۵۴ نتیجه برای شایان
دوره ۱، شماره ۱ - ( شماره ۱- ۱۳۹۰ )
چکیده
براساس دیدگاه مبتنی بر منابع، قابلیت های سیستم های اطلاعاتی شرکت ها شامل سه دسته قابلیت های داخل به خارج، قابلیت های خارج به داخل و قابلیت های پوشا است. بررسی ها نشان می دهد که این قابلیت ها، توانایی شرکت ها برای ارائه عملکردی بهتر را ارتقا می بخشد و برخورداری آن ها را از موقعیت رقابتی فراهم می کند. با توجه به اهمیت نقش های مختلف این قابلیت ها در عملکرد شرکت ها، همواره این سؤال مطرح است که کدامیک از این قابلیت ها بر موفقیت عملکرد شرکت ها مؤثرند. این پژوهش بر آن است تا با استفاده از تکنیک فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی ((FAHP، رابطه میان این قابلیت ها و عملکرد شرکت ها را مورد تجزیه و تحلیل علمی قرار دهد. به دلیل تعدد شاخص ها، چندگانگی قابلیت ها، پیچیدگی تصمیم گیری ها، برخورد مناسب و علمی با ابهام و عدم اطمینان ذاتی این گونه بررسی ها از روش FAHP بهره گرفته اند. نتایج بررسی ها نشان می دهد که از میان شاخص های مختلف، بازده فروش و بهای تمام شده کالای فروش رفته به عنوان معیارهای کلیدی عملکرد شرکت بوده و از میان سه نوع قابلیت های سیستم های اطلاعاتی، قابلیت¬های سیستم-های اطلاعاتی داخل به خارج محرک مهم تری برای بهبود عملکرد شرکت می باشد. از این رو، قابلیت های داخلی شرکت در پاسخ به بازار، نسبت به قابلیت های خارجی یا برونگرا از اهمیت بیشتری در جهت ارتقای عملکرد شرکت ها برخوردار می باشند.
دوره ۲، شماره ۲ - ( شماره ۲ (پیاپی ۳)- ۱۳۹۱ )
چکیده
تهران به عنوان بزرگترین شهر کشور به دلیل وجود گسلهای فعال در اطراف آن و تمرکز شدید جمعیتی و ساختمانی در معرض آسیبپذیری بالایی از زلزله احتمالی میباشد. یکی از مهمترین عناصر مؤثر در آسیبپذیری، چه به صورت کنشی و چه به صورت واکنشی، قلمرو شبکه دسترسی میباشد. لذا دسترسی مناسب به معبر و مراکزی مانند فضاهای باز، مراکز امداد و نجات و ایستگاههای آتشنشانی، نقش مؤثری در کاهش تلفات و آسیبپذیری در هنگام وقوع زلزله احتمالی و پس از آن دارد. بنابراین چنانچه بتوان طبق اصول متعارف شهرسازی شبکه دسترسی را بهطور مطلوب سامان داد، از میزان آسیبپذیری احتمالی تا حد زیادی کاسته میشود. برای رسیدن به این خواسته، انجام عملیات ارزیابی محیطی عامل پایه میباشد. در این راستا میتوان از شیوهها و تکنیکهای مختلفی استفاده کرد. این پژوهش با تکیه بر مطالعات موردی محدوده مورد بررسی (واقع در مرکز منطقه ۶ شهرداری تهران) و مدل مفهومی ارائه شده که ترکیبی از تکنیک فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، تابع آستانه خطی، ابزار تحلیل شبکهای و تابع احتمال میباشد، به تجزیه و تحلیل عوامل مرتبط با دسترسی در آسیبپذیری زلزله احتمالی میپردازد. بهکارگیری این مدل در نمونه موردی یاد شده، میزان آسیبپذیریناشی از برآیند معیارهای بهکارگرفته شده در تحلیل را، در قالب نقشه، جدول و نمودار بیان میکند. انتظار میرود خروجی مدل بتواند راهنمایی مفید و علمی برای برنامه ریزان شهری و مدیریت شهری در راستای کاهش تلفات و آسیبهای زلزله احتمالی فراهم آورد.
