۳۱ نتیجه برای بهشتی
دوره ۲، شماره ۶ - ( تابستان ۱۳۸۸ )
چکیده
میان هرمنوتیک فلسفی و نظریه ادبی، به ویژه نظریه های معطوف به خواننده پیوندی ضروری وجود دارد. این پیوند در رویکرد پدیدارشناسانه هرمنوتیک فلسفی و تبار پدیدارشناسانه این نظریه ها ریشه دارد. از این منظر، هرمنوتیک فلسفی، درواقع فلسفه ای هستی شناسانه در باب تفسیر متن است. وجه فلسفی هرمنوتیک فلسفی در «وجودی بودن» آن است و وجودی که گادامر و ریکور از آن می گویند، وجودی تفسیرشده است؛ به این اعتبار، تفسیر متن (حلقه رابط میان هرمنوتیک فلسفی و نظریه ادبی) در محور اندیشه هرمنوتیکی گادامر و ریکور قرار دارد. تفاوت در رویکردهای دو نمایند ه هرمنوتیک فلسفی به متن و تفسیر، تابعی است از تفاوت در دو راهی که هر یک از آن ها برای رسیدن به وجود در پیش گرفته اند. مهم ترین وجه تمایز، توجه ریکور به جنبه معرفت شناسانه و تأکید گادامر بر هستی شناسی ای مستقیم در روند تفسیر است. این تفاوت اصلی منشأ چهار تفاوت جزئی تر است: «زمانمندی»، «زبانمندی»، «ویژگی دیالکتیکی» و «عینیت گرایی». در این مقاله، پس از بحث در نحوه رابطه هرمنوتیک فلسفی و نظریه ادبی، آرای گادامر و ریکور در باب متن بررسی می شود. ابتدا مفهوم متن در نظر هر یک جست وجو می شود، سپس با تمرکز بر چهار محور تفاوت ذکرشده، رویکرد تفسیری آن ها به متن با یکدیگر مقایسه، و در پایان، مباحث جمع بندی می شود.
دوره ۳، شماره ۱ - ( ۹- )
چکیده
یکی از کارهای مهم در مراحل اولیه طراحی سیستم های حمل و نقل سریع السیر یا "مترو" تخصیص سیگنالها و نقاط کنترل می باشد. این تخصیص به گونه ای است که یک فاصله زمانی معین بین (حرکت) قطارها قابل حصول باشد ضمن اینکه بالاترین سطح ایمنی حفظ و در عین حال مقدار تجهیزات سیگنالینگ مورد نیاز حداقل گردد.
سیستمهای کنترل و سیگنالینگ متداول بر اساس اصول بلوک ثابت استوار است که در این روش مسیر به فواصل از پیش تعیین شده تقسیم می شود. یک قطار تنها زمانی مجاز به ورود به یک بلوک است که آن بلوک و معمولا بلوک بعد از آن خالی از قطار باشند. اما در روش بلوک متحرک، یک قطار می تواند با حفظ فاصله ایمنی تعریف شده به دنبال قطار جلویی حرکت کند.
در این مقاله کارایی دو سیستم سیگنالینگ فوق با توجه به پاسخ گذرای آنها مورد مقایسه قرار گرفته اند. یک سیمولاتور چند قطاره که برای اولین بار در دانشگاه بیرمنگام انگلستان طراحی گردیده است و بر اساس بلوک ثابت استوار بوده، برای کاربرد در روش بلوک متحرک توسعه یافته است. هر دو سیستم سیگنالینگ برای خط سیر سریع قطار در کشور سنگاپور پیاده سازی شده اند و نتایج شبیه سازی از نظر حرکت قطارها و کارایی گذرای سیستمها که شامل فاصله دو قطار و تاخیر در ایستگاه می باشد با رعایت محدودیتهای سرعت و ایمنی مقایسه شده اند. این نتایج بدست آمده نشان می دهند که در سیستم بلوک متحرک بهبود قابل توجهی از نظر کارایی گذرای سیستم حاصل می شود.
