جستجو در مقالات منتشر شده


۸ نتیجه برای ایزانلو


دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۲ )
چکیده

در این پژوهش هندسۀ فضایی انواع کاربردهای حرف اضافۀ «در» در زبان فارسی معاصر از دیدگاه زبانشناسی شناختی بررسی و تحلیل می‌شود. چهارچوب نظری مورد استفاده در این مطالعه، رویکرد شناختی تالمی دربارۀ ساختاربندی فضایی در زبان است. این پژوهش تنها بر کاربردهای فیزیکیِ حرف اضافۀ «در» تأکید دارد و به کاربردهای استعاری نمی‌پردازد. از پیکرۀ هم‌شهری به‌عنوان منبع اصلی برای جمع‌آوری داده‌ها استفاده و سپس چهارده کاربرد فیزیکی و متفاوت حرف اضافۀ «در» استخراج شد. در هریک از این کاربردها هندسۀ فضایی ‌نما و زمینه هر یک به‌تنهایی و ارتباط آنها با یکدیگر مورد مطالعه قرار گرفت و درنهایت، طرحواره‌های آنها ترسیم شد. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که کاربردهای فیزیکی حرف اضافۀ «در» نماها و زمینه‌هایی با ویژگی‌های هندسی متنوع را شامل می‌شود و از تعامل و یا تقابل آنها با یکدیگر هندسه‌های بدیعی به دست می‌آید که در همۀ آنها دو عامل «دربرگیرندگی» و «منبع کنترل» منجر به انتخاب «در» به‌عنوان حرف اضافۀ مناسب می‌شود. همچنین، در یک نوع از هندسه‌ها یک شئ زمینه سوم هم برای جانمایی دقیق نما در صحنه حضور دارد. برپایه یافته‌های این پژوهش طرحوارۀ «راه» نیز به شکلی سه‌بعدی و حجمی مورد تحلیل قرار گرفته است. یافته‌ها نشان می‌دهد که در برخی نمونه‌ها نیز آنچه در روساخت جمله به‌عنوان زمینه مشخص شده ‌است، مجاز از زمینۀ واقعی است.
 

دوره ۳، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۷ )
چکیده

این پژوهش با هدف مشخص ‌کردن نوع و بسامد روابط معنایی واژگانی همزمانی میان واژه‌های فارسی و عربی به بررسی تطبیقیِ معانی واژه‌های بسیط عربی در فارسی، می‌پردازد؛ بدین منظور دو فرهنگ بزرگ سخن و فرهنگ عربی عبدالنبی قیم انتخاب، و واژه‌های مشترک عربی در فارسی میان دو فرهنگ استخراج شد. سپس براساس چندین آزمون زبانشناختی، شش نوع رابطه معنایی واژگانی هم‌معنایی، شمول‌معنایی، تقابل‌معنایی، جزء‌واژگی، عضو‌واژگی و واحدواژگی مشخص و بسامد هر کدام در سطح واژه‌ها و هم‌چنین در سطح معانی آنها مشخص گردید. بر این اساس، بسامد وقوع هر کدام از روابط در ۴۵۰۶ واژه به ترتیب: هم‌معنایی ۸۳/۷۶ درصد، شمول معنایی ۷۵/۱۴ درصد، تقابل‌معنایی ۲۸/۰ درصد، جزء‌واژگی ۵۷/۰ درصد، عضو‌واژگی ۰۴/۰ درصد و واحد‌واژگی ۱۳/۰ درصد مشخص شد. هم‌چنین با تطبیق معانی ۴۵۰۶ واژه با یکدیگر در مجموع ۲۶۳۲۶ تطبیق صورت گرفت که بسامد وقوع روابط معنایی واژگانی بین این تطبیق‌ها به ترتیب هم‌معنایی ۷۵/۱۶ درصد، شمول معنایی ۶۱/۲ درصد، تقابل‌معنایی ۰۴/۰ درصد، جزء‌واژگی ۰۹/۰ درصد، عضو‌واژگی ۰۰۷/۰ درصد و واحد‌واژگی ۰۲/۰ درصد مشخص شد.

