جستجو در مقالات منتشر شده
۵ نتیجه برای دهستانی
جمال اعلایی، روشنک فروزانفر، مریم دهستانی، هوشنگ حمیدیان،
دوره ۱، شماره ۲ - ( زمستان ۱۳۹۶ )
چکیده
چگونگی پراکندگی صفحات لایهای خاک رس در محیطهای آبی، ساختارهای متفاوتی را ایجاد کرده و بر خواص نهایی سوسپاسیون آبی آنها تاثیر میگذارد. از طرف دیگر، حضور الکترولیتهای مختلف در برخی از کاربردهای صنعتی، پایداری سوسپانسیونهای خاک رس را تحت تأثیر قرار میدهد. با توجه به کاربرد نانوذرات خاک رس در صنایع مختلف و اهمیت این موضوع، در این پژوهش تاثیر روش تهیه، غلظت نانوذرات، نوع و غلظت محیط الکترولیتی و گذشت زمان بر رفتار پایداری سوسپانسیونهای نانوذرات لاپونیت مطالعه شد. نتایج نشان داد که با تهیه سوسپانسیونها به روش غیر مستقیم، نمونه های پایدارتری بوجود میآید. مشاهده شد که با افزایش غلظت سدیم کلرید، دافعه بین صفحات خاک رس کاهش یافته و میزان جدایی فازی و ناپایداری سوسپانسیونها در غلظتهای زیاد این نمک، افزایش مییابد. علاوه بر این، دیده شد که با افزایش غلظت نانوذرات لاپونیت، در همه محیطهای الکترولیتی مورد مطالعه ساختار ژل مانند بوجود میآید. در حضور نمک دوظرفیتی کلسیم کلرید اکثر سوسپانسیونها دوفازی و ناپایدار بوده و افزایش غلظت این نمک تاثیر محسوسی بر میزان ناپایداری آنها نداشت. در محیطهای الکترولیتی حاوی نمکهای تک ظرفیتی و دوظرفیتی (مورد مطالعه در این پژوهش) غلظت کاتیون کلسیم تعیین کننده نوع رفتار سوسپانسیونهای نانوذرات لاپونیت از نظر پایداری بود.
دوره ۱۸، شماره ۸ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده
هدف از این مقاله شبیهسازی فرایند خرج گود با استفاده از روش حل اویلری میباشد. برای این منظور از تحلیل اجزای محدود جهت شبیهسازی فرایند خرج گود استفاده شده است. در این شبیهسازی کل مدل از نوع المانهای اویلری در نظر گرفته شده است. پارامتر نرخ کرنش و اثرات دمایی که تحت تغییر شکلهای بسیار شدید ایجاد می-شود، در این شبیهسازی لحاظ شده است. برای صحتسنجی روش حل المان محدود، نتایج شبیهسازی با نتایج بدست آمده در تستهای آزمایشگاهی و مدل تحلیلی جت بیرخوف مقایسه شده است. مقایسه عمق نفوذ جت در فرایند شبیهسازی با نمونه مشابه آزمایشگاهی به خوبی گواه بر صحت نتایج تحلیل اجزای محدود بوده است. همچنین مقایسه پارامترهایی نظیر سرعت فروپاشی لاینر، توزیع سرعت در طول جت و نیز هندسه جت شکل گرفته نشان داده است که نتایج شبیهسازی به خوبی با نتایج مدل جت بیرخوف همخوانی داشته است . لازم به ذکر است که در این شبیهسازی از نرمافزار المان محدود آباکوس جهت تحلیل فرایند خرجگود بهره گرفته شده است.
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده
اغلب روششناسی را بهعنوان فرایندی هنجاری یا تجویزی از چگونگی انجام تحقیق توسط جامعه علمی مطرح میکنند. در عین حال هر روششناسی که نتواند با واقعیات عملی در صحنه طبیعیت و یا جامعه مرتبط شود به احتمال مطلبی غیر علمی و فاقد ارزش تلقی میشود. این پژوهش با استفاده از منابع اسنادی– کتابخانهای داخلی و خارجی تهیه شده، انواع برداشتها از روششناسی در ژئومورفولوژی و خلط آن با تکنیکها و یا مراحل انجام تحقیق مورد بحث، بررسی، مقایسه، نقد و تحلیل قرار گرفته است. همچنین تلاش شده ضمن بیان شرایط و عوامل مؤثر در یک تبیین موفق و مناسب با استفاده از نوشتهها و نظرات روششناسان و صاحبان نظر روششناسی در قلمرو ژئومورفولوژی به بیان روشهای پژوهش و مطالعه در ژئومورفولوژی پرداخته و این روشها در یک چهارچوب کلی دستهبندی شود. در این تحقیق به دلیل گستردگی دامنه قلمروهای مطالعاتی ژئومورفولوژیک، ادبیات ژئومورفولوژی جریانی (رودخانهای) مورد تأکید و بررسی قرارگرفته است. یافتههای تحقیقنشانگر غلبه نگرشها و روشهای نخبگان ژئومورفولوژی بر سایرین (مدگرایی و نخبه سالاری در پژوهشهای ژئومورفولوژیک)، تشتت در بهرهگیری از روشهای منطق علم و اختلاط اندیشههای فلسفی و بیتوجهی به دامنه معرفتی– منطقی و کلامی مفاهیم توسط ژئومورفولوژیستهای داخلی و خارجی است.
