جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای زرآبادی


دوره ۴، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۲ )
چکیده

اهداف: شهرها و مناطق اطراف آن‌ها مراکز ایجاد فرصت­ و شکوفایی هستند و در­واقع به‌عنوان قطب‌های مهم برای فرصت‌های اقتصادی، نوآوری، کار‌آفرینی، تولید و تعامل­اجتماعی و فرهنگی عمل می‌کنند. در عین­حال شهر ها کانون هایی هستند که اکوسیستم‌ها از آستانه‌های عملکردی خود عبورکرده و با افزایش تقاضاها و فشارها بر منابع طبیعی، نابرابری‌ها و آسیب‌پذیری‌ها را بیش از پیش تقویت می‌کنند. از این‌رو زمان آن است تا از مدل مبتنی بر استخراج به یک مدل تجدید­پذیر، انعطاف­پذیر و مبتنی­بر­طبیعت که محدودیت­های جهان ما را می­پذیرد،حرکت کنیم.
روش ها: این پژوهش با هدف شناسایی مفهوم شهر­مولد به عنوان مفهومی بدیع در حوزه شهرسازی، از طریق روش مرور­نظام­مند مبتنی بر الگوی چهار مرحله ای با تدوین استراتژی جستجوی مقالات و فرآیند جستجو با واژگان «شهرمولد»، «شهرسازی مولد»، «بهره­وری شهری» و «شهر طبیعت» در پایگاه های استنادی برتر آغاز گردید، در جستجوی اولیه ۲۱۴ مقاله در سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۲ شناسایی شدند که از این تعداد، ۶۸ مقاله به منظور پاسخ به سؤالات پژوهش انتخاب شدند.
یافته ها: یافته های این پژوهش مبین آن است که سازگاری با تغییرات آب و هوایی و تاب آوری در برابر مخاطرات زیست­محیطی مستلزم یک دیدگاه بلندمدت مبتنی بر درک طبیعت است.
نتیجه گیری: ازاینرو بکارگیری مفهوم شهرمولد در قالب یک رویکرد مبتنی­بر­طبیعت وآینده نگر که قادر است طبیعت را به عنوان نیروی محرکه در خود جای دهد و ضمن کاهش فشار­ها بر منابع­طبیعی، باز­آفرینی­اجتماعی، دوام­پذیری­اقتصادی، پایداری­اکولوژیکی و تداوم­عملکردی - فضایی شهر­ها را در مقابله با چالش­ها و مخاطرات زیست­محیطی پیش­رو تضمین نماید، در برنامه­های توسعه شهری معاصر ضروری به نظر می­رسد.

دوره ۵، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۳ )
چکیده

اهداف: توسعه مبتنی بر ریخت‌شناسی شهری با توجه به چالش‌های اجتماعی همچون مهاجرت و تغییر بافت انسانی شهرها و ایجاد سکونت‌گاه‌های حاشیه‌ای غیررسمی، ناامن و ناایمن، تأثیر بسزایی بر آسیب‌پذیری اجتماعی جوامع شهری دارد. این امر در کشور ما که امواج توسعه را با بازه زمانی قابل‌توجهی نسبت به کشورهای توسعه‌یافته، تجربه می‌کند، مسائل پیچیده‌تری را ایجاد می‌کند. از‌این‌رو، درونی‌سازی یا بومی‌سازی عاملیت توسعه براساس مشخصه‌های منحصربه‌فرد تمدنی- فرهنگی یکی از دغدغه‌ها و چالش‌های پیش روی برنامه‌ریزان شهری در سیاست‌گذاری‌های در ایران است. هدف از مطالعه حاضر، استخراج و واکاوی آن دسته از عوامل ریخت‌شناسی شهری در مطالعات بومی است که بر آسیب‌پذیری‌ اجتماعی مؤثر ارزیابی شده‌اند تا بتوان به تعریف روشنی از ابعاد، مؤلفه‌ها و عناصر هر یک از آن‌ها رسید.
 روش‌ها: این پژوهش، بر اساس هدف، کاربردی- توسعه‌ای است و با رویکرد کمی، به روش فراتحلیل، به استخراج معیارها و مؤلفه‌های تأثیرگذار ریخت‌شناسی شهری بر آسیب‌پذیری‌ اجتماعی پرداخته شده است تا بتوان از این فرآیند، به خط مشی دقیق‌تر به برنامه‌ریزی شهری نائل شد.
 یافته‌ها: تحلیل یافته‌ها می‌رساند که ریخت‌شناسی شهری متأثر از چهار‌گانه اقتصاد شهری، مدیریت حمل‌ونقل و آماد شهری، سیاست‌های کلان توسعه افقی و عمودی شهر و پارادایم شهرنشینی است و آسیب اجتماعی ناشی از ریخت‌ شهری متأثر از مدیریت کاربری اراضی، هندسه معابر،‌ نوع بافت از حیث فرسودگی، هندسه توده پر و خالی و ایجاد لامکان‌ها، شفافیت و خوانایی بافت شهری، سرزندگی، حضورپذیری و نورپردازی معابر در شب، میزان تحقق عدالت فضایی برای همه اقشار جامعه و ایمنی در فضای شهری به هنگام مخاطرات طبیعی مانند سیل و زلزله است.
نتیجه‌گیری: عمده‌ترین رویکردها به مطالعات ابعاد و مؤلفه‌های ریخت‌شناسی شهری عبارت‌ از رویکردهای کالبدی- فیزیکی، بومی- اقلیمی، ادراک محیط و علوم رفتاری، تاریخی و جغرافیایی، اقتصادی- سیاسی، علوم اجتماعی، علوم انسانی و زمینه‌ای- فرهنگی است. ابعاد ریخت‌شناسی شهری در دو بعد بافت و توده و حرکت میان ساختمان‌ها یعنی معابر دسته‌بندی می‌شود. ذیل بعد بافت و توده می‌توان شاخصه‌هایی اعم از گونه‌های ساختمانی، بلوک‌ها و چیدمان توده‌ها و ذیل بعد حرکت میان ساختمان‌ها می‌توان شاخصه‌های هندسه و ساختار معابر و پراکنش دسترسی‌ها را بازشناسی کرد.


