۱۵ نتیجه برای دوستی
دوره ۲، شماره ۸ - ( زمستان ۱۴۰۰ )
چکیده
امروزه ورزش بخش مهمی از ابزار دیپلماتیک کشورهاست. ورزش بهعنوان ابزاری مطلوب، ظرفیت شکل دادن به ترجیحات دیگران از طریق قدرت نرم را دارد. بنابراین پژوهشگر بر آن شد که به شناسایی کارکردهای سیاسی دیپلماسی عمومی و قدرت نرم در ورزش و گردشگری ایران بپردازد. پژوهش حاضر در چارچوب رویکرد کیفی انجام شد و دادهها از طریق مصاحبههای نیمهساختاریافته جمعآوری شدند. جامعۀ آماری پژوهش افراد متخصص در زمینۀ سیاسی، ورزشی و گردشگری شامل پنج نفر از اعضای هیئت علمی ورزشی، پنج نفر از اعضای هیئت علمی گردشگری، هفت نفر از اعضای هیئت علمی علوم سیاسی، پنج نفر دارای سابقۀ کار اجرایی در سازمان گردشگری و میراث فرهنگی و ورزشکار با سابقۀ حضور در مسابقات بینالمللی بودند. روش جمعآوری دادهها بهصورت مطالعۀ پژوهشهای پیشین و مصاحبۀ عمیق و باز بود. برای سنجش پایایی پژوهش، از توافق درونموضوعی استفاده شد. میانگین میزان توافق درون موضوعی برابر با ۸۹ درصد گزارش شد. براساس یافتههای حاصل از مصاحبۀ نیمهساختاریافته، مهمترین کارکردهای سیاسی دیپلماسی عمومی و قدرت نرم در ورزش و گردشگری ایران شش مؤلفه شامل منش سیاسی، سیاست خارجی، سیاست داخلی، آگاهی سیاسی، مبارزه با انزوا، اطلاعات و ارتباطات بودند. باتوجه به نتایج حاصل از پژوهش پیشنهاد میشود از مزیت ورزش که زبان مشترک بین ملتهاست در جهت افزایش ارتباطات بینالمللی و آگاهی سیاسی از سفرای ورزشی استفاده شود، زیرا از مزیتهای مذاکرات ورزشکاران، مربیان در رویدادهای ورزشی نسبتبه سیاستمداران رسمی، دیپلماسی و برقراری ارتباطها بهصورت خودجوش بوده که با محدودیت کمتری روبهرو خواهد بود.
دوره ۶، شماره ۱۱ - ( بهار و تابستان ۱۳۹۸ )
چکیده
یکی از مهمترین چالشها در روند ترجمه قرآن کریم به زبانهای دیگر، رعایت اسالیب نحوی مختلف و انتقال صحیح آن به زبان مقصد است. تضمین، یکی از همین اسالیب نحوی است. پیاده کردن این اسلوب در آیات قرآنی همواره با اختلاف نظر بین علمای نحو، مفسران و مترجمان همراه بوده است. نوشتار حاضر با روش توصیفی- تحلیلی به نقد نحوه مواجهه مترجمان زبان عبری با اسلوب تضمین در قرآن کریم پرداخته است. ترجمه صحیح تضمین، از این حیث اهمیت دارد که انتخاب واژه مضمَّن، گاهی بر حوزه استخراج و تبیین حکم فقهی، عقاید و لطافت در تبیین واژگان آیات کریمه، تأثیرگذار است. ترجمههای عبری قرآن کریم عمدتاً فاقد توجه کافی به اسلوب تضمین هستند. اگرچه در مجموع، مسلمانان در این ترجمهها موفقتر بودهاند؛ اما مانند مترجمان غیرمسلمان، با بیتوجهی به ترجمه صحیح این اسلوب، گاهی بیانی خلاف مبانی شریعت و احکام اسلامی داشتهاند. از علل اشتباهات ترجمههای عبری در مورد تضمین، ناتوانی مترجم در انتقال صحیح این اسلوب و بیاطلاعی از فرهنگ مردم زمان نزول است.
