جستجو در مقالات منتشر شده
۵ نتیجه برای تجلی
دوره ۳، شماره ۱۲ - ( ۴-۱۴۱۲ )
چکیده
-
دوره ۵، شماره ۷ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
این مقاله با توجه به مکتب امریکایی ادبیات تطبیقی به همسانیهای محتوایی اشعار علیرضا قزوه (تولد۱۳۴۲) و سمیح القاسم(۲۰۱۴-۱۹۳۹) دو شاعر معاصر ایرانی و فلسطینی در سه حوزه عشق؛ اعتراض و طنز پرداخته است و نشان می دهد بهرغم تفاوتهایی که در دیدگاههای این دو شاعر هست، به دلیل تجربه شرایطی همگون چون درگیر بودن وطن آنها با جنگ و برخی از مصائب آن، نگاهشان به عشق، اعتراض و طنز قابل توجه و تأمل است؛ چنانکه این نگاه در عشق به دگردیسی معشوق از معشوق شعر غنایی به معشوقی که شهید و مبارز است تحول می یابد؛ در اعتراض به اعتراض به خود و همنوعان و در سطح بالاتر به مجامع حقوق بشری متمایل میشود و در طنز از طنزی گزنده و عمیق در سه سطح واژگانی، جمله یا بند، و کلیت شعر بهره می برد.
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( مهر و آبان ۱۳۹۸ ۱۳۹۸ )
چکیده
پژوهش حاضر رفتار توصیفگرهای موسوم به قید حالت در زبان فارسی را در چارچوب معنیشناسی رویدادی، با هدف ارائۀ دستهبندی مناسبی از آنها بررسی کرده است. با مشخص شدن تعریف قید حالت، قیدهای چگونگی از قیدهای حالت جدا و همۀ این قیدها زیر عنوان کلی قیدهای کیفیت دستهبندی میشوند. هر یک از این دستههای توصیفگر با کمک عناصر معرفیشده در معنیشناسی رویدادی، بهویژه موضوع رویدادی و محمولهای پایدار و ناپایدار و همچنین، محمولهای ثانویه به زیرشاخههایی تقسیم شده و رفتار آنها در این پژوهش بررسی شده است. قیدهای چگونگی که توصیفگر موضوع رویدادی هستند و مستقیماً خود رویداد را توصیف میکنند، خود به سه دستۀ قیدهای کنشگرمحور، شبه پیامدی و محض تقسیم میشوند. قیدهای حالت نیز که موضوع درونی و موضوع بیرونی را توصیف میکنند، در دو گروه فاعلی و مفعولی دستهبندی میشوند. قیدهای حالت فاعلی خود به دو دستۀ ایستا و پویا تقسیم میشوند. قیدهای حالت، توصیفگر گروه اسمی هستند و حالت کنشگر یا کنشپذیر را در طول رویداد توصیف میکنند. بنابراین، میتوانند با فعلهای مختلفی بهکار روند؛ اما قیدهای چگونگی که مستقیماً با فرایند رویداد مرتبط هستند محدودیتهای گزینشی بیشتری دارند و با هر فعلی نمیتوانند بهکار برده شوند.
دوره ۱۱، شماره ۴۴ - ( تابستان ۱۳۹۳ )
چکیده
فرصتالدولۀ شیرازی که از عالمان و شاعران بزرگ ایران عصر قاجار بوده، مطالبی را به زبان فارسی در زمینۀ علوم ادبی به رشتۀ تحریر درآورده است که در قالب چند رساله (در علم: معانی، بیان، معمّا، و انشا) در یکی از کتابهای خطی او به نام دریای کبیر گنجانده شدهاند. با توجه به اینکه روش کتابهای ادبی در چند صد سال اخیر نظر در کتابهای گذشتگان، و کوشش در درس دادن، فراگرفتن، و بازگفتن آنهاست، به نظر میرسد مطالب این رسالهها نیز برگرفته یا خلاصهای از آثاری است که سالها پیش از دوران حیات فرصتالدوله، در سرزمین هند نوشته شدهاست. این امر علاوه بر اینکه نشاندهندۀ رواج کتابهای اهالی هندوستان با موضوعهای بلاغت و انشا در عصر فرصتالدوله است، ضمناً تأکیدی است بر اینکه جریان بلاغت فارسی تا روزگار فرصتالدوله همچنان از نوآوری بهدور بوده است. رعایت اختصار و سادگی در بیان مباحث از جانب مؤلف و نبود اغتشاش و پراکندگی در تقسیمبندیها از ویژگیهای رسایل مورد بحث است.
دوره ۱۴، شماره ۵۷ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
در این مقاله، در هم تنیدگی اوصاف طبیعت و احوال اجتماع در برخی از اشعار مهدی اخوان ثالث با نگاهی بر تحلیل گفتمان انتقادی و براساس مربع ایدئولوژیک وَن دایک بررسی شده است. اشعار اخوان براساس عوامل گفتمان مدار سرودههایش، تحلیل، و نشان داده شده است که چگونه اخوان عیبهای(دیگری) را برجسته و خطای(خودی) را فرو میکاهد و همچنین به توصیف و رفع تأکید از اطلاعات حاوی نکات منفی دربارۀ ما (خودی) و توصیف و رفع تأکید از اطلاعات حاوی نکات مثبت دربارۀ آنها (دیگری) میپردازد. این چهار اصل در نظریۀ ون دایک به«مربع ایدئولوژیک» معروف شده است. از جمله اهدافی که در این نوشتار دنبال میشود این است که دیدگاههای اجتماعی و ایدئولوژیک اخوان در قالب بیان هنری با تحلیل انتقادی اشعار وی، بهتر شناخته شود. همچنین با درنظرگرفتن نظریۀ تحلیل گفتمان انتقادی، شگردهای هنری اخوان و پیوند شعر او با اجتماع شناسانده شده، و معلوم شد چگونه اخوان با به کارگیری عناصر و پدیدههای طبیعت به شکل نمادین به زیبایی، وضعیّت جامعۀ خود را ترسیم کرده است. روش این پژوهش، توصیفی - تحلیلی است و دادههای پژوهش با استفاده از شیوۀ تحلیل محتوا و شیوۀ کتابخانهای و سندکاوی، بررسی شده است. از جمله نتایج این پژوهش، این است که، هدف اخوان از توصیفات طبیعی مانند شاعران گذشته صرفاً وصف طبیعت نیست، در وَرایِ توصیفات، واقعیتهای نهفتهای است که با نظریۀ تحلیل گفتمان انتقادی توضیح داده میشود.