۲۵ نتیجه برای جاهد
دوره ۷، شماره ۲۸ - ( زمستان ۱۳۹۳ )
چکیده
خرده گیری بر سنّت گونه بندی سبک های شعر پارسی و تقسیم آن به خراسانی، عراقی، هندی و بازگشت، پیشنهاد مدل نوینی در این باره و بحث بر سر سبک هندی و کیفیّت تکوین آن، موضوع سه مقاله از دکتر کورش صفوی است: «پیشنهادی در سبک شناسی ادب فارسی»، «نگاهی تازه به نظام سبک شناسی زبان و هنر»، و «نگاهی به چگونگی پیدایش سبک هندی در شعر منظوم فارسی». نگاه صفوی در این مقالات، نگاهی زبانشناسیک و معطوف به نظریّه های هاورانک، یاکوبسن و لیچ است. با وجود ستایش برانگیز بودن کوشش صفوی در این باب، می نماید که انتقاداتی به نظریّه وی وارد باشد. چنانکه برخی از ایرادات صفوی بر سنّت گونه بندی سبک های شعر پارسی، از الگوی پیشنهادی وی نیز برطرف نشده. همچنین به واسطۀ برخی پارادکس ها و نیز امکان استنباط های خلاف واقع بر مبنای برخی گزاره ها و مواردی دیگر، نظریّه صفوی از جهاتی آسیب مند شده است. در این جستار، پس از گزارشی اجمالی از نظریّات صفوی در سه گانۀ مذکور، کاستی های کار مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
دوره ۸، شماره ۱ - ( شماره ۱ (پیاپی ۳۶)- ۱۳۹۶ )
چکیده
زبانها از ابزارهای زبانی مختلفی برای سازماندهی جریان اطلاعات گفتمان استفاده میکنند. یکی از این ابزارها، زمینهسازی اطلاعات است که از طریق آن روایتگر اطلاعات اصلی و فرعی را در روایت مشخص میکند. اطلاعات اصلی که پایه روایت را تشکیل میدهند پیشزمینه، اما اطلاعات فرعی که وقایع حاشیهای روایت را نشان میدهند، پسزمینه اند. چنین سازماندهی باعث پیوستگی بیشتر میان پارهگفتارهای گفتمان و همچنین انتقال موثرتر اطلاعات میشود. هدف این پژوهش بررسی و تحلیل چگونگی تحقق زمینهسازی در قالب پیشزمینهسازی و پسزمینهسازی در گفتمانروایی کودکانفارسیزبان براساس ابزار زبانی نمود (کامل/ناقص) و صیغه فعل (معلوم/مجهول) و همچنین تاثیر سن بر بهکارگیری این ابزارها است. دادههای پژوهش شامل روایتهای گفتاری تولیدشده توسط کودکان ۷، ۹، ۱۱ ساله و یک گروه کنترل بزرگسالان ۳۰ ساله دختر بودند، که با استفاده از دو داستان تصویری (Hickmann, ۲۰۰۴) مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج نشان داد رابطه معناداری بین میزان بهکارگیری نمود کامل و ناقص و سن کودکان مورد آزمون وجود داشت، به این ترتیب که با افزایش سن بهکارگیری نمود کامل در پیشزمینه کاهش و بهکارگیری نمود ناقص افزایش یافت. برعکس، در بزرگسالان بهکارگیری نمود کامل در پیشزمینه افزایش اما نمود ناقص کاهش یافت. در پسزمینه نیز این رابطه بههمین ترتیب مشاهده گردید. بعلاوه، بهکارگیری صیغه معلوم فعل در روایتها نسبت به بهکارگیری صیغه مجهول فعل غالبتر بود و رابطه معناداری بین بهکارگیری صیغه مجهول فعل در پیشزمینه و پسزمینه و سن آزمودنی ها مشاهده نگردید.
دوره ۱۰، شماره ۳۸ - ( تابستان ۱۳۹۶ )
چکیده
درباره تعداد رباعیات اصیل خیام همواره اختلاف نظر وجود داشته است. بررسیهای سبکشناسانه در کنار سایر روشها میتواند به شناخت رباعیات اصیل کمک کند. علم عروض نیز از دانشهای ادبی است که توانایی ارائهی ویژگیها و مشخصات سبکی را دارد و میتواند از ابزارهای شناخت سبک رباعیات خیام شمرده شود. در این مقاله اگرچه هدف اصلی، شناخت سبک عروضی رباعیات خیام از طریق تعیین بسامد متغیرهای مختلف عروضی است، به ناگزیر وزن رباعی در معنای عام نیز مورد بررسی قرار گرفت. نتیجه این تحقیق نشان میدهد که برخی از ویژگیهای عروضی در رباعیات خیام چنان بسامد کم یا چنان بسامد زیادی دارند که میتوانند ما را به سمت وسوی شناخت سبک فردی- عروضی رهنمون شوند: در رباعیات خیام شاخه اخرم بسیار به ندرت به کار میرود. رکن دوم رباعیات خیام تسکین نمیگیرد. بیش از ۹۵ درصد مصراعها تنها در چهار وزن سروده شدهاند و در کل ۲۵۶ الگوی اصلی برای رباعیات خیام وجود دارد.