دوره ۳، شماره ۲ - ( پیاپی ۵ ۱۳۹۲ )
چکیده
یکی از مهمترین موضوعاتی که اساس آموزش در دهههای اخیر را تحت تأثیر قرار داده، تحقق اهداف فراگیر یادگیری بوده است. در این راستا تأکید بیشتر بر یاد گیری و نه تدریس، تشویق استقلال و ابتکار دانشآموزان، نگاه کردن به یادگیری به عنوان یک فرآیند، توجه به اینکه دانشآموزان چطور یاد میگیرند، تشویق بچهها به برقراری ارتباط با دیگران و آموزگاران خود و تأکید بر زمینهای که یادگیری در آن اتفاق میافتد، مدنظر قرار گرفته است. توجه به نقش فعال فراگیران، بر اساس تئوری هوش های چندگانه هوارد گاردنر قابل تعمیم به سایر جنبه های مؤثر بر یادگیری خواهد بود. طرح این فرضیه که فراگیران فعال در محیط های فعال می توانند به شکل خوداتکا فرایند یادگیری را تجربه کنند، منجر به تبیین اهداف توسعه محیط های یادگیری شده است. یکی از راههای نیل به این هدف، طراحی مدارس اجتماعی در قالب برنامههای آموزشی و زمینه فضایی وکالبدی متناسب با این برنامه آموزشی است. در این جستار با معرفی اجمالی مدارس اجتماعی و شناخت حوزههای فضایی در محیطهای یادگیری، به ارائه شاخصههای عملکردی متناسب با مدارس اجتماعی پرداخته میشود. به این منظور، از روش تحقیق موردی و زمینهای استفاده گردیده و جمعآوری اطلاعات از طریق کتابخانهای و بررسی موردی صورت گرفته است. نتیجه این بررسی ارائه شاخصههای فضاهای بیرونی و نحوه تأثیر هر یک از این شاخصهها در فرآیند پرورش مهارتها و هوشهای مرتبط با محیط های بیرونی است.
دوره ۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده
شبکه نوآوری رویکردی قابل توجه برای توسعه نوآوری در کشورهای پیشرفته است. رویکرد شبکهسازی بهویژه در مورد توسعه فناوریهای پیشرفته مؤثر میباشد. همچنین شناسایی ابعاد مهم در توسعه شبکههای نوآوری میتواند به برنامهریزی و خطمشی گذاری مناسب برای هر صنعت کمک کند. در این پژوهش با بررسی پیشینه پژوهش در حوزه شبکه نوآوری به استخراج ابعاد گوناگون مؤثر بر آن در صنعت فناوری اطلاعات کشور پرداخته شده است. هدف از پژوهش انجام مقایسه بین و درون این مؤلفهها و ارزیابی وضعیت کنونی آنها میباشد. به این منظور پس از تأیید ابعاد بهوسیله خبرگان، پیمایشی برای ارزیابی این ابعاد در شرکتهای فناوری اطلاعات در هفت استان کشور اجرا شد. در این پژوهش ابعاد توانمندی شرکتها، تعبیهشدگی، مساعد بودن محیط، خودسازماندهی، یادگیرنده بودن، کیفیت تعاملها، نوآوری و اثربخشی شبکه نوآوری ارزیابی شد. این ابعاد براساس شاخصهای گوناگون مورد بررسی قرار گرفت و نتایج تحلیل شد. براساس نتایج حاصل شده از طریق مقایسه مؤلفههای سازنده این ابعاد و بین ابعاد با یکدیگر، وضعیت کنونی آنها استحصال شد که میتواند در سیاستگذاریها مورد توجه قرار گیرند. نتایج بیانگر تفاوت معنادار وضعیت این مؤلفهها میباشد.
دوره ۴، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۹۳ )
چکیده
با نگاهی به معماری معاصر ایران و نسل های مختلف آن چنین بر می آید که نمونه های برتری در معماری این دوران وجود دارد که می توان بر اساس نوع مؤلفه های نقد معماری، آنها را به جریانی ویژه در معماری ایران و مستقل از رویکردهای معماری غرب،وابسته دانست. این پژوهش بر اساس روش مورد پژوهی، در پی آن است تا با تحلیل نشانه ها و جریانات فکری موجود در متن آثار معماران، به شناخت گرایش ها و رویکردهای نسل های معماری معاصر بپردازد و به این سؤال پاسخ دهد که آیا تسلسل معنی داری در مفاهیم بکار رفته توسط معماران در دوره های مختلف وجود دارد؟ فرض براین است که تبیین گرایش های معماران معاصر ، از مدرنیسم ایرانی گرفته تا گرایشهای ملی گرایانه، تجدید حیات گونه و یا کلاسیک بازاری، ضمن این که می تواند ارزش و اهمیت هر اثر را در رابطه با متن تاریخی کشور ارزیابی کند، با تبیین ریشه ها و شاخص های قابل اتکا، سبب می شود تا جریان تئوریک موجود در تاریخ معماری معاصر ایران بازشناسی گردد. بر اساس نتایج به دست آمده از تحلیل تطبیقی آثار معماری سه نسل از معماران معاصر ، همچنین با استناد به توصیف های صاحب نظران، چنین بر می آید که جریان نظریه در معماری معاصر، در چارچوب چهار مقوله مشخص نظیر ایده های ساختار دهنده، ارجاعات سبک شناسانه، گزینش فرم و نوع مصالح قابل تبیین می باشد.