دوره ۶، شماره ۲۴ - ( زمستان ۱۳۹۲ )
چکیده
بسیاری از بنیادی ترین مفاهیم ما از جمله زمان، کمیّت، حالت، دگرگونی، کنش، علّت، هدف، شیوه، وجه (modality) و حتی مفهومِ یک مقوله از طریقِ مفاهیم استعاری درک می شوند. مولانا برای نشان دادن جهان عرفانی خود از مفاهیم استعاری بیشترین بهره را گرفته است. «خوردن» از پرکاربردترین واژه هایی است که در دیوان شمس برای نمایاندن تمامی ساحت های مادی و روحانی استفاده شده، و واژه های دیگری از خانوادۀ آن، در بازتاب این معانی به شاعر یاری رسانده است. نوعِ زندگی صوفیه و توجه بیش از حد آن ها به تقلیل طعام، جوع، روزه، اجتناب از کسب و بها دادن به نظریۀ توکل، سبب برگزیدن ناخودآگاه چنین استعاره ای برای مولانا می شود. بر این اساس هشت مقوله ی جمال، حکمت، راز، ذکر، سماع، شادی، عشق و نور به مثابۀ خوراک تفهیم می شوند. در این مقاله با استفاده از نظریۀ شناختی استعاره معاصر به تبیین این استعاره ها پرداخته می¬شود. و در نهایت روشن می گردد که انگارۀ «عرفان خوراک است»، گزارۀ بنیادینِ متن است که یک ذهنیّت استعاری خوراک انگار را در سراسرِ دیوان شمس منتشر کرده است.
دوره ۹، شماره ۲ - ( بهار ۱۳۹۹ )
چکیده
شناسایی رفتار مصرفکنندگان ماهی در بزرگترین بازار ماهی ایران به منظور بهبود فروش و کسب رضایت خریداران انجام شد. پس از طراحی و تکمیل پرسشنامه، برای تجزیه و تحلیل دادهها از آمار توصیفی و آزمون فریدمن، کایدو و رگرسیون خطی گام به گام استفاده شد. مصرفکنندگان، با فروش مستقیم تولیدکننده در بازار، سوبسید دولت برای خرید ماهی و درج خواص آبزیان بر روی آبزیان عرضه شده در بازار خیلی زیاد موافق بودند. بالاترین اولویت خرید ماهی آنان قزلآلا و سپس ماهیان جنوب، میگو، ماهیان دریای خزر و ماهیان پرورشی گرمآبی هستند. بیشتر از نیمی از مصرفکنندگان از طریق تبلیغ و معرفی دوستان و آشنایان برای اولین بار با این بازار آشنا شدند و ۴۶ درصد نیز به دلیل نزدیکی منزل سکونتشان با بازار آشنا بودند. مهمترین آمیخته بازاریابی، تبلیغات بود و مهمترین دلیل خرید ماهی از این بازار را تازگی و تنوع بیشتر آبزیان بیان کردند. تحقیق نشان داد مردان نسبت به زنان، متولدین مناطق ساحلی کشور و خریداران با درآمد بالا نسبت به افراد متقابل ماهی بیشتری میخرند. با توجه به گرایش مصرفکنندگان به نسبت آشنایی با بازار و اهمیت تبلیغ، توجه به این امر و هدفگیری خریداران مرد در رونق بازار بسیار موثر خواهد بود. توجه به نتایج متعدد تحقیق از جمله درج خواص آبزیان و نصب تابلوی الکترونیکی ورودی و خروجی آبزیان در بازار و کمک به بهبود درآمد خانوار از راههای دیگر بهبود رضایت خریداران است.
