۳۵ نتیجه برای الیاسی
دوره ۱، شماره ۳ - ( تابستان ۱۴۰۰ )
چکیده
رسائل رمزی شیخ اشراق حتی امروز هم میتوانند بسیار برای ما راهگشا و پرکاربرد باشند. به این معنا که میتوانند انسان و زمانه را بسازند و سمت و سوی جهان را به ما نشان دهند، چرا که شیخ در این داستانها به صورت مرتب در پی نمایش مراتب عالم و جایگاه انسان در این مراتب و اثبات این مطلب است که نفس انسانی، نور مجردی بوده که در شرق هستی ریشه داشته است، لیکن به بدن مادی تعلق گرفته، از عالم قدسی به ظلمتکده ناسوت هبوط کرده و در آن اسیر گشته است و آنگاه به سعادت میرسد که به منزلگاه اصلی خویش بازگردد. به همین سبب، وی برای شناساندن هر چه بیشتر جایگاه اصلی نفس ناطقه انسانی در این داستانهای رمزی، مراتب چهارگانه عالم را بر مبنای مسئله قهر و محبت میان انوار در قالب رمز و به صورت مفصل تنظیم نموده است که عبارتند از: عالم انوار قاهره (عقول)، عالم انوار مدبره (نفوس)، عالم اجسام و برازخ و عالم مثال. از میان این عوالم، شیخ اشراق بر عالم مثال یا خیال منفصل تاکید فراوان داشته است؛ عالمی که در واقع صحنه داستانسرایی رمزی اوست.
دوره ۴، شماره ۱۱ - ( ۱۰-۱۳۹۵ )
چکیده
در این پژوهش آرایش واژگان در چهار گویش فارسی خوزستان، یعنی بهبهانی، دزفولی، شوشتری و هندیجانی از نظر ردهشناختی بررسی شده است. چارچوب نظری اصلی این پژوهش ردهشناسی آرایش واژگان درایر است. دبیرمقدم در پژوهش خود ۲۴ مؤلفه را در نظر گرفته است که ۱۹ مورد آنها برگرفته از مقالۀ درایر و بقیه مؤلفهها برگرفته از پایگاه دادههای وی هستند که آمار مربوط به آن در اختیارش قرار گرفته است. در پژوهش حاضر نیز همین ۲۴ مؤلفه دربارۀ گویشهای خوزستان بررسی و نتایج حاصل با منطقۀ
اروپا ـ آسیا و همچنین جهان مقایسه شدهاند. ابزار و روش جمعآوری دادهها در این پژوهش پرسشنامه و گفتوگو و مصاحبۀ حضوری با گویشوران است. با تعداد ۳۰ گویشور بومی این گویشها مصاحبه شده و بعد از ثبت و ضبط مصاحبهها و گفتوگوها، مطالب به دقت آوانویسی و سپس براساس مؤلفههای مورد نظر تحلیل شدند. در بررسی دادهها، رفتار ردهشناختی هر کدام از این گویشها در مقایسه با زبانهای اروپا ـ آسیا و همچنین زبانهای دنیا ازجهت دارابودن مؤلفههای فعلپایانی و یا فعلمیانی بررسی و تحلیل شد. به طور کلی این چهار گویش هم در مقایسه با زبانهای اروپا ـ آسیا و هم در مقایسه با زبانهای دنیا، به ردۀ فعلمیانی قوی گرایش دارند ؛ البته باید گفت که براساس آمار جدولها رفتار ردهشناختی این گویشها با ردۀ بینابین (آمیخته)- که دبیرمقدم (۱۳۹۲) برای زبانهای ایرانی پیشنهاد کرده است- هماهنگ است. دربارۀ مؤلفههای ردهشناختی مشترک و غیرمشترک باید گفت که در این چهار گویش فقط مؤلفۀ۱، ۹ و ۱۱ غیرمشترک هستند و این گویشها در ۲۱ مؤلفۀ دیگر رفتار مشترک دارند.
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۹۴ )
چکیده
موتور محرک اقتصاد دانشبنیان، شرکتهاى دانشبنیان هستند که نقشی کلیدی در توسعه اقتصاد دانشمحور دارند. این شرکتها در همافزایی علم و ثروت، توسعه اقتصاد دانشمحور، تحقق اهداف علمی، اقتصادی و تجاریسازی نتایج پژوهش و توسعه در حوزه فناوریهای برتر نقش دارند. در متون علمی، عبارتهایی نظیر جامعه دانشی، هوشمندی، سازمانهای یادگیرنده و یا سازمانهای دانشبنیان مورد استفاده زیادی قرار گرفتهاند. به این مفهوم که سازمانها باید از راه یادگیری به صورت هوشمندانه عمل کنند. مفهومی که ما از شرکتهای دانشبنیان دنبال میکنیم براساس مبانی نظری و مرور ادبیات نشان میدهد که این مفهوم بیشتر با مفاهیم شرکتهای کوچک و متوسط، شرکتهای نوپا، صنایع با فناوری بالا، شرکتهای جدید فناوریبنیان و شرکتهای زایشی ارتباط و همپوشانی دارد.
