۲۱ نتیجه برای خالقی
دوره ۲، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۳ )
چکیده
بخشی از آنچه ما بهعنوان میراث مشترک ایران و هند میشناسیم، ریشه در فرهنگ هند و ایرانی دارد و مربوط به گذشتۀ دور خاور زمین و زندگی مشترک اقوام هندی و ایرانی است. وجوه شباهت «آرش کمانگیر» در اساطیر ایرانی و «ویشنو» در اساطیر هندی، نمونهای ریشهدار در این زمینه قلمداد میشود. در این جستار، براساس روش تطبیقی مکتب فرانسوی و با شیوۀ تحلیل محتوا، شخصیت آرش کمانگیر در سه دورۀ باستان، میانه و اسلامی، بررسی شده و وجوه مشترک آن با ویشنو در اساطیر هند نشان داده شده و این نتایج به دست آمده است: دو اسطورۀ آرش و ویشنو دارای خاستگاهی مشترک و بهتبع آن، وجوه اشتراک دامنهدار و گستردهای هستند و در طرح شخصیت اساطیری آن دو، مسئلۀ نبرد خیر و شر از جایگاه خاصی برخوردار است. همچنین وجه جنگاوری ایزد باران، در پروردن اساطیری نظیر آرش و ویشنو، پیکرینه بودن دو اسطوره و ارتباط آن دو، با عناصر طبیعی و عوالم آسمانی، از دیگر نتایج بهدستآمده در این پژوهش است.
دوره ۵، شماره ۲ - ( شماره ۲ (پیاپی ۱۸)- ۱۳۹۳ )
چکیده
در حوزه آموزش کاوی زبان های دوم، راهبردهای یادگیری زبان در زبان های بیشماری شناسایی شده و تأثیر عواملی مانند سن، جنس، انگیزه، هوش و سطح مهارت های زبانی بر به کارگیری آن ها مورد بررسی قرار گرفته است. اما در زمینه آموزش کاوی زبان فارسی به عنوان زبان دوم، پژوهشی انجام نشده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط میان ملیت با به کارگیری راهبردها، در میان فارسیآموزان غیر ایرانی انجام شده است؛ چنانکه بر مبنای پرسشنامه راهبردهای یادگیری زبان آکسفورد (۱۹۹۰)، روی ۱۵۶ فارسیآموز غیر ایرانی پسر و دختر با سیزده ملیت گوناگون در دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) شهر قزوین صورت گرفته است. آمار استنباطی و آزمونهای آماری نشان دادند میانگین کلی استفاده از راهبردها در میان ملیتهای مختلف اختلاف ناچیزی با یکدیگر دارند که معنادار نیست. ولی آمار توصیفی بیانگر آن است که ترتیب اولویتهای فارسی آموزان از ملیتهای مختلف با هم تفاوت دارند. علاوه بر آن، یافتهها نشان میدهند که به طور کلی، فارسیآموزان با ملیتهای مختلف از راهبردهای فراشناختی و اجتماعی بیشتر از سایر راهبردهای یادگیری استفاده میکنند.
دوره ۵، شماره ۳ - ( شماره ۳ (پیاپی ۱۹)- ۱۳۹۳ )
چکیده
در این پژوهش، مراحل چهارگانۀ دریافت متن را با توجه به سه معیار متنیت بوگراند و درسلر، یعنی انسجام، پیوستگی و بینامتنیت، در مجموعه شعر زندگی خوابها، اثر سهراب سپهری، بیان کردهایم. هدف از پژوهش، یافتن روش تحلیلی نو در شعر معاصر است که از جزء به کل و از متن به شناخت میرسد؛ بنابراین ترکیبی از روشهای عینی و ذهنی است که شیوۀ درک و مراحل دریافت شعر معاصر را طی مراحلی در برابر خواننده قرار میدهد. ابتدا با تقطیع متن، واژههای مهم یا مراکز کنترل محتوا را پیدا میکنیم و سپس شعر را از طریق استنباط، به صورت مفاهیم پیوسته درمییابیم و طرح ذهنی شاعر را برای بیان روایت آن کشف میکنیم. در طرح، ایدۀ خاصی از طریق شعر انتقال یافته است که با مطالعات و تجربههای مشترک خواننده و شاعر ارتباط دارد. طرفین گفتمان یا محتوای ذهنی مشابهی دارند یا به بینامتنهای مشترکی دسترسی دارند. به این ترتیب، خواننده به هدف شاعر پی میبرد و با دنبال کردن شعرهای دیگر میبیند که شاعر، طرح ذهنی خود را در شعرهای دیگر در موقعیتهای جدید تکرار میکند. در پایان نتیجه میگیریم که سپهری با دو بینامتن سورئالیسم و عرفان و تکرار یک طرحوارۀ زنجیری، به طرح و توصیف کوتاه تجربیات متافیزیکی خویش پرداخته است.
