جستجو در مقالات منتشر شده
۷ نتیجه برای برنا
دوره ۲۰، شماره ۱۴۲ - ( آذر ۱۴۰۲ )
چکیده
در پژوهش حاضر، عصاره هیدروالکلی پنیرباد (Withania somnifera) استخراج گردید و سپس محتوای فنول کل (به روش معرف فولین-سیوکالتو)، فلاونوئید کل (به روش رنگسنجی کلرید آلومینیوم)، فعالیت آنتیاکسیدانی (بر پایه روشهای مهار رادیکال آزاد DPPH و ABTS) و اثر ضدقارچی آن بر ریزوپوس استولونیفر، بوتریتیس سینرا، پنیسیلیوم اکسپانسوم و آلترناریا آلترناتا (قارچهای عامل فساد پس از برداشت میوه سیب و توت فرنگی) بر اساس روشهای دیسک دیفیوژن آگار، چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی تعیین گردید. میزان فنول و فلاونوئید کل عصاره پنیرباد به ترتیب برابر با mg GAE/g ۱۶/۵۳ و mg QE/g ۲۰/۲۸ بدست آمد. قدرت آنتیاکسیدانی عصاره هیدروالکلی بر حسب درصد مهار رادیکالهای آزاد DPPH و ABTS به ترتیب برابر با μg/ml ۸۰/۶۹ و ۱۵/۵۷ بود. نتایج فعالیت ضدقارچی بر اساس روشهای دیسک دیفیوژن آگار و چاهک آگار نشان داد که افزایش غلظت عصاره سبب افزایش معنیدار قطر هاله عدم رشد گردید. بوتریتیس سینرا و آلترناریا آلترناتا به ترتیب مقاومترین و حساسترین سویههای قارچی در برابر عصاره بودند. بطور کلی پنیسیلیوم اکسپانسوم و آلترناریا آلترناتا نسبت به ریزوپوس استولونیفر و بوتریتیس سینرا حساستر بودند، بطوریکه حداقل غلظت مهارکنندگی و کشندگی برای این گروه به ترتیب mg/ml ۱۶ و ۱۲۸ مشاهده گردید.
دوره ۲۰، شماره ۱۴۳ - ( دی ۱۴۰۲ )
چکیده
انگور میوهای بسیار فسادپذیر است که دارای عمر نگهداری کوتاهی میباشد. به دلیل افزایش سطح آگاهی مصرفکنندگان تمایل به استفاده از ترکیبات نگهدارنده طبیعی به جای آفتکشها و نگهدارندههای شیمیایی افزایش یافته است. اسانسهای گیاهی به دلیل ترکیبات مؤثره بالقوه از مناسبترین ترکیبات طبیعی مورد استفاده به شمار میآیند. از این رو، هدف از این پژوهش، شناسایی ترکیبات شیمایی اسانس رازیانه، تعیین میزان فنول و فلاونوئید آن، بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی و فعالیت ضد قارچی این اسانس بر آن بر تعدادی از کپکهای عامل فساد پس از برداشت میوه انگور بود. ترکیبات شناسایی شده در اسانس رازیانه شامل limonene، fenchone، p-allylanisole و anethole بود که در مجموع ۶۰/۹۷ درصد کل اسانس را تشکیل دادند. میزان فنول کل اسانس رازیانه برابر با ۲۹/۲۶ میلیگرم گالیک اسید در گرم اسانس و میزان فلاونوئید کل آن برابر ۲۳/۱۹ میلیگرم کوئرستین در گرم اسانس به دست آمد. خاصیت آنتــی اکــسیدانی اسانس این گیاه در روش مهــار رادیکالهـای آزاد DPPH، ABTS و رنگبری بتاکاروتن- لینولئیک اسید بـه ترتیـب ۵۶/۳۸، ۱۲/۴۲ و ۳۰/۳۰ درصد به دست آمد. همچنین در بررسی اثر ضد قارچی بر کپکهای عامل فساد مشخص گردید که اسانس رازیانه قادر به مهار و کنترل کپکهای ریزوپوس استولونیفر، آسپرژیلوس نایجر و بوتریتیس سینهرا میباشد. با توجه به ترکیبات ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی موجود در رازیانه، اسانس این گیاه میتواند به عنوان یک ترکیب با خاصیت عملگرایی در افزایش عمر نگهداری محصولات کشاورزی از جمله انگور مورد استفاده قرار گیرد.