دوره ۷، شماره ۱ - ( زمستان ۱۴۰۳ )
چکیده
آمار و اطلاعات جایگاه ویژهای در شفافیت حکمرانی آب دارد. از طرف دیگر، شاهد بودن تناقضات در آمار و اطلاعات منابع آب، یکسان نبودن قرائتها و روایتها درمورد داراییهای آبی، بهروز نبودن تجهیزات سختافزاری و تا اندازهای نرمافزازی در تهیه و ارائۀ اطلاعات منابع آب در مقایسه با پیشرفتهای جهانی، بازنگری جدی در سامانههای دادهبرداری و دادهپردازی منابع آب را الزامآور میسازد. در این راستا، روشهای هوش مصنوعی، حسگرها و فناوریهای سنجش از دور، در حسابداری دقیق منابع آب موردتوجه هستند. این مقاله مروری نظاممند از حدود صد مقالۀ بینالمللی است که آخرین یافتههای مرتبط با تجهیزات نرمافزاری و سختافزاری پایش مؤلفههای چرخۀ هیدرولوژیکی را ارائه میدهد. این مؤلفهها شامل بارندگی، عمق آب/ سطح آب/سرعت و دبی جریان رودخانهها و پایش تراز سطح آبهای زیرزمینی است. در هر مورد ضمن ارائۀ سرلیستی از مهمترین فناوریها، وضعیت کاربرد این فناوریها در پایش منابع آبهای سطحی و زیرزمینی کشور، ارزیابی شد. بررسیهای انجامشده وضعیت نامطلوب کاربرد فناوریهای نوین نرمافزاری و سختافزاری در پایش مؤلفههای چرخۀ هیدرولوژیکی در کشور را اثبات میکند. برای نمونه، از مجموع ۲۶ فناوری سختافزاری و نرمافزاری شناختهشده مرتبط با برداشتهای جریانهای سطحی، تنها دو فناوری بهطور گسترده در کشور استفاده شده؛ چهار فناوری به مرز دانش و تولید گسترده توسط شرکتهای دانشبنیان داخلی رسیده و همچنان رسیدن به مرز دانش یازده فناوری در کشور رخ نداده است. طی این مقاله پیشنهادهایی جهت ترسیم مسیر توسعۀ فناوریهای سختافزاری و نرمافزاری نوین جهت برداشت دادههای چرخههای آبی و تحول در نوسازی زیرساختهای دادهبرداری و دادهپردازی منابع آب کشور، ارائه شد.
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
گسترش استفاده از رسانههای اجتماعی، تمام ابعاد زندگی را تحت تأثیر قرار داده است و طبیعی است که سازمانها نیز نسبت به استفاده کارکنان از این رسانهها حساس باشند. در سالهای اخیر پژوهشهای گوناگونی در این رابطه انجام شده است که برخی از آنها نشاندهنده بهبود یا تضعیف عملکرد شغلی کارکنان در صورت استفاده از این رسانهها می-باشند. به نظر میرسد میبایست عوامل جانبی دیگری نیز در این ارتباط مد نظر قرار گیرد. در این پژوهش با استفاده از روش ارزیابی انطباقی، این عوامل با بررسی پیشینه موجود در این زمینه استخراج شده و مدلی مفهومی طراحی شده است. این مدل انواع تأثیرات مستقیم و غیرمستقیم را در زمینه تأثیر استفاده از رسانههای اجتماعی بر عملکرد شغلی کارکنان نشان میدهد. این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ استراتژی، توصیفی از نوع پیمایشی میباشد، بدین منظور و برای گردآوری اطلاعات پرسشنامهای میان ۲۲۷ نفر از کارکنان و کارشناسان آموزشی دانشگاه تربیت مدرس توزیع گردید و نتایج تحلیل شد. برای بررسی فرضیه ها از آزمون های رگرسیون و تحلیل مسیر استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که میان استفاده از رسانههای اجتماعی و هر یک از مؤلفههای عملکرد شغلی، سرمایه اجتماعی، رضایت شغلی و تعهد سازمانی روابط معناداری وجود دارد.
دوره ۸، شماره ۱ - ( بهار و تابستان ۱۳۸۳ )
چکیده
-
دوره ۹، شماره ۱ - ( بهار و تابستان ۱۳۸۴ )
چکیده
این مقاله با استفاده از نقشههای توپوگـرافی ۵۰۰۰۰ :۱، نقشههای زمـینشناسی ۱:۲۵۰۰۰۰، نقشههای کاربری اراضی ۱:۲۵۰۰۰۰ و آمار ایستگاههای هواشناسی و هیدرومتری ایمنی جادههای منطقه مطالعه شده (با توجه به پارامترهای مخاطرات محیطی) بررسی شده است. لایههای اطلاعاتی مختلف جدولی و نقشهای با توجه به توزیع فضایی، زمان و شدت اثر مخاطرات روی هم انطباق داده شدهاند؛ سپس طی یک بررسی میدانی به کمک آثار و شواهد موجود و با درنظرگرفتن اطلاعات ذکرشده، نقشههای حساسیت زمینشناسی، مخاطرات اقلیمی، هیدرولوژیک و مخاطرات ژئومورفولوژیک ترسیم شدهاند. در نهایت با انطباق سه نقشه مذکور، نقشه مخاطرات محیطی محور ارتباطی سنندج ـ مریوان استخراج شد. بر اساس آن ۶۵ درصد از طول محور ارتباطی مورد نظر از نقاط با خطر بسیار زیاد، ۲۵ درصد از نقاط با خطر زیاد و ۱۰ درصد از نقاط با خطر متوسط عبور می کنند.
