۵۹ نتیجه برای سروش
دوره ۱، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۹ )
چکیده
زیستپذیری از نزدیکترین مفاهیم به کیفیت زندگی است که از طریق آن میتوان مطلوبیت محیط زندگی را برآورد کرد. بنابراین هر گونه افزایش یا کاهش میزان زیستپذیری، روشی برای ارزیابی کیفیت زندگی و ماندگاری ساکنان محلات و شهرها است. به موازات توسعه شهرها از جمله شهر همدان، تمام محلات قدیمی، جدید و حاشیهای با انواع دگرگونیهای کالبدی، اجتماعی و غیره مواجه شدهاند. پس انتظار میرود که زیستپذیری در محلات با انواع فراز و نشیبها مواجه باشد و این امر نیاز به بررسی دارد. در مطالعه حاضر، سه محله مختلف شامل حاجی، اعتمادیه و مزدقینه بررسی شدهاند. هر سه محله در دو منطقه واقع شدهاند. در نهایت از ۴ مولفه کالبدی- فضایی، اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی و زیستمحیطی استفاده شد. زیرمعیارهای هر مولفه بهصورت سلسله مراتبی چیدمان شد و دو به دو مورد سنجش قرار گرفت. روش مطالعه، تحلیلی- مقایسهای و ارزیابی و تحلیل دادهها نرمافزارهای SPSS ۱۹ و Expert Choice ۱۰ و روش AHP انجام شد. جمعآوری اطلاعات از طریق برداشت عینی، تکمیل پرسشنامه و انجام مصاحبه با شهروندان و مسئولین بوده است. نتایج نشان میدهد که زیستپذیری در محله اعتمادیه با امتیاز ۴۳۱/۰ کیفیت مطلوبتری دارد و دو محله دیگر یعنی حاجی (۳۲۲/۰) و مزدقینه (۲۴۶/۰) به ترتیب در مرتبههای دوم و سوم قرار دارند. مولفه کالبدی و اقتصادی در محله حاجی نسبت به محلات دیگر از مطلوبیت بیشتری برخوردار است، ولی مولفه اجتماعی در محله مزدقینه نسبت به دو محله دیگر برتری دارد. همچنین محله اعتمادیه در مولفه زیستمحیطی نسبت به سایر محلات اولویت دارد.
دوره ۲، شماره ۱۲ - ( ۱۰-۱۴۱۱ )
چکیده
-
دوره ۳، شماره ۱ - ( زمستان ۱۳۹۹ )
چکیده
سه کشور ترکیه، سوریه و عراق که حوضههای مشترک آبریز و آبگیر رودخانههای دجله و فرات را در اختیار دارند، به خاطر وابستگی روزافزون به آب این رودخانهها مجبور به ایجاد سد و کنترل جریانات آبی داخل قلمرو خود شدهاند. در این بین کشور ترکیه که از موقعیت بالادستی نسبت به دو همسایه جنوبی خود برخوردار است، در چارچوب پروژه آناتولی جنوب شرقی یا گاپ (GAP) به منظور توسعه کشاورزی و صنعتی سرزمینهای جنوب شرقی خود به مقدار زیادی از آب رودخانههای دجله و فرات نیاز خواهد داشت و با سد سازیهای فراوان بر روی این دو رودخانه در خاک خود مقدار آب خروجی به دو کشور سوریه و عراق را به مقدار زیادی نسبت به قبل کاهش داده است. کاهش آب دجله و فرات از زمان اجرای طرح موجب صدمات بسیاری به امنیت زیست محیطی عراق و سوریه شده است که این آسیبها در ادامه پیامدهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی نامناسبی برای دو کشور مذکور به بار آورده است. این مسئله به علاوه باعث به وجود آمدن تردیدهایی در رابطه با اهداف سیاسی ترکیه در چند دهه اخیر، منجر به بروز کشمکش و مناقشههایی بین سه کشور شده است. بر این اساس پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی – تحلیلی و منابع کتابخانهای در پی پاسخ به این سوال است که هیدروپلیتیک پروژه گاپ چه تاثیری بر امنیت زیست محیطی عراق و سوریه داشته است و اهداف ترکیه از اجرای این طرح چیست؟ اجرای مرحلهای پروژه گاپ در طی چند دهه اخیر پیامدهای زیست محیطی بسیاری از جمله آلودگی آب، از بین رفتن گونههای کمیاب زیستی جانوری و گیاهی، افزایش بیابانزایی، شور شدن خاک، خشکی باتلاقها و حوضچهها و تولید ریزگردها در عراق و سوریه شده است و به نظر میرسد ترکیه با تکیه بر این طرح به دنبال ایجاد هیدروهژمونی در منطقه است.
