۱۶ نتیجه برای بدبدک
دوره ۱۳، شماره ۵۰ - ( ۱-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده در این تحقیق تاثیر عصاره رزماری به عنوان یک منبع غنی از ترکیبات آنتیاکسیدانی بر ویژگیهای شیمیایی، فیزیکی و حسی کره حاصل از خامه ترش مورد بررسی قرار گرفته است. عصاره رزماری در سطوح صفر (نمونه کنترل)، ۰۵/۰، ۱/۰، ۳/۰ و ۵/۰ درصد به کره اضافه شده و بعد از بستهبندی با دستگاه تحت خلاء، به مدت ۶۰ روز در یخچال نگهداری شدند. عدد اسیدی، عدد پراکسید، مقدار ترکیبات پلیفنولی کل، آزمون جذب رادیکال آزاد DPPH، پایداری اکسیداسیونی و ویژگیهای حسی نمونهها در طول نگهداری مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که نمونههای حاوی عصاره رزماری در مقایسه با نمونه شاهد عدد اسیدی، پایداری اکسیداسیونی و ترکیبات فنلی بیشتر(۰۵/۰> P)، عدد پراکسید کمتری (۰۵/۰> P) داشتند. در طول نگهداری عدد اسیدی همه نمونهها افزایش یافت ولی عدد اسیدی نمونههای حاوی عصاره رزماری افزایش کمتری داشت. عدد پراکسید و مقدار ترکیبات پلیفنولی نمونهها در طی نگهداری کاهش یافت. نتایج آزمون جذب رادیکال آزاد DPPH مشخص کرد که قدرت آنتیاکسیدانی عصاره رزماری کمتر از کوئرستین میباشد. بررسی ویژگیهای حسی نشان داد که با افزایش درصد عصاره رزماری بیش از ۵/۰ درصد از نظر طعم عصاره، نمونهها اختلاف معنیداری (۰۵/۰> P) با نمونه کنترل داشتند. نتایج بدست آمده نشان داد که اضافه کردن عصاره رزماری به کره میتواند محصولی غنی از ترکیبات فنولی با پایداری بیشتر تولید کند و محصول جدید با عمر ماندگاری بالا نیز به بازار مصرف معرفی کند.
دوره ۱۴، شماره ۶۴ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
هدف این تحقیق بررسی تاثیر پارامترهای عملیاتی و زمان نگهداری بر ویژگیهای کیفی و میکروبی نوشیدنی فراسودمند شیر-هویج بود. برای این منظور نوشیدنیهای فراسودمند شیر-هویج حاوی درصدهای مختلف آب هویج (۱۰، ۲۰، ۳۰، ۴۰ و ۵۰ درصد) تهیه شدند. بعد از پاستوریزاسیون در دماهای ۶۵، ۷۰ و ۷۵ درجه سانتیگراد به مدت ۳۰ دقیقه، ویژگیهای کیفی (اسیدیته، pH، ماده خشک، کاروتنوئید کل و پروتئین کل)، آزمون میکروبی (کلی فرم) و آزمون کفایت پاستوریزاسیون طی زمان نگهداری (۱، ۴، ۷، ۱۰ و۱۳ روز) در دمای یخچال (۴ درجه سانتیگراد) مورد بررسی قرارگرفتند. نتایج بررسیها نشان داد که نمونههای شیر-هویج پاستوریزه شده در دمای ۷۰ درجه سانتیگراد طی روزهای مختلف از نظر pH، اسیدیته کل، ماده خشک کل و خواص ارگانولپتیکی نسبت به بقیه تیمارها شرایط بهتری را دارا بودند. در مورد کاروتنوئید کل، تیمارهای با دمای ۷۵ درجه سانتیگراد کمترین و تیمارهای با دمای ۶۵ درجه سانتیگراد بیشترین مقدار کاروتنوئید کل را دارا بودند. دمای پاستوریزاسیون و زمان نگهداری (۱، ۴، ۷، ۱۰ و ۱۳ روز) تاثیر معنیدار بر مقدار پروتئین کل نمونهها با درصدهای متفاوت آب هویج نداشتهاست. آزمون کفایت پاستوریزاسیون نمونهها نشان داد که همه ترکیبهای زمان و دمای پاستوریزاسیون توانسته بودند آنزیم فسفاتاز قلیایی را غیرفعال کنند