دوره ۹، شماره ۲ - ( پاییز و زمستان ۱۳۸۴ )
چکیده
نقشه لندفرم به طور اعم نمایانگر اشکال سطح زمین و ماهیت فرایندهایی است که در یک ناحیه عمل کرده و یا در حال حاضر عمل میکنند. چنین نقشههایی به طور بالقوه دارای ارزش اطلاعاتی بسیار زیادی برای برنامهریزی محیطی، مهندسی عمران، کشاورزی، حفاظت منابع طبیعی، پیشبینی و پیشگیری از بلایای طبیعی احتمالی هستند.
در مناطق صعبالعبور یا کویری که وسعت زیادی دارند و مطالعه آنها بهصورت چشماندازهای یکپارچه مورد نظر است، بررسیهای مورفولوژیکی این مناطق در مدت زمان کوتاه حایز اهمیت میباشد، در این صورت استفاده از دادههای ماهوارهای و دورسنجی در این مناطق توصیه میشود.
منطقه مطالعه شده، یعنی استان سمنان نیز از چنین ویژگیهای محیطی برخوردار است و دارای مساحتی بالغ بر ۹۶۸۱۶ کیلومتر مربع میباشد. در این مطالعه، کوشش شده تا با تلفیقکردن دادههای ماهوارهای با توان طیفی بالا نظیر تصاویر لندست ETM، با دادههای دارای قدرت تفکیک مکانی بالا نظیر IRS-PAN دادههایی بهدست آید که ویژگی چند طیفی بودن و توان تفکیک مکانی بالا را توأم داشته باشد. این دادهها در محیط نرمفزار پردازش تصویر ۳,۶ER Mapper تحلیل و بارزسازی شدهاند؛ سپس با توجه به معیارها، اصول و فرایندهای ژئومورفولوژیکی، سیمای مورفولوژیکی منطقه مورد تفسیر قرار گرفته است. بر این اساس ۲۷ کلاس لندفرم قابل تشخیص و تفکیک در منطقه سمنان، با توجه به ویژگیهای متنوع و پیچیده زمینشناسی و اقلیمی استان، در محیط نرمفزار a۲.۳Arcview شناسایی شد. همچنین در شناسایی و استخراج لندفرمها از مدل رقومی ارتفاع منطقه، نقشههای حاصل از آن، نقشههای زمینشناسی و توپوگرافی در روند این مطالعه، استفاده بهینه به عمل آمد.
براساس این مطالعه، موفقترین رویکرد برای تهیه نقشه لندفرم، توام کردن بررسیهای میدانی با مطالعاتی دورسنجی است. نقشه لندفرم بهدست آمده مبنایی را برای ارزیابی منطقه از نظر ساختاری و ویژگیهای ژئومورفولوژیکی فراهم میآورد که در زمینه بسیاری از مسائل مدیریت و برنامهیزی محیطی سودمند بوده است و میتواند بهعنوان الگویی برای مناطق مشابه به کار رود.
دوره ۱۱، شماره ۰ - ( ویژه نامه ۱۳۸۶ )
چکیده
این پژوهش، شناسایی نواحی مستعد توسعه اکوتوریسم در استان کهگیلویه و بویراحمد را مد نظر دارد. امکانسنجی نواحی مستعد توسعه اکوتوریسم با استفاده از مدل اکوتوریسم انجام شد. هر یک از پارامترهای ارائه شده در مدل، از قبیل شکل زمین (درصد شیب، ارتفاع از سطح دریا و جهتهای جغرافیایی)، خاکشناسی (حاصلخیزی، عمق، بافت و زهکشی)، پوشش گیاهی (تراکم، فرم رویشی و وضعیت مراتع)، سنگشناسی، مناطق حفاظتشده، وضعیت اقلیمی (توزیع دما، رطوبت، روزهای آفتابی، سرعت متوسط باد) و دبی آب، به طور جداگانه بررسی و برای هر یک نقشه رقومی تهیه گردید. لایههای فوق، طبق هدف مورد نظر و بر اساس دادههای پیشنهادی مدل اکوتوریسم کلاسهبندی شد. تجزیه و تحلیل، جمعبندی و ارزیابی دادهها با استفاده از GIS صورت گرفت و در نهایت، نقشه پهنهبندی نواحی مستعد توسعه اکوتوریسم استان تولید شد. همچنین با استفاده از روش ترجونگ، وضعیت زیست اقلیم انسانی در استان مورد مطالعه قرار گرفت. یافتههای تحقیق نشان می دهد که با در نظر گرفتن توأم یافتهها در بخش امکانسنجی نواحی مستعد توسعه اکوتوریسم و یافتههای تحقیق در بخش اقلیم آسایش، شهرستانهای بویراحمد و دنا برای تفرج تابستانه و شهرستانهای گچساران و کهگیلویه برای تفرج زمستانه مناسبند. همچنین هر یک از شهرستانهای استان به لحاظ میزان برخورداری از زیرساختهای توسعه توریسم مورد بررسی قرار گرفت. بر این اساس، شهرستانهای دنا و گچساران برای ارائه خدمات و پشتیبانی گردشگری، توانمندی بیشتری دارند.
