جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای رنجبران


دوره ۱۹، شماره ۱۲۶ - ( مرداد ۱۴۰۱ )
چکیده

تابش غیر یونیزان فرابنفش بخشی از ناحیه طیف امواج الکترومغناطیس اسـت کـه دارای اثر زیان آور شناخته شده بر میکروارگانیسم ها شامل باکتریها، ویروسها و قارچها می­باشد. هدف از این پژوهش در دوران مبارزه با ویروس­ها و غلبه بر میکروارگانیسم­های متنوع بیماریزا، بررسی ویژگیهای موثر و مضر این نوع تابش در سه ناحیه (UVB, UVC و UVAبا رویکرد خواص بیولوژیکی و موارد کاربردی در ضدعفونی و استریلیزه­کردن می باشد. در این مطالعه پژوهشی به منظور اثر بخشی بر میکروارگانیسم ها در ناحیه طیفی فرابنفش و پیرامون آن نزدیک ناحیه مرئی،  از دو نمونه آزمون با لامپ های تجاری UVC و blue-LEDاستفاده شد. در این پژوهش به بررسی اثر تابش فرابنفش سی بر میکروارگانیسمهای بیماریزای استافیلوکوکوس اورئوس و سودوموناس ﺁﺋﺮﻭﮊﻳﻨﻮﺯﺍ موجود در محیط مایع و کشت سطحی جامد، بررسی اثر تابش فرابنفش سی بر شمارش کلی میکروارگانیسمهای سطوح جامد کاغذی و تلفن همراه پرداخته شد. در اخر به بررسی اثر نور مرئی ال ای دی در ناحیه آبی بر شمارش کلی میکروبهای دهانی متصل به مسواک پس از مسواک زنی مورد بررسی قرار گرفت. در دو آزمون انجام گرفته با تابش در ناحیه فرابنفش و نزدیک آن در ناحیه مرئی،  اثر کشندگی  بر  باکتریها و میکروارگانیسم های کلی با بیش از ۹۰ درصد اثربخشی و نابودی باکتریها نتیجه گیری شد که نشانگر موثر بودن این گونه تابش­ها در ضدعفونی، باکتری زدایی و استریلیزه کردن مواد دارد. بررسی های طیف سنجی لامپ­های تجاری در ناحیه فرابنفش همراه با خواص اثر بخشی آنها بر میکروارگانیسم زدایی شاهدی بر مفید بودن این نوع  تابش علاوه بر خطرات بیولوژیکی آن دارد که لزوم مراقبت نحوه کاربری آنرا می طلبد.  تابش فرابنفش در صنعت و پزشکی فرایندی سرد، خشک ، ساده ، موثر و کم هزینه در رابطه با سایر فرایندهای استریل­سازی است و هیچ نوع پرتوی یونیزه شده ای را تولید نمی­کند.
 

دوره ۲۲، شماره ۶ - ( ۹-۱۴۰۱ )
چکیده

با توجه به اهمیت استفاده از بتن سبک در مهندسی عمران، در سال‌های اخیر مطالعات زیادی بر روی خواص فیزیکی، شیمیایی و مکانیکی بتن سبک حاوی دانه‌های پلی‌استایرن منبسط ­شده، EPS، انجام گرفته است. با این حال مرور مطالعات موجود نشان می­دهند که تاکنون تاثیر نسبت حجمی و اندازه دانه­ های پلی‌استایرن منبسط شده بر رفتار مکانیکی بتن EPS تحت بارگذاری چندمحوری مورد بررسی قرار نگرفته است. از این رو در مطالعه آزمایشگاهی حاضر، نمونه‌های بتن EPS متنوعی تهیه و تحت آزمایش فشاری تک محوری، کششی برزیلی و سه­محوری قرار گرفته‌اند. سه قطر ۲۵/۲، ۷۵/۲ و ۲۵/۳ میلی‌متر برای دانه ­های EPS به کار گرفته شد و نمونه‌ها در درصد تخلخل­های ۰، ۵%، ۱۰% و ۲۰% تهیه گردید. نتایج به دست آمده نشان می­دهند که با کاهش قطر دانه ­های EPS برای درصد تخلخل یکسان، مقاومت سه­محوری بتن EPS در فشارهای جانبی پایین، افزایش می‌یابد. این اثر با بالا رفتن فشار جانبی کاهش می­یابد که علت آن تبدیل شدن سازوکار خرابی از ایجاد ترک‌های موضعی بزرگ به خردشدگی گسترده در تمام نمونه می­باشد.  

