۹ نتیجه برای امیری چایجان
دوره ۱۲، شماره ۴۸ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده
چکیده
در این تحقیق یک دستگاه جدید آزمایشگاهی خشککن خلأ- خورشیدی برای بررسی رفتار خشککردن حبههای انار در فشارهای مختلف خلأ و با منبع حرارتی خورشیدی طراحی و ساخته شد. آزمایشهای خشک کردن حبههای انار در چهار سطح فشارهای مطلق ۱۰، ۲۰، ۴۰ و ۶۰ کیلوپاسکال انجام شدند. تأثیر فشارهای مختلف خشکشدن بر رفتار کاهش رطوبت، ضریب نفوذ رطوبت موثر، رنگ و چروکیدگی حبههای انار در طی فرآیند خشکشدن در خشککن خلأ- خورشیدی مورد بررسی قرار گرفت. با تحلیل رگرسیونی برای مدلهای مورد بررسی مشخص شد که مدل میدیلی بهترین برازش را با دادههای تجربی به دست آمده نشان میدهد. نتایج نشان داد با کاهش فشار مطلق، زمان خشک شدن حبههای انار کاهش مییابد. کمترین زمان خشک شدن مربوط به فشار مطلق ۱۰ کیلوپاسکال بود. ضریب نفوذ رطوبت موثر حبههای انار در خشککن خلأ- خورشیدی بین۱۰-۱۰× ۰۹/۳ تا ۱۰-۱۰× ۱۳/۴ مترمربع بر ثانیه به دست آمد. تغییرات کلی رنگ حبههای انار بین ۲/۱۷ تا ۱/۲۲و درصد چروکیدگی بین ۵۸/۶۷ % تا ۴۵/۷۴ % به دست آمد.
دوره ۱۳، شماره ۵۲ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده هدف از این پژوهش، پیشبینی برخی خصوصیات حرارتی (ضریب پخش مؤثر رطوبت و انرژی ویژه مصرفی)، فیزیکی (چروکیدگی و تغییرات کلی رنگ) و مکانیکی (نیروی شکست) میوه بنه در طی فرآیند خشککردن با خشککن پیوسته نیمهصنعتی به کمک شبکههای عصبی مصنوعی بود. سه عامل موثر شامل دمای هوای ورودی، سرعت هوای ورودی و سرعت تسمه در عملکرد خشککن جریان پیوسته به عنوان متغیرهای مستقل در نظر گرفته شد. آزمایشها در سه سطح دمای هوای ورودی (۴۵، ۶۰ و ۷۵ درجه سلسیوس)، سه سطح سرعت هوای ورودی (۱، ۵/۱ و ۲ متر بر ثانیه) و سه سطح سرعت تسمه (۵/۲، ۵/۶ و ۵/۱۰ میلیمتر بر ثانیه) انجام شد. دادههای لازم با استفاده از یک خشککن جریان پیوسته نیمهصنعتی، جمعآوری شد. از شبکههای پسانتشار پیشرو و پسانتشار پیشخور با الگوریتمهای یادگیری لونبرگ- مارکوارت و تنظیم بیزی برای آموزش استفاده شد. برای پیشبینی ضریب پخش مؤثر رطوبت، شبکه پیشخور با تابع تنظیم بیزی، آرایش ۱-۱۳-۱۰-۳ و ۱۰۸ چرخه آموزش با ۹۹۹۹/۰=R۲ مطلوب بود. برای پیشبینی انرژی ویژه مصرفی، شبکه پیشخور با تابع آموزش لونبرگ- مارکوارت، آرایش ۱-۱۰-۳ و ۱۱۷ چرخه آموزش با ۹۹۶۱/۰=R۲ مطلوب بود. بهترین شبکه برای پیشبینی چروکیدگی، شبکه پیشخور با تابع تنظیم بیزی، توپولوژی ۱-۴-۶-۳ و ۱۰۱ چرخه با ۹۹۲۶/۰=R۲ آموزش بود. بهترین شبکه برای پیشبینی تغییرات کلی رنگ، شبکه پیشخور با تابع آموزش لونبرگ-مارکوارت با توپولوژی ۱-۷-۶-۳ و ۲۴ چرخه آموزش با ۹۱۳۹/۰=R۲ بود. بهترین شبکه برای پیشبینی نیروی شکست، شبکه پیشخور با تابع آموزش تنظیم بیزی، آرایش ۱-۶-۸-۳ و ۶۹ چرخه آموزش با ۹۹۹۰/۰=R۲ بود.
