله زبانیت که در ادبیات معاصر فارسی به اسم رضا براهنی شناخته می­شود، یکی از مهمترین جریان­های شعری پست­مدرن است که قائل به اهمیت و اولویت بخشیدن به زبان در قیاس با معنا است. این مقوله هرچند از جهت مبانی و سرایش اشعار با اسم براهنی پیوند یافته است، اما اصول و مبانی این نظریه در اشعار پست­مدرنیستی دیگر کشورهای جهان قابل ردیابی است. در شعر عربی شاعر نوپرداز و سورئالیستی لبنانی، ودیع­سعاده، از این نظر قابل بحث بررسی است. اصول نظری مقوله زبانیت توسط براهنی تبیین شده و مجموعه شعری خطاب به پروانه­ها در ذیل همین نظریه توسط شاعر سروده و منتشر شده است. این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی در صدد است با تکیه بر همین نظریه، یعنی نظریه زبانیت براهنی، به مطالعه تطبیقی اشعار رضا براهنی و ودیع سعاده شاعر معاصر لبنانی بپردازد تا همسانی و قابلیت نقد و بررسی اشعار یک شاعر لبنانی با مقوله زبانیت به طور دقیق و نظام­مند واکاوی شود. این مقاله کوشیده است میزان توجه دو شاعر به زبان و ویژگی­های فرمی و صوری و طرح­ها و جلوه­های محض زبانی را کشف و آشکار سازد. 

دوره ۱۳، شماره ۵۷ - ( ۸-۱۳۹۵ )
چکیده

چکیده این تحقیق به منظور خشک کردن دانه­های ذرت با استفاده از خشک­کن استوانه­ای دوار غیرمداوم و بررسی اثر پارامترهای دمای هوای خشک­کن و سرعت چرخش استوانه بر زمان خشک شدن، درصد شکستگی و درصد ترک و سوختگی دانه­های ذرت انجام گرفت. برای این منظور یک خشک­کن استوانه­ای دوار غیرمداوم طراحی و ساخته شد. پارامترهای دمای هوای ورودی در چهار سطح ۴۰، ۶۰، ۸۰ و ۱۰۰ درجه سانتی­گراد و سرعت چرخش استوانه در سه سطح ۲، ۶ و ۱۰ دور بر دقیقه، در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد اثر متقابل دما و سرعت چرخش استوانه در سطح یک درصد اثر معنی­داری روی زمان خشک شدن دانه­های ذرت داشت. کمترین زمان خشک شدن دانه­های ذرت در دمای ۱۰۰ درجه سانتی­گراد و سرعت چرخش استوانه ۲ دور بر دقیقه می­باشد. با افزایش دمای هوای خشک­کن از ۴۰ به ۱۰۰ درجه سانتی­گراد، زمان خشک شدن دانه­ها به کمتر از یک چهارم کاهش یافت؛ در حالی که با افزایش سرعت چرخش استوانه زمان خشک شدن افزایش پیدا کرد. در طی فرایند خشک کردن اثر متقابل دما و سرعت چرخش استوانه اثر معنی­داری روی درصد دانه­های شکسته ذرت نداشت و بیشترین درصد شستگی دانه­های ذرت در سرعت چرخش ۱۰ دور بر دقیقه استوانه رخ داد. اثر متقابل دما و سرعت چرخش استوانه روی درصد دانه­های ترک خورده و سوخته در سطح یک درصد اثر معنی­داری داشت، که بیشترین درصد ترک و سوختگی در دمای ۱۰۰ درجه سانتی­گراد و سرعت چرخش ۲ دور بر دقیقه می­باشد.

دوره ۱۵، شماره ۵۹ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده

این پژوهش تحریر ملاحسین کاشفی از نویسندگان عصر صفوی را که تحریری ادبی است انتخاب کرده است و قصد دارد از جهت دو محور زبانی و ادبی مقایسه‌ای تطبیقی از این دو اثر ارائه کند. لازم به ذکر است که تحریر ملاحسین در کلیت و برخی عنوان‌های بلاغی و زبانی با ترجمه کلیله و دمنه همخوانی دارد، امّا به جای مقیّد بودن صددرصدی به متن مبدأ خصائص سبکی دوره صفوی در هند را مدّنظر قرار داده است و نماینده سبک ادبی آن دوران است؛ از این رو علی‌رغم برخی تشابهات، تمایزانی هم میان دو اثر مشهود است. این پژوهش با روش توصیفی ـ تحلیلی سعی در تحلیل و تطبیق این شباهتها و اختلافها دارد.