دوره ۱۲، شماره ۲ - ( خرداد و تیر ۱۴۰۰ )
چکیده

هویت واژگانی یعنی مفهوم یک واژه که می­تواند در سرتاسر هر متن با واژه بیان شود یا با کلمه­ها و ساختارهای متعدد به آن مفهوم اشاره شود. تمرکز این تحقیق جست­وجوی ابزارهای زبانی است که با استفاده از آن­ها در یک روایت هویت واحد و پیوسته­ای از سوی عبارت­های متناوب بیان می­شود. برای انجام این کار ۸۰ کودک و بزرگ­سال مؤنث در پژوهش حاضر شرکت و فیلم بدون کلام داستان «گلابی» را روایت کردند. پس از ضبط و پیاده­سازی، داده‌ها تحلیل آماری شدند. برای دسته­بندی واژه­ها و تحلیل­ کیفی از مفهوم سطح اصلی رُش استفاده شد. هر دو گروه در استفاده از واژه­های کل یکسان بودند، اما کاربرد واژه­ها در سطح جز در دو گروه تفاوت معناداری را نشان داد. علاوه ­بر این، در بررسی رد­پای هویت واژگانی هم دو گروه تفاوت معناداری داشتند. به این ترتیب که پس از اولین اشاره به یک مفهوم، ارجاع به همان مفهوم را به شیوۀ متفاوتی تا انتهای روایت انجام دادند، هرچند عدم تغییر واژه و ارجاع واحد به مفهومی واحد در هردو گروه بسامد بالایی داشت. با اینکه به­نظر می‌رسد در سن ۹ ‌سالگی مخزن واژگانی کودک بسیار شبیه بزرگ­سالان شده باشد، اما بر­اساس نتایج حاصل از این پژوهش، همچنان باید تفاوت دانش واژگانی این دو ردۀ سنی را در تهیۀ محتواهای مختلف درنظر داشت.

دوره ۱۲، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۱ )
چکیده

اهداف: هدف پژوهش حاضر تدوین راهبردهای توسعه پایدار گردشگری در مناطق کویری شمال شرق استان کرمان  است. هدف کاربردی پژوهش، نشان دادن اهمیت و جایگاه توسعه گردشگری پایدار، به عنوان عاملی در جهت تحقق اهداف توسعه پایدار است.
روش ها: برای گردآوری داده­ها از روش کتابخانه­ای و میدانی ) استفاده شد. فرآیند پژوهش با تکمیل پرسشنامه توسط ۳۰ نفر از کارمندان اداره کل میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری استان کرمان ادامه یافته، داده‌ها به روش گلوله برفی گردآوری شدند. تحلیل داده­ها توسط ماتریس سوات (SWOT) و ماتریس برنامه ریزی راهبردی کمی (QSPM) تحلیل شدند.
یافته ها: بر اساس نتایج به‌دست‌آمده از میان اهمیت عوامل داخلی نتیجه گرفته شد که در میان نقاط قوت بیشترین اولویت مربوط به شاخص­های «ایمنی جاده‌های منطقه» با نمره ۱۹,۳۳ است؛ و شاخص «برخورداری از چشم‌اندازهای طبیعی منحصربه‌فرد» با نمره ۱۰.۹۳ از دید خبرگان در میان نقاط قوت از اهمیت کمتری برخوردار هست. در میان نقاط ضعف شاخص «کیفیت پایین امکانات خدماتی» با نمره ۱۸ مهم­ترین نقاط ضعف داخلی محسوب می‌شود. در ادامه تحلیل نمرات عوامل خارجی نشان داد که در میان فرصت‌ها بیشترین اولویت مربوط به شاخص «روند رو به رشد فعالیت‌های گردشگری کویری» با نمره ۱۸.۴۰ است. شاخص «عدم توجه به توسعه گردشگری در مناطق کویری در سیاست‌گذاری» با نمره ۱۹.۲۰ مهم‌ترین تهدید محیطی محسوب می‌شود.
نتیجه گیری: وضعیت توسعه پایداری گردشگری کویری شمال شرق استان کرمان در حالت تهاجمی قرار دارد و این وضعیت ناشی از غلبه نقاط قوت داخلی بر نقاط ضعف داخلی و فرصت‌های محیطی بر تهدیدات محیطی است.

دوره ۱۳، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۲ )
چکیده

اهداف: تغییر کاربری اراضی کشاورزی و باغی یکی از مهمترین چالش های توسعه شهری در ایران است. هدف پژوهش، بررسی روند تغییر کاربری اراضی کشاورزی و تأثیر آن بر مؤلفه‌های توسعه پایدار، و پیش‌بینی روند تغییر کاربری اراضی کشاورزی و باغی در حوزه نفوذ شهرستان شهریار است.