دوره ۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۰ )
چکیده
علی حسین نجفی ابندآبادی
دانشیار دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی
محمدجعفر حبیب زاده
دانشیار گروه حقوق دانشگاه تربیت مدرس
ابوالفتح خالقی
دانشجوی دکتری حقوق جزا و جرم شناسی دانشگاه تربیت مدرس
کیفر زندان از شایعترین و پرهزینه ترین ضمانت اجراها در حقوق کیفری است که به لحاظ پیچیدگی مدیریت آن از نظر تاثیر اصلاحی بر
محکومین، چندان موفقیت آمیز نبوده است. اصلاح رژیم زندانها و یافتن جایگزینهای مناسب از دیرباز کورد توجه کیفر شناسان قرار گرفته و اخیرا با نظریه مجازاتهای اجتماعی، شدت بیشتری پیدا کرده است. این آموزه با هدف تحمیل مجازات بدون مداخله نامتعارف در روابط اجتماعی و عاطفی بزهکار، همزمان با تامین امینت و آسایش عمومی مطرح شده است. به نظر می رسد حبس خانگی به عنوان مصداقی از مجازاتهای اجتماعی، از تورم جمعیت کیفری زندانها و هزینه نگهداری زندانیان می کاهد و ضمن ایجاد محدودیت در آزادی محکومان که خطر با اصول انسانی و بشر دوستانه تطابق بیشتری دارد.
دوره ۶، شماره ۲۳ - ( بهار ۱۳۸۸ )
چکیده
این مقاله به تحلیل واژه جان، یکی از رمزهای بزرگ غزلیات شمس، اثر جاودانه مولانا جلالالدین محمد بلخی میپردازد. در این تحلیل با استفاده از کاربردهای گوناگون جان، معانی مختلف آن دریافت، و سیر استعلاعی این مفهوم آشکار میشود. دریافت معانی واژه جان در سه مرحله انجام میشود: مرحله اول: دریافت مفهوم قاموسی جان از طریق رابطههای ترادف، تضاد و با همایی متداعی (مراعات نظیر). مرحله دوم: دریافت مفهوم جان از طریق صفتهای آن و مرحله سوم: دریافت مفهوم جان از طریق صور خیال (تشبیه، استعاره و نماد). نگارندگان از این طریق، واژه جان را در کل دیوان کبیر بررسی، و تلاش کردهاند تا مفاهیم نهفته در ورای این واژه را تصویر و تبیین کنند و نشان دهند که جان چگونه از مرحله کاربرد قاموسی فراتر میرود و سرانجام به مرحله نمادین میرسد و در هر مرحله، چه مفهوم و رگههای معنایی را در بردارد.
