جستجو در مقالات منتشر شده
۷ نتیجه برای سبزعلی
دوره ۵، شماره ۴ - ( شماره ۴ (پیاپی ۲۰)- ۱۳۹۳ )
چکیده
زبان تاتی از جمله زبانهایی است که از میان شیوههای رایج در بین زبانهای جهان برای نمایش روابط دستوری، از شیوه «حالتنمایی» و «نشاندار کردن وابستهها» در کنار شیوههای دیگری همچون «مطابقه» استفاده میکند. این زبان یکی از زبانهای ایرانی شمال غربی است که گونههای مختلف آن در برخی روستاها و شهرهای استانهای اردبیل، قزوین، زنجان و گیلان به صورت جزیرههای زبانی به حیات خود ادامه میدهند. گونه مورد بررسی در این مقاله، دروی (dərav-i) تاتی مورد تکلم در روستای درو، از توابع شاهرود خلخال است. هدف از این پژوهش، بررسی نظام حالتنمایی در این گونه است. با وجود ویژگیهای کهن این گونه زبانی، تاکنون تحقیقی در مورد نظام حالتنمایی آن انجام نشده است؛ درحالیکه این گونه، به علت مهاجرت بسیار زیاد نسل جوان به شهرهای اطراف و عدم انتقال به نسل بعدی، از زبانهایی است که بسیار در معرض خطر فراموشی قرار دارد.
دوره ۵، شماره ۱۴ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده
دوبیتیها نوعی از ادبیات عامه است که در سراسر کشور با نامهای مختلف پراکندهاند. گستره این ابیات بسیار وسیع است؛ اما عظمت ادب فارسی بر آن سایه انداخته و تا حال کمتر از ادب رسمی فارسی بدان پرداختهاند. برخی از اشعار دوبیتیها هنگام کار خوانده میشود. آنچه در این مقاله معرفی شده، اشعار گیلکی کار شالیزار و بررسی برخی از مضمونهای پربسامد آن است. در استان گیلان، زنان هنگام کار شالیزار شعرهای بسیاری میخوانند. برای این کار نخست پیکرهای (بیش از دویست قطعه شعر) به روش میدانی جمعآوری و در مرحلۀ بعد از نظر موضوعی تحلیل شدهاند. شعر مربوط به کار و شعر عاشقانه از مضمونهایی هستند که در ببیشتر اشعار تکرار میشوند. در این مقاله ضمن بررسی شعر کار در سه بخش کلی، مضمونهای شعر کار گیلکی بررسی شدهاند. شعرهای مربوط به شالیزار، باغبانی، چوپانی، ماهیگیری، چارواداری، و ... از شعرهای کار گیلکی بررسیشده در این مقاله هستند.
دوره ۶، شماره ۲۲ - ( تابستان ۱۳۹۲ )
چکیده
اسطوره¬های سراسر دنیا شباهت¬های زیادی با هم دارند و بدان¬خاطر، همه یا اغلب اساطیر جهان را می¬توان ذیل چند الگو جمع و طبقه¬بندی کرد. آیین¬های رایج در جامعه از جملۀ حوزه¬هایی¬اند که در آنها می¬توان به دنبال اسطوره¬ها گشت، و بعد از شناختِ جنبه¬های اساطیری، آنها را با هم مقایسه کرد. آیین¬های نوروزی ایران، که شکلهای مختلفی در سراسر کشور دارند، رسوباتی از چندین اسطوره در خود نهان دارند که یکی از آنها اسطورۀ باروری و ایزد نباتی است. این اسطوره در ایران نمودهای بسیاری دارد که سیاوش یکی از آنهاست. این مقاله بر آن است که در آیین عروس¬گولی گیلانی، نشانه¬ها و عناصری وجود دارد که در اسطوره¬های باروری سایر ملل گزارش شده است، یعنی این نشانه¬ها احتمال این را که عروس¬گولی یک اسطورۀ باروری است، تقویت می¬کند و آن را شایستۀ بررسی بیشتری می-داند. در این مقاله سعی شده است ضمن معرفی اسطورۀ باروری، و آیین عروس¬گولی در ایران، دو نمونه مصری و یونانی اسطورۀ باروری و یک نمونۀ عروس¬گولی غیرگیلانی با عروس¬گولی گیلانی مقایسه شود. نشانه¬شناسی اسطورۀ باروری و عروس گولی، تطبیق و بررسی نشانه¬ها با هم، ذکر ویژگی¬های ایزد نبات در اساطیر ایرانی، و مقایسه عروس¬گولی با رپیهوین و سیاوش از قسمت¬های دیگر مقاله است.
دوره ۱۰، شماره ۴۸ - ( بهمن و اسفند ۱۴۰۱ )
چکیده
ادبیّات عامّۀ ایران، میراث کهنی از عامۀ مردم است که غالباً شفاهی است و از جهت ساختار و محتوا با ادبیّات فارسی تفاوتهایی دارد. در مناطق تاتزبان شاهرود خلخال اشعار عامّهای به چشم میخورند که از زمانهای قدیم در این منطقه رایج بودهاند. این ترانهها و دوبیتیها امروزه رو به فراموشی گذاشتهاند. ساختار دوبیتیهای تاتی شبیه دوبیتیهای مناطق دیگر ایران است. موضوعات این ترانهها نشانگر دغدغههای مردمانی است که سرایندۀ آنها هستند و سالها با آنها زندگی کردهاند.پرسش اصلی این تحقیق آن است که تحلیل موضوعی ترانههای عامّه تاتی خلخال ما را به چه نکات اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در این منطقه میرساند؟ این ترانهها به روش میدانی گردآوری شدهاند. نتیجه تحقیق نشان میدهد اشعار عامّه، سندی برای بازشناسی آیینها، روحیات مردم، وقایع سیاسی ـ اجتماعی و دغدغههای اقتصادی مردم هر منطقه است.
