جستجو در مقالات منتشر شده
۴ نتیجه برای دیباجی
دوره ۱، شماره ۳ - ( تابستان ۱۴۰۰ )
چکیده
عاملیت الهی در فلسفه دین، به این مسأله میپردازد که خداوند فاعلیت خود را در جهان انسان و در جهان اجسام چگونه اعمال میکند. پوکینگهورن برای پاسخ به این پرسش، روش خاص خود را دارد. رویکرد الهیاتی پوکینگهورن، تلفیقی از الهیات کلاسیک از یک طرف و الهیات پویشی و الهیات گشوده از طرف دیگر است. او از طرفی معتقد است که خدای الهیات کلاسیک، بیش از اندازه دور از دسترس است و از طرف دیگر نگاه متافیزیکی و الهیات تفکر پویشی را هم نقد میکند. فیزیک جدید با موقعیتهای نامتعینش که بر اساس نسبیت انیشتین، نظریه کوانتوم و نظریه آشوب تعریف میشود، نقطه ثقل نظریه پوکینگهورن برای تبیین سازوکار عاملیت خداوند است. جهتگیری خاص در قبال مسأله تکامل، وحدت دوجنبهای و تشبیه رابطه خدا با جهان به رابطه ذهن با بدن، از دیگر مواردی است که در نظریهپردازی پوکینگهورن درباره عاملیت خداوند در جهان مطرح شده است.
دوره ۷، شماره ۱۳ - ( بهار و تابستان ۱۳۹۹ )
چکیده
چکیده
نقش علوم بلاغی و جایگاه ویژه آن درفهم عمیق قرآن و درک صحیح معارف بی بدیل آن غیر قابل انکار است. یکی از حوزه های مهمّ علم معانی به عنوان شاخه ای از دانش بلاغت بررسی أغراض ثانوی در جملات خبری و انشایی است. در این پژوهش پس از نگاهی گذرا به أغراض ثانوی أفعال أمری در قرآن، به بررسی شیوه هایی پرداختیم که طاهره صفارزاده به عنوان یکی از مترجمان معاصر قرآن در بیان این أغراض در ترجمه ی آیات أمری قرآن به کار گرفته است. برای دریافت دقیق معانی ثانوی عبارات مورد مطالعه، ضمن کمک گرفتن از تفاسیر قرآن و کتب بلاغت، ترجمه مترجم مورد نظر را با پنج ترجمه دیگر مقایسه کردیم تا از بروز خطا در داوری، تا حدّی، مصون باشیم. نتایج این پژوهش گویای این است که در صفارزاده برای برگردان جملات امری با أغراض ثانوی سه شیوه گوناگون برگزیده است ، که عبارتند از: ۱-جایگزینی فعل أمر با قرینه ای معادل مفهوم ثانوی آن در زبان مقصد، ۲-واگذاری درک مفهوم ثانوی به خواننده به علّت گویا بودن متن آیه در بیان غرض ثانوِی،۳-خودداری از آوردن قرینه علیرغم گویا نبودن متن آیه در بیان غرض ثانوی.
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( خرداد و تیر ۱۳۹۸ )
چکیده
قبایل عرب در سرتاسر شبهجزیره عربی میزیسته و در یک نقطه جمع نبودهاند. برخی در حضر و برخی در بادیه در پی آب و توشه به سر میبردهاند. بی گمان قبیلههایی که در بادیه میزیستهاند، روشهای خاص خود را در ادای واژگانی داشتهاند و این روشها با قبایل حضری متفاوت بوده و اثر بیشتری در تعدد لهجههای عربی و ویژگیهای هر لهجه داشته است. برخی تلفظها در شمار عناصر زبان قوم و در قلمرو واژگانی قرآن کریم قرار گرفت و در منطقهای، ادای کلمهای با حرفی غیر از حرف بهکار رفته در منطقۀ دیگر بود. هدف از این پژوهش، بررسی تحولات آوایی زبان عربی در قلمرو قرآن کریم از طریق رهگیری فرایند واجی ابدال درچارچوب زبانشناسی تاریخی بهمنظور تعیین نقش فرهنگ و اقلیم بر آواهای زبان عربی است.
روش این تحقیق، کتابخانهای است ونخست به انگیزههای عرب، در تلفظ به حرفی متفاوت پی میبریم وسپس با کنکاش درجغرافیای زیستی و تجوید زبانی عرب، سعی میکنیم به خاستگاه پدیدۀ ابدال برسیم و آنگاه نظام آوایی زبان عربی را در واکههایی که مخارج یا صفات مشترک دارند، بررسی میکنیم. آنگاه پدیدۀ ابدال را در نسبت میان حرف قدیم و حرف جدید واکاوی میکنیم و با طرح نمونههایی از آن، به نقش و سهم قبایل در این گونه از فرایندها پی میبریم.
دوره ۲۰، شماره ۵ - ( اردیبهشت ۱۳۹۹ )
چکیده
مقدار آنتروپی تولیدی طی بارگذاری خستگی به عنوان یک شاخص از انباشت آسیب در ماده تلقی می شود. با استفاده از تکنیک ترموگرافی و ثبت توزیع میدان دما در سطح نمونه تحت بارگذاری چرخهای بهوسیله دوربین مادون قرمز و همچنین محاسبه انرژی اتلافی و در نظر گرفتن امکان تبادل حرارت نمونه با محیط، میتوان نرخ خالص تولید آنتروپی در سیستم را محاسبه کرد. انتظار میرود که با بهکارگیری ابزار مناسب، بتوان این روش را به عنوان یک روش بازرسی غیرمخرب در رابطه با آسیب ناشی از خستگی فلزات مورد استفاده قرار داد. این تحقیق به منظور امکانسنجی و بررسی قابلیت کاربرد روش یاد شده به کمک مدلسازی و تحلیل عددی انجام شده است. در این مقاله با استفاده از روش عددی اجزای محدود و در قالب نرمافزار آباکوس به شبیهسازی آزمون خستگی خمش کاملاً معکوسشونده روی نمونههای استاندارد از جنس آلومینیوم (Al۶۰۶۱-T۶) که نتایج آزمون آزمایشگاهی آن موجود است، پرداخته میشود. براساس نتایج تحلیل مکانیکی و حرارتی به روش کوپل متوالی، به محاسبه نرخ تولید آنتروپی، آنتروپی شکست خستگی، متغیر آسیب و تخمین عمر باقیمانده براساس این متغیر پرداخته میشود. نتایج حاصل از شبیهسازی عددی با نتایج آزمونهای آزمایشگاهی مقایسه و اعتبارسنجی میشود. همچنین یک تحلیل عددی برای تخمین افزایش دما و بررسی پدیده خودگرمایی خستگی در اثر بارگذاری چرخهای براساس مشخصههای منحنی کرنش- عمر و تخمین انرژی اتلافی، با بهرهگیری از امکان اسکریپتنویسی پایتون در نرمافزار آباکوس روی نمونه آزمون محوری از جنس فولاد(AISI ۴۳۴۰) صورت میگیرد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که کاربرد ترموگرافی مادون قرمز به عنوان یک روش ارزیابی غیرمخرب در محدوده خستگی کمچرخه ابزاری مناسب برای ارزیابی میدان دما و در نتیجه تخمین آسیب انباشته در ماده است.