جستجو در مقالات منتشر شده
۵ نتیجه برای اصغرزاده
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۸ )
چکیده
هدف: مطالعه حاضر به بررسی نقش سن در انتقال فرد به فرد مایکوباکتریوم توبرکلوزیس در ایزولههای جدا شده از منطقه شمال غرب ایران (استانهای آذربایجان شرقی و غربی) میپردازد.
مواد و روشها: در این مطالعه برای بررسی ایزولههای منطقه شمال غرب ایران از روش RFLP روی قطعه IS۶۱۱۰ استفاده شد. در مجموع ۱۶۵ ایزوله مایکوباکتریوم توبرکلوزیس با این روش مطالعه شد.
نتایج: در مجموع ۵۲/۳۰ درصد از نمونههایی که دارای ۵ یا بیشتر کپی IS۶۱۱۰ هستند در دستههای انتقال فرد به فرد قرار گرفتند که ۱۶ دسته را تشکیل دادند. دستهها بین ۲ تا ۱۰ عضو داشتند. ۴۸/۶۹ درصد ایزولهها نیز دارای الگوی RFLP منحصر به فرد بودند. جنس مذکر بیشتر از مؤنث در دستههای انتقال قرار گرفتند که البته از نظر آماری معنیدار نبود (۰۵/۰
P).
نتیجهگیری: در مطالعه حاضر مشاهده شد که در سن بالا انتقال فرد به فرد مایکوباکتریوم توبرکلوزیس از فاکتورهای اصلی ابتلا به بیماری در مقایسه با فعال شدن مجدد بیماری پیشین است، همچنین در مطالعه حاضر بیکاری و فقر و سطح پایین فرهنگی از عوامل خطرزای دخیل در انتقال فرد به فرد باکتری بودند.
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۱ )
چکیده
اهداف: ورود معماران خارجی و بازگشت تحصیلکردگان ایرانی خارج از کشور، سبب ظهور شکل جدیدی از معماری شد. پوشش شیروانی با سازه های خرپایی از رهاوردهای معماری این دوران است. در بسیاری از ساختمان ها و حتی برای پوشش بناهای صنعتی نیز به واسطه پوشاندن دهانه های بزرگ از خرپا استفاده شد. پژوهش حاضر سعی دارد به تفاوت سازه های خرپایی ایرانی و غیرایرانی در بناهای صنعتی بپردازد.
روش ها: گام اول پژوهش با اتکا به مطالعات کتابخانه ای و بازخوانی دوباره اسناد و متون برجای مانده، به نقد و بررسی موضوع می پردازد. در بخش دیگر از فرآیند پژوهش، بر پایه مشاهدات میدانی و عینی، شش نمونه از میان بناهای صنعتی اواخر قاجار و دوره پهلوی، منسوب به میراث مشترک ایران و آلمان، در دو استان گیلان و مازندران انتخاب و تحلیل شده است.
یافته ها: از شش نمونه سازه شیب دار، دو مورد با خرپای ایرانی اجرا شده و در چهار نمونه دیگر خرپای غیرایرانی مورد استفاده قرار گرفته است. گروه اول تنها سازه های شیبدار محسوب می شوند (فقط ظاهر خرپا) و گروه دوم در دسته سازه های خرپایی هستند.
نتیجه گیری : بررسی دو گروه متفاوت از سازه های شیبدار در جریان تحقیق این مطلب را روشن کرد که خرپای ایرانی به لحاظ ترکیب قرارگیری اعضاء، برش چوب، اتصالات و توزیع نیروها، متفاوت از خرپای فرنگی است و آنچه ما در ایران خرپا می نامیم، تنها از جنبه شکلی مشابه خرپا هستند و به لحاظ سازه ای تفاوت های آشکاری را با یکدیگر دارند.
دوره ۱۲، شماره ۵۹ - ( آذر و دی ۱۴۰۳ )
چکیده
پژوهش حاضر بر آن است تا با تمرکز بر وجوه عامیانه در نگارۀ بهزاد و داستان گنبد فیروزۀ نظامی، به تبیین معناشناختی عناصر معماری در روایتگری منقوش و منظوم ایرانی بپردازد. برای رسیدن به این هدف، نخست با ارائۀ تعاریف اجمالی و کاربردی از مفاهیم کلیدی مورد نظر ـ مشتمل بر عناصر معماری، روایت، وجوه عامیانه، معناشناسی ـ حدود نظری و محتوایی پژوهش تعیین میشود. سپس با تکیه بر نقاط اشتراک، دو اثر محوری ـ نگارۀ کمالالدین بهزاد و داستان گنبد فیروزۀ نظامی ـ مورد بررسی و بازخوانی قرار خواهد گرفت. در ادامه، نقشۀ راه پژوهش براساس پرسش کلیدی بحث مبنی بر چگونگی یافتن نقش و جایگاه عناصر معماری ـ مشخصاً گنبد و رنگ ـ در فرایند روایتگری ترسیم و برای پاسخ دادن به آن، فرایندی سهمرحلهای، براساس آرای نشانهمعناشناختی شعیری و کوتس، تدوین و اجرایی میشود. در مرحلۀ اول، ادبیات و معماری بهمثابۀ دو دستگاه روایتگر تعریف میشوند. سپس، همزمان با خوانش نگاره و داستان، وجوه عامیانۀ هر اثر استخراج میشود و مورد بررسی قرار میگیرد. در گام سوم، یافتههای پژوهش به صورت موازی بررسی و ارزیابی میشود. نتایج پژوهش شاخصهای دوازدهگانۀ معماری روایی و شاخصهای هشتگانۀ ادبیات عامه را به دست داده است. همچنین، با توجه به محتوای روایی و نمادین، فضا، تداعی، تداعی تخیل، ساختن حال یا خلق اکنون، بهرهمندی از تنش، در سه ساحت زمینه، استفاده و شیوۀ روایت، میتوان وجوه مرتبط با ادبیات عامه را در گسترۀ مورد بررسی پژوهش دریافت و تحلیل کرد.
