۱۷ نتیجه برای داوودی
دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۲ )
چکیده
Teachers’ Continuous Professional Development (T-CPD) is of utmost importance for language teachers. T-CPD is the stimulation for updating teachers’ subject knowledge and their teaching skills. Therefore, the predictive power of Psychological Well-being, L۲ Teacher Grit, Grit-s, and Perceived Organizational Support (POS) on T-CPD was investigated through the mediating role of Work Motivation. Those who have participated in this study were ۱۸۹ L۲ teachers, who were from Khorasan Razavi Province, Iran. They took part in an online questionnaire. The collected data was analyzed using Path Analysis. Before running path analysis, Confirmatory Factor Analysis (CFA) was run to estimate Cronbach’s Alpha. Based on the CFA, two items (one from L۲ Teacher Grit and one from POS) that did not have good loadings were removed from the scales. Then, the authers used path analysis to check the causal relationship among the variables in the proposed model. The fitness indices showed good fitness. Moreover, the more domain-specific L۲ Teacher Grit performed better than the Gris-s scale. These insights can inform strategies for enhancing T-CPD and improving the overall quality of education. In addition, the results put light on the design of teacher training programs and organizational policies that aim to improve teacher quality and student outcomes.
دوره ۳، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۱ )
چکیده
پژوهش حاضر تحلیلی است مقطعی مقایسهای که بر پایه مدل اقناع محدودیت انجام شده است. در این پژوهش عملکرد نوجوانان یکزبانۀ فارسیزبان با نوجوانان دوزبانۀ آذری- فارسیزبان در درک ضربالمثلها در زبان فارسی مقایسه شده است. در انجام تحقیق ۱۴۲ نفر دانش آموز از مقطع دبیرستان، در دو گروه یکزبانه و دوزبانه، با دامنۀ سنی ۱۵ تا ۱۸ سال و در دو جنسیت زن و مرد به منظور بررسی تأثیر متغیرهای «بافت زبانی»، «آشنایی» و «جنسیت» بر «سرعت درک» (زمان پاسخگویی) ضربالمثلهای زبان فارسی مورد بررسی قرار گرفتهاند. آزمون مورد استفاده در این مطالعه، آزمون درک ضربالمثل است که به صورت نرمافزاری تهیه شده، دادهها در آن به صورت فایل متنی ذخیره و زمان پاسخگویی به سؤالات به میلیثانیه اندازهگیری شده است. تحلیل دادهها با استفاده از آزمون آماری تحلیل واریانس دوطرفه و آزمون تی مستقل صورت گرفت. نتایج حاصل از تحلیل دادهها تأثیر معنیدار هریک از این متغیرها را نشان می دهد، و کارایی مدل اقناع محدودیت در درک ضربالمثل های زبان فارسی را پشتیبانی می کند.
دوره ۶، شماره ۱۲ - ( پاییز و زمستان ۱۳۹۸ )
چکیده
بررسی، شناخت و نسبتسنجی اسماء الهی نقش بسزایی در فهم، ترجمه و تفسیر قرآن کریم دارد. در جستار حاضر، با روش توصیفی- تحلیلی، هشت نام الهی حوزه آفرینش؛ صانع، خالق، فاطر، مبدئ، منشئ، بدیع، بارئ، ذارئ، مورد بررسی قرار گرفته تا بر پایه کاربستها در شعر و نثر عرب، بافت زبانی و روابط همنشینی و جانشینی در قرآن کریم، احادیث معصومان، سخن لغتشناسان و مفسّران، معنای دقیق و تفاوتهای مفهومی و کاربردی آنها نمایان شود. این نامها همگی بر اصل مفهوم آفرینش دلالت دارند، ولی هریک ویژگی مفهومی و کاربردی خویش را دارا است. "صانع" سازنده با دقت، علم و مهارت است. "خالق" به معنای آفریننده بر اساس اندازه و تقدیر است و با ربوبیت و رزق پیوستگی دارد. "فاطر" به معنای پدیدآورندهای است که نیستی را میشکافد و با توجه به همنشینهایش بر قدرت و عظمت خداوند دلالت دارد. "مبدئ"، با توجه به مفهوم متقابل آن (معید)، بر آفرینش آغازین دلالت دارد. "منشئ" پدیدآورنده رفعت بخش است. "بدیع" بر نوآوری و بینیازی آفریدگار از ماده و صورت پیشین دلالت دارد. "بارئ" آفریدگاری است که خود از هر عیب و نقص منزّه است و آفریدگانی به دور از عیب و ناراستی میآفریند. "ذارئ" آفریدگارِ آفرینش پردامنه و پراکنده است. بی گمان لازم است تفاوت مفهومی این نامها ، در ترجمه، تفسیر و استناد به آیات مورد توجه قرار گیرد.