دوره ۹، شماره ۲۰ - ( ویژه نامه پیاپی ۴۲- ۱۳۸۴ )
چکیده
در این مقاله، نتایج بررسی عوامل کلیدی مؤثر بر کاربرد فناوری اطلاعات در سازمانهای دولتی ایران با روش دلفی ارائه شده است. به این منظور ابتدا درباره فناوری اطلاعات توضیحی داده میشود و سپس با ارائه شواهدی از شکست و ناکامی در کاربرد این فناوری در سطح ایران و جهان، مسأله پژوهش تعریف خواهد شد. مرور پژوهشها و مطالعات پیشین در زمینه عوامل موفقیت و شکست کاربرد این فناوری در بخش دولتی و جمعبندی آنها، بخش بعدی مقاله را تشکیل میدهد. در ادامه، روش پژوهش بویژه روش دلفی تبیین و در پایان نیز یافتههای این پژوهش، توصیف و تحلیل میشوند. براساس یافتههای این پژوهش، اعضای پانل دلفی در مجموع ۳۷ عامل را در موفقیت و شکست کاربرد فناوری اطلاعات در سازمانهای دولتی ایران کلیدی تشخیص دادهاند. لازم به ذکر است که به ۲۰ عامل از این عوامل در پژوهشها و مطالعات پیشین در بخش دولتی اشاره شده است و ۱۷ عامل دیگر را اعضای پانل ارائه کردهاند. این عوامل به شش دسته تقسیم شدهاند. در پایان نیز محدودیتها و پیشنهادها ارائه میشوند.
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۱۰- )
چکیده
در این مقاله بر اساس نتایج به دست آمده از اندازه گیری ها در تنگه هرمز و اطلاعات موجود درباره نمایه سرعت صوت در اعماق مختلف آن، مدلی جامع برای کانال آکوستیکی زیرسطحی چندمسیره کم عمق در انتشار افقی ارائه شده است. مدل سازی پدیده چندمسیری بر مبنای تئوری شعاعی و روش تصاویر انجام شده و در مدل سازی کانال، تضعیف ناشی از پراکندگی موج در سطح و بازتاب آن از کف، تضعیف ناشی از اثر جذبی مواد مختلف و نویزهای محیطی مانند نویز ناشی از وضعیت دریا، نویز حرارتی، نویز کشتیرانی و اغتشاشها نیز در نظر گرفته شده است. همچنین یک سیستم مخابراتی زیرسطحی کامل، شامل فرستنده و گیرنده طراحی و شبیه سازی شده است. مدولاسیون به کار رفته از نوع QPSK است و اطلاعات با نرخ kbps۵ از طریق فرکانس حامل kHz ۲۷ حداکثر تا فاصله km۱ ارسال می شود. تشخیص رفتار کانال در گیرنده بر مبنای دنباله آموزشی انجام می شود که ۱۰% را در ابتدای سیگنال ارسالی به خود اختصاص می دهد.
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( ۷- )
چکیده
روش ادغام تصویر ایده ال، اطلاعات مکانی را بدون تخریب اطلاعات طیفی، به تصاویر چندطیفی اضافه میکند. تحلیل مولفه اصلی یکی از روشهای مشهور است که به دلیل بازدهای و حفظ اطلاعات مکانی بالا پرکاربرد است. اگر چه این روش منجر به تخریب اطلاعات طیفی میشود. در این مقاله روشی نوین بر مبنای همان مفهوم ارائه شده است. در روش تحلیل مولفه اصلی متداول، تبدیل بر روی باندهای تصاویر چند طیفی اعمال میشد، اما در این مقاله تبدیل بر روی پیکسلهای مکانی همسایه به کار رفته است. چون ضرایب تحلیل مولفه اصلی با استفاده از ویژگیهای آماری تصاویر به دست میآید، سازگاری بیشتری در مقایسه با کرنلهای رایج مانند موجکها، با نوع و بافت تصاویر سنجش از دور دارد. بعد از آن یک روش ترکیبی با استفاده از تحلیل مولفه اصلی مکانی و تحلیل مولفه اصلی طیفی به منظور بهبود کیفیت تصاویر ادغام شده معرفی میشود. ارزیابی چشمی و ارزیابی عددی با استفاده از معیارهای RASE، ERGAS، SAM، هبستگی خطی و UIQI، نشان میدهند که روش ارائه شده نسبت به روشهای IHS، براوی، تحلیل مولفه اصلی طیفی، فیلتر بالاگذر و مدولاسیون بالا گذر دارای کیفیت بهتری است.
