جستجو در مقالات منتشر شده


۶ نتیجه برای ریگی


دوره ۹، شماره ۴۲ - ( بهمن و اسفند ۱۴۰۰ )
چکیده

مقالۀ پیش‌رو به تحلیل و خوانش جامعه‎شناختیِ پاره‌ای از مثل‌هایِ بلوچیِ سرحدی می‌پردازد. این تحقیق، نمود ساختارهای اجتماعی و ارزشهای آیینی را در مثل‌های بلوچی گویش سرحدی، براساس رویکرد مردم‌مدارِ مایکل بوراوی واکاوی کرده است. باتوجه به اینکه شناخت حرکات و پویش‌هایِ اجتماعی و بررسی قوانین حاکم بر این حرکات از وظایف اصلی جامعه‌شناسی است و زندگی اجتماعی به‌واسطۀ جنبۀ شفاهی‌اش با ادب عامه پیوند مییابد، می‌توان به ضرورت تحلیل جامعه‌شناختیِ مثل‌های بلوچی به‌عنوان یکی از برجسته‌ترین ژانرهای ادب عامه پی برد که در بازنمایی هویت مردمی و به‌تصویر کشیدن پدیده‎هایِ زندگی، نقش قابل‌توجهی دارند. جامعه‌شناسیِ مردم‌مدار در پیوند با مطالعات فرهنگی به تجربه و شیوۀ زندگیِ مردم، میراث، ساختار و سرمایه‌هایِ فرهنگیِ هر جامعه با بهره‌گیری از داده‌های فولکلوریک که بیانگر باورها و عملکرد عامه هستند، می‌پردازد. روش تحقیق این پژوهش، کیفی بوده و گردآوری اطلاعات برپایۀ تحلیل محتوا صورت گرفته است که از رایج‌ترین شیوه‌های شناسایی هویتِ آثار ادبی است و مثل‌ها به‌صورت تحقیق میدانی و روش مطالعه کتابخانه‌ای گردآوری شده‌اند. یافته‌هایِ تحقیق نشان می‌دهد بسیاری از کنش‌های معنادار ساختار اجتماعیِ قوم بلوچ در قالبِ سنت‌های فولکوریک و آیین‌هایِ ارزشی مانند پناهنده‌پذیری، دیوان، هم‌یاری، انتقام‌جویی، سوگندِ نال، شمشیر و کفن، نان نمک و... در مثل‌هایِ بلوچی نمود برجسته دارند.

دوره ۱۳، شماره ۵۶ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده

چکیده هدف از این پژوهش، تغلیظ آب دو گونه تمشک سیاه اصلاح شده و قرمز وحشی با استفاده از دو روش جدید خلأ و مایکروویو در سه سطح فشار ۱۲، ۵/۳۸ و ۱۰۰ و کیلو پاسکال، به­منظور افزایش عمر نگهداری، بهبود دسترسی و کاهش هزینه­های انبارداری و حمل و نقل، بود. اثر نوع فرایند تغلیظ و پارامترهای فرایند (زمان تغلیظ و فشار) بر فاکتورهای رنگ (a*، b* و L*) و فعالیت آنتی­اکسیدانی محصول نهایی مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به اینکه رنگ نمونه‏ها متأثر از وجود آنتوسیانین‏ها می‎باشد ارتباط بین این دو نیز در هر کدام از این روش‎ها با ضریب تبیین بالایی تعیین گردید  R۲= ۱)). نتایج نشان داد که در طی فرایند تغلیظ با گذشت زمان رنگ و آنتوسیانین‎ها تخریب می‎شوند. سرعت تخریب به نوع فرایند تغلیظ و زمان و فشار حین فرایند وابسته بود؛ به طوری­که میزان تخریب رنگ و آنتوسیانین­ها در روش تبخیرکننده چرخشی نسبت به روش مایکروویو و در فشارهای اتمسفری در مقایسه با فشارهای پایین­تر بیشتر بود. همچنین نیمه عمر آنتوسیانین‏ها در فشارهای ۱۰۰، ۵/۳۸ و ۱۲ کیلو پاسکال به ترتیب برابر ۷/۹۳، ۷/۹۷ و ۱۰۳ دقیقه با روش تبخیرکننده چرخشی و ۵/۱۴۶، ۲۳۳ و ۴۸۰ دقیقه با روش مایکروویو برای تمشک سیاه سیاهکل و ۵/۹۳، ۵/۱۱۵ و ۱۱۷ دقیقه با روش تبخیرکننده چرخشی و ۱۱۸، ۴۸۰ و ۵۱۵ دقیقه با روش مایکروویو برای تمشک قرمز آمل بود.