دوره ۱۳، شماره ۵۷ - ( ۸-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده
در این پژوهش اثر شرایط مختلف خشک کردن مایکروویو بسترسیال (دمای هوای ورودی، سرعت هوای ورودی و توان مایکروویو) بر روی زمان خشکشدن، ضریبپخش رطوبت موثر، چروکیدگی و انرژی مصرفی کل مغز پسته مورد مطالعه قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل دادهها و بهینهسازی فرآیند خشککردن پسته از روش سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی استفاده شد. پارامترهای ورودی (مستقل) عبارتند از: دمای هوای ورودی، سرعت هوای ورودی و توان مایکروویو و پارامترهای وابسته (خروجی یا پاسخ) عبارتند از: زمان خشکشدن، ضریبپخش رطوبت مؤثر، چروکیدگی و انرژی مصرفی کل. رطوبت اولیه نمونههای پسته رقم اکبری ۵۶۹/۰ برپایه خشک بدست آمد. برای خشککردن نمونه ها از سه سرعت هوای ورودی ۱۶/۱، ۳۲/۳ و ۴۸/۸ متر بر ثانیه، سه دمای هوا ۳۵، ۴۵ و ۵۵ درجه سلسیوس و سه سطح توان مایکروویو ۲۲۰، ۳۳۰ و ۴۴۰ وات استفاده شد. مقادیر زمان خشکشدن، ضریبپخش رطوبت موثر، چروکیدگی و انرژی مصرفی کل به ترتیب ۲/۱ تا ۸۳/۳ ساعت، ۱۰-۱۰×۷۰/۲ تا ۹-۱۰×۳۲/۱ متربرثانیه، ۰۱/۱۲% تا ۴۳/۳۵% و ۳۳۷/۰ تا ۶۳/۱ کیلووات ساعت به دست آمدند. نقطه بهینه خشککردن پسته در دمای هوای ۴۸/۳۸ درجه سلسیوس، سرعت هوای ۱۶/۱ متر بر ثانیه و توان مایکروویو ۴۴۰ وات به دست آمد و مقادیر متغیرهای پاسخ در نقطه بهینه زمان خشککردن، ضریب پخش رطوبت موثر، چروکیدگی و انرژی مصرفی کل برای خشککردن پسته با خشککن مایکروویو بسترسیال به ترتیب ۶۷۷/۲ ساعت، ۱۰-۱۰×۱۷۹/۵ مترمربع بر ثانیه، ۴۱/۱۸% و ۷۱۰۹/۰ کیلووات ساعت محاسبه شد.
