جستجو در مقالات منتشر شده


۳۰ نتیجه برای شاهین


دوره ۲، شماره ۲ - ( شماره ۲ (پیاپی ۳)- ۱۳۹۱ )
چکیده

با افزایش توجه جهانی به کاهش فشار مداخلات انسانی بر محیط زیست، مطالعه نحوه تعامل ساختمان­های سنتی و اجزای آن ها با محیط جهت شناخت روش­ های طراحی طبیعی رشد چشم­گیری داشته است. در مناطق گرمسیری به ویژه مناطق مرطوبِ گرم، نیاز به سایه و کوران هوا مهم­ترین عواملی هستند که سبب خلق راهکارهای معماری برای تامین شرایط آسایش حرارتی شده­اند. برای مثال در مطالعه ریخت شناسانه و اقلیمی شهر دزفول تمهیدات حیرت انگیزی جهت ایجاد سایه و کوران هوا در شهرسازی و معماری آن صورت گرفته است. از میان صدها راه کار، یکی از آنها استفاده از خوون­چینی­های آجری است که علاوه بر عملکرد بصری، به نظر می­رسد کارکردی اقلیمی نیز دارد. در مقاله حاضر کوشش شده تا با شناخت نحوه شکل­ گیری الگو‌های خوون­ های آجری، نقش این الگوها در تعدیل شرایط اقلیمی از طریق بررسی میزان سایه­ اندازی آن‎ها بر روی بدنه­ ها مورد ارزیابی قرار گیرد. برای انجام این تحقیق نمونه­های متداول خوون­ چینی­ های آجری انتخاب شده و میزان سایه ایجاد شده بر هریک از آن‎ها در ساعات مختلف روز و در جهت­گیری­های مشخص شبیه­ سازی شده‌اند. مقدار سایه ایجاد شده با استفاده از پردازش تصویری محاسبه و مورد تحلیل قرار گرفته‌است. با توجه به اندازه­ گیری ساعات تابش خورشید بر بدنه­ ها چنین الگوهایی، در زاویه­های مختلف، مقدار سایه ایجاد شده بر روی سطوح را حدود ۵/۲ تا ۵/۴ برابر افزایش می­دهند. بررسی­ های انجام شده نشان می­دهد که در شکل­گیری چنین الگوهایی علاوه بر توجه به جنبه­های زیباشناختی، به نقش اقلیمی این الگوها بر افزایش میزان سایه ایجاد شده بر سطوح نیز توجه شده است.

دوره ۵، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده

با مترا کمتر شدن شهرها و افزایش ارتفاع ساختمان ها، سطوح عمودی نما متناسب با سطح زیر بنا، افزایش می یابد، لذا جدار های عمودی ساختمان، از بیشترین ظرفیت برای استفاده از انرژی خورشیدی در ساختما نهای آینده برخوردار م یباشند. تلفیق و یکپارچ هسازی سیست مهای خورشیدی نظیر گردآورهای حرارتی با عناصر تشکی لدهنده ساختمان نظیر دیوار، بام و سایه بان ضمن آن که تمامیت و یکپارچگی معماری و اجزای آن را حفظ م یکند، م یتواند صرفه اقتصادی کاربرد این سیست مها را افزایش داده و در مجموع کارایی و بهره وری انرژی را در ساختمان بهبود ببخشد. در این پژوهش، کاربرد حرارتی انرژی خورشیدی با توجه به مزی تهای نسبی آن نظیر بازدهی بالا و بهای مناسب در مقایسه با کاربردهای الکتریکی، پیشنهاد شده است. برای جلوگیری از بازتاب پرتوهای خورشید از سطح نما - ناشی از اختاف زاویه زیاد سطح نما و زاویه تابش آفتاب در تابستان - استفاده از گردآورهای لول های تحت خأ ب هصورت افقی پیشنهاد شد. این نوع از گردآور، در مقایسه با انواع تخت، در دماهای بالای سیال خروجی، بازدهی بالای خود را حفظ می کند. در نتیجه، دامنه کارایی آن، برای گرمایش و حتی سرمایش متکی بر حرارت گسترش م ییابد. برای سهولت تعمیر و نگ هداری، فناوری لوله گرمایی انتخاب شد تا انتقال حرارت از گردآور به سیستم جمع آوری انرژی بدون انتقال سیال و به صورت اتصال خشک صورت پذیرد. لذا، خطر رسو بگذاری یا نشت سیال ناقل به کلی برطرف می شود. استفاده از گردآورهای لول های، امکان عبور نور روز و ارتباط بصری را فراهم م ینماید؛ ضمن آن که نقش سایه بان را نیز ایفا م یکند. در نهایت، این ایده به کمک روش های نرم افزاری شبیه سازی گردید و مشخص شد با استفاده از فرم لوله ای افقی، بازدهی سالانه در مقایسه با گردآور تخت، به میزان چشمگیری افزایش می یابد.

دوره ۶، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده

در این تحقیق تأثیرات ترکیبی دما و دوره نوری بر آسکوربیک اسید ریز جلبک آب شیرین Scenedesmus quadricauda بررسی گردید. آزمایش با سه دوره نوری D۱۶L:۸ (ساعات روشنایی: ساعات تاریکی)، D۱۲L:۱۲ و D۸L:۱۶ در دما‌های ۲۰، ۲۵ و ۳۰ درجه سانتی‌گراد در مدت ۲۰ روز به صورت یک طرح کاملاً تصادفی در ارلن مایرهای ۵ لیتری انجام شد. بر اساس نتایج مقدار آسکوربیک اسید در بین تیمار‌ها تفاوت معنی داری داشت (۰۵/۰ > p). در روز ۸ کشت بالاترین میزان آسکوربیک اسید جمعیت S. quadricauda به مقدار ۰۶/۰±۳۸/۰ درصد وزن خشک و ۱/۱۰±۶/۶۰ فمتوگرم در سلول در تیمار D۸L:۱۶ و دمای ۳۰ درجه سانتی‌گراد بدست آمد. علاوه بر این، کمترین میزان آسکوربیک اسید S. quadricauda در تیمار D۱۶L:۸ در دمای ۳۰ درجه سانتی‌گراد در روز ۸ کشت به میزان ۰۳/۰±۱۱/۰ درصد وزن خشک حاصل شد. مرحله رشد جلبک بر میزان اسکوربیک اسید تاثیرداشت بطوری که در شرایط نوری D۸L:۱۶ و دمای ۳۰ درجه سانتی گراد میزان آسکوربیک اسید در روز ۸ (مرحله لگاریتمی رشد) بسیار بیشتر از روز ۲۰ (مرحله ایستایی رشد) بود. این مطالعه نشان داد که افزایش ساعات روشنایی سبب بهبود میزان آسکوربیک اسید در ریزجلبک S. quadricauda می‌شود، در حالیکه افزایش دما تأثیر قابل ملاحظه ای بر میزان آسکوربیک اسید ندارد.
کلید واژگان: دما، دوره نوری، آسکوربیک اسید، کشت، Scenedesmus quadricauda