دوره ۳، شماره ۱ - ( ۹- )
چکیده
در این مقاله، آثار خطای مدلسازی و خطای زمان تاخیر در پیش بینی کننده اسمیت بررسی می شود. در سیستمهای حرکت از راه دور، به دلیل وجود فاصله بین سیستم فرمانده و فرمانبر، امکان بروز خطای مدلسازی همواره وجود دارد. در این مقاله پایداری سیستمهای حرکتی از راه دور در حضور خطای مدلسازی ارزیابی شده است. در بخش بعدی خطای زمان تاخیر در پیش بینی کننده اسمیت به دلیل استفاده از شبکه اینترنت به عنوان کانال انتقال در سیستمهای حرکت از راه دور و نامشخص بودن آن بررسی شده است. در این بخش به کمک قضیه ای موثر بودن پیش بینی کننده اسمیت در سیستمهای حرکت از راه دور حتی با وجود خطا، نشان داده شده است. در ادامه، ساختار جدیدی برای کنترل سیستمهای عمل از راه دور پیشنهاد شده است. در این ساختار جدید از یک فیلتر وفقی به منظور تعبین زمان تاخیر کانال انتقال برای استفاده در پیش بینی کننده اسمیت، استفاده شده است. روش ترکیبی متغیرهای موج و پیش بینی کننده اسمیت روشی کارا در کنترل سیستمهای حرکتی از راه دور است که در این مقاله با یک فیلتر وفقی ترکیب شده و ساختار جدیدی را به وجود آورده است. یکی از مشکلات اصلی سیستمهای حرکتی از راه دور، زمان تاخیر متغیر با زمان است که کاهش کارایی و حتی ناپایداری سیسم را در پی دارد. در این روش زمان تاخیر متغیر با زمان به صورت بیدرنگ اندازه گیری شده و در ساختار ترکیبی متغیرهای موج و پیش بینی کننده اسمیت به کار برده می شود. یه طوریکه با استفاده از این روش مشکل کارایی پایین سیستم برطرف شده است.
دوره ۳، شماره ۱۲ - ( تابستان و پاییز ۱۳۸۵ )
چکیده
پل ریکور، اندیشمند فرانسوی، در نظریه هرمنوتیک ادبی خود اولویت را به متن میدهد و در گروه متن محوران گنجانده میشود. وی در نظریه خود این سوال کلیدی را بررسی میکند که آیا متن ادبی دارای استقلال معناشناختی است یا خیر؟ از نظر وی متن از سه جنبه دارای استقلال معناشناختی است: ۱.از نیت نویسنده، ۲.از خواننده اولیه، ۳. اوضاع اجتماعی– تاریخی تولید متن. براساس این تفسیر، متن رشتهای از الفاظ دارای معناست و آگاهی، قصد و نیت صاحب سخن در شکلدهی معنای آن سهمی ندارد. معنای متن واقعیتی قائم به متن و مستقل از مؤلف و وضع تولید خود است که مفسر و خواننده متن آن را میفهمند. البته در باب استقلا معنایی متن نیز مناقشات زیادی تا به حال وجود داشته است که هر یک از مناقشات به جنبه خاصی از آن توجه کردهاند. یکی از این مناشقات موضوع مقاله حاضر است که قصد دارد هرمنوتیک ادبی متن محور ریکور را از منظر کاربرد آن برای تفسیر رمان سیاسی بنگرد. بنابراین در این مقاله مفاهیم سیاسی موجود در یک رمان سیاسی مهم هستند، مفاهیمی مثل قدرت، اقتدار، و... که میتوانند مدل متن محور ریکور را مدلی شکننده سازد، چرا که کار ریکور چارچوبی را برای تفسیر متون سیاسی، بهطور عام، و رمان سیاسی، به طور خاص، واسطه تمرکزش بر معنا (استقلال متن از نویسنده و شرایط تاریخی– اجتماعی) ارائه نمیدهد.
دوره ۴، شماره ۱ - ( ۶- )
چکیده
در این مقاله سعی بر آن است که با استفاده از مدلسازی به روش آشفتگی تکین، نوعی کنترل کننده H∞ غیرخطی برای کنترل وضعیت ماهواره هنگام انجام مانور با زاویه دوران بزرگ، طراحی شود. ابتدا معادله دیفرانسیل بیان کننده دینامیک ماهواره توصیف شده و با انتخاب مدل دینامیکی مناسب برای دینامیک عملگرها، مدل استاندارد آشفته تکین سیستم حلقه بسته را استخراج میکنیم. سپس این مدل را به شکل مناسب برای حل مساله H∞ تبدیل کرده و آنگاه پاسخ معادله HJI و قانون کنترل مناسب را پیدا میکنیم. در انتها شبیه سازیهایی را برای یک ماهواره نوعی ارایه خواهیم کرد.
