جستجو در مقالات منتشر شده


۶ نتیجه برای خوش تقاضا


دوره ۱۳، شماره ۵۰ - ( ۱-۱۳۹۵ )
چکیده

چکیده قارچ خوراکی دکمه‎ای (Agaricus bisporus) به‌عنوان منبع غذای پرپروتئین و کم‌کالری و همچنین مصارف دارویی، امروزه بسیار موردتوجه قرارگرفته است. با افزایش بیش‌ازپیش تولید قارچ خوراکی نیاز به انبارداری، افزایش ماندگاری، کاهش ضایعات و استفاده از قارچ خشک‌شده بیشتر احساس می‌شود. به همین جهت خشک‌کردن این محصول به‌عنوان یکی از راهکارهای عملی همواره مطرح می‌باشد. امروزه با توجه به مزایای فناوری هوش مصنوعی استفاده از شبکه­های عصبی مصنوعی در سطح وسیعی برای شبیه‌سازی و پیش‌بینی پارامترهای موردنیاز در فرایندهای خشک‌کردن در حال رشد و توسعه است. هدف از انجام این تحقیق پیش‌بینی محتوای رطوبتی قارچ خوراکی دکمه­ای به کمک شبکه عصبی مصنوعی پس انتشار می‌باشد. در این تحقیق قارچ خوراکی دکمه­ای به‌صورت لایه‌نازک با استفاده از خشک‌کن هوای داغ در سه سطح دما C° ۴۰، ۵۰ و ۶۰ و سه سطح سرعت جریان باد m/s ۵/۰، ۷/۰ و ۱ خشک‌شده تا محتوای رطوبتی آن به ۱۰% (بر پایه وزن خشک) برسد. مدل­های رگرسیونی و شبکه عصبی پیشرو با الگوریتم­های یادگیری لونبرگ- مارکوارت (trainlm) برای تخمین و پیش‌بینی میزان رطوبت لایه‌نازک قارچ استفاده شد. نتایج نشان داد که مدل رگرسیونی درجه دوم کامل با ضریب تبیین ۹۷/۰ و مجموع مربعات خطای ۰۷۱/۰ و همچنین شبکه عصبی با ساختار ۱-۱۸-۲۰-۳ با توابع آستانه سیگموئید و لگاریتمی در مقایسه با توپولوژی‌های دیگر نتایج بهتری را ارائه می‌کنند و دارای دقت قابل قبولی در تخمین رطوبت لایه‌نازک قارچ در هنگام خشک شدن دارد.

دوره ۱۳، شماره ۵۶ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده

چکیده در این پژوهش، دانه های انار بوسیله خشک کن فرو سرخ خشک گردید. به منظور تخمین و انتخاب یک مدل ریاضی مناسب، ضریب  موثر انتشار رطوبت و مقادیر انرژی فعال سازی، آزمایش­های خشک کردن دانه انار در چهار سطح سرعت هوا (۳/۰، ۵/۰، ۷/۰ و ۱ متر بر ثانیه) و شدت تابش (۲۲، ۳۱ و ۴۹ وات بر سانتی­مترمربع) انجام گرفت. داده­های تجربی با انواع مدل­های نیمه نظری و تجربی ارزیابی شد و نهایتاً از میان مدلهای مورد نظر، مدل میدیلی با توجه به معیار­های  ۲R ،۲χ و RMSE  به عنوان بهترین مدل انتخاب شد. ضریب  موثر انتشار رطوبت دانه­های انار بین ۹-۱۰×۴/۰ تا ۹-۱۰×۲۱/۳ متر مربع بر ثانیه بدست آمد. انرژی فعال سازی با استفاده از یک رابطه نمایی بر مبنای رابطه آرینوس محاسبه شد. مقادیر انرژی         فعال­سازی در روش اول بین (۴۳/۰ تا ۱۷/۱) وات بر گرم سانتی­متر مربع  و در روش دوم بین (۷۲/۰ تا ۱/۱) وات برگرم سانتی­مترمربع  بدست آمد.

دوره ۱۳، شماره ۶۱ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده

چکیده استفاده از پوشش های طبیعی به منظور افزایش کیفیت ماندگاری پرتقال از اهمیت زیادی برخوردار است. در این تحقیق کیفیت پرتقال تامسون با پوشش خوراکی نانو کامپوزیت کیتوسان- رس و مه پاش- واکس(تولید مه از قارچ کش اورتوفنیل فنول توسط دستگاه مه پاش الکتریکی با ابعادی در حد نانو) در مقایسه با نمونه بدون پوشش مورد ارزیابی قرار گرفت. ارزیابی خواص کیفی پرتقال طی ۳ ماه انبار در سردخانه با دمای oC۶ و رطوبت نسبی ۹۰-۸۵ درصد انجام شد. نتایج نشان داد که نمونه با پوشش کیتوسان- رس دارای pH، ضریب رنگ، رطوبت پوست و سفتی بالاتری نسبت به بقیه نمونه ها داشت. بنابراین پوشش نانویی موجب افزایش مقاومت میوه به حملات قارچی، حفظ کیفیت رنگ پوست میوه و موجب حفظ استحکام بافت درونی نمونه ها طی انبار می گردد. مقدار مواد جامد محلول و اسید قابل تیتر آب میوه با پوشش مه پاش- واکس با گذشت دوره انبار به ترتیب روند کاهشی و افزایشی داشته است که این می­تواند نشان دهنده پدیده تخمیر در میوه باشد. بنابراین استفاده از پوشش خوراکی نانو کامپوزیت کیتوسان- رس جهت حفظ خواص کیفی میوه تامسون، طی انبار در سردخانه پیشنهاد می گردد.