دوره ۱۰، شماره ۶ - ( بهمن و اسفند ۱۳۹۸ ۱۳۹۸ )
چکیده
امروزه از تدریس تأملگرایانه بهمنزلۀ محک ﺟﺪیـﺪی در ﻣﻬـﺎرتﻫـﺎی ﺗـﺪریﺲ یاد میشود. تحقیقات تجربی زیادی در مورد ابزارهای مختلف برای بهکار بستن تدریس تأملگرایانه، ازجمله نوشتن دفترچۀ یادداشت، ضبط ویدئوی کلاس و پژوهش کلاسی انجام شده است؛ اما پژوهش کافی در حوزۀ تدریس تأملگرایانۀ معلمان با استفاده از ابزار پژوهشی دفترچۀ یادداشت۵ بهویژه در ایران، انجام نشده است. پژوهش مختلط حاضر، به بررسی میزان و نوع تدریس تأملگرایانۀ معلمان زبان انگلیسی ایرانی میپردازد. بخش کمی از پژوهش شامل نمونهگیری تصادفی متشکل از ٢٥٠ معلم زبان ایرانی مرد و زن با مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد، در رشتههای زبانشناسی، ترجمه، آموزش زبان و ادبیات زبان انگلیسی بودند. از ٢٥٠ شرکتکننده در این بررسی، نمونهگیری اتفاقی (در دسترس ( انجام شد و ٦٠ معلم مرد و زن از دو آموزشگاه زبان در شهر سبزوار در این مطالعه شرکت کردند. آنها بهصورت تصادفی به دو گروه آزمایش و گروه شاهد، هر کدام با ٣٠ نفر شرکتکننده تقسیم شدند. دادهها بهوسیلۀ روشهایی ـ که در ادامه ذکر میشود ـ جمعآوری شد: پرسشنامۀ اکبری و همکاران (۲۰۱۰) که به ٢٥٠ معلم زبان داده شد؛ ٦٠ دفترچۀ یادداشت که ٦٠ نفر معلم زبان نوشته بودند. نتایج نشان داد معلمان مؤلفههای فراشناختی و شناختی، تدریس تأملگرایانه را بیشتر و مؤلفههای عملی را کمتر بهکار میبرند. بر اساس مدل فرل (۲۰۰۴)، نتایج دفترچۀ یادداشتها تجزیه و تحلیل شد و نتایج آن نشان داد که معلمان سه نوع تأمل، یعنی تأمل قبل، حین و بعد عمل را با درجههای مختلف بهکار میبرند. همینطور از تحلیل کیفی محتوای دفترچهها، چارچوبی متشکل از مؤلفههای فراشناختی، شناختی، زبانآموز و انتقادی بهدست آمد. کاربرد یافتههای پژوهش حاضر برای مربیان و دستدراندرکاران برنامههای آموزشی تربیت معلم ذکر شده است.
واژههای کلیدی: تدریس تأملگرایانه، انواع تأمل، دفترچۀ یادداشت، محیط زبان انگلیسی.