دوره ۸، شماره ۱ - ( شماره ۱ (پیاپی ۳۶)- ۱۳۹۶ )
چکیده
یکی از مهمترین مباحث در زمینه آموزش، وجود اطمینان از کیفیت و اثرگذاری تدریس و مدرس است؛ ازاینرو، لازم است الگوها و ابزارهایی برای توصیف و سنجش آنها ایجاد شود. یکی از دروس آموزشی که فراگیران زیادی به آن علاقه دارند، زبان انگلیسی است؛ بنابراین، ایجاد ابزار سنجش و نیز ارائه الگویی مناسب برای توصیف کیفیت تدریس و اثربخشی در این حیطه امری ضروری است. تحقیق حاضر با هدف ارائه چنین ابزار و الگویی در دو مرحله کیفی و کمّی صورت پذیرفت که نتایج مرحله کیفی به ارائه یک الگو و نیز یک پرسشنامه جهت سنجش آن انجامید. نتایج مرحله کیفی نشان داد الگوی کیفیت مدرس از هفت عامل/ فاکتور اصلی تشکیل شده است: ۱. پیششرطهای تدریس؛ ۲. مهارتهای عملی کلاسی؛ ۳. مهارتهای اجتماعی- ارتباطی؛ ۴. سازماندهی و برنامهریزی آموزش؛ ۵. رشد حرفهای؛ ۶. مهارتهای مدیریت کلاس؛ ۷. مهارتهای کنترل یادگیری و رشد فراگیران. براساس این عوامل، یک پرسشنامه ۴۸سؤالی طراحی شد؛ سپس در مرحله کمّی، با استفاده از روش آماری تحلیل عاملی اکتشافی و تأییدی، اعتبار، پایایی و معناداری تمام عوامل و سؤالات سازنده آنها بررسی شد. براساس نتایج آماری بهدستآمده میتوان هم الگوی ارائهشده و هم پرسشنامه را قابل قبول و قابل استفاده دانست. پرسشنامه حاصل از این مطالعه میتواند در ارزیابی مدرسان و نیز کنترل کیفی آموزشگاههای زبان و نیز درصورت نیاز، در مدارس استفاده شود.
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( شماره ۳ پیاپی ۵۲- ۱۳۸۶ )
چکیده
مطالعه ارتباط ساخت سنی جمعیت با متغیرهای کلان اقتصادی و بررسی آثار آن در اقتصاد کشور موضوعی است که کمتر به آن پرداخته شده است. مطابق تئوری سیکل زندگی، گروههای سنی میانسال صاحبان پس انداز هستند و گروه های سنی جوان و سالخورده مصرف کننده و دارای فزونی مصرف بر پس انداز می باشند، همچنین تئوری فرایند فزایندگی تورم ویکسل که روی تصمیمهای پس انداز و سرمایهگذاری بنیان نهاده شده است، پیشبینی میکند که مازاد تقاضای حاصل از تفاوت نرخ بهره، مازاد تقاضای مصرف ایجاد میکند و این امر با ایجاد فشار تقاضا منجر به فرایند تورم زایی خواهد شد. این تحقیق اسنادی ـ تجربی است و با تلفیق دو نظریه فوق درصدد است تا اثرگذاری توزیع سنی جمعیت روی تورم را در کشور با استفاده از تخمین به روش OLS بررسی کند. یافتههای تحقیق حاکی از آن است که گروههای سنی مصرف کننده (۰-۱۴) ساله، (۱۵-۲۹) ساله و بالای ۶۴ سال دارای اثر مثبت معنادار روی تورم و گروههای سنی پس انداز کننده (۳۰-۴۴) ساله و (۴۵-۶۴) ساله دارای اثر منفی معنادار روی تورم میباشند. همچنین اعمال سیاست تحدید جمعیت بعد از سال ۱۳۶۸ روی تورم اثر منفی معنادار دارد.
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۱۰- )
چکیده
در این مقاله، روش جدید نظارت فرآیند به منظور کاهش نرخ خطای نوع اول و دوم در فاز نظارت پیشنهاد شده است. ابتدا، روش پیشنهاد شده از یک ماتریس افزوده برای اعمال دینامیک فرآیند استفاده می کند. سپس تبدیل آنالیز مؤلفه مستقل (ICA) به ماتریس داده ها اعمال شده است و حذف داده های برون هشته براساس الگوریتم فاکتور برون هشته محلی (LOF) صورت گرفته است. سرانجام حد کنترلی براساس مقادیر داده های تمیز به دست آمده است. در فاز نظارت، اگر مقادیر LOF هر نمونه از حد کنترلی تجاوز کند، عیب اتفاق افتاده است. در غیر این صورت داه نرمال است. روش پیشنهاد شده برای آشکارسازی عیب به هر دو فرآیند دینامیک ساده چند متغیره و فرآیند تنسی ایسمن (TE) اعمال شده است. در هر دو فرآیند، نرخ خطای نوع اول و دوم با در نظر گرفتن دینامیک فرآیند و اعمال الگوریتم LOF کاهش یافته است. نتایج به وضوح عملکرد بهتر روش پیشنهاد شده را در مقایسه با روش های مرتبط نشان می دهد.