دوره ۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده

چکیده
اهداف: باکتری باسیلوس آنتراسیس، عامل ایجاد کننده سیاه زخم می باشد که به دلیل تولید اسپور بسیار مقاوم، مستعد تهیه سلاح بیولوژیک بوده، از اینرو یک عامل بیوتروریستی خطرناک به شمار می آید. هدف از انجام این پژوهش، پیش بینی یک مهار کننده موثر برای گیرنده سم سیاه زخم بر روی سلول های انسانی، با استفاده از نرم افزارهای بیوانفورماتیکی است.
روش ها: برهمکنش گیرنده سم سیاه زخم با ۵۷ ترکیب گیاهی مختلف، با استفاده از وب سرور Swissdock مورد بررسی قرار گرفت. سپس اسید آمینه های دخیل در برهم کنش های قوی و موثر، با استفاده از نرم افزار UCSF Chimera به دست آمد.
یافته ها: با توجه به نتایج به دست آمده از این مطالعه، از بین ترکیبات بررسی شده، ده ترکیب آسارون، بیسابولول، کلروژنیک اسید، ژرانیول، هارمین، هارمالین، سولفورافان، فلوفنازین، L و D- کاتچین، قابلیت مهار گیرنده سم سیاه زخم را دارا می باشند، که از بین آنها احتمالا سولفورافان بهترین و موثرترین مهارکننده می باشد.
نتیجه گیری: نتایج حاصل از آنالیزهای صورت گرفته، پیشنهاد پژوهش های آزمایشگاهی جهت تولید داروئی موثر برای مقابله با سم سیاه زخم، از ترکیبات به دست آمده را ارائه می نماید.

دوره ۸، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۷ )
چکیده

اﻫﺪاف: ﮐﯿﻔﯿﺖ ﻫﻮای داﺧﻞ در ﻓﻀﺎﻫﺎی ﺑﺴﺘﻪ یﮑﯽ از ﻋﻮاﻣﻠﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ وﺿﻌﯿﺖ ﮐﺎرآیﯽ و ﻧﮕﻬﺪاری ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن را ﺗﻌﯿﯿﻦ ﻣﯽﮐﻨﺪ و روی ﻧﺤﻮه ﻓﻌﺎﻟﯿﺖ و ﺳﻼﻣﺖ ﮐﺎرﺑﺮان ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن ﺗﺎﺛﯿﺮ ﻣﯽﮔﺬارد. ﻫﺪف ﭘﮋوﻫﺶ، ﻣﺪلﺳﺎزی دیﻮاری ﺑﺎ ﻗﺎﺑﻠﯿﺖ ﺗﻨﻔﺲ ﺑﺮای ﺟﺬب آﻻیﻨﺪهﻫﺎی داﺧﻠﯽ در اﺗﺎق ﻧﺸﯿﻤﻦ یﮏ ﻣﻨﺰل ﻣﺴﮑﻮﻧﯽ ﺑﺎ اﻟﻬﺎم از ﻓﻀﺎﻫﺎی ﺑﺎﻓﺮ در ﻣﻌﻤﺎری ﺳﻨﺘﯽ اﻗﻠﯿﻢ ﮔﺮم و ﺧﺸﮏ ایﺮان ﺑﻮد. ﻣﻮاد و روش ﻫﺎ: ﭘﮋوﻫﺶ ﺣﺎﺿﺮ از ﻧﻮع ﺗﻮﺻﯿﻔﯽ ﺑﺎ روش ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﮐﺘﺎﺑﺨﺎﻧﻪای و ﻣﺪلﺳﺎزی ﮐﺎﻣﭙﯿﻮﺗﺮی ﺑﺎ اﻟﻬﺎم از ﻣﻌﻤﺎری ﺳﻨﺘﯽ ایﺮان و ﻃﺮاﺣﯽ ﺧﺮد اﻗﻠﯿﻢ داﺧﻞ ﻓﻀﺎی ﺑﺴﺘﻪ و در ﻧﺘﯿﺠﻪ اﺳﺘﻔﺎده از ﻃﺮح ﺗﺮﮐﯿﺐ ﮔﯿﺎﻫﺎن ﺟﺎذب آﻻیﻨﺪه در ﻓﻀﺎی ﻣﻌﻤﺎری اﻧﺠﺎم ﮔﺮﻓﺖ. ﺑﺴﺘﺮ ﻃﺮح ﻣﻮرد ﻧﻈﺮ در ﺷﻬﺮ اﺻﻔﻬﺎن در ﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺘﻪ ﺷﺪ. از ﻃﺮیﻖ ﻧﺮماﻓﺰار ANSYS FLUENT ۶.۳.۲۶، ﺑﻪ ﺑﺮرﺳﯽ رﻓﺘﺎر اﻧﺘﺸﺎر ﺳﯿﺎل آﻟﻮده در ﻓﻀﺎی اﺗﺎق و ﻧﯿﺰ ﺑﺮرﺳﯽ وﺿﻌﯿﺖ ﻏﻠﻈﺖ و اﻧﺘﺸﺎر آن ﺗﻮﺳﻂ ﺟﻌﺒﻪ ﮔﯿﺎه زﺑﺎن ﻣﺎدرﺷﻮﻫﺮ ﺑﺎ ﺷﺮایﻂ ﻣﺮزی ﭘﺮداﺧﺘﻪ ﺷﺪ. ورودی ﻫﻮا ﺑﻪﺻﻮرت ﺳﺮﻋﺖ ﺛﺎﺑﺖ و ﺑﺮاﺑﺮ ۰/۵ﻣﺘﺮ ﺑﺮ ﺛﺎﻧﯿﻪ، ﺧﺮوﺟﯽ ﺑﻪﺻﻮرت ﻓﺸﺎر ﻧﺴﺒﯽ ﺛﺎﺑﺖ در ﺻﻔﺮ اﺗﻤﺴﻔﺮ و دیﻮارﻫﺎ ﻧﯿﺰ دیﻮار ﺛﺎﺑﺖ ﺑﺎ ﺷﺮط ﻋﺪم ﻟﻐﺰش در ﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺘﻪ ﺷﺪﻧﺪ. یﺎﻓﺘﻪﻫﺎ: وﺿﻌﯿﺖ ﺑﺎد در اﺗﺎق ﺑﺮای رﻗﯿﻖﺳﺎﺧﺘﻦ آﻻیﻨﺪهﻫﺎ ﻣﻔﯿﺪ ﺑﻮد. روﻧﺪ ﮐﺎﻫﺶ ﻏﻠﻈﺖ آﻻیﻨﺪهﻫﺎ ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﺟﺬب ﺗﻮﺳﻂ ﮔﯿﺎﻫﺎن در ﻣﺤﯿﻂ ﻣﺘﻨﺎﺳﺐ ﺑﺎ زﻣﺎن، ﮐﺎﻓﯽ و ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺑﻮد.
ﻧﺘﯿﺠﻪﮔﯿﺮی: ﺑﺮاﺳﺎس ﻣﺪلﺳﺎزی وﺿﻌﯿﺖ ﺑﺎد و ﻃﺮح ﺗﺮﮐﯿﺐ ﮔﯿﺎﻫﺎن ﺟﺎذب آﻻیﻨﺪه در ﻓﻀﺎی ﻣﻌﻤﺎری، ﮔﯿﺎﻫﺎن از ﻃﺮیﻖ ﺗﻮﻟﯿﺪ اﮐﺴﯿﮋن ﻃﯽ ﻋﻤﻞ ﻓﺘﻮﺳﻨﺘﺰ و ﻧﯿﺰ ﺟﺬب آﻻیﻨﺪهﻫﺎ از ﻣﺤﯿﻂ ﺑﻪ رﻗﯿﻖﺳﺎزی آﻻیﻨﺪهﻫﺎ، ﺗﺼﻔﯿﻪ ﻫﻮا و ﺗﻪﻧﺸﯿﻨﯽ ذرات ﻣﻌﻠﻖ ﮐﻤﮏ ﻣﯽﮐﻨﻨﺪ. 