دوره ۳، شماره ۱۲ - ( ۴-۱۴۱۲ )
چکیده
-
دوره ۹، شماره ۱ - ( زمستان ۱۳۹۶ )
چکیده
اهداف: علوم و فناوریهای نوظهور و جدید، پتانسیل عظیمی در حوزه نوآوری دارند. بنابراین باید در برابر عدم قطعیتهای بزرگی که بهوسیله مجهولات ایجاد میشوند، حفاظت شوند. هدف پژوهش حاضر ارزیابی آینده مسیرهای نوآوری زیستفناوری براساس همگرایی آن با سایر فناوریها بود.
اطلاعات و روشها: در این پژوهش مروری سیستماتیک با ارزیابی آیندهنگرانه مسیرهای نوآوری زیستفناوری، راهبردهای آینده این فناوری در سطح ملی تعیین شد. تمام کاربردهای بالقوه نشاندهنده مسیرهای نوآوری آینده این فناوری، در ترکیب و همگرایی با فناوریهای نانو، اطلاعات و علوم و فناوریهای شناختی مشخص شد. میزان شدت و ضعف اثرات و موانع در تمام بخشهای فناوری زیستی در سه دوره زمانی کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت و نمودار اثرات- موانع فناوریهای زیستی بهصورت دوتایی ترکیبی و برای خود زیستفناوری، تعیین و در قالب راهبردهای چشمپوشی، سرمایهگذاری، بهرهبرداری و فرصتطلبی پیشنهاد شد.
یافتهها: در حوزه زیستفناوری- فناوری اطلاعات در میانمدت بیشترین تاثیر بهترتیب روی شاخصهای بهبود کیفیت مطلوب زندگی انسانی، بهبود پیامدهای مثبت اجتماعی و افزایش رتبه نوآوری و در حوزه زیستفناوری- فناوری نانو و زیستفناوری- علوم شناختی روی شاخصهای بهبود کیفیت مطلوب زندگی انسانی، افزایش قدرت امنیتی و دفاعی و بهبود پیامدهای مثبت اجتماعی بود.
نتیجهگیری: بیشترین تعداد کاربرد شامل بازه زمانی میانمدت است. راهبرد "بهرهبرداری" بهترتیب باید در حوزههای زیستفناوری- علوم شناختی و زیستفناوری- فناوری نانو استفاده شود. از راهبرد "سرمایهگذاری" باید بیشترین استفاده در حوزههای زیستی مشترک با فناوری اطلاعات صورت پذیرد. در حوزههای مشترک زیستفناوری با فناوری نانو و علوم شناختی نیز بیشترین استفاده از راهبرد "فرصتطلبی" است.
دوره ۹، شماره ۲ - ( بهار ۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف: زعفران از جمله گیاهانی است که اثر دگرآسیبی اندامهای مختلف آن بر جوانهزنی بذر برخی از گونههای علف هرز گزارش شده است. این مطالعه با هدف بررسی اثر دگرآسیبی عصاره برگ و بنه زعفران در مراحل مختلف رشد بر جوانهزنی علف هرز تاتوره انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، در پاییز ۱۳۹۳ در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، آزمایشی برای جوانهزنی علف هرز تاتوره بهصورت کرتهای خردشده در قالب طرح کاملاً تصادفی با ۳ تکرار انجام گرفت. عوامل مورد بررسی در آزمایش شامل عصاره در دو نوع (آبی و الکلی)، نوع بافت با ۳ ترکیب بافتی و غلظتهای مختلف عصاره آبی و الکلی بهعنوان فاکتور اصلی و مرحله رشدی گیاه زعفران در ۳ مرحله بهعنوان فاکتور فرعی بود. تحلیل واریانس از طریق مدل خطی تعمیمیافته (GLM) و با استفاده از نرمافزار SAS ۹.۱ و رسم نمودارها با استفاده از نرمافزار ۲۰۱۳ Excel انجام شد.
