جستجو در مقالات منتشر شده
۱ نتیجه برای اردبیلچی
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۳ )
چکیده
اهداف: افزودن ساختار جدید به بافت تاریخی از روشهای حفاظت شهری است که با مداخلات شدیدتری همراه و در نتیجه نیازمند توجّه بیشتری است. در این راستا، سازمانهای بینالمللی در تدوین اسناد خود به این موضوع پرداختهاند. بررسی این اسناد از آنجایی که مبنای تدوین استانداردها و دستورالعملهای طراحیاند، اهمّیّت دارند. با این وجود، تا به حال، کمتر به طور دقیق مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتهاند. بر این اساس، در این پژوهش، به منظور صورتبندیِ موضع مطرح در این اسناد در قالب رویکردهای طراحی، چیستیشان پیگیری شد.
روشها: بدین منظور، با مطالعهی اسناد، دادههای مورد نیاز گردآوری، بر اساس مضمون و ساختار رویکرد طراحی کدگذاری و برای دستیابی به تصویر کلّی، کدهای حاصل به کمک مقایسهی تطبیقی و همچنین با کمّیسازی و به کمک نرمافزار SPSS تحلیل شدند.
یافتهها: دادههای گردآوری شده نشان میدهند که در موضع سازمانهای بینالمللی در مورد حفاظت به روش افزودن به بافت تاریخی، دو نگرشِ قابل تفکیک مطرح است. منشور ونیز (۱۹۶۴) منشور واشنگتن (۱۹۸۷)، منشور اصول بررسی، حفاظت و مرمت ساختاری میراث معماری (۲۰۰۳) و منشور نیوزلند (۲۰۱۰) و منشور بورا (۲۰۱۳) قائل به ارجحیّت سندانگاری بر بافتشهریانگاریِ بافت تاریخی هستند. ولی سایر اسناد، هر دو نگرش را توآمان مطرح میکنند. با این تفاوت که در بیانیّهی تلاکسکالا (۱۹۸۲) و بیانیّهی سنآنتونیو (۱۹۹۶) این نگرش متآثر از نگاهی سنّتگرا و در باقی موارد بر مبنای نوگرایی است که نشان از غالب بودن این نگرش در اسناد دارد. برخاسته از همبستگیِ نگرش و رهیافت، در منشور ونیز، واشنگتن، اصول بررسی، بورا و نیوزلند، اجتناب از تغییر بر ضرورت تغییر ارجح است. سایر اسناد قائل به مدیریت تغییرند. با این تفاوت که در دو سند تلاکسکالا و سنآنتونیو این مدیریت در معنای سنتّی آن مطرح است و در باقی اسناد مدیریت با پذیرش گذر از عصر سنّت و آغاز عصر مدرن توصیه شده است. بنابراین رهیافت آخر، رهیافت غالب در اسناد است. متأثر از رهیافت، منشور ونیز، واشنگتن، اصول بررسی، بورا و نیوزلند به همانندی طرح پیشنهادی با بافت تاریخی توصیه کردهاند و باقی اسناد قائل به هماهنگیِ طرح به کمک ارجاع به ویژگیهای بافت تاریخی هستند که برخاسته از تفاوت در نگرش و رهیافت، در بیانیّههای تلاکسکالا و سنآنتونیو هماهنگی در معنای تبعیّت از سنّتهای طراحی در معماری و شهر است. ولی سایر و اغلب اسناد، هماهنگی در معنای طرحی متأثر از ویژگیهای بافت تاریخی و در صورت سازگاری، با بیانی معاصر به کار برده شده است.
نتیجهگیری: بنابراین میتوان نتیجهگرفت در حالت کلّی، سه رویکرد طراحی در بافت تاریخی در اسناد سازمانهای بینالمللی مطرح شده است.