جستجو در مقالات منتشر شده


۴ نتیجه برای خندقی


دوره ۳، شماره ۱ - ( زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده

تعریف زیبایی یکی از مهم‌ترین مسایل در زیباشناسی فلسفی است. فیلسوفان مشائی در تعریف زیبایی، مفهوم «کمال» را به‌عنوان یکی از عناصر اصلی تعریف آورده‌اند یا به آن اشاره دارند. این پژوهش، پس از تبیین دیدگاه ابن‌سینا و آکویناس در این زمینه، به این پرسش می‌پردازد که جایگاه مفهوم کمال در تعریف زیبایی آن دو چیست؟ این پژوهش توصیفی-تحلیلی است. در گردآوری، از روش کتابخانه‌ای و در تحلیل، از روش کیفی بهره می‌برد. نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که زیبایی در دیدگاه هر دو فیلسوف در ارتباط با محسوسات و مجردات مطرح است. در دیدگاه ابن‌سینا، کمال محسوسات باید سه عنصر زیباشناسی حُسن نظم، حُسن تالیف (ترکیب) و حُسن اعتدال را در خود داشته باشند. آکویناس نیز از مفاهیم لذت، تناسب و وضوح در تعاریف خود استفاده می‌کند. می‌توان این عناصر در تعاریف زیبایی را به نوعی در ارتباط با مفهوم کمال ثانی ارزیابی کرد.
 

دوره ۱۸، شماره ۱۱۳ - ( تیر ۱۴۰۰ )
چکیده

استفاده بی رویه از آنتی‌بیوتیک‌ها در صنعت پرورش دام سبب تجمع باقیمانده‌های آنتی‌بیوتیکی در محصولات دامی مختلف مانند گوشت و شیر خواهد‌شد. مصرف مواد غذایی حاوی آنتی‌بیوتیک‌ها مشکلاتی مانند افزایش مقاومت‌های آنتی‌بیوتیکی را به‌دنبال دارد، ضمن اینکه تجمع آن ها در بدن می‌تواند منجر به جهش‌زایی و ایجاد انواع سرطان‌ها، آسیب‌های کبدی و سقط جنین شود. به همین دلیل پایش باقیمانده آنتی‌بیوتیک‌ها بخصوص در محصولات غذایی پرمصرف و سودمند مانند شیر و لبنیات از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. در این کار پژوهشی روش میکرواستخراج فاز جامد پخشی برای استخراج آنتی‌بیوتیک‌های تتراسایکلین، اکسی تتراسایکلین، کلرتتراسایکلین و داکسی‌سایکلین از ۵۰ نمونه‌ شیر و اندازه‌گیری کمی آنها به‌روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا توسعه داده‌شد. برای این منظور اثر پارامترهای مختلف موثر در کارایی استخراج مانند حجم عامل رسوب دهنده، نوع و مقدار جاذب، قدرت یونی، زمان و دبی دمیدن هوا، نوع و حجم سورفاکتانت و نوع و حجم حلال‌شوینده بهینه‌سازی شد. نتایج تحقیق نشان داد که همه نمونه‌های شیر دارای باقیمانده تتراسایکلین بوده و مقدار آن در محدوده ۱۴۶ تا ۳۱۹ نانوگرم در میلی‌لیتر متغیراست. دیگر آنتی‌بیوتیک‌های مورد مطالعه در نمونه‌ها یافت نشد. از مزایای روش استخراج پیشنهادی می‌توان به قدرت جداسازی بالا و امکان آنالیز مخلوط آنالیت‌ها با حساسیت بالا اشاره کرد به‌طوریکه تحت شرایط بهینه، کارایی روش پیشنهادی ۹۱-۸۰ درصد و حدود تشخیص در محدوده‌ی ۰,۳۳-۰.۱۷ نانوگرم در میلی‌لیتر و محدوده‌ی خطی روش در گستره‌ی ۰.۶۳-۲۰۰۰ نانوگرم در میلی‌لیتر بدست آمدند.

