۱۴ نتیجه برای حقایق
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۹-۱۳۸۷ )
چکیده
یکی از معضلات اساسی در دفن زباله های صنعتی و شهری، انتقال شیرابه آلاینده ها به لایههای تحتانی خاک و آلوده شدن آبهای زیرزمینی است. در کشورهای صنعتی، استفاده از مخلوطهای متراکم شده ماسه - بنتونیت بهعنوان پوشش تحتانی در مراکز دفن زباله بسیار متداول است. این پوششها خواص جذبی مناسب و هدایت هیدرولیکی بسیار پایین دارند. تحقیقات گذشته نشان میدهد که تغییر در نفوذپذیری، متأثر از تغییر خصوصیات خمیری خاک است. در تحقیق حاضر تأثیر آلایندههای فلزی سرب (Pb) و روی (Zn)، بهعنوان دو آلاینده متداول در مراکز دفن زباله - بر خواص خمیری خاک مطالعه شده است. نمونههایی از مخلوط بنتونیت - ماسه با درصدهای مختلف، در معرض غلظتهای متفاوت آلودگی قرار گرفته و حدود اتربرگ نمونهها اندازهگیری شده است. همچنین تأثیر آلایندههای فوق بر pH و (بهکمک تهیه عکسهایی با میکروسکوپ الکترونی) بر ساختار خاک بررسی شده است. نتایج نشان میدهد که حضور این آلایندهها در خاک، سبب کاهش نشانه خمیری و pH میشود. کاهش خصوصیات خمیری، به جذب یونهای فلزی توسط خاک، ایجاد ساختار درهم ناشی از کاهش pH و کاهش ضخامت لایه دوگانه نسبت داده شده است. بهمنظور محدود ساختن این تأثیرها، استفاده از ۲۰% بنتونیت در مخلوط ماسه - بنتونیت توصیه شده است.
دوره ۹، شماره ۳ - ( پاييز ۱۴۰۰ )
چکیده
رئالیسم انتقادی به عنوان شاخهای از مکتب ادبی رئالیسم تلاش میکند،تجربهای عینی از واقعیت را با نگاهی به معضلات اجتماعی انسان در عصر جدید به خواننده منتقل کند و با نگرشی اصلاحطلبانه به انتقاد از اوضاع حاکم برجامعه بپردازد.سموئیل شمعون۱در نخستین رمان خود عراقیّ فی باریس توانسته است جایگاه ویژهای درگستره داستاننگاری در ادبیات عربی کسب نماید؛رضا قاسمی۲ نیز یکی از برجستهترین داستاننویسان ادبیات فارسی است که با نگارش رمان همنوایی توانسته جوایز معتبر متعددی را از آن خود کند،هر دو رمان به بازتاب واقعیتهای جامعه خود و پدیده مهاجرت پرداختهاند. با توجه به مسأله مهاجرت و تأثیرات نهان و تلخ آن برجوامع مهاجرفرست، این امر ضرورت انجام پژوهشهایی را میطلبدکه لایههای پنهان زندگی مهاجر را نشان دهند؛هدف از این جستار بررسی چالشهای آسیبزای پدیده مهاجرت است.در این پژوهش با پرداختن به مؤلفههای ادبیات مهاجرت از منظر رئالیسم انتقادی بر بنیان توصیف و تحلیل در چهارچوب مکتب تطبیقی آمریکایی به بررسی دو رمان پرداخته میشود.دستاوردهای پژوهش نشان میدهد:تردید در بنیان فرهنگ خودی و تناقض فرهنگی در رمان همنوایی نسبت به رمان عراقی فی باریس پررنگتر است اما در هر دو رمان به شکل از خودبیگانگی نمود مییابد.در هر دو رمان به شکلی انتقادی با مرورگذشته،ضمن انتقاد از شرایط سیاسی و اجتماعی حاکم بر جامعه خود از نحوه آموزش برخی آموزههای دینی و فرهنگی نیز انتقاد شده است. چالشهای مهاجرت در هردو رمان به شکل گمگشتگی، بحران هویت، بیآشیانگی نمودیافته اما نویسنده در رمان عراقیّ فی باریس نگاهی مثبت به آینده دارد ولی در رمان همنوایی نگاه نویسنده ناامیدانه است.