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۲ )
چکیده
هدف: پژوهش حاضر تحلیل و ارزیابی پایاننامههای پایانیافته دوره کارشناسی ارشد دانشگاه فرهنگیان در سالهای ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۰ بهعنوان ابزاری برای توسعه توانمندی پژوهشی معلمان بهعنوان بخشی از منابع سازمانی است.
روش پژوهش: از جهت هدف، کاربردی و از جهت اجرا، توصیفی- ارزیابی است. این مطالعه موردی متمرکز بر دانشگاه فرهنگیان انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی پایاننامههای دفاع شده از سال ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۰ است و نمونه این پژوهش ۱۳۸ پایاننامه بود که با روش نمونهگیری تصادفی طبقهای نسبی انتخاب شدند. ابزار مطالعه سیاهه محقق ساخته با ۱۷ مؤلفه و ۸۳ نشانگر بود.
یافتهها: یافتههای آزمون t تکنمونهای نشان میدهد، پایاننامههای بررسی شده فقط در مؤلفههای موضوع و عنوان، واژههای کلیدی، سؤالها یا فرضیههای پژوهش و منابع، وضعیت مطلوبی دارد و در سایر مؤلفهها وضعیت مطلوب ندارد. مؤلفه پیشینه پژوهش و پیوست، نسبت به سایر مؤلفهها از وضعیت نامطلوبتری برخوردار است. همچنین یافتههای حاصل از تحلیل واریانس دو متغیره نشان میدهد که بین کیفیت پایاننامههای ۸ رشته تخصصی در ۱۷ مؤلفه تفاوت معناداری وجود دارد. نتایج آزمون خیدو دو متغیری برای مقایسه پایاننامهها در رشتههای تخصصی مختلف از لحاظ تعداد مطالعات بینرشتهای و ماهیت پژوهش (کمی، کیفی، آمیخته) نیز نشان میدهد که تفاوت معناداری در تعداد مطالعههای بینرشتهای و ماهیت پژوهش در پایاننامهها وجود دارد.
نتیجهگیری: برای رسیدن به وضعیت مطلوب و اثربخشی پایاننامهها بهعنوان ابزاری برای توسعه پژوهشی افراد، توجه به پیامدهای خطمشی اتخاذی نظیر میزان انتشار مقالهها، تبیین هدف انجام پایاننامه برای ذینفعان و همآموزی تجربههای سازنده استادان در این زمینه ضروری است.
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۰ )
چکیده
هدف: زولدرونیک اسید بهعنوان یکی از درمانهای بیماری استئوپورز در تمایز سلولهای بنیادی مزانشیمی نقش دارد. با این حال مکانیسم اثر این دارو در القای تمایز استئوبلاستیک سلولهای بنیادی مزانشیمی هنوز بهخوبی شناخته نشده است. بر این اساس در این تحقیق تأثیر زولدرونیک اسید روی متیلاسیون پروموتر ژنهای RUNX۲ و DLX۵ ارزیابی شد.
مواد و روشها: سلولهای بنیادی مزانشیمی انسانی پس از جداسازی و تکثیر، تحت تیمار ضربانی با زولدرونیک اسید با غلظت نهایی ۵ میکرومولار بهمدت ۳ ساعت قرار گرفتند و بهمدت ۳ هفته در محیط تمایزی کشت داده شدند. استخراج DNA در هفتههای اول، دوم و سوم تمایز استئوبلاستیک و همچنین از سلولهای بنیادی مزانیشیمی صورت گرفت. پس از تیمار DNA با سدیم بیسولفیت، آزمایش PCR اختصاصی متیلاسیون با استفاده از آغازگرهای متیله و غیرمتیله بهمنظور ارزیابی متیلاسیون پروموتر ژنهای RUNX۲ و DLX۵ انجام شد.