واژگان کلیدی: روششناسی و منطق علم، ژئومورفولوژی، روشهای پژوهش، ژئومورفولوژی رودخانهای.
دوره ۲۱، شماره ۲ - ( ۳-۱۴۰۰ )
چکیده
از جمله روشهای کنترل خسارت ناشی از بارهای لرزهای، متمرکز ساختن آسیبها در اعضای از پیش تعیین شده است. استفاده از اتصال مستقیم تیر به ستون با مقطع کاهش یافته در قاب پرتال خمشی فولادی یکی از گزینههای ایجاد چنین شرایطی است. این اتصال با ایجاد شکلپذیری و قابلیت جذب انرژی بسیار مطلوب در قاب خمشی خصوصاً در نواحی لرزهای انتخاب مناسبی است. تمرکز تغییرشکلهای فرا ارتجاعی در ناحیه اتصال موجب تشدید تنشها شده که در بارگذاریهای رفت و برگشتی سبب تجمیع آسیبها میگردد. ضروری به نظر میرسد که در مدلسازی عددی علاوه بر پارامترهای مکانیکی مرسوم مصالح، از پارامترهای زوال مشخصات مکانیکی خصوصاً در این ناحیه صرف نظر نگردد. پارامترهای معیار آغاز و تکمیل آسیب بر اساس رفتار نمونه تحت آزمایش کشش فولاد استخراج و با مدل عددی اعتبارسنجی گردید. همچنین به منظور صحتسنجی رفتار مدلسازی قاب پرتال فولادی با اتصال RBS، در دو مرحله رفتار قاب پرتال و سپس اتصال بر اساس دادههای آزمایشگاهی موجود در ادبیات فنی صحتسنجی گردیدند. صرف نظر از عملکرد مطلوب قاب پرتال با اتصال RBS، نتایج بررسیها نشان داد که در نظر گرفتن پارامترهای آسیب در رفتار قاب نامبرده در تغییر شکلهای فرا ارتجاعی منجر به کاهش اندازه چرخههای استهلاک انرژی میشود. بنابراین در صورتی که تمرکز مطالعات بر روی سطوح بارگذاری است که سبب تغییرشکلهای زیاد در سازه میشوند، در نظرگیری پارامترهای آسیب به منظور افزایش اطمینان در نتایج الزامی به نظر میرسد.
دوره ۲۳، شماره ۱۲ - ( آذر ۱۴۰۲ )
چکیده
در میان کلکتورهای خورشیدی، دیشهای سهموی خورشیدی به دلیل دمای کاری بالا و عملکرد حرارتی بالا توجه محققان را به خود جلب کردهاست. هدف از این مطالعه، مقایسه دو گیرنده جاذب ( معمولی – سیاه رنگ) برای دیش سهموی خورشیدی میباشد. تجزیه و تحلیل انرژی و اگزرژی برای دوحالت مختلف در ساعاتهای متفاوت بررسی شد. برای دمای خروجی در سیستم دیش سهموی خورشیدی از ردیاب اتوماتیک دو محوره استفاده شد. نتایج نشان میدهد که حداکثر دمای جاذب معمولی و سیاه رنگ به ترتیب ۵۲/۱۰۱ و ۵۳/۱۱۵ درجه سانتیگراد و حداکثر بازده انرژی و اگزرژی مربوط به صفحه جاذب مارپیچ سیاه رنگ با مقادیر ۷/۰ و ۲۱/۰ است. علاوه بر این، دیش سهموی خورشیدی طراحی شده دمای ۸۰ لیتر آب را در ۵ ساعت پس از تابش آفتاب به ۶۰ درجه سانتیگراد افزایش داد که برای حمام کردن و شستشوی لباس در فصل زمستان در مناطق دور افتاده و روستایی که کمبود برق و سوختهای فسیلی وجود دارد؛ برای چهار تا پنج نفر کافی است.