دوره ۹، شماره ۱ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۳۹۷ )
چکیده
راهبردهای یادگیری بهطور گسترده بهعنوان تکنیکها یا روشهایی معرفی شدهاند که دانشآموزان اغلب برای بهبود پیشرفتشان در یادگیری مهارتهای زبان دوم مورد استفاده قرار میدهند. از این رو، با توجه به تأثیر بهکارگیری راهبردها بر تسریع و اثربخشی فرایند یادگیری، پژوهش حاضر به بررسی تأثیر راهبردهای حافظهای، شناختی و جبرانی بر میزان موفقیت فارسیآموزان غیرایرانی در مهارت نوشتن میپردازد. نمونۀ آماری پژوهش متشکل از ۴۲ فارسیآموز عربیزبان غیرایرانی زن و مرد بود که در بازۀ سنی ۱۸-۲۰ سال قرار داشتند و در ترم پاییز سال ۱۳۹۵ در دورۀ پیشرفته مشغول یادگیری زبان فارسی بودند. ابزار پژوهش جهت سنجش میزان بهکارگیری راهبردها، پرسشنامۀ راهبردهای یادگیری زبان آکسفورد (۱۹۹۰) است و برای تعیین رابطۀ بهکارگیری راهبردهای یادگیری زبان فارسی با میزان موفقیت فارسیآموزان در مهارت نوشتن، از نمراتشان در درس نگارش استفاده شد. نتایج حاصل از آزمون ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین بهکارگیری راهبرد حافظهای و راهبرد جبرانی با موفقیت در مهارت نگارش رابطۀ معنیدار مثبتی وجود دارد. این در حالی است که طبق یافتههای پژوهش، بین بهکارگیری راهبردهای شناختی و موفقیت در مهارت نگارش رابطۀ معنیداری وجود ندارد. همچنین، تحلیل رگرسیون در دو گام نشان داد که بین راهبردهای مستقیم یادگیری زبان فارسی، دو نوع راهبردهای حافظهای و جبرانی، باعث موفقیت فارسیآموزان در درس نگارش شده است و از بین این راهبردها، بهکارگیری راهبرد جبرانی نسبت به راهبرد حافظهای تأثیر بیشتری بر موفقیت در مهارت نگارش فارسیآموزان دارد. درنهایت، پیشنهاداتی جهت آموزش راهبردها در کلاسهای آموزش زبان فارسی ارائه شد.
دوره ۹، شماره ۳۷ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۴۰۰ )
چکیده
شناخت «اسطوره» در شناخت جامعه، رفتارها و باورهای مردم بسیار اهمیت دارد. میدانیم که اسطوره در طول تاریخ معمولاً دچار دگرگونیهایی میشود، اما کمتر از بین میرود. «داستان فریدون» بهمنزلۀ یکی از داستانهای مهم اسطورهای ایران بهشمار میآید که پژوهشگران
ریشههای اسطورهای آن را تا دوران اوستا و متون ودایی پی گرفته و بنمایههای اسطورهای زایش و نبرد دیو خشکی و خدای باران را در آن گزارش کردهاند. از سوی دیگر، در میان مردم افسانهها و داستانهایی وجود دارد که بنمایهها، نمادها و نشانههای اسطورهای را به شکلهای گوناگون خود در خود جای داده است و بررسی و تحلیل این افسانهها در ردیابی و ریشهیابی عناصر اسطورهای جامعه نقشی مهم دارد.
از جملۀ این داستانهای عامه «داستان شاهزید» از امامزادگان شهرستان آمل مازندران است که در ساختار داستانی و عناصر نشانهشناختی و نمادهای اسطورهای مشابهتهای بسیاری با داستان فریدون دارد. در این مقاله این دو داستان با هم بررسی و تحلیل شدند و عناصر اسطورهای آن مشخص شد و این نتیجه بهدست آمد که دو داستان، علاوه بر شباهت در برخی رخدادها، در عناصر و نمادهای اسطورهای مانند: گاو، درخت، جنگل، مار، نوشیدنی شفابخش، جادوگری و موقعیت جغرافیایی با هم سنجیدنی هستند و به احتمال بسیار، عناصر شکلدهندۀ هر دو داستان از یک منشأ که همان «اسطورۀ زایش» و جنگ بین خدای باران با دیو خشکی است، سرچشمه گرفته است.