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۰ )
چکیده
در چند سال اخیر واژه مدیریت ارتباط با مشتری توجه فراوانی را در حوزه بازاریابی و تجارت به خود جلب کرده است. پژوهش حاضر با هدف تحلیل اثر ابعاد مدیریت ارتباط با مشتری بر موفقیت آن در سازمانهای خدماتی با رویکرد فراتحلیل انجام شد. به این منظور از بین ۶۲ پژوهش انجامشده (از سال ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۸)، ۱۸ پژوهش که از لحاظ روششناختی و هدف پژوهش مورد قبول بود، انتخاب و تحلیل متاآنالیز روی آنها انجام شد. ابزار پژوهش عبارت از فهرست بازرسی متاآنالیز بود. یافتهها نشان داد که سوگیری انتشار در پژوهشهای تحلیلشده نامشهود است. همچنین اندازه تأثیر ابعاد مدیریت ارتباط با مشتری بر موفقیت مدیریت ارتباط با مشتری در سازمانهای خدماتی ۵۹/۰ یافت شد (۰,۰۰۱ Sig:). بر این اساس، مشتریمداری (با اندازه اثرگذاری ۶۰۱/۰) و رضایتمندی مشتریان (بااندازه اثرپذیری ۶۵/۰) بیشترین تأثیر را در مدیریت ارتباط با مشتری داشتند. این اندازه اثر براساس جدول کوهن در حد زیاد قرار دارد. نتیجه میگیریم کسبوکارها بر پایه مشتریمداری و رضایتمندی مشتریان استوار است بهگونهای که گسترش و ارایه خدمات، بدون در نظر گرفتن این اصل نه تنها مشکل، بلکه غیر ممکن است. بنابراین سازمانهای خدماتی باید همه فعالیتها و توانمندیهای خود را متوجه رضایت مشتری کنند، چراکه مشتریان تنها منبع برگشت سرمایه محسوب میشوند.
دوره ۱۱، شماره ۴۴ - ( تابستان ۱۳۹۳ )
چکیده
این جستار برآنست تا با پیشِ چشم داشتن نظریّههای نوین در باب شعر، بویژه آرای فرمالیستها، کارآیی آنچه را در بلاغت سنّتی به عنوان «عیوب فصاحت» مطرح است، در تحلیل امروزی شعر پارسی بررسی نماید. این فرایند در دو ساحت کلّیگرایانه و جزئیگرایانه انجام شده است. در فرایند کلّیگرایانه، با توجّه به مسأله «عنصر غالب» در فرمالیسم روسی و ایجاد تعامل میان نظریّات ارائه شده دربارۀ عیوب فصاحت در کتابهای پارسی بلاغت و نقد شعر با شعر پارسی در دورههای مختلف سبکی، عیوب فصاحت تا پایان دورۀ رواج سبک هندی در سه وجه سازگاری، واپسماندگی و ناسازگاری قابل گونهبندی و بررسی است. تحلیل موضوع در این ساحت بدین نتیجه میانجامد که در دوره سازگاری(مقارن با رواج سبک خراسانی)، نظریّات ارایه شده دربارۀ عیوب شعر، با شعر پارسی کاملاً همخوان است؛ امّا به تدریج از میزان این همخوانی کاسته میشود تا اینکه در دوره ناسازگاری(مقارن با رواج سبک هندی)، مقتضّیات اجتماعی- ادبی و نیز مقتضیّات زیباییشناسیک شعر پارسی، اصالت عیوب فصاحت در بلاغت سنّتی را برای تحلیل شعر عصر از میان میبرد.
در ساحت جزئیگرایانه با پیشِ چشم داشتن نظریّات فرمالیستها در خصوص فرایند «برجستهسازی» و ایجاد اتّفاق در زبان از طریق انواع «هنجارگریزیها»(/قاعدهکاهیها) و «قاعدهافزاییها»، عیوب فصاحت در بلاغت سنّتی نظیر غرابت استعمال، مخالفت قیاس، تعقید و... برای تحلیل امروزی شعر پارسی، از اضلاعی دیگر ناکارآمد جلوه میکند. تحلیل موضوع در این ساحت نیز بدین نتیجه میانجامد که در خوانش فرمالیستی و نیز در برخورد با شعر مدرن، این موارد نه تنها عیب نیست، بلکه اتّفاقاً عامل ایجاد ادبیّت و تمایز زبان ادبی از زبان خودکار و در نهایت ساخته شدن شعراست.
