جستجو در مقالات منتشر شده


۴ نتیجه برای حافظ‌نیا


دوره ۳، شماره ۱ - ( زمستان ۱۳۹۹ )
چکیده

بررسی و مطالعه روابط سیاسی کشورها در عرصه بین­المللی به ویژه کشورهای یک منطقه از اهمیّت خاصی برخوردار است. این قبیل مطالعات از منظرهای گوناگونی به جستجو در مسائل مربوط به تعاملات دولت­ها با یکدیگر و عوامل تأثیرگذار بر روابط سیاسی میان آن‌ها می­پردازد. از جمله این مطالعات، پژوهش­هایی در عرصه ژئوپلیتیکی می­باشد که در زمینه شناسایی عوامل و متغیرهای سیاسی و جغرافیایی مؤثر در روابط سیاسی دولت­ها و به طبع آن بررسی تأثیرات منطقه­ای و جهانی این روابط می‌تواند تأمین کننده منافع ملی و امنیت ملی کشورها باشد. با نگاهی به روابط سیاسی ایران و سوریه، به عنوان دو کشور مهم خاورمیانه­ای غیر همسایه با اهمیت ژئوپلیتیکی و ژئواستراتژیکی خاص و در محور مقاومت اسلامی که نقش اساسی و تعیین کننده در معادلات منطقه­ای ایفا می­نماید و ژئوپلیتیک منطقه تأثیر بسزایی از این روابط می­پذیرد؛ شاهد نوساناتی بسیار ناشی از تأثیرگذاری عوامل ژئوپلیتیکی، سیاسی و اقتصادی در تعاملات بین آن‌ها هستیم. این پژوهش در تلاش است تا تأثیر عوامل عمده ژئوپلیتیکی میان دو کشور را بررسی کند و در نهایت به این پرسش پاسخ گوید که «چه چشم­انداز قابل پیش­بینی برای روابط ایران و سوریه در آینده وجود دارد؟» در این راستا با استفاده از روش پژوهشی توصیفی- تحلیلی این فرضیه را به آزمون خواهیم گذارد که «در آینده روابط ایران و سوریه در گروه آینده دولت سوریه و آینده موضع گیری‌های آن است.» این تحقیق جنبه­های دیگری را از تأثیر آینده روابط دو کشور بر منطقه مورد بررسی قرار می­دهد و همانند هر پژوهشی محدودیت‌ها و موانعی وجود داشت.

دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۱۱-۱۳۸۳ )
چکیده

پس از فروپاشی نظام دو قطبی در جهان دیدگاهها و نظریه‌های مختلفی درباره آینده جهان و نظام بین‌المللی توسط محققان و اندیشمندان ابراز گردید. یکی از آنها نظریه «برخورد تمدنها» است که در سال ۱۹۹۳ م به‌وسیله ساموئل هانتینگتون مدیر موسسه مطالعات استراتژیک اُلین در دانشگاه هاروارد ارائه گردید و برخی نگرانیها را در جهان پدید آورد. در واکنش به این نظریه، آقای محمد خاتمی رئیس جمهور اسلامی ایران روش "گفتگوی تمدنها" را به عنوان یک پارادایم در روابط بین‌المللی پیشنهاد داد و پنجاه و سومین مجمع عمومی سازمان ملل نیز در سوم سپتامبر ۱۹۹۸ آن‌را پذیرفت و قطعنامه‌ای را برای ارتقا گفتگو بین فرهنگها و تمدنها تصویب کرد و سال ۲۰۰۱ میلادی را به عنوان سال گفتگوی تمدنها نامگذاری کرد. این مقاله ضمن بررسی دو نظریه مزبور به نقش رویکرد گفتگو در ایجاد روابط صلح آمیز بین ملتها می‌پردازد و تأثیر آنرا بر روابط ایران با سایر کشورها در سالهای اخیر نیز مورد توجه قرار می‌دهد.

دوره ۱۵، شماره ۱ - ( ۱۱- )
چکیده

در سال ۸۶-۱۹۸۵ دفتر اروپایی سازمان جهانی بهداشت برنامه ارتقاء سطح سلامت را تحت عنوان "پروژه شهر سالم" پیشنهاد نمود. ستاد شهر سالم تهران نیز با هدف تأمین رفاه فردی و اجتماعی بر پایه مشارکت عمومی و هماهنگی بین بخشی به‌منظور ایجاد شهری سالم در هشتم اسفند ماه ۱۳۷۱ فعالیت خود را به‌طور رسمی در کوی سیزده‌آبان شهر ری آغاز نمود. از آنجا که در پروژه شهر سالم، بر بهره‌گیری از همکاری بین بخشی و جلب خودیاری و مشارکت اجتماعی تأکید شده‌است، مسأله اصلی تحقیق حاضر این است که بین نظرات مردم و مسؤولان در مورد برنامه‌های‌ پروژه شهر سالم تفاوت معنی‌داری ‌وجود دارد یا نه؟ بدین منظور، نظریات مردم در بین ۴۲۴ نمونه تصادفی در کوی سیزده‌آبان با نظریات ۴۶ تن از مسئولان مرتبط با پروژه شهر سالم در مورد فعالیت‌های انجام گرفته در زمینه‌ تفاوت سطح رضایت‌مندی‌ مردم و مسؤولان از پروژه شهر سالم و تفاوت دیدگاه‌های آن‌ها از سطح مشارکت اجتماعی‌ در زمینه‌های‌ بهداشت جسمی ‌‌و روانی، امنیت فردی ‌و اجتماعی، محیط زیست و نهایتاً ورزش و آموزش مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته‌است. نتایج پژوهش نشان می‌دهد که در رابطه با سطح رضایت از پروژه شهر سالم بین نظریات مردم و مسؤولان تفاوت معنی‌داری ‌وجود ندارد ولی ‌در مورد تفاوت دیدگاه‌های آن‌ها از سطح مشارکت اجتماعی‌ در زمینه‌های ‌بهداشت جسمی ‌و روانی، امنیت فردی و اجتماعی، محیط زیست و ورزش و آموزش بین نظرات مردم و مسئولان تفاوتهای معنی‌داری ‌وجود دارد. به‌‌طوری که در تمام زمینه‌های فوق نتایج حاصل از کارشناسان و مسئولان در سطحی بالاتر از مردم قرار داشته است.

دوره ۲۳، شماره ۰ - ( ویژه نامه ۱۳۹۸ )
چکیده

چکیده
بنای الگوی اسلامی - ایرانی پیشرفت بر چیزی به نام هویت و هویت ملی است. در واقع بنیان فلسفی الگوی اسلامی - ایرانی پیشرفت یا هر نوع الگویی از این دست، هویت ملی است و این موضوع مستقیماً با هویت ملی ایرانیان پیوند خورده است. هویت یک نیاز طبیعی، غریزی و روان‌شناختی انسان است. همه‌ی انسان‌ها بر پایه‌ی هویت، در شکل فردی و گروهی تمایل به ابراز وجود و تمایز خود از دیگران دارند. بنابراین انسان‌ها به مسئله‌ی هویت بسیار حساس هستند. ایران کشوری است مستقل، دارای هویت ملی و ملتی مشخص. از این رو از سایر ملت‌ها کاملاً متمایز است. هویت ملی ایرانی همواره در طول تاریخ وجود داشته است. در حال حاضر به نظر می‌رسد آنچه باعث مطرح شدن الگوی اسلامی - ایرانی پیشرفت شده است، چالشی به نام تردید در هویت ملی ایرانیان است.


صفحه ۱ از ۱