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( خرداد و تیر ۱۳۹۹ )
چکیده
در تئوریسازی مربوط به انگیزش زبان دوم، خودهای ممکن و انگیزش یکپارچه بهمثابۀ چارچوبهای مکمل در نظر گرفته میشوند و تحقیقات انگیزشیای که تئوریهای مربوط به
خودها و هویت زبانآموزان را به ارمغان آوردند، بسیار نویدبخش بودهاند Macintyre et al., ۲۰۰۹: ۱۴)). از این رو، پژوهش حاضر به بررسی چهار عامل انگیزشی خودباید، خودآرمان، یکپارچگی و ابزارسازی در میان فارسیآموزان کرهای و چینی میپردازد. بدین منظور، ۲۰ دانشجوی کرهای و چینی، از مرکز آموزش زبان فارسی دانشگاه فردوسی مشهد انتخاب شدند. این فارسیآموزان به پرسشنامهای ۳۶ آیتمی برگرفته از پژوهشهای دورنی (۲۰۰۹) وتاگوچی و همکاران (۲۰۰۹) پاسخ دادند. درنهایت، دادهها با استفاده از نرمافزار اس. پی. اس. اس. تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد بین خودباید و خودآرمان فارسیآموزان کرهای با چینی تفاوت معنیداری وجود دارد، به گونهای که خودآرمان فارسیآموزان کرهای بیشتر از چینیها و خودباید فارسیآموزان چینی بیشتر از کرهایهاست. علاوه بر این، بین انگیزۀ ابزاری ارتقادهندۀ فارسیآموزان چینی و کرهای تفاوت معنیداری مشاهده شد و این در حالی است که بین
انگیزههای ابزاری بازدارندۀ این دو گروه از فارسیآموزان تفاوت معنیداری وجود نداشت. همچنین، نتایج پژوهش مبنی بر عدم وجود تفاوت معنیدار بین میانگین انگیزۀ یکپارچۀ فارسیآموزان چینی و کرهای است. علاوه بر این، نتایج پژوهش نشان داد بین انگیزۀ یکپارچۀ دانشجویان چینی و کرهای و خودآرمان آنها در یادگیری زبان فارسی، رابطۀ معنیداری وجود ندارد. همچنین، بین خودباید و انگیزۀ ابزاری بازدارندۀ فارسیآموزان کرهای رابطۀ معنیدار معکوسی مشاهده شد، در حالی که بین دانشجویان چینی، بین این دو متغیر، رابطۀ معنیداری مشاهده نشد.
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۱ )
چکیده
اهداف: هدف این پژوهش بررسی به کارگیری قابلیت های تلفیق بیم و جی.آی.اِس. برای پیاده سازی اصول شهر هوشمند است که مزیت های بالقوه استفاده از آن ها را بیان می کند و با طبقه بندی آن ها بهره گیری از بیم و جی.آی.اس برای ارتقای شهر هوشمند را تشریح می نماید.
روش ها: روش تحقیق فراترکیب (و فراتحلیل) با استفاده از پایگاه داده های فارسی و لاتین، مفاهیم بیم و جی.آی.اِس. مورد جستوجو قرارگرفته و شکاف دانشی آن و ادغام دو مقوله اصلی مورد پژوهش، در راستای اهداف پژوهش مورد بررسی قرارگرفته است.
یافته ها: برای هوشمندسازی شهرها، با توجه به ویژگی هایی که بیم و جی.آی.اِس. به طور مجزا دارند، ضرورت ادغام آنها در یک محیط سه بعدی روشن است. برای درک موارد استفاده بر اساس بیم و جی.آی.اِس.، قابلیت همکاری مؤثر بین آن ها باید توسط یک پلتفرم مناسب پشتیبانی شود. پذیرش مفاهیم CIM توسط مدیران شهری در بخش ساختمان، گام مهمی در توسعه شهرهای هوشمند است. برای بهبود بهره وری و دست یابی به مدیریت پایدار، باید داده های بیم و جی.آی.اِس. در سطوح مختلف استفاده شود.
نتیجه گیری: مشکلات مدیریت مربوط به ساخت عمودی را نمی توان با استفاده از داده های دوبعدی موجود در نقشه ها حل کرد. ترکیب بیم و جی.آی.اِس. میتواند مشکلات مدیریتی انواع زیرساختهای افقی و عمودی را برطرف کند. ادغام این دو، قابلیت های آن ها در یکپارچه سازی داده ها، تجزیه و تحلیل کمی، کاربرد فناوری های مدیریت شهری، پشتیبانی قوی از شهر پایدار هوشمند را افزایش می دهد.