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۱۱-۱۳۸۳ )
چکیده
امروزه مباحثی در خصوص به رسمیت شناختن گوناگونی فرهنگی پرسش بنیادینی را در نظریه سیاسی مطرح کرده است: فرایندهای تصمیمگیری سیاسی باید بر چه بنیانی استوار شوند تا بتوانند با تفاوتهای فرهنگی، بهعنوان خصلت ماندگار اجتماعات معاصر، سازگار باشند؟
هدف این مقاله ارزشیابی کاربرد گفتگو در این فرایندهاست. بخش نخست این مقاله به بحث درباره ماهیت و منشا گوناگونی فرهنگی اختصاص دارد. اینکه گوناگونی فرهنگی چگونه به پیدایش مسایلی در خصوص نظریه سیاسی منجر میشود، حایز اهمیت است که در بخش دوم مقاله مورد بررسی قرار میگیرد. بخش سوم معطوف به ارزیابی راههایی است که در آن گفتگو میتواند بهعنوان وسیلهای برای این هدف به خدمت گرفته شود. در این بخش، بویژه بحث جالب توجه برندا دروین و دیوید جی. شافر مطرح خواهد شد که هدف آن انتقال مفهوم گفتگو، به عنوان یک رشته از مشارکت کنندگان به فرایندهاست. در بخش نتیجهگیری بعضی از نتایج حاصله مورد بررسی قرار میگیرد.
دوره ۱۲، شماره ۴۷ - ( ۵-۱۳۹۴ )
چکیده
چکیده آرد گندم دارای پروتئین های متعددی است که مهمترین آن گلوتن می باشد و در هنگام تشکیل خمیر و تهیه نان این پروتئین اهمیت بسیاری پیدا می کند. لذا استفاده از ترکیبات مختلف جهت بهبود فعالیت این پروتئین همچنین غنی سازی آرد مورد توجه است. در این تحقیق تأثیر افزودن ایزوله پروتئین نخود در محدوده۳ تا ۷ گرم و اسید آسکوربیک در محدوده ۰۵/۰ تا ۱۵/۰ درصد بر مقاومت و کشش پذیری گلوتن با استفاده از روش سطح پاسخ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد افزایش غلظت پروتئین نخود و اسید آسکوربیک تاثیر معنی داری بر پارامترهای فارینوگرافی و بافت سنجی خمیر(کشش خمیر) داشت(p<۰,۰۱). نتایج بهینه سازی آزمون های رئولوژی خمیر نشان داد که برای ۳ گرم ایزوله پروتئین نخود و ۱۵/۰ درصد اسید آسکوربیک؛ میزان جذب آب ۷/۵۷ درصد، زمان توسعه خمیر ۸/۲ دقیقه، مقاومت ۶ دقیقه، درجه شل شدن ۵۸ واحد فارینوگراف، عدد کیفی فارینوگرافی۳/۹۱، سفتی خمیر(مساحت زیر منحنی) ۳/۳ نیوتن بر میلیمتر، مقاومت ماکزیمم ۰۲/۰ نیوتن و کشش خمیر ۹/۲۲ میلیمتر بود. بنابراین از این پروتئین در تضعیف گلوتن آردهای قوی جهت تولید بیسکوئیت استفاده گردد.
دوره ۱۳، شماره ۵۴ - ( ۵-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده پسته بعنوان یک کالای ارزشمند نقش مهمی در صادرات غیر نفتی کشور ایران را ایفا میکند. نحوه خشک کردن تاثیر قابل توجهی بر کیفیت نهایی محصول خشک شده دارد. روشهای خشک کردن پسته متفاوت هستند ولی همواره نیاز به روشی سریع، بهداشتی و مطمئن احساس میشود. در این تحقیق اثر پارامترهای دما در سه سطح ۴۰، ۵۰ و °C۶۰ و سرعت چرخش در سه سطح ۵، ۱۰ و ۱۵ دور در دقیقه بر درصد کاهش زمان خشک شدن یک رقم پسته متداول ایرانی (کله قوچی) در خشک کن چرخشی هوشمند تحت خلاء بررسی شد. این خشک کن شامل یک استوانه دوار است که در محیط خلاء و با به کارگیری یک گرم کن دوقلوی برقی فرآیند خشک کردن پسته را انجام می دهد. در این راستا منحنیهای سینتیک خشک شدن تعیین و داده های آزمایش با استفاده از نرم افزار SPSS ۱۹ تجزیه و تحلیل آماری شد. بر اساس نتایج به دست آمده، دما و سرعت چرخش تاثیر معنیداری بر مدت زمان خشک شدن داشته است. کمترین زمان خشک شدن در دمای °C۶۰ و سرعت دورانی rpm۱۵ همزن معادل با ۱۸۵ دقیقه و بیشترین زمان در دمای °C۴۰ و سرعت دورانی rpm۵ معادل با ۳۲۵ دقیقه بوده است. افزایش دما باعث افزایش سرعت خشک شدن در سطح معنی داری ۱% شده است، بطوریکه افزایش دما از ۴۰ به °C۵۰ باعث کاهش ۲۵% و افزایش دما از ۴۰ به °C۶۰ باعث کاهش ۳۹% زمان خشک شدن میشود.