در این پژوهش تلاش شده است تا با توجه به تعاریف ارائه شده در متون علمی و با استفاده از روش تحلیل محتوا، رویکردهای اصلی موجود در تعاریف شناسایی شده و دستهبندی مناسبی از آنها ارائه شود. براساس تحلیل محتوای تعاریف ارائه شده بهوسیله محققان مختلف و همچنین ویژگیهای ارائه شده در مطالعات گوناگون، معیارهای جدید بودن فناوری و ظهور صنایع جدید در قالب تعریف بخش و فناوری بالا یا متوسط، جوان بودن شرکتها، اندازه شرکتها، استقلال شرکتها، موضوع فعالیت شرکتها که به بهرهبرداری از دانش فنی جدید یا فناوری و تمرکز بر پژوهش و توسعه اشاره دارد و ویژگی مؤسسان، بیانگر ویژگیهای اصلی شرکتهای دانشبنیان هستند.
دوره ۷، شماره ۴ - ( شماره ۴ (پیاپی ۳۲)- ۱۳۹۵ )
چکیده
در این مقاله به بررسی واژهبستهای ضمیری در گویش بهبهانی و نقش آنها در گروه و جمله پرداخته میشود. واژهبستهای ضمیری در گویش بهبهانی دارای چهار نقش فاعلی، مفعولی صریح، مفعولی غیر صریح و اضافی میباشند. در این مقاله نشان داده میشود که واژهبستهای فاعلی دارای پانزده میزبان ـ از نظر نقش دستوری ـ در این گویش میباشند که به تفصیل در مقاله به این امر پرداخته شده است. میزبانهای واژهبستهای مفعولی صریح عبارتاند از پیشوند امری یا پیشوند فعل پیشوندی، جزء غیر فعلی فعل مرکب، پیشوند استمراری، فعل و پیشوند نفی. میزبان واژهبستهای مفعولی غیر صریح، مفعول صریح و پیشوند استمراری میباشند. واژهبستهای اضافی نیز میزبانهایی از نوع فاعل، مفعول صریح و متمم دارند. از نظر مقوله فعل، اسم، صفت، ضمیر(شخصی و اشاری، مبهم)، واژهبست، حرف اضافه، ضمیر پرسشی، پسوند تصریفی جمع و حرف نشانهی «را» به عنوان میزبان عمل میکنند. از نظر جایگاه تمایل غالب واژهبستهای این گویش ، به ظهور در جایگاه دوم ـ پس از اولین واژه یا پس از اولین سازه در بند ـ میباشد. همچنین یکی از تفاوتهای اصلی و نقطهی افتراق بین گویش بهبهانی و فارسی معاصر واژهبستهای فاعلی میباشند؛ چرا که در فارسی معیار عنصری تحت عنوان واژهبست فاعلی وجود ندارد، درحالی که در بهبهانی نظامی غنی از این واژهبستها با میزبانهای متنوع وجود دارد.
دوره ۸، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۳ )
چکیده
موضوع تحقیق: آلودگی دیاکسیدکربن (CO۲) یکی از چالشهای مهم عصر حاضر است که از گسترش صنایع ناشی میشود. یکی از روشهای نوین برای جداسازی CO۲، استفاده از غشاهای پلیمری است که پلی(اتر-قطعه-آمید) (Pebax) بهعنوان یکی از غشاهای صنعتی در این زمینه شناخته میشود. با این حال، این نوع غشا با محدودیتی به نام بدهبستان (Trade-off) مواجه است که مانع از استفاده وسیع آن در صنعت میشود. افزودن ترکیبات مختلف به Pebax یکی از روشهای رفع این محدودیت است.
روش تحقیق: در این مطالعه، فنول که حاوی گروه عاملی هیدروکسیل است، بهعنوان پرکننده انتخاب شد و غشاهای Pebax حاوی درصدهای متفاوتی از آن با استفاده از روش نوین شبیهسازی مولکولی تهیه شدند. دینامیک مولکولی (Molecular Dynamics, MD) و مونت کارلوی بزرگبُندادی (Grand Canonical Monte Carlo, GCMC) برای بررسی خواص ساختاری و عملکرد جداسازی غشاها استفاده شد. در این راستا، ابتدا خواص ساختاری شامل کسر حجم آزاد (Fractional Free Volume, FFV)، چگالی و تحرک زنجیرهای پلیمری مورد بررسی قرار گرفت و سپس خواص عملکردی شامل ضرایب نفوذ و حلالیت اندازهگیری شد.
