۴۱ نتیجه برای دانایی فرد
دوره ۱، شماره ۱ - ( شماره ۱- ۱۳۹۰ )
چکیده
اندازه گیری عملکرد مدیریت در دولت چالش عمده در برابر سیاست گذاران هر کشوری است. دستگاه محاسباتیِ عملکرد دولت، برآیندِ پارادایمِ مدیریتی حاکم بر نظام سیاسی است. سیاست ها تجلی مدیریت هر دولتی است. برای اندازه گیری ره آورد سیاست ها، باید رژیم های اندازه گیری طراحی کرد. مدل محاسبه ارزش عمومی که در دهه اخیر در بخش دولتی مطرح شده است می تواند در ارزیابی عملکرد سیاستِ علم استفاده شود. نویسنده سعی کرده است با طراحی مدل ارزش عمومی سیاست علم، گامی به سوی طراحی نظام ارزیابی عملکرد سیاست های دولت در ایران بردارد. مدل پیشنهادی، حاصل تأمل ابتکاری نویسنده است و ارزیابی و بهبود آن نیاز به توجه علمی بیشتری دارد.
دوره ۲، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۱ )
چکیده
سرمایه روان شناختی از جمله مفاهیم نوینی است که توانمندی ها و صفات مثبت در افراد و نیز اهمیت محیط های کاری مثبت را مورد توجه قرار می دهد و سعی می کند با نگاهی علمی و عملی حضور مؤلفه های مثبت نظیر امید، خود-کارآمدی، خوش بینی و تاب آوری را در زندگی کاری و شخصی کارکنان هموارتر سازد. با توجه به گسترش روزافزون این رویکرد در سازمان ها، هدف این مقاله بررسی آثار سرمایه روان شناختی و ابعاد فرعی آن بر تعهد سازمانی و رضایت شغلی کارکنان سازمان های دولتی ایران است. این پژوهش سبغه کمّی داشته و از استراتژی همبستگی تبعیت می کند. جامعه آماری پژوهش عبارت از کارکنان سازمان های دولتی بودند که نظر به گستردگی زیاد این سازمان ها در سطح کشورمان، سازمان های دولتی استان تهران به عنوان خوشه اصلی مورد توجه قرار گرفتند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه های استاندارد گردآوری و با استفاده از روش معالات ساختاری و رگرسیون تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد که سرمایه روان شناختی آثار و پیامدهای مثبتی بر رضایت شغلی و تعهد سازمانی دارد. در این میان مؤلفه تاب آوری دارای بالاترین رتبه و خوش بینی پایین ترین رتبه را داشته اند. همچنین این بررسی نشان داد که سرمایه روان شناختی نقش تعدیل گر میان جو سازمانی با رصایت شغلی و تعهد سازمانی ایفاء می کند. واژگان کلیدی: سرمایه روان شناختی، رضایت شغلی و تعهد سازمانی، جو سازمانی
دوره ۲، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۱ )
چکیده
سرمایه روانشناختی از جمله مفاهیم نوینی است که توانمندیها و صفات مثبت در افراد و اهمیت محیطهای کاری مثبت را مورد توجه قرار میدهد و سعی میکند با نگاهی علمی و عملی حضور مؤلفههای مثبت را در زندگی کاری و شخصی کارکنان هموارتر سازد. نظر به اهمیت این موضوع، هدف این مقاله بررسی و تبیین آثار امید، خود-کارآمدی، خوشبینی و تابآوری بر ارتقاء گرایشات کارکنان در زمینه تعهد سازمانی و رضایت شغلی کارکنان سازمانهای دولتی ایران است. این پژوهش سبغه کمّی داشته و از استراتژی همبستگی تبعیت میکند. دادههای پژوهش با استفاده از پرسشنامههای استاندارد از بین جامعه آماری پژوهش که عبارت بودند از کارکنان سازمانهای دولتی تهران گردآوری و با استفاده از روش تحلیل عاملی تأییدی و مدلسازی معادلات ساختاری تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد که امید، خود-کارآمدی و تابآوری با رضایت شغلی رابطه معنیداری داشتهاند، اما خوشبینی آن را تحت تأثیر قرار نمیدهد. همچنین هر چهار مؤلفه مورد بررسی با تعهد سازمانی رابطه معنیدار داشتهاند، و تابآوری بیشترین تأثیر را داشته است. از طرف دیگر تعهد عاطفی بیشترین تأثیر را از اجزای سرمایه روانشناختی پذیرفته است. به این ترتیب اجزای سرمایه روانشناختی پیشبینی کننده قابل توجهی از نگرش کارکنان به تعهد سازمانی و رضایت شغلی در سازمانهای دولتی ایران است.