دوره ۱۳، شماره ۵۶ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده تنوع و فراوانی ویژگی های کیفی محصولات کشاورزی، مهمترین دلیل توسعه انواع روشهای غیر مخرب بوده است. ماشین بینایی و هوش مصنوعی تکنیک های قدرتمندی در تشخیص بسیاری از خصوصیات فیزیکی، مکانیکی و شیمیایی محصولات کشاورزی می باشند. قبل از صادرات معمولا میوه ها از نظر شکل، حجم و وزن درجه بندی می شوند. درجه بندی یک میوه از نظر مزه(ترشی یا شیرینی) به صورت غیر مخرب در امر بازارپسندی و قدرت انتخاب و نحوه کاربرد آن تاثیر بسزایی دارد. در این تحقیق با استفاده از ترکیب تکنیک ماشین بینایی و هوش مصنوعی، مزه پرتقال تامسون تعیین شده است. یک دوربین دیجیتال مدار بسته در یک محفظه ویژه تعبیه شده بود که تحت ارتفاع و نور خاص از نمونه ها بطور عمودی عکس می گرفت. همچنین الگوریتمی(برنامه ای) مبتنی بر هوش مصنوعی برای تشخیص مزه پرتقال تامسون از روی خواص ظاهری در نرم افزار متلب تدوین گردید. نتایج نشان داد که تعیین مزه رقم تامسون با استفاده از دو روش فازی-عصبی و عصبی-ژنتیک به ترتیب با دقت های ۶۷/۹۶ و ۹۰ درصد، به صورت غیر مخرب امکان پذیر است.
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( ۴- )
چکیده
مقوله «الیناسیون» یکی از مباحث کلیدی اندیشه شریعتی است. او با این مفهوم، مسائل انسان امروز را تجزیه و تحلیل میکند. از نظر وی در «از خود بیگانگی» انسان «دیگری» را «خود» احساس میکند و آگاهی به خویش را از دست میدهد و دچار نوعی «خود آگاهی کاذب» میشود.
از خود بیگانگی همان از دست رفتن «وجود حقیقی و فطری» و «خویشتن اجتماعی» است. او، هر آنچه که انسان را از ویژگیهای انسانیاش (که تعریف خاصی از آن دارد) دور کند عامل «الینه» کنندگی میداند. از نظر شریعتی عقلانیت ابزاری، بوروکراسی و ماشینیسم انسان را در قرن بیستم از خود بیگانه کردهاند و از این منظر آنها را نقد میکند. ولی اینها را مشکل ما نمیداند بلکه معتقد است درد ما بیماشینی است و اگر زمانی که آن را نداریم از آن بنالیم معلوم میشود که دردهای دیگری را احساس میکنیم. او، انسانها را زاده تاریخ و محیط فرهنگیشان میداند و تا زمانی «خودشان» هستند که فرهنگ و مذهب و دردهای خویش را داشته باشند. اما امپریالیسم فرهنگی با تحریف تاریخ و فرهنگ ومذهب مردمان دنیای سوم آنها را از خود بیگانه کرد و آنها دچار «خودآگاهی کاذب» شدند. ازنظر او، چاره کار، در ارائه یک راه حل عمومی و بزرگ نیست، بلکه قبل از هر کاری باید به «خود» برگردیم و از «بیگانگی با خود» رهایی یابیم.