دوره ۱۱، شماره ۰ - ( ویژه نامه ۱۳۸۶ )
چکیده
بسیاری از ذخایر هیدروکربوری شناخته شده ایران در نفتگیرهای تاقدیسی سازند آسماری متمرکز شدهاند. تأثیر شکستگیها در آنیزوتروپی و ناهمگنی مخازن کربناته آسماری موجب شده تا این عناصر ساختاری در فرایند شبیهسازی جریان سیالات هیدروکربوری از اهمیت زیادی برخوردار شوند. مدلسازی شبکه شکستگیها در مخازن آسماری، نیازمند پارامترهای زیادی است که اغلب آنها را نمیتوان از روی دادههای چاهها به دست آورد. از این رو، اطلاعات حاصل از مطالعات سنجش از دور رُخنمونهای آسماری میتواند به عنوان مبنایی برای تعیین این پارامترها قرار گیرد.
تصاویر ماهوارهای یکی از مهمترین تکنیکهای زمینشناسی برای شناسایی و استخراج سیستمهای شکستگی محسوب میشوند. به منظور مطالعات سنجش از دور سیستمهای گسلش / شکستگی در برونزدهای سازند آسماری، ناحیه تاقدیس کوه آسماری در حاشیه کمربند چین- راندگی زاگرس مورد توجه قرار گرفت. در این پژوهش، از تصاویر ماهوارهای ETM+ لندست، تصاویر ASTER (با توان تفکیک طیفی بالا) و تصاویرIRS-PAN (با توان تفکیک مکانی بالا) و مدل رقومی ارتفاع (با مقیاس ۲۵۰۰۰ :۱ ) ناحیه تاقدیس کوه آسماری استفاده شده است. تصحیح هندسی، پردازش دادههای رقومی، و بارِزسازی آثار شکستگی در تصاویر ماهوارهای با استفاده از نرمافزار ER ۴/۶ Mappeانجام گردید. علاوه بر این، به منظور بهبود فرایند مطالعه شکستگیها، ضمن همپوشانی DEM با نقشه زمینشناسی و تصاویر ماهوارهای، انواع مدلهای سه بُعدی ایجاد شد. در این مطالعات، برداشتهای متعددی بر روی آثار شکستگی صورت گرفت که نتایج آن در قالب انواع تصاویر، نقشهها، مدلهای سهبُعدی، و نمودارهای آماری ارائه گردیده است. مطالعات آماری و آنالیزهای ساختاری در تاقدیس کوه آسماری، نشانگر سیستمهای گسلش / شکستگی متعددی است که توسط سازوکارهای مختلف و بعضاً در زمانهای متفاوت تشکیل شدهاند. نتایج این مطالعات میتواند بهعنوان مبنایی برای مدلسازی الگوی شکستگی، و پیشبینی جریان سیالات هیدروکربوری در مخازن آسماری قرار گیرد.
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۸ )
چکیده
هدف: لیستریا مونوسیتوژنز باکتری بیهوازی اختیاری و گرم مثبت است که در خاک، آب، سبزیجات پوسیده، شیر خام و محصولات لبنی آلوده یافت میشود. لیستریا مونوسیتوژنز عامل بیماری لیستریوز است. این بیماری از طریق مدفوع یا لبنیات آلوده از حیوان به انسان منتقل میشود. این باکتری باعث بیماری شبه سرماخوردگی یا انتریت خود محدود شونده میشود. اما در سالمندان، نوزادان، زنان باردار و افرادی که نقص سیستم ایمنی دارند، منجر به بیماری جدی میشود. در صورتیکه زنان باردار با لیستریا مونوسیتوژنز آلوده شوند، احتمال اینکه نوزاد ناقص یا زودهنگام به دنیا بیاید یا سقط شود، زیاد است.
بهعلت اهمیت باکتری در سلامت زنان باردار و نوزادان، مطالعات زیادی روی این باکتری انجام شده است. کشت دادن باکتری مشکل و وقتگیر است و حداقل به ۵ روز زمان برای تأیید نیاز دارد.
هدف ما از انجام این تحقیق تعیین یک روش مولکولی برای ردیابی سریع این باکتری درنمونههای واژن است.