یافتهها: غلظت و مرحله رشدی زعفران تاثیر معنیداری بر درصد جوانهزنی تاتوره داشت، اما اثر اصلی نوع اندام بر این صفت معنیدار نبود. عصاره آبی بنه زعفران در مرحله رشد بنههای دختری در غلظت ۲گرم بر لیتر نسبت به سایر مراحل رشد تاثیر معنیداری بر درصد جوانهزنی بذر تاتوره نداشت، اما در غلظت ۴گرم موجب کاهش شدیدتر درصد جوانهزنی بذر تاتوره شد.
نتیجهگیری: عصاره گیاه زعفران دارای پتانسیل دگرآسیبی است و صفات جوانهزنی شامل درصد جوانهزنی، طول ساقهچه و ریشهچه علف هرز تاتوره در مراحل مختلف رشد زعفران تحت تاثیر عصاره آبی و الکلی اندامهای مختلف قرار میگیرند.
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( زمستان ۱۳۹۷ )
چکیده
یکی از چالشهای اصلی درمان بیماریها با نقص ژنتیکی از جمله سرطان، انتقال ناکارآمد مولکولهای دارویی و عدم توانایی آشکارنمودن و ردیابی داروی انتقالیافته به جایگاه هدف است. بنابراین یافتن نانوحاملهایی با اثرات دوگانه انتقال دارو به هسته و ردیابی مولکول درمانگر، اخیراً در اولویت تحقیقاتی محققان این حوزه قرار گرفته است. هدف از این مطالعه، طراحی نانوذرات فتولومینسنت مبتنی بر نقاط کوانتومی گرافن فاقد سمیت و پپتیدهای کایمریک MPG-۲H۱ با قابلیت دوگانه ورود عوامل ژنتیکی کوچک به درون هسته و ردیابی آنها است. در این مطالعه نقاط کوانتومی گرافن (GQD) دارای رنگ نشری سبز توسط روش هامر و سالوترمال سنتز شدند و از طریق اسپکتروسکوپیهای UV-Vis، فتولومینسنت (PL)، رامان و میکروسکوپی SEM مورد بررسی قرار گرفتند. GQDها از طریق میانکنشهای غیرکووالان به پپتیدهای کایمریک MPG-۲H۱ متصل شدند. اتصال به پپتید سبب تغییر پتانسیل زتا به مقادیر مثبتتر شد (از ۶/۳۸- به ۱/۱۱- در کمپلکس ۱، ۶/۹- در کمپلکس ۲ و ۷۴/۵- در کمپلکس۳). نتایج سنجش تاخیری ژل آکریل آمید حاکی از برقراری اتصال بین پپتید و GQDها است. سمیت سلولی GQD و MPG-۲H۱ توسط سنجش MTT بررسی و در نهایت تصویربرداری سلولی انجام شد. نتایج حاکی از پتانسیل بالای ورود کمپلکسهای فاقد سمیت MPG-۲H۱/GQD به سلول بود، در حالی که GQDهای آزاد ورود چشمگیری به درون سلول نشان ندادند.
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده- در مقاله حاضر تحلیل عددی گروه ستون سنگی ۱ با طول ده متر ارائه شده که در لایه ای
رسی ساخته شدهاند. بارگذاری توسط پی صلب انجام شده است. گروه ستونهای سنگی شامل پنج
ستون سنگی می شود که هندسه خاک و ستونها متقارن است. تحلیلهای عددی انجام شده به صورت
دوبعدی و کرنشصفحهای است. رفتار مصالح ستون سنگی و خاک اطراف آن با مدل رفتاری
الاستوپلاستیک مور- کولمب مدل سازی شده است. در تحلیلهای انجام شده اثر پارامترهای مختلف
مانند تعداد ستونها، فاصله ستونها از یکدیگر، طول ستونها، نسبت مدول الاستیسیته مصالح ستون
سنگی به مدول الاستیسیته خاک اطراف، اندازه پی و ضریب پواسون مصالح ستون و خاک مطالعه
شده اند.
