جستجو در مقالات منتشر شده
۴ نتیجه برای رنجبر ندامانی
دوره ۱۲، شماره ۴۹ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده
چکیده
هدف از مطالعه حاضر مقایسه ویژگیهای ضداکسایشی و بررسی امکان وجود اثرات همافزایی یا همستیزی بین عصارههای چای سبز و بلوط بود. عصاره چای سبز در دو آزمون مهار رادیکال آزاد DPPH و ظرفیت ضداکسایشی کل در تمامی غلظتها و در آزمون قدرت احیاءکنندگی در دو غلظت به شکل معنیداری (۰۵/۰>P) عملکرد بهتری از BHT نشان داد و در تمامی آزمونها برتر از بلوط بود. اما عصاره بلوط تنها در آزمون مهار رادیکال آزاد DPPH بهتر از BHT عمل نمود. از بین حالات مختلف ترکیب این دو عصاره، در آزمون مهار رادیکال آزاد DPPH در سه حالت، ظرفیت ضداکسایشی کل در ۴ حالت و در تمامی حالات آزمون قدرت احیاءکنندگی اثر همافزایی مشاهده شد. در آزمون روغن، عصاره ترکیبی منتخب اثر همستیزی نشان داد، گرچه این عصاره ترکیبی با وجود بروز اثر همستیزی عملکرد بهتری نسبت به BHT نشان دادند. نهایتاً این عصارههای طبیعی را میتوان به عنوان جایگزین مناسب برای BHT معرفی نمود.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۷ - ( شهریور ۱۴۰۱ )
چکیده
در این تحقیق، ضریب نفوذ مؤثر و انرژی فعالسازی سیب با رطوبت اولیه ۸۴% بر پایه تر در فرآیند خشک شدن یک و دو مرحلهای مورد بررسی قرار گرفت. به منظور جلوگیری از واکنش قهوهای شدن آنزیمی، برش تهیه شده در اسید آسکوربیک ۱% به مدت ۵ دقیقه غوطهور شد. نمونههای بدون آنزیمبری به عنوان نمونه کنترل در نظر گرفته شدند. نمونهها به چهار روش خشک کردن هوای داغ با سه سطح دمای هوای خشککن یک مرحلهای (℃ ۷۰، ۶۰ و ۵۰) و دو مرحلهای (℃۷۰-۶۰، ۷۰-۵۰، ۶۰-۵۰) و سه سطح توان مایکروویو یک مرحلهای (W۳۶۰، ۱۸۰ و ۹۰) و دو مرحلهای (W۳۶۰-۱۸۰، ۳۶۰-۹۰ و ۱۸۰-۹۰)تا رسیدن به رطوبت ۲۰% خشک شدند. نتایج نشان دادند با افزایش توان میکروویو، نرخ خشک کردن افزایش یافته و در نتیجه ضریب نفوذ مؤثر نیز افزایش مییابد. خروج بهتر رطوبت در خشک کردن دو مرحلهای بود. اثر آنزیمبری در خشککن با هوای گرم تأثیر بسیار اندکی بر ضریب نفوذ موثر رطوبت داشت. در خشک کردن دو مرحلهای افزایش درجه حرارت تأثیر مهمی بر ضریب نفوذ مؤثر رطوبت نداشت. با افزایش توان مایکروویو، انرژی مورد نیاز برای شروع تبخیر رطوبت از ورقههای سیب کاهش یافت و این همان مفهوم انرژی فعالسازی است. در خشک کردن دو مرحلهای، بدون در نظر گرفتن پارامتر آنزیمبری، مناسبترین ترکیب توان عبارت بود از ۹۰ و سپس ۳۶۰ W. آنزیمبری میتواند سبب کاهش میزان انرژی مورد نیاز برای شروع تبخیر گردد. مقایسه انرژی فعالسازی در خشک کردن دو مرحلهای با افزایش توان در هر مرحله منجر به کاهش انرژی فعالسازی گردید لیکن این تغییر در نمونههای آنزیمبری و بدون آنزیمبری تقریباً اختلاف چندانی را نشان نمی دهد.بنابراین، خشک کردن دو مرحلهای با آون و مایکروویو، سبب خروج بهتر رطوبت و کاهش انرژی مورد نیاز برای شروع تبخیر رطوبت از ورقههای سیب میگردد.