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده- بعضی پروژه ها با خاک های ریزدانه نامناسب مواجه می شود که بهسازی خواص مهندسی آن ها الزامی است . یکی از
روش های اصلاح خاک، استفاده از مواد افزودنی است که علاوه برتوجیه اقتصادی باید قابلیت تولید و دسترسی انبوه مناسب نیز
داشته باشد. آهک یکی از افزودنی ها است که در اثر ایجاد واکنش پوزولانی سبب تقویت خاک می شود؛ ولی اگر خاک حاوی یون
سولفات باشد یا این که خاک تثبیت شده در معرض آب سولفاته قرار گیرد، حضور آهک نه تنها باعث کاهش تورم لایه تثبیت شده
نمی شود بلکه نتیجه عکس داده و سبب افزایش تورم و کاهش مقاومت می شود. افزودن خاکستر بادی موجب کم شدن تأثیرات
مخرب سولفات ها (همچون افزایش حجم و ترک خوردگی) و نیز کاهش کربناسیون در خاک تثبیت شده با آهک یا سیمان شده و
مخلوط و یون کلسیم را افزایش می دهد و باعث افزایش و تسریع واکنش پوزولانی می شود. در این مقاله تأثیر افزودن خاکستر pH
است که با درصد های مختلف خاکستر ML بادی بر خواص ژئوتکنیکی مخلوط خاک و آهک بررسی می شود. خاک استفاده شده
بادی و درصد معینی از آهک مخلوط شده و با آزمایش های مقاومت برشی وحدود اتربرگ اثر خاکستر بادی بر مخلوط آهک و
خاک بررسی شد. این آزمایش ها برای نمونه های اشباع ۷ و ۲۸ روزه انجام شد تا تأثیر زمان نیز بر این پدیده آزمایش شود . نتایج
حاصل شده بیانگر تأثیر بسیار زیاد خاکستر بادی در مقاومت برشی است به گونه ای که نسبت به نمونه شاهد، پارامتر چسبندگی
تا ۷۰۰ درصد افزایش در نمونه های ۲۸ روزه و تا ۶۰۰ درصد افزایش در نمونه های ۷ روزه نشان داده است . در زاویه اصطکاک
داخلی نیز ۶۹ درصد افزایش نسبت به نمونه شاهد مشاهده شده است.
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده- ارتفاع آب مخزن در زمان های مختلف آبگیری و تخلیه مخزن، از عوامل مهم و مؤثر بر رفتار دینامیکی سدهای خاکی
است. برای بررسی تأثیر تراز آب مخزن بر رفتار لرزه ای سدهای خاکی، سد مسجد سلیمان با استفاده از روش اجزاء محد ود و با
در نظر گرفتن معیار موهرکلومب برای مصالح بدنه سد، مدل سازی شده است. تحلیل استاتیکی با فرض ۱۲ لایه و انجام لایه به لایه
آغاز و در مرحله تراوش پایدار با اضافه شدن آب مخزن و وزن آن پایان یافته است؛ سپس تحلیل های دینامیکی با استفاده از ۴
شتاب نگاشت مربوط به زلزله های حوزه دور انجام و با استفاده از نتایج به دست آمده به بررسی تغییرات شتاب بیشینه و جابه جایی
بیشینه در حوزه زمان پرداخته شده است. سپس گوه محتمل گسیختگی واقع در پایین دست و بالا دست در نظر گرفته شده و با
استفاده از تحلیل نیومارک، ضریب اطمینان معادل دینامیکی، ضریب اطمینان کمینه و تغییر مکان ماندگار رخ داده در گوه ارزیابی
شده است. نتایج نشان دهنده تأثیرگذاری کم تراز آب مخزن بر بیشینه شتاب و بیشینه جابه جایی رخ داده است . همچنین در گوه
محتمل گسیختگی واقع در پایین دست سد هم زمان با افزایش سطح تراز آب مخزن، مقادیر ضریب اطمینان دینامیکی و ضریب
اطمینان کمینه رخ داده در حوزه زمان، روند صعودی داشته است. در گوه محتمل گسیختگی واقع در بالادست سد، هم زمان با
۰ ارتفاع سد، روند / افزایش سطح تراز آب مخزن مقدار ضریب اطمینان کمینه روند نزولی و مقدار ضریب اطمینان دینامیکی تا ۶
نزولی و سپس روند صعودی داشته است.