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۲ )
چکیده
اهداف: هدف اصلی پژوهش معرفی کارخانه های چای و بازشناسی الگوی معماری آن ها می باشد که نمونه انحصاری معماری صنعتی شمال ایران محسوب می شوند. از این رو پژوهش با در نظر گرفتن شش مولفه و تجزیه و تحلیل چهار نمونه منتخب کارخانه ها، به تفکیک الگوی معماری هر یک می پردازد.
روش ها: این پژوهش مبتنی بر روش کمی- کیفی و با اتکا بر راهبردهای توصیفی - تحلیلی و مطالعه ویژگیهای معماری کارخانههای چای ساخته شده درشمال ایران، در بازه زمانی پهلوی، صورت گرفته است. مطالعات تاریخی، با رجوع به اسناد و مدارک تاریخی با ارجاع به آرشیو سازمان چای کشور و پژوهشکده چای ایران انجام شده است. سپس، از طریق مشاهدات میدانی و رجوع به منابع کتابخانهای موجود، به بازشناسی ویژگیهای معماری کارخانه های مورد بحث پرداخته شده است.
یافته ها: تحلیل معماری کارخانه های چای بر اساس شش مولفه (پلان ، حجم، سازه سقف و نوع پوشش، مصالح، نما ، بازشو و تزئینات) نشان می دهد: در چهار نمونه کارخانه چای، دو نمونه پهلوی اول هستندکه توسط معماران اروپایی ساخته شده و در دو نمونه دیگر مربوط به دوره پهلوی دوم، تلفیقی از معماری مدرن و سنتی در کالبد بناها مشهود است.
نتیجه گیری: الگوی غالب کارخانه های چای در ایران، پلان محوری با پیش آمدگی در مرکز، بام شیبدار، بازشوهای ردیفی و نمایی ساده است. که نخستین بار توسط معماران آلمانی در ایران اجرا شد. در نمونه های پهلوی دوم با حضور معماران سنتی و استفاده از مصالحی همچون آجر، از خشکی نما کاسته شد. در برخی نمونه ها نیز بام مسطح و پیش آمدگی در گوشه پلان مشاهده می شود.
دوره ۲۰، شماره ۱۴۴ - ( بهمن ۱۴۰۲ )
چکیده
بروسلوز یک بیماری زئونوز مهم میباشد. شیر و فرآوردههای شیر غیرپاستوریزه از منابع اصلی انتقال بروسلا به انسان هستند. تحقیق حاضر با هدف بررسی میزان آلودگی پنیرهای کوزهای محلی عرضهشده در شهرستان ارومیه به گونههای بروسلا و ارزیابی الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی جدایه ها انجام شد. ۵۰ نمونه پنیر کوزهای گاوی محلی از خردهفروشیهای لبنیات سنتی مناطق مختلف شهرستان ارومیه بهصورت تصادفی و با شرایط سترون در سال ۱۴۰۱ جمعآوری شدند. نمونهها، در آبگوشت غنیسازی بروسلا و سپس در آگار انتخابی بروسلا با مکمل کشتداده شدند. شناسایی مولکولی گونههای بروسلا با استفاده از پرایمرهای اختصاصی و با واکنش زنجیرهای پلیمراز (PCR) انجام شد. آزمایش حساسیت ضدمیکروبی روی جدایهها بهروش انتشار دیسک کربی-بائر انجام شد. از میان نمونههای آزمایششده، ۲ نمونه آلوده به بروسلا (۴ درصد) تشخیصداده شدند. یک نمونه به بروسلا آبورتوس بیووار ۱، ۲ و ۴ (۲ درصد) و نمونه دیگر به بروسلا ملیتنسیس (۲ درصد) آلوده بودند. جدایهها در برابر آنتیبیوتیکهای آزیترومایسین، ایمیپنم، داکسیسایکلین، ریفامپین، کوتریموکسازول، حساس و در برابر آمپیسیلین، آموکسیسیلین-کلاوولانیک اسید، تتراسایکلین، جنتامایسین و سفتریاکسون مقاوم بودند. همچنین سویه بروسلا آبورتوس در برابر سیپروفلوکساسین، حساس ولی سویه بروسلا ملیتنسیس در برابر آن مقاوم بودند. از طرفی جدایهها ویژگی مقاومت به چند دارو (MDR) نشان دادند. از یافتهها میتوان نتیجهگیری نمود که آلودگی به بروسلا در پنیرهای کوزهای محلی عرضهشده در شهرستان ارومیه پایین میباشد؛ ولی نظر به بیماریزایی بالای بروسلا ملیتنسیس برای انسان، غربالگری گاوهای آلوده، مایهکوبی گلههای گوسفند و بز و جلوگیری از عرضه شیر و فرآوردههای شیر غیرپاستوریزه پیشنهاد میگردد. همچنین توصیه میگردد آنتیبیوتیکهای آزیترومایسین و ایمیپنم توام با سایر آنتیبیوتیکهای رایج در درمان بروسلوز ارزیابی گردند.