دوره ۴، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
عدم قطعیتها و ریسکهای ناشی از پیچیدگی محیطی، بسیاری از مفروضات و مبانی روش انجام پروژههای بزرگ صنعت احداث را زیرسؤال برده و از کارآیی و اثربخشی آنها میکاهد. در ادبیات موضوع به انتخاب روش مناسب انجام پروژهها در شرایط پیچیده پرداخته نشده است و پژوهشهای موجود نیز، بر مبنای نظم اول مدیریت پروژه که پیچیدگی محیطی را در سطح متعارف میبیند، ارائه شده است. بر مبنای چارچوبهای فکری[۱] جدید مدیریتی و علمی، مانند نظم دوم مدیریت پروژه، ضروری است با درک و نگاهی جدید از محیط، در راهکارها و مدلهای موجود، بازنگریهای لازم به عمل آورد.
هدف اصلی این مقاله، پیشنهاد طراحی و ساخت مناسب انجام پروژههای صنعت احداث است که در شرایط پیچیده محیطی (که عدم قطعیت بالا از پیامدهای آن است) برنامهریزی و اجرا میشوند. این مقاله نشان میدهد که در شرایط پیچیده همراه با عدم قطعیت بالا، روش انجام طراحی و
ساخت متداول[۲] با انتقال حداکثری ریسکها به پیمانکار، پاسخگوی انجام پروژههای بزرگ صنعتی نبوده و باید با اصلاح مبانی و بکارگیری سازوکارهای نوآورانه، آن را بهبود بخشید. اساس و مبنای روش طراحی و ساخت پیشنهادی این مقاله، افزایش انعطافپذیری و تسهیم ریسک بین ارکان میباشد. در این مقاله از روش پژوهش کیفی با استراتژی نظریهپردازی داده بنیاد (نوع ظهوریابنده گلیزر) برای شناسایی عدم قطعیتها، ریسکها و سازوکارهای پیشنهادی استفاده شده است.
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده
هدف پژوهش حاضر، طراحی و برآزش مدلی از روابط میان اجزای سرمایه فکری و رفتار نوآورانه با توجه به نقش مداخلهگرانه تسهیم دانش است. این پژوهش از نوع توصیفی بوده است که از نظر هدف کاربردی و از روش همبستگی تبعیت نموده است. جامعه آماری عبارت از کارکنان صفی بیمارستانهای شهر تهران که نظر به گستردگی زیاد آنها، بیمارستانهای پیامبر (ص)، لولاگر، سجاد، پارس، حضرت رسول (ص)، هاشمینژاد و آپادانا به عنوان خوشههای اصلی مورد توجه قرار گرفتند. دادههای پژوهش با استفاده از پرسشنامههای استاندارد گردآوری و با استفاده از روش معالات ساختاری مورد تحلیل قرار گرفتند.
نتایج پژوهش نشان داد که سرمایه فکری به طور مستقیم، رفتار نوآورانه را تحت تأثیر قرار نمیدهد، اما با مداخله تسهیم دانش، این رابطه تقویت میشود. همچنین سرمایه فکری در سازمانهای مورد مطالعه با تسهیم دانش رابطه معناداری ندارد، اما تمایلات افراد و هنجارهای ذهنی کارکنان بر قصد و نیت آنان نسبت به تسهیم دانش اثر میگذارد و این خود به بهبود رابطه میان اجزای سرمایه فکری و رفتار نوآورانه کمک میکند.