دوره ۱۳، شماره ۵۸ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده امواج کوتاه و متوسط مادون قرمز به عنوان یک منبع انرژی در فرآیند خشک شدن در شرایط خلأ به کار میروند و تا کنون هیچ مقایسهای بین این دو منبع انرژی در فرآیند خشک شدن محصولات کشاورزی انجام نشده است. در این تحقیق تاثیر تابش امواج کوتاه و متوسط مادون قرمز بر رفتار خشککردن برشهای هلو در شرایط خلأ بررسی و مقایسه شد. خشککردن نمونهها در فشارهای مطلق ۲۰، ۴۰ و۶۰ کیلو پاسکال و در درجه حرارتهای ۵۰، ۶۰ و ۷۰ درجهی سلسیوس تحت هر دو منبع انرژی انجام شد. رفتار خشک شدن برشهای هلو شامل اثر شرایط خشککردن بر کاهش رطوبت، ضریب پخش رطوبت موثر ، رنگ و چروکیدگی در خشککن خلأ- مادون قرمز مورد بررسی قرار گرفت. ضریب پخش رطوبت موثر برشهای هلو تحت تاثیر امواج متوسط مادون قرمز نسبت به امواج کوتاه در شرایط مختلف خشک کردن بین۱۱-۱۰× ۶/۲ تا ۱۰-۱۰× ۴/۱ متر مربع بر ثانیه بیشتر بود. تغییرات کلی رنگ و درصد چروکیدگی برشهای هلو تحت تاثیر امواج کوتاه مادون قرمز نسبت به امواج متوسط در شرایط مختلف خشک کردن به ترتیب بین ۶/۶ تا ۷/۸ و ۸/۷% تا ۷/۹ % کمتر بود. کمترین میزان تغییرات کلی رنگ برشهای هلو تحت امواج کوتاه و متوسط مادون قرمز به ترتیب ۲/۸ و ۸/۱۴ حاصل شد. همچنین کمترین درصد چروکیدگی برشهای هلو تحت امواج کوتاه و متوسط مادون قرمز به ترتیب ۳/۴۶ % و ۹/۵۵ % به دست آمد.
دوره ۱۴، شماره ۶۲ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
هدف از این تحقیق برآورد ضریب پخش رطوبت موثر، انرژی مصرفی ویژه، نرخ خشککردن و نسبت رطوبت در خشک کردن بستر سیال دانه های انار، انگور و بنه به کمک شبکههای عصبی مصنوعی میباشد. سه عامل موثر برای پیشبینی ضریب پخش رطوبت موثر و انرژی مصرفی ویژه عبارتند از: نوع محصول، سرعت هوای ورودی، دمای هوای ورودی. برای پیشبینی نرخ خشککردن و نسبت رطوبت از چهار عامل موثر استفاده شد که عبارت بودند از: نوع محصول، سرعت هوای ورودی، دمای هوای ورودی و زمان خشککردن. تعداد ۲۷ آزمایش برای ضریب پخش رطوبت موثر و انرژی مصرفی ویژه و ۲۱۶۵ آزمایش برای نرخ خشککردن و نسبت رطوبت برای ایجاد الگوهای آموزش و ارزیابی به وسیله یک خشککن آزمایشگاهی انجام گرفت. از شبکهها و الگوریتمهای متعددی برای آموزش الگوهای موجود استفاده شد. نتایج بررسیها نشان داد که شبکه پس انتشار پیشخور با توپولوژی ۲-۵-۵-۳ و تابع آستانه لونبرگ-مارکوارت قادر است ضریب پخش رطوبت موثر و انرژی مصرفی ویژه را با ضریب تعیین ۹۸۰۵/۰ و ۹۹۵۴/۰ و خطای میانگین مربعات ۰۰۰۰۹/۰ در شرایط مختلف خشککردن دانه های انار، انگور و بنه در خشککن بستر سیال را پیشبینی نماید. همچنین بیشترین ضریب تعیین برای پیشبینی نرخ خشککردن و نسبت رطوبت به ترتیب ۹۷۹۹/۰ و ۹۹۹۶/۰ به دست آمد.