دوره ۲۱، شماره ۱۵۴ - ( آذر ۱۴۰۳ )
چکیده
رشد پاتوژن های قارچی روی میوه انگور سبب افت کیفیت و کاهش ماندگاری آن میگردد. در این مطالعه، فعالیت ضد قارچی اسانس زنجبیل در برابر پاتوژنهای قارچی عامل فساد پس از برداشت میوه انگور مورد بررسی قرار گرفت. اسانس زنجبیل با استفاده از روش تقطیر با آب استخراج گردید و محتوای فنول کل، فلاونوئید کل، فعالیت آنتیاکسیدانی بر پایه مهار رادیکالهای آزاد DPPH و ABTS و فعالیت ضد قارچی آن در برابر سویههای آسپرژیلوس نایجر، ریزوپوس استولونیفر و بوتریتیس سینهرا بر اساس روشهای انتشار در دیسک، انتشار در چاهک، حداقل غلظت مهارکنندگی رشد و حداقل غلظت کشندگی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اسانس زنجبیل دارای mg GA/g ۸۰/۸۹ فنول کل و mg QE/g ۶۰/۳۸ فلاونوئید کل میباشد. فعالیت آنتیاکسیدانی آن در برابر رادیکالهای آزاد DPPH و ABTS به ترتیب برابر با ۴۵/۷۳ و ۵۳/۶۶ میکروگرم در میلیلیتر بود. نتایج فعالیت ضد قارچی نشان داد که آسپرژیلوس نایجر و بوتریتیس سینهرا به ترتیب حساسترین و مقاومترین سویههای قارچی نسبت به اسانس بودند و قطر هاله عدم رشد در روش انتشار در دیسک و انتشار در چاهک، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی برای سویه آسپرژیلوس نایجر به ترتیب برابر با ۹۰/۱۳ میلیمتر، ۵۰/۱۴ میلیمتر، ۸ میلیگرم در میلیلیتر و ۶۴ میلیگرم در میلیلیتر بود. بطور کلی، اسانس زنجبیل قابلیت استفاده بعنوان عامل آنتیاکسیدان و ضد میکروب جهت افزایش عمر نگهداری محصولات کشاورزی را دارا میباشد.
دوره ۲۱، شماره ۱۵۴ - ( آذر ۱۴۰۳ )
چکیده
با توجه به حساسیت میوه سیب به بسیاری از آفتها و بیماریها و حساسیت مصرفکنندگان به آفتکشهای سنتزی، استفاده از اسانسهای گیاهی جهت افزایش طول عمر محصولات مختلف باغبانی از جمله سیب افزایش یافته است. در این پژوهش میزان فنول کل، فلاونوئید کل و خاصیت آنتی اکسیدانی اسانس هل سبز مورد بررسی قرار گرفت. علاوه بر این، خاصیت ضد میکروبی این اسانس بر تعدادی از قارچهای عامل فساد و کپک زدگی پس از برداشت میوه سیب از جمله Penicillium expansum، Botrytis cinerea و Alternaria alternata مورد ارزیابی قرار گرفت. میزان فنول و فلاونوئید کل اسانس هل سبز به ترتیب برابر با ۶۰/۶۹ میلیگرم گالیک اسید در گرم اسانس و ۴۰/۲۷ میلیگرم کوئرستین در گرم اسانس بود. میزان خاصیت آنتی اکسیدانی اسانس هل سبز در روش مهار رادیکال آزاد DPPH و ABTS به ترتیب ۳۰/۵۷ و ۶۰/۶۳ درصد به دست آمد. در بررسی خاصیت ضد قارچی بیشترین قطر هاله عدم رشد در روش دیسک دیفیوژن و چاهک آگار در P. expansum مشاهده شد و حداقل غلظت مهارکنندگی برای قارچیهای P. expansum و B. cinerea برابر با ۸ میلیگرم در میلیلیتر و حداقل غلظت کشندگی در این قارچها برابر با ۶۴ میلیگرم در میلیلیتر بود. با توجه به خواص آنتی اکسیدانی و ضد قارچی بالای اسانس هل سبز، میتوان از آن به عنوان جایگزین مناسبی برای قارچکشهای سنتزی استفاده کرد.
دوره ۲۲، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۷ )
چکیده
در چند دهه اخیر تبدیل روستا به شهر بهعنوان یکی از ابعاد اساسی موثر بر شهرنشینی در ایران قابل مشاهده است و عوامل، فرایندها، الگوها و ملاکهای دخیل بر این امر و پیامدهای حاصل از آن بر تغییر شهرها و نظام شهری، توجهات زیادی را در میان پژوهشگران به خود جلب نمودهاست. گرچه روند تبدیل نقاط روستایی به شهر در تمام کشور با درجات متفاوتی از شدت و سرعت رخ دادهاست، با این حال این امر در برخی از نقاط کشور دارای اهمیت بیشتری برای مطالعه است که یکی از این مناطق استان گیلان میباشد. وجود اراضی مستعد کشاورزی، فشردگی سکونتگاههای شهری و روستایی در کنار یکدیگر، تراکم بالای جمعیت در پهنه سرزمین، در کنار نرخ بالای افزایش شمار شهرها طی چند دهه گذشته در منطقه مورد نظر، از جمله ویژگیهایی هستند که ضرورت این امر را روشن میسازند. هدف این مقاله تبیین و دستهبندی عوامل موثر بر تبدیل روستا به شهر در استان گیلان و تاثیرات آن بر تغییرات نظام شهری استان طی چند دهه اخیر است. از بعد ماهیت تحقیق، این پژوهش را میتوان از جمله پژوهشهای استقرایی-قیاسی دانست. روش به کار گرفتهشده در این پژوهش، روش توصیفی-ارزیابی و روش گردآوری دادهها بهصورت اسنادی و کتابخانهای است. مطالعه نظام شهری استان گیلان نشان میدهد از آنجاییکه در چند دهه اخیر، تعداد زیادی از شهرهای استان را شهرهای کمتر از ۵۰۰۰ نفر تشکیل دادهاند، پیدایش شهرهای کمجمعیت در استان اساسا تحت تأثیر سیاستها و تصمیمات دولتی بودهاست. نرخ شدید تبدیل روستا به شهر در چند دهه اخیر، خصوصا پس از انقلاب اسلامی در برابر رشد سریع شهر رشت بهعنوان کلانشهر منطقهای، سبب شده تا این دسته از شهرها نتوانند در سلسله مراتب نظام شهری جایگاه شایستهای برای خود فراهم کنند. بنابراین، تبدیل روستا به شهر به تعدیل نظام شهری منجر نشده و نیاز به تغییر در الگوهای برنامهریزی فضایی استان وجود دارد.