دوره ۱۸، شماره ۱۱۱ - ( اردیبهشت ۱۴۰۰ )
چکیده

یکی از اهداف اصلی خشک کردن محصولات کشاورزی، کاهش محتوای رطوبت و رساندن آن به سطحی مطلوب برای دست یافتن به حداکثر مدت ماندگاری و کاهش ضایعات در مرحله‌ی فراوری می‌باشد. با توجه به گسترش علوم جدید و روش‌های مختلف خشک کردن، استفاده از روش های نوین نظیر پرتودهی مادون قرمز لازم است مورد مطالعه قرار گیرد. در این پژوهش به منظور تعیین اثر دمای هوا در سه سطح ۴۰، ۵۰ و ۶۰ درجه سلسیوس و رطوبت نهایی شلتوک در سه سطح ۸-۷%، ۱۰-۹% و  %۱۱-۱۲ (بر پایه وزن خشک) بر مدت زمان خشک‌شدن و درصد پوسته شلتوک برنج رقم طارم هاشمی از خشک‌کن استوانه‌ای دوار ناپیوسته مادون قرمز در سه تکرار استفاده شد، همچنین اثر سه سطح دمایی و رطوبتی و دو نوع محصول: شلتوک و برنج قهوه‌ای بر برخی خواص مکانیکی شلتوک های خشک شده در ۵ تکرار بوسیله دستگاه اینسترون تعیین گردید. نتایج نشان داد که فاکتورهای مورد مطالعه دما و رطوبت تاثیر معنی‌داری بر روی زمان خشک شدن دارند اما هیچ کدام از دو فاکتور دما و رطوبت بر روی درصد پوسته معنی‌دار نبود. اندازه‌گیری خواص مکانیکی شلتوک برنج پس از خشک شدن نشان داد که در میان سه فاکتور: نوع محصول (شلتوک و برنج قهوه‌ای)، رطوبت و دما، دو فاکتور نوع محصول و رطوبت تاثیر بیشتری بر خواص مکانیکی داشتند. نتایج به دست آمده در این تحقیق نشان داد که دمای بهینه خشک کردن ۵۷/۶۸ درجه سلسیوس و رطوبت نهایی (بر پایه وزن خشک) ۷/۵ درصد می‌باشد و در این شرایط مدت زمان بهینه خشک کردن ۸۴/۷۶ دقیقه بود بطوریکه درصد پوسته، زمان شکست، و نیروی شکست به ترتیب برابر بودند با ۲۱/۵۴ درصد، ۴/۲۴ ثانیه و ۳۳/۹۲ نیوتن، همچنین مقدار جابجایی تا نقطه شکست برابر با ۰/۳۴ میلی‌متر بود.


دوره ۱۸، شماره ۱۱۶ - ( مهر ۱۴۰۰ )
چکیده

تولید غذاهای سرخ‌شده سالم‌تر، نیازمند بهینه نمودن فرآیندهای صنعتی است. در این زمینه، سرخ کردن هوا یک جایگزین برای سرخ کردن عمیق، جهت تولید محصولات سیب‌زمینی مانند چیپس با محتوای چربی کمتر خواهد بود. یکی از مهم‌ترین نکات در طراحی، مدل‌سازی و بهینه‌سازی فرآیندهای سرخ کردن؛ تعیین دقیق پارامترهای انتقال جرم است. بر این اساس، در این پژوهش به بررسی سنتیک خروج رطوبت، محاسبه پارامترهای انتقال جرم ازجمله ضریب نفوذ مؤثر، عدد بدون بعد بایوت جرمی و ضریب انتقال جرم و همچنین انرژی فعال‌سازی در سه دما و دو سرعت جریان هوا پرداخته شد. در این پژوهش برای اولین بار از سرعت جریان هوا به‌عنوان متغیر در سرخ کردن با هوای داغ استفاده‌شده است که در سنتیک خروج رطوبت تأثیر معنی‌داری نیز داشت. نتایج نشان داد تمامی پارامترهای انتقال جرم و همچنین ثابت سنتیک کاهش آب با دما نسبت مستقیم داشته و با افزایش دمای فرآیند افزایش یافتند و در سرعت جریان‌های متفاوت نیز همه پارامترها به‌جز عدد بایوت، روند افزایشی داشتند. نتایج انرژی فعال‌سازی به‌دست‌آمده با استفاده از معادله آرنیوس نیز در سرعت جریان هوای کمتر، مقادیر بیشتری برآورد شد.