دوره ۱۴، شماره ۶۷ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
زغال اخته یکی از محصولات باغی بومی ایران است که دارای مزیت های متفاوت از قبیل ارزش غذایی و دارویی، سودآوری و حتی صادراتی می باشد.دراین بررسی، نمونهها به دو صورت بدون هسته و هستهدار در معرض آفتاب و نیز به صورت هستهدار در داخل آون فندار در دمای C° ۸۰خشک شدند. پارامترهای فیزیکی-شیمیایی (pH، اسیدیته، ماده خشک و خاکستر) و میزان افت ترکیبات زیست فعال (فنل کل، فلاونوئید، آنتوسیانین کل، ویتامین C و ظرفیت ضد اکسایشی مورد بررسی قرار گرفت. نتایجنشان داد که در کل ترکیبات فعال زیستی در اثر خشک کردن نسبت به نمونه شاهد کاهش مییابد. خشک شدن در آون C°۸۰ بیشترین اتلاف آنتوسیانین برابر با ۶/۸۸% در مقایسه با نمونه شاهد، نمونه خشکشده آفتابی هستهدار کمترین مقدار ویتامین C (mg/۱۰۰gd.b۱۲۲) و نمونه خشکشده آفتابی بدون هسته نیز کمترین مقدار فعالیت ضد اکسایشی (۹۱/۱۶%) را دارا بود. کمترین مقدار فنل کل در نمونه خشک شده آفتابی هستهدار ( mg/۱۰۰gd.b۷۸۱) و کمترین مقدار فلاونوئید در نمونه خشک شده آفتابی هستهدار (mg/۱۰۰gd.b ۴/۴۳۹) مشاهده شد.
دوره ۱۵، شماره ۷۷ - ( ۴-۱۳۹۷ )
چکیده
خرما از محصولات مهم کشاورزی در ایران است که ضایعات آن به علت عدم توجه به فرآوردههای جانبی و نحوه فرآوری آن زیاد میباشد. هدف این پژوهش، مقایسه اثرات جایگزینی شکر با دو شیرینکننده طبیعی قند مایع خرما و شیره خرما بر ویژگی-های فیزیکی، شیمیایی، میکروبی و حسی بستنی بود. بدین منظور قند مایع خرما و شیره خرما در ۵ سطح (۰، ۲۵، ۵۰، ۷۵ و ۱۰۰ %)، به عنوان جایگزینی ساکارز در فرمولاسیون بستنی مورد استفاده قرار گرفتند. ویژگیهای شیمیایی (محتوای قند، چربی، مواد جامد کل، خاکستر، اسیدیته، پروتئین و pH)، فیزیکی (ویسکوزیته، افزایش حجم، شوک حرارتی، مقاومت به ذوب، حفظ شکل)، میکروبی (شمارش کلی میکروبهای مزوفیل هوازی، اشرشیاکلی، کپک، مخمر و استافیلوکوکوس اورئوس) و حسی (بافت، مزه، رنگ، بو، پذیرش کلی) ارزیابی شد. نتایج نشان داد که بار میکروبی در نمونههای حاوی شیره خرما به دلیل ویژگیهای شیره خرما کاهش یافت. با افزایش سطح جایگزینی شیره یا قند مایع خرما تا ۵۰ % میزان افزایش حجم و ویسکوزیته مشابه نمونه کنترل بود، ولی در سطوح جایگزینی ۱۰۰ و ۷۵ % کاهش یافت. با افزایش نسبت جایگزینی شیره و یا قند مایع خرما، مقاومت به ذوب و حفظ شکل بستنی به طور معنیدار کاهش و میزان حساسیت به شوک حرارتی افزایش یافت (۰۵/۰P≤). نتایج ویژگیهای حسی نشان داد که جایگزینی قند مایع خرما تا سطح ۷۵% و شیره خرما درسطوح جایگزینی (۲۵ و ۵۰%) اثر معنیداری بر ویژگیهای حسی نداشت (۰۵/۰P>) و میتواند در فرمولاسیون بستنی استفاده شود.
