۱۵ نتیجه برای روشنک
دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۳ )
چکیده
هدف از نگارش این مقاله، سنجش تطابق نظریۀ اقتصاد ـ فیزیکی توزیع دوطبقهای درآمد با دادههای درآمدی ایران طی بازۀ زمانی ۱۳۹۵- ۱۳۸۵ است. با استفاده از دادههای طرح هزینهـ درآمد (بودجه) خانوار و به روش تحلیل دادهها از طریق ترسیم دو تابع چگالی احتمال و تابع توزیع تجمعی مکمل، نشان داده شده است که توزیع درآمد در ایران، ساختاری دوطبقهای دارد و برای ۷/۹۹-۹۷ درصد پایینی جمعیت طی این زمان به خوبی با توزیع بولتزمن ـگیبس نمایی برازش میشود. درحالی که دنبالۀ انتهایی توزیع که مربوط به ۳-۳/۰ درصد بالایی است از توزیع قانونـتوانی پارهتو پیروی میکند. همچنین نشان داده شده است که صرف نظر از افزایش تدریجی دمای مؤثر (میانگین درآمد)، بخش ترمال طی زمان مانا است، درحالی که دم انتهایی مدام در نوسان است؛ این دو طبقه به ترتیب مطابق است با خصلت درآمد حاصل از کار و سرمایه. در بافت نگار با دقت بالا یک پیک باریک و تیز نمایان شد که استدلال میشود، نتیجۀ سیاست دولتی وضع حداقل دستمزد است.
دوره ۱، شماره ۲ - ( زمستان ۱۳۹۶ )
چکیده
چگونگی پراکندگی صفحات لایهای خاک رس در محیطهای آبی، ساختارهای متفاوتی را ایجاد کرده و بر خواص نهایی سوسپاسیون آبی آنها تاثیر میگذارد. از طرف دیگر، حضور الکترولیتهای مختلف در برخی از کاربردهای صنعتی، پایداری سوسپانسیونهای خاک رس را تحت تأثیر قرار میدهد. با توجه به کاربرد نانوذرات خاک رس در صنایع مختلف و اهمیت این موضوع، در این پژوهش تاثیر روش تهیه، غلظت نانوذرات، نوع و غلظت محیط الکترولیتی و گذشت زمان بر رفتار پایداری سوسپانسیونهای نانوذرات لاپونیت مطالعه شد. نتایج نشان داد که با تهیه سوسپانسیونها به روش غیر مستقیم، نمونه های پایدارتری بوجود میآید. مشاهده شد که با افزایش غلظت سدیم کلرید، دافعه بین صفحات خاک رس کاهش یافته و میزان جدایی فازی و ناپایداری سوسپانسیونها در غلظتهای زیاد این نمک، افزایش مییابد. علاوه بر این، دیده شد که با افزایش غلظت نانوذرات لاپونیت، در همه محیطهای الکترولیتی مورد مطالعه ساختار ژل مانند بوجود میآید. در حضور نمک دوظرفیتی کلسیم کلرید اکثر سوسپانسیونها دوفازی و ناپایدار بوده و افزایش غلظت این نمک تاثیر محسوسی بر میزان ناپایداری آنها نداشت. در محیطهای الکترولیتی حاوی نمکهای تک ظرفیتی و دوظرفیتی (مورد مطالعه در این پژوهش) غلظت کاتیون کلسیم تعیین کننده نوع رفتار سوسپانسیونهای نانوذرات لاپونیت از نظر پایداری بود.
دوره ۷، شماره ۳ - ( شماره ۳ (پیاپی ۳۱)- ۱۳۹۵ )
چکیده
هدف از انجام این پژوهش، توصیف و تحلیل دو فرآیند واجی کشش جبرانی و هماهنگی واکهای (ستاک امر) گویش پسیخانی در چهارچوب نظریه بهینگی پرینس و اسمولنسکی (۱۹۹۳ & ۲۰۰۴) است. روش این پژوهش بهصورت توصیفی- تحلیلی است و دادهها به روش میدانی گردآوری شدهاند. از پنج نفر گویشور، هریک به مدت یک ساعت مصاحبه به عمل آمد که درمجموع، پنج ساعت مصاحبه صورت گرفته است. نتایج نشان میدهند فرآیند کشش جبرانی، پیوسته در گویش پسیخانی با حذف همخوانهای چاکنایی /h,?/ در واژههای تکهجایی در ساخت CVCC و نیز در واژههای دوهجایی در ساختهای هجایی cvc.cv(c) رخ میدهد و منجر به کشش جبرانی واکه در هجای اول میشود. همچنین کشش جبرانی ناپیوسته با حذف همخوانهای چاکنایی /h,?/ در واژههای تکهجایی و دوهجایی نیز اتفاق میافتد. در فرآیند همگونی واکه کوتاه /e/ با واکه [u] ، گسترش مشخصه پسینبودن رخ میدهد و نیز تبدیل واکه افتاده //e به واکه افراشته [ i] اتفاق میافتد که گسترش مشخصه افراشتهبودن را نشان میدهد. همچنین براساس تحلیل دادهها، در پایان ثابت شد که فرآیند کشش جبرانی دارای بسامد وقوع بالاتری است.