دوره ۹، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۸ )
چکیده

اﻧﺘﻘﺎل از دوران ﻗﺒﻞ از ﺻﻨﻌﺘﯽﺷﺪن ﺑﻪ دوره ﺻﻨﻌﺘﯽ در اواﺧﺮ ﻗﺮن ﻧﻮزدﻫﻢ و ﭘﺲ از آن ﻋﺼﺮ ﭘﺴﺎﺻﻨﻌﺖ در اﻧﺘﻬﺎی دﻫﻪ ۱۹۸۰ ﻣﯿﻼدی ﺳﺒﺐ ﺷﺪ ﺑﺮﺧﯽ از ﺷﺎﺧﺺﺗﺮین ﺗﻐﯿﯿﺮات در ﻃﺮاﺣﯽ ﺷﻬﺮی اﺗﻔﺎق ﺑﯿﻔﺘﺪ. ﺑﺎ ﺷﺪت یاﻓﺘﻦ آﮔﺎﻫﯽﻫﺎی زیستﻣﺤﯿﻄﯽ، ﻣﺠﻤﻮﻋﻪﻫﺎی ﺻﻨﻌﺘﯽ ﮐﺎرﺑﺮی ﺧﻮد را در دل ﺷﻬﺮﻫﺎ از دﺳﺖ دادﻧﺪ و ﻓﻀﺎﻫﺎیی ﻣﺘﺮوک ﺑﺮ ﺟﺎی ﮔﺬاﺷﺘﻨﺪ. از ﻃﺮﻓﯽ در ﻫﻤﯿﻦ دوره آﺛﺎر ﺑﻪﺟﺎیﻣﺎﻧﺪه از ﻋﺼﺮ ﺻﻨﻌﺖ ارزﺷﻤﻨﺪ ﺷﻤﺮده ﺷﺪه و ﺗﺤﺖ ﻋﻨﻮان ﻣﯿﺮاث ﺻﻨﻌﺘﯽ ﺷﺎیسته ﺣﻔﺎﻇﺖ ﺷﺪ. ﺑﻨﺎﺑﺮاین آﻧﭽﻪ ﮐﻪ در اﺑﺘﺪا یک ﺗﻬﺪید ﺑﻨﻈﺮ ﻣﯽرﺳﯿﺪ، اﮐﻨﻮن ﻓﺮﺻﺘﯽ را ﺑﻪ ﻫﻤﺮاه داﺷﺖ. ﺑﻨﺎﻫﺎی ﺻﻨﻌﺘﯽ ﺑﻪ دﻟﯿﻞ ویژﮔﯽﻫﺎی ﺧﻮد ﻣﯽﺗﻮاﻧﻨﺪ ﻓﺮﺻﺘﯽ ﺑﺮای ﺗﻐﯿﯿﺮ ﺑﺎﺷﻨﺪ. ﺑﻪﮐﺎرﮔﯿﺮی ﻣﺠﺪد آﻧﻬﺎ در ﻋﯿﻦ ﺣﻔﺎﻇﺖ از ﻣﯿﺮاث و ﺣﻔﻆ ارزشﻫﺎی اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ و ﻓﺮﻫﻨﮕﯽ؛ ﭘﺎیداری اﻗﺘﺼﺎدی و زیستﻣﺤﯿﻄﯽ را ﺑﻪدﻧﺒﺎل ﺧﻮاﻫﺪ داﺷﺖ. ﺑﻪﻃﻮر ویژه ﺗﻐﯿﯿﺮﮐﺎرﺑﺮی ﺗﻄﺒﯿﻘﯽ ﻣﯿﺮاث ﺻﻨﻌﺘﯽ، از ﻣﻨﻈﺮ ﺑﻬﺮهوری و ذﺧﯿﺮه اﻧﺮژی ﻧﻬﺎدینه و ﻧﯿﺰ ﻫﻤﺴﻮ ﺑﺎ ﻣﻔﻬﻮم ﭘﺎیداری ﻣﺰایایی را ﺑﻪ دﻧﺒﺎل دارد ﮐﻪ ﻫﺪف ﻣﻘﺎﻟﻪ ﺣﺎﺿﺮ ﺑﺮﺟﺴﺘﻪﮐﺮدن آﻧﻬﺎ اﺳﺖ. ﺑﻪ این ﻣﻨﻈﻮر ﭘﮋوﻫﺸﯽ از ﻧﻮع ﮐﯿﻔﯽ و ﺗﻮﺻﯿﻔﯽ ﺑﺎ روش ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﮐﺘﺐ، ﻣﻘﺎﻻت، اﺳﻨﺎد و ﻣﻨﺸﻮرﻫﺎی ﻣﺮﺗﺒﻂ و ﺑﺮ ﻣﺒﻨﺎی اﺳﺘﺪﻻل ﻣﻨﻄﻘﯽ ﺑﻪ اﻧﺠﺎم رﺳﯿﺪه اﺳﺖ. ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻧﺘﺎیج ﺑﻪدﺳﺖآﻣﺪه، در ﮔﺎم اول ﻣﺪاﺧﻠﻪ ﺑﻬﺒﻮدﺑﺨﺸﯽ ﺑﺮای اﻓﺰایش ﮐﺎرآیی اﻧﺮژی و در ﮔﺎم دوم ﻓﺮآیند ﺗﻐﯿﯿﺮ ﮐﺎرﺑﺮی ﺗﻄﺒﯿﻘﯽ ﺑﻪدﻟﯿﻞ ﻗﺎﺑﻠﯿﺖ ﺗﻄﺒﯿﻖﭘﺬیری ﺑﻨﺎﻫﺎی ﺻﻨﻌﺘﯽ ﻣﻨﺠﺮ ﺑﻪ اﺳﺘﻔﺎده ﻣﺠﺪد از اﻧﺮژی ﻧﻬﺎدینه و ﮐﺎﻫﺶ اﻧﺘﺸﺎر ﮐﺮﺑﻦ ﻣﯽﺷﻮد. 