دوره ۱۵، شماره ۷۸ - ( ۵-۱۳۹۷ )
چکیده
پنیر آبنمکی یکی از پر مصرفترین پنیرهای حاصل از شیر خام در ایران است که از شیر خام و بدون افزودن مایه کشت تهیه میشود. در این تحقیق سه نوع پنیر آبنمکی گاوی، گوسفندی و بزی از منطقه لیقوان تهیه شد. ویژگیهای فیزیکوشیمیایی (اسیدیته، چربی، نمک، پروتئین، pH، رطوبت، خاکستر)، میکروبی( استافیلوکوکوس اورئوس، کلیفرم، کپک و مخمر، شمارش کلی) و حسی (رنگ، بو، طعم، احساس دهانی) در طی زمان رسیدن به مدت ۵ ماه بررسی شد. نتایج نشان داد که طی دوره رسیدن مقدار چربی، pH، رطوبت و پروتئین در هرسه نوع پنیر گاوی، گوسفندی و بزی کاهش یافت، ولی اسیدیته ، نمک و خاکستر افزایش یافت. آنالیز ویژگیهای میکروبی نشان داد که شمارش کپک، شمارش مخمر و شمارش کلیفرم (به جز پنیر گاوی) در هرسه نوع پنیر گاوی، گوسفندی و بزی تا ماه سوم و چهارم افزایش و سپس کاهش یافت. همچنین نتایج ارزیابی حسی نشان داد که پنیر گوسفندی در مقایسه با پنیر گاوی و بزی امتیاز بالاتری را از نظر ارزیابان بهدست آورد. با توجه به نتایج به دست آمده میتوان گفت زمان رسیدن بر تمام ویژگیهای فیزیکوشیمیایی، میکروبی و حسی به طور معنی داری تاثیر داشته است (۰۵/۰p≤).
دوره ۱۵، شماره ۷۹ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده
خلاصه در این پژوهش تاثیر فرآیند پاستوریزاسیون، درصد آب هویج و زمان نگهداری بر ترکیبات زیست فعال و پایداری شیر گاو پاستوریزه غنی شده با آب هویج مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور پس از استخراج آب هویج و صاف کردن، مقدار ۱۰، ۲۰، ۳۰، ۴۰ و ۵۰ % آب هویج با شیر مخلوط شده و کاملا همزده شدند. نمونهها در ظروف شیشهای دربسته در دماهای مختلف (۶۵، ۷۰ و °C ۷۵) به مدت min ۳۰ پاستوریزه شدند و پس از سرد شدن سریع، در دمای °C ۴ به مدت ۱۳ روز نگهداری شدند. در بازههای زمانی سه روزه ویژگیهای کیفی شامل، کاروتنوئید کل (بر مبنای بتا کاروتن)، فنل کل (بر مبنای اسید گالیک)، ویتامین ث کل، پایداری و دو فاز شدن نمونهها بررسی شدند. نتایج نشان داد که در نمونههای شیر-هویج پاستوریزه شده، افزودن آب هویج به شیر باعث افزایش مقدار کارتنوئید کل در نمونههای نوشیدنی شیر-هویج شد. با افزایش دمای پاستوریزاسیون، مقدار ترکیبات کاروتنوئیدی، فنل کل و ویتامین ث کاهش یافت. همچنین با گدشت زمان، میزان این ترکیبات در اثر تخریب، اکسایش یا برهمکنش با سایر ترکیبات کاهش معنیداری داشت.آزمون پایداری و دو فاز شدن نمونهها نشان داد که همه ترکیبهای زمان و دمای پاستوریزاسیون پایدار بودند. با افزایش دمای پاستوریزاسیون و مقدار آب هویج، مقدار ترکیبات زیست فعال نوشیدنی شیر-هویج به ترتیب کاهش و افزایش یافت و عمر ماندگاری مناسب نوشیدنی فراسودمند شیر-هویج پاستوریزه شده در همه درصدهای آب هویج و دماهای متفاوت پاستوریزاسیون ۱۰روز بود.
دوره ۱۵، شماره ۸۳ - ( ۱۰-۱۳۹۷ )
چکیده
چکیده
هدف از این تحقیق تهیه جاذب اختصاصی جدید برای حذف آفلاتوکسین M۱ بعنوان یکی از عوامل آلاینده و ضد سلامتی شیر است. برای این منظور، جاذب اختصاصی آفلاتوکسین M۱ بر روی صفحات استیل ضد زنگ با استفاده از روش پلیمریزاسیون حرارتی تودهای پوشش داده شد. کارآیی جذب جاذب طراحی شده در محلول مدل آبی و نمونه شیر خام گاو حاوی ۵۰۰ نانوگرم بر کیلوگرم آفلاتوکسین M۱ (۱۰ برابر حد مجاز استاندارد آفلاتوکسین در شیر گاو) با استفاده از روش کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که ظرفیت جذب آفلاتوکسین M۱ در محلول مدل و نمونه شیر به ترتیب برابر با ۳۲/۹۳ و ۳۱/۹۰ % میباشد. همچنین بررسی تاثیر تیمار شیر با جاذب طراحی شده بر ویژگیهای شیمیایی و فیزیکی شیر نشان داد که این تیمار تاثیر معنیداری بر ویژگیهای تغذیهای و کیفی شیر خام ندارد (۰۵/۰<p).