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۹ )
چکیده
اهداف: امواجی تحت عنوان ژئوپاتیک، ناشی از اختلال در میدانهای الکترومغناطیسی، شایعترین عامل در بروز برخی بیماریهای مزمن جسمی و روحی انسان هستند؛ لذا هدف کلی پژوهش معرفی معیارها و راهکارهایی نوین در حوزه معماری و بررسی الگوی هندسی معماری واستو، بهمنظور پیشگیری و کاهش آسیبهای ناشی از حضور انسان در مجاورت تنش ژئوپاتیک در ساختمان و به تبع آن، حفظ و ارتقای سطح سلامت جسمانی و روانی افراد است.
روشها: پژوهش حاضر از نوع بنیادی بوده و در دو مرحله صورت گرفته است؛ در وهله اول اطلاعات از طریق مطالعه منابع اسنادی- پژوهشی گردآوری شده و با بهرهگیری از روش توصیفی- تحلیلی به تجزیه و تحلیل دادهها پرداخته شده است. سپس تاثیر الگوی هندسی در معماری واستو بهعنوان یکی از عوامل موثر در کاهش تنش ژئوپاتیک، با استفاده از روش شبیهسازی بررسی شده است.
یافتهها: یافتههای حاصل از بررسی نتایج تحقیقات و مطالب مندرج در منابع محدود، شکل و هندسه ساختمانی، مواد و مصالح، جهتگیری فضاها و ارزیابی بستر طراحی را بهعنوان مهمترین عوامل موثر بر کاهش و کنترل تنش ژئوپاتیک در حوزه معماری شناسایی نموده و الگوی هندسی ارایهشده در معماری واستو را تایید مینمایند.
نتیجهگیری: نتایج پژوهش ضمن ارایه بهترین الگوی هندسی در معماری، چگونگی کنترل و تعدیل تنشهای ژئوپاتیک طی سه مرحله طراحی معماری شامل مطالعات پیش از طراحی، اجرای پروژههای معماری و نهایتاً پس از ساخت و بهرهبرداری را بیان داشته و آگاهی معماران از مبانی تنش ژئوپاتیک را امری الزامی میداند.
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( پائیز و زمستان ۱۳۹۸ )
چکیده
بررسی محتوایی نشریات محلی فارس در اواخر دوره قاجار و اوایل پهلوی نشان می دهد که زنان این ایالت برخلاف آنچه برخی از محققان پنداشته اند در فعالیت های سیاسی ـ اجتماعی از جمله جنبش ضداستبدادی و مشروطه خواهی حضور داشته و از سطح آگاهی نسبتا بالایی برخوردار بودند. آنها که در قالب جمعیت ها و انجمن های خاص خود متشکل شده بودند با استفاده از ابزار مطبوعات که فراگیرترین رسانه آن روزها بود برای تغییر وضع جامعه بویژه شرایط اجتماعی خود تلاش می کردند. ماحصل این تلاش ها رشد آگاهی سیاسی ـ اجتماعی زنان ایالت فارس و زمزمه شکل گیری مساله ای به نام حقوق اجتماعی زنان شد.آنچه در این نوشتار به عنوان دغدغه پژوهشی نگارندگان محسوب می شود آن است که مطبوعات ولایت فارس در دهه پایانی دولت قاجار و اوایل عصر پهلوی که در این نوشتار به دوران گذار تعبیر شده است تا چه میزان بر روند خودآگاهی سیاسی ـ اجتماعی و هویت یابی زنان جهت استیفای حقوق اساسی اشان تأثیر گذار بودند؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که مطبوعات فارس در این برهه زمانی با طرح و پیگیری مستمر حقوق اجتماعی ـ سیاسی زنان اساسا خود گفتمان ساز بودند و به هویت یابی و اجتماعی کردن زنان بسیار یاری رساندند .