دوره ۱۷، شماره ۱۰۴ - ( مهر ۱۳۹۹ )
چکیده

نارگیل منبع مناسب ترکیبات زیست فعال از نظر وجود توکوفرول و استرول‌های گیاهی محسوب می‌شود که به طور فزاینده­ای برای غنی ­سازی انواع محصولات غذایی مورد استفاده قرار می­‌گیرد. استفاده از پودر نارگیل در فرمولاسیون شیرهای طعم­دار با توجه به ترکیبات فیتواسترولی آن می­تواند موجب افزایش ارزش تغذیه­ای شیر و مقبولیت بیشتر آن از نظر ارگانولپتیکی در بین مصرف­کنندگان شود. با این حال یکی از چالش­ های اساسی در صنعت تولید شیرهای طعم‌دار، ناپایداری فیزیکی آنهاست که در این زمینه استفاده از هیدروکلوئیدها در غلظت مناسب می­تواند موثر واقع شود. بر این اساس هدف از این پژوهش دست­یابی به فرمولاسیون بهینه شیر نارگیل حاوی صمغ تراگاکانتین (بخش محلول کتیرا) با ویژگی­های کیفی مطلوب تعیین شد. بدین منظور از روش سطح پاسخ با طرح مرکب مرکزی به بررسی اثر صمغ تراگاکانتین در ۵ سطح (۰، ۰۷۵/۰، ۱۵/۰، ۲۲۵/۰ و ۳/۰ درصد) و پودر نارگیل در ۵ سطح (۲، ۵/۳، ۵، ۵/۶ و ۸ درصد) بر خواص فیزیکی و شیمیایی و حسی شیر نارگیل پرداخته شد.  یافته­ های آماری نشان داد که افزایش پودر نارگیل و صمغ تراگاکانتین در فرمولاسیون شیر نارگیل منجر به کاهش معنی­دار pH و افزایش اسیدیته می‌شود (۰۵/۰p≤). بر پایه نتایج حاصل از آزمون ویسکوزیته، همگام با افزایش تراگاکانتین و پودر نارگیل در فرمولاسیون، ویسکوزیته افزایش پیدا کرد (۰۵/۰p≤). ). میزان رسوب نمونه­ها با افزایش پودر نارگیل افزایش یافت، در حالی­که افزایش میزان صمغ تراگاکانتین تاثیر دوگانه­ای بر میزان رسوب داشت و در مقادیر میانی صمغ تراگاکانتین، کمترین میزان رسوب مشاهده شد. همچنین ارزیابی حسی نمونه­های شیر نارگیل حاکی از آن بود که بیشترین مقبولیت حسی مربوط به نمونه­ های حاوی مقادیر میانی پودر نارگیل می­باشد اما صمغ تراگاکانتین تنها بر پارامترهای طعم و مقبولیت قوام تاثیرگذار بود.
 

صفحه ۱ از ۱