جستجو در مقالات منتشر شده


۱۸ نتیجه برای افروز


دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۲ )
چکیده

نرم‌افزار گرامرلی جزو مشهورترین نرم­افزارهای تشخیص خودکار خطاهای دستوری در متون ترجمه شده از فارسی به انگلیسی است. هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی میزان کارآمدی و پیشنهادهایی برای ارتقاء نرم‌افزار گرامرلی است. برای تحقّق این امر، پیکره­ای مشتمل بر ترجمه انگلیسی کتابچه‌های معرفی آثار ادبیات پایداری مورد مطالعه قرار گرفت. پس از استخراج خطاهای دستوری توسّط محقّقان (ارزیاب انسانی)، برای استخراج خطاها توسط گرامرلی، فایل الکترونیک کتابچه‌ها به نرم افزار ارائه شد. خطاهای دستوری سپس دسته‌بندی شدند و داده‌های مستخرج توسّط محقّقان و نرم افزار تطبیق داده شد. نهایتاً، پس از تحلیل کیفی و کمّی خطاها و ارائه یافته‌ها، پیشنهادهایی برای ارتقاء کارآمدی گرامرلی ارائه شد. طبق یافته­ها، از ۹۸ موردی که گرامرلی خطا تشخیص داده است، ۱۶ مورد خطا نبوده است. در ۴ مورد (۴,۹%) نیز گرامرلی از شناسایی دقیق «نوع» خطا بازمانده است. ضعیف­ترین عملکرد گرامرلی در تشخیص خطای «املای نادرست واژه» و «کاربرد نادرست ضمایر مذکر و مونّث» رخ داده است. در خصوص میزان کارآمدی گرامرلی مشخص شد که این نرم افزار با تشخیص ۸۲,۸% از خطاها عملکرد بسیار مطلوبی داشته است.
 

دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۲ )
چکیده

این مقاله با هدف بررسی تأثیر بنیادین نام­گذاری بر شکل­دهی ایدئولوژی متون به­ویژه قرآن کریم، انجام شده است. مسأله این پژوهش، این است که چگونه نام‌گذاری به­عنوان یک فرایند زبانی بنیادین در چارچوب رویکردهای هاج و کرس (۱۹۹۶)، ون لیوون (۲۰۰۸) و لسلی جفریز (۲۰۱۰)، نقش محوری در ساخت معنا، هویت‌بخشی و اعمال قدرت ایفا می‌کند. هم­چنین، پژوهش به­دنبال بررسی مؤلفه‌ نام­گذاری در قرآن و دستاوردهای آن در تبیین جهان‌بینی حاکم بر این متن است. برای ارزیابی فرضیات، این جستار با روش تحلیل گفتمان انتقادی و با هدف بررسی رویکردهای هاج، کرس، ون لیوون و جفریز دربارۀ مؤلفۀ نام‌دهی به کاربست عملی این نظریه‌ها بر متن قرآن پرداخته شده تا جهان‌بینی نهفته در این متن و رویکرد قرآن در زمینه نام­گذاری تبیین شود. نتایج به­دست آمده، نشان می­دهد که فرآیند نام­گذاری در رویکرد هاج و کرس، ابزاری ایدئولوژیک برای ترویج و تثبیت باورهای خاص است. در مقابل، ون لیوون نام­گذاری را فرایندی هویتی و ابزاری برای تعامل و ساخت معنا در بافت‌های اجتماعی می‌داند. جفریز نیز با تلفیق عناصر صریح (ایدئولوژی) و غیرصریح (زبان ادبی)، نام­گذاری را ابزاری برای تولید و بازتولید گفتمان‌های ایدئولوژیک می‌شمارد. بررسی نام­گذاری در قرآن نشان می‌دهد که علاوه بر عوامل ایدئولوژیک، هویتی و زبانی، عواملی چون رابطه مضمون با نام­گذاری، تقدم و تأخر محتوا بر نام­گذاری و رابطه کنش، فرآیند و ساختار بر نام­گذاری نیز در این فرایند مؤثر هستند.


دوره ۵، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده

داستان «اسکار و خانم رز» اثر نویسنده مشهور فرانسوی اریک امانوئل اشمیت، روایتگر سیر و سلوک معنوی کودکی به نام اسکار است. اسکار که به سبب ابتلا به سرطان خون در بیمارستان بستری است، با راهنمایی پرستاری به نام خانم رُز (= مامی رز)، تصمیم می‌گیرد که به خدا نامه‌هایی بنویسد. در این داستان، اسکار خردسال، بطور تمثیلی، سالِکی خام و نوپا بوده و خانم رز حکم پیر و مرشد او را دارد. در ادبیات پارسی نیز داستان‌هایی با مضمون سفرهای معنوی وجود دارد. مراحل سفر معنوی در برجسته‌ترین اثر منظوم عطّار، کتاب منطق‌الطّیر، شامل «طلب، عشق، معرفت، استغنا، توحید، حیرت، فقر و فنا» است. در مقاله حاضر نگارنده کوشیده است تا پس از تحلیل و تطبیق وادی‌های یادشده با مراحل سلوک اسکار شباهت‌های این دو اثر را برجسته‌ و به مخاطبان عرضه نماید. دلیل عمده‌ی شباهت‌های میان مراحل سفر در هر دو اثر را می‌توان پیش‌زمینه‌ی مذهبی آن دو دانست.