کلید واژگان: آفلاتوکسین M۱، پلیمر اثر انگشتی، شیر خام گاو، جاذب اختصاصی
دوره ۱۶، شماره ۹۱ - ( شهریور ۱۳۹۸ )
چکیده
هدف این تحقیق بررسی تاثیر دماهای پاستوریزاسیون و انبارمانی سرد بر ویژگی های شیمیایی، میکروبی و کیفی نوشیدنی فراسودمند شیر-هویج بود. برای این منظور نمونه های شیر-هویج حاوی ۱۰، ۲۰، ۳۰، ۴۰ و ۵۰% آب هویج تهیه و پاستوریزاسیون نمونه ها در دماهای ۶۵، ۷۰ و °C ۷۵ به مدت min ۳۰ انجام شد. ویژگی های فیزیکی وشیمیایی شامل اسیدیته کل، pH، قند (قند کل، قندهای احیاء کننده و غیر احیاءکننده)، پروتئین کل، کلی فرم، کفایت پاستوریزاسیون، پایداری، دوفاز شدن و ارزیابی حسی در طی دوره نگهداری (۱، ۴، ۷، ۱۰ و۱۳ روز) در دمای یخچال (°C ۴) بررسی شدند. نتایج نشان داد که اسیدیته کل و pHنمونه های شیر-هویج پاستوریزه شده در °C ۷۰ در طی انبارمانی سرد نسبت به بقیه تیمارها تغییر کمتری نشان دادند. بیشترین قند غیراحیاءکننده در روز سیزدهم مربوط به نمونه حاوی ۵۰% آب هویج (°C ۷۵) و بیشترین قندهای احیاءکننده برای همه نمونه ها در روز چهارم مشاهده شد. تاثیر دمای پاستوریزاسیون و زمان نگهداری بر پروتئین کل نمونه ها با درصدهای متفاوت آبهویج معنیداری نبود. آزمون کفایت پاستوریزاسیون نمونه ها نشان داد که در همه تیمارهای زمان-دمای پاستوریزاسیون آنزیم فسفاتاز قلیایی غیرفعال شده بود، اما در تست کلیفرم نمونه های با ۵۰% آب هویج (°C ۶۵) در روز سیزدهم و ۳۰% آب هویج (°C ۷۵) در روز سیزدهم به ترتیب ۳ و ۱۲ کلنی کلیفرم مشاهده شدند. آزمون پایداری و دوفاز شدن نشان داد که همه تیمارها در طی انبارمانی سرد پایدار بودند و دوفازشدگی در نمونه ها مشاهده نشد. نتایج ارزیابی حسی نشان داد که نوشیدنیهای با ۴۰ و ۵۰% آبهویج بیشترین مقبولیت را داشتند. نهایتا نتیجه گیری شد که شرایط مناسب برای فرمولاسیون، پاستوریزاسیون و نگهداری نوشیدنی فراسودمند شیر-هویج به ترتیب عبارت از جایگزینی شیر با ۴۰ و ۵۰% آب هویج، دمای پاستوریزاسیون °C۷۰ و مدت ۱۰ روز انبارمانی سرد بود.
دوره ۱۷، شماره ۱۰۷ - ( دی ۱۳۹۹ )
چکیده
کربن فعال پودری ظرفیت جذب بالایی داشته و دارای سطح غیرقطبی قابل توجهی است. نیروهای سطح (واندروالس و لاندن) جذب قویتری را بین سطح کربن و ناخالصیها نسبت به ملکولهای موجود در ملاس رقیق به وجود میآورد. هدف این پژوهش حذف انواع ناخالصیها مانند ترکیبات رنگی، عوامل کدورتزا، ترکیبات فنولی، آنتوسیانین و پروتئین ملاس رقیق چغندرقند (ملاس رقیق چغندرقند ۳۵%) با استفاده از کربن فعال پودری در چهار سطح (۶۱/۰، ۷۸/۰، ۱۳/۱ و g ۸۳/۱بر g ۱۰۰ ملاس رقیق) در pH ۵/۴ بود. برای پیش بینی کاهش ناخالصیهای ملاس رقیق چغندر قند، مدلهای همدمایی جذب فروندلیچ و لانگمویر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بررسی همدماهای تعادلی جذب بر اساس ضریب تبیین و ظرفیت جذب نشان داد که جذب ناخالصیهای مانند ترکیبات رنگی (۹۶۰۵/۰ R۲= و ظرفیت جذب ۰۷۹۴/۵)، ترکیبات فنولی (۷۶۰۵/۰ R۲= و ظرفیت جذب ۹۷۵۵/۰) و پروتئین (۹۶۷۹/۰ R۲= و ظرفیت جذب ۹۳۱۴/۱) از مدل فروندلیچ پیروی کرد. عوامل کدورتزا و ترکیبات آنتوسیانینی از هیچ کدام از مدلهای بررسی شده تبعیت نکرد.
