جستجو در مقالات منتشر شده


۱۵ نتیجه برای برقی


دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۳ )
چکیده

طراحی سازه­ های مقاوم در برابر زلزله و کاهش خسارت ­های ناشی از آن، همواره مورد توجه بوده است. یکی از روش ­های کاهش ارتعاشات زلزله در قاب­های فولادی، استفاده از مهاربند کابلی است. همچنین، از روش­ های بهبود رفتار سازه در برابر بارهای لرزه ­ای، استفاده از میراگرها است. در این پژوهش، میراگر رئولوژی مغناطیسی و مهاربند کابلی به­ صورت همزمان به ­کار برده شده است. برای بررسی کارآیی سیستم پیشنهادی، چهار قاب فولادی بدون کابل و میراگر، فولادی با مهاربند کابلی، فولادی با میراگر رئولوژی مغناطیسی و فولادی با مهاربند کابلی به همراه میراگر رئولوژی مغناطیسی که دارای یک دهانه و دو دهانه است، انتخاب شده است. رفتار این قاب­ ها با فرض شرایط مختلف، تحت بار جانبی استاتیکی غیرخطی و بارهای لرزه ­ای در نرم ­افزار SAP۲۰۰۰ بررسی شده است. با بررسی نتایج به ­دست آمده از تحلیل استاتیکی غیرخطی حالت یک دهانه، نتیجه می ­شود که قاب فولادی با مهاربند کابلی و میراگر رئولوژی مغناطیسی، تغییرمکان جانبی قاب و اغلب تلاش ­های داخلی تیر و ستون را بیشتر از سایر قاب­ ها کاهش می­ دهد. با بررسی نتایج تحلیل دینامیکی تاریخچه ­زمانی حالت یک دهانه و دو دهانه، نتیجه می­ شود که سیستم پیشنهادی در اکثر زلزله­ های بررسی شده، تغییرمکان جانبی قاب و تلاش­ های داخلی تیر و ستون را بیشتر از سایر قاب ­ها کاهش می ­دهد. به عبارت دیگر، استفاده از مهاربند پیشنهادی، سبب بهبود عملکرد سازه در برابر بارهای جانبی می­ شود.
 

دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۳ )
چکیده

این مطالعه به بررسی عوامل کلان اقتصادی مؤثر بر شاخص قیمت سهام ایران در طی سال های ۱۹۹۰ الی ۲۰۲۰ اختصاص دارد. در این راستا، در این تحقیق از سه متد یادگیری ماشین جنگل تصادفی، رگرسیون خطی منظم و اطلاعات متقابل، استفاده شده است. این مدل‌ها به مدل‌های انتخاب ویژگی معروف ‎اند. مضافاً از رویکرد جوینتنس نیز برای مطالعه ارتباط میان متغیرهای توضیحی با یکدیگر استفاده شده است. نتایج دو مدل جنگل تصادفی و رگرسیون خطی منظم، یکدیگر را تأیید کردند و نشان دادند که از میان متغیرهای مورد مطالعه، متغیرهای نرخ ارز، توسعه مالی، تورم، رشد، باز بودن تجاری و نااطمینانی جهانی، از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند. همچنین نااطمینانی، تأثیر منفی و سایر متغیرهای اثرگذار، تأثیر مثبت بر شاخص قیمت سهام ایران داشته است. همچنین در این مطالعه، از روش اطلاعات متقابل برای بررسی تأثیرگذاری این متغیرها در دهه های مختلف استفاده شد. نتایج نشان داد که در سه دهه مورد بررسی، متغیرهای نرخ ارز، توسعه مالی و بیکاری بسیار مهم و تأثیرگذار بوده‌اند. این درحالی است که سایر متغیرها همچون نرخ بهره، ممکن است در دو دهه مهم بوده باشد؛ ولی در یکی از دهه ها، تأثیر به مراتب کمتری را داشته، و یا فقط در یک دهه خاص، مهم بوده است.