نتایج اصلی: FFV غشاها با افزودن فنول افزایش یافته و بر اساس تابع توزیع شعاعی برهمکنش بین مولکولهای CO۲ و مولکولهای فنول بر برهمکنش بین مولکولهای CO۲ و زنجیرههای پلیمری PEBA غلبه کرد. علاوه بر این، بر اساس نتایج، مولکولهای فنول از طریق برقراری برهمکنشهای اسید-باز لوئیس و π-چهارقطبی با مولکولهای CO۲ باعث افزایش ۵/۵ برابری ضریب نفوذ و افزایش ۳/۱ برابری ضریب حلالیت مولکولهای CO۲ نسبت به غشای خالص Pebax شدند. تحلیل ضریب تراوایی CO۲ و گزینشپذیری CO۲/N۲ در غشاهای شبیهسازیشده نشان داد که با افزایش درصد فنول، تراوایی CO۲ افزایش مییابد، درحالیکه گزینشپذیری CO۲/N۲ بهطور مداوم کاهش مییابد.
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۸۹ )
چکیده
- قطعات لولهای بدون درز مانند لولههای پلهای، لولههای با مقطع چهارگوش و لولههای مخروطی، معمولاً با استفاده از فرایند هیدروفرمینگ لوله تولید میشوند. در شکلدهی این قطعات، دستیابی به شکلهای با گوشه های تیز بسیار در عمل مشکل یا ناممکن است. در این مقاله با ارائه مجموعه قالب جدیدی، پر شدن گوشههای قالب برای تولید لولههای پلهای در فرایند هیدروفرمینگ مطالعه شده است. برای قالب ارائه شده، به روش اجزای محدود شبیهسازی شده، چگونگی پر شدن قطعه در درون حفره قالب مطالعه شده است. بهمنظور تأیید نتایج شبیهسازی، این مجموعه قالب ساخته شده، مورد آزمایش قرار گرفته است. نتایج بهدست آمده ضمن تأیید نتایج شبیهسازی، نشان میدهد که در قالب جدید میتوان به محصولاتی با گوشههای کاملاً تیز رسید. پیچیده نبودن ساختار قالب و پایینبودن فشار شکلدهی برخی مزایای قالب ارائه شده است. همچنین، توزیع ضخامت قطعات شکل داده شده در قالب جدید نسبت به قطعات تولید شده در قالب متداول یکنواختتر بوده است.
دوره ۱۰، شماره ۲۰ - ( ویژه نامه پیاپی ۴۶- ۱۳۸۵ )
چکیده
در این مقاله تلاش شده است که با رویکرد روش شناختی ـ سیستمی میزان اهمیت، مفید بودن و جامع بودن مفهوم ظرفیت محیط جهت سنجش ماهیت محیط بنگاههای ایران بررسی شود. از طریق بررسیها به شیوه بازنگری متون، مصاحبه با خبرگان مفهوم ظرفیت محیط مورد بازآفرینی قرار گرفته است و براساس رویکرد ذهنی، ابعادی بر آن افزوده شده است؛ همچنین اولویت و اهمیت متغیرهای آن تعیین شده است.
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( خرداد و تیر ۱۴۰۰ )
چکیده
پژوهش حاضر به بررسی معانی مکانی، زمان و انتزاعی حروف اضافۀ «in» به فارسیزبانان و «در» به غیرفارسیزبانان و نیز مقایسۀ تأثیر رویکرد شناختی نسبت به روش سنتی بر یادگیری مفاهیم مختلف این حروف اضافه میپردازد. لذا، ابتدا معنای مکانی و پیشنمونهای حرف اضافۀ «in» از فرهنگ لغت آکسفورد (۲۰۱۶) و حرف اضافۀ «در» از فرهنگ سخن انوری (۱۳۸۱) استخراج شد. سپس جملهها و عبارتهای حاوی این حروف اضافه با توجه به کتابهای ویژن ۱ (۱۳۹۵) و فارسی بیاموزیم (۱۳۸۸) در سطح میانی انتخاب شد. در این پژوهش که از نوع آزمایشی است، تعداد ۳۰ نفر از دانشآموزان دبیرستان دخترانۀ نور و ۳۰ نفر از فارسیآموزان بزرگسال زن در مرکز آموزش زبان فارسی المصطفی مشهد (در مجموع ۶۰ نفر) در سطح میانی به روش نمونهگیری تصادفی انتخاب و سپس به دو گروه مساوی آزمایش و کنترل تقسیم شدند. تحلیلهای آزمون تی ـ مستقل در مقایسۀ میانگین نمرههای پیشآزمون گروههای آزمایش و کنترل نشان داد، بین دانش پیشین زبانآموزان قبل از شروع فرایند آزمایش، تفاوت معناداری وجود نداشت (پیشآزمون گروه کنترل ۱۲,۵۷ و پیشآزمون گروه آزمایش ۱۲,۴۳). حال آنکه میانگین نمرههای پسآزمون گروهها مبین آن است که بین گروههای آزمایش و کنترل از نظر آماری تفاوت معناداری وجود داشت (پسآزمون گروه کنترل ۱۲,۳۳ و پسآزمون گروه آزمایش ۲۵.۷۳). طبق نتایج، گروههای آزمایش که تحت آموزش به روش شناختی قرار گرفتند در مقایسه با آنها که به روش سنتی آموزش دیدند، پیشرفت زیادی را در یادگیری مفاهیم مختلف این حروف اضافه نشان دادند. فرایند و نتایج این پژوهش راهکارهای مؤثری را در امر آموزش این حروف اضافه برای مدرسان زبان پیشنهاد داده است.