دوره ۸، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۷ )
چکیده

در ﺟریان ﺑﺤﺮان اﻧﺮژی و ﺗﻮﺟﻪ ﻣﺠﺎﻣﻊ ﺟﻬﺎﻧﯽ ﺑﻪ ﻣﺼﺮف ﺑﻬﯿﻨﻪی اﻧﺮژی، ﺑﻪﺧﺼﻮص در ﺳﺎﺧﺘﻤﺎنﻫﺎ، ﺟﺪارهﻫﺎی ﺧﺎرﺟﯽ ﺑﻨﺎﻫﺎ ﺗﺒﺪیل ﺑﻪ یکی از ﻣﻬﻢ ﺗﺮین ﺑﺨﺶﻫﺎی ﺟﺎﻟﺐ ﺗﻮﺟﻪ در روﻧﺪ ﻃﺮاﺣﯽ ﺷﺪ. در ﻗﺪم اول، ﻫﻮاﺑﻨﺪی و ﻋﺎیقﺑﻨﺪی ﺟﺪارهﻫﺎ، ﺑﺮای ﺟﻠﻮﮔﯿﺮی از اﺗﻼف اﻧﺮژی اﻫﻤﯿﺖ ﭘﯿﺪا ﮐﺮد. در ﻣﺮاﺣﻞ ﺑﻌﺪی ﻧﯿﺎز ﺑﻪ دریاﻓﺖ ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺗﺎﺑﺶ ﺧﻮرﺷﯿﺪ در ﻣﻨﺎﻃﻖ ﺳﺮد و وﺟﻮد اﺑﺰاری ﺑﺮای ﺟﻠﻮﮔﯿﺮی از ورود ﮔﺮﻣﺎی ﺗﺎﺑﺸﯽ ﺧﻮرﺷﯿﺪ در ﻣﻨﺎﻃﻖ ﮔﺮم، ﻣﻄﺮح ﺷﺪ. ﻫﺪف از این ﻣﻘﺎﻟﻪ، ﺑﺮرﺳﯽ ﻣﯿﺰان ﺗﺎﺛﯿﺮﮔﺬاری ﻣﺤﻞ اﺑﺰار ﺳﺎیه‌اﻧﺪاز و ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ ﺗﺮﮐﯿﺐ ﺑﻬﯿﻨﻪی ﻻیهﻫﺎی ﺷﯿﺸﻪ در ﻧﻤﺎی دوﭘﻮﺳﺘﻪ در اﻗﻠﯿﻢ ﮔﺮم و ﻣﺮﻃﻮب ایران اﺳﺖ. ﻣﻮاد و روش دﺳﺖیاﺑﯽ ﺑﻪ این ﻫﺪف، اﺳﺘﻔﺎده از ﺷﺒﯿﻪﺳﺎزیﻫﺎی ﮐﺎﻣﭙﯿﻮﺗﺮی (ﻧﺮم اﻓﺰار ﻓﻠﻮﺋﻨﺖ) اﺳﺖ. در این ﭘﮋوﻫﺶ ﭘﯿﮑﺮهﺑﻨﺪیﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻧﻤﺎی دوﭘﻮﺳﺘﻪ، ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﯽ واﻗﻊ ﺷﺪه‌اﻧﺪ. ﻃﯽ این ﺑﺮرﺳﯽﻫﺎ، ﺳﺎﺧﺘﺎر دارای ﻋﻤﻠﮑﺮد ﺑﻬﯿﻨﻪ در ﻣﻨﻄﻘﻪی آب و ﻫﻮایی ﮐﯿﺶ ﻣﺪ ﻧﻈﺮ ﺑﻮده اﺳﺖ. ﺳﻪ ﻧﺎﺣﯿﻪ ﻣﺘﻔﺎوت ﺑﺮای اﺳﺘﻘﺮاریاﺑﯽ ﺳﺎیهاﻧﺪازﻫﺎ ﺑﺮرﺳﯽ ﺷﺪ؛ یاﻓﺘﻪﻫﺎی این ﺑﺮرﺳﯽ ﺑﻪﺻﻮرت ﻧﻤﻮدارﻫﺎ و ﮐﺎﻧﺘﻮرﻫﺎی ﻧﻤﺎیشدﻫﻨﺪه دﻣﺎ و ﺟﺮیان ﻫﻮا ارایه ﺷﺪه اﺳﺖ. ﻧﺘﺎیج ﺣﺎﺻﻞ از این ﭘﮋوﻫﺶ ﻧﺸﺎن ﻣﯽدﻫﺪ ﻣﻨﺎﺳﺐﺗﺮین ﻣﺤﻞ ﺑﺮای اﺳﺘﻘﺮاریاﺑﯽ اﺑﺰار ﺳﺎیهاﻧﺪاز، در ﻓﻀﺎی داﺧﻠﯽ و ﭘﺸﺖ ﻧﻤﺎی دوﭘﻮﺳﺘﻪ اﺳﺖ. ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ ﻣﺸﺨﺺ ﮔﺮدید ﮐﻪ ﻧﻮع ﻣﻨﺎﺳﺐ ﻧﻤﺎی دوﭘﻮﺳﺘﻪ، ﺟﻬﺖ ﺟﻠﻮﮔﯿﺮی ﺑﻬﯿﻨﻪ از اﻓﺰایش دﻣﺎی داﺧﻠﯽ، ﺷﺎﻣﻞ یک ﻻیه ﺷﯿﺸﻪ در ﭘﻮﺳﺘﻪی ﺧﺎرﺟﯽ و یک ﭘﻨﺠﺮه ﺑﺎ ﺷﯿﺸﻪ دوﺟﺪاره در ﭘﻮﺳﺘﻪی داﺧﻠﯽ اﺳﺖ. در این ﻧﻮﺷﺘﺎر از روش "ﺗﺤﻘﯿﻖ ﺷﺒﯿﻪﺳﺎزی و ﻣﺪﻟﺴﺎزی" اﺳﺘﻔﺎده ﺷﺪه اﺳﺖ. در بخش‌های ﺷﺒﯿﻪﺳﺎزی ﻧﺮم اﻓﺰاری و ﺗﺤﻠﯿﻞ ﻋﺪدی ﻧﻮع ﺗﺤﻘﯿﻖ "ﮐﻤﯽ" و روش ﺗﺤﻘﯿﻖ "ﺗﺤﻠﯿﻠﯽ" اﺳﺖ و دﺳﺘﯿﺎﺑﯽ ﺑﻪ ﻧﺘﺎیج ﺑﺮاﺳﺎس "اﺳﺘﻘﺮاء" ﺻﻮرت ﻣﯽﮔﯿﺮد. 