دوره ۱۲، شماره ۵۵ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۴۰۳ )
چکیده
هدف این مقاله، مطالعۀ تحلیلی و ریشهشناختی حضور زنان بوشهر در آیین نمایشی «بازار مدینه» با رویکرد تفسیری براساس نظریۀ انسانشناسی کلیفورد گیرتز است. در فرهنگ مذهبی بوشهر، زنان با مشارکت مردان، هرساله در بیستمین روز از ماه صفر، آیین نمایشی «بازار مدینه» را با شیوهای تأملبرانگیز به شکل یک نمایش میدانی برگزار میکند. در این مقاله آیین نمایشی مذهبی «بازار مدینه» با تأکید بر انسانشناسی تفسیری مبتنی بر شناخت نمادهای فرهنگی، در دو ساحتِ اساسی: ۱)تفسیر نمادهای فرهنگی ـ مذهبی در آیینِ نمایشی «بازار مدینه»؛ ۲)واکاوی تأثیر حضور زنان در آیین نمایشی «بازار مدینه» از رهگذر دانش تأویل و تفسیر در انسانشناسی نمادین بررسی شده است. روش پژوهش، میدانی (مشاهدۀ مشارکتی و مصاحبه) و نیز با بهرهگیری از منابع کتابخانهای بوده است. اطّلاعات گردآوریشده، به شیوۀ توصیفی و تحلیلی و براساس نظریۀ تفسیرگرایی کلیفورد گیرتز تحلیل محتوای کیفی شده و به پرسشهای بنیادینی مانندِ عناصر کلیدی در آیین نمایشی «بازار مدینه»، جایگاه زنان در نظام باورهای اعتقادی و خاستگاه تاریخی و فرهنگی این آیین نمایشی در فرهنگ سوگواری در بوشهر پاسخ داده است. یافتهها حکایت از آن دارد که زنان در بوشهر، شبیهخوانِ نقش زنان اهل بیت(ع) هستند و حضورشان بر سه نکته در نظام نمادین دینی دلالت دارد: ۱)جانپنداری؛ ۲)انسجامبخشی جمعی؛ و ۳) بازآفرینی باورهای دینی.
دوره ۱۲، شماره ۶۰ - ( بهمن و اسفند ۱۴۰۳ )
چکیده
سروگ۱ «حجلۀ قاسم»، یکی از آیینهای نمایشیِ ـ مذهبی بوشهر است که هرساله به شکل باشکوهی در یکی از روزهای دهۀ اول ماه محرم برگزار میشود. یکی از شاخصههای بهچشمآمدنی در این آیین نمایشیِ مذهبی، آن است که برگزارکنندگانش زنان هستند. با توجه به اهمیتی که این آیین در میان مردمان بوشهر داشته است، شایسته مینمود که به شیوۀ علمی، مبتنی بر مشاهدات میدانی و منابع کتابخانهای دربارۀ آن بررسی شود. روش پژوهش، توصیفی ـ تحلیلی بوده و اطلاعات بهدست آمده از طریق گردآوری اسناد و مشاهدۀ مشارکتی۲، با بهرهگیری از نظریۀ کارکردگرایی برانیسلاو مالینوفسکی ۳ تحلیل محتوایی کیفی شده است. هدف از نگارش این پژوهش آن بوده که به این آیین دیرساله بر بنیاد نظریههای نوین انسانشناسی و با تأکید بر اصل ضرورت کارکردی نگریسته شود و بدین ترتیب عناصر تشکیلدهندۀ آن مورد تجزیه و تحلیل قرار بگیرد. این مقاله در پی پاسخگویی به این پرسشها بوده که آیین نمایشی مذکور بنا بر نظریۀ ضرورتِ نیازهای عاطفی و روانی، چگونه پاسخگوی عواطف و احساسات اجراکنندگان است. یا عناصر نمادین این آیین مذهبی ـ نمایشی با توجه به آرا و ایدههای چهارگانۀ مالینوفسکی چه تأثیری بر مخاطب دارد.