دوره ۱۹، شماره ۱۳۱ - ( دی ۱۴۰۱ )
چکیده

صمغهای غذایی از جمله افزودنیهایی هستند که نقشهای گوناگونی از قبیل قوام دهندگی، ژل دهندگی و  پایدارکنندگی را در محلولهای غذایی ایفا میکنند. در این پژوهش بهترین شرایط استخراج صمغ دانه "به" و همچنین خصوصیات آنتی اکسیدانی و فیزیکو شیمیایی آن مورد بررسی قرار گرفت. راندمان استخراج صمغ دانه به، با استفاده از متغیرهای توان مایکروویو (۸۵۰-۲۵۰ وات)، نسبت آب به دانه (۲۰-۶۰)  و زمان استخراج (۹-۲ دقیقه)،  با روش سطح پاسخ  بهینه سازی شد. خصوصیات فیزیکوشیمیایی صمغ شامل خاکستر، رطوبت، پروتئین و چربی اندازه گیری و خواص آنتی اکسیدانی با روش DPPH ، ABTS، FRAP  و آزمون بی رنگ شدن بتاکاروتن ارزیابی گردید. بازدهی استخراج در دامنه %۹/۸ تا ۲%/۱۵ بود. با افزایش توان مایکروویو در زمان ثابت، بازده استخراج صمغ افزایش می یابد، لیکن افزایش توان هم زمان با افزایش زمان تیمار منجر به کاهش میزان استخراج صمغ گردید. افزایش زمان همزمان با ثابت نگه داشتن توان در ابتدا منجر به افزایش استخراج و پس از آن منجر به کاهش میزان حصول صمغ شد. قدرت مهار کنندگی و خاصیت آنتی اکسیدانی با روشهای DPPH، FRAP، ABTS و آزمون بی رنگ شدن بتاکاروتن ، به ترتیب ۱۹/۵۳ میکروگرم بر میلی لیتر، ۰۶/۱ میکروگرم بر میلی لیتر، ۶۱/۶۹ میکروگرم برمیلی لیتر، ۹۲/۲ میلی گرم در ۱۰۰ گرم، میزان فنل و فلاونوئید کل ۶۶/۷۴ میلی گرم معادل اسید گالیک در گرم نمونه و ۲۱/۶۷۰ میلی گرم کوئرستین بر گرم خشک نمونه به دست آمد.
 

دوره ۲۱، شماره ۱۵۷ - ( اسفند ۱۴۰۳ )
چکیده

گل ختمی یکی از گیاهان حاوی موسیلاژ است که اثر درمانی موسیلاژ آن بر غشای مخاطی بافت و بهبود زخم معده به اثبات رسیده است. موسیلاژ این گیاه از L-رامنوز، D-گالاکتوز، اسید گالاکونونیک و اسیدD- گلوکورونیک تشکیل شده است. پلی‌ساکاریدهای یافت شده در ایـن گیـاه خاصـیت آنتـی‌اکسـیدانی دارنـد. عمده فعالیت آنتی‌اکسیدانی این گیاه مربـوط بـه ترکیـب آلفـا توکوفرول آن می‌باشد. صمغ‌های استخراج ‌شده از منابع مختلف دارای خصوصیات عملکردی و رئولوژیکی متفاوتی نسبت به یکدیگر بوده که شرایط استخراج تأثیر بسزایی بر این خواص دارد. در این پژوهش راندمان استخراج موسیلاژ گل ختمی به عنوان یک منبع جدید هیدروکلوئیدی مورد مطالعه قرار گرفت. برای این منظور اثرات توان مایکروویو (۸۵۰-۲۵۰وات)، نسبت آب (۹۰-۵۰) و زمان (۱۰-۲ دقیقه) بر راندمان استخراج بهینه‌سازی شد. راندمان استخراج صمغ در دامنه %۴/۴ تا %۶/۱۱ به دست آمد. کمترین میزان استخراج در نسبت آب ۷۰، زمان ۲ دقیقه و توان ۵۵۰ وات به دست آمد و بیشترین میزان استخراج در نسبت آب به دانه ۸۰، زمان ۴ دقیقه و توان مایکروویو ۷۰۰ وات بود. با توجه به نتایج حاصـل از تجزیـه واریـانس داده‌هـا، مدل درجه دوم بهترین مدل برای توصیف داده‌ها می‌باشد. در توان­های پایین افزایش نسبت آب به دانه منجر به افزایش راندمان استخراج شد. افزایش راندمان استخراج با افزایش نسبت آب به دانه را می‌توان به وجود حلال بیش­تر نسبت داد که نیروی محرکه برای انتقال جرم صمغ از دانه­­ها را تشدید می­نماید.
 