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۸۹ )
چکیده
توسعه فناوری ماهوارههای سنجش از دور، قابلیت زیادی در تولید تصاویر چندطیفی ایجاد کرده است. این تصاویر ویژگیهای مکانی، طیفی و رادیومتری مختلفی دارند. امکان اخذ تصاویری که هم دقت طیفی و هم دقت مکانی بالایی داشته باشند، بهدلیل محدودیتهای عملی در ساخت سنجندهها امکانپذیر نمیباشد. برای غلبه بر این مشکل میتوان از فرایند ادغام تصاویر استفاده کرد. در این فرایند، اطلاعات مکانی از تصاویر با قدرت تفکیک مکانی بالا و اطلاعات طیفی از تصاویر با دقت طیفی بالا استخراج و با یکپارچه کردن آنها، تصویری با دقت مکانی و طیفی بالا ایجاد میشود. ادغام اطلاعات موجب افزایش کاربری آن شده، بهنحوی که میتوان به تصویر جدید با اطلاعات جامعتر دسترسی پیدا کرد. فرایند ادغام ایدئال فرایندی است که سبب تخریب اطلاعات طیفی نشده و ویژگیهای طیفی را بهطور کامل حفظ و خواص مکانی را به تصاویر چندطیفی اضافه کند. روشها و الگوریتمهای موجود برای ادغام تصاویر ماهوارههای جدید بهدلیل تغییراتی که در ماهوارهها صورت گرفته، کارایی لازم را ندارند (امکان ادغام تصاویر با نسبت دقت مکانی بیش از ۶ را ندارند). در این صورت فراهم کردن روشهای جدید ادغام برای تصاویر با نسبت دقت مکانی بالا (بیش از ۱۰) لازم و ضروری میباشد.
در این مقاله الگوریتم جدیدی برای ادغام اطلاعات مکانی تصویر IKONOS با دقت مکانی یک متر و اطلاعات طیفی تصاویر SPOT با دقت مکانی ۲۰ متر، معرفی شده است (نسبت دقت مکانی ۲۰). این الگوریتم در سطح ویژگی بوده و براساس مدل شبکیه چشم میباشد.
مقایسه نتایج با چند الگوریتم مشهور IHS، HPF، PCA، موجک، و روش هیبرید موجک-PCA بر روی این تصاویر انجام شد. ارزیابی کیفی و کمی اطلاعات مکانی و طیفی تصاویر ادغام شده صورت گرفت، نتایج مؤید بهینه بودن الگوریتم پیشنهادی نسبت به روشهای مذکور، از نظر حفظ اطلاعات طیفی و مکانی میباشد. یکی از ویژگیهای بارز این روش پیشنهادی نیاز نداشتن به فرایند نمونهبرداری مجدد است که در تمامی روشهای قبلی اجتناب ناپذیر بوده و یک فرایند مخرب اطلاعات مکانی محسوب میشود.
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( مهر و آبان ۱۴۰۲ )
چکیده
این تحقیق به منظور بررسی هویت و پیامدهای آن تحت چارچوب نظریه سرمایه گذاری (Norton, ۲۰۰۰) انجام شده است. ۱۷ شرکتکننده از فراگیران بزرگسال (بالای ۱۸ سال) زبان انگلیسی در موسسات زبان مشهد در ایران، شامل ۱۰ مرد و ۷ زن، بر اساس توانش زبانی (سطوح پیشرفته C۱ و C۲)، به این منظور انتخاب و مصاحبه شدند. با استفاده از نرم افزار MAXQDA ۱۸، محققین مراحل کدگذاری روش تحقیق داده بنیاد را اجرا نموده و نتایج را بطور دقیق تحلیل نمودند. نتایج حاکی از آن بود که بعضی عوامل مهم مانند سخت کوشی، ترس از شکست و تمایلات شخصی ساخت سرمایه گذاری را تحت تاثیر خود قرار می دهند. همینطور، نتایج نشان می دهند که شرکت کنندگانی که درجات بالایی از مشارکت را نشان دادند، سطوح بالایی از سخت کوشی و دیدگاه مثبتی نسبت به کلاس معلم و یادگیری خود داشتند. دیگر یافته ها نشان داد که توصیف جامعه هدف برای فراگیران باعث افزایش انگیزه آنها می گردد که به نوبه خود سطح سرمایه گذاری را افزایش می دهد. نتایج همچنین نمایان گر بینش های جدیدی در رابطه ی بین زیرساخت های سرمایه گذاری و عوامل تحکیم بخش آن هستند. نکات عملی آموزشی نیز به معلمین و مدرسین زبان انگلیسی مخصوصا در محیط انگلیسی به عنوان زبان خارجی (EFL) پیشنهاد گردید.