دوره ۸، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۷ )
چکیده

اغلب مباحث در خصوص نابرابری دستمزدها، بر اساس تئوری معروف هکشر- اوهلین و استاپلر – سامئلسون شکل گرفته است. طبق نظریه هکشر- اوهلین، اگر کشوری از وفور نسبی عامل تولیدی که با شدت بالایی در تولید کالایی مورد استفاده می گیرد برخوردار باشد، در آنصورت در تولید آن کالا دارای مزیت نسبی خواهد بود. تئوری استاپلر – سامئلسون نیز اشاره به اثرات آزادسازی تجاری روی توزیع درآمد بین عوامل تولید دارد. چنانچه با توجه به تئوری استاپلر – سامئلسون، افزایش در قیمت نسبی کالا سبب افزایش پاداش یا درآمد عامل تولیدی می گردد که با شدت بیشتری در تولید آن کالا بکار رفته و باعث کاهش پاداش عامل تولیدی می گردد که با شدت کمتری در تولید آن کالا بکار رفته است. در این مقاله با استفاده از مدل تعادل عمومی قابل محاسبه (CGE) و ماتریس حسابداری اجتماعی (SAM) سال ۱۳۸۰، اثر آزادسازی تجاری روی پاداش عوامل تولید و دستمزدهای نسبی از طریق اعمال سناریو های مختلف کاهش نرخ تعرفه در بسته نرم افزاری GAMS شبیه سازی گردیده است. نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که کاهش عمومی نرخ تعرفه کالاهای وارداتی منجر به کاهش روند افزایشی نابرابری دستمزدها می گردد. از طرفی با توجه به این که بخش کشاورزی در ایران نسبت به بخش صنایع غذایی، پوشاک و نساجی شدت پذیر از نیروی کار غیر ماهر می باشد، لذا در این مطالعه به منظور بررسی نابرابری دستمزدها به دنبال آزادسازی تجاری در بخش های مختلف - با توجه به ویژگی متفاوت آن بخش ها از لحاظ شدت پذیری نیروی کار ماهر و غیر ماهر - اثر کاهش نرخ تعرفه کالاهای کشاورزی و کالاهای صنایع غذایی، پوشاک و نساجی روی نابرابری دستمزدها مورد ارزیابی قرار گرفته است. بر اساس نتایج حاصل از این ارزیابی، کاهش نرخ تعرفه کالاهای مربوط به صنایع غذایی، پوشاک و نساجی سبب افزایش نابرابری دستمزدها و کاهش نرخ تعرفه کالاهای کشاورزی سبب کاهش نابراری دستمزدها گردیده است.

دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۹ )
چکیده

چکیده - انهدام برشی، یکی از علل خرابی ستون های بتن آرمه بر اثر بار زلزله و بارهای تناوبی است. در این تحقیق عوامل مختلف مؤثر در این نوع انهدام بررسی می شود. مدل های گوناگونی که توسط محققان و مؤسسات تحقیقاتی برای محاسبه کاهش مقاومت برشی مقاطع ستون ها ارائه شده، مطالعه شده و سپس مدل جدیدی ارائه می شود. این تحقیق بر اساس نتایج ۱۰۲ آزمایش بارگذاری تناوبی بر روی ستون هایی با مقطع دایره ای انجام شده است. این نتایج از بانک اطلاعاتی مؤسسه تحقیقاتی زلزل هشناسی پاسیفیک برداشت شده است. در مدل پیشنهادی ابتدا نوع انهدام ستون تعیین و سپس درصد کاهش مقاومت برشی آن با توجه به شکل پذیری ستون تخمین زده می شود.

دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۰ )
چکیده

ارزیابی خسارت اعضای باربر قبل از مقاوم سازی آن ها ضروری است. درصورتی که وضعیت خسارت دیدگی عضو به طور کمی با یک عدد بیان شود، این عدد، شاخص خسارت نامیده می شود. یکی ازمهم ترین شاخص های خسارت اعضا بتن آرمه ، مدل پارک-آنگ است. این مدل با استفاده از نتایج آزمایشگاهی روی تیرها و ستون های بتن آرمه با شکل های مختلف انهدام تدوین شده است. نتایج این مدل براساس اظهار تدوین کنندگان آن دارای عدم قطعیت قابل ملاحظه است . در این پژوهش با اس تفاده از تعداد قابل ملاحظه ای نتیجه ی آزمایشگاهی و با تمرکز بر ستون های بتن آرمه با نوع انهدام مشخص، دقت مدل پارک-آنگ در مورد PEER رفتار خمشی ستون های بتن آرمه افزایش داده شده است. نتایج آزمایشگاهی مورد استفاده از بانک اطلاعاتی موسسه پژوهشاتی گرفته شده است.

