۲۲ نتیجه برای درانی
دوره ۱، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۸۷ )
چکیده
دیدگاه هایی که شاعران بزرگ و صاحب سبک در باب شعر و عناصر دربرگیرنده آن در لایه هایی از سروده های خویش آورده اند، گاه نکته های بسیار باارزشی را درباره شعر و چیستی آن بیان می کند که اغلب منتقدان ادبی از آن ناآگاهند. این دیدگاه های نقادانه و گاه شبه فلسفی که اغلب با بیانی هنری و برخاسته از زمینه های شهودی مطرح شده، به لحاظ کمّی به اختصار و درون تصویر یا بیانی کوتاه و غیرمستقیم آشکار شده است. نکته اینکه با استخراج و نقد و تحلیل این نظریات می توان به اندیشه های باارزشی در باب شعر دست یافت که مانند آن ها گاهی در سخنان نظریه پردازان ادبی نیز آمده است و می توان برتری و پیشی گرفتن شاعران را در نقد تجربه مندانه شعر نمایاند. بررسی و طبقه بندی و تحلیل نگاه ها و دیدگاه های شاعران در باب شعر تا حدی درخور توجه است که می تواند شاخه ای مستقل در تاریخ نقد ادبی در حوزه ادبیات فارسی را به خود اختصاص دهد و معیارهای سنتی در موازین بررسی سبک های شعری را دگرگون سازد.
دوره ۲، شماره ۴ - ( پاییز ۱۳۹۹ )
چکیده
مدلهای مفهومی، نمایشی از یک سیستم هستند که به راحتی مفاهیم انتزاعی روابط بین اشیا در سیستم را به ما نشان میدهند. در واقع، به هر میزان ترسیم مدلها در عرصه علمی نظاممند و معنیدار باشد، میتواند زمینه درک مسائل و مباحث را بهتر و دقیقتر نماید. در این میان، منطقه جنوب غرب آسیا با داشتن امکانات و موقعیتهای ممتاز جغرافیایی و همچنین با داشتن منابع غنی از اهمیت ویژه ژئوپلیتیکی برخوردار میباشد. اما تحولات این منطقه سبب درگیر شدن بازیگران متنوع و متفاوتی شده است. این بازیگران، با اهداف، ایدئولوژی و رفتار متفاوت و حتی متضاد سبب تداوم بحران در منطقه شدهاند. به بیانی دیگر، به هر میزان منبع جغرافیایی قدرتی که زمینهساز مناسبات ژئوپلیتیک است از ارزش بیشتری برخوردار باشد، زمینه برای جذابیت بیشتر جهت ورود و نقشآفرینی بازیگران بیشتر و بزرگتری را فراهم میآورد. بنابراین تحقیق حاضر ضمن ارائه تعریفی نو از ژئوپلیتیک و تقسیم بندی بازیگران ژئوپلیتیکی در سه گروه بازیگران مرکزی و کانونی، بازیگران نیمه پیرامونی و بازیگران پیرامونی، در گام بعدی سعی کرده است با ارائه یک مدل مفهومی، مناسبات ژئوپلیتیکی جنوب غرب آسیا را بهصورت نظاممند به تصویر بکشد. چرا که شناخت دقیق روابط ژئوپلیتیکی بین این بازیگران به ژئوپلیتیسینها این امکان را میدهد که برای منطقه نا به سامان جنوب غرب آسیا، بهترین استراتژی را تدوین کنند.