دوره ۲۳، شماره ۶ - ( ۸-۱۴۰۲ )
چکیده

با توسعه صنعت در سراسر دنیا و افزایش جمعیت، آلودگی محیط زیست روز به روز توسعه یافت. روی کره زمین محیط­های آبی و خاکی، از اصلی­ترین اجزاء تشکیل دهنده محیط زیست می­باشند. از سوی دیگر، مهمترین آلاینده­های منابع آب و خاک،  فلزات سنگین هستند که در بین فلزات سنگین، سرب و روی از جمله فراوان­ترین عناصر موجود در خاک می­باشند. وجود بیش از حد فلزات سنگین در خاک، موجب آلودگی آب­های زیرزمینی و نهایتا بروز بیماری­های خطرناک فراوانی مانند؛ سرطان، اختلالات گوارشی، بیماری­های کلیوی، عقب­ماندگی ذهنی و بیماری‌های خونی و مغزی می­گردد. هدف از این پژوهش، ارزیابی چگونگی جذب انتخابی خاک کائولینیت در سیستم­­های منفرد و ترکیب آلودگی­های سرب و روی و بررسی سینتیک و ایزوترم جذب فلزات سنگین سرب و روی در غلظت­های متوسط آلودگی است. بدین منظور، در شرایط کنترل شده آزمایشگاهی، در آغاز خاک کائولینیت با محلول­ حاوی غلظت­­ ۲۰ سانتی­مول بر کیلوگرم خاک با سه تکرار و به­صورت مصنوعی، آلوده به سرب و روی در­سیستم­های ترکیب دوتایی و منفرد با نسبت ۱ به ۲۰ شد. در ادامه با انجام مراحل تکمیلی طبق روش EPA (۱۹۸۳) و EPA (۲۰۱۰) نمونه­ها، آماده و سپس میزان جذب آلودگی­ها توسط دستگاه جذب، اندازه­گیری شد. یافته­ها نشانگرآن بود که با کاهش pH تا میزان ۲، در هر دو شرایط سیستم ترکیب آلودگی­ها با غلظت تهیه شده، درصد جذب کاهش چشمگیری داشت. ولی در شرایط اسیدی و بازی مایع منفذی در هر دو سیستم­ ترکیب دوتایی و منفرد، جذب فلز سرب بیشتر از روی بود، جذبPb۲+  در هر دو سیستم تغییری نداشت ولی برعکس، جذبZn۲+   در سیستم دو تایی کاهش چشمگیری نسبت به سیستم منفرد آلودگی داشت. به­طوری­که مقدار درصد جذبZn۲+  در شرایط بازی (pH=۱۲) و اسیدی (pH=۲) در سیستم ترکیب دوتایی در مقایسه با سیستم منفرد به ترتیب حدود ۵۰% و ۲۰%  تقلیل داشت. همچنین ایزوترم لانگمویر بیشترین مطابقت جذب در شرایط سیستم منفرد و ترکیب دوتایی را برای آلودگی­های سرب و روی در غلظت­­ آزمایش، داشتند. نتایج جذب در دو سیستم منفرد و ترکیب آلودگی­های سرب و روی، بیانگر آن بود که میزان جذبPb۲+  در سیستم ترکیب دوتایی نسبت به سیستم منفرد برای غلظت ۲۰ سانتی­مول بر کیلوگرم آلودگی تهیه شده با محلول آب مقطر، به میزان ۰/۱۵ % کاهش داشت. در حالی­که جذبZn۲+  در سیستم دوتایی نسبت به منفرد به میزان حدود ۸۷/۵ % در غلظت­ آزمایش بود. از سوی دیگر، سینتیک جذب فلز سرب در غلظت آزمایش برای رس کائولینیت در هر دو سیستم، دارای ثابت یکسانی با معادلات شبه درجه اول و دوم پزدو بود، زیرا در هر دو سیستم، میزان جذب سرب تغییری نداشت. درعوض سرعت جذب فلز روی تغییر چشمگیری در سیستم دوتایی نسبت به حالت منفرد داشت که مقادیرحاصله با ثابت معادله شبه درجه دوم پزدو سازگاری بیشتری داشت. به­طور کلی ترتیب جذب یون دو فلز، تحت کلیه شرایط محیطی مایع منفذی به ­صورتPb۲+ > Zn۲+   در هر دو سیستم بود.
 


صفحه ۱ از ۱