دوره ۱۴، شماره ۱۴ - ( ويژهنامه دوم ۱۳۹۳ )
چکیده
فرآیند جوشکاری اصطکاکی اغتشاشی به واسطه مزایای بسیار زیادی مانند جوشکاری فلزات جوشناپذیر گسترش یافته است. در این پژوهش فولاد A۴۴۱ AISI و آلومینیوم AA۱۱۰۰ با روش جوشکاری اصطکاکی اغتشاشی به یکدیگر جوش داده شدند. جهت بررسی ریز ساختار محل اتصال از میکروسکوپ نوری، آنالیزهای پراش اشعه ایکس (XRD)، پراش انرژی اشعه ایکس (EDS) و سختی محل اتصال از میکروسختی سنج ویکرز استفاده شد. نتایج حاصل از بررسیهای محل اتصال توسط میکروسکوپ نوری نشان داد که علاوه بر منطقه اغتشاش، در سمت فلز پایهی فولادی تنها ناحیه متاثر از حرارت وجود دارد و در سمت فلز پایه آلومینیومی منطقه متاثر از حرارت و کار مکانیکی و نیز منطقه متاثر از حرارت وجود دارد. در اثر تولید حرارت در منطقه اغتشاش دانههای ریز فریتی و پرلیتی در کنار دانهبندیهای بسیار ریز آلومینیومی شکل گرفته است. ذرات کروی Mg۲Al۳ نیز در محل اتصال به همراه ترکیبات فریتی و پرلیتی شکل گرفتند. این ذرات در بین مرز دانههای آلومینیوم تشکیل شدند و به علت اختلاف ضریب انقباض این ذرات با فلز پایه آلومینیومی، در هنگام انجماد سبب ایجاد ترک در محل اغتشاش شدند. ریزدانگی آلومینیوم، ترکیبات بین فلزی و تبلور مجدد دینامیکی فولاد سبب شد تا سختی محل اتصال از دیگر مناطق جوش بالاتر باشد.
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده
با وجود تحقیقات انجام شده بر روی اتصالات نامتجانس بین فولادها و آلومینیومها توسط محققین، بررسی اتصالات جدید که از لحاظ علمی و اقتصادی بتواند به صنایع مختلف یاری رساند، ضروری به نظر میرسد. هدف این مقاله بررسی تغییرات خواص مکانیکی و جریان مواد در اثر تغییرات پارامترهای مکانیکی فرآیند FSW، در اتصال بین آلومینیوم AA۱۱۰۰ و فولاد A۴۴۱ AISI است. در این پژوهش، افست ابزار، عمق نفوذ، سرعت خطی و سرعت دورانی ابزار به عنوان پارامترهای متغیر انتخاب شدند. با توجه به نتایج بدست آمده، مستحکم ترین اتصال در افست ۳/۱ در درون آلومینیوم، عمق نفوذ ۲/۰ ، سرعت دورانی ۸۰۰ و سرعت خطی ۶۳ بدست آمد. محل شکست تمامی نمونه های تست کشش، در سمت آلومینیوم قرار داشت. عیوب داخلی ایجاد شده در درون اتصالات با افزایش سرعت دورانی از بین رفتند و با افزایش سرعت خطی و بواسطهی فورج بیشتر مواد به درون اتصال عیوب سطحی نیز از بین رفتند. بیشینه استحکام تولید شده در این آزمایشات ۹۰ درصد فلز پایهی آلومینیومی استحکام داشت. سختی محل اتصال با افزایش سرعت دورانی بیشتر شد که علت این مساله تولید گرمای زیاد در خط اتصال و شکلگیری لایههای بین فلزی بود.
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده
انتشار بو از مهمترین مشکلات تولید کمپوست ,و مراکز دفن زباله می باشد. لذا مطالعه فاصله انتشار بو با توجه به شرایط جغرافیایی وآب وهوایی منطقه تولید کمپوست و یا مرکز تولید بو تا مناطق مسکونی است. در این تحقیق، بسط و توسعۀ مدل ریاضی انتشار بو از مراکز دفن و تولید کمپوست بر اساس تئوری انتشار آلاینده گاوسی انجام شده است. مدل ریاضی استفاده شده برای حل معادلات انتشار بو به روش پاسکوئیل جی فورد (Pasquill Gifford) و گاوس (Gauss) انجام شده است. برای یافتن جهت باد غالب از نرم افزار WRPLOT view و برای یافتن سرعت انتشار آمونیاک از معادله تجزیه درجه اول استفاده شده است. سپس مدل انتشار آمونیاک با استفاده از معادله انتشار گاوسی محاسبه گردید. برای تشخیص کلاس پایداری در روز و محل مشخص از محاسبه طول مونین ابوخوف و مقدار تابش خالص خورشید استفاده شد. نتایج بدست آمده نشان می دهد سرعت آمونیاک انتشار یافته از این مرکز دفن و تولید کمپوست، برابر ۱۶۳ گرم بر ثانیه می باشد. با حل معادله انتشار گاوسی حداکثر غلظت لحظه ای آمونیاک برابر ۱۸۰ میلی گرم بر متر مکعب در فاصله ۸۰متری از منبع و در ارتفاع موثر ۱,۵ متری بدست آمد. آمونیاک انتشار یافته از این مرکز، توانایی انتقال تا فاصله ۲ کیلومتری از این مرکز دفن را دارد. با توجه به اینکه نزدیکترین مرکز مسکونی در فاصله ۱/۸ از این مرکز دفن قرار دارد، بنابراین خطری از لحاظ انتشار آمونیاک مردم این منطقه را تهدید نمی کند.