دوره ۱۳، شماره ۵۷ - ( ۸-۱۳۹۵ )
چکیده

چکیده  میوه تمشک منبع خوبی از ریز مغذی‌های گوناگون نظیر آنتوسیانین­ها، پلی‎فنول­ها، اسید آسکوربیک، فیبرها، پروتئین­ها و مواد معدنی است. آب تمشک به دلیل محتوای بالای آب (۷۵-۹۰%)، مستعد واکنش­های آنزیمی و میکروبی است. تغلیظ آب تمشک باعث افزایش عمر نگهداری، کاهش هزینه­های انبارداری و حمل و نقل می­شود. در این تحقیق عصاره دو نوع تمشک سیاه سیاهکل و قرمز آمل با دو روش حرارت­دهی تابشی (توسط مایکروویو) و جابجایی (توسط اواپراتور-روتاری) در سه فشار ۱۲، ۵/۳۸ و ۱۰۰ کیلو‎پاسکال تغلیظ گردید. در طی فرایند تغلیظ دو نوع عصاره با روش‎های ذکر شده، چگونگی تغییرات خصوصیات فیزیکوشیمیایی آنها از جمله بریکس، اسیدیته، pH، کدورت و رنگ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در عصاره­های مورد بررسی اسیدیته و رنگ کاهش و بریکس و کدورت افزایش می­یابد ولی شدت و مقدار تغییرات در روش‎ها و فشارهای مختلف با هم متفاوت است. نمونه‏هایی که با روش حرارت­دهی تابشی با مایکروویو تغلیظ شده‎ بودند نسبت به روش جابجایی             (اواپراتور-روتاری) از کیفیت بهتری برخوردار بودند. همچنین در هر کدام از این دو روش کاهش فشار منجر به تولید محصولی با کیفیت بهتر می‎‎شود.

دوره ۱۴، شماره ۶۴ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده

چکیده
هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر متغیرهای مستقل آبگیری اسمزی دما (۳۰، ۴۰، ۵۰ درجه سانتی­گراد) و غلظت محلول اسمزی (۶۰،۵۰،۴۰ % وزنی/وزنی)، نسبت محلول به نمونه (۴:۱، ۶:۱، ۸:۱ وزنی/وزنی) و زمان بکارگیری فراصوت (۰، ۱۰، ۲۰ دقیقه) بر آهنگ انتقال جرم طی آبگیری اسمزی به کمک فراصوت نمونه­های انبه بود. علاوه بر این، بهینه­سازی پارامترهای انتقال جرم برای به حداکثر رساندن از دست دادن آب (WL) و کاهش وزن (WR) و به حداقل رساندن جذب ماده جامد (SG) انجام شد. طرح مرکب مرکزی در روش سطح پاسخ (RSM) برای بهینه­سازی آماری مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که تمام متغیرهای مستقل فرایند، تأثیر معنی‎دار بر پارامترهای انتقال جرم داشتند. با افزایش غلظت محلول اسمزی و زمان فراصوت، WL و WR افزایش یافت. همچنین، نتایج آنالیز واریانس نشان داد که مدل برازش شده برای پاسخ­های مورد ارزیابی معنی­دار بود (۰۱/۰>p). علاوه بر این، شرایط بهینه آبگیری اسمزی انبه شامل دمای محلول اسمزی ۳۸ درجه سانتی‎گراد، غلظت محلول با بریکس ۱۸/۵۴، نسبت وزنی محلول اسمزی به نمونه ۴۰:۱/۷ و زمان فراصوت ۲۰ دقیقه بود. تحت این شرایط، مقادیر به دست آمده برای پاسخ‎های WL، SG و WR به ترتیب ۴۸/۴۶%، ۸۱/۷% و ۶۷/۳۸% بود. بنابراین، در مجموع می­توان نتیجه­گیری نمود که آبگیری اسمزی به کمک فراصوت می­تواند یک روش مؤثر برای افزایش WL طی فرایند باشد که به نوبه خود می­تواند زمان کلی فرایند برای میوه آبگیری اسمزی- خشک شده را کاهش دهد.