دوره ۸، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده
در هر سازمانی، اعضای سازمانی ظرفیت صحبت کردن در مورد مسائل مهم سازمانی را دارا هستند اما پژوهشها نشان از وجود پدیدهای به نام سکوت سازمانی است. سکوت سازمانی نشاندهنده وجود جو عدم اظهار نظر کارکنان نسبت به مسائل سازمانی است. این مقاله با هدف شناسایی استراتژیهای مدیران در واداری کارکنان به سکوت سازمانی در سازمانهای دولتی صورت گرفته است. بنابراین با استفاده از رویکرد ترکیبی به پژوهش در بخشی کیفی با توجه به راهبرد تحلیل محتوای متعارف و مصاحبه با ۲۰ نفر از کارکنان بخشهای دولتی، ۱۴ استراتژی شناسایی شد که در بخش کمی از راه آزمون دوجملهای و روش آنتروپی شانون آزمون گردید. جامعه آماری بخش کیفی پژوهش را کارکنان سازمانهای دولتی و جامعه آماری بخش کمّی پژوهش را کارکنان ستاد امور مالیاتی شهر تهران تشکیل میدهند. نتایج حاکی از استفاده مدیران از دو دسته استراتژیهای شخصی و استراتژیهای سازمانی برای واداری کارکنان به سکوت سازمانی است. همچنین با توجه به نتایج پژوهش، مدیران استراتژی شخصی را در به وجود آوردن جو سکوت در اولویت قرار میدهند.
دوره ۹، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۸ )
چکیده
ایمنی روانی زیرساخت حیاتی عملکرد فردی، سازمانی و ملی هر کشوری است، زیرا مدیران فاقد ایمنی روانی، محرکهای لازم و کافی برای برای تلاش و فعالیت خود بر ریل حرکت تعالی عملکردی خود در اختیار نخواهند داشت. واقعیت آن است که سازمان صحنه حسادتها، دوستی و بغضها، دوستی و دشمنی و بازی قدرت افراد و گروهها در سازمان است و در این صحنه نبرد برای بقاء، فراهم کردن شرایط و موقعیت برای افرادی که احساس ایمنی روانی کنند، حایز اهمیت است. از این رو ایمنی روانی به مفهوم احساس مصونیت ذهنی، عاطفی و رفتاری داشتن از سوی دیگران و انجام وظایف و ارائه نظرات و دیدگاهها بدون ترس و نگرانی نسبت به از دست دادن موقعیت و شهرت خود در سازمان تعریف میشود. در مطالعات متعددی بر اثرگذاری ایمنی روانی افراد در متغیرهای فردی، سازمانی و ملی تأکید کرده شده است ولی پژوهشی تجربی کیفی در باب فرایند شکلگیری پدیده ایمنی روانی مدیران، بهخصوص در صنایع دولتی ایران انجام نشده است. پژوهش حاضر با اختیار کردن رویکرد گلیزر در راهبرد نظریه دادهبنیاد تلاش کرده است تا فرایند رخداد ایمنی روانی مدیران را تئوریزه کند. نتیجه الگو نشان میدهد که سبک رهبری بالادست، نوع رابطه هم ردهها و زیردستان، جو اقتصادی، اجتماعی و سیاسی جامعه و اتمسفر سازمانی و نیز سرمایه روانی فرد روی حس ایمنی روانی مدیر مؤثر است.
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( پائیز ۱۳۹۹ )
چکیده
چارچوبی برای تحلیل کشورداری
کشورداری[۱] فعل دستگاه حکومت هر کشوری، از جمله ایران، است. قانون اساسی هر کشور، از جمله ایران، سند پایهای کشورداری است. فلسفه سیاسی حکومت هر کشوری در چنین سندی به صراحت یا بعضاً به صورت ضمنی بیان شده است. این فلسفه سیاسی مبنای شکل
گیری فرآیند کشورداری را بنیانگذاری میکند. به ادعای ما کشورداری عبارتست از”علم، هنر و صناعت پیوند حکمرانی ملی، اداره امور عمومی و فعالیت عملیاتی کشور در همه ساحتها، به منظور تحقق اهداف عالیه مصرح در قانون اساسی (یا سایر قوانین مادر که در دیگر کشورها متداول است)
[۱]. نویسنده مدعی است ظرفی که میتواند سه جزیره جدای ازهم یعنی حکمرانی ملی،اداره امور عمومی و عملیلت روزمره در سراسر جامعه را به صورت یک کلیت تببین کند مفهوم "کشورداری" است. بنابراین این مفهوم را با توصیف فوق برای نخستین بار توسط نویسنده تعریف شده است.