دوره ۹، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۸ )
چکیده

نوآوری اجتماعی در سال‌های اخیر توجه بسیاری از پژوهشگران را به خود جلب کرده است، زیرا که پاسخ‌های جدیدی برای حل چالش‌های اجتماعی ارائه می‌دهد و از منافع آن همه جامعه بهرهمند می‌شوند. هدف اصلی این پژوهش، طراحی الگوی موفقیت نوآوری اجتماعی در کمیته امداد امام خمینی(ره) به‌عنوان یک سازمان اجتماعی میباشد. پژوهش حاضر از نظر هدف، بنیادی-کاربردی و روش آن، نظریه داده‌بنیاد کلاسیک است. در این پژوهش ۱۶ مصاحبه نیمه‌ ساختاریافته با افراد باتجربه و صاحبنظر درزمینه طرح‌ها و فرایندهای کمیته امداد امام خمینی(ره) انجام شده است. تجزیه و تحلیل داده‌ها با بیش از ۲۰۰ کد اولیه در نرم‌افزار اطلس­تی هشت انجام شد که در‌نهایت، عوامل مأموریت و راهبردها، فرهنگ سازمانی، سبک رهبری خدمتگزار، چابکی و چالاکی، تعاملات وسیع و مطلوب برون‌سازمانی و تسهیل شرایط مالی به‌عنوان سطح تسهیل‌کننده، عوامل انگیزه و تلاش نوآوران، محتوا و اجرای اثربخش و پذیرش نوآوری توسط مردم به‌عنوان سطح تکمیل‌کننده و عوامل برندسازی نوآوری اجتماعی، همکاری با مؤسسههای جهانی، ایجاد شبکه‌ای از نقش‌های حوزه نوآوری و توسعه ساختار مردمی به‌عنوان عوامل رشددهنده موفقیت نوآوری اجتماعی شناسایی گردید.