دوره ۲۱، شماره ۱۴۶ - ( فروردین ۱۴۰۳ )
چکیده
هدف از این پژوهش، مطالعه اثر تیمار پلاسمای سرد بر دناتوراسیوان آنزیمها، پروتئینهای تغذیهای و بروز واکنشهای قهوهای شدن در شیر خام بطری شده است. یک سیستم پلاسمای تخلیه سطح برای این منظور استفاده شد. راکتور این سیستم یک استوانه کوارتزی با قطر ۱ سانتیمتر و ارتفاع ۲۵ سانتیمتر بود. از یک پوشش استیل با ضخامت ۱ میلیمتر و ارتفاع ۲۵ سانتیمتر در سطح داخلی راکتور و به عنوان الکترود تخلیه ولتاژ بالا استفاده شد. مایع درون بطری (شیر) نیز به عنوان الکترود خنثی در نظر گرفته شد. تخلیه برق با فرکانس و ولتاژ مورد مطالعه به الکترود انجام شد. در این مطالعه زمان غیرفعالشدن کاتالاز، فسفاتاز قلیایی، لیپاز، پراکسیداز، آنزیمهای پروتئازی، و همچنین زمان دناتوره شدن آلبومین سرمی، ایمنوگلوبولینها، آلفا لاکتالبومین، بتالاکتوگلوبولین، لیزین و در نهایت میزان تخریب ویتامین تیامین مورد بررسی قرار گرفت. شبیهسازی توسط نرم افزار کامسول ورژن ۳,۵a برای یک هندسه دوبعدی انجام شد. نتایج نشان دادند زمان غیرفعالسازی کاتالاز، فسفاتاز و لیپاز بسیار اندک بود در حالیکه آنزیمهای پروتئازی و پراکسیداز طولانیترین زمان غیرفعالشدن را نشان دادند. با این حال زمان غیرفعالشدن نهایی تمام آنزیمها در مقایسه با تیمارهای حرارتی رایج در صنایع لبنی بسیار اندک بود. پراکسیداز در ۹/۰ دقیقه و پروتئاز در ۲ دقیقه بعد از آغاز تیمار غیر فعال شدند. زمان غیر فعالسازی سایر آنزیمها ۵/۰ ثانیه بود. همچنین، زمان دناتوراسیون پروتئینها و اسیدهای آمینه به شکل معناداری متفاوت بود (۰۵/۰>p) زمان غیرفعال شدن اسید آمینه لیزین کمتر از سایر موارد مورد مطالعه بود و بتالاکتوگلوبولین بالاترین زمان دناتوراسیون را داشت. زمان آغاز واکنش قهوهای شدن تحت تیمار پلاسما ۴/۳ دقیقه بود. به طور کلی میتوان نتیجه گرفت که شرایط تیمار پلاسمایی که مورد مطالعه قرار گرفت، اثر منفی بر پروتئینها و رنگ شیر نداشت.
دوره ۲۲، شماره ۱۶۱ - ( تیر ۱۴۰۴ )
چکیده
آب فعال شده با پلاسمای سرد بهعنوان یک جایگزین غیرسمی و دوستدار محیطزیست معرفی و کارایی خود در برابر طیف گستردهای از عوامل بیماریزا از جمله باکتریها، ویروسها و قارچها را نشان داده است. در این پژوهش از آب شهری برای فعالسازی توسط دستگاه مولد پلاسمای سرد با استفاده از یک رآکتور پلاسما شامل الکترودهای مسی و فولادی، ولتاژ kV ۲۰ جریان mA ۳ با کمک هوای اتمسفر استفاده شد. برای تولید آب فعال شده، طرح آزمایشات توسط نرمافزار دیزاین اکسپرت ورژن ۱۲ در قالب طرح باکس- بنکن با فاکتورهای زمان تیمار با پلاسما (۰، ۱۵ و ۳۰ دقیقه)، سرعت تزریق هوا (m/s ۵/۰، ۱ و ۵/۱) و دمای نگهداری آب فعال شده با پلاسمای سرد (℃ ۲۰، ۴ و ۲۰-) اجرا شد. قبل از استفاده، ویژگیهای آب از جمله میزان پراکسید هیدروژن، اکسیژن، سختی کل، ازن، نیترات، نیتریت و کلر اندازهگیری شد. این ویژگیها طی مدت روزهای ۱، ۲، ۳ و ۶ نیز مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج نشان دادند تمام فاکتورهای موردمطالعه بر نتایج مورد بررسی اثر معنادار داشتند. اثر متقابل این فاکتورهای نیز در برخی موارد اثر معنادار کاهشی و یا افزایش بر نتایج داشتند. بهطورکلی مشخص شد دمای نگهداری محیط، زمان تیمار بیشتر با پلاسمای سرد، و سرعت هوای m/s ۱ میتواند آب فعال با ویژگیهای اکسیدانی بهتری را تهیه کند. شرایط بهینه تولید آب فعال شده نیز عبارت بود از زمان تیمار ۵/۲۳ دقیقه با پلاسمای سرد، سرعت هوای m/s ۹۷/۰ و دمای نگهداری ℃۲۰.