دوره ۱۲، شماره ۴۷ - ( ۵-۱۳۹۴ )
چکیده
چکیده با توجه به نقش نان در اقتصاد ملی و تمرکز محققین به کاربرد افزودنیهای طبیعی جهت کاهش سرعت بیاتی و بهبود خواص کمی و کیفی این محصول استراتژیک، هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر سطوح متفاوت آب خربزه (۰، ۱، ۲، ۴، ۸ و ۱۶ درصد) بر خصوصیات فارینوگرافی خمیر و میزان رطوبت، حجم مخصوص، تخلخل و سفتی بافت نان بربری نیمه حجیم بود. در این تحقیق به منظور اندازهگیری میزان تخلخل، نرم افزار Image J مورد استفاده قرار گرفت. براساس نتایج بدست آمده مشخص گردید که با افزایش میزان آب خربزه در فرمولاسیون بر میزان جذب آب و درجه نرم شدن خمیر افزوده و از میزان ثبات خمیر کاسته شد. این در حالی بود که بیشترین زمان توسعه خمیر در نمونه حاوی ۲ درصد آب خربزه مشاهده گردید. همچنین نتایج نشان داد که آب خربزه قابلیت افزایش میزان رطوبت، حجم مخصوص و تخلخل و کاهش میزان سفتی بافت را داشت. به گونهای که بیشترین میزان رطوبت، حجم مخصوص و تخلخل به ترتیب به نمونههای حاوی ۱۶، ۴ و ۸ درصد آب خربزه تعلق گرفت. لازم به ذکر است که نمونه حاوی ۴ درصد آب خربزه دارای کمترین میزان سفتی بافت بود.
دوره ۱۳، شماره ۱۵ - ( ويژهنامه سوم ۱۳۹۲ )
چکیده
توسعه تجهیزات الکترونیکی با عملکرد بالا به وسایل انتقال حرارت با ظرفیت بالا نیاز دارد. لوله های حرارتی نوسانی نسبت به لوله های حرارتی معمولی عملکرد بهتری دارند و می توانند برای بهبود خنک کردن وسایل الکترونیکی در آینده مورد استفاده قرار گیرند. همچنین لوله های حرارتی به عنوان مبدل های انتقال حرارت در بسیاری از کاربرد های صنعتی قابلیت استفاده دارند. در این تحقیق یک لوله حرارتی نوسانی با پنج دور ساخته شده و در آن از نانوسیال فروفلوید استفاده شده است و تأثیر طول ناحیه تبخیر کننده بر عملکرد حرارتی آن به صورت تجربی بررسی شده است. نتایج آزمایش ها نشان می دهد که عملکرد لوله حرارتی با افزایش طول ناحیه تبخیر کننده بهبود می یابد.
دوره ۱۳، شماره ۵۲ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده ارتقاء کیفیت و ماندگاری نان به عنوان اصلیترین غذای جامعه از اهمیت خاصی بر سلامت و اقتصاد ملی برخوردار است. از اینرو هدف از این پژوهش بررسی تأثیر رومالهای آب، آب خربزه، روغن، شیر گاو و شیر سویا بر میزان رطوبت، حجم مخصوص، بافت، رنگ پوسته و پذیرشکلی نان باگت بود. به منظور اندازهگیری رنگ پوسته، نرمافزار Image J استفاده شد. براساس نتایج بدست آمده مشخص گردید که نمونههای دارای رومال آب خربزه، شیر گاو و شیر سویا از بیشترین میزان رطوبت برخوردار بودند. این در حالی است که نمونههای حاوی رومال آب و آب خربزه بیشترین حجم مخصوص را داشتند. همچنین نتایج به وضوح نشان داد که به ترتیب در بازه زمانی ۲ و ۷۲ ساعت پس از پخت، نمونههای تحت تیمار آب و آب خربزه دارای کمترین میزان سفتی بودند که این امر نشاندهنده حفظ بهتر رطوبت و به تأخیر انداختن فرآیند بیاتی در طی مدت زمان ۳ روز توسط رومال آب خربزه میباشد. علاوه بر این براساس نتایج بیشترین میزان مؤلفه L* وa* و بالاترین امتیاز پذیرشکلی در دو نمونه دارای رومال آب خربزه و شیر گاو مشاهده شد. بهطور کل میتوان گفت که استفاده از رومالها یکی از تکنیکهایی سادهای است که ضمن کم هزینه بودن، نقش بسزایی در حفظ و حتی بهبود کمیت و کفیت نان دارد. همچنین با توجه به نتایج بدست آمده از این پژوهش، آب خربزه با عملکرد منحصربفرد خود به عنوان یک رومال جدید و کاملاً طبیعی برای صنعت محصولات نانوایی معرفی میشود.