دوره ۱۳، شماره ۲ - ( بهار ۱۴۰۱ )
چکیده

هدف : شیمی درمانی یکی از روشهای مورد استفاده در درمان سرطان است. هدفمند نبودن این روش با عوارض جانبی بسیاری برای بیمار همراه است. استفاه از نانوحاملها از جمله نانولیپوزومها راهکار بسیار موثری در جهت هدفمند کردن شیمی درمانی است. در این مطالعه سامانه لیپوزومی حاوی دوکسوروبیسین با هدف اثرگذاری بر سلولهای سرطان ریه تهیه شد و مورد ارزیابی قرار گرفت.
مواد و روش :در این مطالعه آزمایشگاهی، دو سامانه لیپوزومی با استفاده از غلظتهای مختلفی از فسفاتیدیل کولین و کلسترول بروش آب­پوشانی لایه نازک تهیه شدند. سپس داروی دوکسوروبیسین در سامانه­ها بارگذاری گردید. در ادامه یکی از سامانه­ها بر اساس میزان بارگذاری دارو و الگوی رهایش دارو انتخاب گردید. در پایان سامانه منتخب حاوی دارو از منظر اندازه ذرات، پتانسیل زتا، شکل ظاهری وزیکول­های لیپوزومی و برهمکنش میان دارو و سامانه مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج : سامانه لیپوزومی منتخب حاوی دوکسوروبیسین دارای بازده انکپسولاسیون ۸۹/۵۸ درصد، اندازه nm ۲۳۷، شاخص پراکندگی۴۵۸/۰ و پتانسیل زتا mv ۷/۳۵- می­باشد. رهایش دوکسوروبیسین از لیپوزوم به صورت کنترل شده بوده و هیچگونه فعل و انفعال شیمیایی بین لیپوزوم و داور مشاهده نشد. همچنین وزیکولهای لیپوزومی کروی و دارای سطحی صاف می باشند.
نتیجه گیری : نتایج این پژوهش نشان میدهد که با استفاده از فناوری نانو می­توان نانولیپوزوم با فرمولاسیون مناسب حاوی دوکسوروبیسین تهیه کرد که دارای ویژگیهای فیزیکوشیمیایی مناسبی باشد، بنابراین می­توان این سامانه لیپوزومی را جهت پژوهشهای بعدی مرتبط به سرطان درمانی پیشنهاد نمود.

دوره ۱۶، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۵ )
چکیده

در پایش سلامت سازه‌ای، طیف وسیعی از روش‎های عددی، هریک با مزایا و معایب خاص خود، برای تحلیل انتشار موج توسعه یافته‌اند. در این چهارچوب، تحلیل برخی از مسائل همچون ایجاد آسیب و رشد آن و در نهایت شکست مصالح، توسط روش‎های بی‌شبکه مناسب‌تر است. در این پژوهش، مدل‌سازی عددی انتشار موج خمشی و تخمین شدت آسیب در تیر اولر-‌ برنولی توسط روش بی‌شبکۀ درونیابی نقطه‌ای شعاعی هرمیتی با کدنویسی در محیط نرم افزار MATLAB بررسی می‌شود. این روش، توابع پایه شعاعی و مشتقات آنها را در تابع درونیابی بکار می‌گیرد و فرمول‌بندی هرمیتی را ارائه می‌دهد. ارزیابی عملکرد و کارایی این روش مبتنی بر مقایسۀ سیگنال ثبت شده با سیگنال مرجع توسط معیار خطای جذر میانگین مربعات و مقایسۀ ضریب بازتاب موج بدست آمده از آسیب می‌باشد. الگوریتم تخمین شدت آسیب یک راه‌حل تحلیلی است که میزان موج بازتابیده از آسیب را به شدت آسیب مرتبط می‌سازد. تابع پایه شعاعی انتخابی از نوع گائوسی در نظر گرفته شده و کمیت‌های موثر بر نتایج محاسبات عبارتند از: تعداد نقاط میدانی، اندازۀ دامنه پایه، پارامترهای شکل تابع پایۀ گائوسی، تعداد چندجمله‌ای‌های بکار رفته در درونیابی، آرایش سلول‌های زمینه و تعداد نقاط گائوسی انتگرال‌گیری واقع در ناحیۀ آسیب. در نهایت براساس ارزیابی‌های این پژوهش، مقادیر قابل قبول و دامنۀ مناسب هر یک از کمیت‌های فوق برای رسیدن به مدلسازی صحیح و دقت مناسب ارائه می‌گردد.