نتایج نشان میدهند که شکم دادگی ستون که به گسیختگی آن منجر میشود، در قسمتهای بالایی
ستون (بین دو تا چهار برابر قطر ستون از سر ستون) اتفاق میافتد. شکم دادگی در ستونهای داخلی
در بخشهای پایینتری نسبت به ستونهای کناری اتفاق میافتد. مهمترین نتیجه بهدست آمده این است
که گروه ستون سنگی میتوانند شامل ستونهایی با طول غیر یکسان باشند که ضمن صرفه اقتصادی،
هدف از ساخت ستونهای سنگی را در کاهش نشست تأمین کنند.
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۰ )
چکیده
اهداف: یکی از راه حل هایی که در دهه اخیر جهت برقراری ارتباطی مؤثر میان معماری و مهندسی سازه پیشنهاد شده است، طراحی هم زمان سازه و معماری به وسیله بهینه سازی توپولوژی است. بهینه سازی توپولوژی یکی از انواع بهینه سازی سازهای است که به دلیل تأثیر مستقیم بر فرم در حوزه معماری ظهور نموده است. هدف از این پژوهش تدوین چارچوبی جهت به کارگیری این روش بهینه سازی و بهره گیری از قابلیت های آن در فرآیند طراحی معماری است.
روش ها: ابتدا به تشریح مفاهیم نظری بهینه سازی توپولوژی و مدلسازی عددی اجزای محدود پرداخته، سپس کاربردهای استفاده از بهینه سازی توپولوژی در معماری بررسی شده است و فرآیند به کارگیری این روش در طراحی معماری با استفاده از الگوریتم های معرفی شده و نرم افزارهای موجود بیان شده است.
یافته ها: در طراحی با استفاده از بهینه سازی توپولوژی عموما تاثیر تصمیمات آغازین بر فرم های حاصله از ابتدا مشخص نیست، به همین جهت تهیه دیاگرام های فرم شناسی باعث می شود که طراح بتواند از تسلط بیشتری بر فرمهای حاصل از این روش برخوردار باشد. تهیه و استفاده از جداول فرم شناسی، که نشان دهنده تاثیر نوع و محل شرایط تکیه گاهی و بارگذاری بر طراحی پل های با شرایط مشابه هستند، راه حلی جهت شفاف تر نمودن فرآیند طراحی معماری با استفاده از بهینه سازی توپولوژی فراهم خواهد آورد.
نتیجه گیری: در این تحقیق اطلاعات مورد نیاز جهت بهرهگیری از بهینه سازی توپولوژی در طراحی و چگونگی طراحی یک پل عابر پیاده با استفاده از این روش توضیح داده شده است و چارچوبی مشخص از روند فرم یابی و استفاده از روش بهینه سازی توپولوژی در دل فرآیند طراحی معماری ارائه گردیده است.