دوره ۴، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
اثر سطوح متفاوت بتائین، تریپتوفان بر رشد، مقاومت به تنش شوری و علائم بالینی در بچه ماهی کلمه خزری (Rutilus rutilus caspicus) بررسی شد. ماهیان (وزن ۰۴/۰ ± ۹۰/۱ گرم) بهمدت ۸ هفته در ۹ تیمار (۴ گروه تیماری: گروههای حاوی بتائین(۵/۰و ۱)، گروههای حاوی تریپتوفان (۲۵/۰ و ۵/۰)، گروههای حاوی مخلوط بتائین و تریپتوفان (۲۵/۰- ۵/۰ ، ۲۵/۰ -۱، ۵/۰-۵/۰ و ۵/۰- ۱) و گروه شاهد) تغذیه شدند. در انتهای دوره فاکتورهای رشد ثبت و بچه ماهیان در معرض تنش شوری ۱۲، ۱۶ و ۲۰ ppt قرار گرفته و میزان مرگومیر ثبت گردید. نتایج با روشهای آماری آنالیز یک طرفه و دوطرفه ANOVA از نظر معنیداری بررسی شد.میانگین وزن نهایی تیمارها در پایان دوره معنیدار نبود (P>۰,۰۵). شوری ppt۱۲ هیچ تلفاتی را منجر نشد. ۷۲ ساعت پس از شوری ppt ۱۶، کمترین تلفات با مقدار ۶۶/۱۶ درصد متعلق به تیمار (۱ درصد بتائین+ ۵/۰ درصد تریپتوفان ) و بیشترین تلفات با مقدار ۹۸/۵۹ درصد متعلق به تیمار شاهد بود. ۶ ساعت پس از تنش شوری ppt ۲۰، تلفات گروه شاهد به ۱۰۰ درصد رسید در حالیکه سایر تیمارها پس از ۲۴ ساعت تلفات ۱۰۰درصد را نشان دادند. حرکات تشنجی، عدم تعادل، افزایش سرعت تنفس، پرخونی آبششها و بیحالی با افزایش شوری شدت یافت. کاهش غذاگیری در اثر تریپتوفان معنیدار نبود. بتائین نیز علیرغم افزایش غذاگیری در کلمه ماهیان، فاقد اثر معنادار مثبت بر نرخ رشد در این ماهیان بود.
دوره ۴، شماره ۲ - ( بهار ۱۴۰۱ ۱۴۰۱ )
چکیده
موقعیت جغرافیایی عراق بهگونهای است که بسیاری از رودهای فصلی و دائمی کشورهای پیرامونی به این کشور سرازیر میشوند. عراق خود فاقد منابع آبی پایدار کافی برای رفع نیازمندیهای توسعهای و زیرساختی است. از اینرو، آینده امنیت و توسعه عراق به رویکرد هیدروپلیتیک کشورهای پیرامونی وابسته است. طی یک و نیم دهه گذشته نیز ایران در قالب طرح ساماندهی و توسعه منابع آب و خاک غرب کشور به مهار آبهای خروجی از مرزهای غربی کشور پرداخته است که بازتاب آن از حجم آب ورودی به عراق کاسته، موضوعی که مورد پیگیری مقامات ملی و محلی این کشور بوده است. مقاله حاضر ماهیتی کاربردی دارد، روششناسی حاکم بر متن توصیفی- تحلیلی و روش تئوری بنیان داده استفاده شده و دروندادهای مورد نیاز آن به روش کتابخانهای و بهرهگیری از نظریه داده بنیاد گرداوری شده و بر این فرضیه استوار است که هیدروپلیتیک در جهتدهی به سیاست خارجی عراق در تعامل با ج.ا.ایران بازتاب بیشتری خواهد یافت. نتیجه پژوهش نشان داد با نگرش به محدودیت فزاینده منابع آبی، افزایش مصرف آب و کاهش آب ورودی رودهای مرزی ایران به عراق که با تهدید بخشی از امنیت آبی و غذایی این کشور همراه است. از این پس، هیدروپلیتیک در قالب تنش در جهتدهی به سیاست خارجی عراق در تعامل با ج.ا.ایران بازتاب بیشتری خواهد داشت.
دوره ۴، شماره ۱۶ - ( زمستان ۱۳۹۰ )
چکیده
این مقاله قصد دارد به میزان تأثیرگذاری جلوه های ادبی و نمایشی تئاتر پوچی (اَبزورد) بر سبک نمایشنامه نویسی ایران بپردازد. غلامحسین ساعدی یکی از نمایشنامه نویسان شناخته شده ایرانی است که برخی از مهم ترین تمهیدات تئاتر نو را در سبک نویسندگی خود به کار گرفته است. نگارنده در این پژوهش درپی آن است که چگونگی بازتاب مفهوم پوچی را در نمایشنامه های نوگرای غلامحسین ساعدی نشان دهد؛ نویسنده¬ای که مستقیم و غیرمستقیم از این نوع تئاتر تأثیر پذیرفته است. ضمن اینکه با توجه به مهم ترین شاخص های تئاتر پوچی، از میزان و نحوه تأثیرپذیری نمایشنامه¬های ساعدی از این¬گونه تئاتر و نمایشنامه نویسان سنتی و مدرن تحلیلی ارائه خواهد کرد. تأثیرپذیری ساعدی از نمایشنامه نویسان مدرن بیش از سنت گرایان بوده که نشان دهنده همگامی ساعدی با آنان در بیان مسائل روزمره و مطرح جهان در تئاتر است.