دوره ۱۳، شماره ۵۳ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده کیک که یکی از محصولات پرطرفدار صنایع پخت است، مصرف آن به دلیل حضور نسبتاً بالای روغن در بین ترکیبات اولیه و خطر ابتلا به افزایش کلسترول خون به گروه خاصی از افراد جامعه محدود شده است. از اینرو در پژوهش حاضر آرد کامل دانهی خربزه در پنج سطح صفر، ۵، ۱۰، ۱۵ و ۲۰ درصد به علت دارا بودن کلسترول پائین و اسیدهای چرب غیراشباع بالا، جایگزین چربی موجود در فرمولاسیون اولیه کیک روغنی (کیک یزدی) شد. سپس میزان رطوبت، حجم مخصوص، تخلخل، بافت، رنگ پوسته و پذیرشکلی نمونههای تولیدی مورد ارزیابی قرار گرفت. براساس نتایج مشخص گردید که افزودن بیش از ۱۰ درصد آرد کامل دانه خربزه باعث کاهش رطوبت و میزان مؤلفهی L*شد. این در حالی بود که میزان حجم مخصوص و تخلخل نمونهی حاوی ۱۰ درصد آرد کامل دانه خربزه با نمونهی شاهد تفاوت معنیداری در سطح ۵ درصد نداشت. همچنین نتایج به وضوح نشان داد که نمونهی حاوی ۱۰ و ۱۵ درصد بافت مشابهی با نمونهی شاهد داشتند. از سوی دیگر با افزایش میزان آرد کامل دانهی خربزه در فرمولاسیون اولیه کیک بر میزان مؤلفهی b* نمونههای تولیدی بهطور معنیداری در سطح اطمینان ۹۵ درصد افزوده گردید. در نهایت ارزیابان حسی نمونهی حاوی ۱۰ درصد آرد دانه خربزه را به عنوان بهترین نمونه در کنار نمونهی شاهد (نمونهی حاوی روغن) معرفی نمودند. بنابراین سطح ۱۰ درصد از آرد کامل دانهی خربزه میتواند با حفظ کمیت و کیفت محصول تولیدی، جایگزین مناسبی برای روغن موجود در فرمولاسیون اولیه کیک روغنی باشد.
دوره ۱۴، شماره ۶۹ - ( ۸-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
سیلیاک یک بیماری گوارشی خود ایمن است که تنها راه درمان آن مصرف مواد غذایی فاقد پروتئین گلوتن میباشد. امروزه محققان صنعت غذا ضمن تولید محصولات بدون گلوتن به غنیسازی این دسته از محصولات اهمیت میدهند. از اینرو هدف از تحقیق انجام شده کاربرد آرد کینوآ، آمارانت و گندم سیاه در سطوح ۵، ۱۰ و ۱۵ درصد بهعنوان جایگزین بخشی از آرد برنج موجود در نان بدون گلوتن و بررسی خصوصیات تغذیهای، تکنولوژیکی و حسی محصول تولیدی بود. نتایج به وضوح نشان داد که کاربرد آرد شبه غلات و افزایش سطوح مصرف سبب افزایش محتوای پروتئینی، خاکستر، میزان رطوبت و مؤلفه L* پوسته نمونههای تولیدی شد. همچنین با جایگزینی آرد کینوآ در فرمولاسیون نان برنجی حجم مخصوص افزایش یافت. این در حالی بود که هر سه آرد جایگزین شده (کینوآ، آمارانت و گندم سیاه) در افزایش میزان تخلخل و نرمی بافت نسبت به نمونه شاهد مؤثر بودند. علاوه بر این نتایج نشان داد که آرد گندم سیاه و آمارانت به ترتیب سبب افزایش میزان مؤلفههای رنگی a* و b* پوسته نان بدون گلوتن شدند. در نهایت ارزیابان حسی نمونههای حاوی آرد شبه غلات بخصوص نمونههای حاوی آرد کینوآ و آمارانت را بهعنوان بهترین نمونه معرفی نمودند. بنابراین براساس نتایج میتوان گفت با کاربرد آرد شبه غلات در فرمولاسیون محصولات صنایع پخت علاوه بر بهبود کمیت و کیفیت محصول تولیدی، امکان افزایش بازارپسندی این محصولات افزایش مییابد.