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( پاییز ۱۴۰۲ )
چکیده
SH-SY۵Y رده سلولی نوروبلاستوما است که به عنوان مدلی از سرطان و اختلالات نورودژنراتیو در مطالعات عصبی-تجربی استفاده می شود. یکی از عوامل ایجاد بیماری نقص در مسیر آپوپتوز میباشد. اختلال در پروتئینهای آپوپتوزی بر فرایند درمان و پاسخ به دارو تاثیر دارد. در سلولهای عصبی به دلیل بیان بالای پروتئینهای مهارکننده آپوپتوز، اثرپذیری داروها چندان نیست. درمان ترکیبی یکی از روشهای درمان در حال توسعه است. هدف از این پژوهش، ارزیابی اثرپذیری داروی دوکسوروبیسین بر آپوپتوز در سلول SH-SY۵Y در شرایط بیان بالای کاسپاز۹ است. کاسپاز۹ آنزیم کلیدی و پیش برنده آپوپتوز داخلی است. ابتدا با MTT سطح زندهمانی سلول تحت تاثیر غلظتهای مختلف دارو بدست آمد. سپس در سلول ژن کاسپاز۹ ترانسفکت شد و تحت تاثیر غلظت کمتر از IC۵۰ دارو قرار گرفت و با روشهای مختلف، سطح انرژی و مرگ سلول بررسی شد. نتایج حاصل از سنجش ATP نشان داد با افزایش بیان کاسپاز۹ در حضور دارو، سطح ATP کاهش مییابد. فعالیت کاسپاز۳/۷ که شاخصی از مرگ سلول است بیانگر افزایش مرگ طی اثر دارو بر سلول دریافت کننده کاسپاز است. نشر حاصل از رنگآمیزی پروپیدیوم به هوخست نشان داد بیان کاسپاز۹ در ترکیب با دارو موجب القای بیشتر مرگ خواهد شد برای اطمینان از سطوح بیانی پروتئین القاکننده مرگ سلولی، با وسترن بلات مقدار پروتئین کاسپاز۳ بررسی شد که افزایش معناداری در حالت ترکیب کاسپاز۹ و دارو نشان داد. یافتههای این پژوهش نشان داد القای بیان کاسپاز۹ تاثیر دارو را تشدید می کند و درمان ترکیبی ممکن است بر پاسخ پذیری بیماری های نورونی موثر باشد.
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۰ )
چکیده
تجربه تهیه برنامه های توسعه منطقه ای و میزان تحقّق و انعطاف پذیری آن ها در دهه های اخیر، باعث سلب اعتماد مدیران و برنامه ریزان از روش های برنامه ریزی مبتنی بر پیش بینی و تحلیل روندها شد. با پیشرفت های علمی و ظهور علم جدید آینده پژوهی و آینده نگاری، محققان برنامه ریزی سعی کردند از قابلیت های این علم در توسعه فنون برنامه ریزی استفاده کنند؛ که به این ترتیب به تدریج با استفاده گسترده از آن ها، روش ها و فنون آینده نگاری وارد بطن فعالیت های برنامه ریزی شد. یکی از این روش ها، تحلیل عوامل کلیدی و شناسایی پیشران های توسعه است. در این روش به جای برنامه ریزی برای توسعه بلوکی تمام عناصر و عوامل دخیل در واحد برنامه ریزی، سعی می شود عوامل کلیدی و پیشران های اصلی توسعه شناسایی شود؛ سپس با مدیریت آن عناصر و عوامل اصلی و با طراحی سناریوهای ممکن در آینده، چارچوب برنامه ریزی و سیاست گذاری انعطاف پذیری متناسب با شرایط منطقه برنامه ریزی ارائه شود. این مقاله سعی دارد ضمن ارائه الگویی برای شناسایی عوامل کلیدی مؤثر بر روند توسعه در مقیاس منطقه ای، زمینه تهیه سناریوهای ممکن و محتمل در ده سال آینده استان آذربایجان شرقی را فراهم کند. داده های این مقاله شامل ۷۶ عامل است که با روش دلفی از کارشناسان توسعه استان جمع آوری و با نرم افزار میک مک تحلیل شده است و سر انجام سیزده عامل به عنوان عوامل کلیدی و پیشران توسعه، شناسایی و وضعیت احتمالی آن ها در ده سال آینده جهت تهیه سناریوها تدوین شده است.
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۱ )
چکیده
هدف: لیشمانیوز یکی از مهمترین عوامل میرایی و ناخوشی در چندین کشور و از معضلات مهم مناطق اندمیک از جمله ایران است. در درمان لیشمانیوز همواره اهدافی همچون به حداقل رساندن دوره بیماری و باقی نگذاشتن اثری از جوشگاه در محل ایجاد زخم مد نظر بوده است. آرتمیزینین و مشتقات آن از مهمترین داروهای ضد مالاریایی است. یکی از مشتقات آرتمیزینین، آرتمتر است. دانشمندان بر این باورند که عمل قدرتمند آرتمتر علیه انگلها به دلیل حضور پل اندوپراکسید است. با توجه به مشکلات روشهای درمانی لیشمانیوز در این تحقیق اثر داروی آرتمتر در درمان لیشمانیا ماژور در شرایط آزمایشگاهی مطالعه شد. مواد و روشها: پس از تکثیر انگل در محیط اختصاصی NNN و RPMI میزان کشندگی و توقف رشد و تکثیر پروماستیگوتها توسط داروی آرتمتر با غلظتهای مختلف ۵ و ۱۰ و ۲۵ و ۵۰ و ۱۰۰ میکروگرم بر میلیلیتر و همچنین مرگ برنامهریزی شده سلولها به وسیله فلوسایتومتری و DNA Ladder ارزیابی شد. نتایج: براساس نتایج بهدست آمده، غلظت مهارکنندگی آرتمتر (IC۵۰)، ۲۵ میکروگرم بر میلیلیتر شد. میزان مرگ برنامهریزی شده پروماستیگوت به وسیله استفاده از غلظت ۲۵ میکروگرم بر میلیلیتر آرتمتر با روش فلوسایتومتری ۲۸/۴۲ درصد شد. نتایج تکه تکه شدن DNA سلولهای پروماستیگوت انگل لیشمانیا ماژور در مواجه با آرتمتر نشان داد که مواجه پروماستیگوتها با غلظت ۲۵ میکروگرم در میلیلیتر موجب قطعه قطعه شدن DNA میشود. نتیجهگیری: با استفاده از فناوریهای مختلف فلوسایتومتری و DNA Ladder اثر داروی آرتمتر بر مرگ سلولی سویه ایرانی لیشمانیا ماژور اثبات شد.