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۱- )
چکیده
پدیدههای سرج و واماندگی دورانی، دو ناپایداری دینامیکی هستند که در سیستمهای کمپرسور هم از نوع محوری و هم از نوع گریز از مرکز اتفاق میافتد.سرج پدیده ناپایداری جریان در کمپرسور است که خسارت بسیار شدیدی را به تاسیسات کمپرسور وارد می کند. جلوگیری از پدیده سرج امروزه یکی از مسائل مهم در صنعت نفت و گاز به ویژه در هنگام کاهش فلو یا برگشت گاز به شمار می رود این تحقیق برای نخستین بار به دنبال استخراج اطلاعات فنی مورد نیاز در مورد خطوط کنترل، سرج و ارائه یک روش ترکیبی نوین برای تعیین منحنی عملکرد ۶ ردیف کمپرسورهای گازی ایستگاه تقویت فشار گاز آسماری کوپال (شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب) ساخت شرکت MAN BORSIG آلمان و طراحی یک کنترلر هوشمند با هدف افزایش قابلیت اعتماد سیستم کنترل و بهبود راندمان ماشین می باشد. در نهایت اعتبار سنجی عملکرد سیستم به وسیله شبیه سازی منحنی مشخصه سرج و پیاده سازی ۲ نقطه از شرایط کار واقعی کمپرسور نشان داده می شود.
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۱- )
چکیده
سرج یکی از دو عامل مخرب در کمپرسورها میباشد. سرج پدیده ناپایداری جریان در کمپرسور است که خسارت بسیار شدیدی را به تاسیسات کمپرسور وارد می کند. امروزه، جلوگیری از پدیده سرج یکی از مسائل مهم در صنعت نفت و گاز به ویژه در هنگام کاهش فلو یا برگشت گاز به شمار می رود. این مقاله بر اساس مدل Moore-Greitzer کمپرسور به طراحی کنترلکنندهای فعال برای کنترل سرج در کمپرسورهای گریز از مرکز سرعت ثابت میپردازد. همچنین، عملگر مورد استفاده برای کنترل سرج ، CCV در نظر گرفته میشود و برای پایدارسازی سیستم کمپرسور با وجود اغتشاشات کنترلکننده پیش بین غیزخطی طراحی میشود. کنتزلکننده پیشنهتد شده بدون هیچگونه اطلاعاتی از مقدار دریچه شیر Throttle میتواند ناپایداری سرج را کنترل کند و فاصله بین نقطه کار کمپرسور و خط سرج را کاهش دهد. در نهایت، شبیهسازی سیستم کمپرسور با کنترلکننده طراحی شده و نتایج بدست آمده از آن، کارایی کنترلکننده پیش بین غیرخطی طراحی شده را نشان خواهد داد.
عیسی جاهد، محمد حسین حداد خداپرست، محمد الهی،
دوره ۱۲، شماره ۴۸ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده
چکیده در این تحقیق، از متدولوژی سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی صاف به منظور بررسی تاثیر متغیرهای مستقل شامل غلظت بنتونیت (gr/li ۵-۵/۱)، غلظت ژلاتین (gr/li ۰۸/۰-۰۲/۰) و زمان (۸۰-۳۰ دقیقه) در دما و pH ثابت بر رنگ، کدورت، درجه خلوص اصلاح شده، خاکستر و قند انورت شربت خام تصفیه شده با بنتونیت و ژلاتین به منظور تولید مستقیم قند مایع انورته و بهینه سازی عملیاتی فرآیند تصفیه شربت استفاده شد. از مدل چند جمله ای درجه دوم برای پیش بینی میزان متغیرهای وابسته استفاده شد. ضرایب تبیین مدلهای رگرسیونی برازش شده برای پارامترهای رنگ، کدورت، خاکستر، درجه خلوص اصلاح شده و قند انورت در فرآیند تصفیه شربت به ترتیب ۹۰/۰، ۸۴/۰، ۹۰/۰، ۹۲/۰ و ۹۹/۰ تعیین شدند. آنالیز واریانس اثر کلی متغیرهای فرآیند در مدل های رگرسیونی نشان داد که پارامترهای تصفیه شربت خام عمدتا تحت تاثیر زمان واکنش و سپس غلظت ژلاتین و بنتونیت قرار دارد. شرایط بهینه تصفیه برای به حداقل رساندن میزان رنگ، کدورت و خاکستر شربت و هم چنین به حداکثر رساندن میزان درجه خلوص اصلاح شده و قند انورت از نظر غلظت بنتونیت، غلظت ژلاتین و زمان واکنش در دمای ˚C۷۵ و pH برابر ۵/۴ به ترتیب gr/li۵۵/۱، ، ۰۴/۰ گرم برلیتر و ۶/۶۸ دقیقه به دست آمد. شربت تصفیه شده با این شرایط دارای حداقل مقدار رنگ یعنی ۱۹۷۳ (ICU)، کدورت ۰۶/۱ (NTU) و خاکستر ۵۴/۰ درصد با حداکثر مقدار درجه خلوص اصلاح شده معادل ۴/۹۱ درصد و قند انورت ۹۵/۱ درصد بود.