دوره ۱۶، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده

ارزیابی مشخصات و تغییر در خصوصیات مکانیکی سازه‌های مهندسی، مستلزم ردگیری دقیق رفتار دینامیکی این سازه‌ها به منظور شناخت و جلوگیری از آسیب‌های سازه‌ای احتمالی در طول عمر بهره‌برداری آنها می‌باشد. این مهم در ارتباط با قابهای فضایی مورد استفاده در ساخت سازه‌های ساحلی نظیر اسکله‌های باز، به علت قرارگیری در شرایط بارگذاری خاص محیط دریایی، از پیچیدگی و عدم قطعیت بیشتری برخوردار است. از جمله عوامل عدم قطعیت در شناخت عملکرد دینامیکی اسکله‌ها، مربوط به میزان نیمه‌گیرداری اتصالات عرشه به پایه‌ها می‌باشد که با توجه به تمرکز عمده جرم در عرشه تاثیر به سزایی در پاسخ‌های سازه دارد. بنابراین، مطالعه روش‌های جدید کارآمد در شناسایی و ارزیابی دقیق این پارامتر عدم قطعیت، جهت ارتقاء روش‌های بروزرسانی مدل‌های عددی، از اهمیت بالائی برخوردار است. در پژوهش حاضر رفتار مکانیکی مدل یک اسکله ساحلی به صورت عددی و آزمایشگاهی مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش‌های مربوط به تحلیل مودال تجربی جهت استخراج پاسخ‌های سازه صورت پذیرفت. همزمان، مدل عددی سازه در ANSYS و MATLAB تهیه و براساس آن تحلیل مودال عددی انجام گرفت. سپس بر اساس حل مسئله بهینه‌سازی توسط الگوریتم کلونی مورچگان پیوسته (ACOR) نسبت به بروزرسانی مدل اجزای محدود سازه، با تعیین درصدهای گیرداری اتصالات اقدام گردید. نتایج حاصله مبین صحت فرض عدم گیرداری کامل اتصالات عرشه به پایه‌ها بود. همچنین بر اساس حل مسئله توسط الگوریتم کلونی مورچگان مدل بروزرسانی شده انطباق‌پذیری خیلی بهتری با مدل آزمایشگاهی داشت.

دوره ۱۷، شماره ۶ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده

الیاف پلیمری تقویت شده ( FRP) در مقاوم‌سازی سازه‌های بتنی و فولادی، پل‌ها، مخازن و ... به طور گسترده استفاده می‌شوند. وجود محیط‌های مخرب اعم از دمای بالا، محیط قلیایی، اسیدی و ... امری اجتناب ناپذیر است و در برخی موارد خرابی‌های جبران ناپذیری را سبب می‌شوند. تاثیر شرایط محیطی مختلف بر مقاومت اتصال بین بتن و FRP به طور پراکنده مورد بررسی و آزمایش قرار گرفته است. با این وجود مطالعات در این زمینه کافی نمی‌باشد. به همین منظور در این مقاله تاثیر محیط قلیایی در دماهای مختلف بر مقاومت اتصال بتن-FRP بررسی شده است. مراحل کار به ۴ قسمت تقسیم می‌شود: ۱) ساخت نمونه‌های آزمایشگاهی، ۲) آماده‌سازی سطحی به دو روش نصب خارجی سطحی ( EBR) و نصب خارجی سطحی روی شیار ( EBROG)، ۳) تقویت نمونه‌ها با الیاف CFRP و قرار دادن آن‌ها در شرایط محیطی، ۴) بررسی مقاومت پیوند سطح بتن- FRP بعد از خارج کردن نمونه‌ها از شرایط محیطی. مقاومت فشاری نمونه‌ها در حدود ۳۵ مگاپاسکال و مدت زمان نگهداری نمونه‌ها در شرایط محیطی ۳۰۰۰ ساعت می‌باشد. نتایج نشان می‌دهد که روش EBROG در شرایط محیطی مختلف عملکرد بهتری نسبت به روش EBR دارد و همچنین ظرفیت باربری نهایی نمونه‌های تقویت شده به روش EBROG در حدود ۵۰ درصد بیشتر از ظرفیت باربری نمونه‌های تقویت شده به روش EBR است.