دوره ۱۵، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده
ایجاد دریچه در مخازن کامپوزیتی به دلیل کاربری های مختلف مانند لزوم دسترسی، بازرسی، نصب قطعات، محل ورود و خروج و غیره اجتناب ناپذیر است. هدف از این پژوهش، بررسی قرارگیری مخازن کامپوزیتی با سه دریچه دایره ای در فشار ۳۰ بار است بطوری که هیچ یک از انواع واماندگی های پیش رس (قبل از شکست) مانند کمانش درآن رخ ندهد. علاوه بر آن تعیین ضخامت بهینه مخزن برای تحمل این فشار و اثر ایجاد دریچه در این پژوهش بررسی شده است. مخازن مورد بررسی از الیاف شیشه و ماتریس اپوکسی در نظر گرفته شده است. به منظور بررسی پارامترها از روش اجزای محدود جهت تحلیل وضعیت های مختلف استفاده شده است. در تحلیل اجزای محدود، نرم افزار آباکوس استفاده گردید و از آنالیزهای خطی و غیر خطی جهت حل مساله استفاده شد. جهت ارزیابی نتایج شبیه سازی، رفتار مکانیکی دو نمونه تست فشار خارجی مخزن تا نقطه شکست بررسی شد و نتایج آن با شبیه سازی مقایسه شد. همچنین مخزن نهایی با سه دریچه ساخته شد و تحت فشار خارجی ۳۰ بار مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج بدست آمده از تحلیل ها نشان می دهد، بهترین ضخامت برای تحمل این فشار در مخزن با دریچه، ۱۶ میلی متر بوده و ایجاد دریچه باعث کاهش فشار کمانش مخزن می گردد. همچنین با افزایش اندازه دریچه میزان درصد کاهش فشار کمانش افزایش می یابد.
دوره ۱۵، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده
در این پژوهش، ساخت صفحات دوقطبی فلزی از جنس فولاد زنگ نزن L ۳۱۶ به ضخامت ۱/۰ میلی متر، به کمک فرآیند شکلدهی لاستیکی مطالعه شده است. برای ساخت کانالهای صفحات دوقطبی از دو نوع قالب با سبک تغییر شکل محدب و مقعر استفاده گردید. در این تحقیق با انجام مراحل تجربی، تاثیر الگوهای شکلدهی محدب و مقعر بر نیروی شکلدهی و مقدار پرشدگی شیارهای بوجود آمده بررسی شد و شرایط استفاده مناسب برای هر دو سبک تغییر شکل بدست آمد. جهت انجام مراحل تجربی، به منظور مقایسه صحیح، هر دو الگوی قالب با ابعاد و اندازههای کاملا یکسان ساخته شد و از یک پد لاستیکی با سختی Shore A ۸۵ به ضخامت ۲۵ میلیمتر جهت شکلدهی صفحات استفاده گردید. به منظور شکلدهی صفحات دوقطبی از یک پرس هیدرولیکی با حداکثر ظرفیت ۲۰۰ تن استفاده شد. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که در یک نیروی یکسان، قالب محدب میزان عمق پرشدگی بیشتری نسبت به قالب مقعر از خود نشان میدهد. با افزایش نیروی شکلدهی تا یک مقدار ماکزیمم، میزان عمق پرشدگی در قالب مقعر ثابت مانده و افزایش بیشتر نیرو موجب تخریب لاستیک خواهد شد.