دوره ۱۴، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۳ )
چکیده
هدف از این مقاله، ارزیابی روشی جدید برای کنترل رباتهای توانبخشی پا است که ضمن تامین آزادی عمل بیشتر برای بیماران، میتواند الگوی راه رفتن آنها را اصلاح کند. این کنترلر، از یک مسیر مرجع مبتنی بر فاز راه رفتن و یک الگوریتم تشخیص فاز بهره میبرد تا بر اساس زاویه و سرعت زاویهای واقعی مفاصل، زاویه و سرعت زاویهای مطلوب آنها را تعیین کند. همچنین، کنترلر از بلوکهایی مجزا برای کنترل مسیر حرکت و سرعت گام برداشتن بیمار برخوردار است. از آنجا که در این کنترلر مسیر مرجع به زمان وابسته نیست، بیمار میتواند بر دورهی زمانی گام برداشتن خود تاثیر بگذارد. همچنین، بلوکهای کنترلی مجزا این امکان را میدهند تا متناسب با توانایی هر بیمار سطوح مختلفی از آزادی عمل و نیروی کمکی برای او فراهم شود. این کنترلر بر روی ربات توانبخشی آرمان پیادهسازی شده و تاثیر آن بر تغییر الگوی راه رفتن سه فرد سالم و یک بیمار سکته مغزی بررسی شده است. نتایج تجربی نشان میدهند که این روش میتواند به خوبیِ روش کنترل امپدانس الگوی راه رفتن افراد را اصلاح کند. به علاوه، آزادی عمل بیشتری برای این افراد فراهم میآورد تا بتوانند تمرینهای توانبخشی پا را با دورهی زمانی دلخواه خود انجام دهند.
دوره ۱۴، شماره ۷۱ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
محققان همواره در تلاش برای تولید نان با کیفیت و زمان ماندگاری طولانی تر داشته اند. با آگاهی از مضرات افزودنی های شیمایی تمایل برای مصرف افزودنی های طبیعی افزایش یافته است. این پژوهش با هدف تولید نان با کیفیت بالاتر و زمان ماندگاری طولانی تر با استفاده از تکنولوژی نان نیم پز و منجمد و صمغ بومی ریحان در سه سطح (۰، ۳/۰ و ۵/۰ درصد) انجام شد. بدین منظور نان بربری بصورت نیم پز تهیه و به مدت ۱۵ روز در در دمای ċ۱۸- نگهداری شد سپس از انجماد خارج و پخت نهایی انجام و آزمون های کیفی و حسی ارزیابی گردید و با نان تازه مقایسه شد. براساس نتایج مشخص گردید که صمغ ریحان در سطح ۵/۰ درصدحجم مخصوص، تخلخل و بافت نمونه های نان را در مدت زمان نگهداری در مقایسه با نمونه شاهد بهبود بخشیده است، و بین نان نگهداری شده بصورت منجمد با نان تازه تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
دوره ۱۶، شماره ۹۱ - ( شهریور ۱۳۹۸ )
چکیده
امروزه درخواست برای تولید مواد غذایی فراسودمند افزایش یافته و صنعت غذا برای بهینه کردن ارزش تغذیهای در کنار حفظ یا بهبود طعم محصول، بر طراحی مجدد مواد غذایی متمرکز شده است. هسته خرما به علت دارا بودن مواد مفید میتواند به عنوان منبع ارزان قیمت و با ارزش در تولید مواد غذایی فراسودمند مورد استفاده قرار گیرد. بدین منظور در این پژوهش پودر هسته خرما، در سطوح ۰، ۵، ۱۰ ،۱۵ درصد به فرمول ماکارونی پیکولی یا پنه ریگانه اضافه شد. ابتدا میزان چربی، رطوبت، پروتئین، خاکستر و فیبر آرد ماکارونی، آرد هسته خرما و محصول خشک بررسی شد. علاوه بر این آزمونهای رنگسنجی، بافت سنجی بر روی نمونههای خام و پخته، اندازهگیری ترکیبات فنولی، ویژگیهای پخت و ارزیابی حسی بر روی طعم، رنگ و بافت محصول صورت گرفت. تجزیه و تحلیل دادهها نشان داد که مقدار پروتئین و رطوبت تیمارها با افزایش درصد آرد هسته خرما، کاهش یافته ولی مقدار چربی و خاکستر و فیبر نمونهها افزایش یافت. علاوه بر این بررسی آزمون پخت نشان داد که با افزایش آرد هسته خرما افت پخت محصول بیشتر شده در حالی که زمان پخت محصول کاهش یافته است. ارزیابی بافت و پذیرش کلی حاکی از عدم تفاوت معنیدار بین تیمارها بود. اما نتایج مربوط به تعیین ترکیبات فنولی روند افزایش این ترکیبات را با افزایش درصد آرد هسته خرما در تیمارها نشان داد. با توجه به ارزیابی مجموع نتایج تیمار حاوی ده درصد آرد هسته خرما به عنوان محصول بهینه معرفی شد.