دوره ۱۲، شماره ۶ - ( بهمن و اسفند ۱۴۰۰ )
چکیده
علاقۀ روزافزون به انجام تحقیقات انگیزشی مرتبط با کلاس درس از سال ۱۹۷۵ تاکنون در حال گسترش است و تاکنون پژوهشهای بسیاری برمبنای مدلها گوناگون انگیزشی صورت گرفته است. در پژوهش حاضر تأثیر متغبرهای جنسیت، سن و مقطع تحصیلی فارسیآموزان بر عوامل انگیزۀ یادگیری زبان فارسی بهمنزلۀ زبان دوم موردتحلیل و بررسی قرار گرقت. بدین منظور از «پرسشنامۀ انگیزۀ یادگیری زبان فارسی بهمنزلۀ زبان دوم» برگرفته از پژوهش خالقیزاده و همکاران (۱۳۹۸) استفاده شد، و ۳۰۰ فارسیآموز (زن و مرد از ملیتها و مقاطع تحصیلی مختلف) که در بازۀ سنی ۱۸ تا ۵۰ قرار داشتند، از مراکز آموزش زبان فارسی دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) در قزوین، و دانشگاه علوم پزشکی تهران، به پرسشنامه پاسخ دادند. نتایج پژوهش نشان داد که ۱۶ مؤلفۀ پیشنهادی، تأثیر معنیداری بر انگیزۀ زبانآموزان داشتند. همچنین مؤلفههای تعیینکنندۀ انگیزه، از نظر رتبه، تأثیر یکسانی بر میزان انگیزۀ فارسیآموزان ایرانی ندارند. علاوهبراین، نتایج نشان داد زنان و مردان در برخی عوامل انگیزشی با یکدیگر تفاوت دارند. همچنین مشخص شد که گروههای سنی بالاتر نسبتبه سنین پایینتر از رفتار انگیزشی بیشتری برخوردار هستند. بین مدرک تحصیلی (سطح تحصیلات) و برخی متغیرهای انگیزشی نیز رابطۀ معنیداری مشاهده شد.
دوره ۱۲، شماره ۴۹ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده
در این پژوهش تکرار یکی از عوامل انسجامی است که متنهای بلندتر از جمله را به هم پیوند میدهد. برای درک رابطۀ تکرار و هدف از دو معیار انسجام و هدفمندی استفاده شده است. یکی از ابزارهای سنجش هدف، اصل همیاری گرایس است که زیربنای تمامی گفتگوها به شمار میرود. تکرار بهظاهر ناقض اصل همکاری و نوعی تخطّی از قاعدۀ کمّیّت گرایس است، امّا شاعر از این طریق میتواند معانی و مقاصد ضمنی خود را به خواننده منتقل کند. بررسی مجموعهشعر صدای پای آب سپهری نشان داد که یکی از انواع تکرار یعنی «توازن» از عوامل برجستۀ انسجامی شعر وی است. توازن، تکرار ساختارهای نحوی مشابه است که نهتنها سبب انتقال مقاصد ضمنی میشود، بلکه بر ساختار کلّی و هدف متن تأثیر میگذارد و هدف این پژوهش درک رابطۀ توازن با ساختار متن و اهداف نویسنده است. برای اثبات این موضوع مجموعۀ حجم سبز بررسی شده است تا نشان داده شود که تکرار یک ساخت واژگانی- نحوی در آغاز مجموعهای از مصرعها در تمام یا قسمت قابل توجّهی از شعر، سبب الگوسازی و تشخیص ساختار و در نتیجه استواری متن و تقویت متنیّت میشود.
دوره ۱۳، شماره ۵۲ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده
در این مقاله دو مجموعه شعری «مکابدات الشجر» بشری بستانی و «ایمان بیاوریم به آغاز فصل سرد» فروغ فرخزاد، که دوران پر التهاب تاریخ ایران یعنی پهلوی دوّم و سالهای استعمار پس از جنگ جهانی دوّم در عراق را در بر میگیرد به شیوه توصیفی-تحلیلی بررسی شده که حاوی این نتایج است: توجه به کانون گرم خانواده با احساسی مادرانه و با مضامینی عاشقانه، مورد توجه دو شاعر بوده است. با توجه به عدم پایبندی جامعه عراق و ایران به حقوق زن به عنوان اصل مورد اهتمام اسلام، توجه به جایگاه زن و دفاع از حقوق او در شعر دو شاعر موج میزند. وجود مشکلاتی چون فقر، بیکاری و تضاد طبقاتی، دو شاعر را به انعکاس دردهای اجتماعی متعهد ساخته است. ساختار سیاسی و تقابل سنت و مدرنیته به صورت منتقدانه و با زبانی تند در شعر دو شاعر جلوه میکند. تندی زبان فروغ در انتقادات وی بیش از بشری، و پیچیدگی و ابهام زبان شعری بشری بیشتر از فروغ است.