دوره ۱۷، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۶ )
چکیده

در هاورینگ، ماهواره پیرو باید به‌طور مرتب سوخت مصرف کند تا بتواند همواره نسبت به یک نقطه مبدا فاصله ثابتی داشته باشد. از آن‌جا که میزان سوخت در ماهواره‌ها یک المان کلیدی و تأثیرگذار می‌باشد، بهینه‌کردن مصرف آن نیز از ارزش بالایی برخوردار است. سرعت سیستم و زمان رسیدن به پایداری هم از المان‌های مهم دیگری است که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است. به این منظور از سه کنترلر پرکاربرد در سیستم‌های مختلف، از جمله سیستم هاورینگ استفاده شده است. این کنترلرها کنترلر LQR، کنترلر جایابی قطب‌ها و کنترلر مد لغزشی هستند. در ادامه این کنترلرها با استفاده از الگوریتم بهینه‌سازی ازدحام ذرات بهینه‌سازی شدند که این بهینه سازی به منظور مصالحه‌ای بین میزان مصرف سوخت و زمان رسیدن به پایداری صورت گرفت. مقایسه نتایج نهایی نشان می‌دهد که کنترلر مد لغزشی می‌تواند بهترین گزینه برای بهینه‌سازی سیستم هاورینگ باشد.

دوره ۱۷، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۶ )
چکیده

این پژوهش به بررسی تأثیر پارامترهای تزریق بر روی کیفیت هندسی و اپتیکی لنزهای کروی دوبر محدب، تزریق‌شده با پلیمر آمورف پلی متیل متاکریلات پرداخته است. آنچه حائز اهمیت است، میزان تأثیرگذاری هر پارامتر بر کیفیت هندسی و اپتیکی لنز و به دست آوردن مقادیر بهینه برای تزریق می‌باشد. بر اساس نتایج این پژوهش عوامل تأثیرگذار به‌صورت همزمان بر روی کیفیت هندسی و کیفیت اپتیکی این نوع لنزها به ترتیب عبارت است از دمای مذاب، زمان نگهداری، فشار تزریق و فشار نگهداری. این عوامل مشخص میکند کنترل همزمان فشار به ویزه، در گودی قالب هم در مرحله تزریق و هم در مرحله نگهداری می‌تواند نشان دهنده یک تزریق مناسب با حداقل خطاهای اپتیکی باشد. بر طبق داده های به دست آمده بررسی انقباض حجمی میانگین به تنهایی معادل ۵,۸۴۷% است که در این حالت ضریب شکست معادل ۷.۱۲E-۰۵ است. تحلیل کمیت ضریب شکست به تنهایی معادل ۶.۲۸E-۰۵ می‌باشد. در این حالت حداقل میانگین انقباض حجمی ۹.۱% است. بنابراین بهینه کردن و به حداقل رساندن یکی از عامل‌های هندسی یا نوری به تنهایی باعث به وجود آمدن مقادیر مناسبی از عامل دیگر نخواهد بود. با استفاده از الگوریتم تاگوچی چند پاسخه سطح بهینه ای حاصل شد که در آن حداقل میانگین انقباض حجمی ۵.۵۰۳% و حداقل ضریب شکست برابر ۶.۹۶E-۰۵ میباشد.