دوره ۱۴، شماره ۷۰ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
امروزه انتخاب صحیح نوع جایگزین چربی در تولید محصولات کمچرب نکتهای بسیار مهم و نیازمند توجه ویژه تولیدکنندگان محصولات کمچرب میباشد زیرا علاوه بر حفظ خصوصیات تکنولوژیکی نیازست که قیمت تمام شده محصول کمتر یا برابر با نمونه پرچرب باشد. بنابراین در این تحقیق آرد دانه خربزه به عنوان یکی از ضایعات کشاورزی و جایگزین چربی در سطوح ۵، ۱۰ و ۱۵ درصد با هدف جایگزینی کامل چربی در بیسکوئیت استفاده شد. البته در این تحقیق کاربرد امولسیفایر لستین در سطوح ۱/۰، ۲/۰ و ۳/۰ درصد در کنار آرد دانه خربزه مورد بررسی قرار گرفت و با نمونه شاهد (فاقد آرد دانه خربزه و امولسیفایر لستین) مقایسه شد. براساس نتایج حاصله مشخص گردید که با جایگزین نمودن روغن موجود در فرمولاسیون بیسکوئیت با آرد دانه خربزه از میزان چربی و رطوبت محصول نهایی کاسته و بر میزان خاکستر، پروتئین و سختی آن افزوده شد. این در حالی بود که امولسیفایر لستین سختی بافت را کاهش و میزان رطوبت را افزایش داد. لازم به ذکر است که نمونه حاوی ۱۰ درصد آرد دانه خربزه و ۳/۰ درصد امولسیفایر لستین به لحاظ سختی با نمونه شاهد برابری داشت. همچنین نتایج نشان داد که آرد دانه خربزه در کاهش مؤلفه رنگی L* و افزایش میزان مؤلفه b* مؤثر بود. علاوه بر این نتایج ارزیابی حسی بیانگر برتری نمونه حاوی ۱۰ درصد آرد دانه خربزه و ۳/۰ درصد امولسیفایر لستین به لحاظ رنگ، طعم و بافت بود. از اینرو میتوان گفت که آرد دانه خربزه بخصوص در سطح ۱۰ درصد در کنار ۳/۰ درصد امولسیفایر لستین قابلیت جایگزینی با کل روغن موجود در بیسکوئیت را جهت تولید محصولی رژیمی و کمچرب داشت.
دوره ۱۴، شماره ۷۰ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
از دلایل عمده شیوع سوء تغذیه در کودکان ایرانی، مصرف تنقلاتی با ارزش تغذیهای پائین است. از اینرو یکی از اهداف عمده محققان صنعت غذا، غنیسازی این دسته از مواد غذایی میباشد. بنابراین در این تحقیق از آرد کینوآ، آمارانت و گندم سیاه در سطوح ۵، ۱۰ و ۱۵ درصد به دلیل ارزش تغذیهای بالا بهعنوان جایگزین بخشی از آرد برنج در کلوچه بدون گلوتن استفاده شد. خصوصیات تغذیهای، بافتی و تصویری و حسی نمونههای تولیدی در قالب یک طرح کاملاً تصادفی مورد مطالعه قرار گرفت (۰۵/۰≥p). نتایج به وضوح نشان داد که کاربرد آرد شبه غلات و افزایش سطوح مصرف آن سبب افزایش محتوای پروتئینی، خاکستر، میزان رطوبت، نرمی بافت نمونههای تولیدی در هر دو بازه زمانی ۲ ساعت و یک هفته پس از پخت شد. علاوه بر این نتایج پردازش تصویر نشان داد که آرد گندم سیاه و آمارانت به ترتیب سبب افزایش میزان مؤلفههای رنگی a* و b* سطح کلوچه بدون گلوتن شدند. در نهایت ارزیابی حسی و امتیاز پذیرشکلی مشخص نمود که نمونههای حاوی ۱۰ و ۱۵ درصد آرد کینوآ و آمارانت بهترین نمونههای این پژوهش بودند. از اینرو به یقین میتوان گفت این نمونهها قابلیت عرضه به بازار مصرف بیماران سیلیاکی و آن دسته که به گلوتن حساسیت دارند را بهعنوان یک محصول بدون گلوتن غنیشده، خواهند داشت.