دوره ۱۴، شماره ۶۴ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
در این مطالعه، از یک خشککن مادون قرمز با پیش تیمار مایکروویو برای خشک کردن مغز فندق استفاده شد. برای تعیین شرایط بهینهسازی نمونههای فندق از روش سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی به منظور بررسی تأثیر دمای هوا در سه سطح (۴۵، ۶۵ و ۸۵ درجه سلسیوس)، توان مادون قرمز در سه سطح (۵۰۰، ۱۰۰۰ و ۱۵۰۰ وات) و توان مایکروویو در سه سطح (۲۷۰، ۴۵۰ و ۶۳۰ وات) برای خشک کردن مغز فندق استفاده شد. تجزیه و تحلیل واریانس (فاکتور عدم برازش و مقدار R۲) برای تعیین مطلوبیت مدل استفاده شد. از سطوح پاسخ و منحنیهای تراز برای نشان دادن اثر متقابل متغیرهای مستقل با متغیر پاسخ ایجاد شد. بر اساس آزمایشهای انجام شده شرایط بهینه جهت انتخاب مقادیر بیشینه ضریب انتشار مؤثر رطوبت و L* (شاخص رنگ) و انتخاب مقادیر کمینه انرژی مصرفی کل، چروکیدگی و شاخصهای رنگ a* و b* اعمال شد. با توجه به نتایج، شرایط بهینه در دمای هوای ۴۵ درجه سلسیوس، توان مایکروویو ۱۴/۴۷۱ وات و توان مادون قرمز ۸۹/۱۳۱۶ وات تعیین گردید. در این نقاط بهینه مقادیر متغیرهای پاسخ ضریب انتشار مؤثر رطوبت، انرژی مصرفی کل، چروکیدگی، L*، a* و b* به ترتیب ۹-۱۰×۳۶/۲ متر مربع بر ثانیه، ۶۵/۲ کیلووات ساعت، ۹۴/۱۲ درصد، ۱۰/۵۴، ۹۷/۱۴ و ۷۰/۱۶ بهدست آمدند.
دوره ۱۴، شماره ۶۵ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
در این مطالعه خواص خشک شدن مغز بادام رقم آذر در یک خشککن پیوسته نیمهصنعتی با پیشتیمار میکروویو مورد مطالعه قرار گرفت. هدف از انجام این پژوهش، ارزیابی تاثیر دمای هوا، توان میکروویو و سرعت خطی تسمه در روند خشککردن مغز بادام بود. آزمایشهای خشککردن مغز بادام در سه سطح دمای هوا (۴۵، ۶۰ و۷۵ درجه سلسیوس)، سه سطح توان میکروویو (۲۷۰ و۴۵۰ و ۶۳۰ وات)، سه سطح سرعت تسمه (۵/۲ و ۵/۶ و ۵/۱۰ میلیمتربرثانیه) و سرعت هوای ثابت ۵/۱ متربرثانیه انجام شد. هفت مدل تجربی به دادههای سینتیک بدست آمده از آزمایشها برازش داده شدند. نتایج نشان داد که مدل میدلی و همکاران دارای بهترین عملکرد بود. بیشترین مقدار ضریب پخش رطوبت موثر (۹-۱۰۷۳/۴ مترمربع بر ثانیه) در دمای ۷۵ درجه سلسیوس، توان میکروویو ۶۳۰ وات و سرعت تسمه ۵/۱۰ میلیمتربرثانیه و کمترین مقدار آن (۱۰-۱۰۹۶/۴ مترمربع بر ثانیه) در دمای ۴۵ درجه سلسیوس، توان میکروویو ۲۷۰ وات و سرعت تسمه ۵/۲ میلیمتربرثانیه بدست آمدند. مقدار انرژی فعالسازی بین ۲۹۵/۱۰ و ۱۵۱/۲۸ کیلوژول بر مول محاسبه شد. بیشترین و کمترین مقدار انرژی مصرفی ویژه به ترتیب ۱۷/۸۳ گیگاژول بر کیلوگرم و ۱۷/۸ گیگاژول بر کیلوگرم محاسبه شدند. بیشترین و کمترین مقدار چروکیدگی به ترتیب ۸۶/۱۰% و ۱۲/۶% تعیین شدند. بیشترین میزان تغییر کلی رنگ ۴۶/۹ و کمترین مقدار آن ۷۶/۴ حاصل گردید. با توجه به اهمیت شاخصهای کیفی، برای داشتن کمترین مقدار چروکیدگی و تغییر رنگ، باید مغز بادام را در دمای ۴۵ درجه سلسیوس، توان میکروویو ۲۷۰ وات و سرعت تسمه ۵/۶ میلیمتربرثانیه خشک کرد.