دوره ۱۰، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۹ )
چکیده

اهداف: پس از توجه مجامع جهانی به مصرف بهینه‌ انرژی، جداره‌های خارجی بناها تبدیل به یکی از مهم‌ترین بخش‌ها در پروسه‌ طراحی شد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی میزان تاثیرگذاری نوع جریان هوا و همچنین فاصله بهینه بین دو جداره، در اقلیم گرم و مرطوب ایران (جزیره کیش) است.
مواد و روش‌ها: برای دستیابی به این هدف، پیکره‌بندی‌های مختلف نمای دوپوسته‌، با استفاده از شبیه‌سازی‌های کامپیوتری (نرم‌افزار فلوئنت ۱۹/۲) مورد بررسی واقع شده‌اند. دو نوع جریان هوای تخلیه هوا و لایه هوای خارج بررسی شد. هر یک از این دو جریان با سه فاصله متفاوت، ۱۰۰۰، ۱۵۰۰ و ۲۰۰۰میلی‌متر شبیه‌سازی شدند. در این مطالعه از روش "تحقیق شبیه‌سازی و مدل‌سازی" استفاده شده ‌است. در بخش‌های شبیه‌سازی نرم‌افزاری و تحلیل عددی نوع تحقیق "کمی" و روش تحقیق "تحلیلی" است و دستیابی به نتایج براساس "استقرا" صورت می‌گیرد.
یافته‌ها: نتایج نشان می‌دهد که در زمان‌های اوج گرما و رطوبت که هوای بیرون در حالت آسایش نیست، نوع تخلیه هوا، باعث بالارفتن دما و رطوبت داخل دفاتر می‌شود و آسایش حرارتی ساکنان و کاربران را با مشکل روبه‌رو می‌کند.
نتیجه‌گیری: در روزها و ماه‌های گرم لازم است از نوع لایه هوای خارجی استفاده شود. همچنین مشخص شد که در صورت استفاده از حالت تخلیه هوا، عمق بهینه حفره هوا ۲۰۰۰‌میلی‌متر و در حالت لایه پرده هوای خارجی، ۱۰۰۰میلی‌متر است.


دوره ۱۱، شماره ۰ - ( Autumn ۲۰۰۸ & Winter ۲۰۰۹- ۱۳۸۷ )
چکیده

هدف: عفونت نهفته هپاتیت B یک فرم بالینی از بیماری هپاتیت B است که در آن فرد با وجود این که از نظر HBsAg منفی است اما دارای HBV-DNA در خون محیطی است. این فرم از بیماری مشکلات عدیده ای را در انتقال خون به وجود خواهد آورد. هدف از انجام این تحقیق بررسی وضعیت عفونت نهفته هپاتیت B در میان اهداکنندگان خون رفسنجان است. مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی توصیفی تعداد ۳۷۰۰ نمونه پلاسما از انتقال خون رفسنجان جمع آوری شد و به وسیله آزمایش ELISA از نظر HBsAg و anti-HBc مورد ارزشیابی قرار گرفتند. به منظور به دست آوردن موارد عفونت نهفته هپاتیت B تمام نمونه های HBsAg منفی وanti-HBc مثبت از نظر وجود HBV-DNA با روش واکنش تکثیر زنجیره ای (PCR) بررسی شدند. نتایج: نتایج این تحقیق روی نمونه های HBsAg منفی نشان داد که ۳۵۲ نمونه (۵۱/۹ درصد) از این نمونه ها از نظر anti-HBc مثبت هستند. با بررسی این نمونه های HBsAg منفی و anti-HBc مثبت از نظر HBV-DNA با آزمایش PCR، مشخص شد که ۵۷ (۱/۱۶ درصد از افراد anti-HBc مثبت و HBsAg منفی و حدود ۵۴/۱ درصد از کل نمونه ها) نمونه HBV-DNA مثبت بودند. نتیجه گیری: این نتایج با بررسی های قبلی محققان حاضر روی اهداکنندگان خون مطابقت دارد و آن ها را تأیید می کند. بنابراین به نظر می رسد که شیوع این فرم از عفونت هپاتیت B در بین اهداکنندگان خون بالا است و باید بررسی بیشتری در ارتباط با امکان احتمال هپاتیت B بعد از تزریق خون و فراورده های خونی از این طریق به عمل آید.

دوره ۱۲، شماره ۲ - ( خرداد و تیر ۱۴۰۰ )
چکیده

با گسترش ارتباطات بین­المللی و تأثیر آن بر امور داخلی جامعه، سازمان­های خبری حتی از ترجمه نیز به­عنوان ابزاری برای هدایت ایدئولوژی در مسیری خاص استفاده می­کنند. بدین­ترتیب نقش ترجمه در برجسته­سازی رقابت سیاسی میان احزاب انکارناپذیر است. تفاوت واژه­گزینی مترجمان می­تواند بازتاب تفاوت میان احزاب اصول­گرا و اصلاح­طلب باشد. هدف تحقیق حاضر، بررسی نمود
برجسته­سازی ایدئولوژی­ محور در واژه­گزینی مترجمان مطبوعاتی است. در این تحقیق پیکره­ای بالغ بر دویست جمله از پایگاه­های خبری دنیا به همراه ترجمۀ فارسی آن­ها گرد­آوری شد. در گردآوری داده­ها سعی بر آن شد تا از اخبار ترجمه­شده خبرگزاری­های حامی هر دو حزب استفاده شود. سپس داده­ها بر اساس مدل سه­وجهی فرکلاف تجزیه و تحلیل شد. نتایج به­دست آمده از تحقیق نشان می­دهد که اختلاف میان دو حزب اصلی، در واژه­گزینی مترجمان نمود یافته و همین امر، حتی ممکن است اختلاف و تنش را به تبع داشته و عدم کنترل آن، چالشی برای ثبات اجتماعی قلمداد شود.

