جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای دانش نیا

زهرا لطیفی، محمود چهارلنگ، میلاد دانش نیا، سمانه خاکی آرانی، معصومه برزنونی، پروین بُقُری،
دوره ۱۷، شماره ۱۰۸ - ( بهمن ۱۳۹۹ )
چکیده

سابقه و هدف: در سال های اخیر به استفاده از مواد طبیعی نظیر اسانس ها و عصاره ها به جای نگهدارنده های شیمیایی در صنعت غذا تاکید شده است. پوست سبز گردو از ضایعات کشاورزی است که به دلیل داشتن ترکیبات فنولی، می تواند به عنوان یک ترکیب طبیعی با خواص بیولوژیک مطرح باشد و باعث کاهش بسیاری از بیماری های لاعلاج و جلوگیری از فعالیت اکسایش لیپیدها گردیده و به عنوان عوامل ضدمیکروبی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. در این پژوهش، محتوای ترکیبات فنولی، ویژگی­های آنتی­اکسیدانی، ضدباکتریایی عصاره متانولی پوست سبز گردو مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش ها: عصاره­گیری به دو روش خیساندن و سوکسله در حلال متانول۶۰ و ۸۰ درصد انجام شد. میزان ترکیبات فنولی عصاره به روش اسپکتروفتومتری تعیین گردید. فعالیت ضد رادیکالی عصاره با آزمون مهار رادیکالهای DPPH بررسی شد. فعالیت ضدباکتریایی عصاره به روش انتشار دیسکی علیه باکتری های سالمونلا تایفی موریوم، شیگلا دیسانتری و لیستریا مونوسیتوژنز مورد بررسی قرار گرفت. داده­های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون دانکن تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: میزان فنل کل برای روش خیساندن و سوکسله به ترتیب ۱۷,۸۱ و ۸۹.۰۷ بر حسب معادل اسید گالیک بر اساس میلی گرم بر گرم نمونه به دست آمد. میزان EC۵۰ پوست سبز گردو ۰,۱۵ میلی گرم بر میلی لیتر به دست آمد. عصاره فعالیت ضدمیکروبی قابل ملاحظه­ای در مقابل تمامی باکتری های مورد بررسی نشان داد.  میزان MIC بین ۶۲۵/۰و ۲۵/۱ و MBC بین ۲/۱ و ۵/۲ میلی گرم بر میلی لیتر بود.
نتیجه گیری: نتایج به دست آمده در این پژوهش نشان داد که عصاره متانولی پوست سبزگردو به عنوان منبع غنی و بالقوه از ترکیبات زیست فعال با خاصیت آنتی­اکسیدانی و ضد میکروبی قابل استفاده در صنعت غذا و دارو در جهت حفظ سلامت انسان می­باشد.
 
مهدی عبادی، زهرا لطیفی، میلاد دانش نیا،
دوره ۱۷، شماره ۱۰۸ - ( بهمن ۱۳۹۹ )
چکیده

از راه­های جلوگیری از اکسیداسیون روغن­ها و چربی­ها افزودن آنتی اکسیدان­ است، اما با توجه به اینکه آنتی اکسیدان­های سنتزی امکان ایجاد اثرات نامطلوبی را در بدن دارند، به تدریج از فهرست آنتی اکسیدان­های مصرفی حذف می­شوند. بنابراین تهیه و تولید انواع طبیعی آن­ها ضروری است. لذا در این پژوهش، هدف بررسی امکان استفاده از عصاره طبیعی استخراج شده از گیاه تاتاری پرگل به منظور جلوگیری از اکسایش روغن سویا و مقایسه آن با اسانس می­باشد. در این پژوهش، فرایند استخراج توسط فناوری اولتراسوند با ۳ متغیر و هر کدام در ۲ سطح که شامل غلظت (۲۰۰، ۵۰۰ و ۸۰۰ پی. پی. ام.)، زمان (۳۰-۱۰ دقیقه) و دما (۳۵-۵۵ درجه سانتی­گراد) می­باشد و توسط روش سطح پاسخ انجام شد.  برای بررسی اثر آنتی­اکسیدانی غلظت­های مختلف عصاره­  بر پایداری اکسایشی روغن سویا، از اندازه گیری عدد پراکسید و شاخص مواد واکنش دهنده با اسید تیوباربیتوریک استفاده گردید. نتایج فرایند بهینه­سازی نشان داد شرایط بهینه شامل:  دما ۴۸,۳۲۳ درجه سانتی­گراد و زمان  ۲۹.۲۰۱ دقیقه و غلظت  ۵۹۴.۷۴۵  پی. پی. ام. می­باشد. با توجه به نتایج بهینه‌سازی، میزان مهارکنندگی رادیکال آزاد  و ترکیبات فولین به ترتیب ۳۲.۵۳۷ درصد و ۴۰.۷۳۷ گزارش شد. نتایج حاصل از پایداری اکسایشی روغن نشان داد هر دو نوع تیمار عصاره استخراج شده و اسانس در جلوگیری از اکسایش روغن موثر بودند که در این میان تاثیر عصاره  استخراجی، بیشتر از اسانس بود که دلیل این امر را می­توان مرتبط با اثر سینرژیستی عصاره­ها روی یکدیگر و نیز نوع مواد استخراج شده در دو روش مرتبط دانست. با توجه به اینکه عصاره ترکیبی بیشترین اثرات آنتی­اکسیدانی را در روغن داشته است و نسبت به اسانس در روغن موثرتر عمل نموده است، می­تواند جایگزین مناسبی برای آنتی­اکسیدان سنتزی در روغن­های سرخ کردنی باشد.

صفحه ۱ از ۱