دوره ۱۸، شماره ۱۲۰ - ( بهمن ۱۴۰۰ )
چکیده
هدف از این تحقیق تولید کیک بدون گلوتن برای بیماران سلیاکی با استفاده از دانه زنیان و افزایش ارزش تغذیهای و بهبود ویژگیهای بافتی آن بود. به این منظور پودر دانه زنیان در سطوح ۰، ۳، ۶، ۹، ۱۲ و ۱۵ درصد به فرمولاسیون کیک بدون گلوتن اضافه شد و تاثیر آن بر ویژگیهای تغذیهای (فیبر، فعالیت آبی، ترکیبات فنلی، ترکیبات فلاونوئیدی و فعالیت آنتیاکسیدانی) و تکنولوژیکی کیک (رنگ، تخلخل و ریز ساختار و سفتی بافت) مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل، استفاده از پودر دانه زنیان باعث افزایش فیبر و فعالیت آبی کیک بدون گلوتن شد. همچنین، با افزایش میزان پودر دانه زنیان تخلخل نمونهها افزایش پیدا کرد. بررسی پارامترهای رنگی مغز کیک نشان داد که افزایش مقدار پودر دانه زنیان سبب کاهش اندیس روشنایی (L*)، افزایش قرمزی (a*) و افزایش زردی (b*) شد. با افزایش میزان پودر دانه زنیان به ۱۵% میزان ترکیبات فنلی، فلاونوئیدی و نیز فعالیت آنتیاکسیدانی نمونهها نسبت به نمونه شاهد ۹/۸، ۳/۱۴ و ۱/۴ برابر افزایش یافت. علاوه بر این، سفتی کیک با افزایش مقدار پودر دانه زنیان طی ۱۴ روز نگهداری افزایش یافت، ولی این افزایش در سطوح پایین پودر دانه زنیان مشهود نبود. کمترین مقدار سفتی (N۱۳/۰) مربوط به نمونه شاهد روز اول و بیشترین مقدار سفتی (N۲۹/۰) مربوط به نمونه ۱۵% پودر دانه زنیان روز چهاردهم بود. ارزیابیهای حسی انجام شده توسط ارزیابها نیز مشخص کرد که میزان پذیرش کلی در نمونههای حاوی سطوح ۳ و ۶ درصد پودر دانه زنیان بالاتر از بقیه نمونهها بود. در نهایت نمونه حاوی ۶ درصد پودر دانه زنیان به عنوان نمونه بهینه تعیین شد.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۸ - ( مهر ۱۴۰۱ )
چکیده
هدف از این تحقیق بررسی تاثیر شفافسازی آب انار به وسیله فرآیند اولترافیلتراسیون بر ترکیبات زیستفعال و تخریب ترکیبات زیسترنگی طی فرآوری بود. برای این منظور، تاثیر دما (۲۰ و °C۳۰) و فشار (۵/۱، ۲ و bar ۵/۲) بر آنتوسیانین، فنول، تانن و شاخصهای رنگ بررسی شد. نتایج آزمایشها نشان داد که تیمارهای اعمال شده بهطور معنیدار آنتوسیانین آب انار را کاهش داد. تیمار ºC۲۰-bar ۲ وºC۳۰-bar ۲ به ترتیب با ۸/۲ و ۳۴/۱۴% کمترین و بیشترین کاهش در مقدار آنتوسیانین را نشان دادند. تیمارهای اعمال شده بهطور معنیدار مقدار فنول کل آب انار را ۲۷-۸/۱۵% کاهش دادند. تیمار ºC۲۰-bar ۲ وºC۳۰-bar ۲ به ترتیب با ۶/۶۵۶۳ و mg/L۹/۵۶۹۶ بیشترین و کمترین فنول را دارا بودند. مقدار تانن کل برای ºC۲۰ و ºC۳۰ به ترتیب برابر با ۶/۷۰۰ و mg/L۷/۷۶۴ بود. میزان کاهش بین ۳۴/۳۹ % برای تیمار ºC۳۰-bar ۵/۱ و ۷/۴۹% برای تیمار ºC۲۰-bar ۵/۲ بود. مقدار دانسیته