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۹ )
چکیده
سخن سردبیر: جناب آقای دکتر حسن دانایی فرد
دوره ۱۰، شماره ۲۰ - ( ویژه نامه پیاپی ۴۶- ۱۳۸۵ )
چکیده
تئوری پیچیدگی، علم مطالعه سیستمهای انطباقی پیچیده است. علمی است که تئوری آشوب، تئوری خودسامانی و هندسه برخالی را در بر میگیرد. این تئوری برخلاف آشوب که از فیزیک ریشه گرفته، به طور اساسی ریشه در بیولوژی دارد. اگر چه بین هستیشناسی، شناختشناسی و روششناسی تئوری پیچیدگی و پست مدرنیست شباهتهایی وجود دارد، ولی نمیتوان آن را در گروی پست مدرنیست قرار دارد؛ زیرا بین علم پیچیدگی و پارادایم اثباتگرایی نیز شباهتهایی وجود دارد. در این مقاله با نگاهی به مفهوم پارادایم، سیر تطور مقایسه پارادایمها با تئوری پیچیدگی، بررسی و ارکان سهگانه پارادایم اثباتگرایی و پست مدرنیست را با پیشفرضهای تئوری پیچیدگی مقایسه خواهد شد. در اینجا نتیجهگیری میشود که تئوری پیچیدگی به طور کامل در گروی پست مدرنیسم قرار نمیگیرد.
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۰ )
چکیده
سخن سردبیر:
درآمدی بر نظریه بحرانداری: پیوند حکمرانی بحران، مدیریت بحران و فعالیت های عملیاتی بحران
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۰ )
چکیده
سخن سردبیر: آقای دکتر حسن دانائی فرد
استثنایی در کشورداری که نبایستی به قاعده تبدیل شود
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( پائیز ۱۴۰۰ )
چکیده
سخن سردبیر: نقش پژوهش در ارتقاء کیفیت کشورداری
کشورداری را میتوان "فرآیند پویا و مستمر تعامل حکمرانی ملی"، "اداره امور عمومی"، و "امور جاریه" کشور تعریف کرد که از قبل سه سازکار "خطمشیهای ملی"، "راهبردهای نظام اداری" و "رویههای عملیاتی" حاکم بر فعالیتهای فکری، رفتاری و گفتاری، محقق میشود. (فرازمند و دانائیفرد، a,b ۲۰۲۱). "ارزشهای ملی، چیدمان شکل و محتوای کشورداری و سه سازکار مورد نظر را تعیین میکنند. سیستم کشورداری متأثر از فضای ملی (اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی) و فضای ملی متأثر از جامعه جهانی و بینالمللی است. این سیستم کشورداری ریشه در قانون اساسی کشور داشته و بیتردید اهدافی را دنبال میکند. بر این اساس اگر به شکل ۱ نگاه کنید بهترین حالت برای این چارچوب کشورداری وقتی رقم میخورد که حکومت در پرتو آن و بر اساس ارزشهای ملی خود اهداف عالیه مصرح در قانون اساسی خود را محقق میسازد.