دوره ۹، شماره ۳ - ( ۵-۱۳۹۹ )
چکیده

فناوری رهایش کنترل شده داروهای پروتئینی و پپتیدی از ذرات زیست تخریب پذیر به عنوان یک حوزه برجسته جهت غلبه بر مشکلات مرتبط با فرمولاسیون ماکرومولکول‌ها ظهور کرده است. هدف از تحقیق حاضر ساخت میکرو ذرات بارگذاری شده با پروتئین با استفاده از پلیمر زیست تخریب پذیر PCL و هیدروژل حاصل از غضروف فیل ماهی و BSA به عنوان داروی مدل برای داروهای پروتئینی و پپتیدی نظیر GnRH بود. در این مطالعه روش امولسیون دوگانه به عنوان یکی از مناسب‌ترین روش‌های تهیه سامانه تحویل دارو برای پروتئین‌های محلول در آب انتخاب گردید. در تهیه امولسیون اول از اولتراسونیک و در امولسیون دوم از همزن مکانیکی استفاده گردید. در این مطالعه ۳ گروه شامل گروه ۱(PCL/hydrogel/BSA)، گروه ۲(PCL/BSA) و گروه ۳(PCL/Alginate/BSA) به عنوان سامانه تحویل دارو تهیه گردید. نتایج نشان داد شکل ذرات در همه گروه‌ها کروی بوده و ذرات بصورت منفرد در محیط آبی پراکنده شده بودند. همچنین مقایسه میانگین اندازه ذرات نشان داد ذرات تهیه شده در گروه ۱ بطورمعنی داری نسبت به سایر گروه‌ها  اندازه کوچکتری داشتند   بر اساس نتایج به دست آمده کارآیی انکپسوله شدن BSA در گروه ۱ به طور معنی داری بالاتر از سایر گروه‌ها بود؛ درحالیکه گروه ۲ کمترین درصد انکپسوله شدن را نشان داد. بر اساس نتایج به دست آمده، هیدروژل تهیه شده از غضروف فیل ماهی استفاده شده در گروه ۱ می‌تواند برای تهیه سیستم تحویل داروهای پروتئینی و پپتیدی پیشنهاد ‌گردد.

دوره ۱۰، شماره ۰ - ( Summer ۲۰۰۸- ۱۳۸۶ )
چکیده

هدف: ویروس هپاتیت Cیکی از مهمترین عوامل ایجاد کننده هپاتیت ویروسی به شمار می‌رود و تشخیص آن در نمونه‌های مشکوک از اهمیت بالایی برخوردار است. خطر انتقال عفونت ویروسی از طریق تزریق خون و فرآورده‌های آن ناشی از نقص روش‌های غربالگری سرولوژیک در تشخیص اهداکنندگان آلوده‌ای است که در دوره پنجره بیماری هستند. بنابراین تشخیص دقیق و به‌موقع عفونت HCVپیش از ظهور آنتی‌بادی در بدن فرد آلوده از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. تشخیص ژنوم ویروس HCV در نمونه‌های مشکوک، از گسترش بیماری و شیوع روزافزون آن جلوگیری خواهد نمود. با استفاده از این روش که مبتنی بر شناسایی اسید نوکلئیک ویروس است، می‌توان عفونت را در مراحل ابتدایی و قبل از ظهور آنتی‌بادی‌های اختصاصی تشخیص داد. هدف از این پژوهش طراحی روش بسیار حساس و دقیق RT-Nested PCR‌ برای تشخیص عفونت HCV است. مواد و روش‌ها: روش RT-Nested PCR به‌منظور جداسازی توالی حفاظت شده از ناحیه ۵' UTR راه‌اندازی و به کار برده شد. ابتدا با استفاده از روش ترانس کریپتاز معکوس، سنتز cDNA از روی RNAژنوم ویروس صورت گرفت. پس از آن با روش Nested PCR با استفاده دو جفت آغازگر اختصاصی و طی دو مرحله، قطعه مورد نظر تکثیر شد. محـصولات PCR‌ به کـمک روش الـکتروفورز بررسی و همچنین از کیت تجاری RT-PCR یک مرحله‌ای برای مقایسه با نتایج حاصل از روش طراحی شده استفاده شد. نتایج: تعداد ۲۵ نمونه پلاسمای بیماران HCV مثبت که توسط روش‌های الایزا و وسترن بلات مثبت قطعی تشخیص داده شده بودند به‌عنوان نمونه‌های مثبت، رقت های مختلف از یک نمونه بیمار با تیتر بالا به‌عنوان استاندارد و ۲۵ نمونه پلاسمای منفی متعلق به اهداکنندگان خون سالم به‌عنوان کنترل منفی جمع‌آوری شده با این روش بررسی شد. در تمام موارد مثبت، باند مورد نظر روی ژل آگارز مشاهده شد. با توجه به این که در هیچ‌یک از نمونه‌های منفی باند مزبور ملاحظه نشد، مقایسه نتایج حاصل از روش طراحی شده با روش تجاری موجود همبستگی خوبی را نشان داد. نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج به دست آمده در این مطالعه، مشخص شد که روش راه‌اندازی شده در تشخیص عفونت HCV‌ از حساسیت و اختصاصیت بالایی برخوردار است. همچنین با توجه به حساسیت این روش، به‌نظر می‌رسد که می‌توان ژنوم ویروس را پیش از تغییرات سرمی و ظهور آنتی‌بادی‌ها تشخیص داد و از این رو می‌توان دوره پنجره را کوتاه‌تر نمود.

دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۹ )
چکیده

چکیده- با توجه به وجود اقلیم های متنوع در ایران، طراحی معماری باید با توجه به شرایط اقلیمی انجام شود؛ این بویژه در شرایطی که شرایط حرارتی بحرانی باشد اهمیت بیشتری داشته و به مهمترین چالش ذهنی معمار تبدیل می شود. اقلیم سرد یکی از اقلیمهای مهمی است که به طراحی خاص نیاز دارد. در این اقلیم فصل تابستان بسیار کوتاه بوده و در بیشتر زمانها دمای محیط در زیر محدوده آسایش قرار دارد. مهمترین مسأله، گرمایش است، زیرا بیشتر زمانها، به افزایش دما تا محدوده آسایش نیاز است. در این مقاله اقلیم سرد وخشک تبریز به عنوان میدان تحقیق انتخاب و تحلیل حرارتی برای آن انجام شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که در ماه های آذر تا بهمن همواره باید برای گرمایش از تجهیزات مکانیکی فعال در کنار تجهیزات غیر فعال استفاده شود. در ماه اسفند در طول روز به جز ساعات ظهر نیز همواره به استفاده از تجهیزات مکانیکی نیاز است. این نیاز در ماه های فروردین و اردیبهشت در محدوده دماهای حداقل به چشم می خورد.

دوره ۱۱، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۰ )
چکیده

اهداف: بررسی سازگاری حرارتی در آپارتمان های شیراز با تعیین محدوده آسایش حرارتی، اولویت رفتار حرارتی ساکنان و علل نارضایتی حرارتی، مهمترین اهداف پژوهش می ­باشد.
روش ­ها: روش تحقیق کمی با استفاده از نظر­سنجی­های آسایش حرارتی، اولویت رفتاری و عوامل نارضایتی حرارتی مورد استفاده قرار گرفت. سپس با تحلیل همبستگی بین متغیرها و توصیف تحلیلی و استنباطی، به بررسی سازگاری حرارتی پرداخته شده است.
یافته ­ها: محدوده آسایش حرارتی ساکنان در دمای بالاتری، نسبت به استانداردها می باشد و ۴۵% ­نارضایتی ساکنان از شرایط حرارتی به علت عدم طراحی مناسب اقلیمی می باشد. اولویت اول رفتار حرارتی در ماه های گرم به طور مشترک تغییر لباس و استفاده از وسایل سرمایشی و اولویت دوم بازکردن پنجره ­ها و در ماه سرد کشیدن پرده، بستن پنجره و درب فضای سرد و تغییر لباس می باشد که نشان از اولویت بهره گیری از راهکارهای غیر­فعال در زمستان است. همچنین بررسی تاثیر فصول بر رفتار و رفتارهای واکنشی ساکنان از دیگر یافته های پژوهش است.
نتیجه گیری: قرارگیری محدوده آسایش حرارتی و دمای خنثی در محدوده بالاتری از استانداردها و بررسی رفتارهای واکنشی، غیرواکنشی و عادات فصلی ساکنان، نشان از سازگاری حرارتی افراد دارد که بهره گیری از آن ها در طراحی تاثیرات قابل توجهی در بهبود آسایش حرارتی و کاهش مصرف انرژی می ­گذارد.


دوره ۱۲، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده

اهداف: آسایش فضای داخلی نه تنها از معماری ساختمان، بلکه از سازگاری فیزیولوژیک و تنظیمات رفتاری تاثیر می ­پذیرد. از آنجا که رفتار انسان‌ها نقش مهمی در تعادل حرارتی‌شان با محیط دارد موضوع پژوهش، رفتارهای سازگارانه ساکنان در ازای متغیرهای محیطی، معماری، فردی-جمعیتی و نقش عوامل موثر بر رضایت حرارتی ساکنان تعیین گردید. هدف، بررسی سازگاری حرارتی ساکنان ساختمان های مسکونی شهر رشت در زمستان برای صرفه‌جویی در مصرف انرژی است.

روش ­ها: این پژوهش،کاربردی و جمع­ آوری داده‌ها، حال­نگر و پرسش اصلی پژوهش، "کدام یک از الگوهای رفتاری ساکنان در ساختمان‌های ویلایی و آپارتمانی بر آسایش حرارتی و کاهش مصرف انرژی در دوره سرد سال تاثیرگذار هستند؟"می‌باشد. داده‌های مورد نیاز از طریق پرسشنامه­ و بررسی‌های میدانی تهیه و از مدل رگرسیونی دومتغیره و چندمتغیره برای تحلیل داده­ ها استفاده شد.

یافته ­ها: با توجه به استاندارد اشری (۱±)، درصد فراوانی ساکنان در محدوده آسایش به ترتیب ۸/۸۸ و ۳/۸۴ برای ساختمان­های ویلایی و آپارتمانی بدست آمد. سازگاری ساکنان خانه‌های ویلایی به میزان ۹/۴ و ۹/۱+ و ساکنان واحدهای آپارتمانی ۱/۲- و ۸/۰ درجه سانتی­گراد از حد پایین و بالای دامنه استاندارد آسایش (۲۱ تا ۲۵) می‌باشد. ساکنان از رفتارهای سازگارانه متعددی که نشانگر اولویت بهره‌گیری از راهکارهای غیرفعال در مقابل راهکارهای فعال بود، برای کسب آسایش حرارتی بهره می­ بردند.