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۳ )
چکیده
سد قوسی یکی از سازه¬های بتنی پرکاربرد و مفید می¬باشد. طرح بهینه¬ی شکل این گونه سدها کمک شایانی به بهره¬وری مطلوب از ظرفیت سازه و مصالح می¬نماید. این پژوهش یک الگوی هندسی مناسب و روشی کارا برای بهینه¬سازی شکل سدهای قوسی پیشنهاد می¬کند. افزون بروارد کردن تمامی محدودیت¬های هندسی ورفتاری سازه دررابطه سازی، کمترین حجم سد حساب می¬شود. از الگوی سد دوقوسی سهمی¬گونه برای هندسه¬ی سازه بهره¬جویی خواهد شد. بهینه¬سازی شکل سدهای دوقوسی بتنی با سه روش تقریبی انجام می¬پذیرد. تجربه¬های عددی این مقاله نشان می دهدکه با وجود به کاربردن متغیرهای طراحی بیشتر، می توان با روش پیشنهادی حجم سازه¬ی کمتری نتیجه گرفت وزمان تحلیل را کاهش داد. سد قوسی یکی از سازه¬های بتنی پرکاربرد و مفید می¬باشد. طرح بهینه¬ی شکل این گونه سدها کمک شایانی به بهره¬وری مطلوب از ظرفیت سازه و مصالح می¬نماید. این پژوهش یک الگوی هندسی مناسب و روشی کارا برای بهینه¬سازی شکل سدهای قوسی پیشنهاد می¬کند.
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( ۱۱- )
چکیده
مشروعیت سیاسی از مفاهیم بنیادینِ نظریه پردازی سیاسی معاصر است. در توضیح این مفهوم، دسته ای از نظرات، متأثر از وبر، بر روی نقش باورهای سیاسیِ شهروندان تأکید می کند. اما نظرات آکادمیکِ متأخر ضمن توجه به مباحث ساختارگرایان با اشاره به عاملان سیاسی، نقش کنش آنان را مد نظر قرار می دهند. این مقاله، با محورقراردادن این مفهوم، اوضاع اقتصادی-اجتماعیِ ایران در دهه ۱۳۷۰ را بررسی و زمینه های روی کار آمدنِ اصلاح طلبان را نشان می دهد. در دنباله، استراتژی اصلاح طلبان، به مثابه عاملان سیاسی، بررسی و نقاط ضعف و قدرت شان به بحث گذاشته می شود و دلیلِ عمده شکست آنان مطرح می گردد.
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده علیرغم اهمیت بسیار زیاد مفهوم نظم عمومی در سامان بخشی نظام حقوقی و نیز تحدید آزادی های مشروع شهروندان و وجود مابه ازای قانونی، نسبت به نقض، عبور یا عدول از آن، از سالیان دور درخصوص موضوع مهمی همچون تعریف نظم عمومی اتفاق نظری بین صاحبان اندیشه حقوقی ملاحظه نمی شود. لذا دو گروه مخالف و موافق در مقابل هم و با استناد و تمسک به ادله گوناگون سعی در اثبات عقیده خویش داشته و هر کدام استدلالاتی را در راستای حقانیت نظر خود ارائه می کنند. از آن جا که در تمام مواردی که به نظم عمومی استناد می شود، هدف، ممانعت از اجرای امری است که با منافع یا مصالح عمومی جامعه تعارض دارد، شناسایی و ارائه تعریف مفهوم نظم عمومی، موضوع مهمی است که نمی توان از آن به سادگی چشم پوشید. براساس این باور، نگارندگان با توجه به ادله طرفین، ارکان و معیارهای موجود، از نظریه ای دفاع کرده اند که ارائه تعریف را لازم، بلکه ضروری می داند. همچنین به عنوان امری انکارناپذیر تأکید گردیده که تبیین این مفهوم و رفع چالش های موجود به تلاش قانونگذاران و حقوقدانان در تبیین منافع و مصالح اجتماعی نیاز دارد.