دوره ۲۱، شماره ۱۵۷ - ( اسفند ۱۴۰۳ )
چکیده

این پژوهش با هدف بررسی پتانسیل پروبیوتیکی سویه Levilactobacillus brevis KKP ۳۹۴۵  جدا شده از ماست محلی انجام شد. ابتدا سویه، از نظر ویژگی‌های پروبیوتیکی از قبیل مقاومت به اسید ( pH۲ ،۳ و ۴)، هیدروفوبیسیتی، مقاومت به صفرا (۳/۰، ۵/۰و۷/۰)، فعالیت آنتی‌اکسیدانی (DPPH و (ABTS و جذب کلسترول مورد ارزیابی قرار گرفت. فعالیت ضدمیکروبی (دیسک دیفیوژن آگارو چاهک آگار) سویه در مقابل ۶ پاتوژن شاخص غذایی (Escherichia coli، Staphylococcus aureus، Bacillus subtilis، monocytogenes Listeria،  Salmonella typhimuriumوShigella dysenteriae ) بررسی شد. توانایی تولید آمین بیوژنیک، عدم فعالیت همولیتیک و DNase نیز ارزیابی شد. بر اساس نتایج، این سویه توانایی مقاومت در برابر نمک صفراوی تا غلظت ۵/۰% را داشت. با کاهش pH ​​از۴ به ۲، کاهش قابل توجهی در تعداد سلول‌های زنده مشاهده شد و از ۳۰/۹ به ۷۸/۸ Log CFU/mL کاهش یافت. علاوه بر این، تعداد سلول‌های زنده سویه در pH​​۴ با افزایش زمان از صفر به ۳ ساعت از۳۰/۹ به ۲۵/۸ Log CFU/mL کاهش یافت. بیشترین اثر بازدارندگی سویه در مهار باکتری ‌S. aureus و کمترین بازدارندگی بر E. coli مشاهده شد. پاسخ به‌دست آمده از فعالیت همولیتیکی و DNase منفی بوده و میزان توانایی سویه در کاهش میزان کلسترول ۶/۰ ± ۴۴/۴۴ به‌دست آمد. میزان درصد مهار رادیکال‌های آزاد در روش DPPH و  ABTS به ترتیب،۳/۴۸ و۵۰/۵۰ بود. Lev. brevis KKP ۳۹۴۵  نسبت به آنتی‌بیوتیک‌های نیتروفورازون، نالیدیکسیک، پنیسیلین و سیپروفلوکساسین حساس بود. نتایج نشان داد Lev. brevis KKP ۳۹۴۵ ویژگی‌های پروبیوتیکی قابل قبولی داشت و می‌توان از آن به‌عنوان یک باکتری پروبیوتیک در محصولات غذایی بهره برد.
 

دوره ۲۲، شماره ۱۰ - ( مهر ۱۴۰۱ )
چکیده

فرآیند جت‌آب ساینده، امروزه به دلیل قابلیت ها و ویژگی های منحصر بفردی که دارد از جمله: توانایی برش اشکال پیچیده و همچنین برش طیف گسترده ای از مواد و عدم ایجاد اعوجاج حرارتی در محل برش، به یکی از روش های برش‌کاری محبوب تبدیل شده است..دقت قطعات ساخته شده توسط این فناوری عمدتا ًبه انتخاب پارامترهای برش بستگی دارد، پارامترهای فرآیند در نظر گرفته شده در این آزمایش شامل، فشار جت آب، سرعت پیشروی، فاصله نازل تا سطح قطعه کار و زاویه برخورد جت می‌باشد. ورق مورد استفاده در این مطالعه آلومینیم ۷۰۷۵ با ضخامت ۲۵ میلی متر است. در این پژوهش برای فشار جت آب، سرعت پیشروی و فاصله نازل تا سطح قطعه کار هرکدام سه سطح و برای زاویه برخورد جت دو سطح در نظر گرفته شد. همچنین به منظور بررسی کیفیت سطح برش خورده ورق، به بررسی تاثیر پارامترهای فرآیند ، بر روی عرض بالا و پایین بخش برش خورده قطعه و همچنین شیب سطح برش خورده، پرداخته شده است. پس از انجام آزمایش‌ها در نهایت شکاف برش ایجاد شده با این فرآیند از ویژگی‌های هندسی خاصی برخوردار بوده که در برخی موارد از محدودیت‌های فرآیند محسوب می‌شود. نتایج نشان داد تغییر جهت جت آب از وضعیت عمود بر سطح قطعه کار،  با وجود اینکه عرض بالای شکاف برش تغییر محسوسی نمی‌کند، کیفیت سطح برش خورده را کاهش داده و شیب سطح برش افزایش می‌یابد.
 

صفحه ۱ از ۱