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( شماره ۱ پیاپی ۵۶- ۱۳۸۷ )
چکیده
شرکتهای مادر، ماهیت متفاوتی در مقایسه با شرکت های تجاری دارند. شرکت مادر با داشتن سیاست مشخص در قبال محصولات و خدمات به حمایت، پشتیبانی و کنترل شرکت های تابعه خود می پردازد. از آنجا که دو شرکت مادر با سبد محصولات و خدمات مشابه، حتی در سطح بین المللی به ندرت یافت می شود، مفهوم رقابت و برنامه ریزی استراتژیک در بین آنها با شرکت تجاری معمولی متفاوت است. این تفاوت در نقش اساسی حمایت و پشتیبانی از شرکت های تابعه به ظهور می رسد. برنامه ریزی استراتژیک سیستمهای اطلاعاتی بدین جهت صورت می گیرد تا محور سرمایه گذاری در زمینه فناوری اطلاعات و ارتباط را با اهداف استراتژیک سازمان همسو نماید. از آنجائیکه هدف استراتژیک و مفهوم رقابت در میان شرکت مادر از شرکت تجاری متداول تک یا چند محصولی متمایز است، لذا مراحل برنامه ریزی استراتژیک سیستمهای اطلاعاتی نیز برای شرکت های مادر از فرایند متفاوت تبعیت می کند. این ماهیت متمایز باعث در نظر گرفتن ملاحظات در مراحل برنامه ریزی استراتژیک سیستمهای اطلاعاتی می شود. این مقاله با بکارگیری روش ارزیابی متوازن، منابع محدود سرمایه گذاری را روی فرآیندهایی متمرکز می کند که در تحقق اهداف استراتژیک شرکت های مادر نقش اساسی دارند.
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۹-۱۳۸۸ )
چکیده
هدف: استفاده غذایی و پزشکی خیار دریایی دارای قدمت بالایی است. آثار ضد باکتریایی، ضد قارچی،
آنتی اکسیدانی و ضد توموری آن در مطالعات نشان داده شده است.
هدف از این مطالعه بررسی اثر ضد باکتریایی چهار عصاره بهدست آمده از خیار دریایی Holoturia. SP جمعآوری شده از سواحل جزیره هنگام در خلیج فارس است.
مواد و روشها: عصارههای متانولی، هگزانی، آبی و کلروفرمی از بافت دیواره بدن خیار دریایی استخراج شد که آثار ضد باکتریایی این عصارهها بر سه سویه TG۱، K۱۲ و TOP ۱۰ F′ از باکتریهای اشرشیاکلی با استفاده از دو روش سنجش باکتریایی انتشار دیسک و ریزرقیقسازی محیط کشت آزمایش شد.
نتایج: مهار رشد در تمامی سویههای بررسی شده در غلظتهای ۷۸/۰ تا ۱۰۰ میلیگرم در میلیلیتر از عصارههای متانولی، هگزانی و کلروفرمی نشان داده شد. از میان این عصارهها تنها عصاره متانولی و کلروفرمی در غلظت ۱۰۰ میلیگرم در میلیلیتر بهترتیب باعث مرگ سویههای باکتریایی K۱۲ و TG۱ شدند. عصاره آبی نیز در هر سه سویه دارای اثر القاکنندگی بر رشد باکتری بوده است.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که خیار دریایی را میتوان بهعنوان یک منبع از ترکیباتی با توان ضد باکتریایی معرفی نمود که این ترکیبات میتوانند کاندیدای مناسبی برای ساخت ترکیبات دارویی-پزشکی و آنتیبیوتیکها باشند.
دوره ۱۲، شماره ۴۸ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده
چکیده
در این تحقیق تاثیر فیبر سیب و انگور در غلظتهای مختلف بر قابلیت زندهمانی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و خواص فیزیکوشیمیایی، حسی و رئولوژیکی ماست سینبیوتیک در طول ۲۹ روز نگهداری در دمای ۱±۵ درجه سانتی گراد مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در تعداد لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در نمونه شاهد و نمونه حاوی ۵/۰ درصد فیبر به ترتیب با یک و ۵/۰ سیکل لگاریتمی کاهش به ۶ و ۸۵/۶ سیکل لگاریتمی رسید در حالی که نمونه حاوی ۱ درصد فیبر با ۲۵/۰ سیکل لگاریتمی افزایش از ۳۳/۷ به ۶/۷ سیکل لگاریتمی رسید. این افزایش در نمونههای حاوی فیبر گندم به طور غیر معنیداری بیشتر از فیبر سیب بود. همچنین افزایش مقدار فیبر موجب افزایش گرانروی و کاهش هم افزایی نسبت به نمونههای فاقد فیبر گردید .(P<۰,۰۵) فیبر گندم در مقایسه با فیبر سیب گرانروی را بیشتر افزایش داد .(P<۰.۰۵) همچنین با افزایش مقدار هر دو فیبر امتیاز رنگ و طعم نمونههای ماست بطور معنیداری کاهش یافت که این کاهش در تیمارهای حاوی فیبر سیب بیشتر بود. در کل بین تیمارهای حاوی فیبر، ماست حاوی نیم درصد فیبر گندم بهترین تیمار از نظر رنگ و طعم بود. لذا استفاده از فیبر گندم با غلظت نیم درصد علاوه بر بهبود ویژگیهای بافتی و شیمیایی ماست، رضایت مصرف کننده را نیز می تواند به دنبال داشته باشد.