روش ها: این پژوهش نظر هدف کاربردی و از نوع تحقیقات توصیفی _ تحلیلی است. با بهره­گیری از تصاویر ماهواره لندست طی دوره زمانی ۱۳۷۵ الی ۱۳۹۵ به بررسی و تحلیل تغییرات سطوح کاربری شهرستان شهریار پرداخته شده و با استفاده از نرم‌افزار ENVI تصحیح رادیومتریک می شود. برای بررسی تأثیرات تغییر کاربری اراضی بر مؤلفه‌های توسعه پایدار از روش پرسشنامه استفاده شد.

یافته ها: بر اساس نتایج اراضی سکونت­گاهی در طول زمان مورد مطالعه (۱۹۹۶ تا ۲۰۱۶) روند صعودی را با نرخ رشد سالانه برابر با ۱۱۷ هکتار در سال تجربه کرده است. همچنین روند کاربری اراضی باغی و زارعی نیز به‌صورت افزایشی با نرخ متوسط به ترتیب ۲۰۰ و ۳۷ هکتار در سال است. اراضی کشاورزی ابتدا روند کاهشی را تجربه کرده (۸ در صد)، سپس دوباره افزایش یافته (۱۶,۷ درصد) و برآیند آن در دوره مطالعاتی افزایشی (۸.۷ درصد) بوده است. اراضی بایر نیز دارای نرخ کاهشی ۳۰ درصدی در منطقه است.

نتیجه گیری: نتایج پژوهش، بر اهمیت و تاثیر چشمگیر تغییر کاربری اراضی کشاورزی و باغی، بر مؤلفه‌های توسعه پایدار تاکید دارد و به خوبی نشان می دهد که تغییرات کاربری اراضی تأثیرات منفی اقتصادی، اجتماعی، زیست‌محیطی و کالبدی فضایی در راستای توسعه پایدار را به بار می‌آورد.

دوره ۱۵، شماره ۴ - ( مهر و آبان ۱۴۰۳ )
چکیده

پژوهش حاضر مطالعۀ مقایسه‌ای است دربارۀ آیین‌های مرتبط با تولد و نام‌گذاری در فرهنگ کردستان شهرستان سنندج که با گویش سورانی صحبت می‌کنند. این پژوهش با توجه به عامل جنسیت، به تحلیل منتخبی از این آیین‌ها در چارچوب نظریۀ آمیختگی مفهومی پرداخته است. بر این اساس، با شیوۀ مصاحبۀ عمیق در دسترس از یک سخنگوی زن میان‌سال تحصیل‌کردۀ کردزبان ، آیین‌های مختلف مربوط به حوزۀ مفهومی تولد نوزاد جمع‌آوری شده و سپس جهت کسب اطلاعات بیشتر، با روش «مصاحبۀ هدفمند گروهی»، تعداد پنج نفر از سخنگویان زن و مرد بی‌سواد بین ۵۰ تا ۷۰ سال که زبان مادری آن‌ها کردی سورانی بوده و مکالمات روزمرۀ خود را به این زبان انجام می‌دهند، مورد مصاحبه قرار گرفته و روایت آن‌ها از آیین مورد نظر ضبط شده است. تحلیل آیین‌های مستخرج از متن مصاحبه‌ها نشان‌دهندۀ آن است که فرهنگ کردی سورانی سنندج جهت خلق معناهای همسو با قالب فرهنگی جنسیتی یا از دروندادهای متفاوت جهت خلق معنا بهره می‌برد و یا در مواردی جالب توجه‌تر، با گزینش نگاشت‌های متفاوت از یک یا چند درونداد واحد، فضای آمیختۀ مفهومی تازه‌ای را در تطابق با قالب فرهنگی جنسیتی شامل «زن خوب= زیبا، صبور، همسر» در برابر «مرد خوب= قوی، کوشا، نان‌آور» شکل می‌دهد. بر این اساس، قالب‌های جنسیتی عامل مؤثر در فرایند معناسازی آیین‌های تولد و زایش فرهنگ کردی سورانی سنندج قلمداد می‌شوند. 