دوره ۵، شماره ۱۳ - ( ۲-۱۳۹۶ )
چکیده
استفاده از عبارات و اصطلاحات عامیانۀ تحصیلی در بین دانشجویان اصفهانی رواج دارد. در این مقاله این اصطلاحات از دو منظر ساختواژی و معنایی بررسی شده است. به این منظور با توجه به تقسیمبندی شقاقی (۱۳۸۶) از انواع فرایندهای واژهسازی، فرایندهای ساختواژی دخیل در ساخت اصطلاحات عامیانۀ تحصیلی تعیین شد. همچنین در بررسی قواعد معنایی در ساخت این اصطلاحات از آنچه اکرامی (۱۳۸۴) بهعنوان عمدهترین شیوههای ساختن واژه و اصطلاح معرفی کرده است، استفاده شد. شرکتکنندگان این پژوهش ۹۰ دانشجوی اصفهانی بودند و ابزار جمعآوری اطلاعات ارائۀ پرسشنامهای در دو بخش بود. با بررسی و تحلیل دادههای حاصل از پرسشنامه در مجموع ۱۶۰ اصطلاح عامیانۀ تحصیلی که دانشجویان اصفهان استفاده کردهاند، بهدست آمد، سپس دادههای حاصل از نظر ساختواژی تحلیل شد که بر اساس آن فرایندهای ساخت این اصطلاحات به ترتیب: ترکیب، واحدهای واژگانی فراتر از واژه، گسترش استعاری، وامگیری، اشتقاق، ابداع، ترکیب- اشتقاق، کوتاهسازی و سرواژهسازی بودند و در این میان فرایند واژهسازی ترکیب با ۶. ۳۱ % بیشترین سهم و فرایند آمیزش با ۶۲. ۰% کمترین سهم را به خود اختصاص داده است. از آنجا که در زبان فارسی ترکیب و اشتقاق رایجترین فرایندهای واژهسازی هستند، انتظار میرفت پس از ترکیب، فرایند واژهسازی اشتقاق بالاترین سهم را در ساخت اصطلاحات عامیانۀ تحصیلی داشته باشد، در حالی که اینگونه نیست.
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده
تأثیر پودر جلبک اسپیرولینا در سطوح ۰ (شاهد)، ۳، ۷ و ۱۰ درصد جیره غذایی بر شاخصهای رشد، بازماندگی و کارتنوئید کل بچه ماهی گورامی کوتوله (Trichogasterlalius) با میانگین وزن ۶/۳ گرم و همچنین پرورش لاروی ماهی بهمدت ۸ هفته بررسی گردید. کاروتنوئید با افزایش پودر اسپیرولینا تا سطح ۷درصد افزایش معنیدار یافت (۰۵/۰>p)، ولی در سطح ۱۰ درصد با سطح ۷درصد اختلاف معنیداری نداشت (۰۵/۰<p). بازماندگی تفاوت معنیداری را نشان نداد (۰۵/۰<p). در لاروها، بازماندگی، کاروتنوئیدکل و طول کل با افزایش پودر اسپیرولینا بهصورت معنیداری افزایش یافت (۰۵/۰>p). بهطورکلی، تیمار ۳ درصد پودر جلبک بهدلیل بهبود شاخصهای رشد و کاروتنوئید کل در مرحله پیشمولدی و تیمار ۱۰درصد برای دوران لاروی بهعنوان بهترین تیمارهای این مطالعه معرفی میشوند.
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۱ (بهار و تابستان)- ۱۳۹۶ )
چکیده
دوران حدود شصت ساله حاکمیت سلسلههای افشاریه و زندیه بر ایران سالهای مهمی برای سیاستورزی ایرانیان ارمنی بوده، اما با وجود این تا حد زیادی مورد غفلت واقع شده است. فهم گردشی که در گرایش سیاسی این مردم از سمت ایران به روسیه رخ داد و البته واجد پستی بلندیهای بسیاری بود با اتخاذ یک چشمانداز محدود به حوادث روزمره ممکن نیست. هر بررسی در این حوزه باید خود را متعهد به لحاظ کردن خصایص نهاد سیاست در نظام اجتماعی ایرانیان ارمنی و همزمان قرار دادن آن در متنی از زمان جهانی بداند. این بررسی با بهره بردن از اسناد کمتر دیده شده و مکاتبات محلی و بینالمللی ایرانیان ارمنی نشان میدهد که چگونه سیاستورزی ایرانیان ارمنی از پی تلاقی خصایص نهاد سیاست در آن جامعه با جهانگیر شدن اقتصاد سرمایهداری اولیه در کنار استقرار جهانی نظام دولتهای مطلقه دچار تغییراتی جدی گردید.