دوره ۱۷، شماره ۱۰۰ - ( خرداد ۱۳۹۹ )
چکیده
به دلیل وجود برخی مشکلات نظیر واکنشهای آلرژیک و چربی بالا، امروزه جایگزینی نسبی شیر گاو با شیر حیوانات دیگر نظیر بُز با بهکارگیری روشهایی جهت بهبود کیفیت با هدف تولید ماست حائز اهمیّت است. هدف از این پژوهش، ارزیابی مهمترین خواص کیفی ماست پروبیوتیک حاوی لاکتوباسیلوس پاراکازئی بر پایه مخلوط شیرگاوـ شیر بُز در نسبتهای۱۰: ۹۰؛ ۳۰: ۷۰؛ ۵۰:۵۰ و ۱۰۰: ۰ میباشد. نمونههای تولیدی پس از یک روز نگهداری، جهت انتخاب نمونههای برتر مورد آزمون حسی توسط گروه ارزیاب قرار گرفتند و آزمایشات مذکور بر روی نمونههای منتخب طی روزهای ۲۸ روز انجام شد. نتایج نشان داد که با گذشت زمان، اسیدیته و آباندازی افزایش و pH، ویسکوزیته و شمارش باکتری پروبیوتیک کاهش یافت. بیشترین ویسکوزیته مربوط به تیمار حاوی نسبت برابر شیر گاو ـ شیر بز و ۰,۰۵ درصد عصاره آویشن شیرازی بود. روند فعالیت آنتیاکسیدانی نیز نامنظم، اما نزولی بود و عصارههای مذکور، تأثیر معنیداری بر این فعالیت داشتند. تیمار شیر گاو ـ شیر بز (۱۰: ۹۰%) و ۰.۰۳ درصد عصاره آویشن شیرازی، بالاترین تعداد باکتری پروبیوتیک را داشت. از نظر آزمون حسی، تیمار شیر گاو (۱۰۰%) حاوی غلظتهای مشترک (۰.۰۲%) عصاره آویشن شیرازی ـ پونه کوهی بالاترین امتیازات رنگ، طعم، قوام و پذیرش کلی را از نظر ارزیابها کسب نمود. به عنوان نتیجهگیری میتوان گفت که برای دستیابی به بهترین کیفیت در مورد ویژگیهای مختلف مربوط به ماست پروبیوتیک، میبایست سطوح مختلفی از عصاره و نسبتهای بهینهای از شیر بز شیر گاو مورد استفاده قرار گیرد.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۳ - ( تیر ۱۴۰۰ )
چکیده
تولید نانهای ترکیبی علاوه بر کاهش وابستگی به گندم، سبب بهیود ارزش تغدیهای محصول نهایی و ایجاد تنوع در سبد غذایی مصرفکننده خواهد شد. از این رو هدف از انجام این تحقیق بررسی اثر جایگزینی آرد ارزن در سطوح ۱۰، ۲۰ و۳۰ درصد با آرد گندم در حضور نسبتهای مختلف صمغهای گوار- گزانتان (به ترتیب ۳/۰-۱/۰، ۶/۰-۱۵/۰ و ۹/۰-۲/۰ درصد) بر خصوصیات رئولوژیکی خمیر و ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و حسی نمونههای نان بربری نیمه حجیم در یک طرح فاکتوریل با آرایش کاملاً تصادفی بود (۰۵/۰˂P). نتایج آزمون فارینوگرافی خمیر نشان داد میزان جذب آب آرد، زمان توسعه، زمان پایداری و ارزش والوریمتری خمیر با افزایش میزان آرد ارزن در فرمولاسیون کاهش و با افزایش میزان صمغهای گوار و گزانتان افزایش یافت. همچنین مشخص گردید که میزان رطوبت و حجم مخصوص محصول با افزایش میزان آرد ارزن و ترکیب دو صمغ در فرمولاسیون، به ترتیب میزان کاهش و افزایش یافت. این در حالی بود که با افزایش میزان آرد ارزن، بر میزان فعالیت آبی و سفتی بافت (طی دو بازه زمانی ۲ ساعت و ۳ روز پس از پخت) افزوده شد، درحالیکه با افزایش میزان صمغهای مصرفی میزان این پارامترهای کیفی کاهش یافت. نتایج ارزیابی رنگ پوسته نیز گویاب آن بود که با افزایش میزان آرد ارزن، میزان مؤلفههای L* و b* پوسته کاهش و بر میزان مؤلفه a* افزوده شد. این در حالی بود که با افزایش میزان صمغهای مصرفی، میزان مؤلفههای L* و a* افزایش یافت، اما تغییری در میزان مؤلفه b* پوسته محصول مشاهده نگردید. در بخش ارزیابی حسی نیز داوران چشایی نمونه حاوی ۱۰ درصد آرد ارزن در حضور ۹/۰ درصد صمغ گوار و ۲/۰ درصد صمغ گزانتان را بهعنوان بهترین نمونه معرفی نمودند.
