جستجو در مقالات منتشر شده
۲ نتیجه برای بی جن خان
دوره ۶، شماره ۷ - ( شماره ۷ (پیاپی ۲۸)- ۱۳۹۴ )
چکیده
بنا بر اصل غنای واژگانی در نظریه بهینگی، محدودیتی بر درونداد وجود ندارد و تنوع زبانی در این نظریه به شکل تفاوت در ترتیب بین محدودیتها تعریف میشود. این مقاله میکوشد با در نظر داشتن این فرضیه که صورت فعلی گویش سورانی در گذر زمان دچار تغییرات کمتری نسبت به صورتهای فعلی گویشهای اردلانی و کلهری شده است، آن را بهعنوان صورت اولیه در نظر گرفته و در چارچوب نظریه بهینگی، نمونهای از تنوع بین این سه گویش را به شکل تفاوت در ترتیب محدودیتها نشان دهد. بدین منظور، پس از مصاحبه با ده گویشور سورانی، ده گویشور اردلانی و ده گویشور کلهری و به دست آوردن پیکره صوتی، گونه سورانی بهعنوان درونداد برای تابلوهای محدودیتی مختلف در نظر گرفته شد و با توجه به ترتیبی که از محدودیتهای گویشهای اردلانی و کلهری به دست آمد، دلیل تنوع موجود مشخص شد. دلیل این تنوع، ترتیب تسلط محدودیتهای نشانداری بیشتر در کلهری و سپس در اردلانی نسبت به سورانی است.
دوره ۱۱، شماره ۶ - ( بهمن و اسفند ۱۳۹۹ )
چکیده
در این مقاله تلفظ کلمات قرآنی در جایگاه وقف بررسی، توصیف و تبیین میشود. تعمیم توصیفی دادهها نشان میدهد که در تلفظ کلمات نکرۀ فاعلی و اضافی، تکواژ نکره و واکههای افراشتۀ کوتاه نشانگرِ حالت فاعلی (/u/) و اضافی (/i/) حذف میشوند، و آغازۀ هجای محذوف به هجای پیشین منضم و یک مورا به پایانۀ آن افزوده میشود و آن را سنگین یا فوقسنگین میکند. اما در تلفظ کلمات نکرۀ مفعولی پس از حذف تکواژ نکره، مورای شناور آن به واکۀ افتادۀ نشانگرِ حالت مفعولی (/a/) گسترده و واکۀ افتاده کشیده میشود. رسایی بالای این واکه در مقایسه با سایر واکههای افراشته میتواند دلیل مقاومت آن در برابر حذف باشد. در تلفظ اسمهای مؤنث، تکواژهای سهگانۀ حالت و تکواژ نکره حذف میشوند. سپس بهدنبال حذف مشخصههای فوقحنجرهای و ابقای مشخصۀ
حنجرهای، واج /t/ به [h] تبدیل میشود. هدف اصلی این مقاله، صورتبندی الگوی واجی کلمات قرآنی در محل وقف است. روش تحقیق از نوع توصیفی و تبیینی است. بر این اساس، قواعد واجی قرآنی اجازۀ ظهور هجای سبک در جایگاه وقف را نمیدهند و بهجای آن، هجای سنگین و فوقسنگین از طریق فرایندهای حذف و کشش جبرانی در جایگاه وقف ظاهر میشوند.