روش تحقیق با توجه به اینکه منابع اصلی پژوهش مطبوعات هستند، مبتنی بر تحلیل متن است که می توان آن را سطح عمیق ترِ روش توصیفی ـ تحلیلی دانست که غایت آن دستیابی به تبیین های مناسب است.
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۰ )
چکیده
منابع انسانی در هر سازمانی تأثیر بهسزایی در چگونگی برتری یک سازمان در رقابت با بقیه دارد که در برخی حوزهها مانند فروش حضوری این نقش مهمتر است. پژوهش حاضر، بهدنبال تأثیر ویژگیهای جنسیت و سن (جمعیت شناختی)، قد و وزن (ظاهری) کارکنان مربوطه در حوزه فروش بر اعتماد خریدار به فروشنده با استفاده از رویکرد تحلیل همزمان و بر مبنای نظریه تشابه است. جامعه آماری این پژوهش شامل خریداران لباس و پوشاک در سطح شهر تهران است که با نمونهگیری در دسترس تعداد ۱۹۴ پرسشنامه قابلاستفاده گردآوری شد. نتایج پژوهش نشان داد که ویژگی وزن فروشنده با ضریب اهمیت ۲۸/۵ درصد در کل مطلوبیت مهمترین عامل در اعتماد خریدار به فروشنده است. پس از آن ویژگیهای سن، قد و جنسیت با ضرایب اهمیت ۲۷/۷، ۲۳/۹ و ۱۹/۹ درصد در اولویتهای دوم تا چهارم به لحاظ اهمیت در کل مطلوبیت خریدار قرار دارد. بررسی تأثیر سطوح مختلف ویژگیهای کارکنان فروش بر اعتماد به وی نشان داد که یکسان بودن جنسیت، هموزن بودن و همقدبودن فروشندگان با خریداران و یا بلندقدتربودن فروشندگان از خریداران موجب اعتماد بیشتر خریدار به فروشنده میشود، اما تفاوت سنی بین خریدار و فروشندگان موجب کاهش اعتماد خریدار میشود. نتایج اولویتبندی ۱۲ تیپ فروشنده براساس میانگین مطلوبیت خریدار نشان داد که فروشندهای با ویژگیهای جنسیت متفاوت از خریدار، مسنتر، هموزن و قد وی نیز بلندتر از خریدار در اولویت نخست قرار دارد، بهاینمعنا که خریدار به فروشندهای با این ویژگیها بیشترین اعتماد را دارد.
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( مهر و آبان ۱۴۰۱ )
چکیده
دراین پژوهش، به بررسی عوامل حمایتکنندهی روایی قسمتی از بخش درکمطلب آزمون استاندارد ایپیتی که هر ماه در ایران برگزار میشود میپردازیم، وبا اختصاص هر یک از سوالات آن، به یکی از مولفههای موثرشناختهشده در درکمطلب، سعی بر تحلیل آن میکنیم. توانایی ما در خواندن در زبان دوم، در ابتدا، به میزان آشنایی ما با دانش متنی که همان کلمات و دستورزبان هدف است بستگیدارد؛ و سپس تحت تاثیر دانش غیرمتنی ماست؛ که اگر ارزیابی این توانایی با «دانش غیرمتنی» ما، بیش از میزان هنجار آن آمیخته گردد؛ نتیجهی حاصله اعتبار استاندارد سوال را تامین نخواهدکرد. ازآنجایی که آزمونهای سرنوشتسازی
[i] مانند
EPT برای آزموندهندگان با تجربیات و دیگر تواناییهای شناختی متفاوت فردی طراحی میشوند، متوازنساختن این مداخله ما را به نتایج مطلوبتری خواهدرساند. ۸۵ سوال از ۲۲ متن علمیتوضیحی بهطور تصادفی انتخاب شدند، و ۱۵۰ آزمونورخانم فارغالتحصیل رشتههای نظری علومانسانی، تجربی، و ریاضی از شهرستان ملایر در آزمون شرکتکردند. دادهها با استفاده از تحلیل آماری همبستگی پیرسون، نسبت خصیصهی متفاوت-خصیصهی یکسان، تحلیل آماری اکتشافی، و مدل تعدیل جزئی بررسی گردیدند. نتایج حاصله نشانداد که دانش غیرمتنی در آزمون، تاثیر معنیدار و بیش از حد انتظاری نشانمیدهد.معلمان، مدرسان، و موسسههای مجری طراحی آزمونهای استاندارد در زبان دوم، از نتایج تحقیق حاضر استفاده خواهندکرد.