رنگ کل در دماهای ºC۲۰ و ºC۳۰ به ترتیب برابر با ۰۹/۱ و ۱۷/۱ بود. به دلیل تخریب سریع آنتوسیانینها و تاننها در دمای بالا و تولید رنگدانههای قهوهای تیره، دانسیته رنگ کل افزایش یافت. میزان کاهش رنگ تاننی بین ۳۴/۳۹%برای تیمار ºC۳۰-bar۵/۱ و ۷/۴۹% برای تیمار ºC۲۰-bar۵/۲ بود. نتیجه گیری شد که تاثیر فرآیند غشایی بر کاهش رنگ تاننی (۴۵%) بیشتر از رنگ آنتوسیانینی (۲۳%) بود. در مورد شاخص قهوهای شدن تراوه، بیشترین و کمترین کاهش برابر با ۴۵/۳۴ و ۸۸/۱۹% به ترتیب مربوط به تیمارهای ºC۲۰-bar ۵/۲ و ºC۳۰-bar ۲ بود.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۸ - ( مهر ۱۴۰۱ )
چکیده
هدف این تحقیق بررسی تاثیر افزودن گلوتامات سدیم به عنوان سوبسترا بر میزان تولید گاما آمینوبوتیریک اسید در طی جوانه زنی دانه گندم بود. برای این منظور دانههای گندم رقم الوند با مقادیر مختلف گلوتامات سدیم (mg kg-۱ ۱۵۰ و ۱۰۰، ۵۰، ۰) در طی h ۷۲ جوانهزنی تیمار شد. ویژگیهای فیزیکی (مانند وزن دانه جوانه زده، تعداد دانه جوانه زده و طول جوانه) و نیز مقادر ترکیبات زیست فعال (مانند گاما آمینوبوتیریک اسید، فلاونوئید کل، فنول کل و فعالیت روبش رادیکالهای آزاد DPPH) در بازهای زمانی h ۲۴، ۴۸ و ۷۲ اندازه گیری شد. نتایج نشان داد با افزایش غلظت گلوتامات سدیم و زمان جوانه زنی، وزن دانه جوانه زده و تعداد دانه جوانه زده افزایش یافت. همچنین با گذشت زمان مقدار فلاونوئید کل در همه نمونه ها کاهش یافت و افزایش گلوتامیک اسید نیز تاثیر معنی داری بر مقدار آن نداشت. بیشترین مقدار فنول کل، گاما آمینوبوتیریک اسید و ظرفیت آنتی اکسیدانی در نمونه تیمار شده mg kg-۱ ۱۵۰ در روز اول جوانه زنی به ترتیب برابر با μg GAE g-۱ ۴۵۸۹، mg ۱۰۰ g-۱ ۳۰۳ و ۵۷% مشاهده شد. در همه تیمارها در طی زمان جوانه زنی مقدار این ترکیبات تغییر معنیداری نداشت (۰۵/۰<p). در نهایت نتیجه گیری شد که زمان جوانه زنی ۲۴ ساعت و مقدار mg kg-۱ ۱۵۰ گلوتامات سدیم مناسبترین تیمار برای افزایش بیوسنتز گاماآمینوبوتریک اسید در دانه گندم جوانه زده بود.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۸ - ( مهر ۱۴۰۱ )
چکیده
در این پژوهش گرده گل جمع آوری شده توسط زنبور عسل (گرده زنبور عسل) در سطوح مختلف (۳، ۶، ۹، ۱۲و ۱۵ درصد) به کیک بدون گلوتن بر پایه نشاسته ذرت افزوده شد و اثر آن بر ویژگی های فیزیکی شیمیایی خمیر و خصوصیات تکنولوژیکی کیک بررسی شد. افزودن گرده زنبورعسل اثر معنیداری بر قوام خمیر نداشت (۰,۰۵<p) اما موجب کاهش pH و افزایش دانسیته و وزن مخصوص خمیر شد. با افزودن گرده زنبورعسل حجم کیک از ۱۰۴/۷ سانتیمتر مکعب در نمونه کنترل (صفر درصد گرده) به ۳/۱۱۲ سانتیمتر مکعب در کیک حاوی ۶ درصد گرده افزایش یافت