دوره ۱۴، شماره ۶۸ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده

چکیده میکروامولسیون‏ها سامانه­های شفاف نوری و پایدار ترمودینامیکی هستند که قادر به استخراج انتخابی و ایمن ترکیبات مختلف (نظیر غذاداروها) از بافت­های متفاوت (مانند بافت­های گیاهی) می‏باشند. در ضمن، شناسایی نانوساختار میکروامولسیون (میسل نرمال، میسل معکوس و دوپیوسته) اطلاعات با ارزشی را در زمینه­ی کاربرد این سامانه­ها فراهم می­کند. بنابراین، در مطالعه‏ی حاضر استخراج لیکوپن از پسماندهای صنعتی کارخانه­های رب گوجه‏فرنگی با استفاده از سامانه‏ی میکروامولسیون تهیه شده با استفاده از سورفاکتانت طبیعی ساپونین و کمک­سورفاکتانت پروپیلن گلیکول، صورت گرفت و انواع نانوساختارهای موجود در ناحیه­ی تک فاز میکروامولسیون توسط هدایت­سنجی الکتریکی و اندازه­گیری ویژگی­های جریانی تعیین شدند. نتایج نشان داد که روش تیتراسیون با آب و اندازه­گیری هدایت الکتریکی و ویژگی­های جریانی در راستای خطوط رقیق­سازی در نمودار شبه-سه-فازی می­توانند به عنوان روش­های ساده و سریع برای تعیین نانوساختارهای گوناگون و مرز بین این ساختارها در ناحیه­ی میکروامولسیون مورد استفاده قرار گیرند. همچنین مدل هرشل-بالکلی بهترین برازش را با داده­های حالت بالا رونده­ی تنش برشی-سرعت برشی حاصل از تمامی نمونه­ها نشان داد.

دوره ۱۴، شماره ۷۲ - ( ۱۱-۱۳۹۶ )
چکیده

چکیده  تاکنون مدل­های زیادی برای پیش­بینی کاهش شار در اولترافیلتراسیون غشایی ارائه شده است، اما این مدل­ها به دلیل فرض­های محدود کننده قابل استفاده برای تمام محلول­ها نیستند. در این پژوهش با استفاده از معادلات ارائه شده برای چهار مکانیسم اصلی گرفتگی یعنی مکانیسم گرفتگی کامل، مکانیسم گرفتگی میانی، مکانیسم گرفتگی استاندارد و مکانیسم جداسازی کیک، گرفتگی در فرآیند تغلیظ شیر کم­چرب مدل­سازی شد. سپس این مدل­ها با داده­های آزمایشگاهی در فشار­های ۵۰، ۱۰۰، ۱۵۰، ۲۰۰ و ۲۵۰ کیلو­پاسکال سنجیده شد تا تأثیر فشار بر پدیده گرفتگی بررسی شود. بر اساس نتایج به دست آمده مکانیسم گرفتگی کیک بیشترین و مکانیسم گرفتگی استاندارد کمترین همخوانی را با داده­های آزمایشگاهی داشت. مکانیسم گرفتگی کامل توانایی رگراسیون داده­ها را با نرم­افزار CurveExpert Professional نداشت. با کاهش فشار مدل به داده­های آزمایشگاهی نزدیکتر شد. نتایج همچنین نشان داد که مدل گرفتگی میانی دومین مکانیسم درگیر در گرفتگی فرآیند تغلیظ شیر است. در واقع دو مکانیسم گرفتگی کیک و میانی، مکانیسم­های اصلی گرفتگی شیر کم­چرب می باشند. نتایج به دست آمده از مدل­سازی مقاومت­ها نشان داد که مقاومت اصلی بر سر راه جریان، مقاومت لایه کیک است که این به خوبی با آنچه که از تجمع مولکول­های پروتئین و چربی بر روی سطح غشا انتظار می­رود، در هماهنگی بود. به طور کلی مکانیسم اصلی گرفتگی در این فرآیند مکانیسم گرفتگی لایه کیک می­باشد و انتظار می­رود که ترکیب این مدل با مدل گرفتگی میانی بهترین نتیجه را به دست بدهد.

صفحه ۱ از ۱