دوره ۲۲، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۷ )
چکیده
توفانهای تندری از مهمترین مخاطرات جوی هستند که همهساله باعث وارد آمدن خسارتهای مالی و جانی فراوان در اقصی نقاط جهان میشوند. بهمنظور سنجش و ارزیابی توفانهای تندری در استان خوزستان ابتدا آمار مربوط به ۱۲ ایستگاه سینوپتیک طی دورهی آماری ۱۳۹۲-۱۳۸۲ از سازمان هواشناسی استخراج و پس از آن برای کلیه ایستگاههای هواشناسی در سریهای سالانه و فصلی، آمارههای دو آزمون ناپارامتری من- کندال و شاخص سن محاسبه گردید. بررسی مقادیرمحاسبه شده نشان از آن دارد که در بین سری دادههای سالانه بهجز برای ایستگاه آبادان، بندر ماهشهر و هندیجان در سطوح اطمینان ۹۵ و ۹۹ درصد، بیشتر ایستگاههای مورد مطالعه روندی افزایشی و معنیدار را داشتهاند. یافتهها نشان داد که از نظر شدت و فراوانی بیشترین رویداد توفانهای تندری در مناطق شمال و شمال شرق استان و کمترین آن در مناطق جنوب غربی میباشد. همچنین بررسیها نشان میدهد که به دلیل نفوذ سامانههای بارانزا به منطقه رخداد توفانهای تندری در فصول زمستان و پاییز بیشترین مقدار را دارا میباشد. بررسی الگوهای سینوپتیک جوی نیز نشان داد که عامل ایجاد این پدیده در منطقه، نتیجهی تقویت و گسترش سامانههای کمفشار واقع در شرق دریای سرخ و عربستان است.
دوره ۲۲، شماره ۱۶۱ - ( تیر ۱۴۰۴ )
چکیده
این پژوهش به بررسی کارایی روشهای مختلف استخراج مواد مؤثره از گیاه چای ترش (Hibiscus sabdariffa)، با تمرکز بر تکنیک اسمز و بهکارگیری پیشتیمار فراصوت پرداخته است. چای ترش که به دلیل محتوای بالای آنتوسیانین، فلاونوئیدها و ترکیبات فنلی دارای خواص آنتیاکسیدانی، ضدباکتری و کاهنده فشار خون است، بهعنوان منبعی غنی از ترکیبات مفید دارویی و غذایی شناخته میشود. در این مطالعه، از کاسبرگهای تازه چای ترش برای استخراج استفاده شد و تأثیر غلظتهای مختلف محلولهای اسمزی و پیشتیمار فراصوت بر میزان استخراج ترکیبات مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است که ترکیب روش اسمز با پیشتیمار فراصوت و حلال اتانول به طور معنیداری بازدهی استخراج ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی را افزایش میدهد. بیشترین مقدار این ترکیبات در تیمار EO۵۰S، شامل محلول اسمزی ۵۰ درصد ساکارز و ۱۰ درصد اتانول به همراه فراصوت، به دست آمد. این روش به دلیل حفظ خواص آنتیاکسیدانی مواد استخراجشده، بهویژه در مقایسه با روشهای استخراج مرسوم، عملکرد بهتری نشان داد. همچنین، نتایج تجزیه به مولفههای اصلی نشان داد که روشهای EO۵۰S، EO۴۰S و O۴۰S از بیشترین بازدهی در استخراج مواد مؤثره گیاهی برخوردارند. در مجموع، یافتههای این تحقیق نشان میدهد که روش اسمز با ترکیب فراصوت روشی کارآمد و دوستدار محیطزیست برای استخراج مواد مؤثره چای ترش است و میتواند در صنایع دارویی و غذایی برای استخراج ترکیبات مفید گیاهان دارویی به کار گرفته شود.