نتایج: نتایج آزمایش PCR اختصاصی متیلاسیون با آغازگرهای متیله و غیرمتیله برای ژنهای RUNX۲ و DLX۵ در سلولهای تمایز یافته استئوبلاستی و سلولهای بنیادی مزانشیمی مثبت بود. بر این اساس وضعیت متیلاسیون ناحیه پروموتری ژنهای RUNX۲ و DLX۵ نشان دهنده متیلاسیون ناکامل است.
نتیجهگیری: ژنهای RUNX۲ و DLX۵ در تمایز استئوبلاستیک ناشی از داروی زولدرونیک اسید تغییر آرایش متیلاسیون نمیدهند. نتایج بررسی حاضر نشان داد که زولدرونیک اسید بهواسطه مکانیسمهای اپیژنتیکی بهویژه متیلاسیون پروموتر منجر به تمایز استئوبلاستیک سلولهای بنیادی مزانیشیمی نمیشود. بر این اساس، مکانیسم اثر داروی زولدرونیک اسید در سلولهای بنیادی مزانشیمی در القای تمایز میتواند یک مسیر مستقل از تغییرات اپیژنتیکی در این دو ژن باشد.
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۱۰- )
چکیده
یک الگوریتم جدید حداقل میانگین مربعات مبتنی بر نویز
دوره ۱۷، شماره ۹۸ - ( فروردین ۱۳۹۹ )
چکیده
روغن دنبه گوسفند به دلیل پایداری در برابر اکسیداسیون و طعم مطلوب آن، یک روغن سرخ کردنی مناسب است. این روغن با داشتن اسیدهای چرب مفید میتواند نقش موثری در سلامت مصرف کننده ایفا نماید. فرایندهای تصفیه روغن دنبه، از جمله بوبری آن در افزایش کیفیت روغن اهمیت زیادی دارند. بوبری یک فرآیند جداسازی است که در آن مقدار مشخصی از گاز جدا کننده ترکیبات فرار، در مدت زمان معینی از میان روغن داغ تحت شرایط خلاء عبور میکند و ترکیبات فرار و عامل ایجاد بو را از روغن خارج میکند. در این پژوهش، بوبری روغن دنبه با کمک امواج فراصوت انجام شد و اثرات دما، زمان و توان فراصوت روی شدت بو در طی فرایند بوبری، با استفاده از روش سطح پاسخ بررسی گردید. شدت بو به دو روش حسی و بینی الکترونیکی ارزیابی شد. همچنین، ترکیب اسیدهای چرب قبل و بعد از فرایند بوبری مقایسه شدند. نتایج پروفایل اسیدهای چرب نشان داد که حدود %۷۲/۴۶ از اسیدهای چرب روغن دنبه را اسیدهای چرب اشباع (پالمیتیک، استئاریک، مارگاریک و میریستیک) و مابقی (%۲۸/۵۳) آن را اسیدهای چرب غیر اشباع تشکیل داده بود که عمدهترین آنها اسید اولئیک (%۶۷/۳۹) بود. بر اساس نتایج آنالیز واریانس، ترکیب و نوع اسیدهای چرب قبل و بعد از بوبری نزدیک به هم بوده و مقدار اسیدهای چرب در طول بوبری تغییر جزئی داشتند. در نهایت، شرایط بهینه در دمای ۱۶۲ درجه سلسیوس، زمان ۱۱۰ دقیقه و توان فراصوت ۱۶۵ وات برای بوبری روغن دنبه به کمک امواج فراصوت، به وسیله بینی الکترونیکی و ارزیابی حسی تعیین شد.