دوره ۱۰، شماره ۴۴ - ( خرداد و تیر ۱۴۰۱ )
چکیده
داستان امیرارسلان یکی از مهمترین داستانهای عامیانۀ دوران قاجار است. این داستان که بهطور مستقیم برای ناصرالدینشاه نگاشته و روایت شده است میتواند نمونۀ مناسبی برای تحلیل گفتمان عصر قاجار باشد. در دورۀ قاجار، علیرغم رسوبیافتگی گفتمان سنت در جامعۀ ایرانی بهتدریج با نفوذ پیشفرضهای تجدد، گفتمان تجدد شروع به معنابخشی به پدیدهها کرد. در این پژوهش داستان امیرارسلان را از منظر نفوذ گفتمان تجدد و همچنین کشاکش گفتمانی سنت و تجدد بررسی کردهایم. اساس پژوهش را در بررسی یکی از گزارههای تکرارشوندۀ گفتمان تجدد در حوزۀ سیاسی، «مشورت تعیینکننده است»، قرار دادهایم. با استفاده از روش تحلیل گفتمان به بررسی قسمتهایی از متن که براساس این گزاره شکل گرفتهاند پرداخته ایم. همچنین در خلال بررسی گفتمان تجدد در متن به مواردی که گفتمان سنت معنابخش بوده است نیز اشاره کرده ایم.
دوره ۱۱، شماره ۶ - ( بهمن و اسفند ۱۳۹۹ )
چکیده
با وجود تعداد قابل توجه مطالعات درخصوص اضطراب، ساختار چندگانۀ آن همچنان موضوع بحث میان محققان است. گاهی در محیطهای آموزش زبان خارجی در ایران، فراگیرانی که انگلیسی یا دیگر زبانها را بهمنزلۀ زبان خارجه یا دوم فرا میگیرند، دچار اضطراب میشوند که ممکن است در سطوح مختلف و در میان پسران و دختران متفاوت باشد. این مطالعه که بر مبنای همبستگی انجام شده است، به بررسی سطوح مختلف اضطراب در میان سطوح متفاوت زبانآموزان انگلیسی میپردازد. بدین منظور، ۱۰۸ زبانآموز ایرانی پسر و دختر ۱۴ تا ۱۸ ساله که در یک مؤسسۀ زبان انگلیسی در گرگان مشغول زبانآموزی بودند، بررسی شدند. ابتدا میزان اضطراب در سطوح مختلف و سپس در میان زبانآموزان پسر و دختر بررسی شد. تجزیه و تحلیل آماری اطلاعات که از طریق مربع خی در نرمافزار R انجام شد، نشان داد که درکل بین اضطراب و سطوح مختلف زبانآموزان رابطۀ معناداری وجود ندارد، اما نتایج نشان دادند که رابطۀ معناداری بین سطح اضطراب و جنسیت وجود دارد. دستاوردهای این مطالعه برای تنظیم مطالعات وسیعتر آینده و نیز مدرسان زبان انگلیسی، تربیتکنندگان مدرسان زبان و همچنین طراحان برنامۀ درسی مفید خواهد بود تا عوامل عاطفی و بهخصوص اضطراب را در جنبههای مختلف تدریس زبان انگلیسی بهمنزلۀ زبان خارجی در ایران مدنظر قرار دهند.
دوره ۱۲، شماره ۴۶ - ( ۲-۱۳۹۴ )
چکیده
چکیده در سالهای اخیر بخش مهمی از مطالعات مواد غذایی به خواص آنتی اکسیدانی ترکیبات تشکیل دهنده غذا معطوف شده است و در این رابطه، در منابع مختلف، روش های آزمایشگاهی متفاوتی برای ارزیابی خاصیت آنتی اکسیدانی گروههای مختلف مواد غذایی مورد استفاده قرار گرفته است. در این پژوهش، چهار روش ارزیابی خصوصیت آنتی اکسیدانی شامل اثر مهارکنندگی اتواکسیداسیون آسکوربات، اثر ممانعت کنندگی از رادیکال آزاد DPPH، فعالیت مهار کنندگی هیدروژن پراکسید و فعالیت احیاکنندگی،جهت بررسی خصوصیات آنتی اکسیدانی شیر و شیر سویای فرادما و محصولات ناشی از تخمیر آنها مورد مقایسه قرار گرفت. جهت تخمیر از یک سویه بومی لاکتوباسیلوس با منشاء انسانی لاکتو باسیلوس پلانتاروم A۷ استفاده شد. نتایج بدست آمده نشان داد که نوع روش مورد استفاده می تواند در نتایج بدست آمده اثر گذار باشد. نتایج بدست آمده از روشهای مختلف در مواردی با یکدیگر همخوانی نداشت. از چهار روش مورد مقایسه، اثر ممانعت کنندگی از رادیکال آزاد DPPH و فعالیت احیاء کنندگی همبستگی بیشتری نسبت به سایر روشهای ارزیابی داشتند. با این وجود روش اثر ممانعت کنندگی از رادیکال آزاد DPPH به عنوان بهترین روش در نظر گرفته شد. بر اساس هر دو آزمایش، قابلیت آنتی اکسیدانی در شیر سویای فرادما بیشتر از شیر اندازه گیری شد. با این حال، با کاربرد هر چهار روش ، تخمیر شیر سویا منجربه کاهش قابل توجهی در قابلیت آنتی اکسیدانی شیر سویا گردید.