نتیجه­ گیری: نتایج مدل رگرسیون چندگانه نشان داد فاکتورهای محیطی در خانه‌های ویلایی و فردی-جمعیتی در آپارتمان‌ها بیشترین تاثیر را در آسایش حرارتی دارند. بهره‌گیری از نتایج این پژوهش می­تواند در طراحی فضاهای مسکونی مناسب‌ و منعطف‌تر، مفید واقع شده و به کاهش مصرف انرژی منجر گردد

دوره ۱۳، شماره ۳ - ( ۱۱-۱۳۸۹ )
چکیده

هدف: ویروس هپاتیت C یکی از عوامل شایع ایجاد عفونت مزمن در انسان است. کنترل تکثیر ویروس به سیستم ایمنی فرد وابسته است. مکانیسم‏های متعددی در ارتباط با اختلال در پاسخ مؤثر سیستم ایمنی بیان شده است که مکانیسم مرتبط با سلول‏های T تنظیمی یکی از فرضیه‏های جدید است. در این مطالعه برای اولین بار به بررسی نقش پروتئین نوکلئوکپسید ویروس هپاتیت C (HCV-core) در افزایش فرکانس سلول‏های T تنظیمی طبیعی در میان جمعیت پیچیده سلول‏های تک هسته‏ای خون محیطی پرداخته شد. مواد و روش‏ها: برای بررسی اثر نوکلئوکپسید ویروس هپاتیت C بر فرکانس سلول‏های T تنظیمی طبیعی اختصاصی ویروس هپاتیت C روی سلول‏های تک هسته‏ای خون محیطی ۱۹ بیمار که به شکل مزمن ویروس هپاتیت C آلوده بودند و نیز ۶ نفر به‏عنوان کنترل مطالعه شد. برای این منظور سلول‏های تک هسته‏ای خون محیطی از گروه‏های مختلف جدا و توسط آنتی‏ژن نوکلئوکپسید تحریک شد. سپس با روش فلوسایتومتری سه‏رنگی دستی، فرکانس سلول‏های T تنظیمی طبیعی ارزیابی شد. نتایج: نتایج بررسی حاضر نشان داد که به‏دنبال انکوباسیون سلول‏های تک هسته‏ای خون محیطی با آنتی‏ژن نوکلئوکپسید ویروس هپاتیت C، جمعیت سلول‏های T تنظیمی طبیعی در افراد آلوده به ویروس هپاتیت C نسبت به کنترل منفی افزایش داشته است. نتیجه‏گیری: نتایج این مطالعه از این نظریه که سلول‏های T تنظیمی طبیعی می‏تواند اختصاصاً به آنتی‏ژن ویروس هپاتیت C پاسخ دهد، حمایت می‏کند؛ بنابراین سلول‏های T تنظیمی طبیعی اختصاصی ویروس هپاتیت C می‏تواند یکی از دلایل پاسخ ضعیف سیستم ایمنی باشد که منجر به عفونت مزمن ویروس هپاتیت C و نیز تحمل ایمنی در هنگام عفونت ویروس هپاتیت C شود. پیشنهاد می‏شود در هنگام طراحی واکسن برای ویروس هپاتیت C از اپی‏توپ‏هایی که تکثیر شدید سلول‏های T تنظیمی طبیعی را موجب می‏شوند استفاده نشود.

دوره ۱۴، شماره ۱ - ( ۳- )
چکیده

در سالهای اخیر روشهای فعال مبتنی بر مبدلهای کلید-خازنی (SCC)، به خاطر عدم حضور عناصر حجیم مغناطیسی، جهت بالانس باتری­ها به طور گسترده­ای مورد استفاده قرار گرفته­اند. بعلاوه، این مبدلها جهت کاهش حجم به راحتی به صورت مجتمع قابل پیاده سازی هستند. با وجود مزایای فوق، مبدلهای SCC از معایبی نظیر: تعداد زیاد کلیدهای فعال، جهشهای زیاد جریان، سرعت پائین ایجاد توازن بین ولتاژ سلولها، و تلفات بالای کلیدزنی رنج می برند. در این مقاله، یک زنجیره از مبدلهای SCC تشدیدی تحلیل می شود که می توانند شرایط کلیدزنی نرم به روش ZCS را فراهم نمایند تا بتوان جهشهای جریان را حذف و بر معایب فوق فائق آمد. همچنین، مبدل مذکور جهت افزایش سرعت بالانس باتریهای لیتیوم-یون اصلاح شده است. جهت تائید عملکرد آرایش مذکور، ابتدا با استفاده از مطلب/سیمولینک یک مبدل تشدیدی SCC برای بالانس نمودن ولتاژ ترکیب سری سه باتری با ظرفیتهای mAh ۲۱۵۰ و ولتاژهای نامی V ۶/۳ در فرکانس kHz ۵۰ شبیه سازی شده و سپس مبدل مذکور طراحی و ساخته شده است. نتایج شبیه­سازی و تجربی با هم همخوانی خوبی داشته و با تحلیلهای ریاضی ارائه شده مطابقت دارند. بررسی این نتایج نشان می­دهد که مبدل مذکور در مقایسه با ساختار مرسوم بیش از سه برابر سرعت بالانس را بهبود می­دهد.   

دوره ۱۴، شماره ۱۵ - ( ويژه‌نامه سوم ۱۳۹۳ )
چکیده

بینی، حفره بینی و سینوس ها بخش هایی از سیستم تنفسی فوقانی می باشند. بینی انجام بسیاری از عملکردهای مهم فیزیولوژیکی، از جمله حرارت، رطوبت و فیلتر نمودن هوا و استنشاق بوی را بر عهده دارد. در گذشته، شبیه سازی جریان هوای آشفته در مجرای بینی، سینوس، گلو و نای انجام شده است. از سال ۱۹۹۰، با توسعه پرتونگاری کامپیوتری و دینامیک سیالات محاسباتی، مطالعات عددی بر روی جریان گاز در حفره واقعی بینی انجام شده است. همچنین، دینامیک سیالات محاسباتی برای تحقیق بر روی خواص جریان هوا در نرخ آرام درون مجرای بینی اعمال شده و پیش بینی آن منوط به ذات و هندسه پیچیده و غیر پایای جریان می باشد. بسیاری از مطالعات پیشگام در این زمینه تنها به بررسی حفره بینی بدون سینوس ها به خصوص سینوس فک بالا و یا به مطالعه جریان آرام در مجاری تنفسی پرداخته اند. بنابراین این تحقیق سعی دارد به مطالعه بر روی جریان هوا در تمام فضای سر انسان که هوای تنفسی در آن جریان می یابد، بپردازد. برای این منظور مطالعه بر اساس پرتو نگاری کامپیوتری از سر، گردن و قفسه سینه یک زن ۲۶ ساله بدون مشکل در سیستم تنفسی وی، در بیمارستان شهید چمران شیراز انجام پذیرفته است. نتایج نشان می دهد که در ۲ تا ۳ سانتیمتر ابتدایی جریان افت به مراتب کمتری (حدود ۵۰ درصد) نسبت به سایر قسمتها دارد و اکثر جریان در نزدیک ناحیه دیواره بین پره بینی مانده و فقط میزان کمی به ناحیه بویایی و مجرای گوش بیرونی گسترش می یابد.

