جستجو در مقالات منتشر شده


۶ نتیجه برای بازیان


دوره ۱۴، شماره ۴ - ( مهر و آبان ۱۴۰۲ )
چکیده

چکیده
"که" از پر­­­­­­­کاربردترین تکواژها در نظام گفتاری و نوشتاری زبان فارسی است که علاوه بر کاربردهای گسترده­ای چون ضمیر مبهم، متمم­نما، نشانۀ تأکید و...به عنوان موصول­نما در ابتدای بندهای موصولی بدون تغییر شکل حضور یافته و نقش­های متفاوتی را پذیرا می­باشد. هدف اصلی این جستار مطالعۀ نقش­­­­­­­­های دستوری، معنایی و کاربردشناختی تکواژ "که"­ در بندهای موصولی زبان فارسی می­باشد. لذا برای ارائۀ توصیفی تا حدامکان کامل از تکواژ "که" بررسی دقیق مجموعه­ای از شواهد طبیعیِ کاربردِ این پدیده در زبان فارسی ضروری است.­ ازاین­رو برای کارآمدی این تحقیق، داده­ها از جملات طبیعی گفتاری و نوشتاری گویشوران زبان فارسی جمع­آوری شده­اند. سپس تکواژ "که"در بند­های موصولی بر­اساس نقش­های دستوری و معنایی و نیز کاربرد­شناختی مورد بررسی قرار گرفتند. در این پژوهش که مبتنی بر تحقیق توصیفی و تحلیلی می­باشد تلاش بر این است تا در چارچوب نظریۀ رده­شناختی با تکیه بر تعمیم­های رده­شناختی کمری­(۱۹۸۹) به این پرسش­­ها پاسخ داده شود که در بندهای موصولی زبان فارسی تکواژ "که" کدام نقش­های دستوری،معنایی و کاربردشناختی را به عهده دارد؟در فرض اصلی تمام نقش های دستوری یک گروه اسمی برای "که" در نظر گرفته شده­اند. یافته­های این پژوهش حاکی از آن است که تکواژ "که" تمام نقش­های دستوری یک گروه اسمی مانند: فاعل، مفعول...را دریافت می­نماید. این تکواژ نقش­های معنایی متنوعی را چون کنشگر،کنش پذیر،هدف... پذیرا می­باشد. همچنین "که" به عنوان نشانگر تأکید پس از هر سازه­ای که هم دارای اطلاع کهنه و هم اطلاع نو باشد قرار گرفته و آن را مورد تأکید قرار می­دهد.

کلید واژه­ها: بند موصولی،موصول­نما،نقش­های معنایی،اطلاع نو،اطلاع کهنه


دوره ۱۵، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده

در این تحقیق، مدول الاستیک نانوکامپوزیت‌های نانوسلولز/پلی لاکتیک اسید به دست آمده توسط دو روش آزمون کشش استاندارد (ASTM) و آزمون نانوسختی سنجی با استفاده از میکروسکوپ نیروی اتمی مورد بررسی قرار گرفت. نانوسلولز بکار رفته، با استفاده از روش مکانیکی از الیاف لینتر پنبه تهیه گردید و به نسبت وزنی ۳ و ۵% به دو روش افزودن مستقیم و تکنیک مستربچ مورد استفاده قرار گرفت. سپس ویژگی‌‌های کششی نانوکامپوزیت‌های ساخته شده با استفاده از مستربچ و بدون آن، مطالعه گردید. نتایج آزمون کشش نشان داد که استفاده از مستربچ، سبب بهبود مدول کششی، استحکام کششی و کرنش در شکست خواهد شد. همچنین افزایش نانوسلولز از ۳ به ۵% در نانوکامپوزیت‌های حاوی مستربچ، سبب افزایش استحکام کششی و کرنش در شکست گردید. اما افزایش نانوسلولز در نانوکامپوزیت‌های بدون استفاده از مستربچ، تاثیر معنی‌داری روی بهبود این ویژگی‌ها نداشته است. نتایج آزمون نانوسختی سنجی با میکروسکوپ نیروی اتمی نیز روند مشابه آزمون کشش را نشان دادند که بر این اساس، استفاده از مستربچ در نانوکامپوزیت‌ها سبب افزایش مدول الاستیک گردیده است. سپس نتایج مربوط به این دو آزمون مورد مقایسه قرار گرفت و نتایج نشان داد که مدول به دست آمده از آزمون کشش استاندارد در مقایسه با نانوسختی سنجی، مقادیر کمتری را دارا هستند.