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۱ )
چکیده
هدف: برای ایجاد راهکارهای ژن درمانی مؤثرتر و ایمنتر به عنوان یک درمان واقعبینانه، پروموتورهای ویژه توموری برای القای بیان ژن مورد نظر و نابودی سلولهای سرطانی استفاده میشود. در این تحقیق برای اولین بار پروموتور Oct۴ به عنوان یک پروموتور ویژه توموری با کارایی بالا معرفی شد. مواد و روشها: در این تحقیق پروموتور و تشدید کنندههای Oct۴ در ناقل گزارشگر pGL۳ کنترل کلون شد و بیان لوسیفراز به عنوان یک ژن گزارشگر در رده سلولی گاستریک (AGS) بررسی شد. سپس از ناقل القا کننده مرگ که دارای پروموتور Oct۴ و ژن TK (تیمیدین کیناز ویروس هرپس سیمپلکس) است به همراه پیش داروی گانسایکلوویر استفاده شد و پس از تیمار سلولی به کمک رنگ پروپیدیم آیوداید و کیت کانکسین، تجزیه و تحلیل فلوسیتومتری برای بررسی مرگ برنامهریزی شده سلولی و اثر این سیستم روی چرخه سلولی انجام شد. نتایج: بیان لوسیفراز تحت فعالیت پروموتور ژن Oct۴ سه برابر پروموتور SV۴۰ است. تجزیه و تحلیل فلوسیتومتری نشان داد تحت پروموتور Oct۴، سیستم HSV/TK/GCV ۱۷/۸۶ درصد مرگ برنامهریزی شده سلولی و درصد اندکی نکروز در رده سلولی گاستریک القا میکند. این سیستم چرخه سلولی را در فاز S/G۲ متوقف میسازد. نتیجهگیری: نتایج نشان میدهد که پروموتور Oct۴ در رده سلولی سرطانی گاستریک فعال است و به علت بیان ژن Oct۴ در تعدادی از ردههای سلولی سرطانی و عدم بیان آن در سلولهای طبیعی، پروموتور آن میتواند به عنوان یک پروموتور ویژه توموری در انواع تومورها بهکار رود.
دوره ۱۶، شماره ۹۶ - ( بهمن ۱۳۹۸ )
چکیده
تخمیر، از قدیمیترین روشهای فراوری و نگهداری مواد غذایی بوده و براساس فعالیت زیستی میکروارگانیسمها در جهت بهبود ویژگیهای حسی، ارگانولپتیکی و تغذیهای مواد غذایی و تولید متابولیتهایی با قابلیت ممانعت کنندگی از رشد فلور میکروبی نامطلوب در مواد غذایی، صورت میگیرد. در نتیجه فراوردههای تخمیری معمولا دارای زمان ماندگاری بالاتری نسبت به مواد خام بوده و اثرات مثبتی بر سلامتی دارند. در این پژوهش اثر افزودن زنجبیل در سطوح ۴ و ۸ درصد و آب ماست به میزان صفر و ۳ درصد بر ویژگیهای شیمیایی، میکروبی و حسی هویج تخمیری طی زمانهای صفر، ۴، ۸، ۱۶، ۲۴ و ۳۲ روز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد با افزودن ۴ درصد زنجبیل، pH، شمارش کپک و مخمر و شاخص L* کاهش؛ اما میزان اسیدیته، شمارش کلی، شمارش باکتریهای اسیدلاکتیک، شاخصهای رنگی a* و b* و پذیرش کلی افزایش یافت. در مقابل، افزودن ۸ درصد زنجبیل تأثیر منفی بر شاخصهای مورد بررسی داشت و سبب کاهش پذیرش کلی و شمارش باکتریهای اسیدلاکتیک شد. افزودن آب ماست در سطح ۳ درصد، منجر به کاهش pH، شمارش کپک و مخمر و شاخص L* و افزایش اسیدیته، شمارش کلی، شاخصهای رنگی a* و b* و پذیرش کلی شد. در نمونهی فاقد آب ماست و زنجبیل از ابتدا تا انتهای دورهی نگهداری، بهطور پیوسته میزان pH، شمارش کلی و شمارش کپک و مخمر افزایش و میزان اسیدیته و پذیرش کلی کاهش یافت. در حالی که در نمونههای حاوی زنجبیل و آب ماست، با افزایش زمان تخمیر تا روز شانزدهم میزان pH و شمارش کپک و مخمر کاهش و شمارش کلی، باکتریهای اسیدلاکتیک، اسیدیته و پذیرش کلی افزایش یافت. با توجه به نتایج این پژوهش، استفاده از ۴ درصد زنجبیل، ۳ درصد آب ماست و زمان تخمیر شانزده روز برای افزایش زمان ماندگاری و تعداد باکتریهای اسیدلاکتیک و بهبود ویژگیهای حسی هویج تخمیری، توصیه میگردد.