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۹ )
چکیده
هدف: توکسوپلاسما گوندی یک انگل تکیاختهای داخل سلولی است که موجب بیماری توکسوپلاسموزیز در انسان و حیوان میشود. در سالهای اخیر پیشرفت چشمگیری در زمینه شناخت کاندیدهای مناسب واکسن که باعث القای پاسخهای ایمنی مؤثر میشود، صورت گرفته است.
در این مطالعه، از ژن کامل راپتری-۲ توکسوپلاسما گوندی برای ساخت DNA واکسن استفاده شد و در نهایت پاسخهای ایمنی ناشی از این ژن در مقایسه با گروههای کنترل ارزیابی شد.
مواد و روشها: ایمنیزایی موشهای BALB/c سهبار و بهصورت عضلانی (به فاصله سه هفته) توسط
pc-ROP۲ (بهعنوان گروه شاهد) و pc DNA۳ و فسفات بافر سالین (بهعنوان گروههای کنترل) انجام پذیرفت.
بعد از انجام ایمونیزاسیون، پاسخهای ایمنی ناشی از آن به کمک اندازهگیری سطح آنتیبادی و سطح سیتوکینها ارزیابی شد.
نتایج: نتایج حاصل از اندازهگیری سیتوکینهای اینترفرون گاما و اینترلوکین ۴ نشاندهنده مقادیر بالای اینترفرون گاما و مقادیر پایین اینترلوکین ۴ در گروههای واکسینه شده با pc-ROP۲ در مقایسه با گروههای کنترل بود. این نتایج نشان میدهد که پاسخ ایمنی سلولی Th۱ در موشهایی که با pc-ROP۲ واکسینه شدهاند در مقایسه با موشهای گروههای کنترل که با پلاسمید خالی pc-DNA۳ و فسفات بافر سالین واکسینه شدهاند، به شدت تحریک شده است.
اندازهگیری آنتیبادی کل IgG اختلاف معنیدار را بین گروههای مورد و کنترل تأیید کرد (۰۵/۰>P). همچنین میزان بقای موشها در گروههای مورد و کنترل بعد از انجام چالش ارزیابی شد. نتایج بهدست آمده نشان داد که میزان بقای موشهایی که با پلاسمید pc-ROP۲ ایمنسازی شدند، با گروههای کنترل اختلاف معنیدار دارند (۰۵/۰>P).
نتیجهگیری: نتایج این تحقیق نشان میدهد که pc-ROP۲ بهعنوان DNA واکسن در القای پاسخهای ایمنی همورال و سلولی مؤثر بوده و همچنین در افزایش طول عمر موشها در برابر توکسوپلاسموزیز تا اندازهای مفید است.