دوره ۱۶، شماره ۸۸ - ( ۳-۱۳۹۸ )
چکیده
در این تحقیق از آرد کینوآی جوانهزده در سطوح صفر، ۵، ۱۰، ۱۵ و ۲۰ درصد به عنوان جایگزین آرد در فرمولاسیون نان قالبی بدون گلوتن بر پایه آرد سیب زمینی-برنج استفاده شد و میزان پروتئین، رطوبت، تخلخل، حجم مخصوص، سفتی بافت (۱ و ۷۲ ساعت پس از پخت) و پذیرش کلی نمونههای تولیدی ارزیابی گردید. یافتههای این پژوهش نشان داد با افزایش سطح آرد کینوآی جوانهزده در فرمولاسیون اولیه، بر میزان پروتئین و رطوبت نمونههای تولیدی افزوده شد. این در حالی است که نمونه حاوی ۱۰ آرد کینوآی جوانهزده از بیشترین میزان حجم مخصوص، نرمترین بافت در دو بازه زمانی ۱ و ۷۲ ساعت پس از پخت و بیشترین امتیاز پذیرش کلی برخوردار بود. همچنین نتایج حاکی از آن بود نمونه حاوی ۱۰ و ۱۵ درصد آرد کینوآی جوانهزده دارای بیشترین میزان تخلخل بافت در مقایسه با سایر نمونه ها بودند.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۱ - ( اردیبهشت ۱۴۰۰ )
چکیده
بسیاری از افراد محدودیت مصرف مواد غذایی سرخ کردنی از جمله دونات دارند. از طرفی امروزه مصرفکننده متقاضی مواد غذایی فراسودمند است. این پژوهش با هدف تولید دونات فراسودمند کم چرب انجام شد. بدین منظور از پودر رازیانه در سه سطح صفر، ۵/۱ و ۳ درصد و صمغ دانه شنبلیله در سه سطح صفر، ۲۵/۰ و ۵/۰ درصد براساس وزن آرد در تهیه دونات استفاده گردید و میزان فنول کل، فعالیت آنتیاکسیدانی، رطوبت، حجم مخصوص، تخلخل، رنگ پوسته، بافت و ویژگیهای حسی نمونههای تولیدی بررسی شد. نتایج نشان داد پودر رازیانه سبب افزایش فعالیت آنتیاکسیدانی و ترکیبات فنولی دونات شد. همچنین نتایج حاکی از آن بود که افزودن صمغ دانه شنبلیله و افزایش سطح مصرفی آن در حفظ رطوبت نمونهها طی ۳ روز نگهداری مؤثر بود. این در حالی بود که دوناتهای حاوی ۲۵/۰ درصد صمغ دانه شنبلیله از کمترین سفتی بافت بلافاصله پس از نگهداری و بیشترین حجم مخصوص، تخلخل و روشنایی (مؤلفه رنگی L*) برخوردار بودند. سفتی بافت نمونههای حاوی ۲۵/۰ و ۵/۰ درصد صمغ دانه شنبلیله طی ۷۲ ساعت مشابه بود و این نمونهها در مقایسه با نمونه شاهد نرمتر بودند. علاوه بر این یافتهها نشان دادند، افزایش بیش از ۲۵/۰ درصد صمغ دانه شنبلیله سبب کاهش قرمزی (مؤلفه رنگی a*) نمونههای تولیدی شد. در نهایت نمونه حاوی ۵/۱ درصد پودر رازیانه و ۲۵/۰ درصد صمغ دانه شنبلیله و نمونه حاوی ۳ درصد پودر رازیانه و ۲۵/۰ درصد صمغ دانه شنبلیله از بیشترین امتیاز پذیرش کلی برخوردار بودند و به عنوان نمونههای برتر معرفی می گردند.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۹ - ( دی ۱۴۰۰ )
چکیده