دوره ۱۳، شماره ۶ - ( بهمن و اسفند ۱۴۰۱ )
چکیده
پس از تحقیق مروری که توسط شکی و همکارانش درسال (۲۰۲۰) انجام شد نتایج حاکی از آن بود کنش های گفتاری درخواست، عذرخواهی و امتناع در ایران بسیارآموزش پذیر و پرطرفدار هستند. از آنجایی که فراتحلیل ها به عنوان یک روش آماری جدید به بررسی میزان تاثیرگذاری متغیرها میپردازند وبدین جهت که تاکنون تحقیقی در بررسی کنش های گفتاری مذکور در ایران انجام نشده است، پژوهش حاصل بر مطالعات انجامشده در طول دو دهۀ گذشته تمرکز کرده است. بنابراین هدف مقالۀ حاضر، آشکارسازی میزان اثربخشی آموزش بر این کنشهای گفتاری پرتکرار یعنی درخواست، عذرخواهی وامتناع در ایران است. بدین منظور، از مجموع هشتاد مطالعۀ یافتشده در ایران، ۵۷ مقاله براساس معیارهای نویسندگان، انتخاب وبرای تجزیه وتحلیل کدگذاری شدند. نتایج مطالعه نشان داد که آموزش درخواست، عذرخواهی وامتناع در محیط ایران بسیار مؤثر است ومیانگین (g = ۱,۴۳) معناداری را گزارش داده است که نشاندهندۀ سهم بزرگ آموزش در زمینۀ منظورشناسی است. این مقاله با پیشنهاداتی برای مطالعات آینده به پایان میرسد.
دوره ۱۴، شماره ۶ - ( بهمن و اسفند ۱۴۰۲ )
چکیده
در سالهای اخیر اعضای هیئت علمی رشتۀ آموزش زبان انگلیسی در جهت ایفای نقش و رسالتهای پژوهشی و تحقیقاتی خویش و در راستای کمک به اقتصاد دانشبنیان در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی فشارهای فزایندهای را تجربه کردهاند. برای این منظور، از اعضای هیئت علمی همواره این انتظار میرود که در جهت کسب انواع گوناگون سواد و دانش نظیر سواد رایانهای و سواد سنجش و ارزشیابی گامهای مؤثری بردارند. به تازگی از سواد آماری بهعنوان یکی از داراییهای مهم و ارزشمند برای محققان یاد میشود. با این حال، آنچه که نسبتاً کمتر مورد توجه قرار گرفته و تا حدی مبهم باقی میماند، ماهیت و وضعیت سواد آماری بهعنوان یک بعد مهم از سواد در حیطۀ تربیت مدرس زبان انگلیسی (آموزش بدو ورود، ضمن خدمت و ارزشیابی از معلمان) است. چراکه مجموعۀ دانش کنونی از این حوزه و ادبیات پژوهش مربوطه بیشتر معطوف به سواد آماری نزد دانشجویان و نه مدرسان است. بنابراین، این مقاله سعی بر آن دارد تا با توجه به پیشینۀ تحقیقات موجود و شناسایی خلأ دانشی و شناختی، فقدان سواد آماری مطلوب را بهعنوان یکی از مجموعه عوامل بالقوه تأثیرگذار بر بیمیلی برخی از اعضای هیئت علمی دانشگاه به انجام تحقیق و پژوهش مورد بررسی و کنکاش قرار دهد و درنهایت خواستار توجه بیشتر به سواد آماری نزد اعضای هیئت علمی آموزش زبان انگلیسی بهعنوان یکی از شاخصهای ارزیابی عملکرد در طرحهای ارزشیابی استادان شود. نتایج و پیشنهادات با توجه به ادبیات موضوع مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.