دوره ۱۹، شماره ۳ - ( ۴- )
چکیده
پژوهش های باستان شناختی انجام شده در حوزه غرب فلات مرکزی ایران، در جایی که به نام دشت قزوین شناخته می شود، اطلاعات ارزشمندی را در خصوص جوامع یکجانشین از نخستین استقرارها تا دورانهای تاریخی فراهم آورده است. برخلاف پژوهشهای باستان شناسی در گذشته، مطالعات گاهنگاری جهت استفاده و تبیین سن سنجی داده های به دست آمده از لایه ها، بیشتر بر مدل سازی منحنی های احتمالات تأکید دارد. مقاله پیش روی بر اساس داده های سن یابی شده شش محوطه کلیدی دشت قزوین، الگوی نوینی در خصوص کاوشها و چهارچوب تازه ای برای گاهنگاری دشت قزوین ارائه نموده است. پردازش منحنی های احتمالات برای تک تک محوطه ها لحاظ گردیده تا منجر به بهترین و دقیق ترین گاهنگاری گردد. در نهایت تمامی نتایج سن سنجی ها جهت دست یابی به الگویی واحد برای گاهنگاری دشت قزوین از نوسنگی متأخر تا عصر آهن با یکدیگر تلفیق گردیدند. هدف غایی این پژوهش این است که با مدد منحنی های احتمالات بتوان نقاط انتقالی مابین اعصار شناخته شده باستان شناختی در منطقه مورد مطالعه را مورد بازبینی مجدد قرار داد و گاهنگاری دشت قزوین را دگرباره تبیین نمود
دوره ۱۹، شماره ۹ - ( شهریور ۱۳۹۸ )
چکیده
تلاطم سوخت یکی از مهمترین عوامل در برهمخوردن وضعیت فضاپیما از حالت مطلوب در مانور مداری است. بنابراین کنترل این پدیده از اساسیترین مسائل در کنترل وضعیت به حساب میآید. دو نوع روش کنترلی فعال و غیرفعال برای کنترل تلاطم وجود دارد که با توجه به جوابدهی بهتر کنترل فعال در کنترل همزمان تلاطم و وضعیت فضاپیما، اغلب از کنترل فعال استفاده میشود. برای این منظور در ابتدا باید دینامیک تلاطم را مدل کرد. در این مقاله، دینامیک تلاطم بهوسیله مدل چندآونگی توصیف شده و معادلات دینامیک ترکیبشده فضاپیما و تلاطم به دست آمده است. در مدل ارائهشده، آونگها بهطور آزادانه میتوانند در فضای سهبعدی حرکت کنند و این موضوع باعث میشود که مدل به واقعیت نزدیکتر باشد. معادلات دینامیک ترکیبشده فضاپیما و تلاطم، غیرخطی هستند، بنابراین برای کنترل وضعیت در حالت واقعیتر باید از روش کنترل غیرخطی استفاده کرد. در این مقاله برای این منظور ابتدا دو تابع نامزد لیاپانوف پیشنهاد شده است و پس از آن با استفاده از این توابع کنترلرها به دست آمدهاند. تأثیر کنترلرهای بهدستآمده بر وضعیت فضاپیما و آونگها با انجام یک شبیهسازی نشان داده شده است. نتایج شبیهسازی نشان از عملکرد مناسب کنترلرهای طراحیشده دارند، اگرچه تفاوت اندکی در پاسخگویی دو کنترلر نسبت به یکدیگر دیده میشود.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۷ - ( شهریور ۱۴۰۱ )
چکیده