دوره ۲۰، شماره ۱۳۹ - ( شهریور ۱۴۰۲ )
چکیده

استفاده بیش از حد از آنتی بیوتیک‌ها در صنعت دامپروری سبب تجمع مقادیر باقیمانده آنها در مواد غذایی با منشاء حیوانی مانند محصولات لبنی می‌شود. از آنجائیکه مصرف این مواد غذایی تأثیر منفی بر سلامتی انسان می‌گذارد لذا سازمان‌های نظارتی مانند اتحادیه اروپا حداکثر مجاز باقیمانده (MRLs) برای آنتی‌بیوتیکها در مواد غذایی با منشاء دامی تعیین کرده‌اند. هدف این تحقیق ارائه یک روش میکرواستخراج مبتنی بر حلال‌های یونی مغناطیسی برای پیش تغلیظ باقیمانده آنتی‌بیوتیک‌های تتراسایکلین، اکسی تتراسایکلین و انروفلوکساسین در پنیر و اندازه‌گیری آن‌ها به‌وسیله کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا مجهز به شناساگر آرایه دیودی بوده است. برای این منظور اثر پارامترهای مختلف موثر در کارایی استخراج مورد بررسی و بهینه‌سازی قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که مقادیر باقیمانده اکسی‌تتراسایکلین و تتراسایکلین به ترتیب در ۴ و ۵ نمونه از پنیرهای آزمایش شده بیش از حدمجاز تعیین شده بود. باقیمانده انروفلوکساسین نیز در هیچ‌یک از نمونه‌ها یافت نشد. از مزایای روش استخراج پیشنهادی می‌توان به قدرت جداسازی بالا و امکان آنالیز مخلوط آنالیت ها با حساسیت بالا اشاره کرد به‌طوریکه تحت شرایط بهینه، درصد بازیافت آنالیت‌ها ۹۱-۸۰ و حدود تشخیص و اندازه‌گیری به ترتیب کمتر از ۸/۱ و ۶  نانوگرم در گرم و بسیار کمتر از حد مجاز تعیین شده برای آنتی‌بیوتیک‌های هدف در پنیر (۱۰۰ نانوگرم در گرم) بود.

دوره ۲۲، شماره ۱۵۸ - ( فروردین ۱۴۰۴ )
چکیده

عامل اصلی حضور میکرفلور خاص مانند باکتری‌های لاکتیک اسید در محصولات لبنی تهیه شده از شیر خام مانند پنیر لیقوان، روش‌های سنتی آماده‌سازی این محصولات است. تعداد زیادی از این باکتری‌ها میکروارگانیسم‌های پروبیوتیک بوده و بعنوان مثال گونه‌های بسیاری از باکتری‌های لاکتوباسیلوس، انتروکوکوس و پدیوکوکوس که در غذاها یافت شده‌اند، ویژگی پروبیوتیکی نشان داده‌اند. در تحقیق حاضر پس از جداسازی فنوتیپی باکتری‌های لاکتیک اسید از ۲۵ نمونه پنیر سنتی لیقوان، جدایه‌ها با استفاده آزمون PCR اختصاصی جنس‌های لاکتوباسیلوس، انتروکوکوس و پدیوکوکوس تایید شدند. سپس ویژگی‌های پروبیوتیکی شامل مقاومت به شرایط شبیه‌سازی شده دستگاه گوارش انسان، خواص ضدمیکروبی،  خاصیت خودتجمعی و تجمع مشترک، مقاومت آنتی‌بیوتیکی و قدرت همولیزکنندگی سویه‌های منتخب مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس آزمون‌های تشخیص بیوشیمیایی و مولکولی، از بین ۸۴ سویه‌ی منتخب، تعداد ۵۸ جدایه به‌عنوان لاکتوباسیلوس (۲۹ جدایه)، انتروکوکوس (۱۸ جدایه) و پدیوکوکوس (۱۱ جدایه) شناسایی شدند. غربال‌گری این جدایه‌ها برای زنده‌مانی در شرایط شبیه‌سازی شده دستگاه گوارش انسان نشان داد که ۱/۲۶ درصد جدایه‌ها (۱۴ جدایه) مقاومت بالای ۵۰ درصد داشتند. همچنین، تعداد نه جدایه از سویه‌های منتخب اثر ضدمیکروبی قوی روی  لیستریا مونوسایتوجنز و استافیلوکوکوس ارِئوس و همچنین کپک‌های آسپرژیلوس فلاووس و پنی‌سیلیوم سیترینوم نشان دادند. به‌علاوه، بر اساس قابلیت خودتجمعی و تجمع مشترک، تعداد چهار جدایه‌ی LS۱۰۶، LS۷۱، LS۳۳ و LS۶ (متعلق به دو جنس لاکتوباسیلوس و انتروکوکوس) انتخاب شدند. در نهایت، بررسی مقاومت آنتی‌بیوتیکی حاکی از حساسیت این جدایه‌ها به اکثر آنتی‌بیوتیک‌های به‌کار رفته بود بطوریکه تمام جدایه‌ها نسبت به تتراسایکلین و آمپی‌سیلین حساس بودند. همچنین خاصیت همولیتیکی در هیچ‌یک از این چهار جدایه مشاهده نشد. بنابراین، این جدایه‌ها یه‌عنوان گزینه‌های مناسب برای استفاده در محصولات غذایی تخمیری و بهره‌گیری از خواص سودمند آن‌ها معرفی می‌شوند.
 


صفحه ۱ از ۱