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( خرداد و تیر ۱۴۰۱ )
چکیده
هدف پژوهش حاضر بررسی تأثیر قدرت و جنسیت مخاطب بر گزینش نوع و تعداد راهبردهای تشویقکردن بهکاربردهشده توسط دانشجویان پسر و دختر فارسیزبان براساس نظریه بروان و لوینسون (۱۹۸۷) است. جامعه آماری این پژوهش شامل ۶۰ دانشجو (۳۰ پسر و ۳۰ دختر) کارشناسیارشد دانشگاه سیستان و بلوچستان بود. دادههای زبانی با استفاده از پرسشنامۀ تکمیلگفتمان و روش ایفاینقش گردآوری و بهوسیله آزمون آماری خیدو و تیمستقل (۰۵/۰p<) بررسی و تحلیل شدند. نتایج حاصل از دو روش گردآوری دادهها نشان داد رابطه معناداری بین قدرت مخاطب و نوع و تعداد راهبردهای بهکاربردهشده توسط دانشجویان پسر و دختر وجود داشت. پرکاربردترین راهبرد تشویقکردن «راهبردهای ادبسلبی» از نوع احترامگذاشتن برای مخاطب با قدرت بالاتر (استاد) بود. متداولترین راهبردهای تشویقکردن از لحاظ تعداد نیز راهبردهای ترکیبی دوتایی و کمکاربردترین، راهبردهای ترکیبی نهتایی بودند. جنسیت مخاطب در سه موقعیت بر نوع راهبردهای بهکاربردهشده توسط دانشجویان پسر تاثیر داشت؛ درحالیکه بر تعداد راهبردهای بهکار بردهشده توسط دانشجویان پسر و همچنین بر نوع و تعداد راهبردهای بهکاربردهشده توسط دانشجویان دختر موثر نبود. بدینترتیب، پرکاربردترین نوع راهبرد استفادهشده توسط دانشجویان دختر برای مخاطب مرد و زن راهبردهای «ادبایجابی» و ترکیبی سهتایی بود. پرکاربردترین راهبرد درمیان آزمودنیهای پسر در مقابل مخاطبهای مرد راهبردهای «ادبایجابی» و برای مخاطبزن راهبردهای «ادبسلبی» و ترکیبی دوتایی بود.
دوره ۱۳، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده-تعداد زیادی از سقف های ساخته شده در کشور، سقف های طاق ضربی است. این نوع سقف، در برابر نیروهای کناری مانند زلزله، کارکرد مناسبی ندارند. بنابراین صلبیت این سقف ها باید با دقت بیشتری بررسی شود. هدف این مقاله، بررسی سقف های طاق ضربی و اثر استفاده از میل گردهای ضربدری و بتن رویه بر صلبیت آن ها است. در این پژوهش چند نمونه از ساختمان های اسکلت فولادی با سقف طاق ضربی که تعداد طبقات چشمه هایی با اندازه های متفاوت داشت انتخاب شد و سقف های آن ها به کمک میل گردهای ضربدری و بتن رویه، مقاوم سازی شد. برای بررسی صلبیت این سقف ها از نرم افزار ارزیابی غیر خطی ANSYS استفاده شد و همه ی اجزای تشکیل دهنده سقف های طاق ضربی به کمک این نرم افزار، مدل سازی شد. به کمک ضوابط در استاندارد ۲۸۰۰ و نشریه ۳۶۰، اثر قطر میل گردها و ضخامت بتن رویه بر صلبیت این گونه سقف ها، ارزیابی شد. در بررسی ها، نسبت اندازه های چشمه ها از ۱ تا ۷۵/۱، تغییر داده شد و ساختمان های یک تا سه طبقه، بررسی شد. بازه ی قطر میل گردها، ۱۴ تا ۲۰ میلی متر و ضخامت بتن رویه، ۶ تا ۱۰ سانتی متر در نظر گرفته شد. در پایان، با استفاده از نتایج ارزیابی، روابطی برای محاسبه قطر برای میل گردها و همچنین ضخامت مناسب بتن رویه برای صلب کردن سقف ها بر پایه ی اندازه های چشمه و تعداد طبقات ساختمان پیشنهاد شد.