 
 

دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۶- )
چکیده

این مقالهیک تقسیم‌کننده/ترکیب‌کننده‌ی توان فیلتری بر اساس موج‌بر مجتمع شده در زیرلایه و هایبرید ۱۸۰ درجه ارائه می‌دهد. هایبرید ۱۸۰ درجه استفاده‌شده شامل یک کوپلر۳-dBHمسطح و یک شیفت دهنده‌ی فاز ۹۰ درجه پهن باند است.شیفت دهنده‌ی فاز از شکاف‌های طولی غیر تشعشعی که روی سطح هادی بالایی موج‌بر مجتمع شده در زیرلایه قرارگرفته‌اند، تشکیل‌شده است. ما به‌وسیله‌ی آرایه‌ای از شکاف‌های عرضی غیرمشابه پاسخ فیلتری به ساختار اضافه کرده‌ایم. ابعاد شکاف‌ها به‌وسیله‌ی استخراج ضریب کیفیت خارجی و ضریب تزویج و رابطه‌ی بین آن‌ها با ابعاد شکاف‌ها به‌دست‌آمده است. ساختار پیشنهادشده با استفاده از نرم‌افزار شبیه‌سازADSبرای فرکانس ۸,۲GHzطراحی‌شده است. نتایج نشان می‌دهد پهنای باند نسبی برای حالت جمع کنندگی برابر ۱۳,۷% و برای حالت تفاضلی برابر ۱۴,۹۳% است. برای حالت جمع کنندگی، کمترین تلف عبوری برابر ۳,۷۸dB و تلف برگشتی در باند عبور بیشتر از  ۲۵dB است. برای حالت تفاضلی، کمترین تلف عبوری برابر ۳,۸۱dB و تلف برگشتی در باند عبور بیشتر از  ۲۶dB است.

دوره ۱۴، شماره ۱۶ - ( ويژه‌نامه چهارم ۱۳۹۳ )
چکیده

در این مقاله، تغییر خواص کششی ماده مرکب چندلایه شیشه/ اپوکسی با الیاف بافته شده، بر اثر افزودن دو نوع نانو ذره مختلف، مورد بررسی و مقایسه قرار می‌گیرد. نانو مواد مرکب با ۱۲ لایه الیاف شیشه بافته شده با کسر حجمی الیاف ۴۰ درصد و به روش لایه چینی دستی تولید شده است. سیستم رزین نیز از ایپون ۸۲۸ به عنوان پایه اپوکسی و جف‌امین‌دی ۴۰۰ به عنوان سخت کننده ساخته شده است. نانو رس معدنی و نانو سیلیکا به عنوان تقویت کننده به سیستم رزین (مجموع اپوکسی و سخت کننده) اضافه می‌گردند. نانو رس با نسبت‌های وزنی ۰، ۳، ۵، ۷ و ۱۰ درصد و نانو سیلیکا نیز با نسبت‌های وزنی ۰، ۰,۵، ۱ و ۳ درصد، درون رزین پخش می‌گردند. بررسی نتایج نشان می‌دهد که افزودن نانو رس در درصدهای پایین، تأثیر منفی بر خواص مکانیکی نانو ماده مرکب دارد. بیشترین افت خواص در ۳ درصد وزنی مشاهده می‌شود. در ۵ درصد وزنی نانو رس میزان جذب انرژی نمونه بیشینه است. در این حالت چقرمگی ماده ۱۰% و استحکام کششی ۷% افزایش را نشان می‌دهد. افزودن نانو سیلیکا به ماده مرکب برخلاف نانو رس، خواص را در درصدهای پایین بهبود می‌بخشد. بطوریکه بیشترین افزایش خواص مکانیکی را می‌توان در نانو ماده مرکب با ۰.۵ درصد وزنی نانو سیلیکا مشاهده نمود. در این حالت استحکام کششی ۱۰%، کرنش شکست ۱۴% و چقرمگی ماده ۲۷% افزایش پیدا می‌کند.

دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده

در این مقاله، تاثیر افزودن نانوذرات سیلیکا بر چقرمگی شکست بین‌لایه‌ای مود دو مورد بررسی تجربی قرار گرفته است. نانو مواد مرکب با زمینه اپوکسی و با ۱۸ لایه الیاف شیشه بافته شده با کسر حجمی الیاف ۴۰ درصد و به روش لایه چینی دستی تولید شده است. نانورزین اپوکسی انتخاب شده از دو بخش، یک دیکلیسیدیل‌اتر بیسفنول نوع آ (DGEBA) با نام تجاری ایپون ۸۲۸ به‌عنوان پایه اپوکسی و یک پلی‌اکسیپروپیلن دیامین با نام تجاری جف‌امین‌دی ۴۰۰ به‌عنوان سخت‌کننده، تشکیل شده است. برای بررسی تاثیر نانوذرات بر مود دوم شکست بین لایه‌ای نانوکامپوزیت‌ها، نمونه‌هایی با چهار درصد وزنی مختلف صفر، ۵/۰، ۱ و ۳ درصد نانوسیلیکا ساخته شدند. همچنین نمونه‌هایی با ۱% وزنی نانوسیلیکا و با درصد حجمی الیاف ۵۵% جهت بررسی تاثیر نسبت حجمی الیاف روی نتایج ساخته شدند. از روش نمونه خمشی با شکاف انتهایی (ENF) برای اندازه‌گیری مقاومت بین‌لایه‌ای نمونه‌ها استفاده گردید. نتایج نشان می‌دهد که به ازای افزودن درصدهای وزنی بالای نانوسیلیکا در نمونه‌های نانوکامپوزیتی تغییر چندانی در چقرمگی شکست بین‌لایه‌ای مود دو ایجاد نمی‌شود. این در حالی است که به‌ازای افزودن ۵/۰ درصد نانوسیلیکا در ماتریس نمونه‌ها، چقرمگی شکست بین‌لایه‌ای تا ۳۶% نسبت به نمونه‌های کامپوزیتی خالص بهبود می‌یابد. همچنین با توجه به نتایج به ازای کاهش نسبت حجمی الیاف چقرمگی شکست نمونه‌ها بیشتر می‌شود.

دوره ۱۶، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده

در این مقاله، با استفاده از روش متعامد تکمیلی طبیعی، به ارائه یک الگوریتم کلی برای تحلیل دینامیک مستقیم و معکوس و همچنین تحلیل حساسیت دینامیکی ربات n درجه آزادی صفحه‌ای سری لولایی، پرداخته‌ شده است. هدف این الگوریتم، تولید خودکار معادلات دینامیکی حاکم بر ربات است که کاربر را از قید استخراج معادلات فارغ می‌سازد. به‌منظور اطمینان از صحت مدل به‌دست‌آمده، یک ربات شش درجه آزادی صفحه‌ای سری لولایی به کمک این روش در محیط مکس متلب مدل‌سازی می‌گردد و صحت‌ و سقم نتایج در مقایسه با نرم‌افزار ادامز و موتور باز دینامیکی در بوته آزمایش قرار می‌گیرد. در ادامه با استفاده از دو روش مجزای سوبل و ای‌فست به تحلیل حساسیت گشتاورهای اعمالی نسبت به جرم و طول رابط‌های سه ربات دو، سه و شش درجه آزادی، پرداخته می‌شود تا حساسیت گشتاورهای اعمالی، نسبت به کمیت‌های طول و جرم ربات، در دو حالت تکین و همسانگرد مشخص گردد. در ادامه تأثیر افزایش تعداد رابط‌های ربات، تأثیر تلورانس‌های مختلف پارامترهای طراحی ربات، تأثیر حالات مختلف جهت‌گیری ربات و تفاوت نتایج حاصل از دو روش تحلیل حساسیت سوبل و ای‌فست مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد. همچنین در انتها به بررسی تأثیر سرعت زاویه-ای ربات بر حساسیت گشتاورهای اعمالی نسبت به جرم و طول رابط‌ها پرداخته می‌شود. نتایج پژوهش حاکی از آن است که گشتاورهای اعمالی حساسیت چشم‌گیری نسبت به تلورانس عدم قطعیت موجود در پارامترهای طراحی ربات دارند و همچنین نتایج روش سوبل از اعتبار و صحت بیشتری نسبت به روش ای‌فست برخوردار است.