دوره ۱۵، شماره ۷۴ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده

چکیده
خشک‌کردن به‌عنوان یک روش مناسب فراوری جهت افزایش ماندگاری محصولات مختلف کشاورزی به‌کاربرده می‌شود. در این پژوهش به بررسی سینتیک خشک کردن برنج نیم‌جوش در یک خشک‌کن ترکیبی هوای گرم - فروسرخ پرداخته شد. تأثیر دمای هوای گرم در سه سطح ۴۰، ۵۰ و oC۶۰، شدت تابش فروسرخ در دو سطح ۳۲/۰ و  w/cm۲۴۹/۰  و سرعت جریان هوا m/s ۱ طی خشک کردن برنج نیم‌جوش بر راندمان برنج سالمدر قالب طرح کاملاً تصادفی ارزیابی شد. نتایج به‌دست‌آمده نشان داد که  دمای هوا گرم و شدت تابش فروسرخ بر زمان خشک‌کردن برنج نیم‌جوش داری تأثیر معنی‌داری (P<۰,۰۱)   می‌باشد. با افزایش دما از  ۴۰ به oC۶۰، مقدار کاهش زمان خشک‌کردن برای شدت‌های تابش ۳۲/۰ و  w/cm۲۴۹/۰  به ترتیب ۸۲/۱۳% ، ۷۱/۱۶% به دست آمد. همچنین با افزایش شدت تابش فروسرخ از ۳۲/۰ به w/cm۲  ۴۹/۰، زمان خشک کردن شلتوک در دمای ۶۰، ۵۰، oC۴۰،به ترتیب به مقادیر ۷/۲۱%، ۶/۲۱% و ۴/۱۶% کاهش یافت. همچنین مدل لگاریتمی، بهترین برازش را برای مدل­سازی فرایند خشک‌کردن نشان داد. زیرا این مدل به ترتیب بیشترین و کمترین مقادیر   R۲(۹۹/۰) و RMSE  (۰۰۳/۰) داشته است. راندمان برنج سالم از مقدار ۱۰/۵۰% (برنج غیر نیم‌جوش) به مقدار ۹۲/۶۵% (برنج نیم‌جوش) به‌طور معنی‌داری (P<۰,۰۵) افزایش یافت. در دمای خشک‌کردن  oC۵۰ و سطح تابش w/cm۲۴۹/۰ بالاترین راندمان برنج سالم  به دست آمد.

دوره ۱۵، شماره ۸۲ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده

کیفیت نهایی محصول خشک شده به عنوان یکی از شاخص‌های مهم در فرآیند خشک کردن باید مورد توجه قرار گیرد. در این تحقیق، تأثیر دز پرتودهی گاما (۰، ۲/۱، ۴/۲ و ۶/۳ کیلوگری)، دمای خشک کردن (۵۰، ۶۰ و ۷۰ درجه سلسیوس) و ضخامت برش قارچ‌ها (۳ و ۵ میلی‌متر) روی میزان چروکیدگی سطحی و جذب مجدد آب مورد بررسی قرار گرفت. خشک کردن توسط خشک‌کن لایه نازک بر مبنای سامانه ماشین بینایی اعمال گردید. نتایج نشان داد اثر ساده و متقابل فاکتورها روی میزان چروکیدگی سطحی و جذب مجدد آب در اکثر موارد معنی‌دار بود (۰۱/۰P<). با افزایش دز پرتودهی، چروکیدگی به میزان جزئی افزایش یافت و میزان باز جذب آب در نمونه‌های خشک شده نیز با افزایش همراه بود. همچنین، بیشترین میزان باز جذب آب برابر g/g ۴۳/۳ مربوط به دز ۶/۳ کیلوگری و دمای خشک کردن ۶۰ درجه سلسیوس و در ضخامت ۳ میلی‌متر بود. در نهایت، با افزایش دما و کاهش ضخامت برش نمونه‌ها، میزان چروکیدگی قارچ نیز افزایش یافت؛ به طوری که کمترین و بیشترین مقدار شاخص چروکیدگی سطحی به ترتیب ۴۶۱/۰ و ۶۶۷/۰ بود.

دوره ۱۸، شماره ۱۲۰ - ( بهمن ۱۴۰۰ )
چکیده

روغن مورینگا به عتوان یک روغن فراسودمند در صنایع غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار می­ گیرد. همچنین تحقیقات گذشته نشان داده است که امواج مایکروویو با متلاشی نمودن ساختار سلولی دانه روغنی، می­توانند به افزایش راندمان استخراج روغن کمک بنمایند. لذا در این تحقیق به منظور بالا بردن راندمان روغن­ گیری دانه مورینگا، از پیش ­تیمار امواج مایکروویو قبل از روغن­ گیری توسط پرس مارپیچی استفاده شده است. در این پژوهش، بهینه­ سازی استخراج مکانیکی این روغن از دانه مورینگا با استفاده از روش سطح پاسخ انجام گرفت. آزمایش­ های روغن ­گیری با پیش­تیمار مایکروویو در مدت زمان­های ۲، ۳ و ۴ دقیقه و توان ­های ۲۰۰، ۴۰۰ و ۶۰۰ وات انجام شد. نتایج آزمایش­ها نشان داد که راندمان استخراج با افزایش مدت زمان اعمال مایکروویو و توان مایکروویو ابتدا افزایش و سپس کاهش یافت. مقدار بهینه راندمان استخراج برابر ۵۶,۵۵ درصد در مدت زمان اعمال مایکروویو ۳.۰۲ دقیقه با شدت توان مایکروویو ۳۸۰.۹۲ وات به دست آمد. با توجه به مقادیر بالای ضریب همبستگی (۰.۹۷) می­توان مدل پیش بینی شده را مناسب ارزیابی کرد.


صفحه ۱ از ۱