ارزن منبع غنی از اسیدهای آمینه ضروری، ویتامینها و مواد معدنی است. همچنین عصاره پنیرک دارای ترکیبات فنولی، خواص آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی است. هدف از بخش اول این پژوهش بررسی اثر جایگزینی بخشی از آرد گندم (صفر، ۱۵، ۳۰، ۴۵ و ۶۰ درصد) با ارزن در کلوچه بود. در این بخش رطوبت، حجم مخصوص، تخلخل و بافت ارزیابی شد. در بخش دوم به منظور تولید کلوچه فراسودمند، فعالیت آنتیاکسیدانی، تغییرات کپک و مخمر و ویژگیهای حسی نمونه منتخب تحت تأثیر غلظت صفر، ۱۰۰، ۲۰۰، ۳۰۰، ۴۰۰ و ۵۰۰ پیپیام عصاره پنیرک قرار گرفت و با نمونه شاهد بخش اول (مجموعا ۷ نمونه) مقایسه شد. نتایج بخش اول نشان داد نمونه حاوی ۱۵ درصد آرد ارزن به عنوان نمونه برتر بخش اول با حجم مخصوص ۷۳/۱ سانتیمتر مکعب بر گرم، تخلخل ۱/۲۲ درصد و رطوبت ۱۵/۱۰ درصد و سفتی بافت ۲۸/۳ نیوتن طی دوماه نگهداری بیشترین شباهت را با شاهد داشت. نتایج بخش دوم نیز حاکی از آن بود که با افزایش عصاره در فرمولاسیون، میزان فنول کل از ۶/۱ به ۵/۵۳ میلیگرم در گرم ماده خشک رسید. این حالی بود که قدرت آنتیاکسیدانی نمونه حاوی ۵۰۰ پیپیام عصاره در مقایسه با شاهد از ۱/۱۲ به ۲/۶۱ درصد رسید. لازم به ذکر است در نمونههای حاوی بیش از ۲۰۰ پیپیام عصاره پنیرک هیچگونه کپک و مخمری طی دو ماه نگهداری مشاهده نگردید. همچنین در ارزیابی حسی نمونههای حاوی ۱۰۰ تا ۳۰۰ پیپیام بیشترین امتیاز رنگ، بافت، بو و مزه کسب نمودند. بنابراین میتوان نمونه حاوی ۸۵ درصد آرد گندم، ۱۵ درصد آرد ارزن و ۳۰۰ پیپیام عصاره پنیرک را به عنوان یک کلوچه فراسودمند به بازار محصولات نانوایی پیشنهاد نمود.
دوره ۱۹، شماره ۱۳۰ - ( آذر ۱۴۰۱ )
چکیده
کیفیت عسل می تواند بسته به عواملی نظیر منشأ گیاهی، منطقه جغرافیایی، روش تولید و نگهداری متفاوت باشد. با تعیین ویژگیهای کیفی عسل میتوان از سطح کیفی و همچنین وجود تقلب در آن اطمینان حاصل نمود.در این پژوهش برخی ویژگیهای فیزیکوشیمیایی، رئولوژیکی و میکروبی ۱۴ نوع عسل استانهای سیستان و بلوچستان و قزوین (شش نمونه عسل طبیعی و یک نمونه عسل تقلبی از هر استان) مورد ارزیابی قرارگرفت. نتایج نشان داد که میزان قند احیاء کننده نمونه های عسل طبیعی اختلاف معنی داری با هم ندارند. بالاترین میزان معنی دار ساکارز به نمونههای عسل تقلبی و کمترین میزان به نمونههای گون-یونجه دیال آباد قزوین و کنار چابهار تعلق داشت. میزان رطوبت نمونههای طبیعی عسل در محدودهی ۵/۱۲ تا ۲۱/ ۱۷ درصد متغیر بود. فعالیت دیاستازی نمونههای عسل تقلبی صفر و کمترین آن در بین نمونه های عسل طبیعی برای گون-آویشن طارم قزوین با ۰۹/۸DN اندازه گیری شد. مقدار هیدروکسیمتیلفورفورال در نمونههای طبیعی در محدوده ۹/۳ تا ۸۰/۷ و برای نمونههای تقلبی ۳۴۱ و ۲۸۰ میلیگرم در کیلوگرم (به ترتیب زابل و قزوین) اندازهگیری شد. بالاترین و کمترین نسبت فروکتوز به گلوکز بترتیب به نمونه عسل کنار چابهار(۲۲/۱) و خارشتر زابل (۶۹/۰) بدست آمد. بطورکلی عسل های استان سیستان و بلوچستان از ویسکوزیته بالاتری در مقایسه با نمونه های استان قزوین برخوردار بودند. بعلاوه، بیشترین میزان آلودگی مخمر اسموفیلیک و کپک به عسل های تقلبی تعلق داشت. بر اساس نتایج این تحقیق، کیفیت نمونه های عسل بسته به موقعیت جغرافیایی و منشأ گیاهی میتواند بطور معنی داری متفاوت باشد. همچنین برخی از شاخصهای کیفی عسل مخصوصاَ میزان ساکارز، فعالیت دیاستازی و محتوای هیدروکسیمتیلفورفورال می توانند به عنوان ابزارهای مفید جهت تشخیص تقلب این محصول مورد استفاده قرار گیرد.
دوره ۲۲، شماره ۱۵۸ - ( فروردین ۱۴۰۴ )
چکیده
گندم سنزده یکی از ضایعات کشاورزی است که با ورود به چرخه انسانی کمک قابل توجهی به صنعت فراوردههای پخت خواهد شد. از این رو در پژوهش حاضر، آرد گندم سنزده در سطوح ۱۰، ۲۰ و ۳۰ درصد جایگزین آرد گندم سالم در فرمولاسیون کلوچه سنتی زابلی شد و برای جبران خسارات ناشی از سنزدگی از اسید آسکوربیک در سطوح ۳۰ و ۶۰ پیپیام استفاده گردید. نتایج نشان داد میزان رطوبت، خاکستر، چربی، پروتئین، عدد فالینگ و عدد زلنی آرد گندم سالم و سنزده نتواست شاخص مناسبی برای تشخیص سنزدگی باشد. این در حالی بود که میزان گلوتن مرطوب و اندیس گلوتن از پارامترهای تاثیرگذار برای تشخیص و تفکیک گندم سالم و سنزده بودند و میزان گلوتن و اندیس گلوتن در نمونه آرد حاصل از گندم سالم بیشتر بود. همچنین نتایج نشان داد با جایگزینی آرد گندم سالم با سنزده از میزان رطوبت کلوچهها کاسته شد. اسید آسکوربیک در حفظ رطوبت کلوچهها طی فرایند پخت و پس از آن موفق عمل نمود. علاوه بر این براساس نتایج حاکی از آن بود که نمونه حاوی ۱۰ درصد آرد گندم سنزده و ۳۰ پیپیام اسید آسکوربیک دارای بیشترین حجم مخصوص و کمترین سفتی بافت طی یک ماه نگهداری بود. حضور آرد گندم سنزده و اسید آسکوربیک در فرمولاسیون به ترتیب منجر به تیره و روشنتر شدن رنگ نمونهها شد. براساس امتیاز پذیرش کلی مشخص شد نمونه حاوی ۱۰ درصد آرد گندم سنزده و ۳۰ پیپیام اسید آسکوربیک (اولویت اول)، نمونه شاهد (فاقد آرد گندم سنزده و اسید آسکوربیک) (اولویت دوم) و نمونه حاوی ۲۰ درصد آرد گندم سنزده و ۶۰ پیپیام اسید آسکوربیک (اولویت سوم) سه نمونه برتر بودند. اما از آن جا که هدف کاربرد آرد گندم سنزده بود، نمونههای حاوی آرد گندم سنزده (اولویت اول و سوم) به عنوان بهترین نمونهها به لحاظ ویژگیهای تکنولوژیکی و حسی معرفی میشوند.