دوره ۱۹، شماره ۱۱ - ( آبان ۱۳۹۸ )
چکیده

یکی از کاربردهای مهم و گسترده انرژی خورشیدی استفاده در خشک‌کن‌های خورشیدی برای محصولات کشاورزی برای نگه‌داری طولانی مدت آنها است. این خشک‌کن‌ها با عبور جریان طبیعی یا اجباری همرفت هوای‌گرم بین محصولات عمل می‌کنند و وابستگی مستقیمی به شدت تابش دریافتی خورشید توسط کلکتور دارند که این مساله باعث ایجاد اختلال در فرآیند خشک‌کردن در صورت عدم وجود منبع انرژی حرارتی در ساعاتی که خورشید در دسترس نیست می‌شود. به‌منظور حل این مشکل از مواد تغییر فاز دهنده (PMC) برای ذخیره انرژی حرارتی استفاده می‌شود. موادی که ظرفیت جذب انرژی گرمایی (مرحله شارژ) را داشته باشند و در صورت نیاز زمان‌هایی که شدت تابش خورشید کم بوده یا در طول شب انرژی جذب‌شده را آزاد کنند (مرحله دشارژ) و موجب تامین انرژی گرمایی لازم در ساعاتی که خورشید در دسترس نیست شده و افزایش مدت زمان استفاده از خشک‌کن بشوند. در این پژوهش با طراحی و ساخت خشک‌کن سینی‌دار خورشیدی غیرمستقیم مجهز به کلکتور لوله خلأ (هیت‌پایپ) و با استفاده از مواد تغییر فاز دهنده (PMC) برای ذخیره انرژی حرارتی، بررسی‌های آزمایشگاهی صورت گرفته است. اثر پارامترهای دماهای ورودی و خروجی کلکتور، محفظه خشک‌کن و محیط، رطوبت داخل محفظه خشک‌کن و رطوبت محیط، شدت تابش خورشیدی بر فرآیند خشک‌کردن برای دوحالت، با استفاده از مواد PMC و بدون استفاده از PMC و در سرعت‌های مختلف جریان جابجایی اجباری بررسی و مقایسه شده است. نتایج نشان می‌دهند که اثر جریان جابجایی بر سرعت بخشیدن به فرآیند خشک‌کردن بیش از اثر استفاده از مواد ذخیره‌کننده بوده است. 


دوره ۲۰، شماره ۷ - ( تیر ۱۳۹۹ )
چکیده

در مطالعه حاضر، تهویه طبیعی خورشیدی با هدف کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی و درنتیجه کاهش گازهای گلخانه‌ای، در شرایط آب‌وهوایی گرم و خشک مورد بررسی قرار گرفته است. رفتار متغیرهای مختلف سیال شامل (دما، سرعت و دبی) در حالات گوناگون اندازه‌گیری و مورد مقایسه قرار گرفته است. از آنجایی که تشعشع خورشیدی طی روز ثابت نیست تهویه خورشیدی غیرفعال ناپایا است. در این راستا جریان جابه‌جایی طبیعی در تهویه‌ساز خورشیدی دارای جاذب حرارتی مسی، محفظه شیشه‌ای دوجداره به‌منظور جلوگیری از اتلاف انرژی حرارتی و همچنین مواد تغییر فازدهنده برای ذخیره انرژی حرارتی مورد بررسی تجربی قرار گرفته است. تهویه‌ساز در وضعیت بدون مواد تغییر فازدهنده با توجه به ایجاد اختلاف دمای مناسب توانسته است پدیده دودکشی برای تهویه طبیعی را در بخشی از ساعات روز امکان‌پذیر کند، اما در ساعات اولیه شب دمای تهویه‌ساز با دمای محیط یکسان شده و پدیده دودکشی به‌منظور تهویه مناسب در دسترس نخواهد بود. در تهویه‌ساز مجهز به مواد تغییر فازدهنده سیستم توانسته است به‌طور قابل قبولی در کاهش اُفت دمایی در ساعاتی از شبانه‌روز که تشعشع خورشیدی وجود ندارد نقش مهمی را ایفا کند که به‌دنبال آن پایابودن نرخ جریان هوا را در بر خواهد داشت. در حقیقت هدف اصلی استفاده از مواد تغییر فازدهنده در تهویه خورشیدی غیرفعال همین اثر، یعنی استفاده از انرژی اضافی در موارد فقدان انرژی است.


