۷ نتیجه برای شاطری
دوره ۶، شماره ۲۲ - ( مهر و آبان ۱۳۹۷ )
چکیده
قصهها بازتاب تفکر، شیوه زندگی و اعتقادات مردم در طول زمان هستند. با وجود تفاوتهای آشکار قصهها با یکدیگر در فرهنگها و اقالیم مختلف، دارای ویژگیهای مشترکی نیز هستند. قصهها به عنوان بخشی از ادب و هنر عامیانه از اسطورهها بهره فراوان بردهاند. گروهی از اندیشمندان مانند فروید معتقدند اساطیر بر داستانهای شفاهی عامیانه مؤثر بودهاند اما گروهی دیگر از جمله اندرو لانگ بر خلاف این دسته برآنند که قصه پسمانده اسطوره نیست و در واقع این اساطیر هستند که بر اساس قصههای شفاهی عامیانه شکلگرفتهاند. در هر جامعهای الگوهای رفتاری تربیتی کهنی وجود دارد که ممکن است لزوما تنها به طور غیر مستقیم به افراد جامعه تعلیم داده نشود. یا بالعکس ممکن است در نظام آموزش رسمی بر بعضی از آن کهن الگوها صحهگذارده شود. همه آن رفتارهای کهن امروزه جزئی از فرهنگ بوده که از نسلی به نسل دیگر به ارث رسیده و منتقل شده است. این مقاله بر آن است تا پس از بررسی مقوله «مو» در داستانهای شفاهی عامیانه حتی الامکان سعی در یافتن نمودهای اسطورهای آنها داشته باشد. نتیجه این تحقیق که دادههای آن به شیوه کتابخانهای و بر مبنای روش تحقیق توصیفی- تحلیلی جمعآوریشدهاند، نشانمیدهد که گیسو نشانه زنانگی و قدرت جنسی زن محسوب میشود و شخصیت زن قصهها عمدتا دارای ویژگیهای بارورکنندگی، ارتباط با آب و ایزد بانوان بارورکننده نباتی دارد. هم چنین بسیاری از شیوههای زندگی و به ویژه ازدواج در این گونه داستانها، مراسم و آیینهای دوران مادرسالاری را تداعی میکنند.
احسان حیدری، علیرضا شاطری نجف آبادی،
دوره ۱۵، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده
در پژوهش حاضر با در نظر گرفتن اثرات برهمکنش دو طرفه بین سیال و جامد، انتقال حرارت جابجایی طبیعی گذرا در یک محفظه مربعی با پره ارتجاعی به روش عددی بررسی شده است. محفظه از هوا با عدد پرانتل ۰,۷۱ پر شده است. دیوارههای عمودی در شرایط دما ثابت سرد و گرم، و دیوارههای افقی و پره عایق هستند. به منظور توصیف حرکت سیال در مدل ارائه شده از دیدگاه اویلری-لاگرانژی قراردادی استفاده شده است. معادلات بی بعد میدان سیال به همراه شرایط مرزی مربوطه، با استفاده از روش حجم محدود گسسته سازی شده و به منظور حل همزمان معادلات از الگوریتم پیزو استفاده گردیده است. معادلات بی بعد حرکت پره نیز با استفاده از روش المان محدود و تکنیک تکرار نیوتن-رافسون حل گردیده است. تغییرات عدد رایلی در گستره ۳^۱۰ تا ۶^۱۰ است. نتایج حاکی از آن است که در بین حالات مورد بررسی، به ترتیب حدود ۲۵ و ۳۵ درصد از آن ها، افزایش و کاهش انتقال حرارت در مقایسه با محفظه دارای پره صلب از خود نشان داده اند. بیشترین و کمترین میزان تغییرات عدد ناسلت متوسط حالت پایا به ترتیب برابر با ۴.۵ و ۱۵.۴- درصد است. در مقایسه با پره صلب، زمان رسیدن به حالت پایا در حدود ۹۰ درصد از حالات مورد بررسی افزایش یافته که این افزایش، امر مطلوبی تلقی نمی گردد.