دوره ۱۵، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۴ )
چکیده

با توجه به سهم بسزای شیشه‌ها در اتلاف انرژی، بررسی عملکرد حرارتی انواع شیشه‌های چندجداره پوشش‌دار، با در نظر گرفتن شرایط حاکم در مناطق حادّ اقلیمی و تولیدات موجود در کشور و محصولات خارجی در دسترس، ضروری است. در این مقاله، خواص تشعشعی شیشه‌های ساده و پوشش‌دار تولید‌شده در داخل کشور که مشخصات حرارتی و نوری آن‌ها در دسترس نبود، با استفاده از دستگاه‌های اسپکروفتومتر و گسیل‌سنج اندازه‌گیری شد. در مرحله دوم، به کمک روش محاسباتی دقیق موجود در نرم‌افزار انرژی‌پلاس، میزان اتلاف انرژی از شیشه‌ها با توجه به خواص تشعشعی اندازه‌گیری‌‌شده، در دو شرایط اقلیمی حاد (بسیار گرم‌ومرطوب و بسیار سرد) محاسبه گردید. در مرحله دوم، با انتخاب روش محاسباتی به‌جای اندازه‌گیری‌های واقعی، این امکان فراهم گردید تا تأثیر پارامترهای مختلف (دو نوع اقلیم متفاوت، جهت‌‌های مختلف جغرافیایی و انواع شیشه‌ها) بر میزان اتلاف سالانه انرژی از شیشه‌ها، با حذف عوامل احتمالی نظیر انتقال حرارت از جدارهای کدر و تهویه محاسبه گردد، که انجام این محاسبات به صورت واقعی امکان‌پذیر نبود. نتایج نشان می‌دهند در منطقه سردسیر، بهره‌گیری از شیشه‌های دوجداره با پوشش کم‌گسیل، در تمام جهت‌های جغرافیایی کمترین اتلاف انرژی را در مقایسه با سایر شیشه‌های موردمطالعه دارد و کاهش اتلاف انرژی از آن، در مقایسه با شیشه دوجداره ساده، تا ۹۷ درصد می‌باشد. در منطقه گرمسیر، کاربرد شیشه‌های دوجداره پوشش‌دارِ منعکس‌کننده با زمینه رنگی آبی تیره در تمامی جهت‌ها، بهترین گزینه از بین موارد بررسی‌شده است و در این حالت، کاهش اتلاف انرژی از شیشه، نسبت به شیشه ‌دوجداره شفاف، بیش از ۷۰ درصد می‌باشد.

دوره ۱۵، شماره ۱۲ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده

تشخیص به موقع وجود ترک درسازه ها، از رخ دادن خسارت جلوگیری می‌کند، لذا امروزه چالشی در ارائه روش‌های کارآمد در زمینه پایش سلامتی سازه‌ها وجود دارد. بسیاری از تحقیقات انجام شده، بر پایه شناسائی ترک در سازه‌ها بر پایه مدل‌هایی است که در آن از اثر بسته شدن ترک صرف نظر شده است که این امر سبب بوجود آمدن خطای قابل توجهی در شناسائی ترک می‌گردد. از آنجا که شناسائی ترک خستگی مشکل‌تر از شناسائی سایر عیوب می باشد، بنابراین هدف از این تحقیق ارائه الگوریتمی کارآ برای شناسائی ترک خستگی در تیرهاست که از المان‌های مهم انواع سازه‌ها می‌باشند. بدین منظور برای محاسبه دقیق فرکانس های طبیعی تیر، از مدلی استفاده می‌شود که درآن ترک به صورت ترک خستگی و با رفتار باز و بسته شونده مدل شده است. سپس مسأله شناسائی پارامترهای ترک (مکان و عمق ترک) به صورت یک مساله بهینه‌سازی تعریف می‌شود که در آن هدف کمینه کردن اختلاف فرکانس‌های طبیعی محاسبه شده توسط مدل و فرکانس‌های طبیعی اندازه‌گیری شده می‌باشد. با انتخاب الگوریتم مناسب جهت شناسایی ترک، الگوریتمی از بین الگوریتم های فرااکتشافی انتخاب می شود تا بتواند تنها با استفاده از دو فرکانس طبیعی به شناسایی ترک بپردازد. از اینرو با بررسی های انجام گرفته، مساله بهینه سازی مورد نظر با استفاده از الگوریتم اجتماع گربه حل شده است. علاوه بر این به منظور صحه‌گذاری، نتایج بدست آمده به ازای پارامترهای مختلف ترک با نتایج حاصل از تست تجربی مورد مقایسه قرار گرفته است که حاکی از دقت خوب روش پیشنهادی است.

دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۱ )
چکیده

هدف از این مقاله، ارائه الگوی تلفیقی از روش های خوشه بندی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و کانو می باشد تا به وسیله بخش بندی مشتریان و بدست آوردن ارزش هر بخش، خدمات متناسب با هر بخش ارائه شود. جامعه آماری این تحقیق شامل مشتریان بانک سامان قم بوده و بعد از نمونه گیری تصادفی ساده، تعداد ۱۴۴ پرسشنامه برای تجزیه و تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفته است. در این تحقیق بعد از جمع آوری داده ها، خوشه بندی بر روی آنها انجام شده است؛ سپس با استفاده از AHP خوشه ها اولویت بندی شده و در نهایت با استفاده از الگوی کانو، نیازهای هر خوشه تعیین شده و خدمات متناسب با هر خوشه پیشنهاد شده است. بعد از خوشه بندی تعداد خوشه ها چهار عدد تعیین شده و اولویت خوشه ها به ترتیب خوشه دوم، خوشه سوم، خوشه اول و خوشه چهارم بدست آمده است. با توجه به تحلیل های انجام شده، نیازهای افراد خوشه اول بیشتر یک بعدی، جذاب و بی تفاوت؛ خوشه دوم و سوم، بیشتر الزامی؛ و خوشه چهارم بیشتر یک بعدی بدست آمده اند. نتایج این تحقیق نشان می دهد که تلفیق سه روش مورد بحث، فنی توانمند ایجاد می کند که بوسیله آن یک سازمان می تواند با بخش بندی بازار، شناسایی مشتریان با ارزش و کسب رضایت آنها، مزیت رقابتی بدست آورد.