مواد و روشها: در این مطالعه ۱۰۰ نمونه واژن بررسی شد. تمام نمونهها کشت داده شدند و به روش PCR نیز بررسی شدند.
نتایج: در بین نمونههای مورد بررسی، ۷ نمونه با استفاده از روش کشت و ۳۶ نمونه با استفاده از روش PCR آلوده به لیستریا مونوسیتوژنز شناخته شدند.
نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد که PCR روش سریعتر، حساستر و دقیقتری در مقایسه با روش کشت برای تشخیص حضور این باکتری در نمونههای واژینال است.
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۲-۱۴۰۲ )
چکیده
هدف از این تحقیق بررسی اهمیت نسبی مواد آلی Avicennia marina در تغذیه ماهی Ilisha melastoma در ذخیرهگاه زیستکره حرا؛ با رویکرد ایزوتوپهای پایدار بود. سه منبع غذایی اولیه شامل برگ درخت حرا، میکروفیتوبنتوزها و ذرات آلی معلق مورد بررسی ایزوتوپی قرار گرفتند.نمونهها به گازهای خالص و سادهای مانند CO۲ و N۲ تبدیل میشوند. سپس نسبتهای ایزوتوپی با یک استاندارد اندازهگیری شده مقایسه کرده و میزان دقیق ایزوتوپ تشکیل شده نمونه بدست میآید. در این پژوهش، نمونهگیریها به صورت فصلی در مرداد ماه فصل تابستان و نیز بهمن ماه فصل زمستان سال ۱۳۹۹ در بومسازگان مانگروی بندر خمیر استان هرمزگان انجام گرفت. در فصل تابستان، میانگین ایزوتوپ پایدار کربن منابع غذایی اولیه از ۲۸/۰۷- واحد در هزار برای برگ درخت حرا تا ۱۳/۵۸- واحد در هزار برای میکروفیتوبنتوزها در نوسان بود. این میانگین در فصل زمستان، از ۲۸/۰۵- واحد در هزار برای برگ درخت حرا تا ۱۳/۵۴- واحد در هزار برای میکروفیتوبنتوزها به دست آمد. میانگین ایزوتوپ پایدار نیتروژن منابع غذایی اولیه در فصل تابستان از ۱/۴۴ واحد در هزار برای میکروفیتوبنتوزها تا ۱۰/۷۲ واحد در هزار برای ذرات آلی معلق در نوسان بود. در فصل زمستان، این میزان از ۲/۲۵ واحد در هزار برای میکروفیتوبنتوزها تا ۸/۱۰ واحد در هزار برای ذرات آلی معلق محاسبه شد. نتایج این پژوهش نشان داد که در فصل تابستان، ذرات آلی معلق با ۶۳ درصد و در فصل زمستان، میکروفیتوبنتوزها با ۴۵ درصدبیشترین نقش را در تامین غذای مورد نیاز ماهی شمسک کوچک ایفا میکنند.
دوره ۱۲، شماره ۵ - ( ۱۰-۱۳۹۱ )
چکیده
مطالعه اتصال بین نانولوله و رزین دربرگیرنده آن، یکی از مسائل مهم در بررسی رفتار مواد نانوکامپوزیت تقویت شده با نانولوله¬های کربنی است. در این مقاله، نانولوله کربنی و رزین اطراف آن به صورت یک المان حجمی در نظر گرفته ¬شده و رفتار مکانیکی آن با استفاده از روش اجزای محدود تحلیل می¬شود. برای مدلسازی اتصالات، از المان فنر غیرخطی استفاده ¬شده و نیروی موثر بین نانولوله و رزین، بر اساس معادله لنارد- جونز تعیین می¬شود. ضخامت فاز واسط بین ۷/۱ تا ۸/۳ آنگستروم¬متر تغییر داده می¬شود تا تاثیر آن بر رفتار المان حجمی مطالعه گردد. بارگذاری کششی المان حجمی به دو صورت انجام می شود تا اتصال کامل بین نانولوله و رزین بررسی شود. در ادامه، میزان مدول الاستیسیته طولی المان حجمی با نسبت منظریهای مختلف و ضخامت¬های مختلف فاز واسط محاسبه شده و با نتایج تئوری قانون اختلاط در حوزه میکرومکانیک مقایسه و ارزیابی می شوند. نتایج این تحقیق نشان می¬دهد که در نسبت منظری¬های بسیار کم، میزان مدول الاستیسیته نزدیک به مقدار آن برای رزین یا نانولوله منفرد است ولی با افزایش نسبت منظری¬ عملکرد اتصالات بهتر شده و این مقدار به قانون اختلاط همگرا می شود.