فاطمه کرمی، افشین احمدی ندوشن، علیرضا شاطری،
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۶ )
چکیده
تاکنون مطالعات فراوانی به منظور بررسی نیروها و کوپلهای وارد بر سطح المانهای جامد و سیال انجام گرفته است که در حیطه مکانیک سیالات منجر به شکلگیری معادلات نویراستوکس شده است. با این حال، اکثر محققان به این نتیجه رسیدهاند که این معادلات به دلیل عدم درنظرگرفتن تأثیرات تنشهای کوپلی کامل نبوده و نیازمند اصلاح هستند. در این مقاله با استفاده از تئوری تنش-کوپل جدید معرفی شده، به حل تحلیلی معادلات میدان جریان میان دو لوله هممحور و جریان بر روی دیواره متخلخل پرداخته میشود. با محاسبهی دو مؤلفه تانسور تنش نیرویی برای جریان میان دو لولهی هم محور، نشان داده شده است که این تانسور بر خلاف تئوری کلاسیک متقارن نمیباشد. همچنین با بیان دو رابطه دقیق برای محاسبهی پروفیل سرعت جریان در این دو هندسه و مقایسه آن با حل کلاسیک(با فرض عدم تأثیرات تنش کوپلی)، ملاحظه میشود که مقیاس طول یک پارامتر تأثیر گذار بر روی جریانهای مقیاس کوچک است و با افزایش مقیاس طول مسأله، پروفیل سرعت سیال و نرخ جریان از حل کلاسیک فاصله میگیرند. به عبارتی دیگر، باکاهش ابعاد هندسی مسأله، وابستگی جریان سیال به طول به عنوان یک پارامتر اساسی (که قبلاً در روابط مشاهده نمیشد) افزایش مییابد. این نتایج برای بررسی جریان سیال در مقیاسهای کوچک همچون بایوسیالات، سیستمهای روغنکاری و میکروالکترومکانیکی کاربرد دارد.
محمد جواد خیامی، علیرضا شاطری نجف آبادی، محمدمهدی دوستدار،
دوره ۱۸، شماره ۷ - ( ۸-۱۳۹۷ )
چکیده
هدف از انجام این تحقیق، بررسی تاثیر استفادهی همزمان از دو انژکتور تزریق سوخت در یک جریان هوای عرضی است. امروزه روشهای متعددی برای بهینهسازی تزریق سوخت در موتورهای احتراق داخلی پیشنهاد میشود. این بهینه سازیها بدلیل تاثیر بالای این متغیر بر کارایی موتور و کاهش آلایندهها است. روشی که در این مطالعه پیشنهاد شده است استفاده از دو انژکتور پاشش سوخت بجای تک انژکتور در مسیر ورودی هوا میباشد. استفاده از دو انژکتور بمنظور برخورد دادن دو اسپری سوخت به یکدیگر و افزایش اغتشاشات و برخورد قطرات و در نتیجه کمک به شکسته شدن و اتمیزه شدن سریعتر آنها است. همچنین استفاده از دو انژکتور میتواند امکان کنترل بیشتر بر روی توزیع زمانی و فضایی را فراهم آورد. شبیه سازیها بصورت عددی و با استفاده از کد تعمیم یافتهی کیوا انجام شده است. این شبیهسازیها مشابه شرایط تزریق سوخت در مانیفولد موتور احتراق داخلی اشتعال جرقهای انجام شده است. نتایج بیانگر آن است که قرار گرفتن دو انژکتور در یک فاصلهی طولی، نصب دو انژکتور در زاویهی ۷۰ درجه با مجرا، قرار دادن دو انژکتور در روبروی هم و یا با زاویه قائمه و زاویهی مخروطی ۱۵ درجه، سبب کاهش قطر متوسط قطرات میگردد. نتایج این مطالعه میتواند در طراحی سیستم تزریق سوخت یک موتور احتراق داخلی مورد استفاده قرار گیرد.
موسی رضائی، وحید شاطریان القلندیس،
دوره ۱۹، شماره ۹ - ( شهریور ۱۳۹۸ )
چکیده
در این مقاله معادلات حرکت غیرخطی تیر یکسر گیردار و یکسر مفصل با ترکباز استخراجشده و با حل آن به مطالعه پدیده تشدید درونی در تیر ترکدار پرداخته شده است. ترک به صورت یک فنر پیچشی مدلسازی شده و تیر ترکدار به صورت دو تیر مجزا که با یک فنر پیچشی به هم متصل شدهاند در نظر گرفته شده است. معادله حرکت تیر ترکدار با فرض غیرخطی هندسی استخراج و با استفاده از روش گالرکین به مجموعهای از معادلات غیرخطی برای مودهای ارتعاشی تبدیل شدند و با استفاده از روش اغتشاشات حل شدند. با توجه به وابستگی انرژی مکانیکی تیر با دامنه نوسان آن، برای بررسی انتقال انرژی بین مودهای ارتعاشی و تاثیر ترک در آن، دامنه آنی مودهای ارتعاشی به دست آمد. نتایج بهدستآمده نشان میدهد که در تیر ترکدار مقدار انرژی انتقالی بین مودها کمتر از تیر سالم بوده ولی نرخ تکرار انتقال انرژی بیشتر از تیر سالم است و نرخ جابهجایی انرژی بین مودها با افزایش عمق ترک با شیب تندتری افزایش مییابد. همچنین پاسخ ارتعاشی بهدستآمده برای تیر ترکدار با میرائیهای مختلف نشان میدهد که مقدار و سرعت انتقال انرژی وابستگی ناچیزی به میرائی سیستم دارد. برای صحهسنجی نتایج بهدستآمده از روش اغتشاشات، معادلات حرکت با استفاده از روش عددی حل شده و نتایج بهدستآمده حاکی از همخوانی کامل نتایج بهدستآمده از روشهای تحلیلی و عددی است.