دوره ۱۵، شماره ۱۳ - ( ویژهنامه ۱۳۹۴ )
چکیده
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( زمستان ۱۴۰۳ )
چکیده
پایش فشار خون، یکی از مؤلفههای حیاتی برای حفظ سلامتی است. فشار خون بالا، به عنوان یک عامل خطر میتواند منجر به بروز حمله قلبی، سکته، نارسایی قلبی و کلیوی شود. همچنین، فشار خون پایین نیز میتواند خطرناک باشد و منجر به گیجی، ضعف، غش و اختلال در اکسیژن رسانی به اندامها و آسیب به مغز و قلب گردد. از این رو پایش مداوم میزان فشار خون در افراد با ریسک بالا بسیار حائز اهمیت میباشد، به طوری که استفاده از دستگاه هولتر فشارخون به دلیل قابلیت ثبت طولانی مدت و ارزشمند اطلاعات فشارخون برای بسیاری از بیماران تجویز میشود. تلاش برای دستیابی به تکنیکهای نرم افزاری و توسعه دستگاههای اندازهگیری فشارخون بدون کاف، با حفظ آسایش و راحتی بیمار، از مهمترین چالشهایی است که ذهن پژوهشگران را به خود اختصاص داده است. در این پژوهش یک چهارچوب یادگیری عمیق بر مبنای شبکهUNet یکبعدی با نظارت عمیق جهت تخمین فشار خون پیوسته از روی سیگنال فوتوپلتیسموگرافی بدون استفاده از روش کالیبراسیون فردی ارائه شده است. مدل ارائه شده بر روی بانک داده UCI برای ۹۴۲ بیمار تحت مراقبت ویژه، به میانگین خطای مطلق ۸۸/۸ ، ۴۳/۴ و ۳۲/۳ و انحراف معیار ۰۱/۱۱، ۱۸/۶ و ۱۵/۴ میلیمتر جیوه به ترتیب برای فشار خون سیستول ، دیاستول و فشار خون میانگین دست یافت. طبق استاندارد بین المللی BHS، روش پیشنهادی، درجهی A برای فشار خون دیاستول و میانگین و نیز درجهیC برای فشار خون سیستول را برآورده میکند. نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از آن است که چهارچوب یادگیری عمیق پیشنهادی
دوره ۱۷، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
در مقاله حاضر، با رویکردی تجربی به مطالعه ناپایداری انگشتی لزج در جابجایی مخلوط شدنی سیال نیوتنی پرداختهشده است. نتایج بررسی این ناپایداری در انتقال نفت از مخازن نفتی بستر زمین به سطح زمین، کاربرد گستردهای دارد. بهمنظور واقعیتر شدن نتایج این پژوهش، محیطی متخلخل با دیوارههای شفاف و ساختاری فشرده از دانههای کروی شیشه ساخته شد که نفوذپذیری آن به بستر زمین نزدیک باشد. هدف اصلی این پژوهش، بررسی اثرات نسبت لزجت، میزان دبی و عدد بیبعد بلاک بر نحوه رشد و شکل انگشتیها و همچنین تأثیر آنها بر پارامترهای فیزیکی مهمی ازجمله طول اختلاط، بازده جاروبی و رشد اغتشاش به حالت پایه است. نتایج نشان داد که با افزایش نسبت لزجت، ناپایداری و تعداد شاخههای انگشتی افزایش و انگشتیهای ریز بیشتری تشکیل میشود. همچنین افزایش نسبت لزجت باعث افزایش طول اختلاط و کاهش بازده جاروبی میشود. با افزایش میزان دبی نیز مشاهده شد که تعداد انگشتیهای پهن افزایش و نوک انگشتیها تمایل به پخش شدن پیدا میکنند، علاوه بر این با بررسی نتایج مشخص شد که افزایش دبی، راندمان جاروبی را افزایش میدهد، اما تأثیر محسوسی بر طول اختلاط ندارد. همچنین نتایج نشان داد که با افزایش بلاک طول اختلاط کاهش و بازده جاروبی افزایش مییابد.