دوره ۲۲، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۷ )
چکیده

کارآفرینی فرآیندی است که در یک شبکه و با وجود روابط اجتماعی واقع شده است. این روابط اجتماعی می‌تواند شناخت فرصت‌ها و منابع را محدود یا تسهیل کند. تاکنون بیشتر پژوهش‌های کارآفرینی در قالب ویژگی‌های شخصیتی کارآفرینان بوده و توجه به شبکه‌های اجتماعی و سرمایه اجتماعی در آن‌ها نادیده گرفته شده است. هدف پژوهش حاضر تبیین نقش سرمایه‌ اجتماعی بر شکل‌گیری زمینه‌های کارآفرینی روستاییان در بخش سیدان شهرستان مرودشت است. تحقیق حاضر به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش انجام کار، توصیفی- تحلیلی است. در فرآیند پژوهش ابتدا مبانی نظری کارآفرینی و سرمایه اجتماعی و سوابق مطالعاتی آن مورد مطالعه قرار گرفت و براساس آن و با توجه به اطلاعات موجود در خصوص منطقه مورد مطالعه، مؤلفه‌ها، شاخص‌ها و گویه‌ها تعیین شده است. جامعه آماری پژوهش از سه گروه شغلی، کشاورزی، صنعت و خدمات انتخاب شده است که از بین آن‌ها حجم نمونه‌ای به تعداد ۲۵۰ نفر تصادفی ساده انتخاب شده است. در این پژوهش برای تجزیه‌ و تحلیل داده‌های کمی از تحلیل عاملی،آزمون بارتلت، ضریب پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده ‌شده است. نتایج پژوهش نشان می‌دهد که بین کازآفرینی و سرمایه اجتماعی ارتباط مستقیم و معنی‌داری وجود دارد. در بررسی تحلیل عاملی کارآفرینی دسترسی به امکانات با بیشترین بار عاملی در روند کارآفرینی مؤثر بوده‌اند و مشارکت در آبادانی روستا در شکل‌گیری سرمایه اجتماعی بیشترین بار عاملی را داشته است. در تحلیل رگرسیون ویژگی‌های روا‌ن‌شناختی بیشترین تأثیر در پیش‌بینی کارآفرینی روستایی داشته است.


دوره ۲۳، شماره ۱۲ - ( آذر ۱۴۰۲ )
چکیده

در میان کلکتور­های خورشیدی، دیش­های سهموی خورشیدی به دلیل دمای کاری بالا و عملکرد حرارتی بالا توجه محققان را به خود جلب کرده­است. هدف از این مطالعه، مقایسه دو گیرنده جاذب ( معمولی – سیاه رنگ) برای دیش سهموی خورشیدی می­باشد. تجزیه و تحلیل انرژی و اگزرژی برای دوحالت مختلف در ساعات­های متفاوت بررسی شد. برای دمای خروجی در سیستم دیش سهموی خورشیدی از ردیاب اتوماتیک دو محوره استفاده شد. نتایج نشان می­دهد که حداکثر دمای جاذب­ معمولی و سیاه رنگ به ترتیب ۵۲/۱۰۱ و ۵۳/۱۱۵ درجه سانتی­گراد و حداکثر بازده انرژی و اگزرژی مربوط به صفحه جاذب مارپیچ سیاه رنگ با مقادیر ۷/۰ و ۲۱/۰ است. علاوه بر این، دیش سهموی خورشیدی طراحی شده دمای ۸۰ لیتر آب را در ۵ ساعت پس از تابش آفتاب به ۶۰ درجه سانتی­گراد افزایش داد که برای حمام کردن و شستشوی لباس در فصل زمستان در مناطق دور افتاده و روستایی که کمبود برق و سوخت­های فسیلی وجود دارد؛ برای چهار تا پنج نفر کافی است.
 

صفحه ۱ از ۱