دوره ۱۵، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۴ )
چکیده
در این مقاله با استفاده از بسط توابع تنش موسخلیشویلی و روش تکرارشوندهی شوارتز، توزیع تنش در صفحهای شامل دو گشودگی شبهمستطیلی مورد مطالعه قرار گرفته است. موسخلیشویلی توابع تنش مذکور را برای بررسی توزیع تنش در یک صفحهی همسانگرد شامل گشودگیهایی به شکلهای دایره و بیضی ارائه داد. بهمنظور بسط حلّ تحلیلی موسخلیشویلی و برای استخراج توابع تنش مربوط به گشودگیهای شبهمستطیلی، از یک تابع نگاشت همنوا استفاده شده است. این تابع نگاشت محدودهی خارج هر یک از گشودگیهای شبهمستطیلی را به ناحیهی خارج یک گشودگی دایرهای به شعاع واحد تبدیل میکند. باتوجّه به روش تکرارشوندهی شوارتز، برای محاسبهی توزیع تنش در اطراف دو گشودگی از سریهای مختلط با ضرایب نامعلوم استفاده شده است. در این تحقیق، تأثیر پارامترهای مختلف همچون محلّ قرارگیری دو گشودگی نسبت به هم، شعاع انحنای گوشههای دو گشودگی و نسبت ابعاد گشودگیها بر مقدار ضریب تمرکز تنش مورد بررسی قرار میگیرد. برای بررسی صحّت نتایج حلّ شبهتحلیلی حاضر از روش اجزاء محدود استفاده شده است. مقایسهی نتایج دو روش با هم، صحّت حلّ شبهتحلیلیِ ارائه شده را تأیید میکند و نشان میدهد که با دقّت بسیار خوبی میتوان از این روش برای محاسبهی توزیع تنش صفحات حاوی دو گشودگی شبهمستطیلی استفاده کرد. بررسی نتایج حلّ ارائه شده این نکته را نشان میدهد که پارامترهای نام برده تأثیر قابل توجّهی بر توزیع تنش دارند و میتوان با انتخاب مقادیر مناسب برای این پارامترها، ضریب تمرکز تنش را به مقدار چشمگیری کاهش داد.
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده
در این مقاله، ناپایداری انگشتی لزج حرارتی، در جابجایی مخلوط شدنی در یک محیط متخلخل با نفوذپذیری ناهمسانگرد موردمطالعه قرار گرفته است. ویسکوزیته تابعی از دما و غلظت تعریف شده است. تأثیرات ناهمسانگردی تانسور نفوذپذیری و نیز تأثیر عدد لوئیس و ضریب تأخیر حرارتی که به دلیل انتقال حرارت سیالات با محیط جامد به وجود میآید مورد بررسی قرار گرفته است. رشد و شکلگیری این انگشتیها نقشی بسیار مهم در فرآیند جابجایی سیالات، به خصوص انتقال نفت از مخازن کشف شده دارد. این شبیه سازی غیرخطی، با استفاده از روش طیفی و تبدیلات هارتلی به بررسی ناپایداری انگشتی لزج حرارتی در یک محیط متخلخل با نفوذپذیری ناهمسانگرد پرداخته شده است. نتایج ارائهشده شامل کانتورهای غلظت و دما، منحنیهای مقادیر میانگین غلظت و دما، بازده جاروبی و طول اختلاط است. نتایج نشان میدهد با افزایش نفوذپذیری در جهت جریان به نفوذپذیری در جهت عمود بر جریان انگشتیها دیرتر به انتهای جبهه میرسند، ناپایداری کاهش پیدا میکند و جریان پایدارتری به دست می-آید. همچنین با افزایش عدد لوئیس جبهه حرارتی بدون انگشتی ظاهر میشود، بالا رفتن عدد لوئیس به پایداری جریان نیز کمک میکند. کاهش ضریب تأخیر حرارتی علاوه بر اینکه باعث عقبافتادگی جبهه حرارتی در پشت جبهه سیالاتی میگردد، باعث پایدارتر شدن جریان نیز میشود.