دوره ۱۷، شماره ۹۹ - ( اردیبهشت ۱۳۹۹ )
چکیده
مقدمه: گیاهان دارویی یکی از منابع مهم آنتیاکسیدانهای طبیعی هستند، آنتی اکسیدانهای موجود در رژیم غذایی به لحاظ محافظت بدن در مقابل استرس اکسیداتیو و حفظ سلامت حائز اهمیت هستند.
هدف: در این مطالعه میزان فعالیت آنتیاکسیدانی پودر سماق قرمز و قهوه ای بومی منطقه هوراند آذربایجان شرقی را بررسی و نتایج بدست آمده با ویتامین C مقایسه شدند.
مواد و روشها: در مطالعه پایه حاضر، بخش های مخصوص گیاه سماق بعد از برداشت، در دمای اتاق خشک و با استفاده از آسیاب به پودر تبدیل گردید و فعالیت آنتیاکسیدانی هریک از پودرهای حل شده در متانول، بعد از تهیه غلظت هایppm ۵/۱۲، ۲۵، ۵۰ ، ۷۵ از پودر سماق با استفاده از رادیکال آزادDPPH ، در طول موج nm۵۱۷ اندازه گیری شده است. در نهایت IC۵۰ نمونهها و استاندارد به عنوان شاخص مقایسه گردید.
یافتهها: نتایج بدست آمده نشان دادند که، پودر سماق قهوه ای (۱۴/۹۱۲IC۵۰=) در مقایسه با پودر سماق قرمز (۲۷/۳۸۵IC۵۰=) ، فعالیّت آنتی اکسیدانی بالاتری دارد، که در مقایسه با ویتامین C (۷۰۸/ (IC۵۰=۶کمتر می باشد.
نتیجه گیری: پودر سماق قهوهای در مقایسه با پودر سماق قرمز دارای اثر آنتی اکسیدانی قوی تری می باشد.، که مصرف هر دو ماده غذایی و بویژه سماق قهوه ای میتواند در بهبود دفاع آنتی اکسیدانی بدن مـوثرباشد.
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده
امروزه با توجه به رشد جمعیت و لزوم توسعه ساخت و ساز در زمینهای حاشیهای و نامرغوب بکارگیری روشهای کارآمد و اقتصادی جهت اصلاح خاک از جمله مباحث مهم و مورد نیاز در مهندسی ژئوتکنیک میباشد. در همین راستار روشهای بهسازی زیادی در دنیا در حال اجرا میباشند البته هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارا میباشند که یکی از عمدهترین معایب در برخی روشهای موجود عدم سازگاری آنها با محیطزیست میباشد. روش بهسازی بیولوژیکی روشی خلاقانه، نوین و سازگار با محیطزیست میباشد که با استفاده از میکروارگانیسمها و فرآیندهای بیوشیمیایی منجر به تشکیل کربنات کلسیم میگردد. این رسوب باعث چسپیدن ذرات خاک بهیکدیگر میشود و خواص مقاومتی و فیزیکی خاک را بهبود میبخشد. در این پژوهش عملکرد کشت مختلط در برابر کشت منفرد میکروارگانیسمها در افزایش مقاومت تکمحوری و کاهش نفوذپذیری مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمایشات تکمحوری نشان داد که مقاومت تکمحوری خاک بهسازیشده توسط کشت منفرد و مختلط به ترتیب ۷/۵۲۷ کیلوپاسکال و ۸/۷۷۱ کیلوپاسکال میباشد که نسبت به مقاومت خاک بهسازینشده افزایش چشمگیری یافتهاست. نتایج آزمایش نفوذپذیری بار افتان نشان داد که نفوذپذیری خاک بهسازیشده نسبت به خاک بهسازینشده کاهش چشمگیری داشتهاست. در مجموع عملکرد کشت مختلط در مقایسه با کشت منفرد مطلوبتر بوده و منجر به افزایش مقاومت و کاهش نفوذپذیری قابل توجهی گردیدهاست.