دوره ۱۵، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۴ )
چکیده
در این مقاله، فیلتر کالمن توسعهیافته و کنترلگر غیرخطی وابسته به مدل تحت شبکه با استفاده از اصل جداسازی برای زیرسیستم تعیین و کنترل وضعیت ماهواره مدار پایین زمین طراحی شده است. در این راستا، با توجه به روند توسعه ماهوارهها، معماری زیرسیستم تعیین و کنترل وضعیت برای کلاس وسیعی از ماهوارههای مدار پایین زمین جهت پایدارسازی و حصول اهداف مأموریتی همچون تعیین وضعیت و نشانهروی دقیق پیشنهاد شده است. این معماری، بصورت سیستم کنترلی تحت شبکه جهت برقراری اتصال و ارتباط بین اجزاء کنترلی شامل حسگرها، عملگرها و بورد پردازنده و همچنین به اشتراک گذاشتن داده با سایر زیرسیستمها در نظر گرفته شده است. سپس، با مدلسازی تمامی اجزاء سیستم و لحاظ نمودن اثرات ناشی از شبکه بصورت اغتشاش کراندار، سیستم کنترل برای جبران آنها طراحی شده است. بدین منظور، الگوریتهای تخمین و کنترل وضعیت شامل فیلتر کالمن توسعهیافته و کنترلگر غیرخطی وابسته به مدل بگونهای طراحی شدهاند تا ضمن دستیابی به عملکرد مطلوب سیستم، پایداری هر یک از آنها تضمین گردد. در ادامه، مدل غیرخطی دینامیک ماهواره بر حسب پارامترهای کواترنیون و سرعتهای زاویهای ارائه شده و با بیان قضیه اصل جداسازی غیرخطی برای طراحی رؤیتگر و کنترلگر، شرایط همگرایی و پایداری نمایی براساس مدل خطی ماهواره استخراج شده است. اثبات قضیه نشان میدهد که سیستم حلقه بسته بطور پیوسته وضعیت ماهواره را در محدوده دقت تعیین شده حفظ مینماید. در نهایت، نتایج شبیهسازی حاصل از اعمال رؤیتگر و کنترلگر طراحی شده بر روی یک ماهواره فعال در مدار، کارآیی طراحی صورت گرفته را به خوبی نشان میدهد.
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده
تامین شکلپذیری زیاد موجب کاهش سختی سازه و افزایش تغییرشکلهای جانبی و متعاقب آن آسیب به اجزای غیرسازهای می-شود. هر چند افزایش مقاطع قاب خمشی فولادی سختی سازه را افزایش میدهد ولی اقتصادی نخواهد بود. بدین منظور ترکیب قاب خمشی و دیوار برشی بتنی می تواند یک راه حل جهت افزایش سختی باشد. اما در سازههای کوتاه استفاده از این سیستم ترکیبی باعث کاهش شکلپذیری و استهلاک انرژی در زلزلههای متوسط تا قوی میگردد. استفاده از درزهای قائم در دیوار بتنی کوتاه و متوسط این نقص را بهبود میبخشد. این درزها رفتار برشی دیوار بتنی را به رفتار خمشی شکلپذیر تعدادی اجزاء ستونی تبدیل نموده و میتوانند شکلپذیری را افزایش دهند. عدم درج ضریب رفتار در آییننامههای طراحی لرزهای از چالشهای استفاده از این سیستم نوظهور میباشد. بیان چند سطحی ضریب رفتار و استخراج آن با توجه به میزان تقاضای زلزله و میزان آسیب قابل قبول به عنوان سطوح عملکردی مورد انتظار از نوآوری های این مطالعه میباشد.