دوره ۱۹، شماره ۱ - ( دی ۱۳۹۷ )
چکیده
در سالهای اخیر با توجه به افزایش سرعت ماشینآلات چرخشی نیاز به روانکارها و یاتاقانهای بهبودیافته برای پاسخ به این چالش افزایش یافته است. در راستای رفع این نیاز محققان روانکارهای حاوی مواد افزودنی از جمله نانوروانکارها و یاتاقانهایی با طرحهای جدید از جمله یاتاقانهای غیرمدور لبدار را پیشنهاد کردهاند. در این مقاله، اثر پیشبار و نسبت طول به قطر بر عملکرد استاتیکی یاتاقانهای ژورنال غیرمدور با طول محدود روانکاریشده با روانکار حاوی نانوذرات دیاکسید تیتانیوم در کسر حجمی نانوذرات ۰/۰۱ مورد مطالعه قرار میگیرد. بدین منظور با درنظرگرفتن مدل سیال تنش کوپل برای نانوروانکارها، معادله رینولدز اصلاحشده بهوسیله روش اجزا محدود حل و فشار ایجادشده در لایه روانکار محاسبه میشود. با کمک فشار فیلم بهدستآمده زاویه مشخصه، ظرفیت تحمل بار، نیروی اصطکاک، ضریب اصطکاک و نشتی جانبی برای یاتاقانهای دو، سه و چهارلب محاسبه میشوند. نتایج نشان میدهد که روانکارهای حاوی نانوذرات دیاکسید تیتانیوم میتوانند مشخصههای عملکرد استاتیکی یاتاقانهای ژورنال لبدار را بهبود ببخشند. با توجه به نتایج افزایش پیشبار و نسبت طول به قطر باعث افزایش ظرفیت تحمل بار یاتاقانهای لبدار میشود. همچنین از نتایج دیده میشود که انتخاب مقادیر مناسبی از پارامترها میتواند نقش بسزایی بر عملکرد این یاتاقانها داشته باشد.
دوره ۱۹، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۴ )
چکیده
برای تحقق اراده انشایی ایقاع، ابتدا لازم است ایقاعکننده با طی مراحلی در ذهن و ضمیر خود، اراده باطنی بر آن را محقق سازد. علیرغم عقیده برخی حقوقدانان بر کفایت اراده باطنی به جهت یکجانبه بودن عمل حقوقی ایقاع و عدم دخالت اراده دیگری، به نظر میرسد از آنجا که ایقاع به هر حال با حقوق دیگری ارتباط مییابد و نیز به منظور تضمین اجرای تعهدات برآمده از ایقاع و مهمتر آن که این اراده باطنی در عالم حقوق اثر داشته باشد، لازم است ایقاعکننده آن را ابراز کند. از این رو ابراز، شرط تأثیر اراده باطنی و شرط تحقق ایقاع خواهد بود. در فرایند تحقق اراده انشایی، به منظور ورود اراده باطنی به عالم خارج، ناگزیر از استفاده از وسایل خارجی با عنوان روشهای ابراز اراده هستیم. این روشها به طور سنتی، لفظ و فعل و به طور نوین، روشهای الکترونیکی هستند. از آنجا که استفاده از اشاره، معاطات، ترک فعل خاص و سکوت در ابراز ایقاع مشکوک به نظر میرسد، امکان به کارگیری آنها نیز بررسی میگردد. به هر ترتیب، این روشها در صورتی که به نحو صریح یا ضمنی بر اراده باطنی دلالت کنند، واجد اثر خواهند بود و به عبارت دیگر، اراده ظاهری ایقاعکننده باید با اراده باطنی وی مطابقت کند. در این میان، گفتار یا نوشتار صریح به دلالت مطابقی، لفظ غیرصریح به دلالت تضمنی و التزامی، و فعل ایقاعکننده به دلالت التزامی مبیّن و کاشف از اراده ایقاعکننده و معبر آن است.