دوره ۱۷، شماره ۱۰۰ - ( خرداد ۱۳۹۹ )
چکیده
چکیده:
رادیکال های آزاد باعث بیماری های بسیاری در انسان می شوند. آنتی اکسیدان ها، خطر بیماری قلبی عروقی و سکته را با خنثی سازی رادیکال های آزاد کاهش می دهند و از سوی دیگر قابلیت جلوگیری از پیشرفت سرطان را دارند. آنتی اکسیدان طبیعی میزان آنتی اکسیدانی پلاسما را افزایش می دهند.گیاهان منبع غنی از ترکیبات ثانویه هستند که مهم ترین آنتی اکسیدان های طبیعی به شمار میروند. در این مطالعه از اندامهای هوایی گیاه شاهتره استفاده گردید و میزان خاصیت ضد سرطانی عصاره های متانولی،آبی،اتانولی آن ارزیابی شد. پس از تهیه عصاره گیاه اثر آن را بر روی رشد سلول های سرطانی پستان BT-۴۷۴ و MDA-MB_۲۳۱ در زمان های ۲۴ ،۴۸و ۷۲ ساعت با روش فلوسایتومتری و MTT (۳-(۴,۵-dimethylthiazol-۲-yl)-۲,۵-diphenyl tetrazolium bromide) سنجیده شد. بالاترین درصد کشندگی سلولی با توجه به تکنیک MTT مربوط به عصاره آبی شاهتره بر روی سلول MDA-MB-۲۳۱ بعد از ۷۲ ساعت به مقدار۲ میکروگرم/میلی لیتر گزارش شده است. نتایج این مطالعه به خوبی نشان می دهند که گیاه شاه تره تاثیر آنتی اکسیدانی و کشندگی سلول های سرطانی بسزایی دارد و پتانسیل کامل این عصاره گیاهی میتواند با مطالعات بیشتر در مورد مدل های حیوانی و آزمایش های بالیتی مشخص شود.
دوره ۱۷، شماره ۱۰۶ - ( آذر ۱۳۹۹ )
چکیده
سرطان تخمدان یکی از کشنده ترین سرطان ها در خانم ها محسوب می شود و باعث ایجاد سلول های غیرطبیعی سرطانی میشود که این سلول ها توانایی گسترش و حمله به سایر قسمت های بدن را دارا میباشد. متابولیت های ثانویه از لحاظ ساختاری و شیمیایی بسیار متنوع می باشند و نقش مهمی در درمان انواع سرطان ایفا می کنند. در این مطالعه عصاره دو گیاه تحت تأثیر سه حلال ( آب ، اتانول ۸۰ % و متانول ۸۰ % ) روش عصاره گیری خیساندن گرفته شد و با استفاده از روش فولین سیوکالتو ، میزان ترکیبات فنلی و با روش های DPPH (دی فنیل پیکریل هیدرازیل) و FRAP ( توانایی احیای آهن ) فعالیت آنتی اکسیدانی دو گیاه سنجیده شد. سپس از بین حلال ها، حلال آب که دارای بیشترین خاصیت آنتی اکسیدانی بود جهت بررسی خواص ضد سرطانی بر روی سلول های سرطان تخمدان انتخاب گردید که کشنده ترین عصاره مربوط به عصاره آبی گیاه ریحان در ۷۲ ساعت با میزان IC۵۰ برابر با ۰۰۱/۰ ± ۱۰۵/۱ میلی گرم بر میلی لیتر بوده است. میزان ترکیبات فنلی در دو گیاه تحت تأثیر حلال متانول ۸۰ % بیشترین میزان بود و بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی نیز در دو گیاه در حلال آب مشاهده شد . در بررسی خاصیت ضد میکروبی به روش انتشار دیسکی ، این خاصیت فقط در عصاره های اتانولی دو گیاه دیده شد. در سنجش MIC (Minimum Inhibitory Concentration) و(Minimum Bactericidal Concentration) MBC عصاره های اتانولی و متانولی گیاه ریحان و در گل حنا در عصاره های آبی و اتانولی دارای بیشترین اثر بازدارندگی و همچنین کشندگی بودند.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۴ - ( مرداد ۱۴۰۰ )