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده
ایجاد تنش پسماند فشاری در قطعاتی که در تحت بارگذاری خستگی قراردارند، راه حلی اقتصادی جهت افزایش استحکام می باشد که در واقع تمام و یا قسمتی از تنش های کششی اعمال شده به قطعه خنثی می گردد. این در حالی است که تنشهای پسماند در دمای بالا عموما کاهش یافته و یا کلا از بین می روند. لذا همواره نقش این تنش های پسماند در عملکرد قطعات در دمای بالا مورد سئوال بوده است. لذا ابتدا میدان تنش ناشی از روش کوبش لیزری چندگانه مدلسازی شده و سپس تاثیر دمای کاری قطعه که منجر به پدیده ی آزادسازی دمایی این میدان تنش می گردد، بررسی شده است. ماده ی مورد استفاده آلیاژ Ti-۶Al-۴V بوده و جهت اعمال اثر رفتار غیر خطی ماده در نرخ کرنش های بالا از مدل ماده ی جانسون-کوک استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که میدان تنش پسماند ناشی از این فرآیند به مراتب عمیق تر از روش های مشابه مانند ساچمه زنی بوده و با اعمال کوبش لیزری چندگانه به یک نقطه می توان از حداکثر تنش فشاری ۶۴۰ مگاپاسکال در یک سیکل کوبش لیزری به ۸۳۴ مگاپاسکال در دو سیکل و ۸۸۹ مگاپاسکال در سه سیکل دست یافت. با اعمال دمای ۶۰۰ درجه سانتیگراد به قطعه نیز مشاهد شد تنش پسماند آزاد شده حرارتی در سطح نمونه ی تحت کوبش لیزی یگانه، دوگانه و سه گانه به ترتیب ۲۸,۱۳%، ۴۱.۳۷% و ۴۳.۸۷% مقدار اولیه تنش پسماند قبل از اعمال حرارت می باشد.
دوره ۲۰، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده اصل جبران کامل خسارات که در حقوق ایران از آن به اصل اعاده وضعیت زیاندیده به حالت سابق تعبیر میگردد، در نظامهای حقوقی مختلف و اسناد بینالمللی، از جمله کنوانسیون بیع بینالمللی کالا، اصول اروپایی قراردادها و اصول قراردادهای تجاری بینالمللی مورد پذیرش واقع شده و در مورد نقض قراردادهای بیع بینالمللی برای طرف زیاندیده نبز قابل استناد است. در نقض قرارداد بیع بینالمللی، این اصل اقتضا دارد که وضعیت زیاندیده در شرایطی قرار گیرد که اگر قرارداد به طور کامل اجرا میشد، توقع داشته است. بنابراین در شیوههای تعیین خسارات قراردادی هم این اصل باید مد نظر قرار گیرد. لذا در روش عینی تعیین میزان خسارت که طرف زیاندیده حق انعقاد معامله جانشین را دارد یا در روش انتزاعی تعیین میزان خسارت که زیاندیده استحقاق دریافت مابهالتفاوت قیمت کالای دریافتی با قیمت بازار را دارد، اعمال اصل جبران کامل ضروری است و هر روشی که این اصل را بهتر تأمین کند اولویت دارد. * نویسنده مسؤول مقاله: Email: hbadini@ut.ac.ir
دوره ۲۰، شماره ۱۴۵ - ( اسفند ۱۴۰۲ )
چکیده
بامیه یک محصول سبزی با ارزش غذایی بالا است که پس از برداشت به سرعت کیفیت خود را از دست داده و دچار فساد می شود. این پژوهش با هدف بررسی تأثیر غلظتهای مختلف کلرید کلسیم همراه با پوشش کیتوسان بر خصوصیات کیفی غلافهای بامیه در طول پس از برداشت انجام شد. غلافهای بامیه در غلظت های مختلف کلرید کلسیم (۰%، ۱%، ۲%، ۴%) غوطه ور و سپس با کیتوسان (۰، ۵/۰، ۱ و ۵/۱ %) پوشانده شد. آنالیز فیزیکوشیمیایی شامل: کاهش وزن، سفتی، اسیدیته قابل تیتراسیون، مواد جامد محلول کل، محتوای اسید آسکوربیک، محتوای فنول کل، و جذابیت ظاهری و میزان پوسیدگی در فواصل زمانی ۴ روزه به مدت ۱۶ روز انجام شد. نتایج نشان داد که در طی انبارمانی کاهش وزن، مواد جامد محلول، میزان پوسیدگی بامیه افزایش و میزان سفتی بافت، اسید اسکوربیک، محتوای فنل کل، اسیدیته قابل تیتر و جذابیت ظاهری افت شدیدی نشان داد. پوشش کیتوسان حاوی کلرید کلسیم بهطور معنیدار در حفظ خصوصیات کیفی بامیه مؤثر بود. در بین تیمارهای مورد بررسی، ترکیبی از کلرید کلسیم ۲ درصد و کیتوسان ۱% موثرترین روش برای حفظ بالاترین امتیاز شاخص کلی کیفیت غلافهای بامیه ذخیره شده در دمای ۴ درجه سانتی گراد تا ۱۶ روز بود. این تیمار همچنین کاهش وزن را به میزان قابل توجهی کاهش داد و اسید آسکوربیک، محتوای فنل کل، اسیدیته قابل تیتر و جذابیت ظاهری را حفظ کرد و افزایش مواد جامد محلول و پوسیدگی را به تاخیر انداخت.