دوره ۱۳، شماره ۵۰ - ( تابستان ۱۳۹۹ )
چکیده
از اوایل قرن بیستم بود که در اروپا و امریکا و پیآیۀ آن با چند دهه تأخیر ناگزیر در ایران، تلقی نوینی از نقد ادبی بهدست داده شد که پیروی از یک نظریۀ بینارشتهای و مشارکت با نویسنده در تألیف معنا را ناگزیر مینمود. نبودِ چنین تعریفی از نقد در گذشتۀ ادبی اسلام و ایران را نباید به وجود نداشتنِ نقد ادبی در آن ایام تعبیر کرد و بر نمادها و نمودهای آن در رسایل تاریخی و بلاغی، تذکرهها و دواوین شعرا، با تعریفی که در ادوار پیشین از نقد ادبی وجود داشته، چشم بست. این نقدها بدون پشتوانۀ نظری نیز نبوده؛ چراکه نقد ادبی عملی است نظریهای و ایدهها و آرای منقِد دربارۀ جهان، سامانۀ نظریای را بهوجود میآورد که نقدهای وی مطابق با آن عمل مینماید. در جستار پیشِرو، به بویۀ نظریۀ ادبیشناسی تاریخی در گذشتۀ ادبی اسلام و ایران، کتاب نقدالشعر نوشتۀ قدامهبن جعفر (۲۶۰ـ۳۳۷ق) بررسی شده است. نخست از همه، شایستهتر آن دیده شد که بهجای نقد کلاسیسیستی یا فرمالیستی، رویکر نقادانۀ قدامه و نظریۀ ادبی وی که منطقۀ عملش بلاغت و مسائل مرتبط به عیوب شعری است، نقد و نظریۀ ادبی بلاغی نامیده شود. معاییر تشخیص معایب و محاسن شعری، متنمدار بودن و تکمعنا دانستنِ متن نیز مسائلیاند که استخوانبندی نظریۀ ادبی قدامهبن جعفر را میسازند. برخی از این موضوعات را با آرا و اندیشههای پژوهشگران و منقِدان بازبسته به دبستان انگلوامریکایی نقد ادبی میتوان سنجید.
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده
چکیده
خانواده بقولات یکی از مهمترین خانوادههای گیاهان به شمار میآید. در این تحقیق توالیهای پیشساز میکروآرانای در هفت گونه از بقولات شامل Arachis hypogaea ، Glycine max، Glycine soja، Lotus japonicus، Medicago truncatula، Phaseolus vulgaris و Vigna unguiculata به شیوه جستجوی توالیهای پیشساز حامل توالیهای همولوگ میکروآرانای بالغ در میان توالیهای نسخهبرداری شونده و با در نظر گرفتن مشخصات اختصاصی توالی و ساختمان دوم توالی پیشساز در میکروآرانایهای شناسایی شده، پیش بینی و مشخصات آنها مورد توجه قرارگرفت. همچنین جایگاه ژنومی توالیهای پیشساز تعیین گردید. در این مطالعه، ۴۱۴ توالی پیشساز میکروآرانای متعلق به ۱۳۰ خانواده در هفت گونه مذکور که مشخصات توالی و ساختار دوم آنها با مشخصات توالی های پیشساز میکروآرانای گیاهی همخوانی داشت، پیشبینی و مشخصات آنها گزارش گردید. روابط بین گونهها براساس روند ایجاد و از بین رفتن خانوادههای میکروآرانای در هرگونه بر اساس بیشینه پارسمیونی به شیوه دولو بدست آمد و از این طریق درخت فیلوژنتیکی ارتباط گونهها ترسیم شد. خانوادههای میکروآرانای به وجود آمده و از بین رفته در گونههای مورد مطالعه در طول پیدایش و تکامل گونهها مشخص و گزارش شد. نتایج نشان داد روند ایجاد خانوادههای میکروآرانای در این خانواده اخیرا از شدت زیادی برخوردار بوده است. روابط بین گونهها بر اساس روند ایجاد و از بین رفتن خانوادههای میکروآرانای به شیوه مدل بیشینه پارسیمونی همخوانی با روابط فیلوژنی ندارد. در این مطالعه تعدادی از خانوادههای میکروآرانای به عنوان خانوادههای اختصاصی گونه و اختصاصی گروه شناسایی گردید که امکان استفاده از آنها به عنوان شناسهگر گونه/گروه وجود دارد.
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده
-کربن فعال به گونهای گسترده در صنایع استفاده میشود. یکی از محدودیتهای استفاده از کربن فعال پرهزینه بودن پیش ماده تولیدی آن است. این مطالعه با هدف ارزیابی کارایی کربن فعال تولید شده از روزنامه باطله در حذف رنگ متیلن بلو از محیط آبی انجام شده است. برای فعالسازی از محلول KOH و بهمنظور تعیین خصوصیات بافت کربن فعال تولیدشده، از جذب گاز N۲ در دمای ºK ۷۷ و ایزوترم BET استفاده شده است. برای تعیین خصوصیات جذب رنگ متیلن بلو روی کربن فعال، از مدلهای ایزوترمی لانگمیر، فروندلیچ، تمکین، ردلیچ- پترسون و همچنین مدلهای سینتیکی شبه درجه اول، شبه درجه دوم و انتشار داخل ذرهای استفاده شده است. پارامترهای ترمودینامیکی آنتالپی(ΔΗ˚)، آنتروپی(ΔS˚) و انرژی آزاد گیبس(ΔG˚) محاسبه شد. بر اساس نتایج به دست آمده، مقادیر SBET و VTOTAL به ترتیب m۲/g ۰۱/۶۶ و ml/g ۰۶۳/۰ به دست آمد. بر اساس مقادیر R۲، آنالیز خطا (SSE% و X۲) و همچنین نمودارهای تعیین برازش، مدلهای فروندلیچ و شبه درجه دوم به ترتیب به عنوان مدلهای بهینه ایزوترمی و سینتیکی تعیین شد. پارامترهای ترمودینامیکی نشان داد که جذب رنگ متیلن بلو گرماگیر و خود به خودی است. کربن فعال تولیدشده از روزنامه باطله در این مطالعه در مقایسه با نمونههای دیگر از سطح مخصوص مطلوب و ظرفیت جذب سطحی مناسب برای رنگ متیلن بلو برخوردار بود.