دوره ۱۹، شماره ۵ - ( اردیبهشت ۱۳۹۸ )
چکیده
گاز طبیعی پرفشار خطوط انتقال پیش از ورود به شیر اختناق ایستگاههای دروازه شهری (CGS)، از گرمکنهایی عبور داده میشود که دمای آن را تا حد جبران اُفت دمای ناشی از اثر ژول- تامسون افزایش دهد و از بروز پدیده هیدراتهشدن گاز، یخزدگی شیر و انسداد مسیر عبور گاز جلوگیری مینمایند. بهینهسازی این گرمکنها با توجه به این که در مقیاس وسیع از گاز فرآوریشده شبکه تغذیه میکنند، از اهمیت بسزایی برخوردار است. در مطالعه حاضر هر یک از این گرمکنها بهنوعی ماشین ترمودینامیک مرکب از دو سیستم حرارتی متمایز از هم شبیهسازی شده است. تحلیل ترمودینامیک این دو سیستم با توجه به هندسه مساله و معادلات حاکم، به فرمولاسیون رابطه بین بازده حرارتی آنها و سپس تعریف پارامتری موسوم به ضریب تشابه ترمودینامیک انجامید. آنگاه نتایج حاصل از تحلیل حرارتی و تقریبزدن تابع پیچیده اصلی با دو تابع سادهتر مشخص نمود که همواره بین تفاضل مقادیر تعداد واحدهای تبادل حرارت (NTU) فایرتیوب و هیتکویل با ضریب تشابه ترمودینامیک گرمکنها، رابطه لگاریتمی ثابت و بین نسبت مقادیر NTU آن دو با این ضریب نیز رابطه توانی ثابتی برقرار است. سرانجام با حل دستگاه معادلات بهدستآمده از این دو رابطه، امکان تعیین مقادیر بهینه NTU برای فایرتیوب و هیتکویل بهصورت توابعی از ضریب تشابه ترمودینامیک بهینه گرمکنها و بهتبع آن دستیابی به رابطه بین ابعاد هندسی بهینه آن دو در ایدهآلترین وضعیت انتقال حرارت، با بیشینه خطای نسبی حدود ۱۳% فراهم شد.
دوره ۱۹، شماره ۷ - ( تیر ۱۳۹۸ )
چکیده
مدلسازی پدیده کاویتاسیون در سیستم رانش واترجت بهدلیل اثرات مخرب و ماهیت دو فازی و پیچیده آن یکی از بزرگترین چالشهای مهندسی و مدلسازی عددی است. از آنجایی که مطالعه این پدیده بهصورت آزمایشگاهی در تونل کاویتاسیون مستلزم هزینههای فراوان است. بنابراین در این پژوهش با استفاده از دینامیک سیالات محاسباتی وقوع کاویتاسیون در یک واترجت جریان محوری شبیهسازی شد. مقدار هد، گشتاور و رانش براثر کاویتاسیون و همچنین بدون درنظرگرفتن کاویتاسیون در سه مقدار از دبی جریان به دست آمد. نتایج بهدستآمده تطابق خوبی با مقادیر آزمایشگاهی داشتند. یکی از مطالعات جدید در این پژوهش بررسی الگوی تشکیل حبابهای کاویتاسیون در نوک پره روتور و قسمت مکش آن است. مدلسازی عددی یکبار برای روتور و استاتور و یکبار برای روتور بدون درنظرگرفتن استاتور انجام شده است. حل عددی با استفاده از شبکه ساختاریافته، دستگاه مرجع چرخان، دامنه پریودیک، بهصورت پایا و با استفاده از مدل توربولانسی SST انجام شده است.
دوره ۲۱، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۶ )
چکیده
ویژگیهای اشخاص مشهور میتواند از طریق پیوستن به محصولات مختلف مورد بهرهبرداری تجاری قرار گیرد. امروزه روش رایج برای اشخاص مشهور این است که به سرمایهگذاران اجازه میدهند تا ضمن ارائه کالاها و خدمات به مصرفکننده، از نام و تصاویرشان به منظور تبلیغ کالا استفاده کنند. چنین رویکردی در استفاده از شهرت، تجارت رو به رشدی است که عملاً آن را به یک صنعت مبدل کرده است و میتواند درآمدهای هنگفتی را به همراه آورد. با این حال، بهرهمندی از شهرت شخصیتهای مشهور بدون رضایت آنان برای اهداف بازرگانی منجر به نارضایتیشان و طرح دعاوی حقوقی گردیده است. گسترش حمایتهای قانونی به حق شهرت در ذیل حقوق مالکیت فکری میتواند از حقوق صاحبان این حق پشتیبانی کند.
این مقاله تلاش میکند با تبیین شاخصههای شهرت و بررسی مقررات حاکم بر نظامهای حقوقی پیشرو، ظرفیت این نظامها را برای حمایت از شخصیتهای مشهور مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد و با استفاده از تجارب نظامهای حقوقی راهکار مطلوب حقوقی به منظور نظامبخشی به حقوق مالکیت فکری ایران پیشنهاد کند. گفتنی است در کشورهای پیرو حقوق کامنلا با استفاده از اصول کلی ناظر بر مالکیتهای فکری و ایجاد تأسیسات نوین حقوقی، حق شهرت مورد حمایت قرار گرفته است. در نظام حقوقی ایران، به دلیل فقدان مقررات حداقلی ناظر به این حق، رویه قضایی کفایت و کارآمدی لازم را در مواجه با نقض حق شهرت نداشته است.