دوره ۱۶، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده

نشتی‌های خط لوله نفت اگر مورد توجه واقع نشود می‌تواند منجر به خسارت‌‌‌‌‌‌های بزرگی گردد. اولین گام برای مقابله موثر با این نشتی‌ها، تشخیص محل وقوع آن‌ها است. در مقاله‌ی حاضر یک روش جدید آشکارسازی و جداسازی عیوب (FDI) مبتنی بر داده‌ پیشنهاد می‌شود که نه تنها قادر است وقوع عیب نشتی و محل آن را آشکار سازد بلکه می‌تواند وخامت (اندازه‌ی) نشتی را نیز با دقت زیاد تخمین بزند. در مطالعه‌ی حاضر، خط لوله‌ی گلخاری- بینک که در جنوب ایران واقع شده، در نرم افزار الگا مدل‌سازی گردیده است که داده‌های مورد نیاز برای آموزش سیستم FDI را فراهم می‌نماید. سناریوهای مختلف نشتی بر مدل اعمال می‌گردد و نرخ دبی خروجی و فشار ورودی متناظر به عنوان داده‌های آموزش ثبت می‌شود. داده‌های بدست آمده در حوزه‌ی زمان به حوزه‌ی موجک انتقال داده می‌شوند. سپس ویژگی‌های آماری داده‌ها از دو حوزه‌ی موجک و زمان استخراج می‌گردد. ویژگی‌های بدست آمده به یک شبکه‌ی عصبی چندلایه‌ی پرسپترون (MLPNN) به عنوان سیستم FDI اعمال می‌گردد. نتایج نشان می‌دهد که سیستم مبتنی بر ویژگی‌های آماری موجک عملکرد بهتری نسبت به سیستم مبتنی بر ویژگی‌های آماری حوزه‌ی زمان دارد. همچنین سیستم پیشنهادی می‌تواند محل و وخامت نشتی را با نرخ هشدار غلط (FAR) اندک و نرخ طبقه‌بندی صحیح (CCR) بسیار زیاد تشخیص دهد.

دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۶ )
چکیده

یک راه موثر برای افزایش قابلیت اطمینان یک فرآیند صنعتی، طراحی الگوریتم تشخیص خطا جهت پایش لحظه به لحظه ی آن است. در یک سیستم دینامیکی، خطا به هر گونه انحراف از وضعیت کاری مطلوب اتلاق می شود. متناسب با ابعاد سیستم، معماری های مختلفی از قبیل: متمرکز، غیر متمرکز و توزیع شده برای پیاده سازی الگوریتم تشخیص خطا وجود دارد. در این مقاله، رویکردی متمرکز با استفاده از تکنیک ترکیب اطلاعات چند سنسوری (MSDF) مبتنی بر فیلتر اطلاعات توسعه یافته ی ترکیبی(HEIF) ارائه شده است. این فیلتر، هم زمان مزایای دو الگوریتم موجود، یعنی فیلتر کالمن توسعه یافته ی ترکیبی(HEKF) و فیلتر اطلاعات(IF) را دارد. این روش مانند فیلتر کالمن توسعه یافته ی ترکیبی از دقت بالاتری در مقایسه با فیلتر مرسوم کالمن برخوردار است و همپنین همانند فیلتر اطلاعات قابلیت پیاده سازی به صورت غیر متمرکز و توزیع شده را نیز دارد. الگوریتم متمرکز ارائه شده برای سیستمهای دینامیکی با ابعاد پایین، به تخمینی دقیق تر با سرعت همگرایی بیشتر و تشخیص زودتر خطا می انجامد که به پیاده سازی بلادرنگ کمک خواهد کرد. همچنین برای سیستم های با ابعاد بزرگ(LSS)، مبنایی برای مقایسه عملکرد رویکردهای غیرمتمرکز می باشد.