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۵- )
چکیده
این مقاله پایداری زمان محدود و پایدارسازی زمان محدود مقاوم را برای یک کلاس خاصی از سیستمهای سوئیچ شونده نامعین که دارای تأخیر زمانی میباشند بررسی میکند. تأکید مقاله بر مورادی است که نامعینی ها متغیر با زمان و نامعلوم اما به صورت نرم محدود میباشند. با استفاده از روش زمان اقامت متوسط و توابع شبه لیاپانوف چندگانه، شرایط کافی وابسته به تأخیر برای پایداری زمان محدود سیستم های سوئیچ شونده نامعین با تأخیر زمانی در ترم هایی از یک مجموعه نامساویهای ماتریسی خطی، ارائه شده است. سپس، شرایط متناظر برای پایدارسازی زمان محدود سیستمهای تأخیردار سوئیچ شونده نامعین از طریق کنترل کننده فیدبک حالت بدست آمده است. کنترل کننده با نامساویهای ماتریسی خطی و روش خطیسازی cone complement طراحی شده است. مسأله نامعینی در سیستمهای تأخیردار سوئیچ شونده نامعین را با استفاده از لم یاکوبویچ حل کردیم. سرانجام، مثالهای عددی به منظور بررسی کارآیی تئوری پیشنهادی، ارائه شده است
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده
این مقاله به مسئله کنترل آرایش رهبر-پیرو برای رباتهای پایه متحرک غیرهولونومیک، مبتنی بر کنترلکننده پسگام، در حضور موانع میپردازد. مدل سینماتیکی ربات و قید غیرهولونومیک آن معرفی شده، سپس به کمک تکنیک پسگام، رویکرد کنترل آرایش رهبر-پیرو، پیاده میشود. برای حل مسئلهی پرشهای ناگهانی سرعت، در کنترل-کننده پسگام، از تلفیق نرودینامیک ملهم از بیولوژیک استفاده شده است. در پژوهشهای پیشین از مدل فاصله-زاویه استفاده شده و فاصله و زاویه مطلوب ثابت فرض شده-اند. در این مقاله، به منظور افزایش انعطافپذیری آرایش، این فرض محدودکننده حذف شده و فاصله و زاویهی مطلوب، متغیر با زمان فرض میشوند. در ادامه، معادلات دینامیک خطا استخراج شده و کنترلکننده جدیدی طراحی میگردد. یک قانون کنترل کمکی نیز برای مشتق زاویه مرجع پیروها ارائه میشود تا پایداری مجانبی کلی پیروها و پایداری محلی کل آرایش را به کمک تئوری لیاپانوف تضمین کند. نمونه بارز از نیاز به تغییر فاصله و زاویه مطلوب، زمانی است که مانعی در مسیر پیرو وجود دارد که در مسیر رهبر آن نیست. برای اجتناب از برخورد پیرو با مانع، توابع متغیر با زمان مناسب برای فاصله و زاویه مطلوب انتخاب شده و در کنترلکننده جدید، جایگزین می-شوند. نتایج شبیه سازیها نشان میدهند که ربات پیرو میتواند رهبر بلادرنگ خود را، با کنترلکننده سینماتیکی پیشنهادی، دنبال کند درحالیکه از برخورد با موانع نیز اجتناب مینماید. به علاوه، ورودیهای کنترلی در لحظهی شروع و نیز به هنگام گذر از موانع، پرشهای ناگهانی نداشته و قابل قبول هستند که این خود از دستاوردهای تلفیق بیونرودینامیک، با کنترلکننده پسگام است.