دوره ۱۶، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۵ )
چکیده

اکتین فراوان‌ترین پروتئین درون یاخته‌ای و یکی از سه جز اصلی چارچوب یاخته است که در مقابل بارهای کششی از یاخته محافظت می‌کند. بدین منظور، با توجه به دقت و اعتبار روش‌های مبتنی بر رفتار اتمی مانند دینامیک مولکولی، در این مقاله با استفاده از شبیه‌سازی دینامیک مولکولی به بررسی رفتار مکانیکی پروتئین اکتین پرداخته شده است. اکتین در داخل یاخته به دو صورت تکپار ATP و ADP وجود دارد. در همین راستا در این پژوهش رفتار مکانیکی هر دو فرم تکپار اکتین مطالعه شده است. با استفاده از شبیه‌سازی دینامیک مولکولی هدایت‌شده، تکپار اکتین تحت بارگذاری کششی قرار گرفته و تأثیر ضریب ثابت فنر مجازی دینامیک مولکولی هدایت‌شده بر رفتار مکانیکی اکتین بررسی شده است. نتایج شبیه‌سازی‌ها حاکی از است که با افزایش ضریب ثابت فنر مجازی دینامیک مولکولی هدایت‌شده، سختی معادل تکپار اکتین افزایش یافته در حالت اکتین ADP به ۲۱۵,۱۶ pN/Å و برای حالت ATP به ۲۲۸.۲۴ pN/Å همگرا می‌شود. همچنین نشان داده شد که تکپار اکتین ATP در بارگذاری کششی، رفتار سخت‌تری نسبت به تکپار ADP نشان می‌دهد. به‌منظور مطالعه دقیق‌تر رفتار تکپار ATP و ADP، تعداد پیوندهای هیدروژنی و انرژی غیر پیوندی میان این مولکول نوکلئوتیدی و پروتئین اکتین مطالعه شده است. صحه‌گذاری نتایج پژوهش بر مبنای مقایسه طول پایسته محاسبه شده و مطالعات گذشتگان، صورت گرفته است. طول پایسته محاسبه‌شده برای اکتین برابر ۱۵.۶۱ آنگستروم است که خطای قابل قبول ۲.۳۸ درصدی با مقادیر گزارش شده در مطالعات گذشتگان دارد.

دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده

با توجه به پیشرفت سریع نانوتکنولوژی، کاربرد مواد در ابعاد نانو نیز به شدت افزایش پیدا کرده است. به دلیل افزایش اثرات سطح در اندازه‌های کوچک تئوری‌های کلاسیک توانایی مدل‌سازی سیستم‌های ابعاد نانو را ندارند. از طرف دیگر، روش‌های دقیق در اندازه‌های کوچک که بر مبنای کوانتوم و مدل‌سازی اتمی هستند، بسیار زمان‌بر بوده و در نتیجه استفاده از آن‌ها به اندازه‌های خیلی کوچک و بازه زمانی شبیه‌سازی کوتاه محدود می‌شود. در این تحقیق روش‌های درشت‌دانه برای شتاب دادن به شبیه‌سازی‌های دینامیک مولکولی برای بررسی ساختارهای سیلیکونی ارائه گردیده است. در این روش، پس از اعمال کردن نگاشت مناسب بین دانه‌های مدل درشت‌دانه و اتم‌های ساختار اصلی، پارامترهای سیستم به گونه‌ای تغییر می‌یابد که خواص فیزیکی مدل درشت‌دانه و تمام اتم یکسان باشد. با استفاده از شبیه‌سازی‌های استاتیکی و دینامیکی مختلف و بررسی اثر اندازه، سرعت و دقت مدل‌ها بررسی می‌گردد. خطای مدل درشت‌دانه ارائه برای محاسبه مدول یانگ، ارتعاشات طولی و عرضی کمتر از ۵ درصد است، در حالی که این روش در حدود ۸ برابر سریع‌تر است.

دوره ۲۱، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۶ )
چکیده

حقوق کار در اغلب کشورها به عنوان رشته‌ای مستقل شناخته شده است. هدف خاص این شاخه یعنی حمایت از کارگر آن را از دیگر شاخه‌ها متمایز کرده و وجود برخی مقرّرات را الزامی نموده است. لذا در قوانین کار برخی نهاد‌ها وجود دارد که در قوانین دیگر ذکری از آن‌ها به میان نیامده است. یکی از این نهادها، «تعلیق» قرارداد است. تحت شرایطی چه از طرف کارفرما و چه از طرف کارگر، تعهّدات طرفین معلّق می‌شود بدون اینکه عمر قرارداد خاتمه یابد. این وصعیت زمانی است که قرارداد نرمده است ولی معلق شده است. با غور در قواعد عمومی دریافت می‌شود که ابداع این نهاد برای اوّلین بار توسّط قانون کار صورت نپذیرفته است و مصادیقی از آن در قانون مدنی به چشم می‌خورد. این مقاله با رویکردی تطبیقی ابتدا تعلیق قرارداد را از منظر قواعد عمومی مورد بررسی قرار داده و سپس به جایگاه آن در قوانین خاص پرداخته است. در نهایت به تبیین تعلیق به عنوان قاعده‌ای عام پرداخته است.