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( ۱۱- )
چکیده
زمین لغزه سیمره( کبیر کوه) یکی از بزرگترین لغزشهای دنیاست که از گذشته توجه بسیاری از دانشمندان داخلی و خارجی را به خود جلب کرده است. در تعیین علت و زمان وقوع آن بین دانشمندان اختلاف نظر وجود دارد. در این مقاله ضمن بررسی وضعیت مکانی و ویژگیهای دینامیکی و ژئومورفولوژیکی لغزش بزرگ کبیر کوه، فرضیههایی برای چگونگی وقوع و زمان آن ارائه و به آزمون گذاشته شدهاند. همچنین نظریات دانشمندان مختلف داخلی و خارجی مورد بحث قرار گرفته و سپس با استفاده از دادههای سنجش از دور، کارتوگراﻓﻲ، هیدرو- اقلیمی و محاسبات دینامیک لغزش، مشخصات عمومی و جزیی لغزش سیمره ارائه شده است. ﻳافتههای حاصل از شواهد ژئومورفولوژیکی همچون نرخ گسترش شبکه آبهای سطحی بر روی لایه زیرین یا سطح لغزش، چگونگی گسترش رگولیت، میزان انجام فرایندهای انحلالی (ایجاد لاپیه، حفرهها، درزها و شکافها )در سنگهای آهکی ریزشی، گردواری اندک در دانهها و قطعات لغزش یافته، گسترش جزیی افقهای خاک در پهنه ریزش و محدودیت نهشتهگذاریهای رود سیمره بر کنارههای منطقه لغزش سبب شده سن زمین لغزه سیمره جدید تشخیص داده شود. همچنین با بررسی اسناد و مدارک تاریخی، زمان وقوع لغزش در سال ۸۷۲ میلادی (مطابق ۲۵۸هجری قمری) تشخیص داده شده و نظریات وقوع آن در حدود۱۰۰۰۰سال قبل، رد شده است.
لغزش سیمره به هنگام وقوع با صدای عظیم همراه بوده وسبب ایجاد لرزش در منطقه و نواحی دوردست شده است. از این رو برخی از دانشمندان محرک وقوع آن را زمین لرزه دانستهاند. در این مقاله با بحث در خصوص لرزه خیزی منطقه، نتیجه گرفته شده که منطقه از لرزه ﺧﻳزی اندک برخوردار است و وقوع لغزش عظیم سیمره باعث ایجاد زمین لرزه شده است نه برعکس.
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( بهار و تابستان ۱۳۸۸ )
چکیده
کاهش خسارتهای جبرانناپذیر بحرانهای طبیعی در ایران نیازمند فهم صحیح علل و راهحلهای کاهش آنها میباشد. در این ارتباط، امروزه آسیبپذیری به عنوان تعیین کننده اصلی بحران معرفی میشود و سه دیدگاه زیستی- فیزیکی، ساخت اجتماعی و ترکیبی در مورد آن شکل گرفته است که دلالتها متفاوت آنها بر فهم، تحلیل و کاهش آسیبپذیری، بررسی کامل آنها را ضروری میسازد. بنابراین این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی و مطالعه تطبیقی، پاسخ به این سؤال را دنبال می کند که کدام دیدگاه در فهم و تحلیل آسیبپذیری جامعه در برابر مخاطرات طبیعی تبیین کاملی را ارائه میدهد.
نتایج نشان میدهد که برای فهم و تحلیل آسیبپذیری (در مقیاس جامعه) در جایگزینی کامل هر یک از دیدگاههای زیستی- فیزیکی و ساخت اجتماعی به جای یکدیگر امتیازی وجود ندارد. در مقابل، دیدگاه ترکیبی به عنوان سازشی از دو دیدگاه قبلی و شامل نقاط قوت هر دوی آنها و نیز حاوی پیشرفتهای نظری و روششناسی چشمگیر در فهم و تحلیل آسیبپذیری، تبیین کاملی را از آن ارائه میدهد.
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( پاییز و زمستان ۱۳۸۸ )
چکیده
تغییر اقلیم تأثیرات مستقیم و غیرمستقیمی بر میزان رشد محصولات کشاورزی دارد، گندم یکی از محصولات استراتژیک جهان میباشد که تحت تأثیر پدیده تغییر اقلیم قرار دارد. تحقیق حاضر در استان خراسان رضوی به منظور مطالعه تغییرپذیری میزان عملکرد گندم دیم با توجه به میزان تغییر پارامترهای اقلیمی از جمله دما و بارش صورت گرفته است که برای همین منظور از دادههای یازده ایستگاه هواشناسی استفاده شد. پارامترهای اقلیمی مذکور برای دوره رویش گندم از اکتبر تا ژوئن، برای دوره آماری از سال ۱۹۸۴ تا ۲۰۰۳ بر مبنای دسترسی به داده های میزان عملکرد گندم در نظر گرفته شد. برای هر ایستگاه، میزان ضریب همبستگی بین عملکرد گندم و پارامترهای اقلیمی محاسبه شد و نهایتاً مدل رگرسیونی برای ایستگاهها به منظور شناسایی پارامترهای اقلیمی مؤثر در برآورد میزان عملکرد گندم محاسبه شد. شش ایستگاه منطقه دارای مدل رگرسیونی معنیدار بوده و سایر ایستگاههای منطقه در دوره آماری فاقد مدل میباشند. پیرو انجام مدل نقطهای، مدل منطقه ای عملکرد نیز برای استان محاسبه شد و با مدلهای ایستگاهی مقایسه شد. در مدل منطقه ای پارامترهای مجموع بارش ماه ژانویه، فوریه، میانگین دمای ماه ژانویه، میانگین حداکثر دمای ژانویه و حداقل دمای ماه مارس در میزان عملکرد گندم دیم بیشترین تأثیر را دارند. نتایج اخذ شده نشان میدهد که پارامترهای مقدار بارش و میزان دمای دوره سرد سال در تعیین میزان عملکرد گندم دیم در منطقه خیلی مؤثر است. در نهایت سناریوهای پیشبینی برای مدل منطقه ای و ایستگاههایی که دارای مدل بودند، محاسبه شده و میزان تغییرپذیری عملکرد گندم با توجه به تغییر پارامترهای اقلیمی از میانگین نرمال محاسبه شد. نتیجه نشان میدهد که عملکرد محصول گندم در شهرستانهای استان خراسان رضوی براساس تغییرات دادههای بارش و دما بین ۲۰۰ تا ۵۳۴ کیلوگرم در هکتار در مدل منطقهای قابل تغییر است.