دوره ۱۷، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۶ )
چکیده

افزایش دمای گاز ورودی به توربین‌های گازی باعث افزایش قدرت و راندمان حرارتی آن‌ها خواهد شد. با توجه به محدودیت دمایی آلیاژهای مورد استفاده، به‌کارگیری روش-هایی جهت کاهش دمای اجزای توربین گاز به‌خصوص پره‌های توربین، امری ضروری خواهد بود. امروزه تکنولوژی دنده‌های V شکل نیز به علت انتقال حرارت مناسب، مورد توجه محققان و پژوهشگران خنک‌کاری داخلی پره‌های توربین گاز واقع شده است. هدف از این مقاله ارائه و مقایسه دو نمونه از چیدمان‌ پیشنهادی جدید دنده‌های V شکل به‌صورت چیدمان تناوبی و چیدمان روی یک خط در حالت جهت‌گیری به سمت پایین‌دست در دو صفحه مخالف در یک کانال مستطیلی و همچنین بررسی و امکان‌سنجی سیالاتی و انتقال حرارتی آن‌ها به‌منظور استفاده در خنک‌کاری داخلی پره توربین گاز می‌باشد. برای اعتبارسنجی از یک نمونه نتایج تجربی موجود استفاده شده و در ادامه، نتایج برای اعداد بی‌بعد ۲۰۰۰

دوره ۱۹، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۸ )
چکیده

در پژوهش حاضر، از روش اجزای مجزا برای شبیه‌سازی دو بعدی رفتار زهکشی‌نشده در مصالح دانه‌ای چندگوشه استفاده شده است. برای شبیه‌سازی عددی رفتار زهکشی‌نشده از دو روش حجم ثابت و استوانه استفاده شده و نتایج حاصل از هر دو روش با یکدیگر مقایسه گردید. در روش استوانه فرض می‌شود که لوله‌ای میان حفرات مجاور وجود دارد و امکان تبادل آب بین مراکز حفرات فراهم می‌شود. در این روش، قطر استوانه نماینده‌ای از نفوذپذیری خاک است. در روش حجم ثابت فرض می‌شود که حجم نمونه طی بارگذاری ثابت می‌ماند. شبیه‌سازی به کمک هر دو روش برای نمونه‌هایی انجام شده است. این نمونه‌ها تحت تنش همه‌جانبه ۲۰۰ کیلوپاسکال قرار گرفته و پس از تحکیم همه‌جانبه، تحت بارگذاری انحرافی قرار گرفته است. نتایج نشان داد که پاسخ‌های حاصل از روش استوانه انطباق خوبی با روش حجم ثابت دارد و با افزایش سختی آب، نتایج هر دو روش بهم نزدیک‌تر می‌شوند. رفتار زهکشی‌نشده برحسب مقاومت برشی و فشار آب حفره‌ای متوسط در نمونه ماسه‌ای در تنش‌های همه‌جانبه ۸۰۰،۴۰۰،۲۰۰ و ۱۶۰۰ کیلوپاسکال به کمک روش استوانه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج شبیه‌سازی انطباق خوبی با نتایج آزمایشگاهی دارد، بطوریکه در نمونه تحت تنش همه‌جانبه بیشتر، مقاومت برشی و فشار آب حفره‌ای متوسط مثبت بیشتری بوجود می‌آید، ولی با افزایش فشار همه‌جانبه، مقدار فشار آب حفره‌ای متوسط در نمونه کاهش می‌یابد. در انتها گستردگی توزیع فشار آب حفره‌ای متوسط در نمونه در کرنش‌های ۱۰ و ۳۰ درصد به کمک روش استوانه نشان داده شد و تاثیر تغییرات قطر استوانه در گستردگی توزیع فشار آب مورد بررسی قرار گرفت. بررسی گستردگی توزیع فشار آب حفره‌ای متوسط در کرنش‌های ۱۰ و ۳۰ درصد نشان داد که فشار آب در مرکز نمونه دارای کمترین مقدار است. همچنین با افزایش قطر استوانه، فشار آب در کل حفرات نمونه، بهم نزدیک می‌شود. در حالیکه هرچه قطر استوانه کمتر باشد، اختلاف فشار آب در حفرات نمونه بیشتر می‌شود.
 

صفحه ۱ از ۱