دوره ۱۵، شماره ۸۵ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده
گوشت مستعد آلودگی میکروبی و شیمیایی است و رشد میکروبی و اکسیداسیون چربیها از عوامل عمده فساد آن میباشند، بنابراین استفاده از نگهدارندههایی با خصوصیات آنتیاکسیدانی و ضد میکروبی میتواند ماندگاری آن را افزایش دهد. گیاه والک به علت داشتن ترکیبات فنلی و مواد سولفوردار دارای پتانسیل آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی بسیار قوی است. در این تحقیق فیلههای گوشت گوساله با پوشش خوراکی آلژینات سدیم حاوی عصاره والک (۰، ۵/۰، ۱ و ۵/۱ درصد) پوشش داده شده و در یک دوره ۲۸ روزه شمارش کلی باکتریهای مزوفیل و باکتریهای سرماگرا و همچنین رطوبت، عدد پراکسید(PV)، اندیس تیوباربیتوریک اسید (TBA)، pH و خواص حسی فیله گوشت گوساله موردارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که پوشش خوراکی حاوی عصاره والک به طور معنیداری (۰۵/۰>P ) رشد باکتریهای مزوفیل و سرماگرا را نسبت به نمونه کنترل کاهش داد. پوشش خوراکی حاوی ۵/۱ درصد عصاره والک، بیشترین تأثیر را در برابر کنترل افزایش pH،PV و TBA در طول ۲۸ روز نگهداری در یخچال نشان داد. در بین شاخصهای حسی، بافت و پذیرش کلی، تیمار حاوی ۱ درصد عصاره والک امتیاز بالاتری نسبت به سایر نمونهها کسب کرد. نتایج کلی نشان داد که پوشش آلژینات حاوی عصاره والک میتواند فساد میکروبی و اکسیداسیون را در فیله گوشت گوساله به تأخیر اندخته و خواص حسی فیله گوشت گوساله در طی نگهداری در شرایط یخچالی بهبود دهد.
دوره ۲۳، شماره ۱ - ( زمستان ۱۳۹۸ )
چکیده
اهداف: هدف مطالعه حاضر، طراحی و بیان قطعه آنتیبادی تک زنجیره علیه پروتئین HER۲ در سلول E. coli BL۲۱ (DE۳) و بررسی توانایی آن در شناسایی پروتئین HER۲ بود.
مواد و روشها: ژن کدکننده این قطعه آنتیبادی به طول تقریبی ۷۴۶جفت باز در وکتور بیانی pET۲۸a کلون و پروتئین نوترکیب در سویه E. coli BL۲۱ DE۳ بیان شد. به دنبال تخلیص قطعه آنتیبادی به روش کروماتوگرافی تمایلی، از روشهای وسترن بلاتینگ و الایزا برای بررسی واکنش آنتیبادی scFv علیه پروتئین HER۲ استفاده شد.
یافتهها: E. coli قادر به بیان قطعه آنتیبادی scFv با عملکرد مناسب علیه HER۲ است، بهطوری که میتواند این پروتئین را در سطح سلولهای سرطان پستان نیز شناسایی کند.
نتیجهگیری: میتوان از این پروتئین در روشهای تشخیصی آزمایشگاهی برای تشخیص اختصاصی پروتئین HER۲ استفاده کرد. قابلیت این پروتئین در تشخیص HER۲ با استفاده از روشهای ایمونوهیستوشیمی و یا روشهای تصویربرداری بایستی مورد بررسی قرار گیرد.
دوره ۲۴، شماره ۸ - ( مرداد ۱۴۰۳ )
چکیده
هدف اصلی این تحقیق مشخص کردن فرایند آستنیته کردن مناسب برای دستیابی به چدن نشکن آستمپر با زمینه دوفازی دارای بهترین قابلیت ماشینکاری ممکن است. در این راستا نمونههای چدن نشکن فریتی کم آلیاژ با ریختهگری تهیه گردید. ابتدا به منظور ایجاد مخلوط دو فازی فریت و آستنیت با درصدهای مختلف فاز آستنیت، نمونهها تحت یکی از دو فرایند: الف) آستنیته جزئی (حرارت دهی در دمای oC ۸۷۰ به مدت ۵ تا ۶۰ دقیقه) و یا ب) آستنیته بین بحرانی(حرارت دهی در دماهای oC ۷۵۰-۷۶۵-۷۸۰ و oC ۸۰۰ به مدت ۶۰دقیقه) قرار گرفتند و بعد از آن در نمک مذاب با دمای oC ۳۵۰ به مدت یک ساعت آستمپر شدند. نیروی برش طی روتراشی با ماشین تراش مجهز به دینامومترنیرو به عنوان معیار پذیرفته شده برای بررسی قابلیت ماشینکاری اندازهگیری شد. مطابق نتایج به دست آمده، با افزایش زمان آستنیته جزئی و یا دمای آستنیته بین بحرانی، درصد فاز سخت آسفریت زیاد شد، اما نیروی برش در ابتدا کاهش و سپس افزایش یافت. در یک درصد یکسان فاز آسفریت، تراشکاری نمونههای تهیه شده با فرایند آستنیته جزئی در مقایسه با نمونههای به دست آمده با فرایند آستنیته بین بحرانی، با نیروی برش کمتری همراه بود. به طور کلی میتوان نتیجهگیری نمود که بیشترین قابلیت ماشینکاری چدن نشکن آستمپر شده در دمایoC ۳۵۰ هنگامی حاصل می شود که دما و زمان آستنیته کردن به ایجاد زمینه با ساختار دوگانه حاوی ۳ ± ۳۹ درصد حجمی فاز آسفریت منجر گردد.