محمد کاوه، احمد جهانبخشی، ایمان گل پور، ترحم مصری گندشمن، یوسف عباسپور گیلانده، شاهپور جاهدی راد،
دوره ۱۶، شماره ۸۸ - ( ۳-۱۳۹۸ )
چکیده
هدف از این پژوهش، تعیین سینتیک، ضریب پخش رطوبت موثر، انرژی فعالسازی، انرژی مصرفی ویژه و همچنین پیش بینی نسبت رطوبت توت سفید در طی فرآیند خشککردن با خشککن مایکرویو- هوای داغ به کمک مدل های ریاضی، شبکههای عصبی مصنوعی (ANN) و انفیس (ANFIS) است. خشککردن محصول در سه دمای ۴۰، ۵۵ و°C ۷۰، در سه سرعت جریان هوای ۵/۰،۱ و m/s ۵/۱ و سه توان مایکرویوو ۲۷۰ ،۴۵۰ و W ۶۳۰ انجام شد. برای انتخاب یک منحنی خشککردن مناسب، ده مدل لایه نازک خشک شدن، شبکههای عصبی مصنوعی و انفیس به دادههای آزمایشگاهی برازش شد. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین مقدار ضریب پخش رطوبت موثر به ترتیب (m۲/s ۹-۱۰×۵۶/۳ و کمترین مقدار m۲/s۱۰-۱۰×۸۶/۳) به دست آمد. همچنین کمترین و بیشترین مقدار انرژی مصرفی ویژه به ترتیب ۵۴/۴۸ وMj/kg ۸۸/۱۳۸۰ محاسبه شد. در میان مدلهای ریاضی مورد تحقیق مدلPage بهترین مدل برای تشریح رفتار خشکشدن لایه نازک توت را داشت. نتایج نشان داد مقادیر خطای میانگین مربعات ( )، برای مدلهای ریاضی، ANN، و ANFISبه ترتیب ۰۰۵۹/۰، ۰۰۵۲/۰ و ۰۰۴۴/۰ به دست آمد. بنابراین مدل ANFIS با بیشترین مقدار ضریب همبستگی (۹۹۹۹۵/۰= )، کمترین درصد میانگین خطای نسبی (۸۴/۱= ) و خطای میانگین مربعات (۰۰۴۴/۰= ) برای ارزیابی نسبت رطوبت در مقایسه با سایر روشهای اجرا شده در این پژوهش به عنوان بهترین مدل انتخاب شد
عاطفه پورجاهد، حبیب اله عباسی،
دوره ۱۶، شماره ۸۹ - ( ۴-۱۳۹۸ )
چکیده
در سالهای اخیر، فیتواسترولها به طور گستردهای به عنوان یک افزودنی در مواد غذایی با هدف تنظیم سطح کلسترول پلاسما، و نیز به عنوان افزودنی در مواد آرایشی و داروسازی مورد استفاده قرار گرفتهاند. نقطه ذوب بالا و نامحلول بودن آنها در آب و روغن، افزودن فیتواسترولها را به مواد غذایی با مشکل مواجه میکند. در این مطالعه، میکروامولسیونهایی حاوی بتا- سیتواسترول با فرمولاسیون مختلف از ترکیب روغن کنجد و توئین ۸۰ به عنوان سورفکتانت و مخلوط اتانول/ پروپیلن گلیکول به عنوان کوسورفکتانت تهیه شد و برای کاهش اندازه ذره از هموژنایزر اولتراسونیک استفاده گردید. درصد روغن و همچنین نسبت سورفکتانت: کوسورفکتانت در نمونهها تغییر داده شد تا فرمولاسیون بهینه بهدست آید. میانگین قطر حجمی ذرات حدود ۵۰ نانومتر وپایینتر بود. ارتباط معناداری بین افزودن بتا- سیتواسترول به نمونهها و میانگین قطر حجمی و شاخص پراکندگی میکروامولسیونها یافت نشد(۰۵/۰<p). همچنین میانگین قطر حجمی، با افزایش درصد روغن و افزایش نسبت سورفکتانت: کوسورفکتانت به طور معناداری افزایش یافت(۰۵/۰>p). متوسط شاخص پراکندگی همه نمونهها زیر ۵/۰ بود. ویسکوزیته و کشش سطحی نمونهها با افزایش درصد روغن و اقزودن بتا- سیتواسترول به نمونهها به طور معناداری افزایش یافت(۰۵/۰>p). همچنین پایداری نمونهها در دماهای مختلف پیشبینی شده برای نگهداری و استفاده مطلوب بود. بهترین نتایج به دست آمده برای نمونه حاوی ۴۰ درصد روغن، با نسبت سورفکتانت: کوسورفکتانت ۱:۲ بود که افزودن بتا- سیتواسترول به آن، تاثیر نامطلوبی بر نتایج به دست آمده نداشت.