دوره ۱۵، شماره ۷۷ - ( ۴-۱۳۹۷ )
چکیده
در این پژوهش از خشککن خلایی پاششی با ریز ذرهساز آلتراسونیک بهمنظور تولید پودر خشک از عصارهی برگ کنگر فرنگی استفاده شد. روند خشککردن در یک محفظه خشککن خلأ و در دمایی پایینتر از دمای خشککنهای پاششی معمولی انجام شد. اثرهای متغیرهای مستقل (دمای داخلی ۵۵-۷۵ درجه سلسیوس، فشار خلأ درون محفظه ۲۰-۴۰ کیلوپاسکال و غلظت محلول ۲-۳ درصد) روی خواص کاربردی (محتوای رطوبت، اندازه ذره، چگالی توده و چگالی حاصل از ضربه، جریان پذیری و چسبندگی)، خواص بازسازی (تر شوندگی، پراکندگی و حلالیت) و خواص شیمیایی (محتوای فنل کل و فعالیت مهار DPPH) پودر عصاره برگ کنگر فرنگی با لاکتوز تک آبِ بهعنوان یک حامل بهمنظور دستیابی به عملکرد فرآیند بالا و خواص مطلوب بررسی شد. پودرهای تولیدشده در شرایطی با غلظت محلول ۳ درصد، بالاترین میانگین قطر ذرات، چگالی توده و چگالی حاصل از ضربه، زاویه ترکننده (کاهش ترشوندگی) و محتوای فنل کل (TPC) را نشان دادند، درحالیکه فاکتورهای پراکندگی و حلالیت در این شرایط پایینترین مقدار بودند. تحت شرایط دمای ورودی بالا و فشار خلأ پایین، محتوای رطوبت، چگالی توده و چگالی حاصل از ضربهی ذرات پایینتر و پراکندگی و حلالیت بالاتری حاصل شد. خواص شیمیایی نیز تحت تأثیر متغیرهای فشار خلأ و دمای ورودی، هر دو به شیوهای معکوس قرار گرفتند. نتایج نشان داد که غلظت محلول ۳ درصد، دمای ورودی ۷۵ درجه سلسیوس و فشار خلأ ۲۰ کیلو پاسکال، بهترین شرایط برای خشککردن عصاره برگ کنگرفرنگی در شرایط خلایی پاششی بود.
دوره ۱۶، شماره ۹۰ - ( مرداد ۱۳۹۸ )
چکیده
با توجه به تغییر خصوصیات کیفی و درصد بالای تخریب مواد مغذی طی فرآیندهای فراوری مواد غذایی، حفظ کیفیت محصول و اجزا غذایی آن یکی از جنبههای مهم فرآوری مواد غذایی است. در این تحقیق اثر فرآیند خشک کردن ورقههای گوجهفرنگی تازه به منظور تولید پودر گوجهفرنگی به شیوه جریان همرفت هوای داغ در سه سطح دمایی ۴۵، ۶۰ و °C ۷۵ بر سینتیک تخریب ویتامین ث (آسکوربیک اسید)، تغییرات رنگ (L*، a* و b*) و مقدار انرژی ویژه مصرفی خشک کردن بررسی شد. سپس از خمیر حاصل از پودر گوجهفرنگی در سه سطح محتوای رطوبتی ۲۵، ۴۰ و %d.b. ۵۵ به منظور تولید قرص فشرده استفاده شد. همچنین اثر دمای هوای خشککردن قرصهای فشرده تولیدی به شیوه همرفتی هوای داغ در سه سطح دمایی ۴۰، ۵۰ و °C ۶۰ بر غلظت ویتامین ث (به عنوان شاخصی برای حفظ ارزش غذایی) بررسی و شرایط بهینه برای فرآیندهای خشک کردن، پودرسازی و قرصسازی تعیین شدند. نتایج نشان داد که دمای خشک کردن و محتوای رطوبتی محصول اثر معنیداری بر حفظ غلظت ویتامین ث (حفظ سلامت محصول) طی فرآیندهای خشک کردن، پودر کردن و تولید قرص فشرده گوجهفرنگی دارند. کاهش دمای خشک کردن و محتوای رطوبتی سبب حفظ بهتر کیفیت و ارزش غذایی (تخریب کمتر ویتامین ث) قرص فشرده گوجهفرنگی میگردد.