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( ۷-۱۴۰۰ )
چکیده
محققین روسازی طی دهههای اخیر بهمنظور بهبود مشخصات و ویژگیهای رئولوژیکی قیر اقدام به استفاده از افزودنیهای اصلاحکننده نظیر پودر لاستیک و عملکرد مخلوط آسفالتی نمودهاند. پودر لاستیک علاوه بر بهبود عملکرد مخلوطهای آسفالتی، همچون افزایش عمر خستگی، مقاومت شیار شدگی و کاهش حساسیت رطوبتی، نقش مؤثری در اهداف محیطزیستی ایفا دارد. علیالرغم مزایای ذکر شده، استفاده از پودر لاستیک به روش تر در روسازیهای آسفالتی با مشکلاتی نظیر افزایش هزینه تولید، پیرشدگی اولیه و دلمه و دوفازی شدن قیر لاستیکی همراه بوده است.
یکی از روشهای نوین تسهیل در استفاده از پودر لاستیک، فرآوری آن با مواد معدنی فعالکننده سطحی میباشد که منجر به تولید پودرلاستیک فرآوری شده گردیده که به صورت خشک در تهیه مخلوط آسفالتی
به کار برده میشود. در این روش پودرلاستیک با افزودنیهای شیمیایی و قیر ترکیب شده و محصولی تولید میشود که بهآسانی در دماهای متداول اختلاط با مصالح سنگی مخلوط میشود. مرکز تحقیقات روسازی دانشگاه تربیت مدرس با همکاری گروه شیمی دانشگاه، نمونه جدید و بومی پودرلاستیک فرآوریشده با ماده معدنی فعالکننده سطح تهیه کرده است. با توجه به جدید بودن این ماده، نیاز است تا تحقیقات جامع آزمایشگاهی در راستای ارزیابی مشخصات قیر و عملکرد مخلوط آسفالتی اصلاحشده با آن انجام گردد. بدین منظور، در این پژوهش با بکارگیری پودرلاستیک فرآوری شده حساسیت رطوبتی و مقاومت خستگی مخلوط آسفالتی با انجام آزمایشهای کشش غیر مستقیم استاتیکی و دینامیکی (
ITS[۱] و
۳ ITFT) مورد ارزیابی قرار گرفته و نمونههای تهیه شده با قیر لاستیکی تولید شده به روش متداول تر مقایسه گردید. نتایج حساسیت رطوبتی نمونهها نشان داد که استفاده از هر دو افزودنی پودرلاستیک و پودرلاستیک فرآوری شده مقاومت نمونهها را در شرایط خشک و اشباع بهبود بخشیده است. این در حالی است که پودرلاستیک فرآوری شده عملکرد به مراتب بهتری نسبت به پودرلاستیک معمولی مخصوصا در شرایط اشباع دارد. از سوی دیگر، نتایج آزمایش خستگی مخلوط نشان داد که مقاومت خستگی نمونههای حاوی پودرلاستیک فرآوری شده دارای عملکرد بهتری در مقایسه با نمونه شاهد و نمونههای اصلاحشده با پودرلاستیک دارند.
۲ Indirect Tensile Strength
۳ Indirect Tensile Fatigue Test