دوره ۱۵، شماره ۱۲ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده
صفحات دو قطبی فلزی یکی از بخشهای اصلی تشکیل دهندهی پیل سوختی میباشند. برای تولید این صفحات از روشهای متنوعی استفاده میشود که در این میان می-توان فرایندهای شکلدهیالکترومغناطیسی، هیدروفرمینگ، پرسکاری و شکلدهی لاستیکی را نام برد. در این پژوهش، تاثیر متغیرهای فرایند بر دقت ابعادی صفحات دو قطبی فلزی در فرایند شکلدهی لاستیکی بررسی شد. بدین منظور از نرم افزار آباکوس/استاندارد در شبیه سازی فرایند مورد نظر استفاده گردید و صحت نتایج بدستآمده از شبیهسازی، با استفاده از نتایج تجربی مورد ارزیابی قرار گرفت. در روش تجربی از یک قالب با شیارهای موازی مستقیم برای شکلدهی صفحات دوقطبی از جنس فولاد زنگ نزن ۳۱۶ با ضخامت ۱,۰ میلیمتر استفاده شد. متغیرهای مورد مطالعه شامل نیروی شکلدهی، سختی لایه لاستیکی، ضخامت لایه لاستیکی و لقی بین سنبه و محفظه نگهدانده لایه لاستیکی بر روی دقت ابعادی نمونههای شکلداده شده میباشد. به این منظور از لایه های لاستیکی با سختی ۵۵، ۷۰ ، ۸۵ و ۹۰ شورA و ضخامتهای ۵.۱تا ۵.۵ میلیمتر استفاده شده است. پس از انجام آزمایشهای مورد نظر و بررسی نتایج مشخص گردید که اختلافی بین عمق کنالهای کناری و میانی میباشد که این اختلاف با افزایش نیروی شکلدهی کاهش یافته و در نهایت موجب افزایش دقت ابعادی شده است. مطابق با نتایج این پژوهش افزایش سختی لایه لاستیکی و ضخامت آن موجب افزایش دقت ابعادی میگردد. به علاوه میزان لقی بین سنبه و محفظه نگهدارنده لایه لاستیکی نیز موجب کاهش اختلاف عمق کانالهای کناری و میانی و در نتیجه موجب افزایش دقت ابعادی نمونههای شکلداده شده است.
دوره ۱۵، شماره ۱۲ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده
فرآیند شکلدهی لاستیکی، یک روش عملی و کم هزینه برای تولید صفحات دوقطبی فلزی با کانالهای جریان چند آرایه پیچیده میباشد. در این پژوهش، به بررسی اثر روانکار بر میزان پرشدگی کانالهای صفحات دوقطبی فلزی از جنس فولاد زنگ نزن ۳۱۶ و با ضخامت ۰,۱ میلیمتر که با استفاده از فرایند شکلدهی لاستیکی شکل داده شده است، میپردازد. بدین منظور از یک لاستیک پلی اورتان با عدد سختی شور ۸۵A و ضخامت ۲۵ میلیمتر و سه حالت روانکاری خشک، روغن SAE۱۰ و نایلون پلی پروپیلن استفاده شده است. در ابتدا پروفیل پرشدگی و توزیع ضخامت صفحات شکلگرفته برای دو قالب محدب و مقعر در حالت بدون استفاده از روانکار بررسی شد. در ادامه به منظور افزایش بیشتر در عمق پرشدگی و رسیدن به توزیع ضخامت یکنواختتر، تاثیر روانکار بررسی گردید. نتایج نشان داد که در فرآیند شکلدهی لاستیکی، به منظور افزایش بیشتر در عمق پرشدگی و توزیع ضخامت یکنواختتر در کانالهای صفحات تولیدی میتوان از روانکار استفاده کرد. همچنین در بین روانکارهای موجود، نایلون پلی پروپیلن به منظور مقاومت کششی بالا و ضخامت کم، بهترین گزینه برای تولید صفحات دوقطبی میباشد.
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۵ )
چکیده
مقدارهای استحکام کششی و سختی منطقههای مختلف اتصال جوش شده از اهمیت بالایی برخودار است. در این پژوهش از یک روش ترکیبی شامل فرآیندهای جوشکاری اصطکاکی اغتشاشی و جوشکاری آلتراسونیک برای اتصال لب به لب ورقهای پلاستیکی از نوع ABS استفاده شده است. بدین منظور ارتعاشات آلتراسونیک عرضی به ابزار در حال چرخش جوشکاری اصطکاکی اغتشاشی اعمال میگردد و سپس اثر متغیرهایی مانند ارتعاشات آلتراسونیک، سرعت چرخش ابزار، سرعت پیشروی و قطر شانه ابزار بر استحکام کششی و سختی نمونههای جوش داده شده مورد بررسی قرار میگیرد. با توجه به تعداد پارامترها و سطوح مربوط به هریک، از روش طراحی آزمایش تاگوچی برای انجام آزمایشات استفاده شده و آرایه L۱۸ انتخاب گردید. همچنین اثر پارامترها، به صورت اثر مستقل و متقابل مورد بحث و بررسی قرار گرفت. نتایج بهدست آمده نشان داد که اعمال ارتعاشات آلتراسونیک بطور قابل توجهی استحکام کششی و سختی خط جوش را بهبود میبخشد. پس از ارتعاشات آلتراسونیک، سرعت چرخش ابزار، قطر شانه ابزار و سرعت پیشروی به ترتیب تاثیرگذارترین پارامترها بر استحکام کششی و سختی بودند. پس از بررسی اثر پارامترها بر خواص مکانیکی، از روش گری برای بهینهسازی و یافتن بهترین ترکیب پارامترها جهت دستیابی به بیشترین استحکام کششی و سختی استفاده شد. نتایج بهدست آمده از بهینهسازی نشان داد که جوشکاری با اعمال ارتعاش آلتراسونیک، سرعت چرخشی ۱۲۰۰ دور بر دقیقه، سرعت پیشروی ۶۰ میلیمتر بر دقیقه و قطر شانه ابزار ۲۲ میلیمتر سبب رسیدن به بیشترین سختی و استحکام کششی اتصال بطور همزمان خواهد شد.