شکراله محمدبیگی، علیرضا شاطری، مجتبی دهقان منشادی،
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( فروردین ۱۴۰۰ )
چکیده
در پژوهش حاضر میدان دنباله جریان عبوری از روی یک مدل زیردریایی در تونل باد به صورت تجربی بررسی شده است. آزمایشها به منظور بررسی اثر محل قرارگیری بالکهای انتهایی بر روی جریان دنباله ورودی به پروانه مدل زیرسطحی انجام شده است. به منظور بررسی اثر محل قرارگیری بالکهای انتهایی به عنوان مهمترین نوآوری پژوهش حاضر، بالکهای مذکور در سه موقعیت طولی X/L=۰,۸۹, ۰.۹۲, ۰.۹۵ بر روی پاشنه مدل زیرسطحی نصب شده و جریان دنباله در موقعیت X/L=۰.۹۷۸ و عدد رینولدز ۵^۱۰*۶ توسط پراب پنج حفره و جریان سنج سیم داغ اندازه گیری شده است. در پایان این بررسی ها موقعیت طولی X/L=۰.۹۵ به عنوان مکان بهینه برای قرارگیری بالکهای انتهایی به منظور بهبود جریان دنباله ورودی به پروانه از نظر کاهش مساحت کلی و نیز کمترین میزان اغتشاشات و غیریکنواختی انتخاب شده است. نتایج به دست آمده در طول این پژوهش نشان دادند که ورود جریان دنباله پایه نگهدارنده به قسمت پاشنه موجب رشد مساحت ناحیه دنباله شده و باعث افزایش متوسط سرعت و کاهش میزان غیریکنواختی جریان دنباله می شود.
دوره ۲۶، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۱ )
چکیده
ضرورت آگاهی از ارزش اقتصادی مکانهای تاریخی و گردشگری و عوامل مؤثر بر آن از نظر ایجاد اشتغال، تولید، درآمد منطقه و همچنین سرمایهگذاری عمومی و سیاستگذاری مناسب برای بهبود کیفی آن بر کسی پوشیده نیست و از اهمیت بسیاری برخوردار است. قلعۀ چالشتر بهعنوان یکی از شناختهشدهترین آثار تاریخی استان چهارمحال و بختیاری، هر ساله مقصدی مهم برای گردشگران این خطه بهشمار میآید. هدف از پژوهش حاضر پاسخگویی به این سؤال است که ارزش اقتصادی سالانۀ قلعۀ چالشتر چقدر است؟ بنابراین برای پاسخگویی به این سؤال از روش هزینۀ فردی استفاده شده است. جامعۀ آماری مورد بررسی در این پژوهش شامل تمام بازدیدکنندگان قلعۀ چالشتر است که از میان آنها با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونهگیری تصادفی ساده، نمونهای معادل ۱۳۰ نفر از طریق تکمیل پرسشنامه در تابستان سال ۱۴۰۱ مورد سؤال قرار گرفتند و دادهها توصیف و تجزیه و تحلیل شدند. در این پژوهش تابع تولید هزینۀ سفر براساس فرم خطی و با استفاده از روش رگرسیون حداقل مربعات معمولی (OLS) برآورد شد. براساس نتایج، متغیرهای هزینۀ سفر و نوع وسیلۀ نقلیه برای رسیدن به مقصد از عوامل مؤثر بر تعداد بازدیدهای سالانه هستند. بهگونهای که هرکدام از این متغیرها به ترتیب با ضریب ۰۰۰۲/۰- و ۲۸۷/۰- به کاهش تعداد بازدیدها منجر خواهند شد. با توجه به نتایج، میانگین ارزش تفریحی خانوار برای بازدید از قلعۀ چالشتر با استفاده از روش هزینۀ سفر در سال ۲۹۵ هزار ۲۶۰ ریال و میزان کل مازاد مصرفکننده در سال ۲۳۰ میلیون و ۲۵۲ هزار و ۹۲۵ ریال برآورد شده است. یافتههای پژوهش میتواند راهنمایی برای برنامهریزان سازمان میراث فرهنگی جهت تعیین بهای مناسب بلیت، تأمین مالی هزینهها و ارائۀ خدمات در قلعه باشد. ازاینرو پیشنهاد میشود با ایجاد مراکز فرهنگی مانند کتابخانهها، مراکز صنایع دستی، احداث مکانهای استراحتی ازجمله رستوران، کافه، مراکز بازی برای کودکان و .... گامی در راستای افزایش جذابیت و جذب گردشگر به این منطقه برداشته شود.