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۰ )
چکیده
سخن سردبیر: سازمانداری پیشدستانه در بخش دولتی: هم آمیزی هوشمندی، چابکی و سازگار شوندگی
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۱ )
چکیده
سخن سردبیر: واکاوی علل آثار ناخوسته خطمشیهای عمومی
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۱ )
چکیده
سخن سردبیر: "مدیریت" در دام سیاست و حقوق: آیا انتظارات از قوه مجریه واقعی است؟
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۱ ۱۴۰۱ )
چکیده
روابط محیط کار، روابط بین شخصی منحصربهفرد و با نتایج مهم برای افراد و سازمانها تلقی میشود. کیفیت این روابط بهویژه میان مدیر و کارمند با پیامدهای متنوع مهم فردی و سازمانی همراه است. انتظار میرود کارکنان در سطوح بالای کیفی ارتباطات، سطوح بالاتری از عملکرد و تعهد به سازمان را نسبت به رابطه با کیفیت پایین نشان دهند. بر همین اساس پژوهش حاضر با صبغه ترکیبی شکل گرفته است. در این پژوهش نخست با استفاده از روش کیفی و رویکرد تحلیل مضمون کدهای اولیه شناسایی و متعاقب آن مضامین مفهوم پژوهش دستهبندی شد. در مرحله کمی پژوهش نیز شاخصهای واکاویشده برای ارزیابی بهتر با استفاده از پرسشنامه در ستاد مالیاتی تهران و اداره کل مالیاتی شمال تهران توزیع و نتایج بهوسیله تحلیل عاملی اکتشافی از طریق نرمافزار spss ارزیابی شد. نتایج پژوهش نشاندهنده شناسایی شش بعد رفتارهای اطمینانبخش، رفتارهای حرفهای، رفتارهای مدیریتی، مهارتهای فنی، مهارتهای انسانی و مهارتهای ارتباطی برای مفهوم کیفیت رابطه مدیر-کارمند و رابطه مستقیم و معنادار مفهوم پژوهش با دو متغیر عملکرد شغلی و تعهد سازمانی کارکنان میباشد.
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۱ ۱۴۰۱ )
چکیده
سخن سردبیر: ده بایستگی یک استاد بزرگ: در رثای دکتر عادل آذر
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده
وقوع میلها و حادث شدن حیفها امری متداول در فرآیند کشورداری حکومتهاست. اگرچه ملموس بودن میلها و توجه رسانهها به آنها، فساد را در اذهان مردم کشورها برجسته میسازد ولی اثر حیفها بر حیات و ممات کشورها به مراتب میتواند ویرانکنندهتر باشد اما چندان مورد توجه قرار نمیگیرد. عوامل ساختاری، فرآیندی، فرهنگی، اجتماعی، ایدئولوژیک متعددی میتوانند زمینهساز فراز و فرود حیفها باشند ولی سازِکاری بهنام علم کشورداری (علم حکمرانی، مدیریت و عملیات) میتواند از شدت و حدت حیفها بکاهد. براین اساس تجهیز دستگاه اداره هر کشوری به چنین علمی ضامن احتراز آنها از حیفها خواهد بود و نافعی این عبارت متداول دولتمردان یعنی «نمیگذارند کار کنیم» خواهد بود. در این نوشتار مختصر نویسنده مدعی است نوعی فناوری بهنام علم کشورداری میتواند حکومتها را در برابر خطر دچار شدن به حیفها محفوظ نگه دارد.
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۲ )
چکیده
نرخ بالای تغییرات گسترده محیط معاصر شرایط سختتری را برای سازمانها ایجاد و عملکرد آنها را مختل میکند. بنابراین، توانایی سازمانها برای حفظ عملکرد مناسب علیرغم بحرانهای پیشآمده، در سالهای اخیر اهمیت یافته است. یکی از موضوعات مهم در این شرایط این است که چگونه میتوان پایایی سازمانها یا همان توان حفظ عملکرد مناسب آنها در شرایط بحران را ارتقا داد. پایایی سازمانی دو ساحت سخت و نرم دارد که ابعاد ساحت سخت آن چندین دهه است موردتوجه پژوهشگران قرار گرفته است ولی به ابعاد ساحت نرم آن کمتر پرداخته شده است. بدین ترتیب بهرغم دامنه کاربرد گسترده و توجهات نظری اخیر معطوف به ابعاد ساحت نرم پایایی سازمانی، کماکان ابعاد و مولفههای این نوع پایایی بهصورتیکه بتواند به پیادهسازی آن در سازمانها کمک کند شناسایی و تدوین نشده است. بنابراین این پژوهش کوشیده است با استفاده از طرح پژوهش ترکیبی اکتشافی متوالی و براساس مصاحبههای نیمهساختاریافته و مرور مقالات منتشرشده و با استفاده از روش تحلیل مضمون، مضامین اصلی و فرعی و کدها استخراج شوند که به ابعاد، مولفهها و شاخصهای نرم پایایی سازمانی تغییر نام داده شدند (پژوهش کیفی) و در مرحله دوم برای تعیین روایی سازه از تحلیل عاملی تأییدی استفاده کند. نتیجه حاصل شده نوعی سنجه روا برای اندازهگیری پایایی در سازمانهاست.