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( پاییز و زمستان ۱۳۸۸ )
چکیده
هدف از پژوهش حاضر، شناخت پدیدهها و فرایندهای ژئومورفولوژیک مؤثر بر توسعه شهری و امکانات و محدودیتهایی است که این عوامل برای توسعه شهری فراهم میکنند. بهدلیل وجود تنگناهای ژئومورفولوژیک در جهات مختلف توسعه شهر داراب که در جنوب شرقی استان فارس واقع شده، این شهر بعنوان نمونه موردی، مطالعه شده است.
در مطالعه پدیدهها و فرایندهای ژئومورفولوژیک فعال در منطقه و محدوده شهر داراب، با استفاده از مطالعه میدانی و اسنادی و بررسی عکسهای هوایی و نقشههای شهر و منطقه، سعی شده است که فرصتها و محدودیتهای ژئومورفولوژیک موجود در جهات مختلف توسعه شهر داراب مشخص و درنهایت مناسبترین محور برای توسعه آینده شهر تعیین شود.
نتیجه بررسیها نشان میدهد که شهر داراب برای توسعه آتی در تمامی جهات با محدودیت فرایندهای مختلف ژئومورفولوژیک مواجه است، اما فرایندهای مربوط به آبهای سطحی و شیب مهمترین فرایندهای محدودکننده توسعه شهر هستند. بیشترینه این محدودیتها در جنوب و جنوبغربی و کمترینه آنها در شرق شهر وجود دارد. بنابراین با توجه به لزوم توسعه شهر و محدودیتهای جدی که در جهات دیگر برای گسترش شهر داراب وجود دارد، در حال حاضر بطور نسبی مناسبترین جهت برای توسعه، زمینهای واقع در شرق شهر است.
دوره ۱۳، شماره ۱۵ - ( ويژهنامه سوم ۱۳۹۲ )
چکیده
در این مطالعه به ارائه یک روش جدید برای بررسی ناپایداری سیستمهای آیروالاستیک غیرخطی پرداخته می شود. در این روش از قابلیت تحلیل ارتعاشات اتفاقی یک سیستم غیرخطی مبتنی بر خواص آماری پاسخ و بسط آن برای یک سیستم آیروالاستیک غیرخطی استفاده میشود تا بتوان ناپایداری این سیستم غیرخطی را بدون ورود به حوزه زمان و همچنین بدون تحلیل نوسانات چرخه حد بررسی نمود. برای این منظور از یک بالواره غیرخطی دو درجه آزادی با فنر درجه ۳ تحت جریان شبه¬پایا استفاده می-شود. در ابتدا فرض می¬شود که علاوه بر نیروی برآ و ممان آیرودینامیکی یک نیروی اتفاقی به صورت نویز سفید و با تابع چگالی احتمال گوسین به بالواره غیرخطی وارد می¬گردد. با استفاده از روش خطی سازی آماری و آنالیز ارتعاشات اتفاقی سیستم¬های غیرخطی، معادله یک نگاشت غیرخطی یک بعدی برای واریانس پاسخ و سرعت جریان بدست می¬آید. از تحلیل این نگاشت غیرخطی یک معادله جبری غیرخطی شامل دو متغیر واریانس پاسخ و سرعت جریان ایجاد می¬گردد، و با حل این معادله برای سرعت¬های مختلف جریان، سرعت ناپایداری سیستم غیرخطی در نقطه واریانس بیشینه محاسبه می¬شود. در نهایت با تحلیل این معادله غیرخطی پدیده پرش در نمودار سرعت-واریانس توسط نقطه دوشاخگی مماسی بررسی می¬گردد.