و پس از آن مجددا به طور معنیداری (۰,۰۵>p) کاهش یافت. روند مشابهی در مورد ویژگی حجم ویژه کیک نیز مشاهده شد. ارتفاع قرص کیک از۵/۲۶سانتیمتر در نمونه کنترل به ۴/۷ سانتیمتر در کیک حاوی ۱۵ درصد گرده کاهش یافت. افزودن گرده باعث کاهش میزان افت پخت کیک گردید طوری که نمونه حاوی ۱۵ درصد گرده کمترین افت پخت را نشان داد. بهعلاوه، افزودن گرده به فرمول کیک بدون گلوتن با افزایش مقدار رطوبت، خاکستر و شاخص قهوهای شدن پوسته و کاهش فعالیت آبی آن همراه بود. آنالیز تخلخل و ریز ساختار مغز کیک نشان داد که افزودن گرده درصد تخلخل (از ۳/۲۰ به ۸/۳۰ درصد) و میانگین مساحت سلولها نمونه ها را (از ۵/۱به ۱۴/۷ در هر سانتیمتر مربع) نسبت به نمونه کنترل افزایش داد. ارزیابی حسی نمونه ها مشخص کرد که کیکهای حاوی ۶ و ۹ درصد گرده زنبورعسل بالاترین امتیازهای پذیرش کلی را نسبت به سایر نمونهها بدست آوردند. بنابراین، میتوان از سطوح متوسط گرده زنبور عسل برای تولید کیکهای بدون گلوتن فراسودمند با ویژگیهای حسی و تکنولوژیکی مطلوب استفاده کرد.
دوره ۱۹، شماره ۱۳۰ - ( آذر ۱۴۰۱ )
چکیده
در این پژوهش تأثیر افزودن مقادیر مختلف گرده زنبور عسل (صفر، ۳، ۶، ۹، ۱۲و ۱۵ درصد) به فرمولاسیون کیک بدون گلوتن برپایه نشاسته ذرت بر ویژگیهای کیفی، ترکیبات زیست فعال و ماندگاری کیک مورد بررسی قرارگرفت. نتایج نشان داد که با افزایش درصد گرده گل زنبورعسل مقدار ترکیبات فنلی، فلاونوئیدی و نیز فعالیت آنتیاکسیدانی نمونهها به طور معنیداری (۰۵/۰>p) نسبت به نمونه کنترل (فاقد گرده گل) افزایش یافت. بطوری که ترکیبات فنلی از ۷۹/۲ به ۸۳/۱۱ mg GAE g-۱، قدرت مهار رادیکالهای آزاد از ۸/۱۷ به ۸/۲۵ درصد و مقدار ترکیبات فلاونوئیدی از ۳۱۶ /۰ به ۴۵۰/۰ mg RUE g-۱ در تمامی تیمارهای غنی شده با گرده گل در مقایسه با نمونه کنترل گردید. با افزایش درصد افزودن گرده گل سفتی بافت مغز نمونههای کیک نگهداری شده در دمای محیط با گذشت زمان کاهش یافت. بیشترین و کمترین مقدار سفتی در روز ۱۴ام نگهداری محصول در دمای محیط به ترتیب مربوط به نمونه ۱۵ درصد و ۳ درصدگرده با N ۱۶/۰ و N ۲۰/۰ سفتی بود. اما نگهداری در دمای یخچال باعث سفتترشدن نمونههای کیک با افزایش درصد گرده در طی زمان گردید و بیشترین سفتی (N ۲۳۰/۰) در روز ۱۴ام نگهداری مربوط به نمونه ۱۵ درصدگرده بود. افزایش مقدار گرده به ۱۵ درصد باعث کاهش اندیس روشنایی (L) از ۷/۶۱ به ۵۰، افزایش اندیس قرمزی (a) از ۰۰/۷- به ۳۳/۲- و اندیس زردی (b) از ۳۹ به ۴۸ گردید. افزودن گرده گل بطور معنی داری باعث افزایش قابلیت ماندگاری کیک های غنی شده گردید. طوریکه نمونه کنترل و نمونه حاوی ۱۵% درصد گرده گل به ترتیب کمترین و بیشترین مقاومت در مقابل کپکزدگی را ارائه کردند.