چکیده
در حال حاضر یکی از مشکلات مربوط به ماندگاری فراوردههای گوشتی، ایجاد لکه زرد ناشی از آلودگی میکروبی در کالباس است. هدف از این پژوهش جداسازی عوامل میکروبی ایجاد کننده لکه زرد از کالباس توسط روش های مبتنی برکشت و مولکولی بوده است. بدین منظور از از نواحی لکه زرد ۱۵ نمونه کالباس مرغ نمونهبرداری و جداسازی انجام شد. در مجموع ۴۴ پرگنه که روی محیطهای
کشت ,[۱] M۱۷ MRS,[۲] YGC [۳] و
PDB [۴] رشد کرده بودند، به کالباسهای برش خورده قبل از بسته بندی تلقیح و پس از بسته بندی و پدیدار شدن لکه زرد در ۹ نمونه، جدایههای مورد نظر با روش مبتنی بر کشت و تعیین توالی دو طرفه ناحیه
V۳ ژن
۱۶S rRNA و نیز ناحیه
ITS۴ ژن
rRNA ۱۸Sشناسایی شدند. نتایج حاصل از روش مبتنی بر کشت و مولکولی، نشان داد که عامل اصلی ایجاد کننده لکه زرد در کالباس مرغ بسته بندی شده تحت خلاء،
Enterococcus faecium،
Enterococcus faecalis ،
Streptococcus faecium و
Candida saitoanaبودند. علاوه بر آن یک گونه
Enterococcus و یک گونه
Candida نیز در حد جنس شناسایی شدند. همچنین بررسی نمونههای دارای لکه زرد نشان داد که میکروارگانیسمهای عامل لکه زرد، باعث تغییر
pH ، شاخصهای رنگی
L* ،
a* ،
b* و سینرسیس در مقایسه با نمونه شاهد میگردند، اما میزان تغییرات تنها در میزان سینرسیس و
a* معنی دار بوده است.
[۲] Yeast Extract Chloramphenicol Agar
[۳] De Man Rogasa and Sharpe.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۹ - ( دی ۱۴۰۰ )
چکیده
در این پژوهش از غلظتهای مختلف عصاره آبی ریشه گیاه چوبک (در سطوح صفر، ۵/۰، ۱، ۵/۱، و ۲ درصد) با غلظتهای مختلف نانوامولسیون اسانس رزماری (صفر، ۵/۰، ۱، ۵/۱، و ۲ درصد) با هدف بهینهسازی تولید فیلم زیستتخریبپذیر بر پایه ژلاتین مورداستفاده قرار گرفت. پاسخ های آزمون برای تمام مدل های رگرسیونی برازش شده از نظر آماری در سطح ۹۹% اطمینان معنی دار بودند. برای بهینهسازی تولید فیلم بیشترین میزان شفافیت، زاویه تماس، مقاومت کششی، میزان کشش تا نقطه پارگی و کمترین حلالیت، تورم و نفوذپذیری به بخار محاسبه گردید. پس از برازش مدل ها، نتایج نشان داد که تأثیر عصاره آبی ریشه گیاه چوبک و نانوامولسیون اسانس رزماری بر تمام پاسخها معنیدار (P<۰,۰۵) بود. افزایش عصاره آبی ریشه گیاه چوبک و نانوامولسیون اسانس رزماری باعث افزایش ضخامت، زاویه تماس و میزان کشش تا نقطه پارگی و کاهش محتوای رطوبتی، نفوذپذیری به بخار، شفافیت، حلالیت، مقاومت کششی و تورم گردید. بر اساس نتایج حاصل از پیشبینی مدل و مقایسه آن با مقادیر تجربی، عصاره آبی ریشه گیاه چوبک در غلظت ۲ درصد و نانوامولسیون اسانس رزماری با غلظت ۷۷/۰ درصد، به عنوان مقادیر بهینه به دست آمدند.