این تحقیق با هدف غنیسازی و بهبود کیفیت تغذیهای و تکنولوژیک کیک اسفنجی انجام شد. بدین منظور آرد گندم در سطوح صفر، ۱۵ و ۳۰ درصد با آرد بامیه جایگزین شد و جهت بهبود بافت و ویژگیهای حسی فراورده نهایی از صمغ بامیه در سطوح صفر، ۵/۲ و ۵ درصد استفاده گردید. نتایج نشان داد جایگزینی آرد گندم با آرد بامیه و افزایش سطح مصرف آن منجر به افزایش خاکستر (از ۵۴/۰ به ۳۵/۱ درصد)، پروتئین (از ۵۶/۷ به ۹/۹۳ درصد) و فعالیت آنتیاکسیدانی (از ۷۹/۵ به ۲/۴۹ درصد) نمونههای تولیدی شد. آرد و صمغ بامیه بخصوص در سطح ۳۰ و ۵ درصد در حفظ رطوبت کیکها طی فرایند پخت و نگهداری مؤثر بودند. این در حالی بود که کمترین افت رطوبت در نمونه حاوی ۵ درصد صمغ بامیه (فاقد آرد بامیه) مشاهده شد و رطوبت این نمونه از ۷/۲۱ به ۵/۱۸ درصد طی مدت زمان دو هفته رسید. نمونه حاوی ۱۵ درصد آرد بامیه و ۵/۲ درصد صمغ بامیه از بیشترین حجم مخصوص (۲/۵ سانتیمتر مکعب بر گرم)، تخلخل (۸/۳۱) و نرمی بافت طی ۲ ساعت و یک و دو هفته پس از پخت (۱/۴، ۹/۴ و ۱/۷ نیوتن) برخوردار بود. همچنین در ارزیابی حسی داوران چشایی بالاترین امتیاز ویژگیهای حسی و در نهایت پذیرش کلی را به طور مشترک به نمونه حاوی ۱۵ درصد آرد بامیه و ۵/۲ درصد صمغ بامیه و نمونه حاوی ۳۰ درصد آرد بامیه بدون حضور صمغ بامیه دادند.
دوره ۲۴، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۹۵ )
چکیده
شمالغرب ایران بهعنوان یکی از مناطق کلیدی در مطالعات باستانشناسی بهویژه در عصر آهن و آغاز حکومتها مورد توجه باستانشناسان مختلف بوده است. تپه حسنلو بهسبب کاوشهای گسترده و توالی گاهنگاری موجود در آن ازجمله مهمترین محوطههای منطقه است که مطالعات بهنسبت کاملی روی مواد فرهنگی مختلف آن به انجام رسیده است. پیش از این، مطالعات جامعی روی بازماندههای استخوانی حیوانی حسنلو انجام نشده بود و در این نوشتار به نتایج حاصل از مطالعات جدید باستانجانورشناسی در این محوطه پرداخته شده است. بقایای جانوری حاصل از کاوش سالهای ۱۹۷۰، ۱۹۷۲ و ۱۹۷۴ در حسنلو که در بخش استخوانشناسی موزه ملی ایران نگهداری میشوند، مورد تحقیق قرار گرفتهاند. هدف از نوشتار حاضر، شناسایی روند اقتصاد زیستی و الگوهای معیشتی در عصر آهن تپه حسنلو است. برای درک تحولات و تغییرات بهوجودآمده در نظام معیشتی عصر آهن، بقایای استخوانی حیوانی دورۀ مفرغ میانه و جدید و دوران تاریخی (هخامنشی، سلوکی، اشکانی) نیز مورد بررسی قرار گرفتهاند. در نتیجۀ مطالعات انجام شده، حسنلو در تمام دورههای مذکور، دامپروریِ پیشرفته داشته و گاو، گوسفند و بزِ اهلی اصلیترین منبع مصرفی آنها بوده و اسبسانان نیز به میزان چشمگیری بهویژه در عصر آهن پرورش داده شدهاند. چنین الگویی همچنین در محوطههای همزمان در شمالغرب ایران نظیر هفتوان تپه و دینخواه تپه نیز شناسایی شده است.