در این تحقیق ضرایب رفتار طلب و ظرفیت قاب خمشی فولادی با دیوار برشی بتنی درزدار و بدوندرز در ارتفاع ۵ و ۱۰ طبقه با کمک تحلیل بارافزون و تحلیل دینامیکی افزایشی، محاسبه شدهاند. بررسی نتایج نشان داد، اگرچه سختی اولیه ارتجاعی در سازه ترکیبی قاب خمشی و دیوار برشی بتنی درزدار و بدوندرز اختلاف چندانی ندارد، اما به علت تغییر رفتار دیوار بتنی از برشی به ستونکهای خمشی جذب انرژی بیشتر و لذا ضریب رفتار بزرگتر و شکلپذیری بیشتری را برای نوع با درز به ارمغان میآورد.
دوره ۱۷، شماره ۶ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
به علت غلبه مود پیچشی بر مود انتقالی بر اساس نتایج تحلیل مقادیر ویژه بر روی مدلهای سازهای قالب تونلی، کاربرد این سیستم با پلان نامنظم توسط متولیان تهیه استانداردها چون مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن ایران غیر مجاز اعلام شده و این در حالی است که هیچ اطلاعاتی در خصوص رفتار لرزهای سازههای بتنی قالبتونلی با پلان نامنظم از زلزلههای گذشته موجود نیست. ضرورت منظم بودن سازههای بتنی قالبتونلی در پلان و ارتفاع، علیرغم مزایایی چون تسریع روند ساخت و تضمین کیفیت بالاتر، محدودیتهای زیادی از نظر طراحی معماری بدنبال دارد که از مشکلات اساسی کاربرد این سیستم سازهای در مناطق شهری است. در این مطالعه، رفتار لرزهای سازههای قالبتونلی۵ و۱۰ طبقه با پلان نامنظم که بر اساس آییننامههای موجود طراحی شدهاند در محدوده تغییرشکلهای غیرخطی مورد بررسی قرار گرفته و سطح عملکرد این سازهها، در سطح خطر طرحی آییننامه ایران، با استفاده از تحلیلهای تاریخچه زمانی و بارافزون و با تحریک مدلها در دو راستای طولی و عرضی پلان به صورت همزمان، تعیین شده است. نتایج حاکی از عملکرد لرزهای مناسب این سازهها علیرغم وجود نامنظمی در آنهاست. هر دو سازه در زلزله طرح در سطح عملکردی قابلیت استفاده بیوقفه قرار گرفتند. به نظر میرسد که بند پنجم از ضوابط ابلاغی از سوی مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن ایران در خصوص طرح و اجرای سازههای قالبتونلی که بر منظم بودن در پلان تاکید میکند، حداقل برای سازههای مورد مطالعه سختگیرانه است.
دوره ۱۷، شماره ۱۰۰ - ( خرداد ۱۳۹۹ )
چکیده
خشک کردن یکی از روشهای نگهداری میوه خرمالو میباشد. در این پژوهش جهت افزایش زمان ماندگاری خرمالو و تولید محصولی با کیفیت بالا، از خشککن فروسرخ استفاده و سینتیک انتقال جرم، دانسیته، آبگیری مجدد و رنگ نمونهها اندازهگیری شد. نتایج نشانداد که توان لامپ پرتودهی و فاصله لامپ از نمونه تأثیر معنیداری بر سینتیک افت رطوبت و زمان خشک کردن دارند (۰۵/۰P<). با افزایش توان پرتودهی و همچنین کاهش فاصله نمونهها از منبع پرتودهی، زمان خشک کردن کاهش یافت. میانگین چگالی و آبگیری مجدد برای نمونههای خشکشده در ساملنه فروسرخ به ترتیب برابر kg/m۳ ۶۳۹؛ و ۲۷۰ درصد به دست آمد. میانگین تغییرات رنگ (ΔE) محاسبهشده برای توانهای ۲۰۰، ۳۰۰ و ۴۰۰ وات به ترتیب برابر با ۴۳/۱۴، ۰۹/۱۰ و ۰۴/۲۰ به دست آمد. نتایج مدلسازی به روش الگوریتم ژنتیک - شبکه عصبی مصنوعی نشانداد که ترکیب شبکه عصبی مصنوعی با الگوریتم ژنتیک نتیجه بهتری ارائه میکند و با ترکیب آنها سرعت تحلیل و دقت فرآیند مدلسازی افزایش مییابد. با استفاده از شبکهای با تعداد ۱۵ نرون در یک لایه پنهان و با استفاده از تابع فعالسازی تانژانت هیپربولیک و درصد دادههای مورد استفاده برای تربیت/ آزمون / ارزیابی برابر ۲۰/۲۰/۶۰ میتوان به خوبی سینتیک خشک کردن خرمالو را پیشگویی نمود.