دوره ۱۶، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۵ )
چکیده

در پژوهش حاضر یک مدل المان محدود برای بررسی رفتار بیومکانیکی ستون فقرات انسان ایجاد شده است. با توجه به کمبود مدلهای واقعگرایانه، هدف مطالعه حاضر، ایجاد مدلی از ستون فقرات مبتنی بر عکسهای پرتونگاری رایانه ای به کمک نرم افزار میمیکس نسخه ۱۷ میباشد. همچنین با توجه به وجود گستره وسیعی از بارگذاریها، جهت دستیابی به نتایج قابل اعتماد، نیاز به مقادیر بهینه سازی شده میباشد. لذا بارگذاریهای نزدیک به واقعیت بر روی مدل اعمال شده است. مدل المان محدود غیرخطی ستون فقرات شامل پنج مهره و پنچ دیسک و تمامی رباطها تحت شرایط بارگذاری استاتیک توسط نرم افزار انسیس-آباکوس ۱۶ شبیه سازی شده است. نتایج کار حاضر با نتایج حاصل از دو مدل المان محدود و معدود نتایج تجربی در دسترس مقایسه شده است. این نتایج در مجموع شش حالت چرخش میان مهره ای، فشار میان دیسکی و نیروی تماسی میان مهره ای در حالتهای ترکیبی چرخش محوری و خمش جانبی با بارگذاری فشاری را در بر می‌گیرد. به عنوان نتیجه مقادیر نیروهای فشاری میان دیسکی، چرخش میان مهره‌ای و نیروهای تماسی میان مهره‌ای تحت شرایط مختلف بارگذاری گزارش شده اند. بررسی نتایج این مطالعه تأیید مینماید که حالات بارگذاری ترکیبی بهینه در خمش جانبی و چرخش محوری منجر به پیش بینی مقادیر فشار میان دیسکی نزدیک به اندازه گیریهای تجربی میگردد. علاوه بر این، گشتاور و نیروهای به کار گرفته شده برای چرخش میان مهره ای نیز مقادیر نزدیک به اندازه گیریهای درون بدن انسان، به خصوص برای چرخش محوری و خمش جانبی را دارا میباشد.

دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده

تاکنون پژوهش های متعددی در زمینه مدیریت کیفیت جامع در سازمانهای ایران انجام شده است، درحالیکه آنها کمتر بر یافته ها و نتایج پژوهش های پیشین استوار بوده اند. عدم توجه به نتایج پژوهش های پیشین باعث گردیده که جمع بندی موانع و چالش های موجود در پیاده سازی سیستم های نوین مدیریتی در سازمانها، به درستی صورت نگیرد. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی سطح پیاده سازی رویه های مدیریت کیفیت جامع در سازمانهای دولتی ایران می باشد که برای دستیابی به آن از رویکرد فراتحلیل استفاده شده است. بدین منظور، نتایج حاصل از ۱۹ پژوهش انجام شده در سازمانهای دولتی ایران طی سالهای ۸۸-۱۳۸۱ مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان دهنده‌ی روند نزولی کندی در امتیاز رویه های مدیریت ارشد و رهبری، مدیریت منابع انسانی، برنامه ریزی استراتژیک، ساختار و فرهنگ سازمانی و مدیریت فرایندها طی سالهای ۸۸-۱۳۸۱ در سازمانهای دولتی می باشد. این درحالی است که رویه مدیریت مشتری طی این سالها روندی روبه بهبود را نشان می دهد. پژوهش حاضر لزوم توجه و تاکید بیشتر در اجرای رویه های مدیریت کیفیت جامع در سازمانهای دولتی ایران را نشان می دهد تا بتوان از این طریق بسترهای مورد نیاز جهت پیاده سازی رویکردهای نوین مدیریتی را فراهم نمود.

دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده

هدف: به دلیل پاسخ سامانه ایمنی میزبان در برابر گروه‏های خونی فرعی دهنده، انتقال خون می‌تواند در برخی موارد، به‌خصوص برای بیماران نیازمند به دریافت مکرر خون (مانند افراد مبتلا به تالاسمی) به‌عنوان یک مشکل مهم مطرح شود. یک روش پیشنهادی، پوشش‏دهی پادگن‏های سطح سلول‌های قرمز خون با اتصال کووالانسی متوکسی پلی اتیلن گلایکول (mPEG) است. هدف از این پژوهش، تعیین زمان نگهداری سلول‌های پگیله شده پیش از تزریق و زمان مؤثر آن در شرایط درون تنی بود. مواد و روش‌ها: برای پگیله کردن سلول‌ها، از متوکسی پلی اتیلن گلایکول فعال شده با سوکسینیمیدیل والرات (SVA) استفاده شد. در بخش برون تنی پژوهش، پایداری پوشش ایجاد شده با سه روش شمارش سلول‌های آزاد منعقد نشده، آزمون فلوسایتومتری و سنجش کیفی ارزیابی شد. با استفاده از بررسی‌های میکروسکوپ الکترونی، غلظت مناسب برای پگیله کردن سلول‌های قرمز خون خرگوشی تعیین شد و پس از تزریق، با استفاده از آزمون فلوسایتومتری، زمان مؤثر سلول‌های پگیله شده در خون خرگوش تعیین شد. همچنین خواص بیوشیمیایی سرم خرگوش‌ها در ۲۴ ساعت اولیه پس از تزریق بررسی شد. نتایج: غلظت مناسب برای پگیله کردن سلول‌های قرمز خرگوشی با mPEG-SVA، ۱۵ میلی‌گرم بر میلی‌لیتر تعیین شد. ۴۸ ساعت پس از تزریق، حدود ۸۳ درصد سلول‌ها در سامانه گردش خون میزبان همچنان زنده بودند و موفق به حفظ پوشش پلیمری خود شدند. نتیجه‌ گیری: زمان ۱۸ روز به‌عنوان زمان مناسب برای ذخیره‌سازی سلول‌های پگیله شده در شرایط آزمایشگاهی به‌دست آمد. همچنین با ردیابی سلول‌ها در شرایط درون‌تنی، زمان مؤثر پایداری ۱۴ روز برای سلول‌های پگیله شده تعیین شد. نتایج بررسی خواص بیوشیمیایی سرم خرگوش‌ها در ۲۴ ساعت اولیه پس از تزریق، نشان داد که پوشش‌دهی سلول‌های قرمز خون به‌طور قابل توجهی مانع از تحریک سامانه ایمنی میزبان و تخریب آن‌ها توسط میزبان شده است. 

صفحه ۱ از ۲    
اولین
قبلی
۱