دوره ۲۰، شماره ۱۳۸ - ( مرداد ۱۴۰۲ )
چکیده
گزارشهای علمی فراوانی در مورد اثرات سلامت بخشی همچون ضد سرطانی، ضد دیابتی، ضد میکروبی، ضد التهابی و خاصیت آنتیاکسیدانی برای روغن سیاهدانه منتشر شده است. هر چند، یکی از مشکلات اساسی در استخراج روغن از سیاهدانه، بازده پایین و همچنین کیفیت پایین روغن استخراجی است. روشهای مختلفی همچون تیمار با مایکروویو، برشتهکردن و رطوبتدهی برای بهبود شرایط استخراج و کیفیت روغن سیاهدانه قبل پرس سرد انجام شده است. در این مطالعه، سیاهدانه با اتانول (۷۰ درصد) در درصدهای صفر (نمونه کنترل)، ۱، ۳ و ۶ درصد پیش تیمار و سپس روغن با پرس سرد استخراج شد. ویژگیهای کیفی روغنهای استخراجی (عدد اسیدی، عدد پروکسید، مقدار کلروفیل، مقدار کاروتنوئید و مقدار ترکیبات فنلی) در روز تولید و هر ۳۰ روز در طی ۹۰ روز نگهداری بررسی شد. همچنین پایداری اکسیداتیو روغن سیاهدانه با آزمون شال اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که با افزایش درصد اتانول در پیش تیمار سیاهدانه، عدد اسیدی و عدد پروکسید به طور معنیداری (p < ۰,۰۵) کاهش و پایداری اکسیداتیو، مقدار کلروفیل، مقدار کاروتنوئید و مقدار ترکیبات فنلی روغن استخراجی به طور معنیداری (p < ۰,۰۵) افزایش یافت. در طی نگهداری، عدد اسیدی و عدد پروکسید نمونههای روغن افزایش و مقدار کلروفیل و مقدار کاروتنوئید به دلیل تجزیه مقادیر آنها کاهش یافت. در پایان نگهداری، روغن استخراجی از سیاهدانه پیش تیمار شده با بالاترین درصد اتانول، کمترین مقدار عدد اسیدی (mg NaOH/g oil ۶۱/۴) و عدد پروکسید (meq O۲/Kg oil ۰۳/۷) و بیشترین مقدار کلروفیل (mg/Kg oil ۲۱/۲۱)، مقدار کاروتنوئید (mg/Kg oil ۸۶/۳) و مقدار ترکیبات فنلی (caffeic acid/Kg of oil ۳۰/۴۹۶) و پایداری اکسیداتیو را در بین تمام نمونههای روغن داشت. در کل نتایج نشان داد که میتوان برای بهبود ویژگیهای کیفی و پایدارسازی روغن از سیاهدانه پیش تیمار شده با اتانول قبل پرس سرد استفاده کرد.
دوره ۲۳، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۲ )
چکیده
هدف از نگارش این مقاله، معرفی و ارائه یک چهارچوب جامع براساس دیدگاه توسعۀ پایدار در برآورد فقر چندبُعدی کودکان زیر ۵ سال ایران با استفاده از روش الکایر- فوستر است تا به سیاستگذاران در جهت برنامهریزی و شناخت عوامل مؤثر در محرومیت کودکان، یاری رساند. برای این منظور، از دادههای آمارگیری شاخصهای چندگانه جمعیت و سلامت سال ۱۳۹۴ که آخرین دادههای موجود در کشور بوده، استفاده شده است. نتایج این تحقیق، دلالت بر آن دارد که کودکان مناطق روستایی در مقایسه با کودکان شهری، از فقر چندبُعدی بیشتری رنج میبرند؛ اما نوع محرومیتی که کودکان خانوارهای شهری و روستایی تجربه میکنند، متفاوت است. با توجه به نتایج کلی، در مناطق شهری دو بُعد تکامل و حمایت و در مناطق روستایی بُعدهای تکامل و استانداردهای زندگی، از درجه اهمیت بالاتری برخوردارند. بررسی شاخص فقر چندبُعدی کودکان زیر ۵ سال، بهتفکیک زیرگروههای جمعیتی، حاکی از آن است که جنسیت، سطح تحصیلات مادر، بُعد خانوار، سطح توسعۀافتگی استان و پنجک اقتصادی در نوع محرومیتی که کودکان تجربه میکنند، تأثیرگذار است.