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده- آسیبهای وارد شده به برخی از سازههای مستقر در زمینهای رسی در نقاط کویری کشور به ویژه شهر یزد و ابهام در تفسیر ساز و کار و علت این آسیبها، شناسایی خصوصیات تورمی این خاکها را ضروری میسازد. گنجایش تورم خاک شهر یزد با ۳۰ نمونه گرفته شده از اعماق ۵/۱ تا ۵/۳ متری از مکانهای مختلف ارزیابی شد. آزمایش های فیزیکی شامل تعیین حدود اتربرگ، دانهبندی به روش هیدرومتری، چگالی خشک طبیعی، درصد رطوبت، چگالی ویژه و درصد و فشار تورم، آزمایش های شیمیایی برای تعیین ترکیبات شیمیایی و کاتیونهای موجود در خاک رس منطقه و آزمایش کانیشناسی (XRD) برای تعیین درصد کانیهای رس موجود در خاک، انجام شده است. بر اساس ارزیابی غیرمستقیم، گنجایش تورم نمونهها، بیشتر در گروه متوسط و پایین قرار گرفته و اندازهگیری مستقیم با دستگاه ادومتر نیز این موضوع را تایید کرده است. کانیهای خاک، شامل ایلیت، و مونت موریلونیت و درصد کمی کائولینیت بوده، ولی کمبود کاتیون سدیم و وجود مقدار زیادی کاتیون کلسیم و آهک باعث شده که گنجایش تورم خاک زیاد نباشد. در بررسی عوامل ذاتی موثر بر تورم، ارتباط مستقیم میزان تورم با ویژگی های خمیری، درصد رس و درصد کاتیون سدیم و ارتباط معکوس آن با درصد آهک خاک مشاهده شد.
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( ۱- )
چکیده
شکل دهی پرتو وفقی، در مقایسه با روش غیر وفقی تاخیر و جمع (DAS)، بهبودی قابل ملاحظهای در رزولوشن تصاویر اولتراسوند ایجاد میکند، اما در بهبود کنتراست، این برتری مشاهده نمیشود. در برخی مطالعات، شکلدهی پرتو کمترین واریانس مبتنی بر فضای ویژه (EIBMV) مورد مطالعه قرار گرفته و بهبودی در کنتراست ضمن حفظ رزولوشن گزارش شده است. در این مقاله، ما روش دیگری بر مبنای فضای ویژه بنام حذف کننده ویژه (EC) ارائه میکنیم و نشان میدهیم این روش قادر به ارائه نتایج بهتری است. البته در این روش، نیاز به ماتریس کواریانس نویز و تداخل است در حالیکه در روشهای MV و EIBMV به ماتریس کواریانس داده نیاز است. بنابراین یک حذف کننده ویژه تغییر یافته پیشنهاد شده است که در آن، تا زمانیکه حذف سیگنال رخ ندهد، بردار وزن در زیرفضای نویز، زیرفضای عمود بر بردارهای ویژه غالب، در نظر گرفته میشود و در غیر آن، بردار وزن با وزنهای یکنواختانتخاب میشود. نتایج شبیهسازی، برتری روش پیشنهادی را بر روشهای MV و EIBMV از نظر کنتراست نشان میدهد. بعلاوه، این روش در مقابل خطاهای سرعت صوت، مقاومتر است و قادر به ایجاد تصاویر با تمایز بهتر مرزها است.
دوره ۱۳، شماره ۵۱ - ( ۲-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده در این مطالعه تاثیر فیبر انگور و کیتوزان بر زندهمانی لاکتوباسیلوس فرمنتوم و خواص فیزیکوشیمیایی و حسی ماست میوهای حاوی کیوی درطول زمان نگهداری با استفاده از روش سطح پاسخ مورد بررسی قرار گرفت. مقدار فیبر انگور در محدوده ۲/۱-۰ درصد، مقدار کیتوزان ۱-۰ درصد و زمان نگهداری ۲۱-۳ روز بود. نتایج تجزیه آماری دادهها نشان داد که با افزایش مقدار کیتوزان زندهمانی لاکتوباسیلوس فرمنتوم بطور معنیداری کاهش، اما با افزایش مقدار فیبر افزایش یافت (۰۵/۰>p). مقدار رطوبت و آب اندازی نمونهها نیز با افزایش مقادیر فیبر انگور و کیتوزان بطور معنیداری کاهش یافت (۰۵/۰>p). همچنین افزایش مقدار کیتوزان فقط موجب کاهش امتیاز رنگ شد اما افزایش مقدار فیبر علاوه برامتیاز رنگ، امتیاز طعم نمونهها را نیز بطور معنیداری کاهش داد (۰۵/۰>p). در نهایت، میزان فیبر انگور ۹/۰ درصد، کیتوزان ۱/۰ درصد و زمان نگهداری ۱۲ روز به عنوان شرایط بهینه برای تولید ماست میوهای پروبیوتیک حاوی کیوی تعیین گردید.