دوره ۱۹، شماره ۱۳۱ - ( دی ۱۴۰۱ )
چکیده
با افزایش آگاهی مردم از منابع غذایی سلامت بخش و فراسودمند، استفاده از فرآورده های تخمیری شیر از جمله ماست به طور چشم گیری افزایش پیدا کرده است. دانه کینوا به دلیل دارا بودن ویژگی های تغذیه مطلوب و محتوای بالای پروتئین، انواع اسیدآمینه، اسیدچرب، املاح و ویتامین های ضروری، اخیرا مورد توجه قرار گرفته است. لذا در این تحقیق، غنی سازی ماست همزده با کینوا آن بر ویژگی های فیزیکی، شیمیایی، میکروبی و حسی این فراورده مورد بررسی قرار گرفت. دانه کینوا آسیاب شده در سه سطح (۲، ۴، ۶ درصد) به شیر ماست سازی اضافه شد. هر هفته یک نمونه از هر تیمار انتخاب و آزمون های فیزیکوشیمیایی (بافت، pH، اسیدیته، ماده خشک، آب اندازی)، میکروبی (شمارش استارتر و کپک مخمر) و ارزیابی حسی نمونه ی ماست حاوی آرد دانه کینوا با نمونه کنترل مقایسه شدند. بر اساس نتایج آزمون های فیزیکوشیمیایی، افزودن آرد کینوا به طور معنی داری موجب کاهش میزان آب اندازی، pH و افزایش اسیدیته، ماده خشک، ویسکوزیته، فیبر، چربی و خاکستر ماست شد. ارزیابی رنگ نمونه ها نشان داد که با افزایش درصد آرد دانه کینوا شاخص رنگ L به طور معنی داری کاهش و شاخص های a و b افزایش یافتند. از سوی دیگر در نمونه های حاوی کینوا جمعیت استارترها در اثر ترکیبات مغذی موجود در کینوا افزایش پیدا کرد. از لحاظ حسی نمونه های ماست حاوی کینوا با نمونه کنترل تفاوت معناداری نداشتند به غیر از ویژگی های بافتی که با افزودن کینوا بهبود یافت. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد، استفاده از آرد کینوا در ماست همزده می تواند منجر به تولید محصولی با ویژگی های فراسودمند و مطلوب بشود.
دوره ۲۰، شماره ۱۴۴ - ( بهمن ۱۴۰۲ )
چکیده
هدف از این تحقیق، بررسی فرآیند استخراج آبی به عنوان یک روش ایمن و دوستدار محیط زیست جهت استخراج روغن از دانه بزرک است. برای این منظور، دانه بزرک ابتدا برشته (تحت دمای ۱۲۰ درجه سلسیوس به مدت ۴۵ دقیقه)، سپس آسیاب شده و فرایند استخراج آبی انجام شد. در فرایند استخراج آبی شرایط دما (۷۰-۲۵ درجه سانتیگراد)، زمان (۵/۴-۵/۱ ساعت) و pH (۴-۷) اعمال شد و ویژگیهای کیفی (عدد اسیدی، عدد پروکسید و بازده استخراج روغن) اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که با افزایش هر یک از پارامترهای زمان استخراج و دمای استخراج، بازده روغن بدست آمده نیز افرایش مییابد، بطوریکه بیشترین میزان بازده مربوط به زمان استخراج ۳ ساعت، دمای استخراج ۷۰ درجه سلسیوس و ۴= pHبود. همچنین عدد اسیدی و پروکسید روغن نیز با بالا رفتن پارامترهای زمان استخراج و دمای استخراج افزایشmouseout="msoCommentHide('_com_۱')" onmouseover="msoCommentShow('_anchor_۱','_com_۱')">[U۱] یافت. روغن استخراج شده در دمای ۷۰ درجه سلسیوس، زمان ۴۵/۲ ساعت و ۴=pH با توجه به نتایج حاصل از اندازهگیری عدد اسیدی، عدد پروکسید و بازده استخراج با استفاده از نرم افزار دیزاین اکسپرت (Design Expert) بعنوان تیمار بهینه انتخاب شد و آزمونهای کیفی در طول نگهداری در ۶۰ روز بر روی آن انجام گرفت. در طول نگهداری روغن، میزان کلروفیل، کارتنوئید و محتوی فنل کل کاهش معنیداری (۰۵/۰≥p) داشت. همچنین عدد اسیدی و پروکسید طی زمان افزایش معنیداری (۰۵/۰≥p) نشان دادند.
mouseout="msoCommentHide('_com_۱')" on
mouseover="msoCommentShow('_anchor_۱','_com_۱')"> [U۱]Q۷