دوره ۲۱، شماره ۱۴۷ - ( اردیبهشت ۱۴۰۳ )
چکیده



دوره ۲۱، شماره ۱۵۵ - ( دی(ویژه نامه انگلیسی) ۱۴۰۳ )
چکیده

چکیده: صنعت آبمیوه به دنبال سیستم‌های راکتور میدان‌های الکتریکی پالسی مقرون‌به‌صرفه (PEF) برای تصفیه سیال در مقیاس حجیم است. این مقاله توسعه یک محفظه شیشه‌ای مارپیچ شکل (HSGC) را برای بهبود و بررسی PEF در صنعت آبمیوه مورد بحث قرار می‌دهد. تصفیه PEF یک فناوری غیر حرارتی است که برای نگهداری و فرآوری آب میوه استفاده می شود. هدف طراحی HSGC بهبود کارایی و اثربخشی درمان PEF با افزایش توزیع میدان های الکتریکی در داخل محفظه است. اعتقاد بر این است که درمان PEF سبب بهبود پارامترهای بیوشیمیایی و فیزیکی می‌شود. طرح‌های سنتی ویژگی‌های خوبی برای یکنواختی درمان PEF و زمان ماندگاری طولانی سیال ندارند. HSGC توسعه‌یافته با موفقیت بر روی نمونه‌های آب انبه اعمال شد و تنوع پارامترهای شیمیایی از جمله ویسکوزیته و هدایت، از جمله غیرفعال‌سازی میکروبی میکروارگانیسم‌ها (اشرشیاکُلی) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج با مقادیر جدید شرایط آبمیوه مقایسه شده است. نتایج شبیه سازی نشان می دهد که سیال آب میوه در محدوده دمای معمولی ۲۵-۲۰ درجه سانتی گراد باقی می ماند. نتایج دلگرم‌کننده و مورد بحث قرار گرفت و نشان داد که HSGC یک گزینه مناسب برای پردازش آب انبه ترش با مقدار قابل‌توجهی غیرفعال‌سازی میکروبی بدون تأثیر نامطلوب بر پارامترهای فیزیکی و بیوشیمیایی است. علاوه بر این، برای نگهداری طولانی مدت آب میوه و مایعات موثر است. زمان ماندگاری در محفظه تصفیه، شدت و یکنواختی تیمار PEF بر تنوع مواد شیمیایی تأثیر می گذارد. نتایج، امکان و مزایای استفاده از محفظه مارپیچ شکل را برای درمان PEF نشان می‌دهد، که مزایای بالقوه‌ای برای کیفیت آبمیوه و ماندگاری دارد. به طور کلی، این مقاله بینش های ارزشمندی را در مورد توسعه فناوری های نوآورانه برای صنعت آبمیوه ارائه می دهد.
 

دوره ۲۱، شماره ۱۵۷ - ( اسفند ۱۴۰۳ )
چکیده

هدف از این مطالعه، بررسی فعالیت عصاره پروبیوتیکی استخراج شده از لاکتوباسیلوس کازئی علیه رشد ۴ سویه استاندارد باکتریایی مقاوم به دارو و مقایسه اثرضدمیکروبی آن با چند آنتی بیوتیک رایج در شرایط برون تنی بود. لاکتوباسیلوس کازئی در محیط استاندارد MRS و شرایط کم هوازی، کشت داده شد. عصاره خشک پروبیوتیکی، پس از جداسازی توده سلول­های زنده با روش سانتریفوژ استخراج شده و توسط روش لیوفیلیزاسیون، پایدار گردید. بررسی فعالیت ضدمیکروبی با استفاده از روش انتشار-دیسک انجام شد. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS و با سطح معناداری P< ۰,۰۵ مورد آنالیز قرار گرفت. تفاوت معناداری بین تمام عوامل ضد میکروبی وجود داشت (P<۰,۰۵). یافته­ها نشان می­داد که LPE قادر بود باکتری­های پاتوژن مقاوم را کنترل نماید. بیشترین اثر مهارکنندگی LPE، علیه باکتری استافیلوکوکوس اورئوس با قطر هاله عدم رشد ۲۶ میلیمتر و در مقابل، کمترین اثر علیه باکتری اشرشیا کلی با قطر هاله عدم رشد ۳/۱۳ میلیمتر ارزیابی شد. هرچند که LPE، در مقایسه با عوامل آنتی بیوتیک علیه ۳ سویه باکتریایی بیشترین اثر را دارا بود ولی در مورد سالمونلا تایفی، از جنتامایسین و استرپتومایسین ضعیف­تر بود. با وجود اثرات قابل توجه ضدباکتریایی از LPE علیه چند سویه باکتری گرم منفی و گرم مثبت، مطالعات بیشتری قبل از تجویز بالینی آن و اثبات نقش مفید آن در درمان بیماری­های عفونی ضروری است.
 

صفحه ۱ از ۱