دوره ۱۵، شماره ۱۲ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده
یکی از مشکلات اصلی در ماشینکاری قطعات جدار نازک از جنس آلیاژهای استحکام بالای آلومینیم، اعوجاج و ناپایداری ابعادی قطعات بعد از ماشینکاری است که منجر به افزایش نرخ قطعات معیوب و افزایش هزینههای تولید میگردد. در این مقاله رابطه تنشهای پسماند ناشی از کوئنچ و ماشینکاری قطعات، با میزان اعوجاج یک قطعه جدار نازک از جنس آلیاژ ۷۰۷۵Al مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور، دو گروه آزمایش انجام شده است. در مرحله اول به بررسی ارتباط تنشهای پسماند ناشی از فرایند کوئنچ با اعوجاج پرداخته شده است. با انجام آزمایشهای تجربی، اثر بخشی دو روش کوئنچ پلیمری و کوئنچ معکوس در کاهش تنشهای پسماند در مقایسه با کوئنچ در آب بررسی شده است و رابطه سطح تنشها با میزان اعوجاج بررسی شده است. در مرحله دوم با آزمایشهایی با شرایط مختلف ماشینکاری و اندازهگیری نیرو، حرارت و تنش پسماند در قطعات، تاثیر این پارامترها بر میزان اعوجاج قطعات بررسی شده است. نتایج به دست آمده نشان میدهد هر دو نوع تنش، در ایجاد اعوجاج در قطعات موثر هستند و که میبایست با انتخاب استراتژیهای مناسب تا حد امکان سطح این تنشها را کاهش داد.
دوره ۱۵، شماره ۱۳ - ( ویژهنامه ۱۳۹۴ )
چکیده
دوره ۱۵، شماره ۱۳ - ( ویژهنامه ۱۳۹۴ )
چکیده
دوره ۱۵، شماره ۷۴ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده
چکیده در این تحقیق، شرایط استخراج به کمک امواج فراصوت آنتی اکسیدان های طبیعی چای کوهی با بیشینه سازی مجزا و همزمان راندمان فنول کل، فلاونوئید کل و فعالیت آنتی اکسیدانی با روش سطح پاسخ بهینه سازی شد. یک طرح مرکب مرکزی شامل چهار متغیر مستقل قدرت امواج فراصوت، نسبت حلال به ماده خشک، زمان و ترکیب حلال در پنج سطح، شامل۳۰ آزمون با ۶ تکرار در نقطه مرکزی استفاده شد. نتایج نشان داد که معادله درجه دوم چند جمله ای به طور موفقیت آمیزی می تواند برای بهینه سازی شرایط استخراج استفاده شود. ضرایب تبین مدل ها برای فنول کل، فلاونوئید کل و فعالیت آنتی کسیدانی به ترتیب ۸۳/۰، ۹۰/۰ و ۹۲/۰ بود. همچنین نتایج حاصل از بهینهسازی فرآیند استخراج فنول کل نشان داد که بیشترین میزان ترکیبات فنولیک ۸/۱۹ (میلیگرم معادل گالیک اسید/گرم ماده خشک) در شرایط قدرت امواج فراصوت ۸/۲۹۷ وات، نسبت حلال به ماده خشک ۳/۵۶، زمان ۱۴ دقیقه و ترکیب حلال۲/۴۳ % متانول؛ بیشترین میزان فلاونوئید کل ۵۴/۵ (میلی گرم معادل کوئرستین/گرم ماده خشک) تحت شرایط قدرت امواج فراصوت ۳۰۰ وات، نسبت حلال به ماده خشک۶۰ ، زمان ۱۴ دقیقه و ترکیب حلال۴/۶۹% متانول و شرایط بهینه بر حسب درصد فعالیت آنتیاکسیدانی ۴/۷۸ % در شرایط قدرت امواج فراصوت ۳۰۰ وات، نسبت حلال به ماده خشک۴۰، زمان ۱۴ دقیقه و ترکیب حلال۷/۶۱ % متانول بدست آمد.