دوره ۱۹، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۴ )
چکیده

حسب چشم انداز بیست ساله کشور در سال ۱۴۰۴ ایران می باید به کشوری با ویژگی های دور بودن از فقر و تبعیض، توزیع عادلانه درآمد و فرصت های برابر برای همگان تبدیل شود. در این راستا سیاستگزاران اقتصادی کشور در تصویب قوانین پایین دستی سند چشم انداز، بر گنجاندن مواد قانونی تسهیل و تسریع کننده دستیابی به اهداف سند چشم انداز به ویژه از حیث ایجاد توسعه متوازن و کاهش شکاف های منطقه ای از طریق بهبود نظام اداری و ارتقاء عملکرد دستگاههای اجرایی تاکید نموده اند. با گذشت بیش از هشت سال از ابلاغ سند چشم انداز ، تحلیل مقایسه ای شاخص های اقتصادی استان ها می تواند ابزار مناسبی برای ارزیابی میزان موفقیت در دستیابی به اهداف سند یاد شده باشد. روش پژوهش این مطالعه توصیفی-تحلیلی و نوع پژوهش توسعه ای باشد. برای جمع آوری داده ها از روش کتابخانه ای-میدانی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد علی رغم تکالیف قانونی کشور به لزوم برخورداری تمامی استان ها از نظام اداری بهینه و توزیع عادلانه منابع عمومی بین استان ها جهت کاهش شکاف های توسعه ای، استان های محروم کشور همچون خراسان شمالی از سطوح متفاوت و نابرابر نظام اداری و اعتبارات کشوری برخوردار شده اند.

دوره ۲۰، شماره ۱۳۹ - ( شهریور ۱۴۰۲ )
چکیده

پپتیدهای زیست‌فعال در واقع بخش‌های پروتئینی خاصی هستند که علاوه ‌بر ارزش غذایی، تأثیرات مثبتی برعملکرد بدن و شرایطی دارند که منجر به اثرگذاری برسلامتی می‌شود. استفاده ترکیبی از پیش­تیمار و هیدرولیز آنزیمی باعث ایجاد تغییراتی در خصوصیات فیزیکی و شیمیایی پروتئین­های هیدرولیز شده می­شود. پیش­تیمار با مایکروویو یک رویکرد شناخته شده برای افزایش دسترسی به پیوندهای حساس به هیدرولیز است که مکان‌های برش آنزیم و قرار گرفتن در معرض پروتئازها را تسهیل می‌کند. هدف از این پژوهش بررسی اثر زمان هیدرولیز و همچنین تاثیر پیش­تیمار مایکروویو بر هیدرولیز آنزیمی پروتئین قارچ­­دکمه­ای (Agaricus bisporus) به­وسیله آنزیم تریپسین جهت تولید پپتیدهای آنتی­اکسیدان می­باشد. در این پژوهش تولید پروتئین هیدرولیز شده قارچ­دکمه­ای با استفاده از آنزیم تریپسین بدون پیش­تیمار و با پیش­تیمارمایکرویودر توان­های مختلف ۱۲۰، ۲۰۰ و۲۸۰ وات صورت گرفت. ویژگی­های آنتی­اکسیدانی نمونه­ها (فعالیت مهار رادیکال DPPH[۱]، قدرت شلاته­کنندگی آهن، قدرت احیاء­کنندگی یون آهن، فعالیت آنتی­اکسیدانی کل) ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که درغالب آزمون­های صورت گرفته، پیش­تیمار با مایکرویو موجب کاهش زمان دستیابی و افزایش قابلیت آنتی­اکسیدانی نمونه­هاگردید به­طوری­که نمونه­های پیش­تیمار شده مایکرویو با توان ۱۲۰ وات نسبت به نمونه­های تیمار شده با توان ۲۰۰ و ۲۸۰ وات و نمونه­های بدون پیش­تیمار از قابلیت آنتی­اکسیدانی بالاتری برخوردار بودند. در کلیه آزمون­های آنتی­اکسیدانی نمونه پیش­تیمار شده با مایکوویو با توان ۱۲۰ و در زمان هیدرولیز ۹۰ دقیقه عملکرد بالاتری از خود نشان داد و بنابراین به عنوان تیمار مناسب در نظر گرفته شد. بر اساس این نتایج می­توان بیان نمود که  استفاده از پیش­تیمار مایکرویو با توان ۱۲۰ وات موجب کوتاه نمودن زمان هیدرولیز جهت دستیابی به پپتیدهای با قابلیت آنتی­اکسیدانی بالاتر می­گردد و در نتیجه موجب افزایش کارآیی هیدرولیز آنزیمی می­گردد.
 
[۱] ۲,۲-Diphenyl-۱- Picrylhydrazyl


صفحه ۱ از ۱