دوره ۱۶، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۵ )
چکیده
امروزه خمکاری کششیدورانی لولههای جدارنازک در نسبت خم بحرانی یک فرایند تولیدی پرکاربرد در صنایع پیشرفته از جمله هوافضا و خودروسازی می باشد. بیضوی-شدن سطح مقطع و تغییرات ضخامت لوله از عیوب جدایی ناپذیر این فرایند بشمار میآیند. هدف از انجام این پژوهش، به دست آوردن کوچکترین نسبت خم و بیشترین فشارداخلی قابل اعمال در خمکاری کششیدورانیهیدرولیکی لوله جدارنازک آلومینیومی با آلیاژ ۸۱۱۲ به کمک معیارگلویی است. برای این منظور، کرنش معادل در ناحیه بحرانی انحنای خارجی خم، ملاک تعیین پارگی قرار گرفت. نتایج بدستآمده نشان داد که معیار گلویی انتخاب شده با حداکثر اختلاف ۱۲,۵% از تست تجربی، روش مناسبی جهت تعیین آغاز گلویی در خمکاری است. همچنین تاثیر نسبت خم و فشار داخلی بر بیضویشدن سطح مقطع و تغییرات ضخامت، به کمک شبیه سازی در نرمافزار آباکوس و تستهای تجربی مورد بررسی قرار گرفته است. بر خلاف انتظار، محل بیضویشدن بیشینه در سطح مقطع میانی خم نبوده و صرفنظر از میزان فشار داخلی و نسبت خم، در سطح مقطع با زاویه تقریبا ̊۳۳θ= رخ میدهد. کمترین مقدار بیضوی شدن قابل دستیابی در نسبتهای خم ۶.۱، ۸.۱ و ۲ به ترتیب ۴۲.۱۱%، ۷۲.۷% و ۳۵.۴% است. علاوه براین، نسبت خم و فشار داخلی اثر قابل توجهی بر کیفیت سطح مقطع لولههای خمیده دارند. بدینصورت که با افزایش نسبت خم و یا فشار، بیضویشدن سطح مقطع و ضخیمشدگی دیواره لوله در انحنای داخلی خم کاهش مییابد. اما افزایش فشار بر خلاف افزایش نسبت خم، باعث افزایش نازکشدگی در انحنای خارجی خم می-گردد.
دوره ۱۶، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده
امروزه خمکاری لولههای جدارنازک (D/t≥۲۰، D قطر خارجی لوله و t ضخامت لوله) در نسبت خم بحرانی (R/D≤۲، R شعاع خم) از جمله فرآیندهای تولیدی پرکاربرد در صنعت هوافضا، خودروسازی و صنایع دیگر است. طی خمکاری لوله، تغییرات ضخامت و اعوجاج سطح مقطع قابل توجهی رخ میدهد. ضخامت در انحنای داخلی لوله خمیده افزایش و در انحنای خارجی کاهش مییابد. همچنین در اکثر موارد، وقتی شعاع خم کوچک باشد، چینخوردگی در انحنای داخلی اتفاق میافتد. در صنعت برای رفع چروکیدگی و اعوجاج سطح مقطع از مندرل استفاده میشود، که انتخاب مندرل به جنس لوله، زاویه خم، شعاع لوله و شعاع خم بستگی دارد. اما، در مواردی که شعاع قالب خم کوچک باشد، استفاده از مندرل اجتناب میشود زیرا مندرل، علاوه بر هزینه فرآیند، نازکشدگی دیواره لوله را در انحنای خارجی افزایش میدهد و این در عملیات تولید نامطلوب است. در پژوهش حاضر با توجه به توسعه هیدروفرمینگ لولهها، اثر فشار سیال داخلی بجای مندرل در فرآیند خمکاری کششی دورانی لوله مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین، بمنظور امکانسنجی، مشاهده و آنالیز نحوه شکلگیری لوله طی فرآیند خمکاری، فرآیند خمکاری کششی دورانی لوله با دو راهبرد با مندرل و فشار سیال داخلی بوسیله نرمافزار ABAQUS شبیهسازی شده است. نتایج بدست آمده از پژوهش ارایه شده نشان داد، جاگزینی فشار سیال داخلی به جای مندرل در فرآیند خمکاری کششی دورانی، حداکثر نازکشدگی دیواره لوله را در انحنای خارجی به میزان چشمگیری بهبود میبخشد. اما حداکثر اعوجاج سطح مقطع و حداکثر ضخیمشدگی دیواره در انحنای داخلی، نسبت به حالت با مندرل افزایش مییابد.