محسن آزادبخت، فاطمه نوشاد، محمدجواد محمودی، رضا قزاق جاهد،
دوره ۱۶، شماره ۹۴ - ( آذر ۱۳۹۸ )
چکیده
در این تحقیق ابتدا هویجها به قطعات مساوی خرد شده و سپس تحت پیش تیمارهای متفاوت با سطوح مختلف مورد نظر قرار گرفتند. سطوح ولتاژ در پیش تیمار اهمیک ۴۰، ۶۰ و ۸۰ ولت و زمان ۳، ۵ و ۷ دقیقه بود. پارامتر مورد بررسی در پیش تیمار بلانچینگ شامل زمان، با سطوح مختلف ۵، ۱۰ و ۱۵ دقیقه بود. سپس بلافاصله بعد از پیش تیمار، نمونهها در مایکروویو با سطوح توانی ۳۶۰، ۶۰۰ و ۹۰۰ وات خشک شدند. در نهایت برای هر مورد از نمونههای خشک شده با مایکروویو و پیش تیمار و سطوح مختلف آن، مقادیر انرژی بهرهوری و انرژی از دست رفته آنها محاسبه شد. طبق نتایج بدست آمده در اکثر موارد، شاهد این بودیم که با افزایش مقدار توان مایکروویو، انرژی بهرهوری افزایش و به دنبال آن انرژی از دست رفته کاهش مییابد به طوری که بیشترین مقدار آن ۸۷۹۷/۱۵% بود. در بررسی اثر ولتاژ در پیش تیمار اهمیک نیز نتیجهای مشابه بدست آمده که بیشترین مقدار بهرهوری انرژی ۷۰۶۱/۱۵% بود. همچنین در بررسی اثر پارامتر زمان در پیش تیمارهای اهمیک مشاهده شد که با افزایش زمان پیش تیمار مقدار انرژی بهرهوری نیز افزایش و انرژی از دست رفته کاهش مییابد به طوری که بیشترین مقدار انرژی بهرهوری و کمترین مقدار انرژی از دست رفته به ترتیب ۷۴۰۹/۱۵% و ۲۳۵۸/۸ مگاژول اندازه گیری شد.
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده
در این مقاله یک کنترلکننده بر اساس کنترل پیشبین جهت هدایت و کنترل ربات دوپای نائو پیشنهاد شده است. یکی از چالشهای موجود بر سر راه اعمال عملی این نوع کنترل کنندهها بار محاسباتی آنها و زمانبر بودن عملیات کنترلی آن در هر گام زمانی میباشد، که به منظور کاهش بار محاسباتی کنترلکننده پیشبین، استفاده از توابع لاگر پیشنهاد شده است. در این پژوهش ابتدا با استفاده از روشهای مرسوم شناسایی با استفاده از دادههای واقعی بهدست آمده از ربات نائو موجود در مرکز تحقیقات مکاترونیک دانشگاه آزاد قزوین، یک مدل مناسب برای راهرفتن ربات نائو که بهصورت یک حرکت دوبعدی در صفحه در نظر گرفته شده است، پیشنهاد میشود. سپس با استفاده از کنترلکننده پیشبین مبتنی بر مدل به طراحی کنترلکننده برای حرکت ربات پرداخته خواهد شد. هدف از این رویکرد کنترلی، در گام نخست پایدارسازی راهرفتن ربات و پس از آن، هدایت ربات و سپس حفظ آن بر روی مسیر مطلوب مورد نظر است، به طوری که تا جایی که امکان دارد این ردیابی مسیر به خوبی انجام شود. علاوه بر این به منظور ارزیابی کارایی کنترلکننده پیشنهادی، این کنترلکننده را با کنترلکننده تناسبی، مشتقگیر و انتگرالی مقایسه کرده و به بررسی آن پرداخته خواهد شد. نتایج شبیهسازی، موثر بودن عملکرد کنترلی پیشنهادی را در ردیابی مسیر ربات نشان میدهد، که در انتها مقایسهی نتایج حاصل از هر دو رویکرد کنترلی، گویای کارایی و قابلیتهای متعدد روش پیشنهادی در این پژوهش میباشد
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۶ )
چکیده
تکنیک کنترل مدلغزشی یکی از شناخته شدهترین روشهای کنترل غیرخطی میباشد. این روش مزایایی نظیر مقاومت در برابر نامعینیها دارد. اما پدیده وزوز عملکرد سیستم حلقه بسته را محدود میکند. برای افزایش کارآیی آن از جبرانساز فازی در کنار این روش استفاده میکنند. بردار وزنهای جبرانساز فازی با استفاده از قوانین تطبیقی بروز رسانی میشوند. نرخ تطبیق همانند یک ضریب کنترلی عمل میکند فلذا هرچه بزرگتر انتخاب گردد سرعت تطبیق بردار وزنها افزایش یافته و در نتیجه عملکرد سیستم حلقه بسته بهبود مییابد. اما در نتیجه آن، امکان ناپایداری سیستم حلقه بسته هم افزایش مییابد. در این مقاله پیشنهاد شده که از یک سیستم فازی موازی در کنار سیستم فازی اصلی استفاده شود و بدین طریق، نحوه تطبیق بردار وزنهای سیستم فازی اصلی کنترل گردد. علاوه براین مدل غیرخطی یک سیستم الکتروهیدرولیکی به عنوان مثال موردی معرفی شده است. در انتها طی شبیهسازیهای عددی عملکرد سیستم حلقه بسته و کارآیی روشهای پیشنهادی بررسی شده است.